Tovább mélyül a gyűjtőgen-probléma

A vérfarkas paklikon egyre nehezebb fogást találni pörgős formátumon.

Kedd este lezajlott a Barcraft februári HKK versenye, melyről hamarosan részletes beszámolót is olvashattok majd. Ám addig is bőven akad beszélnivaló a végeredmény kapcsán, az első két helyen ugyanis két vérfarkasos gyűjtőgeneráló pakli végzett: az első Földi Viktor lett Zarknod bilincsével, a második pedig Klujber Balázs Zarknod börtönével.

Dév egy hónappal ezelőtt már írt a problémáról, miszerint pörgős formátumon sokkal nehezebb szembeszállni a gyűjtőgenerálós deckekkel. Ez alapvetően az alábbi három pontra vezethető vissza:

1. Nincs elég univerzális semmiző lap

artagor_a_zsonglorSide hiányában egyetlen módon tudunk védekezni a gyűjtőgenerálás ellen pörgős formátumon: ha alapból is játszunk semmizéssel. Kifejezetten erre specializálódott lapokat (Szökőkút, Zarándok stb.) azonban nagyon kevés pakli engedhet meg magának, hiszen ha kifejezetten gyűjtőgen ellen építjük a deckünket, akkor minden más ellen gyengülni fogunk. Ami nagyobb baj, hogy nagyon kevés igazán univerzális lap van, amely side képességből semmizni is tud, méghozzá akár az ellenfél körében is (mint például Artagor, a zsonglőr). Ez utóbbi fontos kitétel, hiszen hiába játszunk például A próféta parancsával, ha az ellenfél egy kör alatt lepörög bennünket, semmi beleszólásunk nincs a játékába.

2. Nincs igazán természetes ellenfele a pakliknak

buvos_erdoA leggyakoribb korlátozó szabálylapok (Zarknod bilincse, Zarknod börtönében, Korlátozás) mellett kiválóan érzik magukat a deckek, nem véletlen, hogy maguk is ezeket használják a legtöbbször. Leginkább három narancs lappal lehetne igazán megakasztani ezeket a deckeket: a Bűvös erdővel, a Hálócsapdával és a Harangmesterrel. A probléma az, hogy ezek teljesen metán kívüli lapok: a két szabálylap mindenképp, de a Harangmester is legfeljebb ötkövetős felállásban fordul elő manapság. Arról nem is beszélve, hogy a negyedik körtől belőhető és ugyanúgy kipörgethető a kombó, ha eljut odáig a játék. Ergo nem nagyon találkoznak rossz matchuppal ezek a deckek, melyek ronthatnák az esélyeiket.

3. Az új lapok

derfarkasA vérfarkasos gyűjtőgen deck nagy ereje, hogy nagyon nehezen fullad ki: még ha meg is akasztjuk az első próbálkozásokat, hosszú távon a feltámadó lények simán fel tudnak őrölni bennünket, pláne akkor, ha egy Farkasgazda vagy egy Vérfarkas felderítő megoldja a nekron-problémát. A két új sztár, a Dérfarkas és a Nekromanta pálca ráadásul további erősítést biztosított. Előbbi 10/10-es megoldás rengeteg problémára (többek között a már említett Artagorra is, emellett a hálókat is gyönyörűen eltünteti), utóbbi pedig plusz pörgési lehetőséget biztosít, amely ráadásul még inkább stabilizálja a paklit a körönkénti ingyen lappal – még könnyebben kijöhet a végtelen a második körben.

Egy “normál” HKK versenyen persze mindenre fel lehet készülni, erre van a side, a pörgős formátumot azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy uralmuk alá veszik ezek a deckek. Nem véletlen: hiába lehetne alapból is védekezni ellenük, egész egyszerűen nem éri meg annyi kompromisszumot kötni, ami szükséges lenne ahhoz, hogy legyen esély a gyűjtőgenerálással szemben.

Csak hogy ne üres szavak legyenek: íme a Kreátor műhelye megjelenése óta tartott budapesti pörgős versenyek (Excelsior és BarCraft).

 • EX, december #1, Hagyományos – győztes: Semleges csatamező (Egyed Dávid)
 • EX, december #2, Hagyományos – győztes: gyűjtőgen Zarknod börtöne (Klujber Balázs)
 • EX, január #1, Hagyományos – győztes: vérfarkasos Zarknod bilincse (Földi Viktor)
 • EX, január #2, Jellemek harca – győztes: vérfarkasos Zarknod börtöne (Egyed Dávid)
 • BC, január, Hagyományos – győztes: vérfarkasos Zarknod börtöne (Balog Dávid)
 • EX, február #1, egyedi Jellemek harca – győztes: Fairlight követője (Pásztor Szabolcs)
 • EX, február #2, Egyszínű – győztes: vérfarkasos Zarknod bilincse (Földi Viktor)
 • BC, február, Hagyományos – győztes: vérfarkasos Zarknod bilincse (Földi Viktor)

8 pörgős verseny, 6 gyűjtőgen győzelem – a maradék két versenyből az egyik ráadásul “fordított” jellemek volt, ahol nem hozhatták a játékosok ugyanazt a jellemet, mint az előző versenyre, így a pakli szerelmeseinek muszáj volt decket váltaniuk.

Úgy gondolom, hogy a fenti eredménysor önmagáért beszél, és valamilyen közbelépéssel muszáj leszünk “megmenteni” a pörgős formátumot. Vagy esetleg “a játékosokkal vannak óriási bajok”?

Csető Zsolt

 

49 thoughts on “Tovább mélyül a gyűjtőgen-probléma

 1. A kulcslapok nerfelése, “gyűjtőszabály” bevezetése (egy körben saját pakliból odakerülő lapok számát szabályozni) akár csak próba jelleggel nem lehetne kivitelezhető?

 2. Annyit hozzáfűznék , hogy ha a Harangmester jó akkor azok a deckek is jók amelyikben sok a háló, nem? (Krabber, ill elenios követője+vízitündéres felállások, villámháború stb)

 3. A harangmester -ahogy Zsolti is írta- annyit tud, hogy 2 helyett 4 köröd van nyerni. A megoldás szerintem nem a narancs lapokban van. Ami van az is fél megoldás, új szabálylap/követőt pedig csak azért kiadni mert valami erős pörgősön sztem nem érdemes, főleg mert az a teljes metára is hatással van. Lapokat sem nerfelnék, szintén azért mert csak pörgősön áll fent a probléma. Talán valami olyasmi szabály kellene kizárólag pörgősre, ami mondjuk az első 3 körben szabályozza hány lap kerülhet a gyűjtőbe.

 4. Ide is beteszem a véleményem a behós fórumról. Hátha valaki nem olvasta.

  “Pásztor Szabolcsnak van erre egy teljesen helytálló levezetése.

  Az erőforrások mindegyikének van komplementere a szabálylapok terén. Egyedül a gyűjtőjáték kontrollálatlan. Amíg nem kerül be a HKK vérkeringésébe, és kő-papír-olló rendszerébe (gyengébbeknek: zarknodék/rúna-mező/erőforrás kontroll) egy negyedik tényező, ami a gyűjtőjátékot akadályozza, addig a gyűjtőgennek gyakorlatilag nincs félnivalója. Persze van, hogy tempóból meg lehet verni mondjuk egy harangmesterrel, vagy egy hordával, esetleg a kontroll is elkaphatja, ha jól húz, de pörgősön egyeduralkodó a kontrollálhatatlan erőforrásfölényével.

  Szóval a megoldás egy olyan szabálylap/követő kiadása, ami a gyűjtőgenerálást lehetetleníti el.

  Pl.:
  A Bőség zavara (új)
  szabálylap

  A játék kezdetén +3 lapot húzol, minden más játékos pedig +2-őt.
  A gyűjtőbe kerülő lapok azonnal a Semmibe kerülnek.

  Azt’ csók.”

 5. Hosszabb tavon dolgozunk az 1. problema megoldasan, vagyis keszulni fognak olyan lapok, amelyek:
  – olcsok (1 VP es/vagy vedekezes)
  – semmiznek az ellenfel koreben
  – amugy is tudnak dolgokat, tehat nem (csak) ezert rakod be oket
  – tobbfele szinben es paklihoz
  (jo pelda az Unalomuzo, es van mar jelenleg is jopar ilyen lap, de egyertelmuen szaporitani fogjuk a szamukat)

  (valamint keresheto Semmizes a nem-Bilincs gyujtogen ellen)

  Rovid tavon a porgos versenyek szervezoi (a jatekosokkal egyuttmukodve) termeszetesen vezethetnek be korlatozast/tiltast az ilyen versenyeken – amennyiben nem erzik ugy, hogy a meta (eros a gyujtogen -> sok a gyujtogen -> mar megeri alapbol hasznalni az ellenlapokat, mert ‘mas paklikkal’ kevesebbet talalkozol) megoldja ezt magatol.

  A Beho mindossze egy (fel) porgos versenyt tart az iden, en jelenleg ugy gondolom, ott a marciusi amatorben nem kell kulon tiltas / korlatozas egyelore.

 6. Ami meg eleg fontos: nem kene atesni a lo tulso oladalara sem
  ld.
  eros a buvos erdo -> sok-sok osmagia -> meghalt a buvos erdo, eltunt, mint pakli…

 7. Az a baj Balázs, hogy az “erős –> sok” átmenet már évek óta nem érvényesül a játékban. A többség egész egyszerűen olyannal szeret játszani, amit a sajátjának érez, mert nincsenek akkora tétek a versenyeken, hogy megérje tryhardkodni. Nem véletlen, hogy kb. a Nemzeti az egyetlen, ahol hirtelen durván megemelkedik a top 1-2 koncepció aránya. (Illetve most ilyen volt a januári behós verseny).

  Tegnap összesen pont két ilyen vérfarkasos deck volt a mezőnyben, az még mindig kevesebb, mint a mezőny 10 százaléka, ergo nem fogsz ellene készülni alapból.

 8. Mégegyszer a lényeget: Olyan megoldás kell, ami nem korlátoz téged tovább a pakliépítésben. A bilincs/börtön már így is egy elég nagy faktor, egyszerűen nincs több kapacitásod más ellen is készülni alapból, mert csak a saját koncepciódtól fog elidegeníteni.
  Nem látom, hogy megoldás lenne egy szabálylap/követő sem, ugyanezen okokból. Ugyanúgy nem látom értelmét, hogy minden második lap mostantól side-képességből semmiz, csupán egy olyan probléma miatt, amit meg lehetne oldani pár célzott tiltással, kizárólag a PÖRGŐS formátumról.
  Innentől kezdve rettenetesen hidegen hagy minden olyasféle komment, hogy “akkor miért nem készülsz ellene” vagy “ha ilyen erős miért nem azt hozod?” meg hasonlók: A saját paklimat akarom játszani, nem a szembetűnően inkorrekt mechanizmusra épülőt, amivel a 2 hónapos kezdő játékos (abszolút no offense) is képes volt versenyt nyerni. Szerintem 70-80%-ban ezekre a versenyekre az emberek elsősorban szórakozni járnak, és fájdalmasan kiábrándító találkozni egy ilyen paklival.

 9. Balage-al értek egyet abban, hogy a pörgős versenyeknél az adott OP-nek számító lapok tiltása lehetne az első lépés, utána egy hasonló összesítéssel le lehetne mérni, hogy a gyűjtőgen mennyire tud tényező maradni pl. Dérfarkas, Pálca, vagy mondjuk Homokóra nélkül… ha pedig még mindig inkorrekt előnye van, akkor jöhetnének az új “ellenlapok” vagy a Jancsár János által javasolt követő/szabálylap bevezetése.

 10. Már most is irgalmatlan sok semmiző lap van a játékban. Ezekkel az a baj, hogy ha a gyűjtőgen megoldja, hogy kizár a játékból – márpedig megoldja – akkor ezeket a hajadra kenheted. Ezért kellene – szerintem – szabálylap szinten kezelni a problémát. Hogy ennek a nagyvadnak legyen természetes ellensége a metában, így nem lesz díszmenet a dobogóig.

 11. Javaslatom:

  Pörgős verseny kiegészítő szabály: A lapok kijátszása után a semmibe kerülnek.

  Nekem az egyik kedvenc formátumom. Nagyon színes és változatos. Okosan szabályozva a porfi mezőny támogatását is elnyerheti.

  @Balage:
  Az erdőt is gyorsan visszahozhatjátok egy követővel ami elbassza az ősmágiát. Bár én utálom az erdőt, de íme egy mókás lapterv:

  Az erdőt őrző szellem

  Az ellenfél kap egy rothadó avar jelzőt a tartalékjába a következő képességel:
  késleltetett hatás 4: a gyűjtőbe kerül. Minden játékos a húzási fázisában veszít egy vp-t. Minden ent idézési költsége 5 vp vel kevesebb.

 12. Vagy másik öörgős verseny kiegészítő szabály: Egy körben 2 lapot lehet kijátszani/ visszavenni a gyüjtőből.

 13. Lapkeszites: en azert amellett volnek, hogy jo az, ha viszonylag sok lap tud (ellenfel koreben, olcson) Semmizni – mar csak a hagyi versenyek miatt se art. A ‘gyujtot totalisan kiherelo szabalylap/koveto’ nekem annyira nem jon be (es egyszer mar a tesztelok is elvetettek ezt HJE).

  Porgos versenyek: egyertelmuen valamifele tiltas/korlatozast erdemes akkor 1 porgos versenyen (pl. Exi, mint nagyobb ilyen verseny) kiprobalni, hogy hogy mukodik. Ha mar sok versenyen jol mukodott (= gyengyult a gyujtogen, de nem tunt el), akkor esetleg csinalhatunk belole egy ‘default’ szabalyt kizarolag a porgos versenyekre.
  Az en javaslatom erre: ha megoldhato, 1-2 lap tiltasaval lassitani, ami talan egyszerubb/kellemesebb, mint a gyujtot szamolgatni az adott korhoz kepest. De ez csak javaslat nyilvan.

 14. Az se jó, ha ezek tonnaszámra jönnek, mert akkor csomó (nem inkorrekt) lap jóval gyengébb lesz (már írtam forumon, de legyen itt is: rücsi, fénylő horizont vagy a nekro pálca, de az elme hatalma is ide sorolható). Szerintem elég jó arányban vannak a gyűjtővel foglalkozó lapok, és a side képességből semmizni tudók (kamikáze, krabber filéző vagy artagor).

 15. Domonkos jól látja, a további semmizős lapok oda vezetnének, ahová az Ősmágia az erdővel, csak itt mondjuk a víziók szenvednék meg, na meg a Rhatt papja és társai…

 16. Ha tiltani akarunk valamit,akkor az:
  – Kummulatív szimmetria
  – Ravasz vérfarkas

  Így a két “végtelen kombó” kiesne a gyűjtőgenből. Nem azt mondom, hogy atyaúristen többet elő se fog fordulni,de a brutális lock így eltűnhet.

  Vélemény?

 17. Közel 2 éve hangoztatom ezt a problémát. Legalább egy éve több helyen is felvetettem rá több megoldást is. Mindig süket fülekre talált. Most, hogy a Blog is a zászlójára tűzte, leírom még egyszer az általam javasolt megoldást, hátha lesz belőle valami.

  Először is, hogy tisztán lásson mindenki a Gyűjtőgennel nem az a probléma, hogy kombódekk vagy, hogy egy kör alatt tud nyerni, vagy hogy nem zavarja semmilyen (lapelőnyt adó erőforrást) korlátozó szabálylap. (Ezt bármelyik rúnás/mezős hokidekk meg tudja tenni.) A gyűjtőgennel az a baj, hogy ezen tulajdonságai mellett ő maga használja a játék legbrutálisabban (lapelőnyt adó erőforrást) korlátozó szabálylapjait, (Börtön és Bilincs) ráadásul ezen felül, ő képes ilyen környezetben 1 lapból netto 4-6 vagy körönként folyamatosan 1-2 lapnyi tiszta pozitív lapelőnyt létrehozni, ráadásul több lapja ezt ingyen tudja.

  Miért lehetséges ez? Mert a többi lapelőnyt adó erőforrással (húzás és keresés) ellentétben a gyűjtőgenerálásnak nincs letiltó szabálylapja. A gyűjtőgennel nem kell félni, hogy jön egy pakli ami a szabálylapjával tönkreteszi az egész játékunkat. Mert nem létezik ilyen.

  Én az előző védnököléskor szerettem volna saját lapomnak egy szabálylapot ami ugyan ilyen letiltó szabálylapként helyrebillentené a játék erőforrás egyensúlyát. A tesztelők valamiért elkaszálták. (Jancsár János verzióját azért nem javasolnám, mert egy már meglévő és funkciójában kortalan szabálylapot érintene, ami szerintem nem szorul felújításra és nem lenne jó összemosni a képességét ezzel.)

  Ez lenne az én megoldásom, legutóbbi verziója:

  //Ateizmus

  szabálylap

  Késleltetett hatás 3: a húzás fázisodban +1 lapot húzol.
  Nincs gyűjtő, minden bárhogy oda kerülő lap e-helyett a semmibe kerül.
  Minden permanens, mindenhol (kéz, pakli, asztal) színtelennek számít.

  “Nincs isten, nincs túlvilág.”//

  (Az utolsó képességére azért van szükség, hogy az egyszínű követőkkel együtt játszva ne legyen túl erős. A bilincs+gyűjtőgenerálás jellegű inkorrekt vonulat elkerülésére. Illetve, mert hangulatában tökéletesen illeszkedik és adna egy extra egyedi vonalat.)

  Ezeket az “ellenérv”-eket hallottam vissza a tesztelőktől a lappal kapcsolatban:
  -megölne egy egész koncepciót. Ezek után eltűnne a bilincses vagy börtönös gyűjtőgen.
  Nos ez szimplán nem igaz. A böris/bilincses gyűjtőgen ez ellen a szabálylap ellen egyszerűen átállna az ellenfél dekkjének égetésére és kontrolljátékra. Illetve pontosan ugyan úgy viselkedne, mint egy tárgykövetős tárgydekk bilincsben. Vagy bármely más főleg húzásra/keresésre épülő pakli. Ezek eltűntek a metából 2006-al, amikor kijött a bilincs? Mert nekem nem úgy tűnik…

  -nincs semmi értelme, nem játszana vele senki, mert nem tud semmit.
  1. A bilincs pont ugyan így nem tud semmit és mégis kiteszi a meta 20%-át. Ez egy pakliépítési faktor lenne, amit nem lehetne innentől figyelmen kívül hagyni. Pláne pörgősön. A Böris gyűjtőgen nem mehetne biztosra. A gyűjtőgenerálás mint koncepció ugyan olyan erőforráshokivá válna, mint bármelyik másik. Ha biztosra akar menni, rúnázna, változózna vagy mezőzne. Elvesztené a jelnlegi különleges feltápolt helyzetét.
  2. Mutassatok egyetlen egy paklit amit ez a szabálylap nem érintene, akárcsak egy dekket, ami nem játszik legalább 1 vízióval/feltámadó lénnyel/gyűjtőből visszavétellel/színszinergiával. Szerintem nem tudtok.

  -Nincs rá szükség, nincs gond a gyűjtőgennel, ha lenne akkor mindenki ezzel játszana.
  Ez hülyeség. A probléma adott, szerintem mostanra már nyílvánvaló. A játékostársadalom pedig egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy 100% versenyeredményben megjelenítse ezt. Rengeteg top játékos aki amúgy odaérne bármivel a top 10-ekbe, elvből nem játssza a paklit, mert inkorrektnek tartja. Zsolt jól írta. Az emberek szeretnek kreatívkodni, és egyszerűen túl kicsi a versenyek tétje ahhoz, hogy ezt beáldozzák és ilyen paklikkal induljanak. (Személyes vélemény: akkor halna meg ez a játék, ha mindenki akinek megvannak a lapjai úgy gondolkozna, hogy minden áron nyerni akar és ilyen paklikkal menne.)

  -Más módon kell kezelni a problémát. Majd adunk ki még semmiző (side) lapot.
  Nem működik. A gyűjtőgen csinál 6-10 lapelőnyt egy kör alatt. Ezzel még úgy is lehetetlen felvenni a versenyt, ha behúzod a semmizéseidet. (Melyek nagy része, koncepcióidegen lesz és valószínűleg semmi más értelmes dolgot nem tud, pláne nyerni. Egy kivétel létezik jelenleg: Artagor ezért tudtam exbben pl. sárgával nyerni).
  A kereshető semmizés is csak Börtön ellen működik és ott is csak ha elég drasztikus és az ellenfél körében kereshető/kijátszható. Sajnos hiába húzol kezdőkézre 2 szökőkutat, a farkasok ugyan úgy agyonvernek. A szökőkút nem szed le, nem dobat, nem counterel, nem torlaszol őrposztot és amúgy a dérfarkas óta bármilyen asztalon maradó megoldás felejtős.

  -Van már semmiző narancs lap, mégse használják
  Körönként 1 db-ot? Csak saját körben? …

  Ezzel kapcsolatban ennyi jut eszembe. Viszont az utóbbi napokban érdekesen felpörgött az egyik fórum a beholder oldalán. Ott felvetettem egy olyan egész HKK-t érintő átfogó módosítást, ami a fenti problémát is könnyedén kezelné. Akit érdekel:

  http://beholder.hu/?m=hkk&in=forum.php&action=topic&id=5979 176. Hsz.

  Üdv: Kyb

 18. @Kyb
  Mért nem inkább: nem használhatsz mellette követőt?

  illetve én csak a pakliból gyüjtőbe kerülő lapokat rakatnám át így a semmibe. (Így nem öl meg teljes koncepciókat, csak nehézzé teszi a játékukat)

 19. Nincs szukseg a beho kozbeavatkozasara, uj szabalylapra, es ujabb tonna semmizesre
  Erre van szukseg a porgos versenyekhez:

  +Tiltott lapok: Ravasz vérfarkas, Kumulatív szimmetria

 20. Miért ne lenne természetes ellenfele a farkas decknek? Megint mindjárt keresztbeszopom magam. Most kijelentem itt, hogy aki gyűjtőgennel megver egy Legfőbb követős avatár decket 100-ból csak 90-szer, annak állom év végéig minden versenyét!

 21. Bagharral értek egyet. Ravasz+Kumm szim legyen tiltott. Bár a homokórás verzió talán egy fokkal kevésbé para. A farkas durvább. Lehet az is elég lenne, ha a zanszertartást lenerfelnénk, hogy az első körben nem ad manát (csak pörgősön persze). Már beírtam máshova is, hogy úgy kaptam ki BarCraftban az egyik gyűjtőgentől az első körben, hogy nekem nem volt köröm, és még erős ereje is volt a kezemben. Édes kevés volt…

  Persze ha biztosra akarunk menni, akkor Ravasz+Kummszim tiltás, és akkor nincs miről tovább beszélni.

  5 követős avatár nem feltétlenül megoldás a farkasok ellen szerintem. Főleg a járj+átkozottas ellen. És ha egy pakli 10-ből egyszer megver egy másikat, az nem meríti ki a természetes ellenfél fogalmát.
  Szerintem.

 22. Egyébként majd meglátjuk, hogy a Behós pörgősre hányan fogják a farkasokat vinni. Ott sajnos nem lesz igaz az a pont, amit többen is említettetek feljebb, hogy nincs akkora tétje a versenyeknek. Lesz 4-5 farkas deck, és az a 3 jut be, aki legalább 2 másik ellen nagyobbat dob majd. Úgy lehet felfogni, mint egy ilyen bónusz lehetőség, amikor “ingyen” be lehet jutni a Nemzetire.
  Érdekes lesz nagyon, mert ott annyi farkas deck várható (10 játékosból kb 4-5), hogy érdemes lehet direkt az ellen összerakni a paklit.

 23. Remelem elmegy 3 Erdovel valamelyik amator jatekos es meggyalulja az osszes gyujtogent 🙂 tudom, van patak meg suuzy, de vegtelen nincs!

  GL

 24. En azt mondom hogy meg is erdemlietek ha kikaptok ellene. Nem sok dekk van ami ellen kèszulni kell mert biztos lesz es legjobb eselyel nyerhet.Ez az egyik.Ezer meg egy lappal lehet ellene keszulni. Ha nem vagytok kepesek megtalalni a paklitokba azt a 6lapot ami univerzalisan jo a paklitokba es semmizni is tud akkor nemtudom miert sirtok. Mindig kikaptok mègsem kêszultok? Ha mar 3lap bent van alapbol ellene mindjart nem ver meg az osszes csak a fele amit kapsz. Nem tudom mi ebbe olyan nehèz. Ha meg nem akarsz alapbol keszulni ellene ne csodalkozz hogy megver. Ez ilyen egyszeru. Minden szinbol annyi jo semmizes van ami mast is tud hogy vàlogatni lehet koztuk. Nemertem ezeket a gyűjtőgenes paràkat komolyan besirok 😀

 25. Krisz, mennyi eséllyel húzod fel a második körre 3 lapból azt a 6 semmizésedet Börtön ellen? (5 lapból se sokkal jobb az arány)
  Ennyire dilettánsnak azért ne állítsuk már be egymást légyszi.

 26. Mint ahogy írtam az EX topikban is ha az amatőrök jelzik felénk(gondolom max 1-2 komment jön csak attól tartok) akkor a jövő heti versenyünk lehet már 2-3 tiltással,de mivel behós elő verseny lesz és a behó biztosan nem tilt én most(még) ennek sok értelmét nem látnám hisz torzított metába tesztelhetnének a srácok.

 27. Én sokat gyűjtőgeneztem, most is hajtom a farkasokat.
  Rengeteget tesztelünk és bizonyos kártyák maguktól egyedül, legyőzik.

  Csak a kedvelteket javaslom először Lohd Haven fam. Öntörvényű krabber.

  Ripityára ver önmagában az Antimágikus citadella és a q dögevő is. Mindkettőt keresi pl az idézőteknős.

  Természetes ragadozó a molluszk, ami járj, bilincs, börtön, korlát ellen egyaránt hatékony és bizony-bizony lapelőnyből megver

 28. Természetes ragadozó Molluszk?
  Exbe egyszer levittem egyet. 1 Járj + Átkozott követő – farkas, 1 Járj + kyorg ősmágus, 1 mező, 1 bűvös erdő (3) 2 vámpír deck (mindkettő kezdett ellenem, már nem is kellett törnie a követőt) 000000000000 ponttal zártam. Nem, annyira nem vagyok rossz játékos.

  +1 a Bőség zavarára!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (kicsi pontosítással)

  A Bőség zavara (új)
  szabálylap

  A játék kezdetén +3 lapot húzol, célpont ellenfeled pedig +2-t.
  Ha egy lap bármilyen módon a gyűjtőbe kerülne, ehelyett
  a Semmibe kerül.

  (Páros versenyen egyértelműbb egy ilyen megfogalmazás)

 29. Szerintem az Ősi bölcsesség a megoldás, egyébként is jó az ha sidelappal kezdesz egy side nélküli versenyen, ha meg olyan narancs lap jön szembe ami nem zavar, akkor játszod a rendes játékod, mint ahogy JuFe is írta a múltkori cikkében.

  Vagy lehet Dungeon + köpülő lock decket is vinni, és amikor jön a Dérfarkas a dungira, akkor instantból hozzávágod egy surprise diszkosszal. 😀

 30. Nehezen tudom megérteni azokat, akik szerint nincs baj…vagy nem járnak eleget pörgősre, vagy nem kente el őket a dekk még elégszer, de ha erről van szó, akkor csak nézzetek rá a statisztikára. Ez nem hazudik.

  Az meg elég kemény, hogy egy versenyen 2 ilyen extrém eset is történt (enyémet leírtam a barcraft topikba forumon, másik merxyé)…

 31. A blogos beszűkültön (tudom, az egy erősen szűrt környezet volt, de a fekete még érintetlenül használható volt!) kifejezetten gyűjtőgen-ellenpaklival mentem. Ez látható a paklilistán a side-on. (Háló és semmizés hegyek). És így is csak iszonyatos mákkal sikerült elkapni Baghar farkasos pakliját. Ennyit arról, hogy elég csupán készülni ellene. Lóf…t elég.

 32. Szerintem sideolós versenyeken nincs probléma a gennel. Én a legutóbbi behóson játszottam eggyel. Side előtt 1 köröm volt (ott legalább volt), de ha jól emlékszem 18 lapot sideoltam ellene, és sikerült is végül behúzni a meccset.
  Sideból lehet -és kell is- készülni a gen ellen. Sok lappal. 18 lapból már azért kezdőkézre lehet jól húzni a gen ellen, de hogy pörgősre rakjunk be 3-6 lapot, ami a paklik 90%-a ellen blank, és kb össze sem kerülünk a gennel, mert kikapunk más pakliktól, az szerintem meredek elgondolás. Arról nem beszélve, hogy be sem húzzuk őket két lapból adott esetben.
  Jelenleg nincs (elég) jó 0. körös semmizés. Nem hogy olyan, ami side képességből semmiz, hanem egyáltalán. Szökőkút is nagyon halvány. Egy lapot túlél a gen (hiszen az erős erejét is kiröhögte), és így, hogy nincs az embernek köre, elég lehangoló a történet. Talán ha a fekete lyuk, vagy az új gyűjtőbaszó éjfatty védekezne, az érne valamit.
  Jelenleg 2 olyan lap van, ami beférhet alapból pörgősre, és megoldhatja a farkas decket, ugyanakkor nem teljesen blank más paklik ellen, Az Időlassító, és a Most már elég. Ez összesen 8 lap. Ha feltételezzük, hogy megérjük az első körünket, akkor börtön ellen 3 lappal kezdünk. 50% esély van, hogy a 8 papírból egyet behúzunk, ha 50 lapos a deckünk. Ha nem feltételezzük hogy jövünk, akkor 2 lapból már csak 30% az esély. Mivel azonban farkasoknak sokszor az első 3 kézből kijátszott lapja között van egy preventor is, ezért most már eleget akár meg is baszhatjuk, marad az időlassító, melynek behúzási esélye 3 lap esetén 27%, 2 esetén 20%. Ez még mindig nem nyerési esély, csak annak az esélye, hogy megérjük a második, esetleg 3. kört is. De mivel az Időlassító még a papírt se adja vissza gen ellen, ő meg háló mellett is begenerál minimum 2-3 lapot, ezért ez is jó eséllyel csak a lassú halálhoz elegendő.
  A megoldás szerintem 0. körös semmizés lenne, ami legalább 3 lapot semmiz, lehetőleg kijátszani sem kell ehhez, és 5-öt lehet használni belőle a pakliban.

  Bocs a hosszú posztért.

 33. Lapötlet:
  Színtelen építmény 0 építő, szárny
  5sp, ősmágia
  Ha a játékot kezdő játékos első körének húzási fázisa után legfeljebb 2 lap van a kezedben, akkor a húzási fázis után közvetlenül kikeresheted a paklidból.
  Ellenfeled nem dobathatja el.
  K: 3 lap semmizés.
  Ha a játékot ellenfeled kezdte, az első körében egyszer megmutathatod a kezedből, ekkor semmiz 3 lapot.

  A kikereshetőséget ki lehet cserélni “ebből a lapbòl 5-öt hazsnálhatsz”-ra

 34. +1 Poghy 😀

  Jómagam a Ravasz+kumulatív tiltása mellett vagyok. Habár sztem Meryx eltúlzod a dolgot, a jellemeken se volt 1 vérfarkas se az amatőrben, pedig az simán elmegy még egyszínűre is. Fóleg hogy egy csomó jó amatőr most lett profi (Papa, Fisy, Tamala, Szkupien Zoli), szerintem az amatőr mezőny olyan lesz megint, mint a jellemeken volt: gyér. Aztán majd ha jönnek fel jó kezdők, lesz jó amatőr mezőny is.

  Visszakanyarodva a vérfarkas témára: nehéz a döntés, mert míg a Boadhun varázsital, a Méonech fürkész sok ideig egészen inkorrekt lap volt, egyszerű volt a tiltása, de a gyűjtőgen mint koncepció inkorrekt, mégpedig úgy, hogy azt az erőforrást más is használja (Bilincs, börtön kontroll is használ gyűjtőből visszavetetést pl. elme hatalma stb, de gyakorlatilag mivel annyi bilincs/börtön van ezért minden deck készül ellenük alapból víziókkal, pl. Raia deckben is van, ha más nem a sideban: régmúlt szárnyasa, királyi adó, extázis, hatalom illúziója, stb) tehát a Gyűjtő mint erőforrás korlátozása ezeket a deckeket is érintené.

  Jómagam amellett vagyok, hogy változtassuk meg a feltámadás szabályt, hogy egyenértékű legyen a vízióval.Habár Szabolcs szabálylapját is szívesen forgatnám mert így működne vele akmal+drakolder transzormátor kombó, és ez még csak az első ami eszembe jut 😀

 35. Meryx: sztem ezeket a valószínűségnek beállított százalékokat nézd át, mert így ránézésre is nagyon sántítanak.

  Amúgy az 50% ezt midnere rá tudod írni behúzom-e vagy se ?:)

  Illetve a valószínűségi változó 0<=P<=1, és nem százalék. Lehet én jártam régen egyetemre de valszámból azonnal kirúgtak volna, ha %-ot mondok egy valségi változó értékére.

  Bocs az offért.

 36. Valamit féreütöttem a gépben. 41% a 8db Most már elég és Időlassító közül legalább 1-et behúzok 3 lapból 50 lapos deckben.
  Nekem is gyanús volt, de végül is nem olyan sokkal kevesebb.
  A %-ot jobban érti a nép. De írhatom nyugodtan, hogy P(egy 50 lapos pakliból 8 dedikált lapból legalább 1 a kezemben lesz, ha 3-at húzok)=0,4[142857] végtelen, [szakasos] tizedestört alakban.
  Egyébként ha már kukacoskodunk, akkor helyesen 0<P<1. Ha tudsz olyan valószínűségi eseményt, ami 0 vagy 1 valószínűséggel következik be, az nem valószínűségi esemény.

  A többi számított valószínűség helytálló, de százalék képzés (100-al való szorzás, és % jel utánírás) után került közlésre.

  "Amúgy az 50% ezt midnere rá tudod írni behúzom-e vagy se ?"
  Erre pedig nem kívánok reagálni, (Igazi)mérnökként (sajnos ezt a mai, agrár- és kertészmérnöktől hemzsegő világban már hozzá kell tenni), és a Mensa HungarIQa egyesület rendes tagjaként rangon alulinak érzem, a megjegyzés téged minősít, pláne azonos hozzászólásban a %-ba való belekötéssel…

  Ha egyéb kérdésed van, Behó-n azonos névvel privátban állok szíves rendelkezésedre.

 37. OFF, de tudtommal létezik 0 valószínűségű valószínűségi esemény, a “0 a valószínűsége, de nem lehetetlen”
  nekem anno fősulin erre azt hozták fel példának, hogy válaszd ki a darts tábla egy tetszőleges pontját, majd mondd meg, mekkora eséllyel dobsz oda – válasz: “0 a valószínűsége, de nem lehetetlen”

 38. Igen, azt hiszem igazad van. A 0ban én sem voltam teljesen biztos, nekem is régen volt már, de a P<=1 1 valószínűséggel inkorrekt, hogy egy kis képzavarral éljek. 🙂

 39. 0 valseg olyan esemeny, amely nem következhet be.
  1 pedig a fixen bekövetkező esemeny valsege

  kötözködés off

 40. Abból a szempontból meg végre vmi értelmes dolgoról folyik a diskurzus.

  Amúgy abba belegondoltatok vala, hogy a rengeteg háló jött ki korábban és akkortájt elég szépen kinyírta pörgősön is a gyűjtőgent?

  Egro melyik az új lapok közöl az, amelyik a hálós lapokat teliberi.

  Súgok …

  Dérfarkas.

  Ezzel van a probléma.

 41. Pár megjegyzés:
  0 valószínűségi esemény nem egyenlő a lehetetlen(soha be nem következő) eseménnyel.
  Kényelmesen vannak 1 valószínűségű események.
  Nem mondunk olyat hogy “valószínűségi esemény”

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.