Bukottak és felemelkedettek – Alanori olimpia

Avagy lapok, amik végül teljesen mást hoztak, mint amit vártunk tőlük.

Már megszokhattátok, hogy az egyes kiegészítők megjelenése előtt rendre szemügyre vesszük az éppen “kifutó” csomag lapkészletét, megvizsgálva, melyek azok a lapok, melyek nem feltétlenül azt hozták, amit vártunk tőlük.

A ‘Bukottak és felemelkedettek’ sorozat ezen részében is azokról a kártyákról lesz tehát szó, melyek vagy nem voltak képesek megfelelni az előzetesen támasztott nagy elvárásoknak, vagy úgy futottak be sikeres karriert, hogy kezdetben kevesen számítottak erre.

Bukottak

Drakolder specifikátor: Mennyire jó már, amikor ellopunk az ellenfél kezéből egy Unaloműzőt, egy Italkeverést, egy Az elme hatalmát, egy Techiánafluxot vagy akár csak egy szimpla A nagytanács ítéletét? Nos, ez az elmélet. A gyakorlat pedig az, hogy a kontroll pakliknak nem nagyon volt szükségük egy ennyire speciális lapra, a többi deck számára pedig túl bizonytalan védelemnek bizonyult. Arról nem is beszélve, hogy a sárga szín eléggé háttérbe szorult az elmúlt félévben, Villámhorgony ide vagy oda.

Árnyvillám: A krabber-tündér láz bizonyára az életkioltó nélkül is lecsengett volna, az új képességgel ellátott lapok miatt azonban pillanatok alatt eltűnt ez a két lap a metából. Emiatt az Árnyvillám létjogosultsága is megkérdőjeleződött, hiszen hiába hangzik jól az instant lénylopás, a csak lényekre ható leszedések már nem férnek be túl gyakran a spelles deckekbe. A sztár leszedések mellett nem maradt neki hely.

Nevezési díj: Az elmúlt pár évben elég sok keresés került a broken-közeli kategóriába, és bár a Nevezési díj nem tűnt ennyire erősnek, azért joggal bíztak benne sokan: nagyon olcsó, még Bilincs ellen sem blank – mi kell még? Végül mégsem használta nagyjából senki: Rhatt és a Börtön is jócskán visszaesett az elmúlt félévben, ami eléggé megpecsételte ennek a lapnak a sorsát.

Varkaudar merénylő: Rég volt már igazán népszerű körszakítás a játékban, de ha valaminek, hát egy 1 manás, anti-mágiás lénynek minden esélye megvolt arra, hogy megtörje ezt a “csendet”. Végül mégsem sikerült: a saját paklijába nagyon jó kis lap lett ugyan, ezt leszámítva azonban nem nagyon került elő a merénylő.

Főnix születik: Nagyjából hasonlót lehetne írni erről a lapról, mint az Árnyvillámról: hiába hangzik iszonyatosan durvának az ingyenes lényleszedés + lénytermelés, egész egyszerűen ez már egy túl speciális funkció ahhoz, hogy széles körben használhatónak bizonyuljon. Nem reménytelen egyébként egyik lap sem, ám változnia kell a metának ahhoz, hogy elérhessék azokat a sikereket, amiket kezdetben jósoltak nekik.

Felemelkedettek

Solkim, az alkimista: Az élet + háló + dobatás + semmizés egy olyan erős kombináció, hogy nem csoda, hogy végül a legkülönfélébb paklikba befért. Nagy valószínűséggel csak annak köszönhető, hogy nem lett igazi top spoiler, hogy a lila szín a mostanság érkezett tápok ellenére sem lett egyértelműen jó szín. Solkim azonban sok esetben egy jó indok volt arra, hogy Chara-din képbe kerüljön egy decknél.

Trebor kalodája: Az Albínó varkaudar önmagában fellőtte Dornodont a meta-térképre, az olcsó counterek terén azonban nem áll túl jól a szín. Talán ennek köszönhető, hogy Trebor kalodáját meglepően gyakran használták, ám ami igazán fontos, hogy a gyakorlatban kiderült: a hátránya egyátalán nem olyan nagy, mint amekkorának látszik.

Kékvérű oroszlán: A Lassan járj! nagy féléve volt ez az elmúlt pár hónap, ami miatt törvényszerű volt, hogy a Kékvérű oroszlán előkerül – mind a járjas paklikba, mind pedig azok ellen. Egy-két lap oldja csak meg optimálisan, counterelni pedig nehéz – ezért is lehetett belőle stabil választás.

Bubu: Elég drága ez a lap, nem? Vagy mégsem? Szó se róla, nem kevés keret kell ahhoz, hogy igazán nagyot szakítsunk Bubuval, de így is használták, leginkább Csatamezőben, Zarknod bilincse mellett lehetett vele találkozni. Utóbbi nagyon fontos részlet, hiszen talán annak köszönhette sikerét, hogy egy olyan erőforrás, ami zarknodos szabálylapok mellett is működik – és nem csak leszedésként.

Ripityom bácsi: Méonech fürkész (új)? Ha engem kérdeztek, akár le is vehetjük azt a kérdőjelet, hiába lehet megtolni ugyanis spellként a jó öreg ciripet, a Ripityom bácsi előnyei összességében hasznosabbnak bizonyultak. Ha pedig játszunk mellé másmilyen dobatással is (például a fent már előkerült Solkimmal), akkor brutál szinergiákat lehet vele összehozni – anti-mágia mellé is nagyon erős!

Most pedig ti jöttök: szerintetek melyik lapok férnének fel az egyes listákra? Várjuk véleményeiteket a kommentek között!

Csető Zsolt

16 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Alanori olimpia

 1. Bukottak közé szerintem simán beférne a Felzárkózás, Kétélű penge, Rozoga lebuj hármas. Nem rossz lapok ezek, de ritkán látni őket a versenyasztalokon mint azt a bizonyos Fehér hollót. 🙂

 2. Ha kicsit kiesik a metából a járj szerintem a kövi félévben elég durva pusztításokat lehet csinálni majd a lebujjal. 🙂

  A Varkaudar merénylő személyes kedvencem, de egyet kell értsek Zsoltival, hogy a saját pakliján kívül mostanában nem rúghat labdába.

 3. Nagyon érdekes, jó cikk, köszönjük!

  Bukottak:

  – A hatalom kék itala (nerf hammer)

  – Csábító papnő: tök jó volt, amíg az Élet földjét nem ‘nerfelték”

  – Ezermester Vix: egyszer kipróbáltam, sebeztem vele 4-et, utána az ellenfelem ellopta, sebződött tőle 6-ot 😀 Többször ilyet nem kockáztattam.

  – Felzárkózás ill. Visszahúzás: lehet, csak a meta nem kedvez a 3-5 követős, Nikolauszos pakliknak, de alig-alig láttam őket.

  Felemelkedettek:

  – Polipokalipszis: először csak a vicces név miatt akadt meg rajta a szemem, de Járj!-on kívül bármilyen erőforrás-kontrollban jól muzsikált, nagy sztár!

  – Virulens yathmog: elképesztően sokoldalúnak bizonyult; ha játszom lilával, min 1 kb bármilyen pakliba befér.

  – Ch’oladan vírusmutáció: undorítóan erős. 1 ZS-ért (nem is túl speciális) counter, nem érdemes se megfogni, se lelőni; ha felszúrja magát/bedobod ZSZ-nek, második körben kb fixen kijön belőle egy 3 VP-s dög, nagyon jó ez az éjfatty irány.

 4. “Csábító papnő: tök jó volt, amíg az Élet földjét nem ‘nerfelték”
  Ezt a véleményt soha nem fogom megérteni.

 5. Oké, de melyik oldalra akarod rakni? 9 pontot kapott, nem volt olcsó kezdetben sem és Barti ment is egy jót a Gólemes járjas dekkel igen hamar, tehát felemelkedett kizárva.

  Túloldalról megnézve pedig azóta is játsszák a fentebb említett paklit, a szemétdomb gyengüléssel meg tovább erősödött, van aki túlzásnak is érzi.

 6. @Dom: felemelkedett, a szemétdomb nerf után, habár érthető, hogy hamar van még a kijelentés 😀

  (egyébként én jobbat mentem a deckkel mint Barti, de természetesen az ő ötlete a deck)

 7. Sose fogom megérteni mit láttok ebbe a rippityomba…
  Totálisan egysíkú előnyt igazából nem termelő lap(ok minőségit és infót ad)…. hát nálam nem üti meg a szintet h deck közelébe tegyem.Ráadásul a színe is elég kamu..A többit tekintve maximálisan egyetértek a ripityom helyére a polipoaklispszist tenném be egyre jobban bejön az a lap.

 8. Teljes mertekben egyet ertek, nalam meg pluszban:
  Bukott a Motyogo verfarkas, nem nagyon lattam se verfarkas, se motyogo, se masmilyen deckbe.
  Felemelkedett a Ryuku ortorony, bar alapbol 8 pontot kapott de cantrip leszedes/butitas kvazi ingyen. Ahol hasznaltam barnat alapbol mindig szoritottam min. 2-nek helyet, masnem side-ba bepattant, szeretem azt a lapot.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.