AO first pick elemzés

“Eeeeez, ez egy first pick!” – Csernus Dávid, Rhatt fénykora draft, 16. pick.

Alig több, mint három hét múlva kezdetét veszi az év legrangosabb HKK versenye, a 2017-es Nemzeti Bajnokság. Idén – sok év után újra – a NB harmadik napján végre a legújabb szettből draftolhatnak a bejutó játékosok, ami olyan szempontból nagyon jót tesz a versenynek, hogy ebből még NB-s draft nem volt, nem támaszkodhatnak a játékosok az eddigi draftok tapasztalataira (nem lehet tehát egy korábbi bajnokság győztes vagy top draftjaira támaszkodni, az egyetlen kiindulási alap a NYMHKK találkozó 3. napja). Mindenkinek – aki jó eredményt akar elérni – kőkeményen elemeznie kell, hogy mik lehetnek a top koncepciók (mik egyáltalán a lehetséges koncepciók), melyek azok a lapok, amik ebben a korlátozott környezetben nagyon erősek. Úgy tippeljük, hogy három lap különösen erős, éppen ezek nerfelésre/tiltásra szorulnak, az egyik a Főparancsnok, ami túl nagy előnyt biztosít, a másik a frissen bontotton is brokenként működő Kékvérű oroszlán, a harmadik pedig Bubu, középjátékban nagyon nagy előnyt tud biztosítani. A követőt érdemes lenne tiltani,  az oroszlánt pedig K-ról S-re változtatni, úgy azért kezelhető, a kék szkritterből pedig körönként csak egyet lehet kijátszani – legalábbis ez a javaslatunk.

A következőkben megvizsgálunk néhány bontást, hogy melyek lehetnek azok a lapok, amiket érdemes először kiszedni egy AO boosterből, vágjunk is bele!

1.

1.png

Az eddigi bajnokságokhoz hasonlóan (valószínű) most is 35 lapos, négyszínű paklikat kell majd összeraknunk. Bubu még annyit írt egy üzenetben korábban, hogy a pakliból lapokat égető lapok eggyel kevesebb lapot dobattak náluk, előfordulhat, hogy ez is így fog működni a nemzetin is majd. Ennek ellenére a pakliégetés különösen undorító tud lenni az ilyen jellegű versenyeken, egy kicsit szerencsésebb bontással könnyedén rá lehet menni erre a vonalra. Nézzük meg akkor az első bontást! Egy kicsit gyengébbnek tűnik az átlagosnál, de bőven van benne potenciál. Négy lapot emelnék ki, amit az elsőkén beválogatnék a csapatba. A Borzalmasan motyogó egy közepes színű lapkánter, de a pakliégetésre pont ilyen kaliberű bontással lehet rámenni (a KM-ben vannak még azért motyogók, de szerintem ha csak a KM-nél kezdünk rámenni, akkor nem biztos, hogy elég lesz), bár maga a lap egy közepesen drága lapkánter, simán oké lehet. A másik három bejelölt lap azért tetszik főleg, mert sokkal kevésbé köteleződünk el koncepció mellett (persze nyilván a motyogó sem olyan, hogy csak pakliégető deckbe jó), a Kisebb gyógyító szentélyt bárhova beválogathatjuk, nehezen megoldható lap, jobban tradelnek mellette a lényeink, ráadásul a zöld nagyon erős szín. A Vérgólem egy tök jó lény, egész nagy az a pool, amit kánterel, ráadásul az asztalról nehezen megoldható. Nelevyn, az özvegycsináló pedig kiváló megoldást jelent az izomjelzős, életjelzős lényekre, ha kell meg lehet vele lódulni a második körben is. Az én személyes választásom itt a négy lehetőség közül a Borzalmasan motyogó lenne.

2.

2.png

A random fura fintora, hogy ismét dobott egy Borzalmasan motyogót, akiről az előbb ugye írtam már, így most nem elemezném a benne rejlő lehetőségeket még egyszer (ahogy majd a többi hasonló lapnál sem). Azonban ez egy olyan bontás, ahol az előzőtől eltérően egy új játékelemet is beválaszthatunk a csapatunkba, a lopást. A különböző sealed jellegű versenyeken a csábítás/laplopások pokolian erősek (valószínű, hogy nem is fog belőle sok jutni majd egy játékoshoz sem, éppen ezért nagyon meg kell becsülni, ha találunk ilyet egy boosterben). Kiemelkedő, és talán a szett egyik legerősebb lapja lehet az Árnyvillám, kérdés nélkül választanám be a csapatba annak ellenére is, hogy bőven van azonnali semlegesítés a készletben. Még két lapot jelöltem be a ritkák mellett, az egyik A hatalom kék itala – bár a lila szín nem tartozik a különsen erősek közé az AO-ban – nem hiszem, hogy sokat kockáztatunk vele, és a gyógyulás sem elhanyagolható, elég durva hordákat is ki lehet szedni, úgy vettük észre. A másik pedig szintén egy lopás, a Quwargya. Rá lehet vágni, hogy de az Árnyvillám mennyivel jobb, megsúgom, szerintem olyan nagyon sokkal nem. Lény alapú (nehezebben kánterelhető), és késői játékban igenis sokat számíthat a besztekkelt lap, persze ez nem lop el bármit.

3.

3.png

Az elsőhöz hasonlóan ez isegy olyan bontás, aminek az első lapját könnyedén kiválaszthatjuk, és utána tele van fillerrel. Ahogy leírtam eggyel feljebb a lopás pokolian erős, ráadásul a kék szín az egyik legjobb az AO-ban, így könnyű szívvel választanám ki a Korall úrnőt. A Sikolydémont azért jelöltem be opcióként, mert benne van az OTK-potenciál, egyedül kivégezhetjük vele az ellenfelet, ha van rá keretünk (szintén nem elhanyagolható dolog). Amiről még egy kicsit szeretnék beszélni, az a Borostyán fókuszkristály. Én anno egy Sárkánymágia drafton szedtem egy olyan tárgydekket, amivel 0-2-nél dropolnom kellett, és akkor eldöntöttem, hogy soha többet ilyen paklit nem szedek… hát kár volt! A mostani két szettből ugyanis elmebeteg erős tárgydekk rakható össze, ha van elég motor hozzá, és ennek elengedhetetlen eleme a Borostyán fókuszkristály. Viszont mivel koncepciólap, ezért csak úgy fog eljutni valószínű hozzád, ha egy ütemmel korábban szedi az ember, mint egy másik olyan player, aki ezt a koncepciót tervezi kiszedni. Kérdés, hogy lemondhatunk-e egy Korall úrnőről érte.

4.

3.png

A negyedik boosterrel pedig egy kis játékra invitálnánk titeket, ha van kedvetek írjátok meg hozzászólás formájában, hogy ebből a pakliból mi az, amit elsőként draftolnátok ki (az elemző kedvűek azt is megírhatják, hogy miért). A három boosterből szerintem ez a legkevésbé egyértelmű, nem lenne könnyű elindulni vele. Várjuk tehát hozzászólásaitokat!

Dév bácsi

16 thoughts on “AO first pick elemzés

 1. Én a Változatos morfot pikkelném elsőre. Körönként 2-szer feltámad, őrposztot takaríthat,Semmiz-gyógyít.
  Ami mèg közel lenne hozzá,az a Vérgólem és a HKI.

 2. Optikai csalódást, mert hosszútávon megnyeri a játékot. Akár a Bubu is szóba jöhet, ez függ attól, hogy mennyire lesz lenerfelve.

 3. Optik egyértelműen. Azt a lapot én imádom constructeden is, itt pláne jó, még akkor is ha van pár semmizés, de elsőre megadja a 2 lap előnyt.

 4. asszem, a negyedik optikai csalódás pártoló vagyok. egyszerűen beteg, hogy alig lehet megoldani, és körönként termeli az előnyt. nagyon jó lap, soxín jutalmán is használtam, és jó volt ott is

 5. @harigeri:
  Reméljük a vp-t nem így számolod! Az 5. pártoló vagy 😉 Melyik csodaversenyen használtad? UR-t is hozott a konyhára? 😉 Nemzetire készülsz már? 😉

 6. Tuti a változatost szedném ki. Ennek a kiegnek az egyik legnagyobb sztárja. Amúgy az optikai csalódásra szavazóknak…. ok. te kiszeded a víziót, én kiszedem a változatost. Lássuk, ki mire megy vele. Blee…

 7. Vérgolem minden mennyiségben sose szabad lebecsülni a nehezen megoldható lényeket számomra ojan lap amiből nem lehet eleget bontani.

 8. Turult szedném, bizni kell a még több Turulban a következő körökben, gyakori lap, vélhetően senki se szedi a szine miatt, 3 Turult leraksz, 9 ÉP-s büntetés mindegyiken, 9-et sebeznek körönként, GG

 9. Az első 3-ból olimpiai lángot az utolsóból meg jobb híján optikai csalódást.

 10. Ha nem lesz (nagyon) nerfelve akkor nyilván Bubut. Ha komolyan nerfelve lesz (pl. Horgony) akkor Optikai csalódást. Utóbbi nagyon erős, de abból kiindulva, hogy ebben a dekkben csak 1 vállalható másik sárga lap van, viszont a villámszinergia az egyik legerősebb és legegyértelműbb koncepció így nem biztos, hogy belemennék a színbe.

  Üdv: Kyb

 11. Én is a Turulra repülnék rá, meg a fehérre. Mert raiaból ugyis mindenki csak a Thu’zadokat szedné ki, közben meg olyan tápok, mint a Turul-Blanka-Kyb trió mindenki figyelmét elkerüli. Pedig ezekkel igen komoly mentális terrorba lehet taszítani az ellenfelet. 😀

 12. Az optikai mellé teszem le én is a voksot, a sárga elég erős szín a villám lapok miatt, és első pickként egyből rá is vihet minket erre a sávra. A második legerősebb lap az a változatos. Bekapcsolja az összes köteléket (mint a Quwargya tápját, vagy ha barnába vagyunk a kósza veremmestereket is instant brókenné teszi), és nem kötelez el minket egyik szín iránt sem. Ezek után pedig vérgólem vagy kék Ital, mindkét színből erős gyakoriak vannak KM-ben.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.