Vendégcikk – Nemzeti bajnokság 2017 kijutók, kicsit másképp

Szabó András elemzése a kvalifikációs rendszerről.

Most már néhány hete tudjuk, kik vesznek részt a Nemzeti Bajnokságon idén, kik küzdenek meg a fődíjért és a bajnoki címért. Ugyanakkor még a kvalifikációs szakasz hajrájában merült fel egy kisebb vita a Blogon, ami arról szólt, hogy nem volna-e indokolt a kvalifikációs versenyeken csakis és kizárólag olyan embereknek adni a kvalifikációs helyeket, akik még nem jutottak ki, és ha az első 7 helyezett (vagy kisebb versenyeken a bejutók) már kinn vannak, akkor automatikusan az utána következőknek átadni a helyet. A felvetés – noha én személy szerint nem tartottam túl jó ötletnek – megihletett, és elhatároztam, hogy a Nemzetis küzdelmek lezárása után készítek egy cikket erről a kérdésről.

A cikkem alapvetően két részből fog állni. Egyfelől megnézem a kijutók számát abból a szempontból, hogy hány kvalifikációs hely volt és ebből mennyi volt, ami „elveszett”, vagyis amit olyan személy szerzett meg, aki már kinn volt, míg a cikk második felében készítek egy teoretikus „mi lett volna ha” listát, vagyis, ha minden kvalifikációs helyet olyan személy kap meg, aki még nem jutott ki, akkor kik jutottak volna ki, és hányadik helyekkel.

A kijutottak a kvalifikációs helyek mennyiségének a tükrében

Ahogy Zsolti írta a legutóbbi cikkében, az idei évben 61 ember kvalifikálta magát a Nemzeti Bajnokságra, ami átlagosnak mondható. Ez összesen 104 kvalifikációs helyből jött össze, tehát 43 hely veszett kárba. Ez azt is jelenti, hogy egy játékos „átlagosan 1.7-szer” kvalifikálta magát. Nem néztem utána e téren a korábbi éveknek, de azt gondolom, hogy ez a 104 hely egy picit az elmúlt pár év feletti mennyiség lehet, ugyanis minimálisan nőtt a vidéki helyszínek száma, ezenkívül lett egy újabb pesti versenyhelyszínünk, igaz, a Dungeonben meg csak 1 kvalfikációs hely volt, ami átlag alatti.

Ez a 104 hely az alábbiak szerint alakult:

 • 46 Wekerlés-Beholderes profi, illetőleg vegyes kategóriás hely (4 alkalommal a legjobb 7, pároson a legjobb 8, a frissen bontotton meg a legjobb 10)
 • 20 HSZ hely
 • 16 Wekerlés-Beholderes amatőr hely (5 verseny, 4 alkalommal 3 hely, 1 alkalommal 4 hely)
 • 8 budapesti, nem Wekerlés hely
 • 13 vidéki kvalifikációs hely
 • 1 hely a tavalyi bajnoké, Bartus Gergelyé

Ezt a 104 helyet gyűjtötte be a 61 játékos. De vajon hol volt a legtöbb „eltékozolt hely”?

Ha az arányokat nézzük, akkor a Hatalom Szövetsége helyei a legkevésbé kihasználtak. Ebben nagy meglepetés nincs. Mivel a HSZ-hez erős Wekerlés profi verseny is kell, és a Wekerlében a legjobb 7 kijut, így legtöbbször a HSZ-ben TOP 20-as játékosok már a Beholderes versenyeken kijutnak. Így nincs abban sem túl nagy meglepetés, hogy mindösszesen 3 ember jutott ki HSZ-ből, tehát 17 hely maradt kihasználatlan, ami mindösszesen 15%-os kihasználtságot jelent.

A lista második helyén – arányaiban legalábbis – a Beholderes profi és vegyes kategóriás versenyek állnak. Mivel az első 7 jut tovább, a profi mezőny viszonylag állandó, gyakoribbak az ismétlések. A 46 helyből összesen ténylegesen 25 játékos került be, 21 helyet már korábban bejutottak töltöttek be, ez így 54,3%-os kihasználtság.

A többi budapesti versenyen a kihasználtság jobb volt. A 8 pesti kvalifikáció helyből mindössze kettő, egy Blogos és egy Hammertime-os hely maradt kihasználatlan, a másik 6-ot betöltötték, ez összesen 75%.

Szintén mindössze 2 kihasználatlan helye volt a Beholderes amatőr versenyeknek a 16-ból (mindkettő Merényi Tamás nevéhez fűződik), így ez a terület 87.5%-os kihasználtsággal működött.

A legjobban kihasznált helyszínek a vidéki kvalifikációs versenyek voltak, a 13 helyből összesen egy – a fehérvári kvalifikációs helyszín – volt, amit már kijutott versenyző nyert, a több érintetlen maradt. Ez összesen 92,3%-os kihasználtság.

Ami a játékosokat illeti, a legtöbb kvalifikációs helyet „elhappoló” játékos Dönczi Krisztián volt, aki nem kevesebb, mint 6 helyet szerzett meg az említett 104-ből. Ács Domonkos és Szatmári Bálint 5-5 kvalifikációs helyet érő pozíciót ért el, Csető Zsolt és Gergely Ferenc 4-et. Ezenkívül 8-8 olyan játékos volt, aki 2, illetve 3 helyet szerzett, a maradék 40 kijutó 1-1 helyet szerzett meg.

Mi történt volna, ha minden kvalifikációs helyet új személy kap?

Az idei évben, csupán érdekességképpen, eljátszottam azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha minden kvalifikációs helyet más kapna meg, és ha olyan emberhez jutna, aki már kijutott, akkor a legjobb helyezést elérő nem bejutó játékos szerezné meg. A játékban azt is figyelembe veszem, hogy aki ezen szabályok szerint korábban kijutott volna a Nemzetire, azoknak a második kijutó helyét is más kapja meg. Nézzük, hogy alakult volna az év e téren, és hányadik helyek lettek volna elegendőek a kijutáshoz?

Január: Januárban egyedül Bartus Gergely helye volt biztos a Nemzetin, mint címvédő. Így csupán abban az esetben veszett volna el Nemzetis hely, ha ő ér oda a profi kategória legjobb 7 helyének valamelyikére. Mivel erre nem került sor, sem a profi sem az amatőr kategóriában nem lett volna változás a kijutó személyekben.

Teoretikus kijutók: Bartus Gergely, Szatmári Bálint, Horváth Dávid, Dönczi Krisztián, Aranyi Ákos, Ács Domonkos, Szabó András, Pásztor Szabolcs, Tóth István, Pogány Levente, Kocsis Norbert

Február: Februárban is csak a Beholderes verseny jelentett kijutási lehetőséget. Az amatőr kategóriában három olyan játékos ért el eredményt, aki még nem volt kinn, a profi első 7-ből viszont Dönczi Krisztián és Ács Domonkos januárban is Top 7-es volt, valamint Tóth István is kijutott már a januári amatőr verseny megnyerésével. Így ha ezeket a helyeket más kapta volna meg, akkor Dárday Gergely, Dolák Viktor és Farkas László kvalifikációs helyet szerzett volna, akik profiban a 9-10-11. helyet szerezték meg (a 8. helyen végző Horváth Dávidnak szintén volt már helye).

Teoretikus kijutók: Mikulás Ádám, Horváth Zsolt, Dárday Gergely, Dolák Viktor, Kahn Evarth, Farkas László, Szabó Krisztián 2., Fischer Zsolt, Tamala Péter, Merényi Tamás

 Március: Ahogy az lenni szokott, még márciusban sem indul el a kvalifikációs hullám, így csak a Beholderes versenyen lehet kijutni. Amatőr kategóriában továbbra sem változott volna semmi az eddigiekhez képest, profiban azonban az első igazán komoly változást ez a hónap hozta volna. Az első 7 helyezettből ugyanis Szatmári Bálint, Pásztor Szabolcs és Dönczi Krisztián már kijutott a Nemzetire, de a feltételezett szabályok alapján Dárday Gergely is a kijutók között lett volna. Ezen túlmenően a 8-11. helyezett versenyzők is már kijutók lettek volna, így a 31 fős mezőnyből a 12-15. helyezettek is kijutottak volna.

Teoretikus kijutók: Liu TingHao, Kovács András Péter, Szondi Szabolcs, Klujber Balázs, Csető Zsolt, Kalugyer Roland, Horváth Attila, Varga János, Simon Richárd, Erdei Kristóf

Április: Április talán az utolsó „pangó” hónap, amikor rendszerint szintén csak a Beholderes verseny ad lehetőséget a kijutásra. A profi kategóriában 3 kvalifikációs helyet kellett volna kiosztani, Szatmári Bálint, Dönczi Krisztián és Horváth Dávid helyét, amit a 8. helyen végző Makó Gergely, a 12. helyen végző Juhász Ferenc, valamint a 13. helyen végző Abbas Krisztián szerzett volna meg. Ez az első alkalom, amikor egy amatőr helyet is ki kellett volna osztani, Merényi Tamás kvótáját a 4. helyen végző Werner András kapta volna meg.

Teoretikus kijutók: Makó Gergely, Szkupien Bence, Farkas László, Varga Krisztián 2., Juhász Ferenc, Gergely Ferenc, Abbas Krisztián, Katulin Péter, Werner András, Kurucz Péter

Május: Az első olyan hónap, ahol már nem csak a Wekerléből lehetett kijutni, hanem egy másik verseny is volt, valamint picit több hely is volt a páros verseny miatt. Az eredmények azonban igencsak extrémek. Ugyanis a profi első 8 helyezettből összesen egy – Egyed Dávid – az, aki ezen szabályok szerint még nem jutott volna ki a Nemzetire. Így a maradék 7 helyet (amit ezúttal játékosonként és nem páronként osztottam ki), a további helyezettek kapták volna meg. És ami azt illeti, még a 11. helyen lévő párnak is jutott volna belőle. Érdekes helyzet állt volna elő, mert a Várnai Péter – Földi Viktor párosnak még 1 hely jutott volna, ugyanis közülük még senki nem jutott ki ekkor. Ezért eggyel megnöveltem a kijutó helyek számát, és mindkettejüknek juttattam egyet. 🙂 Amatőr kategóriában ezúttal is csak Merényi Tomi helyét kellett átadni, azt a 3. helyezett páros még ki nem jutó játékosa, Varga-Tóth Tamás kapta volna. A Beholderes versenyen kívül a Hammertime versenye volt még, ahol Csető Zsolt és Földi Viktor jutott ki, de ezek a szabályok alapján már mindketten kinn lettek volna, ezért a 3-4. helyet elfoglaló Sallai Gábor és Szkupien Zoltán lettek volna ezen helyek birtokosai.

Teoretikus kijutók: Nagy Kálmán, Hartner Gergely, Sziva Csaba, Szolcsánszki Balázs, Egyed Dávid, Valler Krisztián, Arató Zoltán, Földi Viktor, Várnai Péter, Balog Dávid, Ócsai László,Varga-Tóth Tamás, Pásztor Balázs, Sallai Gábor, Szkupien Zoltán

 Június: Ahogy az lenni szokott, júniusban felpörögnek az események, és egy csomó kvalifikációs lehetőség van. Idén sem volt ez másként. A hónap elején már egy döbbenetes meglepetésben lett volna részünk. A Dungeon versenye volt az első kvalifikációs verseny, ahol Klujber Balázs szerezte meg a győzelmet, aki viszont máshonnan már kijutott volna. És nem csak ő, hanem az őt követő 15 játékos is. Tehát a 17. helyen lévő Jancsár János szerezte volna meg a kijutó helyet a 19 versenyzőből. Ennek a versenynek további érdekessége lett volna, hogy a 19 résztvevőből összesen 2 küzdött volna a kvalifikációs helyért, a többiek már kijutottak volna. A Dungeonös versenyt a miskolci verseny követte volna, ahol nem lett volna változás az eddigiekhez képest. Ezt követte az Excelsior kvalifikációs versenye. A 2 kijutó közül Szabó Dávid ezen szabályokkal sem jutott volna ki korábban, így az ő helye megmaradt volna, Sallai Gábor viszont már kijutott volna májusban, az ő helyét Elekes Gábor szerezte volna meg. Ezt követte a Wekerlés frissen bontott verseny, ahol az első 10 helyezettből 6 már kijutott volna korábban, így az ő helyüket hátrébb végzőkkel kellett volna betölteni, így a 25. helyig kijutottak volna a játékosok (egy 87 fős versenyen ez azért nem extrémen sok). Június 18-án sok vidéki városban volt kvalifikációs verseny, az ezen versenyeken kijutók személye azonban nem változott volna, kivéve Székesfehérváron, ahol Horváth Zsolt helyett a 3. helyen végző Keller József jutott volna ki. Volt még az utolsó hétvégén verseny Hódmezővásárhelyen és Debrecenben, de ott sem lett volna változás a kijutók tekintetében. Júliusban pedig még Polgáron és Nyíregyházán is volt kvalifikációs verseny, de ott sem változtak volna a kijutók.

Teoretikus kijutók: Jancsár János, Bege Gábor, Peczár Norbert, Szabó Dávid, Elekes Gábor, Rózsa Richárd, Kiss Zsolt, Csernus Dávid, Moschnitzka Ádám, Restye László, Bíró Tamás, Molnár Ferenc, Kósa Zoltán, Baranya Tamás, Varga Csaba, Daku Gergely, Klimkó Mátyás, Nagy Dániel 4., Ragó Norbert, Bogdán Erik, Keller József, Balogh István 2., Szilágyi Balázs Döme, Rapi Ferenc, Szántó Bence, Tisza Ákos, Kövér Attila, Bögös Dániel, Szarvas Attila

És akkor a HSZ-ről még nem beszéltünk…

Az eddigiek során is láthattunk 1-2 olyan szituációt, amikor olyan emberek szereztek volna kvalifikációs helyet, akiknek az adott versenyen elért eredményük ezt nem feltétlenül indokolta volna. De ha a maradék 20 helyet a HSZ-ből még ki akarnánk osztani, akkor lenne igazán extrém a helyzet. Ugyanis ha az eddigi szabályokat vesszük alapul, akkor a HSZ 31. helyén álló Káré István lett volna az első, aki más módon nem jutott volna ki a Nemzetire. De a lista végénél még nagyobb problémák lennének. Megvizsgálva ugyanis valamennyi HSZ-ben lévő játékost, kiderül, hogy összesen 17 olyan játékos lenne a HSZ-ben, aki ezen szabályok alapján nem jutott volna ki. Vagyis amellett, hogy minden egyes HSZ-ben jelentkező játékos automatikusan kijutott volna a Nemzetire, még lett volna 3 hely, amit nem lehetett volna kinek kiosztani. Azt gondolom, hogy ez azért semmiképpen nem okés.

Teoretikus kijutottak: Káré István, György Balázs, Peszlen Zoltán, Nagy Balázs, Merényi Márton, Sedyó Inez, Antal János, Véber Richárd, Podlovics Péter, Rózsavölgyi László, Fábián Gergely, Kun Dániel László, Schróth Dániel, Nagy Gyula, Várnai Balázs, Veszelovszky Attila

Konklúzió

Azt persze hangsúlyozni kell, hogy egy ilyen fejtegetés sosem lehet teljesen precíz. Hiszen hogyha a kvalifikációs helyek kiosztása akként történt volna, ahogy én leírtam, nyilván mások mentek volna el a Dungeonös kvalifikációs versenyre, többen jelentkeztek volna HSZ-re stb. Ugyanakkor a kép így is szerintem elég egyértelmű. Csető Zsolti mondta az egyik fórumos vitában, hogyha minden kvalifikációs helyet csak olyan ember kaphatna meg, aki még nem jutott ki, akkor kb. csak az nem jutna ki, aki nem akarna. Azt hiszem, hogy ez a számítás alátámasztja a fenti kijelentést. Azt gondolom, hogy a Nemzetinél igenis tartani kell egy olyan presztízst, hogy a mezőny második felében elért helyezésért, vagy 50 pluszos HSZ helyezéssel ne lehessen már kijutni a HKK legrangosabb eseményére.

Azon esetleg el lehetne gondolkodni, hogy kevesebb kvalifikációs helyet adjon a Beholder, de azok „nettó” helyek lennének, vagyis azokat mindig más kapja meg. Ennek meglenne az előnye és a hátránya is. Előnye, hogy fixen ugyanannyi kijutó lenne minden évben (illetve 1-2 fős eltérés a vidéki versenyek számának függvényében), hátránya viszont, hogy néha nagyon rosszul jönne ki. Mert lássuk be, joggal méltatlankodna az, aki mondjuk egy Beholderes amatőr 3. hellyel az év elején még nem jut ki, ha később valaki májusban egy 5-6. hellyel meg kijutna. Úgyhogy részemről én jobban támogatom a jelenlegi koncepciót, ahol egyértelmű, hogy hányadik helyet kell elérni a kijutáshoz.

A vizsgálatomat egy táblázatba foglaltam, amit itt lehet megtekinteni.

Ti mit gondoltok erről a kérdésről és a vizsgálat eredményéről?

Szabó András

23 thoughts on “Vendégcikk – Nemzeti bajnokság 2017 kijutók, kicsit másképp

 1. Nagyon alapos cikk, kösz! Egyetértek veled, sokan és joggal húznák a szájukat, ha év elején még nyerni kell, májusban már jó az 5-ik hely is a kijutáshoz.

 2. Azon meglepődtem, hogy mindössze 104 abszolút kvalif hely van… Ha keveseljük a 60+ bejutót (amely létszámból mindig lesznek távolmaradók, tehát a ténylegesen starthoz állók száma inkább fog közelíteni az 50-hez, mint a 60-hoz), szóval akkor ezen enyhíthetne a szabadkártyák bevezetése, illetve a kijutásról való lemondás jogintézménye.
  Az előbbi a Beholder előjoga lenne, hogy így jutalmazza a HSZ tagok közül azt, aki… (és ide bármilyen megfontolást el tudok képzelni, pl.: legfiatalabb, legtöbb versenyen indult, de nem kvalifikált… stb).
  Az utóbbi pedig azt jelentené, hogy a kvalifikációs versenyek kijutó helyen lévő versenyzője lemondhatna a kvalifikációról, az eggyel utána következő (és csak annak a játékosnak a) javára. Ahol több játékos kvalifikál, ott a közülük legutolsó helyen kvalifikálódó játékos teheti ezt meg.
  Van még egy lehetőség (a fentiektől függetlenül), hogy nem minden 10. hanem mondjuk (hasra ütök) minden 7. induló játékos után kapnának kvalifikációs helyet a nem-behós versenyek.

 3. Persze, sőt, ennyiből mindenki indulhasson, még az is aki profi kategória top 20-ban van, mert hát “kijár”!
  Kis túlzással, ennyi kvalif hellyel “csak az nem jut ki aki nem akar”. Vagy akinek nincs ideje elég versenyre elmenni. Persze szép dolog ez a “jusson ki minél több ember”, meg nagyon diplomatikusan hangzik,de ha még ennél is több jutna ki, akkor már nem is lenne “értéke” a NB-nek,mert hát “úgyis kijutok valahogy, egy amatőr 82. hellyel is”!
  Száz szónak is egy a vége: aki ott akar lenni, az jusson ki és ne utólag keseregjen,hogy “igen,ha…akkor…” 🙂

 4. (Mellesleg,tekintve, hogy sanszosan, az aktív játékosállomány közel 200 fő- de majd valaki kijavít,ha tévedek és lehet több ezer versenyre járó van- a 104 kvalif hely azt jelenti,hogy ELMÉLETBEN minden 2. ember juthat ki NB-re, és ez a 61 ember az aktív “állomány” közel 1/3ada…

 5. Kicsit felhívnám a figyelmet a hozzászólásom első sorára, amiben a második mondat így kezdődik:

  “HA keveseljük a 60+ bejutót”

  Én személy szerint nem keveslem, de HA ez a köz álláspontja, AKKOR vannak alternatívák a szám megemelésére anélkül, hogy a cikkben elemzett túlzó végeredmény előállna.

 6. Én azt vezetném be hogy a verseny elején megmondhatná egy járékos hogy nem indul kvalif ért minden dijjat amit esetlegesen nyer azt megkapja de kvalif szempontból mintha ott se let volna(igen a hejet az utána következő kapja de nem számít bele a létszámba se)

 7. Köszönjük az elemzést. Szerintem ebből látszik, hogy jó a rendszer így, ahogy van, felesleges növelni a kijutók számát, egy ~50 fős verseny pont jó. Ha pedig tényleg kb 200 aktív versenyző van, akkor ez azt jelenti, hogy a versenyre járók kb egyharmada jut be a Nemzetire, majd a megjelentek szintén kb egyharmada jut el a legjobb 16-ig, ami szerintem teljesen rendben van

 8. @Máté: igen, ez is egy járható út lenne, de egy júniusi beholderes versenyen ez azért már azt jelentené, hogy akár 20-30 játékost is ki kellene húzni (persze csak ha ők ezt akarják) a kvalifra pályázók listájáról. Ez pedig némi extra adminisztrációt jelentene.

 9. nem mellesleg aki hatszor kijutott, és mégse mond le a kvalif. helyről, automatikusan köcsögnek nézik, így ez a javaslat társadalmi nyomást jelentene minden már eddig kijutottra, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy mindenki mindig lemond az összes kvalifról ha már kijutott –>104 kijutó

 10. Szerintem még így is túl sok ember jut ki a nemzetire.
  Hatvan akárhány ember, az az aktív játékosok több mint fele.

  UEFA-ban van még ilyen. 56 tagországból legutóbb már 32 ott volt az EB-n.
  Szar is volt.
  A nemzetinek rangja kéne legyen. A top játékosok közül is kellene néha 1-1 hiányzó, mint a sportokban. Fociban is hiányzik néha 1-1 csapat a vb-ről.

  Én egy elit, 32, vagy nagyon max 40 fős nemzetit csinálnék.
  A behós profikról jusson ki az első 4, amatőrből az első.
  Kvalifokról meg csak az első, létszámtól függetlenül.

  Így a top játékosoknak is kapaszkodni kellene, mint minden sportban, és az amatőröknek is nagy megtiszteltetés lenne kijutni, és részt venni egy elit tornán.

 11. Szerintem az ujra kvalifikálásal nincs baj mert ha egy szűk kör leuralja a mezőnyt és nem tudja őket megverni senki akkor nekik nincs helyük a nemzetin ott is ugyanazok ellen kéne játszani lemondani ojanoknak kéne mint én akkik biztosra tudják hogy semmikép nem tudnak elmenni a nemzetire én szarul érezném magam ha úgy foglalom a helyet hogy közbe nem is vagyok az országban csak mert egy kvalif verseny elött lefeküdtem timerával

 12. Hát mondjuk a HSZ-ből a TOP 31 igazán bekerülhetne… 😉
  De a viccet félretéve alapvetően jó a rendszer, csökkenteni esetleg lehetséges, de mértékkel,hisz igy is sokan kb. 10% nem megy el.
  Esetleg a júliusi hagyományos versenyt lehetne még kalifikációssá tenni. Csak vegyes kategória,és a top 5 még ki nem jutott játékos…
  Üdv. István

 13. Meryx javaslatával az a probléma, hogy a randomfaktor ahhoz túl nagy a játékban, hogy egy bizonyos kategóriában csak az első jusson ki. Azért pont jó hogy sokan vannak, mert így a bemákolásnak nincs akkora szerepe. De minel kevesebben jutnak ki a nemzetire, annál gázabb, ha valaki behúzott egy versenyt. (Képzeljük el, ha az áprilisi egyszínűn amatőr kategóriában csak Katu jutott volna ki. Csak bizonyítéka lenne annak, hogy nem a jó decken múlt (nem volt jó a deckje), nem a játékon múlt (szarul játszott), hanem.. egyszerűen behúzta. Ha 40 kijutó lenne, az azt jelentené, hogy jóval kevesebb amatőr jutna ki és Katu gyakorlatilag mindenki szerint is jobb amatőrök (mondjuk Arató Zoli) elől vette volna el a helyet)

 14. @Kappa: Most személyeskedsz Katuval szemben? :O Pedig ő nagy játékos, mindenki elismeri és szereti, sőt, kreatív és az egyik legnagyobb tudású player evör! A jövő bajnoka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Nekem 1 észrevételem lenne ezzel a teoretikus rendszerrel:

  Miért érne többet egy hajrában elért 11. hely, mint az elején elért 11. hely?

  Ez kb ugyan az mint az F1-ben 1 évig élt hülyeség, h az utolsó futam dupla pontos, holott ugyan az a teljesítmény mint az előtte levő10+ futamon. vagy miért kapna ott a 15. is pontot, mig az évadnyitón semmit a 15.ik? ez alapján tegyünk teljesítménykülönbséget?

 16. Visszajelzés: [Vitaindító] – A Nemzeti Bajnokságok jövőjéről | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.