Versenybeszámoló – Excelsior, Isteni egyensúly

Gergely Ferenc nyerte a versenyt gólem paklival.

Nagy volt az érdeklődés az Excelsior első novemberi versenye iránt, hiszen nem kevesebb mint 27 játékos indult a november 8-i szerdai megmérettetésen. A formátum Isteni egyensúlyt volt, minden jellemből kellett tehát egy színt használni.

Az elmúlt időszakban újból felkapottá váló Lassan járj! ismét nagyon népszerű volt, de sokan indultak Villámháborúval is.

Szabálylap (10)

 • 4 Villámháború
 • 2 Lassan járj!
 • 2 Semleges csatamező
 • 1 Ősi rúna
 • 1 Zarknod bilincse

Követő (8)

 • 2 Harangmester
 • 1 Molluszk, az ócskás
 • 1 Manafamiliáris
 • 1 Sheran követője
 • 1 Mérgező rakshallion
 • 1 Kreátor követői (Őrült Enkala, az animátor + Elenios követője)
 • 1 Lépéselőny

Egyéb (9)

 • 3 Lassan járj! + Kragoru familiárisa
 • 2 Lassan járj! + Őrült Enkala, az animátor
 • 1 Lassan járj! + Sárkány úrnő
 • 1 Ősi rúna + Antimágikus rakshallion
 • 1 Ősi rúna + Sötét manifesztáció
 • 1 Tábori adó + Harangmester

A hétfordulós versenyt végül Gergely Ferenc nyerte, aki Lassan járj!-as gólem paklival szerezte meg az első helyet, Arató Zoltán és Egyed Dávid előtt. Érdekesség, hogy a másik hasonló pakli is befért a Top 5-be – a Szemétdomb nerfjét követően bátrabban nyúltak a játékosok a Mithril gólemhez.

1. Gergely Ferenc (paklilista) – Lassan járj! + Őrült Enkala, az animátor
2. Arató Zoltán (paklilista) – Zarknod bilincse
3. Egyed Dávid (paklilista) – Ősi rúna + Sötét manifesztáció
4. Kahn Evarth – Lassan járj!
5. Horváth Dávid (paklilista) – Lassan járj! + Őrült Enkala, az animátor

Érdekesség a versenyről

 • Arató Zoli valószínűleg a HKK történetében elsőként összehozta, hogy Zarknod bilincse mellé követővel is játszott: Szirén ősanyával ellopta ellenfele, Ács Domonkos Harangmesterét!

Az Excelsior következő versenye november utolsó helyére várható, a pontos időpontot és formátumot illetően azonban figyeljétek majd a hkk.hu versenykiírásait!

Csető Zsolt

9 thoughts on “Versenybeszámoló – Excelsior, Isteni egyensúly

 1. Grat Fec! Mithril szerintem komoly fejtorest okozhat a kovetkezo idoszakban, talan vissza is kerul miatta A kulonlegesseg megcsufolasa a paklikba (aki meg nem hasznalt Exterminalast eddig, na az is fog).

 2. @A.Á: miután a nerfek nem véglegesek (és ha nagyon ilyen gólemes lesz a meta) könnyen előfordulhat, hogy a próbaidőszak után lekerül róla a nerf.

 3. Sztem amit fix nem kéne visszavonni az a domb, ha másért nem a design space maitt. Simán játszható lett pl emiatt a megcsuf és kell is a Mithril ellen (az egyik gólemet pont ezzel, a másikat extermmel oldottam meg de gomak is ott van tökéletes válaszként kb az egész dekkre

  Én egyedül a hatos italt remélem hogy valahogy újra lesz gondolva mer nagyon szotyi jelenleg (nem visszacsinálva, azt semmiképp sem szeretném)

 4. (Szemetdomb)
  Vagy inkabb: a Mithril golemnek kellene ugy mukodnie (nem repul!) ahogy vegig teszteltuk (talan nem mindenki tudja, ez egy nyomda-elokeszitesi – nyomdahiba volt csupan). Es akkor nem kene kulon lapnak lennie, ami ‘vedekezik ellene’…

 5. Azért egy UR ne legyen már elfogadható megoldás egy túl erős kártyára!
  A Mithril gólemről pedig az 1. két körben le lehetne venni a védelmet, vagy kipróbálni akkor szárnyak nélkül, esetleg 2-vel csökkentett sebzéssel, ha komoly gondot jelent. A Domb nerfelése design okokra vezethető vissza, mint ilyet, nem kéne piszkálni szerintem. Illetve továbbra is azt vallom, ha egy lappal baj van, akkor azt a lapot kell nerfelni/tiltani, nem kiadni ellenlapokat, ami egyrészt csak egy egyre növekvő laperősödési spirál, másrészt dekképítési kényszer és szűkítés.
  A problémás lapok jellemzője: ha létrejön, és túlél legalább 1 kört, 95%-ban eldönti a játékot, mert vagy aránytalanul nagy lap és/vagy tempóelőnyt ad az árához képest, vagy túl nagyot sebez. Bármelyik is, minimum közvetve hozzásegít a nyeréshez, de legtöbbször közvetlenül.
  Az ellenlapok általános jellemzője: egy bizonyos fajta problémás lap vagy szituáció ellen legalább közepesen jó. Egyik sem ad lap vagy tempóelőnyt, inkább az ellenfél előnyét igyekszik csökkenteni. Mint olyan egyik sem visz igazából közelebb a győzelemhez, inkább a vereség elkerülését segítik. Ráadásul, minden szempontból utólagos megoldások. egyrészt minimum 1 évvel a problémás lap versenyasztalokra kerülése után érkeznek, másrészt a problémás lap játékba kerülése után kell kijátszani a legtöbbet.
  Ebből látható, hogy a jelenlegi formájában az ellenlapok kiadása nem igazán célravezető. (Vannak üdítő kivételek, amik viszont metaismeretet igényelnek pl. Gomak megsemmisítő pillantása.) A legtöbb esetben azonban megkésett és gyenge kártyák érkeznek ellenlapként. Pl. VÉ-ben a töltelék gyakori lapok kaptak egy csomó hasznos funkciót, amik így el lettek pazarolva, mert soha sehová nem fértek be, ez a tendencia később is megmaradt pl. Lassú víz Nagyritkán pedig átesünk a ló túloldalára és jön 1- minden komoly versenyen minden játékosnak kötelező 3-at használni kártya (Nagytanács). Mennyivel egyszerűbb és célravezetőbb lett volna nerfelni/tiltani azt a 2-3 problémás lapot, nem?

  (Azt az érvet, hogy nehéz és sok fejben tartani a tiltást/nerfet, elég gyengének érzem, lévén minden versenykiírásba nyugodtan oda lehetne írni őket. Senki nem megy el úgy versenyre, hogy nem nézi meg a kiírást. És mivel a tiltások a dekk építésen kívül mást nem befolyásolnak, így a versenyen már csak azt az 1-2 nerfet kellene fejben tartani. Otthon pedig mindenki azzal játszik amivel akar.)

  Üdv: Kyb

 6. Kyb!: Írtál már ki versenyt? Nekem (más szervezőtől is hallottam) rendszeres, hogy nem pontosan az van kiírva mint amit meghirdetett. A legutóbbinál szombatra szerveztem de versenykiírásban szerda volt. Dupla versenyt szerettem volna csak egy lett kiírva.(szóltam javították)
  A Hatalom korlátozása versenyen csökkentettem a használható nemgyakok számát 15-re, tiltottam az öntörvényűt és az elmecsapdát. A behón hiányoztak ezek az kérések. (A versenyen természetesen tombolt az öntörvényű. Az első helyezett elmecsapdázott.) Persze megint szólhattam volna, de…
  Nem csak 1-2 nerf van. A fejben tartás kevés. Bírózás után a problémás lapokat alaposan el szoktuk olvasni és az alapján ítélünk. Persze ha egy lap nem azt csinálj mint ami rá van írva kell a net és ki kell keresni behó honlapján mit is csinál.

 7. Azt tegyük, hozzá hogy Domi készült drágítás ellen és rendesen be is lett gyalázva az összes gólem amit kijátszottam. Off: ez meg 1 pörgős verseny továbbra is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.