Retro Challenge – Top 5 felfedezett

Avagy lapok, melyek a kihívás miatt jutottak komolyabb szerephez, és végül nem okoztak csalódást.

A Retro Challenge-et lezáró cikkben már beígértem, hogy közölni fogok egytoplistát azokról a lapokról, melyek a legnagyobb pozitív megjelenést okozták számomra az elmúlt hónapok során. Miután a rendelkezésemre álló lapkészlet – különösen az első pár hónapban – erősen limitált volt, ezért kénytelen voltam alternatív megoldásokban gondolkozni. Ez jellemzően régi, illetve kevésbé használt gyak-nemgyakokat jelentett, hiszen tipikusan ezek azok, amik nem nagyon bukkannak elő a versenyeken. A kihívás azonban bizonyította, hogy az elfeledett vagy éppen lenézett lapokban is lehet erő!

#5 – Tükördémon

Meglehetősen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy Alakváltó ősköddel játsszanak – hát még én a Challenge elején. Még szerencse, hogy ott volt a jó öreg paraszt-ősköd, ismertebb nevén a Tükördémon! A kihívás elején fontos szerepe volt azoknak a kártyáknak, amik az ellenfél lapjait használták fel, hiszen ezekkel elég jól lehet csökkenteni a minőségbeli hátrányt (pl. Huraggin taktikája). A Tükördémon is ezért kerülhetett be a deckbe, amivel a saját lapjaim mellett az ellenfelek erős lényeit is le tudtam másolni. Az esetek túlnyomó többségében persze egy Ősköd még mindig jobb nála, hiszen az nemcsak az asztalt nézi, ugyanakkor nem egy olyan szituáció volt, amikor a Tükördémon úgy húzott ki a bajból, hogy az Ősköd nem tudott volna. Hogy miért? Azért, mert nem fix költségű lényt is lehet vele másolni! Nem rossz például így válaszolni az ellenfél Káoszgoblinjára.

#4 – Az alvilág büntetése

Az első komolyabb sikeremet igazából ennek a lapnak köszönhetem, a januári pécsi egyszínű versenyen ugyanis – ahol végül második lettem – ez volt a börtönös paklim legfőbb húzólapja. Kicsit hasonló elven működött, mint a Tükördémon, vagyis fel tudtam használni vele az ellenfél erős kártyáit, de persze a saját lapjaimat is nagyon jó volt visszahozni vele – arról nem is beszélve, hogy ha felgyűlt a mana, akkor még a “merítést” is lehetett növelni a pakliégetéssel. Igazából ha belegondoltok, akkor nem nagyon van olyan lap a játékban, ami két manáért, egyetlen cselekvésből visszarak egy lényt a játékba bármelyik gyűjtőből, és még a kijátszáskori képességek is kisülnek. Valószínűleg azért siklott át mindenki ezen a lapon, amikor megjelent (soha nem használták), mert akkor még nem voltak ennyire hangsúlyosak a kijátszáskori képességek.

#3 – Motyogó hírnök

Már a Challenge előtt is jól tudtam, hogy ebben a lapban sokkal több van annál, mint ami elsőre látszik (keresés egy etnikum deckbe), próbálgattam is már, most volt azonban csak alkalmam hosszasan is játszani vele. Azt hiszem, az sokat elmond, hogy ott volt az 5 legtöbbet használt lapom között a kihívás során. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy nem-motyogó deckbe erősebb, mint a sajátjába, hiszen ha nincs követő, anti-mágiával jön, ami egy Börtön vagy egy Korlátozás mellett mondani sem kell, mennyire durva. Lapelőnyből keresünk, de legrosszabb esetben is kapunk némi infót, ami szintén rengeteget tud számítani – akár olyan szempontból is, hogy mit keressünk. Szerencsére bőven van mellé univerzális motyogó (Anya, Gyógyító, Büntető, Szörcsögő), hogy lehessen miből meríteni.

#2 – Vajákos

Egyetlen 300 forintos ritka sem hozott még le nekem annyi meccset, mint a Vajákos az elmúlt nyolc hónapban. Brutálisan alulértékelt lap, ami szerintem az egyik legjobb permanens leszedés jelenleg a játékban – és nem csak azért, mert közben mellékesen meg is nyeri nekünk a meccset. A rezisztencia ikonról sokan megfeledkeznek a mai napig, pedig manapság, amikor mindenki csak a leguniverzálisabb, a lehető legkevésbé speciális leszedésekkel játszik, pont hogy felértékelődik, sokáig csak A nagytanács ítélete volt rá igazán jó “mainstream” megoldás. Az Alanori Olimpiával még bejött néhány hatékony ellenszer, de még így is kihagyhatatlannak érzem a lassabb, korlátozó szabálylappal játszó deckek mellől. Főleg úgy, hogy ki lehet rakni “üresbe” is, megelőző jelleggel, hiszen nem nagyon kell tartania attól, hogy lecsípik – legrosszabb esetben kicsal egy nagytanácsot, az se rossz üzlet.

#1 – Szörcsögő motyogó

Az abszolút Number One, a cipősdobozok császára – avagy egy gyakori lap, amire hónapokig kis túlzással rá se nézett senki, mégis kegyetlen erő lakozik benne. Azt hiszen mindent elmond a Szörcsiről, hogy a Nemzetis hagyományos paklimat végül szinte teljes egészében rá építettem – és végül nem is bántam meg. Pedig látszólag nem csinál semmit: kijön és lassan égeti a decket. Igen ám, csak se manába, se lapba nem kerül, így bukni nem tudunk rajta, az ellenfél pedig vagy megoldja egyből, ami általában tempó és lapelőnyt jelent (counternél csak az előbbit), vagy egy idő után ráeszmél, hogy lassan már nem marad nyerése – akkor pedig már lehet, hogy rég késő. A két nekronos költségnek ráadásul további előnyei is vannak: simán kificcen Lassan járj! ellen is ingyen, illetve nem viszik a játék elején az olyan gonoszságok, mint az Őshangya kamikázé vagy a Bűzös, a guberáló. Talán durván hangzik, mert eléggé más a két lap minden tekintetben, de ha okosan építünk decket, akkor van annyira kemény win condition, mint az Öntörvényű krabber. Imádlak Szörcsi! ❤

A legfőbb tanulság az, hogy soha nem szabad elsiklani a lapok fölött, sőt, időnként érdemes szisztematikusan visszanézni a korábbi lapkészletet, hiszen sosem lehet tudni, hogy egy régebbi kártya számára mikor nyílnak meg új dimenziók az újonnan megjelent lapoknak köszönhetően.

Ahogy ígértem, a napokban még mindenképpen fogok írni a Retro Challenge “végtermékéről”, a Korlátozásos deckemről. Illetve a kezdő és újrakezdő játékosoknak javaslom, hogy még ma este nézzenek vissza a Blogra, mert készülök nekik egy kis meglepetéssel!

Csető Zsolt

5 thoughts on “Retro Challenge – Top 5 felfedezett

 1. A Tükördémon nagyon jó lap! Több versenyre elvittem már az utóbbi időben és általában is nem csalódtam benne. Nem csak abban különbözik az Alakváltó ősködtől, hogy tud X-es lényeket is másolni, hanem abban is hogy sima ritka, ezért azokra a formátumokra is ad egy Ősköd-light-ot, ahol amaz tiltott. Az 5×10 (korábban 5×9) formátumokon sosem hagyom ki a deck-ből, hiszen ő az egyik legszuperebb torzszülött.

 2. A Tükördémon sok szituációban erősebb az Ősködnél.
  Szerintem amikor UR-ben kiadták az utóbbit, elfeledkeztek a démonról.
  Tükördémon bármilyen lényt lemásol az asztalról, nem fix ik-jút, és altípussal nem rendelkezőt is. Pl. Vízitündért is másolhatsz vele, amit az Ősköddel nem, és ezen akár a meccs is múlhat. Vagy ott az említett Káoszgoblin, esetleg Furmányos pega, és még sorolhatnám.

  Az Ősköd ereje inkább abban rejlik, hogy több lehetőségből lehet választani az adott szituációban (kéz, gyűjtő), és hogy gyakorlatilag bármilyen keresés előveszi a pakliból, a Démont meg be kell húzni.

  Viszont ha már behúztuk, akkor nem egyértelmű, hogy melyik az erősebb.

 3. Amikor az életenergiának már alig van nyerés a deckjébe és a szörcsi kapja a leszedést a zanpók helyett

 4. Visszajelzés: Bukottak és felemelkedettek – Kreátor műhelye | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.