Vendégcikk – Örökranglista és elmélkedés a bemutatóverseny előtt

Szabó András cikke a frissen bontott versenyekről.

Egy új nagykiegészítő megjelenése előtti 1-2 hét mindig a találgatások jegyében zajlik. Milyen új lapok lesznek, mennyire változtatják meg a metát, melyik paklik gyengülnek, erősödnek stb. Majd egy héttel a kieg megjelenése előtt fény derül mindenrea frissen bontott versenyen. Bizonyos szempontból ez egy speciális formátum, talán az egyetlen verseny az egész versenynaptárban (a random-sealed formatok kivételével, ahol beadott lapokból válogatunk), amire nem lehet előzetesen felkészülni, ugyanis minden lapot ott helyben ismerünk meg, ott kell megtalálni a lapokból a kombókat és kialakítani a paklit. Megjegyzem, ebből a szempontból én jobban szerettem a sima frissen bontott versenyeket kb. 10 évvel ezelőtt, mert akkor még nem lettek olyan hamar kitéve a lapkeresőbe az új lapok, így egy, a kieg megjelenése után 1-2 héttel rendezett vidéki frissen bontott versenynek is megvolt ez a varázsa. Sajnos mostanra ez már elmúlt. Na, de nem a nosztalgiázás miatt írok.

Dönczi Krisztián vetette fel nekem néhány nappal ezelőtt, hogy érdemes lenne egy listát készíteni, hogy a Behós frissen bontottokon ki hányszor nyert/lett dobogós. Az ötlet nekem is megtetszett, és most, hogy az Alanori Krónikák archív számai megvannak, már utána lehet nézni az összes Behós eredménynek, a kivitelezést is lehetségesnek tartottam. Ezen túlmenően azért is szerettem volna ennek utánanézni, mert talán valamilyen szinten megerősíti vagy megcáfolja azokat a sztereotípiákat, miszerint a sima frissen bontott verseny elsősorban szerencsejáték. Úgyhogy belevágtam.

Az eredményeket táblázatba foglaltam, az alábbi szabályokkal.

Alapvetően a Beholderes sealed versenyekre koncentráltam, de nem vettem figyelembe az alábbi versenyeket:

 • Draftversenyek – mivel úgy gondolom, hogy teljesen másfajta képességeket és előzetes felkészülést igényel a két formátum, ezért nem szerencsés összemosni a kettőt.
 • Nem új kiegészítős versenyek – ahol már korábban megjelent kiegészítőkből van frissen bontott, ott ugyan a random-faktor nagyjából ugyanannyi, de a lapok ismerete miatt könnyebb kombókat megtalálni, a kitesztelt lapok erejét megítélni, így ezeket sem vettem figyelembe (de azokat, ahol a kiegek egy része új, egy része régi, pl. az Idővihar bemutató versenyét, igen).
 • Nem vettem figyelembe azokat a versenyeket, ahol prekoncept paklikból, esetleg azok minimális átalakításából ment a játék, ugyanis ezen versenyek szerencsefaktora teljesen eltér egy sima frissen bontottól. Ha jól láttam, ilyen csak kettő volt a Behós versenyek történetében, az Alfa paklik sealed versenye és a HKK Társasjáték bemutató versenye.

A többi formátumot azonban figyelembe vettem. Mindengyik versenynél az első 4 helyezettet pontoztam az alábbi logika szerint:

 1. 10 pont
 2. 6 pont
 3. 4 pont
 4. 3 pont

Az eredeti elképzelésem az volt, hogy az 5-6. helyet is értékelem 2 és 1 ponttal, azonban a Múltidéző versenyt megelőzően a versenyeredmények nincsenek kinn a Beholder hivatalos oldalán, így csak az Alanori Krónikákból tudtam tájékozódni, ahol meg csak az első 4 helyezett neve volt fenn, így torz képet adott volna az eredmény, ha a 2004 előtti versenyeknél csak 4-et, utána 6-ot számolok. Mindazonáltal, ha van rá igény, akkor ezt a táblázatot is feltöltöm valahova.

A most vizsgált eredménytáblázatot itt találjátok meg.

Nézzük meg néhány szempontból a listát!

Állás a pontrendszer szerint

Az eddigi frissen bontott versenyek történetében 83 játékos érte el az első 4 helyezett valamelyikét. A legeredményesebbek rangsora:

 1. Dönczi Krisztián – 53 pont
 2. Sass Tamás – 35 pont
 3. Korányi Tibor – 33 pont
 4. Ádám Norbert – 29 pont
 5. Rém András – 24 pont
 6. Kövér Attila – 24 pont

Látható, hogy Dönczi Krisztián magasan vezeti az örökranglistát, ha csak a győzelmekért járó 10 pontokat kapná meg, akkor is a lista élén lenne. Őt a HKK Nemzeti Bajnokságok történetének legeredményesebb játékosa, Sass Tamás követi, majd egy veterán játékos, Korányi Tibor zárja a dobogót.

A győztesek rangsora

A legtöbb  új kiegészítős frissen bontott versenyt szintén Dönczi Krisztián nyerte, nem kevesebb, mint négyet. Krisztián a legutóbbi 2 verseny mellett az Örökkévalóság és a Két világ közt bemutatóversenyét is megnyerte. Három győzelmes versenyző nem volt, két győzelemmel büszkélkedhet Korányi Tibor (Létsíkok, Árnyékhold), Báder Mátyás (Ősök Városa, Sárkánymágia), valamint Lampért Csaba (Ősi legendák, Rhatt fénykora). A többi versenyt mindig különböző játékos nyerte, látszik, hogy a változatosság győztesek tekintetében ezen a formátumon kiugróan nagy.

Legtöbb Top 4-es helyezés

Csakhogy véletlenül se tűnjön egysíkúnak a lista, a legtöbb Top 4-es helyezést Dönczi Krisztián szerezte meg, a négy győzelme mellett egy második, egy harmadik és egy negyedik hellyel. Mögötte Sass Tamás áll hat darabbal, míg Korányi Tibor, Ádám Norbert és Rém András öt-öt Top 4-es helyezést tudhat magáénak.

Leghosszabb sorozat Top 4-es eredményekből

Bocsánat, de muszáj volt találnom egy olyan listát, amit nem D.K. nyer. 🙂 A leghosszabb sorozat egyhuzamban Korányi Tibor nevéhez fűződik. Azt gondolom, hogy óriási és talán egyedülálló teljesítmény, hogy a Létsíkok és a Rúvel hegy közötti hat új kieges frissen bontott verseny közül ötben a legjobb négy közé került. Ez egy négyes győzelmi sorozatot is jelentett. A dobogó második fokán ezen a listán szintén Sass Tamás szerepel, aki három új kieges frissen bontotton egymás után lett ezüstérmes (Ősök Városa, Rúvel hegy, Két világ közt).

Leghosszabb eltelt idő az első és utolsó Top 4-es hely között

Az idő kifejezés ezúttal kicsit relatív, nem évet számoltam, hanem a megjelent új kiegészítőket. Korábban említettem már, hogy Dönczi Krisztián a Kreátor műhelye és a Két világ közt Frissen bontottját is megnyerte. De ezzel még így is csak a második ezen a listán. A legtöbb idő Simon Dánielnél telt el, aki már az Árnyékhold kiegészítő versenyén dobogóra állt, és még a Világégésnél is képes volt erre (utóbbit konkrétan győzelemmel zárna). Egyébként ha az 5-6. helyeket is számoltam volna, akkor Juhász Feri is nagyon előkelő helyet foglalna el ezen a listán.

Mit lehet kiolvasni a számokból? Tudás vagy szerencse a frissen bontás?

Azt gondolom, hogy a listára ránézve eleve kettős érzése lehet az embernek. Egyfelől nagyon sok a versenygyőztes, csak kevesen tudtak duplázni, és számos olyan játékos is nyert, aki egyébként a HKK-ban kiugró karriert nem futott be. A másik oldalon viszont az első hat ember az összesített listán bizony igen komoly játékos volt, öten konkrétan Nemzeti Bajnokok voltak közülük. Sokszor hallom játékosoktól, hogy egy frissen bontott verseny a bontásnál eldől. Ezzel nem tudok egyetérteni, noha kétségkívül van benne igazság. Sajnos vitathatatlan tény, hogyha az ember nem bont jól, nem elég erősek a lapjai, akkor egész egyszerűen itt nincs esélye nyerni.

Sokatmondó adat, hogy ha az elmúlt 6 év Nemzeti Bajnokait nézzük, közülük öten fenn sincsenek ezen a 83-as listán. Nem tudnak ezek a játékosok frissen bontotton játszani? Aligha. Sokkal valószínűbb, hogy amikor ezek a játékosok el tudtak jutni a versenyekre, akkor nem volt megfelelő bontásuk a győzelemhez. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki hagyományoson rosszul lövi be a metát, így már eleve nem sok esélye marad győzni. Az viszont nagy különbség, hogy amíg az előbbi önhiba, addig ez teljesen a véletlenen múlik. És ezzel tényleg nem sok mindent lehet tenni.

De vajon igaz-e ugyanez fordítva is? Ki merem jelenteni, hogy nem. Ugyanis hiába van az embernek extrém jó bontása, ha nem tudja kioptimalizálni a (jobb esetben) 35 lapos deckjét, nem ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket, nem találja meg elsőre a lapok erejét, akkor hiába a jó bontás, az eredmény elmarad. Volt olyan újkieges frissen bontott versenyünk, ahol megnéztük az utolsó helyezett 63 lapját a Bogdán Erikkel, és teljes volt az egyetértésünk abban, hogy az egy dobogóesélyes bontás volt, csak az adott játékos a tapasztalatlansága miatt nem tudta kihasználni. És én ebben látom a frissen bontott versenyek egyik legnagyobb trükkjét. Igaz, hogy rengeteget számít a szerencse, de a játéktudás legalább ennyit. Ugyanis a 35 lap kiválasztása, a pakli kioptimalizálása egy nagyon komoly feladat, amiben ha egy apró hibát vét valaki, lehet, hogy az nagyon megbosszulja magát egy meccsen, ami elég, hogy a játékos fordulót veszítsen.

Ezenkívül a relatíve hasonló erősségű paklik között nagyon gyakran dönt az, hogy egy döntő szituációban melyik játékos hoz egy jó döntést. Persze nem azt mondom, hogy nincsenek olyan fordulók, ahol a két pakli különbsége gyakorlatilag mindent eldönt, mert vannak, de összességében azt gondolom, hogy megfelelő játéktudás nélkül ezen a formátumon nem lehet nyerni.Ezzel együtt is azt gondolom, hogy az összesített listából messzemenő következtetést levonni hiba lenne. Részben a korábban említett szerencsefaktor miatt, részben pedig azért, mert az eredmények nyilván függenek attól, hogy ki mennyi ideje játszik (a régi játékosoknak az évi két nagykieg miatt többször is volt lehetőségük ilyen formaton részt venni), hány ilyen versenyen vett részt (nem figyelmen kívül hagyva, hogy a tesztelők általában nem vehettek részt ezen a formátumon, ami számukra elég nagy hendikepp). De nagyon fontos, hogy ezen a formátumot is ki kell hozni magunkból a maximumot ha nyerni akarunk.

Összességében azt tanácsolom a játékosoknak, hogy mindenképp próbálják ki magukat az új lapokkal, és ne essetek kétségbe egy gyengébb bontás esetén, hanem próbáljátok kihozni abból is a maximumot, és ami a legfontosabb, élvezzétek a játékot, hiszen egy olyan deckkel játszhattok versenyen, amivel többet soha! Ha meg jó a bontás, előre a győzelemért!

Szabó András

20 thoughts on “Vendégcikk – Örökranglista és elmélkedés a bemutatóverseny előtt

 1. Bárki érdemeinek kisebbitése nélkül, a sok egyszeri győztes, kevesebb duplázó, és nagyon kevés sokpontos játékos = normál eloszlás = full random

 2. Relatív kevés behos versenyre járok.
  Leginkább frissen bontottra: kíváncsi vagyok az új kiegre.
  Ádám Norbi és DK az összes meccsen nyertek ellenem.
  Nem, nem hiszem, hogy mindig jobb paklikat bontottak nálam.
  (ez kb 4 frissen bontottat jelent, szóval a full random ebből azért nálam kizárható)
  Amúgy én úgy vagyok vele, hogy 1 vereség nem gáz egy frissen bontotton,
  3-4 győzelemmel még mindig elég jó vagy, és rengeteget tanulhatsz a játékról úgy, ahogy máshogy soha. (Értsd: ez az egyetlen olyan verseny az évben, amikor mindenki tényleg akkor látja először a lapokat)
  Köszönet a cikkért Bubunak.

 3. Létsíkok bemutató verseny eredménye???
  Hol lehet megnézni a 2004 előtti versenyek eredményeit????????

 4. Meryx: Egyesével mazsoláztam ki őket a Beholder oldalára feltöltött Alanori Krónikákból 🙂

 5. “Sokatmondó adat, hogy ha az elmúlt 6 év Nemzeti Bajnokait nézzük, közülük öten fenn sincsenek ezen a 83-as listán. Nem tudnak ezek a játékosok frissen bontotton játszani?”

  vagy nem is indulhattak, mert tesztelték a kieget?

 6. Gice: Az utolsó előtti bekezdésben ezt is említettem. De egyébként általánosságban ez sem igaz, volt olyan közülük, aki soha nem tesztelt, illetőleg Déven kívül folyamatosan ha jól néztem, egyikük sem volt tesztelő.

 7. Én csak azt tudom mondani, hogy ember ilyen olcsón még nem adta el a lelkét az ördögnek. Szaros mesekártyákért pffffff. Megért Krisz? 😀
  Ezzel a cikkel azt értétek el, h DK-t egy fekete aura fogja körüllengni és mindenki aki leül vele játszani nyomorultnak fogja magát érezni 🙂

 8. Bubu: Nem nézed jól, a 7-8 aktív évemből emlékeim szerint 4-5 év tesztelői volt. (Szégyellem is rendesen)
  A frissen bontott egyébként egy fos formátum, akárki akármit mond 8-90% a bontáson múlik.

 9. @Varga János: szerinted vajon miért vetette fel D.K. mester a kérdést? Demoralizálás! ez a jelszó. 8) Amúgy is mumus… be kéne már gyűjteni végre a skalpját. Hordessünk skalpvadászatot! Aki lenyomja D.K.-t holnap az kap valami extra elismerést. Na?

 10. Thomas Sass: Az elmúlt 6 nemzeti bajnokról beszéltünk Gicével…amúgy meg nem kell szégyellni 🙂

 11. Egyébként csak a dolgok tisztázása végett: a cikk készítésére nem D. K. kért fel. 🙂

  Ő csak megkérdezte, hogy szerintem meg lehetne-e utólag nézni, hogy az új kieges bontottakon milyen eredmények születtek és ki hányszor nyert. Az, hogy ebből írok egyet, már saját ötlet volt.

 12. @Bubu: egy ördögi manipulátor áldozata lettél 🙂 Nála még a legártatlanabb kérdés mögött is az érdekeinek megfelelő hátsó szándék lapul. Ő a HKK level 100-as főgonosza. Szerintem fürödj le szenteltvízzel és korbácsold meg magad, h kiegyenlítsd a mérleg nyelvét 😀

 13. Jani baszki te mekkora egy fasz vagy de jót röhögtem csak most olvasom 😀 Na de akkor holnap találkozunk! S.Tamas neked meg szívesen fizetek egy beugrót ha jönnél bontani egy jót 😉 persze ha Dani Zoli beenged 😀

 14. @D.K.: Nem Sass T. “bankárkodik” kint Angliában és keres annyit,hogy “egy havi fiuzjából megvehette volna a HKKOnline-t” vagy mi? Drága beugró lenne a London-Bp repjegy… 😀

 15. Erdélyben milyen verseny lesz???
  Amúgy ott sok mindent lehet csinálni, de a fürdeni szót kb annyira ismerik, mint a cigányok a dolgozni-t.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.