Versenybeszámoló – HammerTime, Pörgős verseny

Sokan ráharaptak a frissen megjelent szabálylapra.

Szokás szerint a HammerTime-ban tartották a hónap utolsó budapesti HKK versenyét: a hagyományos pörgős formátumra ezúttal 23 játékos látogatott el.

Miután már lehetett használni az új lapokat, ezért sokan rá is próbáltak a Tábori adóra: négyen is ezt a szabálylapot hozták, többségében valamilyen követővel párosítva. Szintén ennyi Ősi rúna volt a mezőnyben, ám érdekesség, hogy ha csak a felállásokat nézzük, akkor csupán a Zarknod bilincséből (3) és a Beldianból (2) volt egynél több.

Szabálylap (9)

 • 3 Zarknod bilincse
 • 1 Lassan járj!
 • 1 Korlátozás
 • 1 Villámháború
 • 1 A fókusz meglelése
 • 1 Ősi rúna
 • 1 Tábori adó

Követő (7)

 • 2 Beldian
 • 1 Harangmester
 • 1 Archaix
 • 1 Mérgező rakshallion
 • 1 Az alvilág ura
 • 1 Antimágikus rakshallion

Egyéb (7)

 • 1 Tábori adó + Átkozott követő
 • 1 Tábori adó + Őrült Enkala, az animátor
 • 1 Tábori adó + Teremtő rakshallion
 • 1 Ősi rúna + Antimágikus rakshallion
 • 1 Ősi rúna + Raia követője
 • 1 Ősi rúna + Törpe-gnóm Glion
 • 1 Változó környezet + Antimágikus rakshallion

A verseny végén a nagy számok törvénye érvényesült: a legnépszerűbb szabálylapok sajátították ki az első öt helyet. Az első Mikulás Ádám lett Ősi rúnás kontrollal, megelőzve a három Bilincset, illetve a legjobban teljesítő Tábori adó decket.

1. Mikulás Ádám (paklilista) – Ősi rúna, kontroll
2. Klujber Balázs (paklilista) – Zarknod bilincse, vérfarkas
3. Földi Viktor (paklilista) – Zarknod bilincse, kontroll
4. Nagy Máté – Zarknod bilincse, gyűjtőgeneráló
5. Szkupien Bence (paklilista) – Tábori adó, kontroll

Gratulálunk mindenkinek!

Az Excelsiorhoz hasonlóan a HammerTime is rövid pihenőre vonul felújítás miatt: augusztusban ennek megfelelően nem lesz itt verseny, szeptemberben azonban újból várják majd a HKK-sokat!

Csető Zsolt

60 thoughts on “Versenybeszámoló – HammerTime, Pörgős verseny

 1. Mikulás Ádám megmutatta, hogy nem kell beszarni a gyűjtőgenektől, Kyb’errel és Rúnával tudott figurázni, grat a győzelemhez!

 2. köszi mindenkinek, jó meccsek voltak és mázli, hogy most elmaradt az avatárterror 🙂
  @Mr Punk: kis pontosítás: azért a rúna+Kyb’er, mert beszartam a gyűjtőgenektől 😀

  kiegészítés a “gyűjtőgen-dominancia” részhez: a 2 gyűjtőgen össz 3X kapott ki – 2X tőlem, meg egyszer egymással játszottak – ha jól látom az eredményekből. Ez azért elég sokat elárul a pakli erősségéről pörgős versenyen -> csak a Kyb’er >:)

  amúgy használta még valaki a paklijában ezt a csodapapírt?

 3. @Ádám: Én használtam, de rúna nélkül nem ér sokat. Szerintem a Kyb’er rossz megoldás: csak a “kő-papír-olló” faktort növeli.
  @Mr Punk: Nem kell beszarni a gyüjtőgentől? Elég nagy gond, ha csak ellendeck-kel lehet csak lenyomni a gyüjtőgent. Az erdben van, hogy valami fixen veri az avatáron kívül, de ez még mindig “kő-papír-olló”.
  Szerintem ezt az egészet a szabályok szintjén kellene kezelni: pörgősön körönként 2 lapot lehet kijátszani/visszavenni a gyüjtőből. Elég volt a Kyb’er-féle ellenlepokból.

 4. Nem szabadna ezt így hagyni, hogy a pörgős versenyeken 80%-ban gyűjtőgen nyerjen. Anno a köderdőt is kicsináltátok 1 kieggel,
  No offens, de a szememben az olyan profi játékos, aki ezeken versenyeken, csak “ilyen ” dekkel indul, nem profi..
  Simán ráférne már 1 korlátzás, vagy valamiféle nerf erre a gyűjtőgenre.

 5. +1 a korlátozás részre, nem megoldás a rúna+kyber, ez lekorlátozza a narancslap választást és egy színt is….csinálhatjuk azt hogy egyesélve kitiljuk egyre több lapját addig amíg játszhatatlan nem lesz, de ez nem megoldás. Márpedig (minimum pörgőson) van gond, tekintve hogy a végtelen nélkül is lazán működik a dekk.

 6. Mi a kecskemeti versenyeken tiltjuk a ravaszt es a kumszimet, mas versenyszervezo is gondolkodhatna ezen, vagy a jatekvezetes berakja ezeket a tiltasokat es akkor mar ‘csak’ az avatarok fognak rektelni 😛

 7. @ norbosyo: Itt is tiltott volt a ravasz és a kumszim.
  A liga az egyetlen pörgős, ahol még nem tiltottak. Ami nem azért furcsa, mert a beho szerint csak pögősön gond a gyűjtőgen, így oldják meg tiltással a szervezők…

 8. Én sem értem miért kell még ezen problémázni ha igény van valamire akkor lépni kell. Ha felmerül a közösség részéről a tiltás kérdéskör akkor érdemes lépni.A cél hogy minél többen jó hangulatban tudjunk játszani.Ha ehhez tiltások kellenek akkor tiltsunk annyit amennyi kell. Rengeteg játszható koncepció van a játékban ami olykor elő sem kerül mert bizonyos deckek miatt teljesen megfurcsul a meta és még a gondolatig sem jutunk el hogy játszunk egyik másik koncepcióval mert fixen veri 1-3 top deck illetve azok ellen deckje.
  Első sorban persze pörgősre igaz ez,de mondjuk nem véletlen, hogy az életenergia esetében már hagyományoson is felmerül a gondolati szinten ami akár jót tehetne a metának,

 9. Hagyin pedig az 5 lapos kontrollokat kellene korlátozni, mert nem álapot,hogy 80 %-ban ilyen nyeri és készülni kell ellene…
  Kezdésnek ha 5 vagy több lappal kezdené a játékot helyette az első 3 körben nem játszhat ki lapot.
  Na kb. ennyire vicces már ez.

 10. @JuFe

  Közösség véleményre adni -> tiltani -> +1

  “nem véletlen, hogy az életenergia esetében már hagyományoson is felmerül a gondolati szinten ami akár jót tehetne a metának”

  úgy érted, felmerült, hogy hagyományoson tiltani kéne az Életenergiát?
  A Sokszínűséget nem? 😀 Az is 5 lapos kezdést ad kikezdhetetlenül,
  plusz még jobb is mellette követőt törni.

 11. A kedvencem az egészben, hogy hosszú idő után végre nem gyűjtőgen (és nem avatár) nyert egy nagylétszámú pörgős versenyt, és mégis megy a hiszti. 😀
  Nagyon jól csináljátok! 😀
  Más helyen ilyen kabaréért fizetni kéne! 😀

 12. Hogy is írtátok mikor kijött az ao tele gyűjtőgen ellenes lapokkal? Rip gyűjtőgen, stb stb… aztán csak megy a rinya mert nem tudtok kulcslapokat semmizni, pedig végtelen sincs már. Rengeteg lapot lehetne használni ellene de ti inkább sírtok itt miatta míg az egészből egy használhatatlan 100 forintos deck lesz?

 13. @ Sonka: én már kb.: 1 éve is szabálymódosítást javasoltam pörgősön. A legtöbb fórumozó azon a véleményen volt, hogy nem lesz elég egy kereshető semmizés. Legközelebb néz utána, mielőtt belekotyogsz.

 14. Srácok,

  kb. 2 éve mondom, hogy mi a baj a gyűjtőgennel. Adtam kidolgozott megoldást is. (Ateizmus nevű szablap, letiltja a gyűjtőt és minden lap színtelennek számít mellette, mindenhol.)
  De a játékvezetés szerint ez megölne -1!- koncepciót így nem lehetett. (Hiába vezettem le, h ez nem töténne meg és még csak fixen se verné el a gyűjtőgent mert az max. átáll dekkégetésre, a lényeg h innentől nem mehetne biztosra.) E helyett lett a Kyb’er. Továbbra is tartom, hogy a gyűjtőgen csak azért erős mert ez az egyetlen lapelőnyt adó erőforrástermelés, aminek nincs letiltó szabálylapja sőt a legerősebb erőforrásletiltást használhatja is. Ha lenne ilyen, megoldódna a baj, mert a gyűjtőgen nem mehetne biztosra, csak rúnával, mezővel, változóval mint az összes többi kombódekk. Ennyi a megoldás. Nem a tiltogatás. Egyszerűen ezt a játéktechnikai durva aszimmetriát kell megszűntetni végre.

  Üdv: Kyb

 15. Tiltsunk ki még több lapot a gyűjtőgenből, hátha attól gyengül… oh, wait! 🙂
  Már egy jó ideje gyűjtőgenezek, AO-ban kapott ellenlapot a pakli a Kyb’er személyében. Én reagáltam a metára (börtön helyett bilincs), ti miért nem? Ha kapok egy ellendekket, ami elrak, akkor kezdjek el sírni miatta? Ha ennyire zavar a dekk, készüljetek ellene, van elég sok máshol is használható ellenlapja, keressétek meg őket! 😉 És ha majd minden pörgősön szétaláznak, akkor majd keresek én is egy új dekket, a meta kereke pedig továbbgördül…

 16. @ Sonka: hihetetlen hogy nyócvanadjára le kell írni, de megteszem, hátha nem kerül elő ez a baromság többször: ha telerakod semmizéssel a dekked, akkor kb mindenki mástól kikapsz ÉS elveszed saját magadtól az élményt, hogy normálisan kipróbálj valami újat, mert a paklid fele haszontalan semmizés lesz, nem a koncepció. Ez nem megoldás.

  A mondat első része meg wtf, az hogy 1 ember nem képes józanul ítélni és túlreagálta a dolgot, nem azt jelenti hogy mindenki más egyetértett vele…

 17. @Mr Punk: Azért pörgős formaton “metáról” beszélni egy pöppet meredek, nem gondolod? 😀
  A többit Domi leírta előttem.

 18. Zavar a gyűjtőgen, drágíts , játszál valamivel ami gyorsabb (hoki, horda), vagy ha controll decket nem tudod abba hagyni van egy rakat spoiler bűbáj ami tud semmizni (ami messze van a “nem illik bele a koncepció bátol”) meg raksz mellé egy beldiant és máris el rakja a gyűjtőgent

 19. Eredmenyek a budapesti porgos hagyi versenyekrol az AO megjelenese ota (jelezzetek, ha kihagytam valamit, a Ligat a kis letszam miatt most nem neztem):

  HammerTime jul. vege

  1.MikulásÁdám Ősirúna,kontroll
  2.KlujberBalázs Zarknodbilincse,vérfarkas
  3.FöldiViktor Zarknodbilincse,kontroll
  4.NagyMáté Zarknodbilincse,gyűjtőgeneráló
  5. Szkupien Bence – Tábori adó, kontroll

  Excelsior, jul 12

  1.PásztorSzabolcs Sárkányúrnő
  2.MikulásÁdám Zarknodbilincse,kontroll
  3.KlujberBalázs –Zarknodbilincse,gyűjtőgeneráló
  4.VárnaiPéter –Törpe-gnómGlion
  5. Szkupien Bence  – Semleges csatamező

  HammerTime jun 27.

  1.FöldiViktor  –Alegfőbbkövető,avatár
  2.KlujberBalázs  –Zarknodbilincse,vérfarkas
  3.ÁcsDomonkos –Sokszínűség
  4.PeszlenZoltán  Lassanjárj!+Kragorufamiliárisa
  5. Arató Zoltán  – Lassan járj! + Kragoru familiárisa

  Excelsior, jun.21.

  1.PásztorSzabolcs  –Semlegescsatamező
  2.SzabóKrisztián  –Semlegescsatamező
  3.EgyedDávid  –Semlegescsatamező
  4.FöldiViktor  –Alegfőbbkövető,avatár
  5. Mikulás Ádám  – Zarknod bilincse,kontroll

  Ez alapjan nem gondolom, hogy barmi is ‘dominalna’, van jopar eros pakli a formatumon ( gyujtogen, Bilincs, Csatamezo, kontrollok, avatar, Jarj stb.).
  1-et nyert a kontroll, 1-et a sarkany pakli, 1-et az Avatar, 1-et a Mezo.

  (a hagyi mar sokkal csunyabb kepet mutatna sajnos kontroll-dominancia ugyben)

  Amugy meltatlannak tartom, hogy barkit, aki (egy ideig) 1 paklival jatszik szivesen es er el sikereket, legyen az gyujtogen, Sokszin, Eletenergia kontroll vagy csapda vagy avatar, lenezzen a kozosseg emiatt.

 20. @Balage: ezzel a statisztikával az a baj, hogy egyetlen ember játszik gyűjtőgennel, Klujbi (oké most épp volt más is), így persze hogy nem beszélhetünk dominanciáról…egyetlen verseny volt amin asszem keltetővel jött és nem ezzel, a 21-i, összes többin amint látható ott volt a dobogón.

  Szíve joga, nekem is van kedvenc paklim (más kérdés, hogy már csak a változatosság/próbálgatás miatt is nagyon ritka az a 2 egymást követő verseny amire ugyanolyan narancslappal megyek-nyilván a nemzeti miatti készülés azért változtathat a dolgon), de amíg ez a dekk inkorrekt pörgősön, addig nem örülök, hogy ezzel jön. (ez már csak személyes megjegyzés, de noha bannolva van a végtelen, még mindig nem túl interaktív a dekk). Meg kell alkotni erre a formatra azt a fajta szabályt ami nem keserűséget vált ki az ellenfélből, ha kikap ettől a dekktől. Pörgősre az ember alapvetően szórakozni megy, ez a faktor pedig eltűnik ha rá van kényszerítve az ember a rúna/mező és a fehér szín használatára.

  A hagyi metás részhez még egy gondolat: ha a nemzetin ugyanaz a dominancia marad, mint volt pl januárban, akkor el lehet gondolkodni valamiféle változtatáson (hogy ez az életenergia tiltása, további ellenlapok kiadása, a követős paklik erősítése vagy szabályváltoztatás útján történik, az már legyen a tesztelők dolga).

 21. Hú, de könnyű az oldalvonalról bekiabálni a pályára… Hehe. Én is megteszem.

  A gyűjtő, mint erőforrás olyan erős és korlátlan szegmense a játéknak, hogy ma már minden pakli használja többé-kevésbé.
  Épp ezért van egyre több lapnak side-képességként semmizés beépítve.
  Pörgősön nem tudunk side-ot használni, ezért ott felértékelődnek ezek a bizonyos lapok. Ajánlott pörgősön az átlagosnál tehát több ilyen lapot használni.
  A gyűjtőgeneráló pakliknak azonban majdnem minden lapja használja vagy épp növeli a gyűjtőt. Ezért szimplán semmizéssel nem lehet megállítani egy jól összetett gyűjtőgent (kell mellé a mázli-faktor is), mivel ő bármikor képes újratermelni az esélyeit, és így visszajönni a játékba.
  Épp ezért a Kyb akármilyen erős ellenlap legyen is, önmagában nem képes megoldani egy gyűjtőgent (kell mellé pl. a rúna is, ahogy a mellékelt ábra mutatja).
  A gyűjtőt kordában tartó új szabálylap bevezetése a megmutatott formában azért nem lenne jó, mert az a szabálylap valójában semmi más ellen nem volna hatékony, kizárólag a gyűjtőgeneráló pakli ellen. Egy kifejezett ellen-szabálylapról beszélünk tehát. Nem tudom elképzelni, hogy bárki elvinné egy hagyományos versenyre, hiszen a nem-gyűjtőgen ellenfelek eljátszanának mellette, azaz ellenük semmilyen előnyt nem nyújtana. Egy olyan szabálylapot pedig nem fognak kiadni, ami hagyományoson semmire sem jó.
  A dal pakli nem azért tűnt el a versenyasztalokról, mert kijött a csend tornya, vagy a féreg érintése… sőt, mire ezek kijöttek a dal már nem is volt domináns koncepció.
  A játékosok egyszerűen ráuntak (szerintem).
  A gyűjtőgennel ez nem mostanában fog előfordulni, mivel számtalan verziója elképzelhető, tehát nem az a klasszikus megunható koncepció.

  Arra akarok kilyukadni, hogy kár lenne a koncepcióért, ugyanakkor a pörgős formátumokon valóban nagyon nyomasztó a dominanciája.
  Tiltásokkal el lehet venni az erejét a decknek, de megölni nem. Az ellen lapokkal lehet próbálkozni ellene, de nem igazán hatékony. Egy kifejezett koncepció-gyilkos szabálylap pedig esélytelen, hogy megjelenjen.

  A megoldást én sem tudom, de ha pörgősre megyek (márpedig gyakorta megyek), akkor én is fel vagyok készülve a gyűjtőgenre, és arra, hogy bármivel is megyek, csak futok az esélyek után….

 22. Hát nekem ez sajnos magas.
  Egy formátumon jellemzően erős dekkek esetében nem metáról beszélni ok biztos…
  Nem készülni ellene és ennek megfelelően paklit összerakni,helyette sírni jaj nem a kedvenc kis dekkemel tudok játszani ok biztos…
  Szétverni dekkeket(angyalok) mondván túl erős lenne hírtelen egy közép kategóriás dekk,helyette az 5 lapos kontrollnak szinte nincs ellenfele. Mert pár megmondó azt szereti és ha valamire nem tudja vinni rögtön nerfelésért kiált ok biztos…
  Pont az AO volt a pörgősre a jó válasz,hogy több alternatívát ad a formátum metájára.bocs Zsolti szerintem itt is van meta…
  Számomra ez a jó út és nem a tiltás/szétverés/nerfelés….

 23. En csak annyit akartam jelezni, hogy (szerintem, az eredmenyek alapjan) szo sincs dominanciarol (az AO ota, porgos versenyeken). Ennek okait (hogy miert nincs ilyen-olyan dominancia) persze lehet elemezni/talalgatni, de ne induljunk ki abbol a feltetelezesbol, hogy barmi dominalna.

  Osszel valamikor ujra keszitek majd ilyen statot, figyelem a hagyi es kulon a porgos dominanica-kerdes alakulasat…

 24. Gyerekek, ez tényleg ingyen kabaré!!!!
  Hát szégyelljen magát az a szakállas kalóz,mert gyűjtőgennel merészel egy pörgős formátumra menni és ezért pár ember kedvenc 5 lapos “no-brain” kontrollja nem tudja behúzni.
  Ellenlapok kellenek bele,ami miatt nem tudsz 50 counterrel játszani? Hát igen, ez a felnőttek világa, alkalmazkodni kell vagy nem sírni egyből,ha egy ilyen paklitól kapsz ki…
  NEVETSÉGES,milyen hiszti folyik itt, mint a vizes blokkokban lévő, szórakozást pénzért kínáló hölgyek…

 25. @Demetriusz: huh ez neked tényleg magas….

  @Balage nálam az kimeríti a dominancia fogalmát, hogy ha az egyetlen gyűjtőgen ott van kb egy éve folyamat a dobogón.
  Aztán jön egy másik és az is 4. hely

 26. Még-még-még! Ennyi nem elég!
  Zsibongjatok csak kiskalózok!
  Halljuk-halljuk!
  És a nap végén az a kiskölyök, aki a leghangosabb volt, ingyen mehet a fagyizóba (szigorúan gyűjtőgennel)!

 27. Hat, szerintem ott kezdodik a dominancia, amikor valami nem csak sorozatban nyeri a versenyeket, hanem meg az elso 5-bol 3-4 pakli ilyen es/vagy a mezony fele ezel indul. A HKK-ban ez szerencsere ritka, most a hagyin az 5-lapos kontrollok kb. ilyenek (osszel elemzem, hogy mi a helyzet ezzel az AO utan).

  Ami a legutobbi 4 versenybol 1-et SE nyer meg, az eros pakli attol meg lehet, de dominanciarol beszelni az adott metaban (vagy nevezzuk ‘milyen paklik szerepelnek jol a versenyeken’ -nek 🙂 ) szerintem eroteljes tulzas.

 28. Persze, mert az emberek nem szeretnek ezzel a paklival játszani, ez teljesen egyértelmű. Megvan időtlen idők óta a dekkhez minden lap, egyszer se vettem elő. Egyetlen ember játszik vele és az is folyamat ott van legelől.

  Ha nem lenne igaz amit mondok (bár többekről tudom hogy de), akkor másoktól gyakrabban is látnánk (de hogy másik példát is hozzak: a beho talin amin mki tryhardkodik (jogosan) hogy összehozzon paklikat/ultrát, gyujtogen (és avatár) jóval gyakrabb volt.

 29. Jogodban all, hogy ez zavarjon, csak hasznaljuk az “1 ember jatszik vele, es 4 versenybol 3x sikerult 2.-3. helyre jutnia” kifejezest a megteveszto “dominans” kifejezes helyett 🙂

 30. A hagyis ötlap dominanciához hozzászólva:
  Szerintem az Életenergia kitiltása semmit (vagy nagyon keveset) változtatna.
  Amik a mostani állapothoz vezettek:
  1. 30 lapos side.
  Ez egyértelműen a good stuff jellegű pakliknak kedvez. Ennyi lapból már szinte mindenre fel lehet készülni, ami akár egy kicsit is veszélyes lehet, ezért tudnak ennyire stabilak lenni ezek a paklik.
  2. A koncepciós követők nerfelése az első körös drágítás elvételével. Ez azt eredményezi, hogy a kontrolloknak szükségtelen drágább, védekezős counterekkel játszani, amik kikerülnék a követő drágítását, simán lehet szinte csak 0-ért jövő counterekkel játszani(illetve olyanokkal, amik a játék első 1-2 körében 0ért jönnek, majd fokozatosan drágulnak). Egy kontroll-kontroll harcban pedig ha a 2. körben countercsata indul egy erőforrás bevédéséért, akkor bizony már egy 1 manás counter is drágának tud számítani. Ezért az első körös drágítás híján simán counterelnek, ha nem kezdenek, majd követőt lőnek a saját körükben(itt képbe jöhet esetleg az Életenergia ellen szólva, hogy stabilabban lőhet követőt, viszont egy olyan követőt, ami permanensen előnyt termel az ellenfélnek(melyik nem?), azt 20 ÉP-ről is simán belőném egy narancs lap nélküli ötlappal, legfeljebb kapok arcba egy Plazmacsóvát, arra meg ott a Szemétdomb).
  3. 1 manás erőforrások, amiket ha kiraksz, és sikerül megvédeni, akkor egy nem durván korlátozott környezetben már kb meg is nyerted a játékot.
  Ilyenek például a Manafonál, Kimeríthetetlen tartalék, Italkeverés, Unaloműző, Vízitündér(bár utbbinak kell más is, hogy lehozza a játékot)
  Így tehát persze, hogy megéri a fent említett erőforrások közül néhánnyal, illetve rengeteg counterrel játszani, míg a 30 lapos sideot kihasználva szépen felkészülni a zavaró narancs lapokra. Amíg ez így van, addig nem hiszem, hogy az Életenergia kitiltása bármit eredményezne

 31. Jajj már Domonkos, ne hisztizz. Igen, egy ember megy vele, és nem egy nyeretlen balfasz,aki noskill-el van a top5ben a paklival, hanem egy eléggé “ismert” és sok versenyre eljutó játékos. Ne vegyük már el valaki érdemeit csak azért,mert egy olyan paklival eredményes,amit TE és pár barátod nem szeret. Ha ennyire zavar,hogy Klujber úr gyűjtőgennel nyomul, ne indulj olyan versenyen amin ő is (sok sikert hozzá) vagy KÉSZÜLJ ELLENE és szoríts az 5-6 lap kontrollodba pár Semmizős lapot! Tudod, alkalmazkodás!!! 🙂
  Amúgy meg, visszatérve: az Életenergia vs Sokszínűség kérdés: persze, utóbbival is be lehet lőni követőt,meg 5 lappal kezd. De itt MINDENBŐL MAX 1-ed van, Életenergiánál meg a top lapokból 3-3. Ne gyere a dumával, tudom,h nagyon 5-lap párti vagy és mindkettővel toltad már. De egy nehezen hozzáférhető UR szabálylap vs “anno 200-ért utánad basszák” szabálylap közül tippelj melyiket fogja előbb tiltani a Beholder… 😉

 32. Domi: mert annyira más az elképzelésünk a pörgős versenyről, hogy ez az alapja amiért nem fogunk még közelíteni se…számomra a pörgős is verseny és mint hagyin vannak a formátum sajátosságának megfelelően kissé már inkorejten etős koncepciók. Amíg a játékban van ezek ellen több megoldási lehetőség addig nem látom a problémát.
  Gyűjtő gen ellen van de 5 lap kontroll ellen már nem igazán.miért nem ez miatt ^sírsz^, ja.mert a sokszín a kedvenced(meg sokaknak még a hasonló)

 33. hát én fél kómában 5. lettem egy pörgősön gennel úgy hogy 2 meccset vesztettem, mindkettőt a máknak köszönhetően. Azóta egy szót sem szólok arról hogy “nem erős a gyűjtőgen”.. Viszont itt Kristóf mellé kell álljak, a gyűjtőgen pörgősön kevesebb probléma, mint az életenergia/sokszín hagyin.A nemzetire ezen deckek egyikével kell menni, különben egy mező vagy egy gyűjtőgen akár, simán elkap és megnyúz.

  én nem állítom hogy ne csináljunk semmit ezzel a probélmával (jómagam a víziószabályt terjeszteném ki a feltámadásra is, de az Ateizmust is jó ötletnek tartom)
  , de jócskán kétszínű dolog lenne kinyírni a gyűjtőgent, az életenergia/sokszínt meg hagyni….

  ui.: személy szerint a követők 2 nerfjét kellene visszacsinálni (raia, elsőkörös counter) valamint a következő 2-3 kieget olyan lapokkal telenyomni, amikre SZÜKSÉGE VAN a metának (csak hogy hasraüssek: több lila counter, keltető kompatibilis veszettség/ térfixáló, van egy csomó 10 éve félbehagyott dolog a lapokon aminek semmi értelme pl. kobudera altípus minek? => kellene egy kobudera követő stb.

  A felzárkózás/visszahúzás meg pont sz*rt se ér, mert olyan koncepciókba használható egyáltalán, amik ultra gagyik. Avatárba nem kell, fattyba se, a többi 5követős mind f*s, a kreátor követős dekkek szintén.. és a 3 lapos kezdésből pedig a valamirevaló deckeknek 50-60%-a amúgyis járj+követő vagy keltető+követő, azokba se jó.. 4 lapos kezdéssel meg egyenesen gagyi.

  én nem bánnám, ha a mező, az életenergia, a sokszín egyszerűen be lenne tiltva, mert felborítja a kő-papír-olló szisztémát (habár a rúna is csak azért kellene hogy legyen mivel börtön ellen menni)

  röviden: ha valakinek b*ssza a szemét a gyűjtőgen, az csináljon valamit életenergia/sokszín ellen is

 34. Az 50-es minimum deck limit se a kombó deckeknek kedvezett (akár a side) de ezt azért lehetett sejteni a bevezetésekor. 🙂 Szerintem akár ezeket a minimum lapszám növelésejek akár a követő reakció drágítós Faq-k eltörlését érdemes lehet átgondolni.(nyilván nemzeti után) mert sajnos nem lett színesebb a meta ezektől…sőt.(elnézést hogy a cikkhez nem kapcsolódik amit írtam csak a hsz-ekhez valamennyire) .
  ON: Az rendben van hogy egyesek (jó eséllyel többen) nem szeretnek gyűjtőgennel/ellene játszani -> játékromboló számukra ha készülni kell ellene(akár narancs lappal akár színnel) . De aki/akik(biztos nem egy Hkk-s ) szeret gyűjtőgennel játszani? 🙂 számára a tiltások/ellen lapok a játékromboló hatásúak. (ha már igazítja a decket ő is szabálylap illetve kombó nélkül is szerintem igencsak joga van azzal játszani amivel szeretne . Foleg ha konkrétan egy éve fejlesztgeti … Ha pedig tenyleg csak 1 emberről lenne szó: Lehet menni “szerelem deckkel” a játékélményért vagy ellendeckkel az eredményért… 1bukó egyiknek se feltétlenül akadály.)De ez csak az én véleményem.

 35. @Katu: Jelentkezz tesztelőnek, biztosan Miklós-Zoli-Balázs nyitott lenne minden reformer ötletedre!!!…Ohhhhwaiiiiiiiiiiiiiiit….

 36. Nem hiszek benne, hogy az Eletenergia tiltasa (onmagaban) barmit is szamitana a kontroll-dominancia kezelesere. A Sokszin ugyanolyan jo (persze a pakli kicsit mas), ahogy tobben ramutattak.

  Hosszabb tavon a megoldas ez lenne:
  – kevesebb good stuff spoiler keszitese (ez iszonyu nehez, mert nagy az igeny rajuk a kodos/BDV/kieg. huzo ritka/Zenes ritka vonulatban)
  – ehelyett sok koncepciohoz kimondottan eros, ritka szintu, de csak 2-3 koncepcioban hasznalhato lapok keszitese. A gyengebb koncepciokhoz 4-5-6 ilyen lap is kene surgosen, de a legerosebbekhez is mindig 2-3, hogy nagyjabol szinten maradjanak a good stuffokhoz kepest.
  (pelda erre: Visszahuzas/Felzarkozas – csak kellene meg 1 v. 2 ilyen, hogy be is huzd az adott keves lapos paklikban)
  Vagy pl. gyengebb/kozepes lapok, amelyek etnikum kepesseggel bivalyerosek lesznek (ha pl. az Albino varka alapbol csak max. 1 lapot dobatna/szedne le, de ork/varkaudar etnikumra meg ahogy most van)

  Persze elobb megvarnam a Dungeon-hagyit + a Nemzeti 1. napot, hogy fennall-e meg egyaltalan a dominancia (a remenyhal meg utoljara 🙂 ).

 37. @Balage: igenis számítana – szerintem, de tesztelésen beszéljünk majd róla hosszabban, érdemes lenne. Ricsi leírta, hogy mik a probléma gyökerei, ezzel nagyjából egyet is tudok érteni, egyedül – erről korábban lőttem mailt – a 20 ÉP-ről követőt lövök részhez tennék hozzá annyit, hogy innen meg tudod ölni egy lappal az ellenfelet (Plazmacsóva), míg Életenergia mellett nincs olyan lap a játékban, ami erre képes (2. körös Nekronsárkány kb az out).

  Amőgy meg össze kell rakni a 3 Erdős Átkozottat, az jó az avatárok és a gyűjtőgen ellen is. Peace!

 38. A Sokszin tiltasaval egyutt lehet, hogy szamitana.
  Mondjuk amit irsz, azt ugy is fogalmazhatjuk, hogy 20 EP -> 2 lap van (Nekronsanyi, Plazmacsova), 23 EP -> 1 lap van (Nekronsanyi). Nem egy irdatlan kulonbseg ez se 🙂
  27 EP-nel meg nincs ilyen lap…

 39. @Katu: kérdés, hogy melyik tombol jobban pörgősökön, a gen/avatár vagy az 5lap/mező.

 40. A Sokszínt semmiképp nem tiltanám. Sokak egyik kedvence, a játékban egyedi, amit a pakliösszeállítás szabályaival csinál. Nem olyan erős, mint egy Életenergia(szerintem), mert nincsenek olyan koncentrációban a 0s counterek/jó erőforrások. Ráadásul a Sokszín ellen színektől függetlenül lehet sideolni a 3 Istentelent, ami határozottan nem tesz jót neki

 41. Na, most érzem úgy, hogy közbe kell szólnom!
  Sokszínt ne tiltsátok ki, mert sok pénzem áll benne. 😀

 42. Mielőtt bármi tiltásra/nerfelésre/visszaengedésre kerülne -ahogy Balázs is írta- úgyis megvárjuk a NB-t, aztán el lehet kezdeni gondolkozni a továbbiakon.

 43. Elő kéne szedni a korlátozásokat a mappából és vinni nemzetire. Az 5 lap ellenszere már rég ki van adva. Egy értelmes kontrollt kell köré építeni és kész. Egyébként a paklinak csak egy lap hiányzik h Tier1 legyen, egy feltétel nélküli kereshető erőforrás. Nem is kell spoilerre gondolni. 3 ép keresd elő, 3 vp 1 zsz Keress elő egy lapot a paklidból, ősmágia ,csak egy lehet a paklidban, +2 reagáni.

 44. Az arochos se volt top deck.. egyszerűen sokaknak bosszantó volt ellene játszani.Megkapta a nerfet az is. Most meg azon emberek akik az arochos ellen voltak, védik a gyűjtőgent. Valahogy nem érten én ezt..

 45. El is tunt szegeny Arochos, en azert megsirattam azt is (ill. neha probalok lapokat csinalni hozza). De azert a 0. koros 9 VP az tenyleg eleg brutal volt – foleg amator/kezdoben, ahol nem feltetlen keszulnek 25+ counterrel, aminek nagy resze 0s / vedekezik.

 46. Nem akarok nagyon belefolyni a vitába,de a Sokszínűséggel szerintem egyetlen egy baj van:minden kiegben kap spoilereket. És mindig is fog,hiszen nem érdeklik a színek. A játék vagy a többi pakli szempontjából ez így mennyire inkorrekt szerintetek?

 47. Valaki a szakszavakat és rövidítéseket nem akarja összegezni? Pl: nerf, pick, kryb vagy mi stb…
  Nagyon praktikus lenne. Néha szótár kell ahhoz amit írtok. 🙂

 48. Nerf: egy lapnak a kiado altali modositasa (altalaban mert tul eros)
  Pick: draftnal (vagyis frissen bontott valogatos versenyen), amikor kivalasztod a lapot a paklibol
  (first pick: a bontas utani 1. kivett lap, amit a legjobbnak gondolsz)
  Kyb’er: ez 1 lap neve 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.