Problémás lapok – vannak ilyenek?

Szerintetek szükséges belenyúlni a metába tiltással vagy nerffel, vagy jó minden úgy, ahogy most van?

Az elmúlt néhány évben akadtak olyan időszakok, amikor a HKK-sok nagyon elégedetlenek voltak a hagyományos metával – nem is feltétlenül a paklik miatt, hanem mert néhány lap túlságosan is egy irányba billentette a játékkörnyezetet. Az utolsó nagy “megkönnyebbülés” talán akkor jött, amikor a Szánalmas teknős, Életadó, Nil herceg dalnoka, Előnyös üzlet négyes kapott némi kezelést. Ez egyértelműen jót tett a játéknak, akárcsak az Ősmatéria tavalyi gyengítése.

Ha az elmúlt hónapokat nézzük, egyáltalán nem volt a korábbiakhoz hasonló felhördülés a fórumokon a lapok erősségét tekintve, leginkább a két életjelző-generálós lény, az Öntörvényű krabber és a Vízitündér váltott ki vitákat, ezek ellen azonban egészen sok lap jelent meg az elmúlt egy évben.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nincs gond, hiszen kétségtelen, hogy vannak nagyon erős lapok a játékban. Ott van például a két ingyenes counter, a Villámhorgony és a Szemétdomb, melyek tényleg nagyon durva játékerőt képviselnek. De említhetetnénk az Italkeverést is, ahol sokszor egyetlen kockadobás képes eldönteni a játékot. Sőt, a közelmúltban látott dominancia miatt sokan az Életenergia gyengítésén vagy tiltásán is elgondolkodtak. Téma tehát mindig van – a kérdés az, hogy beszélhetünk-e egyben problémáról is.

A kérdés tehát egyszerű: van olyan lap jelenleg, amit szerintetek tiltani vagy nerfelni kellene? Kíváncsian várjuk a véleményeiteket a kommentek között!

Csető Zsolt

69 thoughts on “Problémás lapok – vannak ilyenek?

 1. Én ezt gondolom a felmerült lapokról.

  Villámhorgony / Szemétdomb:

  Valószínűleg ezek most a HKK legerősebb lapjai, nem véletlen, hogy ennyi helyre használják őket. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha bármelyik is tiltva/gyengítve lenne, az pont a kontrollokat érintené kevésbé érzékenyen, hiszen ezeknek a deckeknek sokkal több olcsó védekező lapjuk van, mint a tempo deckeknek. Ha kiveszünk két ennyire olcsó, nem spell-alapú countert a játékból, akkor mitől várjuk azt, hogy pl. egy ében íjász deck meg tudja védeni magát egy Solisarokkal meg Kristálybarlangokkal felálló Életenergiától?

  Sokkal inkább alternatívákra lenne szükség, más színekből – abból se lenne baj, ha gyengébbek lennének, tuti használnák őket, és nem lenne hangsúlyos ennek a két lapnak a dominanciája. Szerintem itt nem arról van szó, hogy ez a két lap túlságosan is OP (persze erősek nagyon, szó se róla). Inkább arról, hogy egyszerűen kihagyhatatlan az a funkció, amit képviselnek, ellenben nincs rájuk nagyon alternatíva, így két lapra koncentrálódik a “használat”, a hagyományos “counter-meta” például jóval színesebb a több opció miatt.

  Öntörvényű krabber / Vízitündér:

  A két lap közül szerintem az utóbbi problémásabb. Előbbit ha időben megoldod, még bőven vissza tudsz jönni, a tündérnél ez már jóval nehezebb. Sőt, a “krabber-meta” már egyértelműen leáldozott szerintem az elmúlt egy-két hónap versenytapasztalatai alapján. Sok megoldás jött rájuk, szerintem szép lassan beállnak egy egészséges szintre, pláne ha jön éves szinten 1-2 lap stabilan.

  Italkeverés:

  Na itt vannak bajok, de nem a lappal, hanem A hatalom kék italával. RNG + brutál szélsőértékek = kegyetlenül játékélmény-romboló maga a lap. Szóval én inkább ezen változtatnék.

  Életenergia:

  Ennek kapcsán a Nemzetiig nem szeretnék állást foglalni, meglátjuk, ott hogy alakul a meta és az élmezőny.

  Más lapban én jelenleg nem érzem a parát egyáltalán.

 2. Szerintem a két fő problémás lap a Tündér-Krabber voltak. Ezeket ki kellett volna tiltani a fenébe, helyette kaptuk a további power creepet az Életkioltóval. Igazából a játék egészével az a baj most szerintem, hogy tele van 1 mana költségű lapokkal, amik önmagukban le tudják hozni a játékot.

 3. Krabber-tündér: ahogy Ricsi is írta, szomorú hogy nerf miatt (egy nemgyak és egy zénes lapról van szó pls) 2 kieget ki kellett adni ellenük hogy balanszosak legyenek, fölgyorsítva a játékot és indirekt módon legyengítve más, közel sem op életjelzős lapot….de ez már a múlt, most már maradjanak akkor, vér ciki lenne most tiltani

  Horgony/domb: nem érzem problémásnak őket, egyike a sok counternek, ráadásul ahogy Zsolti is írta, opció a követős dekkeknek, biztos hagynám

  Italkeverés: ezt a lapot mindmáig nem értem hogy nem lett még nerfelve, vagyis nyilván a kék ital. Egy szaros nemgyak. Adjon 1+1 lapot vagy 1+2-t, de nem akarok ragelni se az 1-0 se az 1-3 miatt, hihetetlenül rossz kártya. Hogy melyik a 2 opció közül a jobbik, azt majd dönték el a tesztelők (talán az 1+2 mert 1+1-et ad egy sima gyakori, a tudásszomj, ráadásul annak nem kell dobni lapot, meg nem 1 mana+1 zsz a költsége, bár az ital asztalon marad. Így reálisabbnak tűnik ez, de tévedhetek, hisz minőségi lapelőnyt generál az ital, szóval ezt ki kell tesztelni).

  Életenergia: szintén nemzeti után, én azért érzek 1-2 paklit ami képes lehet counterelni, elválik.

  Többi ok (bár az albínó varka még mindig súrolja a bróken határát, pláne ha nagyon ötlapos a meta, esetleg még erre a lapra a nemzeti és az esetleges életenergia nerf függvényében vissza lehet térni hogy am:0 helyet +1 reagalast kapjon pl)

 4. Szerintem az 50 lapos paklimeret, a 30 lapos side es a kovetok reakcio nerfeleset kellene visszavonni.
  OP lapok ide oda, pl. Italkeverest sem nagyon lattunk csatamezon kivul mas pakliban a fent emlitett valtoztatasok elott, ja de Edraba amikor meg letezett.

 5. Akit erdekel, hogy egyes eros(nek mondott) lapokbol mennyit hasznaltak a top paklik az iden hagyin es ahhoz kozelieken, osszeszedtem (igy nem csak ‘erzesre’ lehet tudni).

  Az alabbi versenyeket neztem (a specialisabbakbol kevesebb paklit):
  D. hagyi jul. (6 pakli), Beho hagyi jul (6), D. csapat (3), D hagyi jun (6), D uj nemzedek maj. (3), D uj nemzedek apr. (3), Beho jellemek febr (5), D hagyi febr (7), Beho hagyi jan (6) – osszesen 45 pakli.

  Amelyik pakliban 3-at (vagy 2-t) hasznaltak a lapbol, azt “1 hasznalatnak”, ahol 1-et (leginkabb Sokszinusegek), azt “fel hasznalatnak” szamoltam.
  Az atlagos hasznalat egyebkent kb. 4-5 pakli lenne ennyi paklibol.

  Szemetdomb (29 pakli! ebbol 7 ‘fel’)
  Villamhorgony (26!, ebbol 6 fel)
  Kyorg tudas (10, ebbol 5 fel)
  Italkeveres (23, ebbol 7 fel)
  Ontorvenyu (13, ebbol 5 fel)
  Vizitunder (8, ebbol 5 fel)
  Nekro palca (5)
  Fec (19, ebbol 6 fel)

 6. Személyes, indoklás nélkül most:

  Villámhorgony, Szemétdomb, Öntörvényű krabber, Víziündér: tiltás
  A hatalom kék itala: nerfelés, fix 1 lap most, 1 lap kör végén.

 7. Villámhorgony – Szemétdomb
  Remélem, Miklós nem haragszik meg, hogy ennyit felfedek a privát levelezésből, de írtam neki, hogy a Szemétdombról le kéne szedni az ősmágiát. Egyszerűen értelmetlenné teszi a counter drágítást két számjegyű százalékban, és a horgonnyal együtt 6 olyan lappal kezd BÁRMELY pakli, ami SEMMI erőforrást nem igényel, ÉS lapelőnyt termel, ÉS sebez. Szerintem ez nagyon-nagyon rombolja a játékot.
  Igen, meg lehet őket fogni. De úgy, hogy ne veszíts tempót, kb csak saját magával érdemes megfogni.

  Krabber-tündér – a vidéki meta biztos más, mint a pesti, de nekem a NYM-i HKK találkozó első napján 15 meccsből 12x!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! annyiról szólt a játék, hogy kint van-e első körben a Tündér/krabber, és arra van-e Árnyvillám/Xterminálás.
  Szerintem ez iszonyatosan rombolja a játékot. Egyszerűen nincs szükség ezekre a lapokra, erre az irányra. Ezer más – nem permanes, kvázi csak laphátrányból megoldható – módon lehet erőfölényt kialakítani, sem a kék, sem a fekete pakliba tételén nem fogok gondolkodni akkor sem, ha nincs az életes duó. Szerintem egyszerűen tiltsuk őket. Tündért mindenképp, a krabbert meg azért, mert ha nerfeljük (+1/+1-et kap élet helyett), akkor a kutya se fogja használni.

  Azzal egyetértek, hogy szabálylap módosítása kb 10 nappal a Nemzeti előtt nem reális. Az Életenergiát, ha más módon kéne jellemeznem, akkor a ‘szegény ember Sokszínűsége”-nek mondanám. A két lap között ma már közel sem olyan szignifikáns a különbség, mint 2011-ben. Ha az egyiket nerfeljük/tiltjuk, akkor a másikat is kellene. Az Életenergia arra jó, hogy 400ft-ból elkezdhesd a követős paklik gyilkolását – ebben még jobb is a Soxín – meg ugyanúgy mindenképp 5 lapos legyen a kezdésed. A Sokszín hátránya ma már elhanyagolható, az Életenergia adta előny meg kb azonos.

  Véleményem szerint nem ezt a két szabálylapot kellene gyengíteni, hanem eltörölni a követő nerfet, ezen felül újragondolni pár olyan követőt, ami mára nagyon gyenge. (Edralian, Arochos stb.) Ha nem lehet a követőket törni, ÉS képesek vmi olyan előnyt generálni, amiért megéri 4 lappal kezdeni 5 ellen, akkor háttérbe szorulna az Életenergia. (Plusz ha lenne olyan drágító szabálylap, ami alapból negligálja az ősmágiát, máris nem érné még az 5 lapos, 0ás counter pakli)

  Az Italkeverést én nem érzem parának. Igen, meg tudja nyerni a játékot. Átlagosan ugyanannyi idő alatt, mint a krabber, ill inkább a Tündér. (átlag 1 körrel kevesebb) Előbbivel ellentétben azonban laphátrány nélkül leszedhető, lopható stb. Semmi védelme nincs. 2 kör alatt a Rejtett tartalék is jó eséllyel elrak, de egy védekezéses kyorg is meccsek tucatjait hozta már nekem – és még sok más játékosnak – mégse megy miatta a sírás.

  Végezetül: nem kellene ennyi védekezéses counter. Szerintem emiatt (is) döglődnek a követős paklik, mert esélye sincs pakolni az első pár körben egy kontroll ellen, úgy védekezésből VAGY 0ért megfogja az első két lapját, aztán mehet a side.

  Off:
  Gyuri, mielőtt reagálnál: továbbra is várom, melyik versenyen tudjuk megbeszélni az ominózus ‘Nika-Katu-HG” kommentedet, Nemzetire meg azért nem megyek, mert kvalifikációs versenyen sem indultam, mert esküvőn leszek azon a hétvégén.

 8. @Balage:

  szbsz a Krabber-Tündér párosnál nem egyedül az számít, hogy hány meccset nyernek vele. Az SOKKAL zavaróbb, hogy a játék képét uralja, hogy melyik játékos képes kitenni-megvédeni.

  @Dave:

  C’mon, ha 2-est dobok, akkor ugyanúgy 1et húzok kör végén, 3 és afelett vannak gondok. (66% az “OP” valószínűsége) Ne már, h ez ENNYIRE para. Főleg, h most lett felújítva (gondolom, újra átgondolva) a kék ital.
  A kyorg tudás – igaz, csak egyszer – de ingyen, nem 1 VP 1 ZSZ-ért, kvázi megfoghatatlanul tudja ugyanezt. Azt miért nem tiltjuk?

 9. Ha esetleg nem lott volna mindenkinek egyertelmu:
  a Nemzeti elott NEM FOGUNK mar tiltast/nerfelest csinalni, itt a kesobbi idoszakrol folyik csak a beszelgetes.

 10. @harigeri:
  Persze,csak azért nem indultál, mert úgyse érsz majd rá. Pedig a 3-4 fős kaposvári kvalifon biztos betoltak volna,mert a többi haverod már kijutott 😉
  Áldom Miklós türelmét,h van affinitása privátban hallgatni az okosságaidat 😉
  Minek akarsz összefutni egy versenyen? Ott van időd beszélgetni? Olyan gyorsan nyersz,vagy…? 😉

  Amúgy ON:
  Domb,hori,tünci tiltás, krabber és ital nerf 😉

 11. @harigeri: az első dobásnál: 1-nél laphátrány, 2-nél minőségi lapelőny, 3-6-ig lapelőny. Ez jó? Szerintem nem…

 12. Hagyjad rá Dév, ő nagy játékos és ha valamit leír egy hosszú kommentben, az szentírás 😀 Meg hát, ő Miklóssal beszél privátban, szóval tutira igaza van!

 13. Off: De örülnék egyszer egy olyan felületnek, amiben egy személyeskedő kommentet sem látok. Nem lehetne, hogy privátban beszélitek meg valahol a személyes nézeteltéréseket, és ide csak a témával kapcsolatban írunk?

  Ami a lapokat illeti:

  Szemétdomb/Horgony: Ez két olyan lap, amit – kiegészülve a Kristálybalranggal – majdhogynem mindenhol használom, ahol szóba jöhet. A Szemétdomb a leguniverzálisabb közülük. Mondjuk talán egyik sem broken, de tény, hogy a játék talán leguniverzálisabb lapjai. Vagy tiltás, vagy a Zsolti által felvázolt megoldás a szimpi.

  Krabber/tündér: Egyik tiltását sem bánnám. Egyszerűen elegem van abból, hogy gyakran kijön a Krabber, aztán ha épp nincs életkioltóm, kb. meg is haltam.

  Italkeverés: Mi lenne ha Hatalom kék itala helyett régi Kalmárok italát adna? 🙂 Komolyra fordítva a szót, ebben a lapban talán nem is az ereje a bosszantó, hanem, hogy egy kockadobásra épülő lapot játszhatóvá tett, amit már a Kivégzés és a Káoszteki idejében sem szerettünk.

  Életenergia: Én nem bánnám a tiltását, kicsit segítene a követős deckkeknek.

 14. Azt gondolom, az Életenergia tiltása nem sokat ér a Sokszínűség tiltása/nerfelése nélkül.

 15. Életenergiát elég nerfelni, nem kell tiltani. Lehessen lerúnázni, és kész.
  Igazából a tündért és a krabberr is elég nerfelni.
  Már korábban leírtam, hogy hogyan.
  Krabber: Nem hatnak rá az életjelzők.
  Tündér: Vízitündérnek nem ad életjelzőt.
  Horgony meg a domb nem para.
  Viszont ott van pl az élet földje, amin szintén el lehetne gondolkodni, hogy jó-e az a lap ahogy van…

 16. Azért emberek… italkeverést elég sok módon meg lehet oldani ma már… fogom azt szikrával bedobom a kezébe az italt… unalom űzővel is szépen el lehet húzni annak a használatát…Illetve eléggé szívás, amikor az ellenfél 1-2-t dob. Onnan ha kevés lap volt nála még fordítani is lehet. Ráadásul egy olyan lapról beszélünk, amit el lehet lopni viszonylag könnyen.

 17. Krabi/tünci nem para tele van megoldással a játék. Az, hogy készülni kell, meg ha létre jön stb. arra kb ott az unaloműző, tartalék stb amit ha nem oldasz meg hamar vége…
  Italkeverés: ennyit egy ur-ről elvárható igazán. Nincs védelme semmi. Így jó a kék koktél is.
  Horgony/domb: erős univ de ennyi.
  Sikszint nem hasonlítanám össze azért az életenergiával. Azért nem mid1 hogy egy funkció betöltésére legyen pl kánter 5 lap vagy 15 kell(ha 15 kunterrel játszunk) sokkal nehezebb és így nem bántanám. Nekem az energiával az a bajom, hogy nincs olyan szabilap/követő ami fix előnyt adna ellene. Minden másra van. Megérdemelne egy nerfet ha kikapcsolják csak 4 lappal kezdesz legalább ennyit.

 18. Én egyedül a szemétdombot tiltanám. Az életkioltó képesség a játék evolúciójához hozzátartozik és egyre több lesz belőle. Az italkeverésből ne csináljuk kimeríthetetlen tartalékot. Használjatok megsemm csapot most úgyis jó a piros. Az életenergia problémát pedig nem a lapnak tudom be. Túl nagy a side illetve túlságosan le vannak gyengítve a követők. 20 lapos sidal már egyik deck se lenne ennyire stabil.

 19. Életenergia: követő törés ellen jó és kb kalap kabát. Semmi mást nem csinál ezen kívül, mivel az a +10 ÉP nem fog sokat számítani, mivel ha a helyzet olyan így is, úgy is ki fogsz kapni. Emlékeim szerint azért vették elő az Életenergiát, mert elege lett az embereknek abból, hogy ha betörték akkortájt a jócskán erős követőket, akkor a maradék 4-6 ÉP hipp-hopp megoldásra került vmi direktsebzésnek köszönhetően.

  Vki írta, hogy szegény követős dekkek nem tudják a kezüket a nyakadba dobni az első körökben. Nem hinném, hogy ezt vki akarná. Emlékszem még arra az időre, hogyha nem volt a kezemben Megsemm csapás akkor egy csapda dekk kb el is tett az első körben és nem a használójának a zsenialitása, vagy játéktudása miatt (köze se volt ehhez). Az ilyen agyatlan kiteszem a kezem követős paklikra semmi szükség.

  A Tündért és a Krabbert ki kellett volna tiltani és nem egy új (Ételkihordó) kreálmányt kellett volna létrehozni. Személy szerint mindig kontrollal játszottam, akkor is, amikor egy VH AM:0 választása egyenlő volt a vereséggel, de ez az ételkihordós lapok a régebbi életjelzővel balanszolt lapokat teszi teljes mértékben tönkre, és a kontrolloknak ad újabb, beteg fegyvert.

  Szemétdomb/Horgony: jók ahogy vannak. nem is értem, hogy merültek fel egyáltalán.

  Italkeverés: erős, de épp ezért UR. A kék ital erős, de ki lett tesztelve, és nem kérdőjelezem meg az akkori tesztelők hozzáértését. Amúgy meg egy védtelen lapról van szó, így azért jelenleg sztem nem egy megoldhatatlan lapról beszélünk. Pl. Megsemm csapások kedvenc célpontja volt miután bekérte az italát 🙂

  Ne felejtsük el azt, hogy a jelenlegi HKK (igen régen játszottam már) arról szól, hogy minden lapot meg kell oldani, mert mára a versenydekkekben használt proaktív lapok mindegyike majdhogynem egymaga megnyeri a versenyt. Ergo ha épp nincs megoldás vmire, akkor szívás, de sztem régen is ez volt.

  A Tündér és a Krabber a fentebbi gondolatmenetéből levezetve azért tiltandó, mivel csak a counter ami jó volt ellenük és pár igen speciális lap (pl mágiapróba) az Ételkihordó lapok megjelenése előtt. Véleményem szerint jobb egy-két lapot tiltani, mintsem kiegészítőket adni ki ellenük, amely más, balanszos lapokat tesz használhatatlanná.

 20. Egyetlen gondolat azoknak akik úgy érzem elsiklottak az italkeverés legnagyobb gondja felett: szerencse. Ahogy leírtuk, maga az italkeverés egy erős ultra, de nem túl erős, nem is túl gyenge, hanem kérdőjeles, ez a baj (kék ital).

  Hozzátéve: egyetlen lap sem termel ekkora lapelőnyt (jó dobással), szóval oké hogy védtelen, de az 5 lapos kontrolloknak ez a win conditionjük (egyik minimum) hogy bevédjék a lapot és hajítsanak 4-5-6-ot, magyarul úgy építik fel a dekket hogy ez mindenáron létrejöjjön és kint is maradjon.

 21. Többé kevésbé egyetértek Pittel, is.

  A problémás lapokat azonnal nerfelni, tiltani kell. Nem pedig várni, hogy 1-1,5 év elteltével hány pakliban szerepeltek, meg statisztikákat nézni róla. Sok ember elvből nem fog ilyesmikkel játszani, lásd anno csapdadekk, dal, gyűjtőgen stb., ezt nem fogja megmutatni a statisztika. Sem azt, hogy hány ember kedvét veszik el ezek a játéktól, hogy hányan mennek haza úgy versenyről, pláne a kezdőbbek, hogy amíg ilyen van inkább nem jön komolyabb versenyre.

  Egy rendes névvel felvállalt több lépcsős szavazás, ahol az ember elmúlt 2-3 évben szerzett (profi pontjai+3)-al súlyozzák a szavazatát szerintem teljesen jó megoldás lenne az ilyen kell-e nerf és mire és hogyan kérdéskörökre.

  A rendes név megadását egyébként örömmel venném itt a blogon és a behon is, a hozzászólásokhoz. Kezd sok lenni a névtelen szájhősökből.

  Én a Krabbert és a Tündért nerfelném: egyik sem adhat saját magának életet, de a tiltással is kibékülnék.

  A villámhorgonnyal és a szemétdombbal nem tudom mit lehetne tenni, de úgy érzem valamit kéne.

  Az italkeverés counterelhető, leszedhető, nem jön ingyen, a képessége sincs ingyen, a képessége counterelhető, a képességéből kapott token leszedhető, a kapott token képessége is counterelhető, és mégis durva a lap. Érdekes. Valami lehet ezzel a kék itallal tényleg.

  Az Életenergia tényleg komoly probléma, talán ha lenne valami hátránya is, akkor egy fokkal vállalhatóbb lenne, pl. az a felvetés, hogyha lerúnázzák/mezőzik akkor 4 lappal kezd, nagyon tetszik.

  És nem lennék magam ha nem említeném meg a gyűjtőgent. Azzal is kéne csinálni valamit :D. Itt sajnos nem 1-1 lap a probléma, azaz inkább 1 lap hiánya, de nem akarom állandóan ismételni önmagam. 😛

  Üdv: Kyb

 22. Oké,beleszólok én is,ha már végigolvastam a kommenteket:

  Szemétdomb/Villámhorgony: Határeset,de nem okozott még senkinek sem álmatlan éjszakát egyik sem (ugye?!). Szerintem maradhatnak.
  Vízitündér/Öntörvényű: Inkább a tiltás mellett lennék,ha már piszkáljuk őket. Unom a nerfeket. Valami vagy jó,vagy vesszen.
  Italkeverés:Ulta,ehhez mérten az ereje is olyan. Tiltani nem tiltanám,egy olyan korlát mehetne viszont rá,hogy egy italt csak egyszer lehet kérni rá.
  És ezzel a megoldással a kék italt se piszkálnánk meg.
  Életenergia: 5 lapos kontrollok császára jelenleg,én meghagynám.
  A gyengítése a követők nerflevétele lenne. A rengeteg védekezés miatt ma már semlegesítéssel,most már eléggel,fel lehet készülni bőven az ellenfél első körös terülésére,akkor is,ha reakciódrágítás van rajtunk.
  Sokszínűség: Én őt érzem problémásnak. Ma már gyakorlatilag nincs hátránya. Minden kieg minden spoilerét bele lehet pakolni.
  Magyarul sosem fog magától gyengülni,tehát vagy direkt ellene adunk ki lapokat,vagy nerfeljük,de gyengülni nem fog,mert spoilert minden nagyobb kiadásban találunk. Valahogy nem illik bele egy ilyen koncepció a játékba,de lehet egyedül vagyok ezzel.

  Más problémás lap jelenleg szerintem sincs.

  Gyűjtőgenes probléma: El lehet indulni vele Nemzetin. Ha túl erősnek bizonyul,akkor az OTT kiderül.
  Ha meg csak bizonyos formátumokon erős,akkor ott kell kezdeni valamit,nem ámblokk tönkretenni.

 23. Hm…talán túl egyszerűen gondolkodom, de mostmár félévente jön ki egy nagykieg. Ezzel simán meg lehetne oldani, hogy több deck legyen versenyerős. A krabber például az előző kiegekben egymás után kapta az ellenlapokat, de még mindig játszák. Ha mondjuk úgy nagy átlagban a kontrolok ellen jelenne meg egy csomó ellenlap, és nem jelenne meg védekezésből-gyógyulással-semmizős-bármit-megfog counter, vagy ingyen jövő életkioltós leszedés, akkor talán egy lassabb horda, vagy egy korábban túl körülményesnek tartott minikombókra építő deck is befutna. A jelenlegi lapkészlettel meg nem hiszem, hogy a kontrolokat egy ideig félteni kell.

 24. Szemétdomb/horgony: eléggé must have kártyák lettek, de nem hiszem h ezért gyengíteni/tiltani kellene őket. Zsolti megoldása viszont tetszik, jöjjön alternatíva rájuk, ne kelljen minden deckbe feltétlen sárga-barna emiatt a 2 lap miatt.
  Tündér/krabber: kb tavaly ilyenkor kellett volna tiltani őket, nem bánom azt se, ha most kapnak bannt, de akkor a jövőben az életkioltót ne erőltessük.
  Italkeverés: többen rámutattak már, h hányszor lehet beleszólni a működésébe, a szerencse meg a játék része, ha a kékital nem kockadobás alapján adná a tápot, akkor is az maradna.
  Életenergia: semmiképp ne tiltsák ki, mert akkor full off az isteni érzés 😀 komolyabban: ha műkdne ellene a rúna, az sem segítene sokat a követős deckeken. Én is inkább a követős faq eltörlésében látom a megoldást, + ezt kompenzálandó valódi védekező lapok kiadását védekezéssel (mint ahogy az az elmúlt pár kiegben történt is) így bele lehetne szólni a 0. körbe, de nem lenne az az érzés, h feleslegesen próbálok kipakolni. Persze ez akkor azt jelentené, hogy a narancs lapok felfordítása helyett a húzott lapok megnézésekor dőlne el a játék (kis túlzással), de nekem ez még mindig jobban tetszene 😀

 25. Sziasztok!

  Az én véleményem, bár nem vagyok már aktív:

  Krabber/Vízitündér: nerf

  Villámhorgony/Szemétdomb: szimplán ki kell adni hasonlókat, más színből, így nem lesz ennyire “feltűnő” a dominanciájuk. Talán.

  A követők nerfjéhez: őszintén szólva, én a Rox és a csapda követő nerfjét megtartanám,de a többit “visszaengedném” 🙂 (Főleg a csapda paklival voltak gondok szerintem)

  Az Életenergia/Sokszínűség nehéz téma, szerintem UR-t nem kellene tiltani,de ahogy már írták, a Sokszín egyszerűen hátránynélküli, minden kieggel spoilereket kap.

  Italkeverés: persze,megoldható,counterelhető,a token is leszedhető, stb…Mégis az egyik legerősebb erőforrás egy kontrollban,ahogy látni szoktam. Szerintem az kellene, hogy egy “cikluson belül” minden italt egyszer lehessen kérni,majd ha kérte a delikvens, akkor utána “újraindul” a ciklus. Vagy, hogy kétszer egymás után ugyanazt az italt nem lehetne kérni.

  Üdv.
  Nika

 26. Kezdjék a raia követővel, vagy legalább valami kis extrát kapjon már ha már az íjjászoké annyi mindent tud(pl passziváld egy kisebb angyalod és húzz egy lapot csak az ellenfél körében) vagy valami hasonló apró kis képességet.

 27. Nem hiányzik az ostoba raia dekk, de kétségtelen hogy valami kompenzációt kaphatna a követő, így kb egy év távlatából egyértelmű, hogy gyenge lett

 28. ja mert ez a kánterbulimia sokkal jobb 😀 és persze összetetteb, hogy ezt is megfogom meg azt is hehehe na meg amazt is… mind1 a lényegben egyet értünk 🙂

 29. KÁNTERBULÍMIA :DDDDDDDDDD Na Kristóf, új kedvenc szavam van! A körönkénti cantrip nem kis dolog sajnos, ám tény, hogy a követő a nerffel nem kicsit veszített a fényéből.

 30. Feltételhez kötve nem érzem annyira túlzásnak,mert valahogy ki kell imátkozni egy angyalt amit nem használhatsz és ma már könnyen leszedhető,passziválható első cselekvésből.Persze csak ötlet

 31. Mert aztán a Raia dekk sok gondolkodást igénylő pakli volt. Minden lapod adta az angyalt “azt valahogy leütötted az ellenfelet láthatatlanul”. Csak nem te vagy az Erdei “Raia” Kristóf, aki egy időben csak ezzel az egy paklival tolta? 😀 😀 😀 Akkor már érthető,miért “sírod vissza” 😥 😀

 32. Ami a életenergiás-követős problémát illeti, ahhoz pont fodítva kéne közelíteni. Mindaddig, amíg olyan erős követők vannak, amik pár létrejött lap mellett megnyerik a játékot, addig az életenergia is tombolni fog. Tovább kell gyengíteni – újra kell gondolni és adott esetben újra kiadni a Ngy követőket -, ami lehetővé tenné az erősebb koncepcionális lapok kiadását. Amíg követővel elmebeteg a követős deck, anélkül meg mozdulni sem tud, addig az egyetlen válasz a követőtörés. Ezt kellene kiegyensúlyozni: ne legyen a követős deck elmebeteg a követővel, de követő nélkül is legyen benne kraft.

 33. Akárhogy is, ez a mostani állapot teljesen felemás. A törhető követők nem képviselnek igazán komoly játékerőt a hagyományos, vagy ahhoz közeli formátumokon. Emiatt felbillent a meta, és kizárólag kontrollal, vagy kifejezett ellenpaklival lehet (érdemes) indulni. A hordák például teljesen eltűntek a metából.
  Az egészséges kő-papír-olló effect-hez kellenek a követős deckek, tehát ennek a helyzetnek a megoldása mindenképp égető lenne. Megértem, hogy a tempó követőkhöz gyakorlatilag lehetetlen normális lapokat tervezni, akkora a különbség a követőjével és az anélkül játszó egyazon pakli tempója között.
  És nem, nem tudom a megoldást, de ez a mostani állapot mindenképp rossz. Torz, és aszimmetrikus a játékkép, ami rendkívül zavaró. Arról nem is beszélve, hogy félévente kijön majd egy új kieg, aminek lapjait vagy a mostani metára igazítják, vagy sose kerülnek versenyasztalra.
  Ezen kellene agyalni inkább.

 34. Szerintem a kötelékes lapok jelenthetnék a megoldást arra, hogy ne csak a good stuff kontrollok legyenek esélyesek. Pl. ha a varka kötelék nélkül csak max 1-ért dobatna (és még néhány ehhez hasonló lap kijönne), akkor el lehetne gondolkodni, hogy az ötlap ellen megyek am-es ork-varkaudar paklival. Igy meg a varka (majdnem) ugyanolyan jó magába az ötlap kontrollba is, akkor nyilván ötlap kontrollt épitek köré, nem varkaudar paklit, és a kötelék max arra jó. hogy ha 2-t húztam be belőle, akkor még OP-bb legyen. Másik megoldás a kevésbé erős, de törhetetlen követők kiadása.
  @Marci-val egyébként maximálisan egyetértek, az erős, törhető követők pont nem a követők használatának kedveznek, hanem a mező/életenergia/soxint teszik szinte kötelezővé.

 35. Villámhorgony: nagyon erős de még az oké kategória
  Domb: egy 0-ás counter ami utána még ölésnek is jó lessz nem értem az emberek miért nem látják itt a problémát sokszor üresben is iszonyat a lap egyszerüen nem lehet valami egyszerre kvázi lapelöny termelés meg counter is vagy ha igen legyen drágább (haven) én ezt biztos hogy tiltanám
  Életenergia: vigye a rúna meg a mező nem kéne hogy olyan szabájlapok legyenek amit nem lehet lekapcsolni(sokszín kivétel technikailag szabájtalan lenne a decked) egyébként meg szerintem a törhetetlen követők a jó haladási irány
  Krabber: sokan elfelejtik hogy nincs élet a srácon amikor játékba jön tetszőleges védekezéses leszedés és megvsn oldva de ha létre is jön 3 kör míg megöl és az alatt az idő alatt azért lehet nyerni még háló melett is
  Tündér: nah itt vannak már gondok én azt mondanám hogy ellenfél körében ne lehessen rá lapot huzni bár lehet hogy egyszerűbb kitiltani mint fakukkal szórakozni

 36. Az életenergia nerfen én is gondolkodtam de akkor meg a semleges csatamező lenne a verhetetlen inkabb a side mérettel vannak itt a problémák! Janos; nem tűntek el a követők! Dungeonba óriás nyert jàrjal kecskeméten meg kragoru járjal! Règ nem nyertek ennyit a követők lassan megint mezőzni kell:) pár laprol amik szoba kerultek:krabber tündér, kijött 2kieg nem is értem mi a gond bőven van lap ellenük aki akarja megoldja és nem azon kell csodálkozni ha valaki 3 nagytanacsal játszik alapból… Horgony, domb; ezekkel se értem mi a gond ráadásul a dombot multkor hagyin elég sokszor szorongattam a kezembe biztos meglepő de nem mindig minden ellen jó!
  Italkeverést se érzem giga erősnek simán megoldható es van azon a kockán 1es 2es is! Mindenki csak a 6ost jegyzi amikor kikap ellene! Soxinről meg annyit hogy tényleg minden kieggel erősebb de sose lesz olyan erős mint egy kontroll ami 3at használhat mindenből.

 37. Életenergia vs sokszín: Egyszerű matek. 3 lap vs 1 lap 4 szín vs 9 szín. Ha 12 szín lenne a játékban akkor lenne olyan erős mint az életenergia. Egyedül a követő törésnél jobb a sokszín, de a horda vagy a direktsebző ellen már az életenergia a jobb.

 38. Ez nagyjabol igaz, de 2 kommentem lenne:

  – az Eletenergiaban is van, amibol csak 1 v. 2 db. van
  (pl. HD a D-ben: 1 A fehér holló, 2 Az elme hatalma, 1 Fókuszálás, 2 Apró kívánság, 2 Italkeverés). Ez kozeliti a 2 koncepcio erejet.

  – mi az a horda meg a direktsebzo? 🙂
  (ugy ertem, nem igazan van a metaban mar regota – kb. az Eletenergia/Sokszin adta meg a vegso lokest)

 39. Horda utoljàra az ÖV nèl volt jó:D és az egyik legjobb korszak is volt a hkk ba. Direktsebző nem is nagyon rémlik próbálkozás volt a specializáció idején

 40. @D.K: A 20 lapos side-ot egy pesti hagyin kilehetne próbálni h milyen változást hozna. Mióta felmerült a kontroll dominancia probléma valahogy ezt érzem megoldásnak illetve, hogy top decké kell tenni a korlátozást egy kereshető kereséssel 🙂
  A Melákkal érvelni nem szerencsés mert azt pont nem érdekli a követő nerf. Ráadásul lehet inkább a jár ami most jó. Eltűntek követők. Mondjuk a Raia-t nem sajnálom kicsit se. A szemétdombnál meg, h az italkeverésnél hasznát érvedet használjam csak azt nézed amikor 1-2 dobsz. OP az a lap baszni kell vele valamit.
  A többivel egyetértek.

 41. +2 Apró kívánság “=” Gyakorlatilag 5 Manafonál v. 3 Fehér holló v. 4 elme hatalma v. 4 Italkeverés stb. 🙂
  Pont, hogy még erősebb így, mivel azt tudod előrántani, ami éppen kell

  Italkeverésnél (kék ital) borzalmas a szerencsefaktor, valamit kezdjünk vele – vicc, hogy azon múlik a játék, hogy épp 1-et, vagy 4-et dobsz

 42. A dombot 4böl 3dekk ellen kiszedtem legutóbb hagyin annyira jó volt! Italkeverest meg csak mezőbe hasznaltam eddig 3at nem olyan op az hidd el biztos volt olyan hogy nulla kézre vártad a csodát és jött a italkeverès 😀 es ez csak egy pelda tud nagyon jo lenni mint minden lap csinaljunk akkor valamit a fokuszalassal is ennyi erovel. Amugy a 25lapos side volt az optimalis sztem.

 43. @Baghar: ugyanezt elmondhatod a Sokszinre is: 1 Apro = gyakorlatilag 2 az osszes lapbol, amit elo tud rantani. Ebbol a szempontbol mindegy, melyik lapbol hasznalsz 1-et v. 2-t, azzal mindenkepp ‘kozelitesz’ az 1-et hasznalo Sokszinhez.

 44. Sztem elhanyagolható a különbség: az Életenergia 19 féle lapja a 17-féle (16*3+1*2) helyett (A Sokszín 50-éhez képest)

 45. Nem értem a SIDE méretével kapcsolatos sirámokat. A jelenlegi metában, ahogy fentebb is írták nincs olyan dekk, -mint mondjuk régen egy Trinigan-, hogy fixen bármit meg tud verni. Nem a Side mérete miatt stabil koncepció az 5 lapos kezdés, hanem pusztán a lapelőny miatt egy követős dekkel szemben. A 30 lapos kieg pakli ami plusszot tesz a játékhoz, mivel a felkészülésnél egy jó Side összetétele nagyon is tudást, időt igénylő feladat. Ha a kezdődobás, felhúzott lapok, matchup dominálják a játék végkimenetelét, legalább a felkészülést ne legyen a korábbi 25 lapra korlátozva.

  Érdekes a követők miatt megy a sírás, hogy most nem jó mert be lehet törni, de meg lehet nézni a korábbi állapotot, első körös kiterülések Lépéselőnnyel… az mivel volt jobb?

  Bízom abban, hogy ahogy korábban is, meglesz az ellenszer e dekkek ellen (pl. Korlátozás, Böri stb.). És azt se felejtsük el, hogy a Side nagyobb mérete a követős dekkeknek is kedvez, mivel még több ellenlapot lehet betenni egy lapelőnyből induló dekk ellen.

 46. Ha, ahogy Baghar irta, “2 Apró kívánság “=” Gyakorlatilag 5 Manafonál v. …”
  akkor 1 Apro kivansag = gyakorlatilag 2 Manafonal stb.
  De ez valojaban lenyegtelen aprosag.

  A lenyeg: ha 9 szinbol kell 50-fele lap, akkor atlag 50/9=5,55 premium lapot kell talalnod 1 szinbol, ha 4 szinbol kell 19-fele lap, akkor atlag 19/4=4,75 -ot.

  Van kulonbseg az Eletenergia javara, de nem borzaszto nagy. Amig torheto kovetok egyaltalan leteznek a metaban (es eleg kiegyensulyozott a premium lapok aranya a kulonbozo szinekben), addig a +4 EP eleg jol ellensulyozza ezt a hatranyt szerintem.

  De ez persze elmeleti okoskodas, a versenyeken az iden sokkal jobban szerepel az Eletenergia, ez teny. Nem tudom, van-e koze ahhoz is, hogy a Sokszin UR?

 47. MrPit; te ezt a side méretet nagyon rosszul latod ha egyáltalán latod már ez is kètsèges 😀 a kontrollba sokkal nagyobb előny a több lap mint egy hoki követősnek. Eleve több lapot tud berakni meg kivenni amíg egy követős dekkel sokkal rosszabb sidelni és több lapja is fix a koncepció miatt.

 48. Szerintem egy leszedheto kovetos paklinak 2 nagy baja van:
  – nincs ott a koveto
  – szuboptimalis lapokkal jatszik a koncepcio miatt

  azonban pont a nagyobb side-ot nem erzem, hogy jobban sujtana ot, ugyanugy fontos lehet pl. semmizesekkel, Bilincs elleni lapokkal stb. keszulnie. Es ugyanugy tud is.

 49. @Balage

  nem hinném, hogy lenne köze a sokszín ritkaságához, mivel az előző években meghatározó volt ez a szablap, az utóbbi időben csúszott picit hátrébb.

  Egyszerűen ennyit számít, hogy néhány a korát meghaladó lapból (pl albínió varka) 3-at használhatsz. Ha ötlapoztam, egy ideje már én is életenergiát használtam, pedig a sokszínt érdekesebbnek találom.

  A side méretről: a pakliméret növelésével ez elengedhetetlen volt, továbbra is jó döntésnek tartom, ezáltal adhatóak ki prémium lapok más koncepciókhoz (elég csak idén a járj felemelkedésére gondolni) anélkül, hogy egyeduralkodó legyen.
  Jó érzés, hogy tudod, a 2. meccstől lehet esélyed (tapasztaltam már 5lapként járj ellen és járjként rúna ellen is). Kell ehhez a 30 lap.

  Továbbra sem tudsz minden ellen jó lenni, meg kell találnod azokat a lapokat, amik átfedéssel jók egyik vagy másik matchupban is (ennek optimális megtalálása pedig tudás kérdése—>jó irány)

  A régebbi, rosszul kitesztelt követőket szívem szerint tiltanám és kiadnám őket újra balanszosabb formában (kisebb tápot ad de belőhetetlen pl, ez is csökkentene az energia dominanciáját), de ez nyilván nem reális. Ja és hordaparancsnokok rulez, továbbra is ezek a legjobbak.

 50. Csak egy picit belenéztem a dungeon hagyi HD dekkjébe: 33 cunter amiből 0-2ig körig 27 ingyen(mana nélkül)dolgozik összesen pedig 36 lapja jöhet ingyen akár. A dekk maga a mindent megfogok ami létezik és a maradék erőforrás ami biztosítja a tartós lapelőnyt. Aztán 20 kör alatt szépen lasan megöl.
  Az alap lapelőny és a sokkal több kánter ami miatt nem sok reménye van a követőnek,amit negfejel hogy a legtöbb induló lap manába kerül és azt nagy valószinű ingyen meg lesz fogva.ott már erőforrás hátrányba is kerültünk ami kb a játék vége is.
  Ami a dekknek nem tetszik a drágítás mint látszik a járj sikerén erre viszont sima 20 side lap ismét stabilizálja az energiát.
  Szabolcsnak van igaza túl olcsók a lapok és túl erősek

 51. Kontrollnak hívják, a 90-es évek óta jelen van a “metában”, egész jó buli, stabil, mert folyamatosan bele tud szólni az ellenfél játékába, sokkal később unod meg, mint pl. egy buta pasziánszt, vagy kombót
  Más kérdés, hogy mostanában az 1 manás lapok már drágának számítanak, így gyakran nettó szerencsejáték lesz a game (azonos szintű játékosoknál), mivel egyetlen lap akkora előnyt termel, hogy megnyeri a játékot, és az tudja bevédeni, aki több ingyen countert húzott
  Ez 10 éve is hasonló volt 2 kontrollnál azzal a különbséggel, hogy simán vissza lehetett jönni, ha rosszul kezdtél állni
  A kő-papír-olló meta jelenség (életenergia-mező-járj) jelen lehet, csak jelenleg többen tolják 5 lappal, mert stabilabb <– sok olcsó counter/erőforrás + a 30 lapos side

 52. Csak az egyensúly borult fel. Lehet jót tenne a követőknek néhány ingyenes spec induló lap. Ez talán kicsit ellensúlyozná az energia lapelőnyét és a messze több kánterét.

 53. A követők reakciódrágítását kéne feloldani. Ez a legnagyobb hiba a jelenlegi játékban. Azót várok a visszavonására, hogy bejelentették. Elismerem, van kb. 3 op követő, amire kellett (csapda, rox és a raia), de amúgy miért??? Mert a sok kontrollmániás szabálylapimádó nem tudta elviselni, hogy a követős deckek nagyritkán megverik? Ne már… Melyik követő jelenleg az, ami igazán meta? Hát öhm… Egyik sem.
  Ennek a 3 követőnek a nerfelésével + a lépéselőny nerfelésével kiejtették az összes hordát a játékból. Én sem jártam örömtáncot, amikor valamelyiket kaptam, de valamivel színesebb volt a játék és itt nem a csapdára gondolok. de ott sem a lépéselőnyt kellett volna nerfelni, hanem a nekronozást. Ehelyett nerfelték az ÖSSZES követőt és egy teljesen jó szabálylapot.
  Most jönnek majd a kommentek, hogy az milyen már, hogy 2. körben agyonver, hát ez játékromboló… Most az ver meg 1.-2. körben, ha elveszítesz egy counter-párbajt. Melyik a rosszabb? Annyi a különbség, hogy nem őrpsztból nyer, hanem több indulólapja van. Hát inkább kérek egy roxot…

  Mellesleg a logikáját sem értem: Követő kezd, lehet védekezni, ha nem, lehet követőt törni. Annyi védekezés van a játékban, hogy meg lehet fulladni bele. És minden 2. (ha nem minden) kontroll lap side képességből gyógyít.
  Szóval hiányolom a követős deckek erejét, Mert amióta elkezdtem a játékot, főleg ilyenekkel játszom. Sokkal hangulatosabb a játék a követőkkel, úgyhogy szeretnék még viszontlátni erős követős koncepciókat. És ehhez csak egyetlen dologra van szükség…

 54. @TL: A csapda követő inkorrekt volt, mert nem csak 1-et olcsóbbítasz vele,hanem bármennyit. Tehát, kirakhatod a kezed nekronból, +1-es védelemben. Ezt a követőt továbbra is “nerfelni” kell,mert ez így inkorrekt (mondom ezt úgy,h szerettem tárgy paklival játszani).
  A Raia követőre tökéletes a nerf.

  A többi követőnél ki lehetne próbálni a nerf oldását, talán 1-2 visszajöhetne a metába.

 55. Követős paklival csak kisgyerekek játszanak 🙂
  Viccet félretéve a kötelékben látom a megoldást, egy-egy etnikum deckben pár új lap, ami alapból közepes, kötelékre viszont brutalintyó, ill. további feltételhez kötni az adott lap behörrenését, ami csak még több pajtásával sül ki még erősebben stb.

 56. @Baghar: Az etnikum lapok közti szinergiával sokkal kisebb a probléma, mint azzal, hogy a követők instabilak és gyengék. A követős deckek a tempóra építenek, nem a kezdeti lapelőnyre. Akinek nem tetszik, hogy a kövtős deckek pörögnek, és leterülnek 2 kör alatt, az menjen Hearthstone-ozni. Azért jött ennyi védekezés, meg counter, hogy lehessen védekezni ellenük…

  @nika: A csapda deck inkorrekt volt, ez így van. De vagy az elmecsapdát kellett volna nerfelni, vagy a nekronos képességet. Nem pedig az összes követőt és a lépéselőnyt, mert ezzel elérték, hogy az összes követő kiessen a játékból…

 57. Krabbert és a Vízitündért tiltani kell. A két ingyencounter nem zavar. Az életenergia ellen meg fel kell újítani a Fájdalmas búcsút. Ha marad ez a minimum 50 lapos pakli akkor 10-et használhatsz belőle. (még így is harmadannyi mint ahány countert használnak már a kontrollok.

 58. Olvastam olyasmit, hogy követős deckek gyengék… persze, hogy azok lesznek, amig nem lesz az írva rájuk, hogy első körben is már megy a drágítás, valamint második körtől lehet belőni őket.

 59. Ha második körtől lehet törni, azzal nem lennének előrébb.
  Életenergia-Sokszín-mező-bilincs elkezdi ellenük a játékot, mert egy követős deckben arányaiban kisebb a rizikó a védekezéses lapok miatt. (Értsd: egy AM:es ork/varkaudar pakli kisebb eséllyel védekezik rád egy kyorg-ot, mint egy Életenergia)
  Első kör passz. (kontroll)
  Követős pakli első kör, 1 mana.
  Ha nem a 0ás countereket használod mellé (villámhorgony, szemétdomb, etc.) akkor jó eséllyel te is passzolsz, hogy a második körös erőforrásodat meg tudd védeni.
  Kontroll, második kör, 3 mana, töri a követődet, van 6 lap a kezében, ugyanúgy megver, mint eddig.
  (Bilincs azért kezdi el, mert második körben dobatni akar vmit a kezedből, és a legtöbb követő jelentette előny – laphúzás pl – ellene semmit nem jelent.)
  Szvsz a harangmesterhez hasonlóan, ha 4ik körben lehetne őket törni, akkor már adnának valami stabilitást.
  De hogy a saját javaslatomat is kritizáljam: ha egyszerre törölnénk a követő nerfeket (minusz rox, csapda, raia) ÉS tennénk rúnázhatóvá az Életenergiát, (meg akkor a Soxínnek is kéne egy 20ÉP-ről kezd, ÉS ha az ellen rúnát/mezőt használ, akkor a Soxín is csak 4 lappal kezd nerf – enélkül a Soxín brutálisan erős lenne minden mással szemben) akkor mindenki mezőzne, vagy sima 5 lapozna.

 60. A Sokszínt (szerintem) soha az életben nem fogják nerfelni. Az egy UR, aki beszerzi (a mai piaci árak mellett 5 számjegyű összegért), az használja. Az Életenergiát meg anno 200 Ft-ért “dobálták”. Nehogy már egy 15-20ezres meg egy 200 Ft lap ugyanazt tudja…Az UR pont azért UR,mert erős és/vagy egyedi dolgot tud. (mondom ezt úgy,hogy sose költöttem sokat a játékra, és nem egyszer kaptam ki Sokszíntől).

 61. @harigeri: szó sem volt arról, hogy a második körtől lehessen követőt törni. Többször több helyen felvetettem én is, mások is, hogy az első két körben ne lehessen követőt törni. Ha ez így lenne, és maradni a nerf, akkor volna a követős deckeknek egy erős, viszonylag stabil második és talán egy harmadik köre.

  1) Ha kezd a követő, akkor az első körét nyilván elpasszolja. Itt jönnek képbe az ötlapos kontroll védekezéses lapjai, illetve az ingyenes kánterek, ha rá tudja kényszeríteni a követőt arra, hogy lapot játsszon ki.
  A kontroll szintén passzol az első körében, vagy megpróbálja redukálni a követős játékos kezdőkezét, erőforrásait.
  A követős deck a második körében megpróbálhat terülni. Itt jönnek képbe a kontroll ősmágiás kánterei.
  A kontroll a második körében szintén leszed/erőforráskodik, stb… és a követős decknek van még egy harmadik köre, amikor vagy megnyeri a játékot, vagy jó eséllyel elbukja.

  2) Ha a kontroll kezd, akkor még ennél is sz@r@bb a helyzet, mert ez a bizonyos harmadik köre nincs a követőnek, hiszen addigra már nincs követője. Viszont cserébe a kontroll elesik a védekezéses lapoktól.

  Ez a változtatás még mindig nem a szent grál, de aki szereti az all-in paklikat, annak van esélye nyerni néhány partit. Mert így, ahogy most áll a helyzet teljesen értelmetlen négylapos törhető követős decket versenyre vinni. (Mondom ezt úgy, hogy számos versenyre elvittem az íjászokat, így van bőven tapasztalatom e téren.)

  Kérdés, hogy ez a változtatás megérne-e annyit, hogy bevezessük.

  Szerintem igen. De ezt az okosok majd jól eldöntik. Végig kéne gondolni még alaposabban, és megvizsgálni, hogy mindez hogyan hatna a nem-ötlapos kontrollok elleni match up-okra.

 62. re Nika: én is kis esélyt látok rá, hogy egymagában a Sokszínt nerfeljék. Annak viszont nem sok értelme van, hogy az Életenergiát nerfeljük, a Sokszínt meg nem. Ha azt nem vesszük értelemnek, hogy az UR-rel lehet 5 lapozni továbbra is, Életenergiával meg nem.

  re JJ.: előttem Dávid említette: ‘Olvastam olyasmit, hogy követős deckek gyengék… persze, hogy azok lesznek, amig nem lesz az írva rájuk, hogy első körben is már megy a drágítás, valamint második körtől lehet belőni őket.”

  Erre reagáltam, hogy szerintem a harmadik-negyedik körös törés lenne reális.

  Az általad leírtakkal amúgy egyetértek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.