Vendégcikk – Élménybeszámoló a Beholder páros versenyéről

Hartner Gergely írását olvashatjátok a hétvégi páros versenyről.

Nagy örömmel olvastam pár héttel ezelőtt a közösségi oldalon Sziva Csaba (Csiga) hirdetését, hogy párt keres a Beholder áprilisi, páros versenyére. Azonnal jelentkeztem, s meg is egyeztünk. Meglehetősen izgultam, mivel a lapkészletem mostanában egy kezdő projekt színvonalát veri alulról, illetve hobbi játékosként – amatőr – indultam a profi mezőnyben. (Csiga pont ebben a hónapban lépett elő profivá, neki is ez volt a debütálása). Lelkesen vetettük bele magunkat a meta elemzésébe. Nem szégyellem lead_eletenergiaelismerni, hogy Dönczi Krisztián Életenergia kontrollja (kecskeméti versenyek, első negyedév, hagyományos verseny, március) jelentette az etalont. Arra számítottunk, hogy ennek a paklinak a páros versenyre adaptált verziójához képest kell összerakni a saját paklinkat, mivel ebből lesz a legtöbb. Ezt a paklit – szerintünk – két módon lehet kezelni: egyfelől, ha több counterrel/semlegesítéssel játszol, mint az ellenfél (ez reálisan 33-36-ot jelent paklinként) másik megoldás, ha még náluk is több lappal kezdesz (dupla Együgyű). Ezen a vonalon indultunk el, mivel nem tudtunk összeszedni elegendő mennyiségű countert, és a 12 lapos kezdés megengedte, hogy húzzunk 1-1 blank lapot kezdőkézre. Érdekes megfigyelés volt – ami be is igazolódott – hogy Az együgyű páros formátumon gyakorlatilag semmilyen hátrányt nem jelent. Egyrészt úgyis meg kell osztani a pároddal, mikor milyen lehetőséged van, másrészt sikeres lapkijátszást néz, ami a várható gigászi counter csaták miatt érdektelen.

Csiga eredetileg a DK által forgatott paklihoz 95%-ban hasonlító, páros Manafonalas vonalat favorizálta, én azt javasoltam, hogy a páros Együgyűhöz passzintsunk olcsó, anti-mágiás lényeket, mert ezek iszonytató lapelőnyre képesek (pl. Sötét íjászmesterlead_manafonal, Galargamoth). Kis túlzással egy ilyen lap sikeres kijátszása után kezdhetne is side-olni az ellenfél. Az első, lámpa elleni játékok alapján azonban kiderült egy pár dolog: az anti-mágia korántsem olyan erős a rengeteg semlegesítéses lap miatt, mint amilyennek gondoltuk, illetve az 1 vp-s semlegesítéses lények olykor túl drágák. A Villámhorgony-Szemétdomb-Kinetikus féreg-zöld védekezéses lapok korában egyszerűen nem fogjuk tudni kijátszani őket időben. Ezért, és még egy lap miatt ezt a koncepciót teljesen elvetettük. Ez az egy lap a Dimenziószövés. Egyszerűen nincs olyan lap a játékban, ami illeszthető lenne egy anti-mágiás lényes deck-be. A Manafonalas verziót egy másik – érthetetlen okból nem tiltott – lap miatt vetettük el, és ez az Unaloműző. Annyira egyszerű semlegesíteni ezzel az egy lappal minden olyan paklit, ami asztalról kontrollál, hogy az félelmetes. Egyedül azok a lényeg jelentenek ellenszert, amik passzívan is tudnak cselekedni (pl. Anyamotyogó).

Ezért tovább nézelődtünk, s az Anyamotyogóból kiindulva elkezdtünk agyalni a motyogós vonalon: a Totyogó motyogó igazi sztárnak ígérkezett, mert ingyen van, megfelelően összerakott pakliban anti-mágiával semlegesít, illetve nyolcatat éget a semmibe egy nagy kör alatt. Ezután kínálta magát a Szörcsögő motyogó kolléga is, ami szintén ingyen van, cantrip, és egy nagy kör alatt dupla annyi lapot tud égetni, mint a fenti totyi. Kis fejszámolás: egy pakli átlagosan 50 lapos, kezdés után ez 45-re csökken. A fenti két motyogó egy nagy kör alatt 24 lapot éget együttesen, és pont van egy olyan motyogó, ami innen be is fejezi a játékot: a Motyogó ősvégzet. Két játékos esetén 6-6 lapból kell felhúzni 5-6 lapos kezdésből 1-1-et, hogy második-harmadik körre elégjen az egyik pakli. S ez a stratégia összesen 2 manába kerül az ősvégzet miatt. Ez a gondolatmenet mindkettőnknek tetszett, ezért a motyogók mentén raktuk össze a paklikat.

Következett a tesztelés, ahol próba játékot játszottunk az általunk esélyesnek vélt paklik ellen.

Zarknod bilincse: itt két Az együgyűvel vágtunk neki a meccsnek. A 4 lapos kezdési előny miatt, illetve mert side-ból kb 15 lappal készültünk ellene, papírforma győzelemre számítottunk, legrosszabb esetben 2-1-es végeredménnyel.

Zarknod börtönében: itt is a kezdeti lapelőnyben bíztunk, illetve a 6 Unaloműzőben, ami gyakorlatilag egymaga elveri a gyűjtőgenerálós verziót, ha meg tudjuk védeni. Side mellett szintén 2-1-re számítottunk. Egyetlen olyan variáns volt volt – ami végül a versenyen nem szerepelt – amit nem tudtunk volna megoldani, a motyogós-gyűjtőgenerálós börtön.

Dupla Edralian: első pillantásra a 4 lap előny itt is hozható győzelmet ígért, azonban néhány próbajáték alatt kiderült, hogy a 6 lapnyi dobatást bizony könnyedén ledarálja egyikünket, ezért gyorsan lecseréltük az én Együgyűmet Terrgathra (így a kezdeti felállás, hogy nálunk 11 lap van, náluk 8. Ők tudnának dobatni össesen 6-ot, ezzel javítva a kezek arányát 5-8-ra, ellenben a Terrgath ezt 7-8-ra mérsékli.) További érv volt a Terrgath mellett, hogy az egy szem semmizése is hasznos lehet. Ez be is jött, A butaság terjedésétől A Felejtés áráig több gonoszságot is megoldott.

Lassan járj: a Zarknodos paklik mellett a side másik fele ez ellen a pakli ellen készült. Itt bíztunk a paklinként 15-20 ősmágiás lapban, illetve a 4 lap kezdéskori előnyben.

Semleges csatamező

Komolyan tartottunk ettől a paklitól, mert akár tárgyakkal, akár lényekkel, akár hagyományos kontrollal körítve nullára redukálja a kezdeti lapelőnyünket, és ez komoly rizikó faktor. Hosszas töprengés után arra jutottunk, hogy counter fölényre törekszünk, és mindketten a Villámhorgonyokat illetve a Szemétdombokat szedjük ki, mert így jó eséllyel nyerjük a counter csatákat.

Miután elég hosszú tesztelés alapján mindezekre felkészültünk, egészséges önbizalommal telve vágtunk neki a versenynek. Alább olvasható az én paklilistám – Csiga Rhatt-ot használt Sheran helyett, az ottani top counterekkel, illetve Móka és kacagással, hogy még jobbak legyünk Lassan járj! ellen. Valamint ő használta Az együgyűt, hogy a páros Életenergia ellen is legyen legalább 1 lap előnyünk kezdésből.

követő: Terrgath

3 Lohd Haven
2 Apró kívánság
3 Őshangya kamikázé
3 Földanya ereje
3 Villámhorgony
3 Fec, a legkisebb óriás
3 Zu’lit kísérlete
2 Anyamotyogó
1 Motyogó ősvégzet
1 Motyogó sámán
3 Ködszitálás
2 Rughar monolitja
2 Szörcsögő motyogó
3 Szemétdomb
2 Kasug-din nagyúr
1 Pénznyelő
3 Unaloműző
3 Bufa segítsége
3 Totyogó motyogó
1 Alakváltó ősköd
1 Italkeverés
1 Hálószövő Péter
1 Lohd Haven Familiálisa

A meccsek:

Papa – Arató Zoltán, Zarknod bilincse

techianafluxElső ellenfél – első meccs: nagy izgalom. Mindent ötször ellenőrzi mindenki, hogy jól csinálta-e, háromszor egyeztetsz minden counterelést. A lapelőny jó volt, de sok blank erőforrást húztunk, ami egyre jobban hátráltatott minket, ahogy haladt előre a játék. Vétettem egy komoly hibát, amikor az Őshangya kamikazé elmúlás jelzőjét a Horizontkémlelő helyett egy Techiánfluxra tettem, – amit másként megoldottunk közben – így pár kör alatt elég komoly laphátrányba kerültünk, hiába égettük el az egyik paklit (itt ki is jött a paklik egyik gyengéje: nagy esetben kézből akartuk kontrollálni a játékot, leszedésünk szinte semmi nem volt). A legnagyobb hiba azonban az volt, hogy nem dobtuk be az első játékot a harmadik-negyedik kör tájékán, nagyon sok időt veszítettünk. Side után kb 10-15 lapot cseréltünk mindketten, alaposan felkészültünk, az egyik paklit harmadik körre elégettük, több counterünk volt kézben, mint ahány lap az ellenfelek kezében, sima győzelem. 1-1-nél azonban 4 perc maradt, így el sem kezdtük a harmadik játékot. Ez az X nagyon bántott minket, simán kellett volna hozni a 2-1-et, amire készültünk is a tesztelésen.

Egyed Dávid – Csető Zsolt, Korlátozás

gomak_megsemmisito_pillantasatjátok a felkészülésünkben, hogy a Korlátozást, mint lehetséges paklit számításba vettük volna? Én sem látom… A meglepetés ereje az első meccsen mégsem hatott, annak ellenére tudtuk jól játszani a pakliégetést (Zsoltot égettük, mert az ő paklija kisebb volt), kezdő kézre húztam két Zu’lit kísérletét. Az igazi meglepetés azonban side után jött, mert egyrészt 6-7 lapot tudtunk csak cserélni, azok sem hoztak érdemi előnyt. Az alapvető stratégiánk, hogy a kezdeti, felhúzott lapok által jelentett lapelőnyt fordítsuk előnyünkre, Rhatt körökben használt frázissal élve nullifikálódott. Ehhez nem nagyon tudtunk alkalmazkodni, igazából Zsoltnál 1 Vajákos, Dávidnál 1 Kozmikus kapcsolat megoldotta a játékot (az első játékban 1 Elme hatalma került Dávid kezébe, de azt Csiga ügyesen semlegesítette az Unaloműzővel, egy lapot sem tudott visszavenni vele). A harmadik játék szinte már tragikomikus volt, mert a side-ból bejövő Gomak megsemmisítő pillantásából mind a hármat behúztam az első két körre. Elsőre nagyon tetszetős volt kiszedni az Anyamotyogókat, Szörcsögő motyogókat és Artagorokat mindkét pakliból, ez azonban semmit nem jelent, ha megint kijön egy Vajákos – amit az Unaloműző nem tud passzivizálni – és egy Kozmikus kapcsolat (side-ban volt A nagytanács ítélete mindkettőnknél, ezeket pechünkre vagy nem húztuk be, vagy eldobáltuk, mert a lassú játékokban nem tűnt érdemesnek körökig tartogatni). 2-1 oda, két forduló után 1 ponttal eléggé el voltunk keseredve

Király Zsolt – Moscnitzka Ádám, Semleges csatamező, anti-mágiás tárgy deck

idezo_teknosTesztelésen – lásd fentebb – komolyan készültünk a mező ellen, mindketten Villámhorgonyt és Szemétdombot, illetve 1-1 Idéző teknőst vettünk ki. Az első meccsen Zsolt kezét kontrolláltuk, gyakorlatilag nem tudott érdemben hozzátenni a meccshez, mert ha kincsezett volna, 3 lappal kellett volna kezdenie egy counter csatához – esélytelen – illetve harmadik kör környékén jött egy Unaloműző Csigánál, így ha valamit kijátszott volna, azzal sem megy igazán semmire. Míg Zsoltot sikerrel kikapcsoltuk, Moschi meg tudott indulni, de hiába volt több lap a kezében, mint nekünk kettőnknek együtt, Csiga Anyamotyogójának counterelési lehetősége, és a háló sikerre vitte a játékot. Második meccsen harmadik játékosként így adtam át az első körömet a negyedik Zsoltnak: asztalon egy védekezésből érkezett (és semlegesítést is használt) Lohd Haven épített egy Rughar monolitját, majd jött egy Italkeverés, amire 5-öt dobtam. A kört mana nélkül (viszont aktív monolittal), 6 lappal a kézben, asztalon 3 lappal passzoltam el. Neki húzás után volt 4 lapja, nálam a kézben 2 Villámhorgony és 1 Szemétdomb, amit meg is mutattam nekik, bedobták. A harmadik meccsen ugyanezt az első kört produkáltam (nem vagyok matematikus, nem tudom, mekkora esély van 2 egymás utáni ilyen húzásra, úgy, hogy minden meccs után Zsolt emelte el a paklimat, de Fortuna több mint kegyes volt hozzám). 4 ponttal abban bíztunk, hogy hogy még lehetünk negyedikek a végén.

Földi Viktor – Várnai Péter, Életenergia, Magányos torony kombó

Első meccsen Csiga kezdett (Az együgyű miatt látták amaganyos_torony kezét) egy nem feltétlenül meccsdöntőnek gondolt Móka és kacagással, mondván van nálunk counter megvédeni. Ennek egy kb.8 percen át zajló, 14 lapot átfogó countercsata lett a vége (figyeljük meg, a 4 játékos közül az elsőnek volt 1 VP-je összesen, amit a Móka és kacagásra költött el). Végül ezt elbuktuk, nagyon komolyan nézegettünk egymásra, hogy a bilincs elleni döntetlen után, utolsó fordulóban tán nem kéne belefutni még egy hosszasabb játszmába. A rossz előérzetet fokozta, hogy Baghar még ennek a körnek a végén villantott egy Kyorg tudást védekezésből. Végül azonban továbbmentünk, amit jól tettünk, mert idővel a kezdeti 1 lap előnyünket megtartva nagyon-nagyon lassan tudtuk stabilan tartani a kezeket annyira, hogy ne tudják elkezdeni a kombót, és szép lassan elégettük Péter pakliját (az óriási blöfföt azért meg kell adni nekik, mert sikeresen megtévesztettek minket, Baghar paklijában volt a kombó). Egy kézzel azonban nem lehet versengeni a két kéz jelentette fölénnyel, 1-0 nekünk. A második körben már tudtuk, hogy melyik paklit kell égetni, illetve Péternél beragadt egy Ősi mágiazabáló (nem tudta mire kijátszani), és ez a lapátrány, valamint nálunk egy sikeresen kijátszott erőforrás el is döntötte a játékot. 2-0 után már csak 5 perc maradt a fordulóból, így gratuláltunk, és véget is ért a verseny. A verseny legjobb meccseit játszottuk velük, itt számított igazán egyedül(?) a gondolkodás, taktika.

A fenti kijelentéssel nem szeretném degradálni senkinek a játéktudását. Arra szeretnék rávilágítani, hogy egy bizonyos tudásbeli szint felett, ha nem rontott nagyot valaki, a 12 meccsből 3-4 kivételével mindegyik papírforma eredményt hozott. Egyetlen komoly korlatozashibánk – hogy nem dobtuk be kb. azonnal a bilincs ellen az első meccset – rögtön alsó ágra tett minket. A Korlátozás esetére éreztem leginkább, hogy bár az ellenfél játékosait jobbnak tartom magunknál, ha gyengébb játékosok lettek volna, akkor is nyernek ellenünk egy ilyen paklival (persze ahhoz nagyon komoly tudás kell ahhoz, hogy egy ilyen paklit jól összerakjon az ember, főleg úgy, hogy Zsolt a retro projekt keretében játszott). Ezért emiatt a vereség miatt nem is bánkódtunk. A mező elleni győzelem azért jelentett ellentmondásos élményt, mert nem sejtés, hanem tudom, hogy Zsolt és Moschi is fixen jobb játékosok nálam. A játék képe viszont ezt olyan szinten nem tükrözte, hogy a győzelmet lehet ugyan a szerencse meg a metaelemzés javára írni, de az tényleg bosszantó, hogy egyik paklinak sem side előtt, sem utána egyáltalán nincs esélye egy másik pakli ellen. Az utolsó meccsen kapott, páros Életenergia ellen készültünk a legtöbbet, a pakli összeállításánál is ez volt a viszonyítási pont, de papírformának semmiképp nem nevezném a győzelmet. Igazából egy-egy sikeresen létrejött erőforrás vagy egy rosszkor behúzott, az adott helyzetben blank counter meccsdöntőnek bizonyult. Voltam már több páros versenyen, általános tapasztalat volt, hogy egy-egy permanens erőforrás létrejöttével eldönthető egy játék. Azt azonban eddig sosem éreztem, hogy ennyire pontosan megjósolható előre egy-egy párosítás végkimenetele.

Ezúton szeretném megköszönni azoknak a játékosoknak a közreműködését, akik nélkül nem tudtunk volna elindulni a versenyen: Szabó Dávid, Egyed Dávid, Moschnitzka Ádám, Király Zsolt, hatalmas köszönet Szabó Andrának, aki a paklim javát kölcsönadta, és természetesen a legnagyobb köszönet Sziva Csabát illeti az alapos, időt, energiát és pénzt nem kímélő felkészülésért és a közös játékért!

Hartner Gergely

Hírdetés

4 thoughts on “Vendégcikk – Élménybeszámoló a Beholder páros versenyéről

 1. Köszi a beszámolót 🙂

  – Kár, hogy nem említetted, mikor jött nálad Lohd Haven familiálisa, akkor alig kapott izmot, mert olyan lapokat játszottam ki, amikben nem volt “r” betű 🙂 (4 lap: Búvópatak – Suu’zy csillogása – Káoszgoblin, és nem jut eszembe a negyedik).
  Hidd el, amúgy azt az X-et mi is sajnáltuk, kíváncsi lettem volna, hogy lett-e volna esélyünk ellenetek a 3. játszmában (második igen, elég hamar elkezdtünk úszni, és megfogott az asztalotok).

 2. Az 1.0 verzióban volt laponkénti értékelés a pakliról, ott a Haven fam-nál leírtam: ha nem féltem volna, hogy megóvják a meccset, mert széttépem azt a lapot, megtettem volna. 95%-ban blank az a lap, és az összes spoiler leszedés (NTI, unaloműző etc.) kezeli. Még a Kasug-din nagyúr volt, ami ugyanilyen haszontalannak bizonyult. Elsőre azt hittük, mekkora sztár lesz, mert vesztes counter csatákból is jól/jobban jöhetünk ki. Azt hiszem, a 12 meccs alatt Csiga húzott rá egyszer lapot …
  Ha bukod a counter csatát az erőforrás (leginkább Anyamotyogó) körül, nem ment meg az 1 VP és az 1 lap.
  Azért gondolom, hogy nyertünk volna ellenetek, mert összesen 30 lappal készültünk kifejezetten a paklitok ellen, nem volt már blank lap kezdő kézre, ÉS volt kezdésből 3 lap előnyünk. (Ezzel véletlenül sem szeretném mondani, hogy rosszabbul játszottatok volna nálunk.)

 3. Rosszul emlékszel, én a 4 forduló alatt sztem egyszer sem húztam fel a kasug-dint (pedig szerettem volna látni, hogy működik). Illetve ha már kommentelek, akkor leírom itt is, h patent lett a beszámoló és hogy köszi a versenyt 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.