[Mentorprogram – Dév] Az elmúlt hónap tapasztalatai

Siker a jellemek harcán, irány a Nemzeti!

Kicsit több, mint egy hónapja cikkeztem utoljára a Mentorprogramról, de míg írás nem született a témában részemről, a munka gőzerővel zajlott a színfalak mögött. Az előző cikkben arról írtam, hogy egy EX-es jellemek harcára készültünk, méghozzá jó jellemű Zarknod bilincse paklival, de lead_zarknod_bilincsesajnos kicsit várakozáson alul teljesített ez a deck. Így abban maradtunk, hogy maradjunk hazai pályán, és vegyük elő a nagyágyút, nyúljunk vissza ahhoz a paklihoz amit már bizonyos szintig ismer, és fejlesszük úgy, hogy a mostani metában is jó legyen. Ezért döntöttünk a semleges jellemű tárgyak mellett, amúgy is nagyon fekszik ez a pakli Petinek, játszani is szeret vele, ráadásul pokolian erős is. Bár utólag kiderült elég kicsiny volt a field, mindössze 10 játékos indult el amatőr kategóriában, mi pedig nagyobbra számítottunk, éppen ezért döntöttünk egy Semleges csatamezős setup mellett.

Sokan, akik még kezdő(bb) játékosok nagyon ódzkodnak a csatamező használatától, hiszen úgy vélhetik, hogy az a 7 lap, amit a játék elején kivesznek a pakliból nagyon hiányzik lead_semleges_csatamezomajd a játék során. Ne feledjük azonban el, hogy sokan nincsenek tisztában vele, hogy mi az, amit igazán fontos kiszedni, (vagy nem gondolják át megfelelően), ráadásul side után is tudjuk a paklinkat úgy alakítani, hogy azokra az arányokra amikre a pakli összerakásánál figyeltünk (legfontosabb talán a megfelelő counter%), azok is megmaradjanak.

Peti is először játszott ilyen jellegű paklival, az első lista, amit összerakott az így nézett ki:

Semleges csatamező

3 Fekete lyuk*
3 Aranymosó serpenyő
3 A goblinok megmentője
3 Animált csapda*
3 Zu’lit kincse
3 Villámhorgony
3 Szemétdomb
3 Káoszgoblin
3 Perzselő homok
3 Goblin logisztikus
3 A Viharisten jele*
3 Az egyensúly őrzője
3 Unaloműző
2 Bo’adhun kincsesláda
2 Hurokcsapda
2 A kalózok kincse
2 Drakolder esszencia
2 Kontinuum-buborék
2 Hamis vacsora
2 Italkeverés
1 Kincses sziget
1 Daes Mo’ran
1 Huddens kódexe

57 lap

Első ránézésre a paklival olyan hihetetlenül nagy bajok nem voltak, azonban a *-os lapokat mindenképpen át akartam beszélni, ugyanis azok nekem valamiért nem igazán tetszettek egy ilyen pakliban. Félreértés ne essék (újra leírom), nem arról van szó, hogy olyan listát akarok itt látni, amivel én is szívesen játszanék, olyan tudást szeretnék továbbadni, hogy tudjuk mit miért vagy miért nem érdemes használni. Talán a legszembetűnőbb „hiba” a listában a Fekete lyuk, nem viszi előrébb a játékunkat, ráadásul majdnem az egyetlen (de legalább masszív) semmizésünk, akit zavar kiveszi, más ellen meg elég nagy százalékban lesz blank. A másik két lap talán nem is úgy mondanám, hogy hiba, inkább csak nem teljesen illeszkednek a koncepcióba a 3-3 darab, egy sokkal agresszívabb paklit kell rá csinálni, ez pedig nem olyan. Végezetül volt egy kis igazítás az arányokon, és az alábbi paklival ért be Peti a dobogó középső fokára:

Semleges csatamező

3 Szemétdomb
3 Unaloműző
3 Zu’lit kincse
3 Kincses sziget
3 Káoszgoblin
3 Huddens kódexe
3 Dharosz kincse
3 A goblinok megmentője
3 Goblin logisztikus
3 Villámhorgony
3 Perzselő homok
3 Bo’adhun kincsesláda
3 Titkosírás
3 Italkeverés
3 Az egyensúly őrzője
3 Aranymosó serpenyő
2 Hurokcsapda
2 Pengecsapda
2 Drakolder esszencia
2 A kalózok kincse
2 Hamis vacsora
1 Elmecsapda
1 Vlagyimir szekercéje
1 Daes Mo’ran
1 A Viharisten jele
1 Animált csapda
1 Kontinuum-buborék

64 lap

A pakli méretét a 3 Kincses sziget miatt növeltük meg első sorban, ami sokszor motorja az ilyen jellegű pakliknak. Ez a második hely egyébként kvalifikációt is jelentett a Nemzeti bajnokságra, így az első lépcső már megvan, persze az igazi nehézségek majd csak most következnek, hiszen a terveink között szerepel az, hogy minél több paklit kipróbáljunk odáig (hogy minél több pakli működését lássuk működés közben).

D R A F T

Tegnapi nap folyamán túl vagyunk az idei második drafton is, a Dungeonhoz hasonlóan itt is 2 Kreátor műhelyéből és 1 Zarknod visszatér kiegészítőből játszottunk. A felkészülés erre a versenyre talán a legnehezebb, hiszen míg egy hagyományos jellegű versenyre a saját paklidat (meg persze az ellenfeleid lehetséges koncepcióit) kell ismerned, itt erre nincs igazán lehetőség a bontás randomfaktora miatt, csupán a teljes lapkészlet ismerete és a lehetséges paklik feltérképezése az, ami a siker felé vezethet (persze ezek csak a nagyon alap dolgok). Miután Zsoltival kielemeztük a draftunkat a héten ezért egy kicsit könnyebb dolga volt talán a játékosoknak, bemutattuk a saját szemszögünkből mit miért csinálunk, elemzéseink szerint mik a jó koncepciók.

Petivel a draft előtt is elemeztünk egy kört közösen, és itt egy olyan kezdő draftoló hozzáállást szeretnék megosztani veletek, ami talán segít abban, hogy elkerüljétek a kezdeti sikertelenségeket. A terv az volt, hogy A-B-C-D színeket fog szedni, és bár tök jó dolog is lehetne ezeket előre kitalálni, mégis elég komoly hiba. Tisztában kell lenni a színek erősségével, ahogy a valószínűségekkel is, de egyszerűen előfordulhat, hogy borul a lead_a_legszegenyebb_lovagmatek vagy egy olyan az eredeti színekbe nem illő bombot (=szupererős a formátumon) találunk, ami mellett nem tudunk elmenni, akár rá is építjük a paklinkat. Tehát borul az eredeti elképzelés, és ha nem készültünk fel megfelelően, akkor az eredmény sem lesz túl jó. Nagyon fontos, hogy rugalmasan tudjuk a döntéseinket/pickjeinket alakítani ahhoz, amit kapunk. A draft egyébként nagyon élvezetes volt ezekből a kiegészítőkből, ráadásul Peti egy hellyel még előttem is végzett (valaki coacholhatna engem is lassan), bár sajnos nem szerepeltünk túl jól. Ha tehetitek, akkor gyertek el minél több draftra, szuper a formátum!

Egy kis elemzős feladattal készülünk amúgy a jövő hétre a tanítványoknak, amit egy közös cikkben fogunk terveink szerint közölni.

Dév bácsi

Reklámok

3 thoughts on “[Mentorprogram – Dév] Az elmúlt hónap tapasztalatai

  1. GG, amúgy merészet draftolt Peti, bevállalta a sárgát és amennyire tapasztaltam jutott is 1-2 jó lap neki (pl drakolder obligátor), gondolom ezt a gyengébb (legalábbis gy-ngy terén e 2 kiegben) színt nem nagyon szedték az asztalánál.

  2. nekem rengeteget segített amúgy az elemzésetek, nem kellett magamnak megcsinálni 🙂 (amihez valószínű lusta is lettem volna…), úgyhogy ezúton is köszi, főleg, hogy Nemzetire kijutós helyet is megcsíptem

    bomb az abszolút így van, elején nem igazán gondolkodtam pirosban (mint utólag kiderült, első Kreátornál szűrte is Szati rendesen), de ZV-ből bontottam egy lyx-daik-i boszit, úgyhogy muszáj volt beszállni a színbe

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.