Versenybeszámoló – Beholder, Páros verseny

A profiknál Ács Domonkos és Szatmári Bálint, az amatőröknél Balog Dávid és Ócsai László nyertek.

Az év egyik legkülönlegesebb és legjobb hangulatú versenye következett a Beholder naptárában: páros megmérettetést tartottak most szombaton a Wekerlei Bocsa Klubban.

Profik

A 15 párból álló profi mezőnyben így nézett ki a meta:

Szabálylap (8)

 • 3 Életenergia
 • 2 Korlátozás
 • 1 Ősi bölcsesség
 • 1 Zarknod bilincse
 • 1 Semleges csatamező

Követő (6)

 • 2 Terrgath (x2)
 • 1 Edralian (x2)
 • 1 Teremtő rakshallion (x2)
 • 1 Beldian + Mulgan, a segítő
 • 1 Az együgyű + Terrgath

Egyéb (1)

 • 1 Életenergia + Motyogó kultivátor (x2)

A Terrgath végül tökéletes választásnak bizonyult, hiszen az első két helyre két ilyen párosítás ért oda.

1. Ács Domonkos és Szatmári Bálint (paklilista) – Terrgath (x2)
2. Gergely Ferenc és Szabó Krisztián (paklilista) – Terrgath (x2)
3. Csető Zsolt és Egyed Dávid (paklilista) – Korlátozás
4. Simon Richárd és Szkupien Bence (paklilista) – Beldian + Mulgan, a segítő
5. Farkas László és Nagy Kálmán (paklilista) – Életenergia + Motyogó kultivátor (x2)

Amatőrök

Az amatőrök között 6 pár indult ezúttal, méghozzá az alábbi deckekkel.

Szabálylap (3)

 • 1 Ősi rúna
 • 1 Lassan járj!
 • 1 Sokszínűség

Követő (1)

 • 1 Teremtő rakshallion

Egyéb (1)

 • 1 Lassan járj! + Teremtő rakshallion (x2)
 • 1 Életenergia + Antimágikus rakshallion (x2)

Bár sok zavaró szabálylap nem volt, a Lassan járj!-ak ellen pont elegendőnek bizonyult az Ősi rúna a versenygyőzelemhez.

1. Balog Dávid és Ócsai László (paklilista) – Ősi rúna
2. Merényi Tamás és Pásztor Balázs (paklilista) – Sokszínűség
3. Liu TingHao és Varga-Tóth Tamás (paklilista) – Lassan járj!

Gratulálunk mindenkinek, különös tekintettel a Nemzetire kijutott játékosoknak!

Csető Zsolt

Hírdetés

53 thoughts on “Versenybeszámoló – Beholder, Páros verseny

 1. Zsolti, majd javítsd ki a dekket légyszi Korlátozás, Sóblintó*, köszi!

 2. 6 pár összesen amatőrben? Azért az eléggé kevésnek tűnik… 😀 😀 😀 😀

 3. @Nika: ahogy ennek a hozzászólásnak az építő jellege is 😉

  Amúgy én bízom abban, hogy sikerül kitalálnia valamit a beholdernek, ami azt eredményezi, hogy az amatőr/kezdő játékosok is elkezdnek majd eljárni a hétvégi versenyeikre. Szerintem nem feltétlenül baj, hogy egy ilyen (erősen speciális, sok felkészülést kívánó) versenyen kevesen voltak, de ettől függetlenül kész van az a kérdőív amit a ligán kitöltetünk a játékosokkal, hogy mi ennek az oka.

  Gratulálok minden helyezettnek én is, tényleg baromi jó hangulatú verseny volt.

 4. Ez egy páros verseny, ahova pár kell, akivel jóban vagy, lapkészlet, ötlet és idő mivel ezek a leghosszabb versenyek. Nem para ez a 6 páros.

  Szati 4/4….bróken a gyerek

 5. a “para” csak ott van, hogy ebból a 12 emberből 6 most bejutott a Nemzetire. Az egyszínűn pedig 24-ből három. Akárhogy nézed, ez minőség hígulás

 6. Grat Szatának az utóbbi versenyekből kiindulva erősen bejentkezett a HSZ-re illetve a Nemzetinek is esélyese.

  GZ

 7. A 30-as profi mezőny még vállalható, bár messze nem kiugró létszám.

  Szerintem sajnos igenis “para”, ha az év egyik legjobban várt versenyén 18 amatőr játékos vesz részt.

  Kereshetünk kifogásokat meg magyarázatokat, de az elmúlt 5-10 évben az egyik leglátogatottabb Beholderes verseny-formátum a májusi páros verseny volt.

  (Korábban még a folyosón és az udvaron is játszottak!)

  Mindannyiunknak(!) le kell már venni a szemellenzőt, és komolyan el kell kezdeni tenni valamit, (ezt Beho-fórmumon már kifejtettem: http://www.beholder.hu/index.php?m=hkk&in=forum.php&action=topic&id=5979 31. hsz) mert a “nagy” versenyekről (is) teljesen el fognak fogyni a játékosok.

  Ébresztő!

 8. @Kappa: nem erzem ezt gondnak. Egyreszt ettol azert no(het) a vonzereje a Behos amatornek, masreszt a ‘higulas’ sem komoly gond, aki esetleg gyengebb, az nem jut be a 16-ba, viszont nagy elmeny lehet mar onmagaban a Nemzetin szerepelni. Meg az is lehet, hogy valaki ettol ‘lep szintet’ jatektudasban, pakliosszerakasban, stb.

  A paroson amugy volt meg 1-2 amator ‘vegyes’ parban is, de nyilvan szeretnenk tobbet – remeljuk, a Dave altal emlitett kerdoivet sokan kitoltik, es le tudunk szurni valamit belole, ami segit.

 9. Ami azert biztosan eros osszetevo: a korabbi idokkel szemben (amikor volt, hogy 1 honapban csak 2 pesti verseny volt), durvan megnott a pesti versenyek szama, nyilvan nincs ideje / penze a legtobb embernek mindre elmenni, emiatt az egyes versenyek latogatottsaga egyertelmuen csokken.

 10. @Balage: “durvan megnott a pesti versenyek szama, nyilvan nincs ideje / penze a legtobb embernek mindre elmenni, emiatt az egyes versenyek latogatottsaga egyertelmuen csokken.”

  Igen, pontosan ez lehet az ok. Ha kevesebb lenne a “nagy verseny”, jobban bekoncentrálódna a mezőny, mert 1-1 hétvégét kéne szabaddá tenni, nem 4-ből 4-et 🙂 Sokaknak erre nincsen ideje. Nem azt mondom, hogy “vissza a régihez”, mert hát mi közöm a pesti versenyszervezéshez, viszont demográfiailag ez a “bőség zavara” sokkal kedvezőtlenebb, mint az “ínséges idők”, természetesen csak ha az egy versenyre járó átlag játékosszámot nézzük. Ha összeadná valaki, hogy pl egy adott hónapban mennyi ember vett rész bármelyik versenyen, valószínűsíthetően magasabb szám lenne, mint korábban. Még, ha megtévesztő is kevés résztvevő 1-1 versenyre levetítve 🙂

 11. A(z) (leg)olvashatatlan(abb) lapom Őshangya kamikázé. 🙂

  Az amatő egyéb második sor helyesen: Életenergia+antimágikus rakshallion/rox, a csontok ura.

 12. Egyertelmuen magasabb a szam igy osszeszamolva. Az igazan erdekes az lenne, hogy hany ‘kulonallo’ jatekos vett reszt a versenyeken mondjuk 5 eve es most, de ez tul nagy melo, nem vallalom be (foleg, mivel nem adna olyan infot, ami konkret cselekvesre mutatna).

  A HSZ-ben mindenestre 63-vannak most, 2007-ben 113-an voltak, 2012-ben 65-en.
  Ez alapjan 5 ev ota nincs igazan nagy valtozas, de 10 evvel ezelott jobb volt a helyzet.
  Nyilvan tobb versenyzo van, mint HSZ-es.

 13. Kappa, crull, a számokkal,van ném gond.
  12 amatőr játékos volt, legalábbis az amatőr mezőnyben, nem 18. Vagy ha te tudod, hogy 6 amatőr ment profi párral, akkor nem szóltam.
  De a 12/6-ot végképp nem értem.
  4 amatőr jutott ki a nemzetire a 12-ből. A másik kettő profi párral jutott ki?

 14. nem, én csak annyit feltételeztem hogy az első 3 helyezett jut ki, mint általában. A lényegen mondjuk ez nem változtat.

 15. Szerintem meg ‘problema’, hogy baromi hamar profi tud lenni valaki.. Ezt az 5 profi pont/ev dolgot el kene felejteni.
  Legyen profi valaki 12 ponttol, addig mehet amatorbe, ha pedig ugyesebbnek erzi magat akkor ugy is profiban fog indulni.
  Tovabba ezt a videki fix 1. helyezettnek jaro profi pontot is ujra kene gondolni. Behuz valaki 5 versenyt egymas utan 8-10 fos mezonyben videken, aztan a behos versenyen meg hatul kullog 20+-os mezonyben.

  Volt itt egy cikk ‘Egy friss profi orlodesei’ cimmel, sztem a kiszallok egy reszet is vissza lehetne ezzel fogni, valamint none a reszvetel szam amatorben is.

 16. Norbo: igazad van, de a Behonak mindegy, hogy egy adott emberke profiban vagy amatőrben indul. Az általad felvázolt lehetőség nem növelné az összlétszámot azaz gyakorlatilag annyi történne, hogy néhány profi mostantól amatőrnek számítana, azaz plusz választási lehetőséghez jutna. Igaz, nyilván nőne egy kicsit az amatőr versenyek minősége. A probléma ennél sokrétűbb szerintem. Nem elég csak az egyiket , mindkettőt növelni kellene (mennyiség, minőség). Azaz például 30 kezdő hozzácsapása az amatőr mezőnyhöz (mondjuk plusz motivációval) abszolút nem járna minőségi emelkedéssel, (Mint ahogy azt láttuk az egyszínűn is, ahol a 24 (vagy mennyi..) játékos között egy igazi jó deck sem volt ,a profi mezőny teljesen más volt.

  Röviden.: amíg ilyen könnyű amatőr versenyt nyerni, addig sok profi lesz. A fent említett silány mezőnyben is szétszórtak 6 profi pontot (2-2-1-1), azaz nettó egy-egy profi játékost kapunk egy ilyen versenyen.

  Személy szerint azt javaslom, a mostani profiktól ne vegyük el a címet (hogy megmaradjon a profi mezőny száma) , de nehezítsük az amatőrök dolgát (így növelendő az amatőr versenyek minőségét, a fejlődő amatőrök nem mennek fel olyan hamar profiba), plusz emeljük az amatőr létszámot valahogy (erre nincs ötletem)

  Attól tartok, ha egyszerűen az történik hogy emelik a profiság korlátját, akkor sok profi lecsúszik amatőrbe, és ott vagyunk ahonnan elindultunk, mert akkor meg a profiknál lesz létszámhiány.

  Esetleg össze lehetne mosni a kategóriákat és több helyezettet díjazni.

 17. @Kappa Persze nem ez miatt vannak szumma kevesen a behos versenyeken, de van par jatekos, akik addig jartak versenyezni aktivan, amig amatorben indulhattak. Felmentek profiba, nem jottek az eredmenyek, elkenodes aztan meg profiban sem indultak.
  Valamennyivel (3-4-5) fovel azert tobben jarnanak.
  Vagy epp videkrol tobben mernenek felmenni, mert 5 videkrol osszekukazott profiponttal nem a top playerek kozott kellene bohockodni.

 18. Annyit tennék ehhez hozzá, hogy ráadásul a mostani versenyen nem is 2-2-1-1, hanem kétszerennyi pontot osztottak ki, hiszen a pár mindkét tagja megkapta ezeket a pontokat.
  12 játékosból 8 profi ponttal gazdagodott. Illetve 7. Matyi megúszta, mert neki elírták a nevét. De az említett 8 játékosból 2 ezzel profivá vált. Szóval valóban megvan a nettó 2 profi játékos. (Aki sima versenyen ugye csak egy.)

 19. Egyet értek azzal, hogy túl hamar profivá lehet válni.
  Javaslat:
  A pontrendszer maradjon ahogy volt, de a profi státusz további feltétele legyen egy behós amatőr verseny megnyerése az 5 pont mellett.

  Ez alapján tehát az lenne profi játékos:
  -akinek a profi összpontszáma > 12
  VAGY
  – utolsó éves profi pontjai >= 5 és nyert behós amatőr (vagy profi) versenyt.

  Így ki lehetne küszöbölni, hogy egy kezdő játékos a ligákból, meg pörgős versenyekről 3 hónap alatt profi legyen.

 20. A paros profi pont osztast megvizsgaljuk (tulzasnak tunik valoban igy).
  A profiva valas nehezitese legalis opcio, csak az amatorok dolgat neheziteni, ha tobb ‘felprofi’ ott jatszana, es csapkodna szejjel a kezdobbeket, ahelyett, hogy a profivab ‘kuzdene’.
  Inkabb az (amugy letezo!) amator es kezdo jatekosok jobb ‘bevonzasara’ koncentralnank elsosorban…

 21. Bevonzasnak en ezt tudom elkepzelni:

  Beholder reszerol:

  -A hkk kezdo es amator liga havi osszesites 1. helyezettjei ingyen indulhatnak a kovi behos versenyen
  -legjobb kezdo jatekos ertekelese amator kategoriaban (boosterek, akar ur)
  -50 km-nel messzebrol erkezo amatorok felaras nevezese

  Blog reszerol

  -1. Helyezett amator, es legjobb kezdo amator kategoriarol ingyen nevezhet a ligakon a kovetkezo honapban

  Nem nagy plusz, de osztonzo lehet.

 22. @Norbi, Zsoltival már beszéltünk róla (<félúton van) talán egy olyan megoldás ami megnöveli majd a versenyre járási kedvet, de még csak a pre-alfában van az ötlet kidolgozottsága, majd ha már legalább látjuk a fényt az alagút végén akkor írok róla részletesebben!

  A blogos versenyek látogatottságával amúgy nagyjából elégedettek vagyunk, persze mindig örülünk, ha tudunk nagyobb versenyt tartani, mint az előző volt.

 23. @norbosyo: azok a 3-4-5 embernek idővel lejár a profi státusza nem? Tehát a problémát az idő megoldja.

  @balage: “csapkodna szejjel a kezdobbeket” is jobb lenne, mit az hogy egy 1 délután alatt összecsapott raia deckkel profi státuszt érő helyezést lehet elérni. Legyen nehéz az amatőr mezőny is, és akkor többen veszik komolyan. Vagy alkossatok egy köztes kategóriát (tán ez még jobb is lenne)

 24. Persze.. én azt sem értem, miért ilyen kevés pontszám kell, hogy valaki profi legyen. Szerintem kötelezni kéne a játékosokat, hogy aki kezdő, csak kezdőben indulhat, aki amatőr csak amatőrben stb stb. Szerintem a ligán is furcsa, hogy 1 profi ponttal már amatőr vagy… nagyobb határok kellenének. Kezdő legyen kezdő 5 profi pontig, Az amatőr 10-15-ig maradjon amatőr.

 25. @jetysfaction:

  Sajnos a blogos versenyek látogatottsága éppúgy visszaesett, mint a többié.

  Ezek alól csak azok a versenyeitek a kivételek, amiken “4 ultrás giga-díjazás, zsákbamacska, sörcsap és táncoslányok” 🙂 vannak bedobva.

  Ha minden HKK-verseny ilyen lenne, akkor gyanítom, hogy nem csak a Dungeonben lennének telt házas versenyek.

 26. @Crull: az utolsó 10 versenyünk létszámai a következőképp alakultak:

  51
  30
  27
  56
  40
  19
  34
  31
  44
  38

  Átlag 37 fő van jelen (ha kiveszem a max és min értéket akkor 36,875). Ha a játékosok részéről az igény azt mutatja, hogy inkább eljárnak ritkábban, nagyobb díjazású versenyekre és pörgős, gyorsan lezajló esti játékra ill. ligákra, akkor bizony érdemes a versenyszervezőknek ezekre a trendekre reagálni. Mi is beszéltünk Zsoltival róla, hogy átalakítjuk a versenyeinket negyedéves beosztású, nagy díjazásúra, de még nem véglegesítettünk semmit.

  Persze abban egyetértünk, hogy nagyon fontos az utánpótlás, de a jelenlegi minimális marketingtevékenységgel és csupán a saját honlapon való hirdetéssel (hkk.hu) nagyon nehéz egyről a kettőre jutni. Olyan, mintha írnék egy könyvet, és csak az utolsó oldalára raknék egy hirdetést, hogy megjelent a könyvem: ahhoz jut el a híre, aki amúgy is megvenné.

 27. @Dév:
  Ebben teljesen igazad van, a HKK PR-ja egy óriási nagy nulla. A honlapra is ráférne egy frissítés (főleg a fórummotorra és lehetne normális chat funkció is szvsz). Youtube-on, neten, hirdetni/promozni kellene,ahol nem kerül sok(semmi) pénzbe. Játékboltokba, könyvesboltokba szórólapokat vinni, stb. (igen,ez pénzbe kerül). Egyszerűen a mai világban nem elég az,amit a cég csinál “promo” szintjén… :/

 28. @Nika: most igazából a honlap, fórum olyan amilyen, de legalább van egy felület, ahol lehet beszélgetni stb (nézzetek rá nyugodtan a végzeturasra is, gondolom a legkönnyebben azt lehet átemelni a jelenlegi helyére).

  Szerintem sokkal fontosabb lehet a közösségi média iszonyat megnyomása, és nem feltétlenül kell saját csatorna, pl. egyszerűen küldeni kell 20 youtubernek ingyen paklikat rövid leírással (sokan csinálnak unboxing videókat), ezeknek a vloggereknek a csatornáját több százezren nézik meg, ha csak 1% ránéz a termékre, hogy mi is ez, akkor már lehet előrébb vagyunk. És százasával lehetne ilyen ötleteket kitalálni…

  De ahogy írtam, Zsoltinak és nekem is vannak ötleteink arra, hogy hogyan lehetne felpörgetni a versenyeket (nagyon nehéz egyszerre a budapesti és vidéki versenyek korrekt felfuttatása együtt, de nem lehetetlen), de erről később.

 29. Hát igen, ez a “kiküldeni híres vloggereknek” dolog működhet. Kérdés, lát-e ebben a cég rációt és rászánna-e minimális kiadást (a paklik nyomási értékét) egy ilyen projektre… Nem lenne hátrány 🙂

  Várjuk a (vélhetően) cikket, amiben leírjátok, Ti hogyan látjátok a helyzetet és mivel lehetne felfuttatni a versenyeket 🙂 Hajrá!

 30. @Crull

  “nem csak a Dungeonben lennének telt házas versenyek.” Hát azok is csak a ligások, nem a Dungeonosök

  Daev: Én nem örülnék ha a blogos versenyek évi 4-re csökkennének, szeretem őket főleg, hogy látókör a tavaszi (sajnos a most szombatiról ezúttal lemaradok, de a többin voltam mind).

 31. Vagy egy olcsó reklám Facebookon egy post pl az új kieg megjelenéséről. Aki mondjuk elsőnek 300 likot összeszed rá 30% kedvezmény a következő Behós verseny nevezési díjából, másodiknak 20% stb.stb.

 32. Jól hangzik ez a pánikkeltés a létszámokkal, meg hogy “a blogos versenyek is ugyanúgy gyengülnek”, de én inkább a számoknak hiszek. 🙂

  Korábbi cikkünk alapján:
  2012 – 42
  2013 – 43
  2014 – 36

  Elmúlt tíz verseny Dév alapján: 37. Ez középtávon stagnálás, hosszú távon ~12 százalékos csökkenés.

  Ettől függetlenül – ahogy Dév is írta – folyamatosan agyalunk az újdonságokon, lesz is ezeknek nyoma hamarosan. De mi személy szerint nem estünk pánikba, sőt, elég sok jel utal arra, hogy ez most egy kifejezetten jó korszaka a HKK-nak.

 33. @Nika: “Youtube-on, neten, hirdetni/promozni kellene,ahol nem kerül sok(semmi) pénzbe” – ja, ezért teszi ki a tévé mellett a digitális hirdetés ügyfeleink büdzséjének nagy részét, és itt több tízmilliókról beszélünk. A Beholdert ez valószínűleg megroppantaná, így ki van lőve a klasszikus hirdetés, marad a személyes házalás (Zsoltiék nagyon sokat tettek azzal, hogy mentek sulikba népszerűsíteni, de a Beho is mindig kint van a conokon, ez elismerésre méltó).
  Kíváncsi vagyok egyébként arra is, hogy a Beho hogyan határozza meg a célcsoportját, kinek szánja a Hatalom Kártyái Kártyajátékot… a végén lehet, hogy kiderül, hogy a magyar lakosság mindössze 0,004%-a a potenciális ügyfél.

 34. És a neten csak pénzért lehet hirdetni? Több millióèrt? Ha igen, akkor bocsi, tévedtem.
  Mi is próbáltunk iskolákba menni, de pl itt iskola alig volt,ahova egyáltalán beengedtek minket! A fogadtatást inkább hagyjuk… 🙂
  Az a baj, hogy a mai fiatalok nagyon “online”-központúak. Legalábbis én ezt látom. Meg az egész társadalom ezirányba tolódik. Szinte “üde színfolt”, ha az embernek van egy társasága, akikkrl le tud ülni társasozni…:/
  Szóval, a célközönség lehetne a “HS-en szocializálódott,de annál többre vágyó,nem antiszoc személyiségzavaros 12-40 éves” populáció. Vagy passz 🙂

 35. A profivá váláson én is változtatnék, a lehetőségekhez (versenyek száma) képest alacsonyan vannak szerintem is a szükséges pontok.
  Régen azért több játékos volt egy-egy versenyen, és kevesebb verseny volt egy hónapban. Szóval nehezebb volt profi ponthoz jutni, és így értelemszerűen elérni a profi limitet is.
  Hogy egy adott versenyen most miért van kevesebb játékos, az már ki lett vesézve (ez mondjuk szerintem csak Bp.-re igaz, vidéken egész egyszerűen sajnos ennyire lecsökkent a játékosállomány).
  A több verseny pedig ugye Bp.-n jelenti már egy ideje a blogost (régebben nem volt ennyire fix, hogy van egy harmadik hétvégi verseny a Dungeon és a Beho mellett), ill. szinten minden héten el lehet jutni hétköznap este is versenyre, és emellett minden pénteken Liga van, vidéken pedig a korábbi egy verseny helyett a legtöbb helyszín már dupla versenyt tart.

  Nálam 1 éven belül 7 pont (plusz _bármikor_ egy behos amatőr/vegyes/profi győzelem), vagy összesen 15 pont lenne a határ.
  És én meglépném visszamenőleg is. Aktív profi játékost szerintem alig érintene ez a változás, ellenben régebbi játékosok, akik pont a profivá váláskor rostálódtak ki, lehet, hogy visszatérnének, ha látnák, hogy visszatérhetnek az amatőr mezőnyben.

 36. Szeretnék énis újra az amatőrben indulni. Töröljük el az összes profi pontot és reset után mehet újra mindenki 0-ról.

 37. Dév, Zsolt, köszönjük szépen a számokat!
  (bevallom, hogy én lusta voltam kikeresni)

  Sajnos ezek a számok pont engem igazolnak, hogy ha van kiugró díjazás, macska stb. akkor magas a részvétel (56-51-44-40), egyébként marad – a korábban megszokottnál – jóval alacsonyabb 19 – 27 – 30 – 31 – 34 – 38 blogos verseny-létszám.

  Ez nem csak a blog versenyein van így, hanem az általam szervezett Dungeon-Kupás versenyeken és a beholdereseken is.

  Alap esetben eljön 3x ember, ami kevésnek számít a korábbi előnevezős, telt házas versenyekhez képest, de ha pl. csapatverseny volt, akkor 60 és 66 nevező jött el, és még a ház belső udvarán meg a hűtőszekrényen is játszottunk…

  Nem hiszem – de nagyon remélem -, hogy Nektek van igazatok, és “…ez most egy kifejezetten jó korszaka a HKK-nak” és nem kell pánikolni mert fogynak a játékosok, hiszen csak “átalakulóban vannak a versenyzői szokások”.

 38. Nekünk a régi versenyeinken ugyanúgy megvoltak ezek a dolgok időszakosan (extra díjazás a Blogliga miatt, zsákbamacska szintén), szóval pont hogy nem torzítják a számokat ezek a tényezők az összehasonlításban.

 39. Én például Kb a hkk blog miatt kezdtem újra a játékot majd 5 év kihagyás után és velem elkezdte 4 ember akik minimum egy hónapban egyszer jönnek velem valamelyik hkk versenyre (nyilván nem pesti révén és munka/suli mellett nehezebb a dolgunk) de például én elvállalnám akár azt is (Vácon lakom régen itt is voltak versenyek ha jól emlékszem) hogy akár az időmet feláldozva hordok szét szórólapokat sőt akár be is mutatom a játékot olyanoknak akiket érdekel.

  Ui: Köszönöm a blogosoknak hogy újra megmutatták hogy erre a játékra még mindig érdemes időt szánni (Imre Gyula)

 40. Igen, régen volt Vácon verseny. Meg Balassagyarmaton is. Most valahogy abban a régióban egyáltalán nincsenek versenyek.

  Ha esetleg úgy döntesz, hogy Vácon versenyt szervezel, hármunkra biztos számíthatsz Pestről rendszeresen.

 41. Támogatom Gicét!!! 15 vagy legyen 20 pont a profi visszamenőleg. Most komolyan. Jó kis csapat jönne össze az amatőrben is. Üdv mindenkinek : papa

 42. Miért volt éppen most kevesebb amatőr, és ezekkel az okokkal mit lehet kezdeni:

  1.) Sok verseny van, nem tud mindenki elmenni mindre. Ezen egyféleképp lehetne változtatni, ha kevesebb verseny lenne… szerintem erre nincs szükség, minél több verseny van, annál jobb.

  2.) Ahogy írta Krisztián, régebben a páros verseny nagyon népszerű volt. Változnak az idők, a páros versenyre mindig párt is szerezni kell, fel kell készülni, és most voltak olyan amatőrök, amik a profiban indultak. A verseny összlétszáma átlagos volt egyébként, amennyivel kevesebben voltak az amatőrben, annyival voltak többen a profiban.

  3.) Túl könnyű profi pontot szerezni, túl könnyen lesz profi az emberből. A profi kategóriához szükséges pontmennyiségen lehet változtatni, de én nem nagyon ismerek olyat, aki profiban indul mostanában, és igazándiból az amatőrben lenne a helye. Ha az erősebb játékosok az amatőrben maradnak, az nem tudom, mennyire segít azon, hogy az amatőr kategória a kevésbé tapasztalt játékosok számára vonzó legyen. De persze a rendszeren lehet változtatni akár a ponthatár emelésével, akár úgy ,hogy csökkentjük az egy versenyen kiosztott pontot. Illetve még az örök profisághoz szükséges határon is lehetne változtatni. De alapvetően azzal, hogy a profiból mesterségesen átrakunk pár embert az amatőrbe, nem fog változni a verseny résztvevőinek száma 🙂

  Egyébként ha kevesebb amatőr van egy versenyen, nagyobb eséllyel kapnak díjat, érnek el jó helyezést, jutnak be a nemzetire, tehát a kisebb létszám nem feltétlenül rossz. De tényleg nagyon jó lenne egy kérdőív a ligások között, hogy aki nem jön amatőr versenyre, az miért nem jön.

  Látom a marketing specialista is megszólalt, mindenképp ajánlom olvasmánynak az ezzel kapcsolatos korábbi írásaimat, de a lényeget összefoglalva: régebben nagyon sok pénzt költöttünk újsághirdetésekre, tv reklámokra, szórólapozásra, nagyon minimális hatása volt. Akkor beszélgetttem erről a magic európai disztribútorával, ő mondta, hogy ugyanez történt a magicben is, százmillió dollárokért nyomtak kampányt és az eredmény nulla volt. Az mondta, hogy tapasztalatuk szerint az ilyen típusú játékot csak úgy lehet nagyon hatékonyan népszerűsíteni, ha tanítod a játékot, rendezvényeken, kiállításokon. Épp ezért járunk folyamatosan rendezvényekre, nagyon sok embernek megtanítjuk a játékot, sokan vesznek kártyát (és itt teszem hozzá, hogy a HKK-t gyűjtő és játszó casual playerek száma sokszorosa azoknak, akik versenyre járnak), de arra rávenni valakit, hogy eljöjjön az első versenyére, hát, nagyon nehéz. És persze ugyanerre épül a liga is, mindenhol ahol szórólapozunk, beszélünk a játékról, emaileket gyűjtünk mindenkit a ligára irányítunk – persze ez akkor lenne az igazi, ha minden nagyvárosban lenne ilyen. A másik gond egyébként hogy a szerepjáték és hobbi boltok teljesen kihaltak, minden országban, igy annak idején nálunk is ezek voltak a tökéletes helyszínek arra, hogy HKK-val fertőzzük az embereket 🙂

  A versenyekre nehéz az embereket bevonzani, mert sokan, akik eljönnek párszor, és nem érnek el jó eredményt, elmegy tőle a kedvük. Egyébként épp ezért nem értem az aggódást a kis létszámon: egyik lányom akrobatikus rock’n’roll-ra jár, ott a versenyen van kb. 30 kategória, mindegyikben 2-5 csapat vesz részt, mindenki dobogós, érmet kap, mindenki boldog 🙂 Nálunk az a baj, hogy az optimális mezőny 12-20 ember, ha 12-nél kevesebben vannak, az már nem jó érzés. De attól még el lehet gondolkodni egy félprofi kategórián (5-12 profi pont). mert ugye a fő gond nem az, hogy a totál kezdő nem jön el, mert nem elég erősek az ellenfelei; hanem hogy az újdonsült profi nem jön el, mert az amatőrben király volt a profiban meg utolsó lesz, jól értem?

 43. Már az, hogy valaki kezdőből amatőrbe felkerüljön… igen komoly anyagi összeggel jár. Most nem a magam nevében mondom ezt, de ezeket a játékokat zömmel még iskolás emberek játsszák, akiknek nincs önálló keresetük. Egy kezdő deck kihozható 20 ezerből. Ha lépést akarsz tartani amatőrben az minimum 2-300 ezer forint. Lehet az is megoldana pár dolgot, ha amatőrben bevezetnének némi korlátozást is. És persze.. én továbbra is fenntartom, amit feljebb mondtam… aki amatőr az csak az amatőrök közt indulhasson.

 44. @Dávid: ezzel egyáltalán nem értek egyet. Többször ki volt fejtve már a behó fórumon és itt is, hogy kölcsön lehet kérni lapokat 1-1 versenyre. Személy szerint azt tudom mondani, hogy kb. 70e Ft-om van jelenleg a lapkészletemben és ugyan nincs meg minden, de egész jól eljátszogatok belőle. Én is kölcsönkérek néha pár lapot, ha olyan dekkel akarok játszani.

 45. Nettó faszság hogy iskolások játszák. A versenyjátékosok átlagéletkora 30-32 év. Az egyetlen ember, aki ennyi idősen iskolába jár, és nincs pénze, és a szüleivel él, és nem dolgozik, és már nekik is elegük van belőle, és néha ki is basszák otthonról, meg rinyál ha a ligán a holtversenyben nem ő húzza a spoiler ritkát… Na, de mindegy is.

  Szóval nagyjából ugyanazok az emberek játszák a HKK-t, akik 15 éve. Akkor azok az emberek iskolások voltak, mostanra felnőtt emberek lettek.
  És az ember elkölthet 300 ezer Ft-ot a hobbijára. Főleg, ha ez a hobbi egy játék, amiben versenyezni is lehet.
  Szerinted mennyibe kerül egy profi horgászfelszerelés?
  Esetleg egy nagyobb terepasztal megépítése?
  Vagy egy művész mennyit hagy havonta a művészellátóban?
  Még a végén kiderül, hogy a hkk egy kifejezetten olcsó hobbi.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.