Az Alanori Olimpia 5 leginkább metaformáló lapja

Az Alanori Olimpia 5 olyan lapja, ami felkavarhatja az állóvizet.

Tegnap, bár családiasabb légkörben, de igen jó hangulatban zajlott le az idei nyári Beholder találkozó (talán többen már a lábukat lógatják a tengerparton, vagy a helyszín volt esetleg kicsit kényelmetlenebb helyszínen, mint a Láng művelődési ház). Itt lehetett először kapni az új HKK kiegészítőt, az Alanori Olimpiát, ami szerintem az elmúlt időszak egyik legjobb szettje lett, és a játékosok visszajelzése alapján úgy hallottam, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Természetesen itt is megtalálhatók a csúcsragadozók, de még az első ránézésre közepesnél gyengébb ritkák is be-beférnek majd, nem csak egy pakliba. A mai cikkben bemutatom, hogy melyik az az 5 lap, ami akár fenekestül felfordíthatja a jelenlegi metát. Következzen tehát az Alanori Olimpia top 5 metaformáló lapja!

#5: Felzárkózás/Visszahúzás

felvi.png

Az ötödik helyen nálam két lap osztozik, méghozzá azért, mert mechanikájukban nagyon hasonlóak. Amikor a Kreátor követőit teszteltük megmondom őszintén, hogy kicsit tartottam tőle, hogy ez erősebb lesz, mint szeretnénk, de végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Talán csak mostanáig, ugyanis mindkét lap nagyon jól illeszkedik, szinte bármilyen duplakövetős setupba (Legfőbb követő mellé is lehet velük próbálkozni, de szerintem oda egy Fókuszálás jobb, stabilabb), elég könnyen lefaraghatjuk bármelyikükkel a kezdeti laphátrányunkat. Persze a körítés mindenképp kérdéses (pl. kontrollosabban rakjuk-e össze a paklinkat, hogy legyen elég beleszólásunk, vagy tempóra építünk utána), de a pakli egy minőségi javulást köszönhet majd a két színtelen varázslatnak.

#4: Kyb’er, a csontangyal

kyb

Alighanem a Zarknod börtönnel/Korlátozással felálló gyűjtőgeneráló paklik utolsó napjait éljük, hála a fehér vámpírnak. Maga Kyb’er egy ilyen szabálylappal játszó pakli ellen brutálisan erős, azonban valószínű, hogy a lap játékba kerülése azt fogja elérni, hogy Zarknod bilincse szabálylappal fognak felállni, az említett paklik. Ne csüggedjünk, minden rosszban van valami jó, bár a bilincs nem engedi, hogy játék közben keressünk, a kezdeti plusz két lapból nagyobb eséllyel húzhatjuk be a permanens semmizéseinket. Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy nagyon erős pakli lesz a következő időszakban a gyűjtőgen, döntse el ki-ki maga, hogy ennek örül-e, vagy sem.

#3: Rozoga lebuj

rozzy.png

A kiegészítő talán egyik legerősebb lapja lett, ez az ódon faházikó. Ha valamire lehet mondani, hogy ingyen van, na az akkor ez a lap. Brutálisan erős a képessége, rákényszeríthetjük az ellenfelet arra, hogy erőforrást költsön, ha pedig nincs nála ellenlap, akkor információt tudunk szerezni a kezéről. Védekezéses lapok ellen is elég jól néz ki, hiszen ha az első körben kikényszerítünk egy védekezéses countert vele, utána újabb védekezéses lapot nem fogunk az arcunkba kapni. De ez csak egy szituáció a számtalanból, amikor ez a lap nagyon jó, garantáltan a szett egyik legtöbbet játszott lapja lesz.

#2: Árnyvillám

árnyvill.png

A legutolsó vlogban elmondtam, hogy szerintem a játék két legidegesítőbb lapja talán az Öntörvényű krabber és a Vízitündér, az egyik inkorrekt lapelőnyt biztosít, a másik meg csak simán megöl, jól hangzik. Az Árnyvillám attól függően lesz erős lap, amennyire ez a két életjelzős lény a metában marad: ha továbbra is játszva lesznek garantáltan alapból fogjuk játszani a fekete leszedést, ha visszább szorul a számuk, akkor valószínű, hogy kevésbé (attól függetlenül, hogy mennyire játszunk majd krabberrel és tündérrel ez a lap önmagában is nagyon erős szerintem).

#1: Albínó varkaudar

albi.png

Megmondom őszintén, hogy szerintem a kiegészítő legerősebb lapja az első héten Zsolti által bemutatott Albínó varkaudar lesz. Akik játszottak régen, azok emlékezhetnek, hogy a régi sem futott be olyan nagyon rossz karriert, de ez az új változat szerintem már az inkorrekt erősségű lap határát súrolja. Nagyon kevés olyan lap van, ami igazán jól viszi, és talán csak Lassan járj! ellen nem lesz elég jó. Nem azt mondom, hogy emiatt elkezdünk majd drágább lapokkal operálni, de biztos vagyok benne, hogy mindenki kétszer meggondolja ezek után, hogy hány olyan countert rak majd a paklijába, ami megakadályoz egy anti-mágiás lényt. András Bencét idézve: „nem látom azt, hogy ha ez kijön a második körben, hogy nem nyerem meg utána a játékot”.

Szerintem ez az Alanori Olimpia top 5 metaformáló lapja, és szerinted? Várjuk hozzászólásaitokat a témával kapcsolatban!

Dév bácsi

Reklámok

14 thoughts on “Az Alanori Olimpia 5 leginkább metaformáló lapja

 1. Albínó varka egy káoszgoblin, csak nem kell neki kézfogást mutatni, keltető nem drágítja, és 1 manáért is dobathat 3-at megfelelő deckben. A káoszgoblin pedig egy 3000-es lap.. O.o

 2. A varka dobatását te választod,a goblin véletlenszerű. Így egy esetleges Dimenziószövésbe nehezebben fut majd bele az ember. Ezen felül ad infót az ellenfél kezéről is. És ha nem tud dobatni,leszedni is tud. Mellékesen. Amúgy a varkánál se hátrányos,ha kisül a kötelék… 🙂

 3. A Rozoga lebujnak csak a színét sajnálom. Az épület pakli, (főleg az Építő rakshás verzió) szépen erősödött az utóbbi 2 kieggel. Szerintem ez lehetett volna az a lap ami fixen visszarántja a metába, ha raia, tharr, fairlight, esetleg rhatt színt kap. A 4 közül talán a rhatt mellőzhető leginkább, de mivel Sheranból csak ez az egy jó, így azt sem cserélném ra szívesen.

  Minden másnak örülök! Pacsi!

 4. A Manasűrítés nálam mindenképp erre a listára kívánkozik.

  Kiváncsi leszek, hagyin játszható lesz-e az Archaix a Felzárkózás-Visszahúzás duó miatt. (tesztelésen nem próbáltuk…)

 5. @Gice: Az Archaix kemény ezekkel a lapokkal, de ne felejtsük el, h ezeket se lehetetlen megfogni. Az Archaix meg még mindig nem fog beleszólni érdemi szinten az első körbe. Ugyan az a baj vele mint régen.

  Én ide sorolnám még a Bubu-t. Szerintem eszméletlen kemény lap. Ezt nem csak a trinigan fetisem miatt mondom. Permanens erőforrás, visszavétel, akár manatermelés. Metaformáló lesz az biztos, mivel minden kéket használó pakliban ott lesz és talán játszhatóvá teszi a fókuszt is, a trinigant meg pláne. Helyet cserélhetne az ősi faházikóval, szívesebben küzdenék érte.

 6. Gice +1, a Manasűrítés nekem is nagy kedvencem a kiegből, és látok is kraftot benne bőven.

  A lista amúgy korrekt, bár nálam a Rozoga lebuj lenne az első. Önmagában is erős, szívatja a sok kánterrel játszó paklikat, csak emiatt képes lennék Sherannal játszani. Arról nem is beszélve, hogy miket csinál egy Teremtőmágus vagy Kasug-din mellett… Ha olyan mindenpaklis lesz, mint a Szemétdomb, talán még a Kedvenc trükköm is visszatalál a metába, mint egyetlen normális ellenszer (legalábbis amit eddig találtam)?

 7. Gyors kérdések:

  – a Solisar az már smafu? Meg sem említi senki
  – Tűztomboló dettó?
  – Előny a Semmiből? Ok, hogy ez nem MINDEN pakliba fér bele, de ahol van lila, meg nincs sok más nekronos lap, sztem az egyik legjobb, második körös erőforrás.
  – A legnagyobb fájdalmam azonban, hogy az anno GIGASPOILER varkaudar merénylő sehol még csak az értékelés közelébe sem jutott.

 8. @Negéd
  Megtettem.
  Raia eddig elég metán kívüli szín volt, Solisarral együtt már lehet annyi counter, amiért érdemes újragondolni a használatot.
  Tűztomboló: új szintre hozhatja sztem a counterelést, mint ahogy anno a Manacsapda is évekig mérce volt.
  Előny a Semmiből: már a beho fórumon is írtam, h a 3 Hatalom szava, 3 Előny a Semmiből, 2 Achát gólem elég lehet, hogy ott is elgondolkozzak a lilán, ahová eddig nem fért be.
  Varkaudar merénylő: most kb 0 körszakítás van a játékban, a mostani kiegben kijött 2 is (Talbot szava) ez a gyors, pörgős, azonnalikra építő, hálót kikerülő metában komoly fegyvertény lehet.
  Örülök, hogy ilyen negédes stílusban válaszolsz.

 9. Egy ilyen lista sosem lehet mindenki számára tökéletes. Mindenkiben vannak szubjektív szempontok is, amik befolyásolnak (mint pl. pár cikkel korábban is, mikor Zsolti beletette egy hasonló listába a Vajákost).De ha az lenne a cíkk címe, hogy “Az Alanori Olimpia 10 leginkább metaformáló lapja”, akkor biztos beleférnének az általad felhozott lapok is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.