Tábori adó

Na mi a pálya?

Tegnap bemutatásra került néhány lap a legújabb Zén kiegészítőből, a Táborból, és rögtön felrobbant a fórum a lapok láttán (aki esetleg nem látta volna még a lapokat klikk: http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=25162). Szerintem amúgy mindhárom bemutatott lap erős, talán Mago-shin úszómesterről esett a legkevesebb szó a hozzászólások között, tab.pngde második körben egy ilyennel szembenézni drágító szabálylap mellett nem lesz túl nagy móka. Amivel ma egy kicsit jobban szeretnék foglalkozni, az az új szabálylap, a Tábori adó. Az alapötlet még a 2016-os nyári táborban, egy medencézés alkalmával született meg, és már akkor is éreztük, hogy ennek azért van egy zamata, majd amikor Zsoltival elkezdtük tervezni ezt a Zént az elsők között véstük fel a listára. Maga a szabálylap baromi egyszerű, viszont paklit annál nehezebb rá tervezni, hiszen egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi is igazán jó vele. Szerintem egy nagyon érdekes játékelem került bevezetésre a Tábori adóval, erőforrásként nem tudunk manát sztekkelni, és ezt semmilyen más lap eddig nem igazán tudta ebben a játékban (de ne essünk kétségbe, azért nem lehetetlen védekezni ellene). Valamilyen szinten jónak is tartom ezt, hiszen közép-késői játékban sokkal nagyobb teret ad a játékosoknak a saját körben való terülésre (hiába van 3-4 lapelőnye az ellenfélnek, jó eséllyel nem tudja az összes cselekvésünket megakadályozni, így lehet esély a játékba visszakerülni), de ne felejtsük el, hogy az interakció megölése nem tesz túl jót a játéknak. Ami első ránézésre elég jónak tűnik ezzel a szabálylappal az a Cselvetés + visszaveszem (pl. Dungeon) kombó, ami ráadásul konfigurálható is, hogy mennyi manád adjunk az ellenfélnek, illetve az ingyenes körszakítás (korai játékban az új kódos Talbot szava prémium lesz erre a célra). Illetve szinte kötelezőnek érzem bele a kék szín használatát (első manát bele tudjuk rakni egy Kurtzba, később pedig Fókuszálhatunk, ha úgy van).

Nektek tetszik a Tábori adó? Mit gondoltok, mennyire fogja megkavarni a metát a Nemzeti bajnokság előtt?

Dév bácsi

20 thoughts on “Tábori adó

 1. Amúgy annyira nem para a szabálylap. Manafonál önmagában megoldja a problémát, és ha még unaloműző társul hozzá, akkor még a javunkra is fordíthatjuk a szabálylapot. Amúgy is sok 0-s counterrel játszunk, most majd még inkább. De a nemzetin még nem lesz ott a szabálylap jó eséllyel.

 2. Úgy általában a kontroll paklikat fogja mekgavarni, hiszen innentől nem lesz opció az 1 mana passz.

  Ugyanezen okból lesz érdekes a Lassan járj! helyzete is, ha esetleg nem tud első körben megindulni, mert az ellenfelet pont ez az egy plusz mana fogja kimenteni a pácból.

 3. Szvsz ha nem erőlteted annyira az ‘aktív” vetületét a lapnak, akkor pont passzintani lehet egy mostani, sima kontroll mellé is. 18 db 0ás counter, 5-12 olyan counter, ami ZSZ-ért, építésért stb jön, a maradék meg lövés, kevéske 1 VP-s erőforrás. (Italkeverés stb)

  Így lépéskényszerbe hozhatjuk az ellenfelet, nekünk meg nincs más dolgunk, mint counterelni.

  Sztem emiatt a lap miatt a manafonalat nem használnám, a magukat kereső lapok – elsősorban az említett Kurtz, de a Sivara is – jól kikerülik a hátrányát. Sivara jól illeszkedik a fehér counter vonulathoz is az Ősmágia tornya, Különlegesség megcsúfolása stb. miatt.

  Amit még mindenképp kipróbálnék mellé, az az Ősi béklyó. Elég komoly lock, ha csak 1 lapot tehet le, azt megfogjuk, a maradék manát meg bukja. Saját körben áramlunk-helyszínt pakolunk (mindenféle kézből hoki jó) aztán harmadik körben kipörgünk.

 4. @harigeri:
  Ha ekkora kártyamágus vagy,vidd el Nemzetire!….;)
  Ja várj, Nika haveroddal együtt otthonról csodàlhatod xD
  Jó a szabálylap, nem nyerstáp,de elgondolkodtató, biztosan ki fogom próbálni, nem csak a lámpa ellen! (Hkk-s kommenr random generator v 1.1)

 5. @Gyuri

  Te ott leszel Nemzetin? Vagy bárhol versenyen? Mert ezt a kommentet személyesen megbeszéljük még.

 6. Amin még el lehet gondolkozni (side), az a Tudati klónozás, na az nem egy rossz történet ez ellen a szabálylap ellen.

 7. @harigeri:
  Hagyd rá, pont ezt akarja.
  Ez is Nika (95%), csak egy semleges keresztnév alól trollkodik most.

  Üdv: Kyb

 8. Sziasztok!

  Most mutatta Zorall a kommentet facebookon. Nem én vagyok Gyuri, és mivel olyan helyen vagyok,hogy nem nagyon van net, így nem is nagyon kommentelek 🙂 Talán tegnap volt pár, a fórumon. Tetszik a szabálylap, egy kis szînt visz a mezőnybe, ahogy talán Szabolcs is írta, “érik” az esztendők-kontroll 🙂

  Üdv. Nika

 9. @Kyb

  Egy-két alkalommal elnéző voltam, nem etettem a trollt, de ezt tisztázni fogom vele személyesen. Nem érdekel, hogy miről mit gondol, de a hkk blog az első fórum, amit egy kezdő játékos megnéz, és ha azt látja, hogy ide ilyen trollok járnak, az nem tesz jót a játék egészének, az egész közösségünkről hamis, becsmérlő képet mutat.
  Ezt viszont nem hagyom annyiban.

  Úgyhogy várom, hogy bejelentsd, Gyuri, hogy melyik versenyeken tudunk összefutni!

 10. Nyilván cinkek a hsz-ei (akár bannolni is lehetne a felhasználót), de azt azért nem hiszem hogy amiatt mert van 1-1 ilyen néha valakinek pont ez jelent akadályt, hogy elkezdje…ilyen jellegű kommentek minden netes oldalon vannak.

 11. @Ács Domonkos

  Attól még hogy a szomszéd kerítését is összebarmolta az enyémmel együtt egy vadbarom attól még nem vonom meg a vállam, hogy rendben van ez így…
  Szerintem is az ehhez hasonló megnyilvánulásokat amit Gyuri művel hanyagolni kell.Én be kell valljam reménykedtem, hogy egy autó bann került rá beállításra,de ezek szerint nem(sajnos) Persze tudom egy új nick mindenre megoldás,de ettől még engem is igen zavarnak a hasonló negatív kommentek hisz hála égnek nagyon távol áll a HKK közösség miliőjétől.

 12. Azzal egyetértek, hogy tiltható lenne, ahogy a legelején írtam (azt viszont továbbra sem hiszem, hogy valakinek tényleg ez lenne a visszatartó erő, amikor megannyi problémával áll szemben egy kezdő, de nem akarom offolni, mert ezek már ezerszer le lettek írva).

  A szabálylaphoz (hogy ne offoljak) annyit, hogy a már leírt gyengéi mellett én ott látom a problémát, hogy túl könnyű sideolni ellene, mert ugyanazon a lapok jók lehetnek, mint börtön ellen (amit amúgy is berakunk): krabber–gyógyi motyi-próféta parancsa-anyamotyi stb. Csak on curve kell proaktív lapokkal játszani és máris partyban vagyunk. Aztán lehet tévedek persze.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.