A Semleges csatamező első éles versenye az Alanori Olimpia megjelenése után

Így raktam össze, ezek a tapasztalatok.

Nyilván nem egy nagy titok, hogy kedvenc paklijaim közé tartoznak a mindenféle Semleges csatamezőre építő koncepciók, legyen az egy komolyabb hangvételű kontroll, jó nagy%-ban, vagy valamilyen könnyedebb, mókásabb setup, mint a 15 ritkás versenyre készített Piaci legyes horda (erről majd láthattok akciókamerával készített videót nemsokára). Megjelent az AO, óriási siker, mindenki bontogat, iszonyatosan sok új lap tetszik mindenkinek. Pont amiatt, mert ilyenkor nincs még letisztult, stabil meta, illetve mindenki kísérletezik, tűnt jó választásnak az első olyan budapesti versenyre Semleges csatamezőt vinni, ahol már lehet használni az új lapokat.

Csatamezőt én mindig úgy rakok össze, hogy az első és legfontosabb, amire odafigyelek, hogy üljön ki a szenvedés az ellenfelek arcára, amikor veszik ki a 7 lapot, ne hagyjunk könnyű opciót a kivételre! Éppen ezért a helyszínek és Fókuszálások számát érdemes 7 felett tartani, pont amiatt, hiszen ezek nagyon jól stabilizálni tudnak bizonyos szituációkat.

3 Fókuszálás (a pörgős jelleg miatt volt bent 3, hagyományoson 1 sideba kötelező)
3 Kincses sziget
2 Az élet földje
1 A mágia létsíkja*

8

Igazából, ha megnézitek, a 7 lap kivétele után 2 síkunk marad bent általában, A mágia létsíkja mellett eddig csak 1 Az élet földet játszottam, előbbi egyszerűen sokszor nem jó már, persze korai játékban kirakva a drágítás sokszor jól jön, viszont későiben már nagyon lassú a visszavétel. El lehet gondolkozni egy Álomvilágon is (a kék a kötelező szín, pont az említett Fókuszálások miatt), ő pont fordítva működik jól, mint A mágia létsíkja, korai játékban drága, később viszont megnyerheti a játékot.

Nagyon fontos hangsúlyt fektetni további stabilizáló lapokra (ez nálam a második lépés), ezek az önmagukat kereső lapok. Ezek bizonyos szituációkban nagyon jól működnek, pl. ha lapot kell dobni valamire, vagy be kell kapcsolni egy effektet (ilyen például Az inkvizíció küldötte K-s képessége). Mivel most egy Raia – Elenios – Rhatt – Dornodon setupot teszteltem, így ők kerültek be:

2 Veszettség*
2 Sivara
1 Kurtz

5

A Veszettség iszonyatosan jól működik, főleg Szemétdombos metában, valószínű elférne egy harmadik darab is, annyiszor volt jó a plusz lap, amit adott. Kyb’er, a csontangyal elgondolkodtatott egy picit, és igazából pörgősön legközelebb valószínű, hogy szorítok neki helyet (igen, a gyűjtőgen azonnal kitépi a pakliból, de akkor már csak 6 slotra tud lapot kiszedni).

A legfontosabb kategóriával megvagyunk, innentől fejezzétek be a paklit tetszés szerint. Komolyabbra fordítva a szót, az alapokat lefektettük, el is kezdhetnénk valamilyen formát adni a decknek. Iszonyatosan fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű countereket használjunk a pakliban. Amikor Jufével tavaly nem kevés órát elemeztünk ilyen paklikat, arra jutottunk, hogy valahol 40-45% körül lehet meghúzni azt a határt, ami elfogadható. A következő counterek kerültek be a pakliba:

3 Solisar
3 Solisar aurája
3 Kreona, az idővándor*
3 Az erős ereje
3 Hópárduc
3 Az ősmágia tornya*
3 Csillámtündér
3 Timera makacskodása
3 Tűztomboló
3 Mentális enyészet
3 Techiánaflux
3 Nullifikálás
3 Kristálybarlang
3 Isteni átok
3 Quwarg hangyabűvölő
3 Sárkánymágia
3 Ork szerencsejátékos

51

Túl sok magyarázatra talán nincs is szükség, úgy gondolom, hogy ezek talán az adott színek legjobb ellenlapjai. Nagyon kellemesen csalódtam az egyik új, Alanori Olimpiás lapban, Kreona, az idővándor várakozáson felül teljesített, üresben kirakva sem működött rosszul, a gyógyulás is sokszor jött jól. Amiben még nem voltam 100%-ig biztos, hogy jó lesz az Az ősmágia tornya, kör végén felhúzva nem tudjuk már úgy alakítani a helyzetet, hogy jó legyen, Sivarával azonban egyenesen brutálisan működött. Utólag ezen a szekción nem módosítanék semmit.

Bár a legjobb az lenne, ha mindent meg tudnánk akadályozni amit az ellenfél kijátszik (és az nem Rozoga lebuj), ez azonban nem kívánságműsor, sokszor benne van, hogy egy tempóval később húzunk countert, mint kellene, éppen ezért szükség van a leszedésekre.

3 A nagytanács ítélete
3 Főnix születik*
3 A szépség dühe
3 Horizontkémlelő
3 Albino varkaudar*
3 Megsemmisítő csapás

18

Két lapot emelnék ki, mindkettő új kiegészítő, talán legjobban „brutális” jelzővel tudnám őket illetni. A Főnix születik –bár előzetes elemzések alapján a lap jónak tűnt– bebizonyította, hogy egy olyan leszedés, ami nem lapot visz is tud hihetetlenül erős lenni. A játék elején 0-ért, később, amikor felgyűlt a mana 3-ért, 3 izommal belestackelve 3 lapot. Az Albino varkaudar pedig megkockáztatom, hogy a legjobb kontroll lény a játékban jelenleg. Volt, hogy kaptam egyet a második körben, és hiába volt nálam counter, az anti-mágia: 0 elérte, amire tervezték, így 3 laptól szabadított meg. Borzasztóan erős ez a kártya, egyedül talán Lassan járj! és avatár pakli ellen nem lesz mit dobatni, minden más ellen 10/10.

Természetesen az erőforrás részéről sem feledkezhetünk meg a paklinak. Itt jegyezném meg, hogy az egyes kategóriák között azért erős átfedés is lehet (pl. a fent említett varkaudart sorolhatjuk a dobatós képessége miatt ide is, mint ahogy a Hópárducot, vagy az Isteni átkot a leszedésekhez).

3 Italkeverés
3 Bufa segítsége
3 Az inkvizíció küldötte
3 Az elme hatalma
3 Elenios csodája
3 Rhatt papja
3 Masszaszövő
3 Móka, és kacagás
2 Búvópatak
3 Hörrentő
3 Durrantó

32

Az erőforrás rész szintén nem szorul túl részletes elemzésre, ezek talán a kategória királyai. Amit viszont itt szeretnék megemlíteni az az, hogy a pakliban külön a nyerés részlegnek nem kell helyet szorítanom, vagyis nem kell úgy összerakni a decket, hogy csak amiatt plusz lapok kapnak helyet, hogy a nyerést segítsék elő, miután a countereink, leszedéseink és erőforrásaink jó része rak valamit az asztalra (vagy, Petert idézem a Family guyból pl. az Italkeverés „csak simán lelő”). Az egyetlen olyan lap, amit talán beépíthettem volna, az a Nekronsárkány, de úgy ítéltem meg, hogy a második körben van nála jobb játék, később pedig mással is be tudom vinni a megfelelő mennyiségű sebzést (a verseny pörgős mivolta miatt kellett volna neki hely).

A pakli végül így nézett ki:

Semleges csatamező

3 Fókuszálás
3 Kincses sziget
2 Az élet földje
1 A mágia létsíkja

2 Veszettség
2 Sivara
1 Kurtz

3 Solisar
3 Solisar aurája
3 Kreona, az idővándor
3 Az erős ereje
3 Hópárduc
3 Az ősmágia tornya
3 Csillámtündér
3 Timera makacskodása
3 Tűztomboló
3 Mentális enyészet
3 Techiánaflux
3 Nullifikálás
3 Kristálybarlang
3 Isteni átok
3 Quwarg hangyabűvölő
3 Sárkánymágia
3 Ork szerencsejátékos

3 A nagytanács ítélete
3 Főnix születik
3 A szépség dühe
3 Horizontkémlelő
3 Albino varkaudar
3 Megsemmisítő csapás

3 Italkeverés
3 Bufa segítsége
3 Az inkvizíció küldötte
3 Az elme hatalma
3 Elenios csodája
3 Rhatt papja
3 Masszaszövő
3 Móka, és kacagás
2 Búvópatak
3 Hörrentő
3 Durrantó

114 lap

Végül a harmadik helyre értem oda, két döntetlenem és egy vereségem volt az 5 győztes kör mellett. A paklit a következő 1-2 hónapban biztos, hogy fejleszteni fogom, szeretnék új színeket is kipróbálni, megnézni, hogy milyen lett a lila, illetve nem csak pörgős versenyen szeretnék játszani vele. De erről majd később…

Dév bácsi

11 thoughts on “A Semleges csatamező első éles versenye az Alanori Olimpia megjelenése után

 1. MEZŐŐŐŐŐ!!!!
  Nekem picit túl molett a drága,de tudom milyen nehéz megállni a nasizást ha ennyi jó falat akad:)

 2. Joooo nekem, aki 150+ lapos mezon nott fel annak ez igencsak cingar ^_^

  Gondolkoztam hol lehetne lecsapni belole, valszeg a counter resznel Csillamtunder, Ork szerencsejatekos nem kotelezo darab, de nem voltak rosszak.

 3. Én mondjuk az erőforrást is megcsipkedném.kicsit párhuzamban a kánterekkel és vszeg 1 szetnyi leszedést is elengednék.

 4. Jó lett 🙂

  Amit én kihagynék a counterekből ahogy említetted: csillámtündér, ork szerijátékos ezek szerintem egyszerűen nem elég jó lapok (arról nem is beszélve hogy járj ellen előbbi semmit nem csinál). Elgondolkodnék a mentális enyészeten is, ahogy nézem ez kb fixen be fog drágítani egy körre (side kérdés: addig az egy körig amíg a képessége úgymond játékban van, nincs is ősmágiád ugye?).

  Meglep, hogy a fürge elfet nem használtad, tudtommal szereted azt a lapot (és nem is rossz ide). Rajta még elgondolkodtam volna, illetve ami nálam fix az csuszpit (mindmáig imádom)+1 szokatlan ceremónia+min 1 sötét mágia (ha nagyon kipörgős kezed van pl 1 durrantóval, elenios csodával vagy ilyesmi). Lávacsepp hmm határeset, azt megnéztem volna, hogy jó-e még gyakorlatban.

 5. A Csillamtundert vegiggondolva krabber-tunder metaban lehet bent hagynam megis…

 6. Az a vicc, hogy a kék (és talán a piros) a kötelező szín, a fent maradó színekből bármelyiket mellé lehet tenni és erős paklit kapunk.

 7. Én a pirosat nem érzem esszenciálisnak (sőt nem is használom általában).Bár tény ez a varka gyerek iszonyat beteg.Nálam jelenleg a sárga szerepelne helyette,de lehet fogok én is variálni más színnel.

 8. A pirosból ebben a paliban azért néhány kulcslap kimaradt ( nekronsárkány, sötét mágia, köpülő, merénylő), de valóban inkább csak a kék a kötelező az is csak a fókuszálás miatt.

 9. Visszajelzés: Legendás koncepciók – Semleges csatamező (2. rész) – EXCELSIOR KLUB

 10. Visszajelzés: Legendás koncepciók – Semleges csatamező (2. rész) – Excelsior Klub

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.