Vendégcikk – A Jellemek harca egy gonosz pakli szemszögéből

Közelebb pillantás Varga János Beldian paklijára.

A gonosz paklik sajnos ezen a Jellemek harca versenyen sem remekeltek – a profiknál mindössze öten választották a Chara-din-Dornodon-Leah triót, és közülük a legjobb is csupán a nyolcadik helyre ért oda. Mi lehet az oka vajon a gonosz jellem gyengélkedésének? Ennek megválaszolását rátok bízzuk – amíg agyaltok a kérdésen, addig álljon itt Varga János paklileírással egybekötött beszámolója, aki végül a 13. helyen végzett Beldian deckjével.


követő: Beldian

beldian3 B. Jagumir
3 Ködszitálás
3 Achát gólem
3 Manifez, a negyedik
3 Anyamotyogó
3 Büntető motyogó
3 Bufa segítsége
3 Sötét mágia
3 Sárkánymágia
3 A hatalom szava
3 Örökkévalóság
3 Öntörvényű krabber
3 A hatalom torzulása
3 Gomak megsemmisítő pillantása
3 Ork szerencsejátékos
2 Megsemmisítő csapás
1 A mágia létsíkja
1 Végtelen formázás
1 Alakváltó ősköd

50 lap

kiegészítő pakli:

5 Időlassító
3 A nagytanács ítélete
3 Dfo’jirrh agysokkoló
3 Vilmusz, a jövőlátó
3 Dérfarkas
3 Szökőkút
3 Köd
3 Quwarg hangyabűvölő
3 Démoni mágia
1 Szirén zombi

Általános tanácsok

 • A kezdés jogát lehetőség szerint adjuk át. A Beldian nem túl optimális felhasználása, ha védekezésből beletolnak valamit. A rengeteg manatermelés miatt pedig a lapelőny fontosabb, mint a manaelőny. Abban az esetben, ha mi kezdtünk csak egy passz hagyja el a szánkat.
 • A fordulók között nézzük át a decket és az egymás mellé került lapokat válogassuk szét, illetve a Sötét mágiákat tegyük valamelyik op nagy dög mellé.
 • A pakli mumusa az öt lap, ezért verseny előtt áldozzunk fortuna oltárán, hogy azt elkerülhessük.
 • Drágítástól nem kell félni, rengeteg az ősmágiánk. Börtön/Bilincs pedig laphátrányból indul.

A pakli

Nem túl sok, amit magyarázni kell. A gonosz jellem összes op lapja. Nincs sok lehetőség hibázni. 😀 Pár lap azért érdemel egy-két felhasználási tippet:

 • Manifez: A Beldian garantálja a semlegesítését. Követő-megszüntetés esetén side-oljuk ki.
 • Gomak: Ne féljük védekezésből elsütni. Fontos, hogy információt szerezzünk az ellenfél kezéről. Ha ügyesen kémkedtünk a fordulók között, akkor könnyen kikapjuk az ellen kulcslapját. Büntető motyi után a legjobb. Persze ezek mellet a játék talán legjobb leszedése, legtöbbször erre fogjuk használni.
 • Ork szerencsejátékos: Ne szorongassuk. Önmagában is kemény.
 • Ködös lapok: Gyakorlatilag 5 Ködszitálás. A pakli nem használ más keresést, így nem zavaró. Megnyugtató tud lenni, mikor egy Ködszitálás van a kezünkben, amivel lényt másolhatunk vagy visszavehetünk bármit.

Side:

 • Időlassító, Köd: Pörgős paklik megakasztása. A Beldian elég szokott lenni, de ha mégsem…
 • Nagytanács: Ha véletlen hasonlóan inkorrekt lapokat használó deck jönne szembe, akkor cseréljük le a Gomakra. Én jobban szeretem a Gomakot alapból, bár ez nyílván ízlésficam. 🙂
 • Agysokkoló, Vilmus, Hangyabűvölő: Kontroll ellen jól jöhetnek. A hangyabűvölő a zöld deckek erősödése miatt sokszor be fog kerülni, főleg jellemen.
 • Démoni mágia: Jellemeken nagyot tud szólni, ha nem gonosz pakli jön szembe.
 • És végül a Szirén zombi: Imádom a rajzát. Verség esetére tettem be a pakliba. Csak nézegeti az ember pár percig és máris jobb lesz a kedve 🙂

 

Beholderes verseny utáni tapasztalatok

Sajnos csak 2,5-öt tudtam menni a paklival, ami a 13. helyre lett elég. Kicsit csalódott vagyok, de ez már csak ilyen. Minden kudarc csak a következő lépcsőfoka egy pakli evolúciójának. Most is rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb:

 • Büntető motyogót többé pakli közelébe nem engedek. 3-ból 2-szer sült be, egyszer Csatamező ellen (lehet ezt nem kellene belevenni a statisztikába, mert mint tudjuk, DK eladta a lelkét az ördögnek 🙂 ). Amennyire oda voltam a lapért, most annyira utálom. Egy vereséget gyakorlatilag neki köszönhetek. Többen mondták, hogy szeret besülni, de jó koshoz híven le se sz**tam mások véleményét.
 • Vilmus felesleges a side-ba. Egyedül bilincs ellen raknám be. Az ork elég.
 • Az Időlassító is megfontolandó. Kombó paklik ellen optimális, ami most az Ősmatéria nerfelése miatt nem számottevő fenyegetés. A horda jellegű paklik meg két lapból is simán felzabálnak… Asztaltakarítást raknék be helyette. Erre a célra tökéletes a ködös Baljós veszedelem. A Ködszitálás szett mellé kötelező mostantól. Egyébként a ködös vonal nagyon hasznos volt. Rengeteg potenciált látok benne. Gergely Ferenc kérdezte meg, hogy használok-e Ködmangót. Itt üzenem, hogy mostmár igen! 🙂 Egyet mindenképp érdemes használni, drágítás ellen remek papír. A plusz erőforrás pedig sose jön rosszul.
 • Sajnos hibázásom is volt. Sikerült Kalugyer Roland ellen eltekernem Ködnek egy szitálást, amivel Ősködöt keresve másoltam egy krabbert. Sajnos benéztem, hogy nem egyből kapja az életet, így Roland csak simán lelőtte egy Horizontkémlelővel. Gratulálok János! Nem láttad még eleget azt a gyenge, kiegyensúlyozott, remekül kitesztelt lapot?
 • Itt gratulálnék Tóth Istvánnak, aki lehetetlen szituációból fordítva mutatta meg a Raia horda erejét!

Remek kis verseny volt, amiből a legfontosabb tanulság:

„A dolgok a távolból titkos szimpátia útján hatnak egymásra, és az impulzus átvihető az egyikről a másikra ezen hasonlóság felhasználásával.”

Varga János

 

11 thoughts on “Vendégcikk – A Jellemek harca egy gonosz pakli szemszögéből

 1. “Ha ügyesen kémkedtünk a fordulók között, akkor könnyen kikapjuk az ellen kulcslapját”

  ” a Sötét mágiákat tegyük valamelyik op nagy dög mellé”

  óriási 😀 😀

  amúgy jó kis írás lett!

 2. “A fordulók között nézzük át a decket és az egymás mellé került lapokat válogassuk szét, illetve a Sötét mágiákat tegyük valamelyik op nagy dög mellé.”

  Ez borderline csalás egyébként.

 3. Ezek után ha egyszer ellened játszanék, és az első fordulót nyerném, biztos hogy legalább 10 percig keverném a paklidat, és teljesen jogosan. 🙂

 4. A gonosz csak azért nem lett ilyen sikeres, mert Retro Zsolti nem hörrent meg a versenyen! 😛
  Én is gonosszal voltam, a motyogók motyogtak egy 3/5-öt, 11. helyre odaértem vele. De bevallom, én szívesen játszottam volna ez ellen a pakli ellen (vagy még több korlát ellen) Vagy 5 olyan lapom van, amit szívesen elengedek a beldiannak 🙂

  Egyébként érdekes cikk lett.
  Egy-két kérdés: Nem éri meg a csapásból 3-at használni? Illetve nem kevés egy kicsit ez az erőforrás mennyiség? Illetve a gyógyulásból keveset látok. Nem férne bele a gyógyító motyogó és pl. Dungeon, vagy valami az önsebzés mellé? És a Hatalom torzulása felett azért eljárt már az idő, talán egy morgan irtóztató ereje, vagy Utolsó előadás nem lenne jobb?

 5. Hát terjedelemben van mèg mit fejlődni😜,de rengeteg hasznos profi tanácsot tartalmaz😁😁😁.

 6. Teljesen jó. Igazából a verseny is sikerülhetett volna sokkal jobban egy kicsit több szerencsével, ahogy kiveszem a cikkből:)

 7. Köszönöm az elismerő szavakat, igyekeztem szórakoztató cikket írni.

  @Tl’urlang Lord:

  3 csapást 3 gonmak mellé egyértelműen soknak éreztem. A gyógyító motyogó jogos, volt szituáció mikor jól jött volna. Sajnos a gonosz jellemű verziója a decknek igen ép költséges. Az áruló büntető motyi helyett 100x jobb lett volna 🙂 A torzulást én nem temetném. Egészen elképesztő lapok kerülnek elő a fec, szemétdomb, horgony és had ne soroljam tovább lapok ellen. A torzulást ésszel kell használni csak annyi a titka. Szerintem soha nem fog kikopni.

 8. A paklid árából kijönne a fél FHM mellnagyobbítása,hiába a kontroll lobbi csak nem p2w ez a játék! Csak azt tudnám javasolni mint egy gyengén kódolt elromlott Windows. Cserélje le a felhasználót. #kappa

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.