Nemzeti bajnokság – Újoncok előre!

Tippek a felkészüléshez, nem csak újoncoknak!

Alig több mint másfél hét van hátra az év legjobban várt HKK versenyéig, a XXI. Nemzeti bajnokságig. Idén 61 játékos kvalifikálta magát három napos versenyre, én úgy saccolom egy kb. 50 fős mezőnyben kell majd helytállni a játékosoknak. Bár bejutó játékosok között vannak már sok éve játszó, tapasztalt versenyzők, de a mezőnyben idén is lesznek first timerek, akik még csak a szárnyaikat bontogatják, most főleg nekik szeretnék segíteni egy kicsit.

Több olyan bejutó amatőr/friss profi játékostól hallottam már azt, hogy hát, eljön játszani szívesen, de úgysem fog bejutni a harmadik napra, vagy, hogy ő csak bokszzsák lesz egy ilyen erős mezőnyben. Ez azonban az a verseny, amin bármi megtörténhet, ha eléggé felkészült vagy felkészületlen az ember! Érdemes csak a tavalyi nemzetire gondolni, DK-t mindenki a top 16-ba várta, azonban rosszul mérte fel a metát, és nem sikerült odaérni (ahogy több nagy név is kiszorult még onnan rajta kívül).

Mindhárom nap másféle felkészülést igényel szerintem, vegyük sorra most őket, hogy melyik napnál mit érdemes szem előtt tartani.

1. nap: Hagyományos verseny, avagy mi a helyzet?

Higgyétek el, ez nem az a hagyományos verseny, ahol még találkozni fogtok igazán rossz paklival, de emlékszem, hogy volt olyan nemzeti, ahol az egyik (amúgy akkor visszatérő) játékos, aki sealedről jutott be még pár lapnak a régi változatával játszott, mert nem tudta, hogy jött ki új. Felkészülni erre a versenyre szerintem úgy érdemes, hogy az elmúlt fél év hagyományos versenyeit kell megvizsgálni, hogy rendre milyen paklik voltak az élmezőnyben, az ad majd valamilyen képet a metáról. Innentől el kell dönteni, hogy mi is ilyen paklikkal indulunk majd, vagy megpróbálunk ellenpaklit készíteni ezekre (szintén érdemes végiggondolni, hogy az ellen, ami ellen készülünk, hogyan reagál majd side után a mi paklinkra). A hagyományos verseny kulcsa tehát szerintem a meta helyes ismerete, és persze bármivel is jöjjön az ember, ismernie kell a pakli minden kis titkát, minden apró szinergiát a lapok között, hiszen nagyon valószínű, hogy le kell majd játszani nem egy mirror meccset a pénteki napon, ahol egyszerűen sokszor nüanszokon múlik majd a játék kimenetele.

2. nap: A sokszínűség jutalma, avagy mi a szitu?

Amikor szavaztatok itt a blogon, hogy mi legyen a második nap formátuma, ha jól emlékszem 36% körül zárt a sokszínűség, minden más ez alatt volt. Sokan nem igazán szeretik ezt a formátumot, úgy gondolják, hogy túl nagy rajta a szerencse szerepe. Én ezt egy kicsit máshogy látom. Miután minden lapból csak 1 db van a pakliban (persze funkcióban több egyezhet, ez tény), így egyszerűen felértékelődik az, hogy bizonyos szituációkat ki hogyan tud megoldani. Sokszor összetett helyzetekre kell megoldást találni, és egy-egy hibát nem tudunk itt azzal orvosolni, hogy „jó, akkor keresek egy Fókuszálást”. Azon kívül, hogy nagyon fontos az, hogy ki mennyire jól épít paklit szerintem ez a formátum főleg tehát a szituációk megoldásáról/bizonyos szituációkba való belekényszerítésről szól. Miután ebből a formátumból nagyon kevés van egy évben érdemes tesztelést és játékot szervezni, hogy rutint szerezzen az ember. Én amúgy nagyon szeretem ezt a versenytípust.

3. nap: Draft, avagy mi a pálya?

A draft szerintem a legnehezebb formátum, szinte bármilyen kártyajátékban, sokszor mondtuk már, hogy a HKK csúcsa. A tavalyi nemzeti bajnokságon több olyan rookie is volt, aki továbbment a harmadik napra, de egyszerűen – mivel úgy készült, hogy nem fog bejutni a draftra – nem tudta, hogy mik a prémium lapok, mik a lehetséges koncepciók. Ha nem jut be az ember a harmadik napra, abban az a jó, hogy mindenkit lehet hibáztatni, a szerencsét, hogy nem aludt eleget, hogy meleg volt, hogy az öreg néni a 99-es buszon rászórta az átkot stb. Viszont abban az esetben, ha továbbjut az ember, majd felkészületlenül ül le játszani, akkor csak és kizárólag saját magát okolhatja majd a sikertelenség miatt. Draftra több módon lehet készülni, a legjobb szerintem a gyakorlás. Minél többet draftol az ember, annál jobban látja majd összefüggéseiben a koncepciókat, de nem lehet elindulni egy ilyen versenyen elemzés nélkül sem: tudni kell a bontási arányokat, azt, hogy melyek a top színek, melyek azok, amikben csak néhány jó lap van, de nagyon jó, ha egy másik színnel kombináljuk stb. Bizonyos alap dolgokat nagyon jól be lehet gyakorolni a draftprogrammal, amit a következő linken értek el: https://hkk-draft.firebaseapp.com/

Tavaly írtam már a mentális felkészülésről is, ezt itt tudjátok elolvasni:

https://hkkblog.wordpress.com/2016/08/09/mentalis-felkeszules-a-nemzeti-bajnoksagra/

Miután alig több, mint másfél hét múlva egymásnak feszül a HKK színe-java én azt mondom, hogy ha még nem döntötted el, hogy mivel jössz, akkor lassan rakd le a voksod egy pakli mellett mindkét napra, és ezeket finomítsd, tökéletesítsd, gyakorold velük a játékot. Ne feledd, ahogy az eddigi években sem volt, idén sincs olyan pakli, ami átmegy mindenen! Remélem, hogy adtam egy kis segítséget az újoncoknak, sok sikert a felkészüléshez mindenkinek!

Dév bácsi

23 thoughts on “Nemzeti bajnokság – Újoncok előre!

 1. A legutóbbi behós versenyen én is használtam egy régi lapot. Kyoooooooooorg. 😀

  Egyébként milyen életenergia???
  Az elmúlt két hónapban az összes hagyit járj nyerte az országban.
  Elő a rúnákat, mezőket az utolsó utáni pillanatban! 🙂

 2. Szóval moderálva?
  Végül is jogos. Volt benne egy trágár szó.
  De abban a hsz-ben, amire reagáltam, szintén van egy trágár szó, és az nem lett kimoderálva. Higaz, hogy halmozottan hátrányos helyzetű hkk-hős hírta.

  Akkor most moderálom a saját hsz-em, amely immár szalonképes formában:

  Kedves Gyuri!
  Te egy meglehetősen szabadszájú ismeretlen vagy számomra, ezért egy szívesség kéréssel fordulok hozzád.
  Kérlek add át Katulin Péternek, hogy egy ostoba, primitív, bunkó EMBERnek tartom, és ebben a nézetemben legjobb tudomásom szerint a HKK-s társadalom túlnyomó többsége osztozik, csak “jól neveltségből” nem vállalják fel, vagy nem mondják ki.
  Kérlek nyomatékosan közöld vele, hogy élete legnemesebb cselekedete lenne, ha felhagyna a versenyszerű HKK-val, és a HKK-s közéletben való részvétellel. Nagyon sokan lennénk neki hálásak ezért a tettéért, amely érzést semmilyen más módon (még szabálylappal, követővel, vagy helyszínnel sem) nincs lehetősége megtapasztalni.

  Megtisztelnél Gyuri, ha ezt közölnéd vele, mert én rangon alulinak érzem (mint Társadalmunk jelentős része), hogy én alacsonyodjak le erre a szintre.

  Tisztelettel:
  Meryx Coma

 3. ha tényleg ez volt a hszed, akkor valszeg személyeskedés miatt volt kiszedve.

  Elég optimistának kell lenned ahhoz, hogy azt hidd, ennek volt valami értelme. Sőt ha van valami ami miatt többet fogok jönni versenyre, ez az.

 4. Ez nem személyeskedés, hanem a véleménynyilvánításhoz való joggal való élés. És emellett még ráadásul igaz is.
  Már egy ideje érlelődött bennem, most jött ki.
  Ne lepődj meg, ha a jövőben mástól is hallasz még hasonlót.

 5. Katunak se itt volna a helye, mégis itt rontja a levegőt… 😀 😀 Meg aztán,amilyen nagy arca van, minden lepörög róla, tök mindegy, hogy Dév, Meryx vagy bárki más leoltja, ő azt hiszi, tökéletes. Az igazi NB-s újonc,aki elhiszi,h ővé a világ…

 6. Örömmel venném ha MINDEN személyeskedést elengednétek srácok és ezúton megkérem a Blog szerkesztőit hogy amint idejük engedi minden ilyen jellegű kommentet moderáljanak ki mert elveszi az ember kedvét az olvasgatástól…

 7. Tomi, nyugodtan befejezheted az örökös személyeskedést mindegyik accountodról, hidd el, rajtad kívül senki sem kíváncsi rá itt a blogon.

 8. Ha esetleg valakinek van még tanácsa a felkészüléshez azt szívesen várjuk hozzászólás formájában 🙂

 9. Draftnál hasznos ha minél jobban ismerjük a körülöttünk ülők draft nézetét, pl rajtam nem fog átmenni protein sólyom!

 10. Szerintem kb. ezek fognak dönteni az egyes napokon:

  1. Nap.: Ki dönthet többször a kezdésről, melyik 5 lapos kontrollnak sorsoltak több rúnát/mezőt ellenfélnek, ki kap ingyenwint az elején attól az 1-2 véletlenül bekerült játékostól akik vagy játéktudásban, vagy pakliépítésben messze a meta alatt vannak, kinek jön ki először a krabber/tündér stb. Azaz feltételezve, hogy tudsz hiba nélkül játszani a saját dekkeddel és egy vállalható paklival jöttél el, nagyrészt a szerencse fog dönteni, mint amúgy minden hagyin az utóbbi 1-2 évben.

  Következtetés: Gyere olyan dekkel amit ismersz, szeretsz és tudsz vele játszani, ha komolyan veszed a Nemzetit. Vagy trollkodj be valami teljesen váratlannal és rontsd el pár ember napját :D.

  2. Nap.: Feltételezve, amit fent is, azaz tudsz játszani a saját dekkeddel, ami legalább közepesen vállalható, ez nettó Szerencsejáték. A kezdőkézre behúzott vagy be nem húzott 1 db lény alapú védekezések és egyéb csodaszituációk tömkelege várható, mindenféle korlátozó szabálylapok mellett. Undorító formátum, ráadásul a létező legfárasztóbb, nagyon rossz egy sokszínű paklit szájdolni, erősen javasolt a side lapok cetlizése!

  //”Amikor szavaztatok itt a blogon, hogy mi legyen a második nap formátuma, ha jól emlékszem 36% körül zárt a sokszínűség, minden más ez alatt volt.”
  Azaz az emberek 64%-a egyáltalán nem akarta ezt a formátumot… nem véletlenül.//

  Következtetés: Imádkozz Timerához és érdemes olyan dekket vinni ami 1-2 dekktípus ellen rossz, minden más ellen jó, és a sideot arra az 1-2-re építeni.

  3. Nap.: Itt végre a valódi játéktudás alapján kiderül, hogy a nemzetire bejutott 16 legszerencsésebb játékos közül ki a ténylegesen legjobb játékos, csak nem tudom ehhez mi szükség az első 2 napra, gyakorlatilag kockán is kidobhatnátok a bejutókat. :D.

  Viccet félretéve szerintem jelenleg annyira gyors a játék, hogy túlzottan felértékelődött a szerencse szerepe. Már a kulcslapok is 1 Vp-sek, a counterek extra lapelőnyt termelnek a kezdés és a kezdőkéz szerepe iszonyatosan nagy stb. Aki először előnybe kerül az gyakorlatilag nyert, fordítani nem nagyon van már lehetőség. Ennek tükrében a nemzeti első 2 napja, azonos játéktudású és lapkészletű résztvevőket feltételezve a szerencsét méri leginkább.
  Ezen túl viszont van két nagyon fontos tulajdonság: fizikai állóképesség és összpontosítási képesség.
  Ha a szerencsét kivesszük, akkor a top 16-ban olyanok lesznek akik kibírták 2 nap 6 fordulóját egymás után egy meleg, levegőtlen teremben és végig tudtak koncentrálni. Ez már önmagában is elismerésre méltó teljesítmény!

  Üdv: Kyb

 11. A legfontosabb még: ne nagyon görcsöljünk rá az egészre. Oké, ezt n sem tudom betartani sosem 🙂 , meg komoly a nemzeti, meg minden, de ha idegesen állsz hozzá, bele fogsz hibázni. Nekem akkor lett először igazán jó eredményem a Nemzeti egy napján (a 2011-es második napon), amikor már az első napi kudarcok miatt elengedtem a 16-ba jutást. És akkor sikerült először TOP 16-ba jutnom. Fogd fel játékként, relax, nem lesz gond. Veszíteni valód nincs, hisz már eddig eljutottál.

 12. 1. A legfőbb tanácsom: Azzal a paklival indulj, amivel a legjobban szeretsz játszani és azért esélyes, nem teljesen kamu. Ha ez nem megy, vagy nincs ilyen:

  2. Ha bízol magadban, akkor olyan paklival, amivel várhatóan a többség is indul és legyél jobb az ellenfeleknél 😀 az ilyen mirror csatáknál a játéktudás, a pakliösszeállítás (1-2 lap eltérés szokott lenni ill. a side béli külömbség) felértékelődik a szerencse mellett.

  3. Ha nem bízol magadban, akkor ellendekkel indulj. Ekkor általában az szokott történni, hogy vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul végzel (inkább utóbbi), de néhány embernek garantáltan elrontod a napját :D.

  4. A draftra nem tudok sajna jó tanácsot adni, az biztos, hogy készülni illik rá, a lapkészletet átnézni, esetleg 1-2 próba draftra elmenni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.