Bukottak és felemelkedettek – Kreátor műhelye

Az AO elemzése után menjünk egy kicsit messzebbre, a KM bukott és felemelkedett lapjairól olvashattok Ács Domonkos tollából.

Bár Zsolival még az Alanori Olimpia megjelenése előtt összeraktunk egy listát arról, hogy szerintünk melyek lettek a Kreátor Műhelyének legjobb lapjai, Bukottak és felemelkedettek rovatban külön nem tárgyaltuk. Lelkes olvasónk, Ács Domonkos kielemezte a szettet, nézzük, hogy szerinte mely lapok teljesítettek alul a tőlük elvárt szintet, s melyek azok, amik jobbak lettek, mint képzeltük!

Bukottak

Goblin mágia: 2 zanszilánkért ma már varázslatba építve se leszedni, se counterelni nem éri meg és még a védekezéses ikon sem mentette meg a lapot a bukástól, ugyanis noha érkezett egy kiváló ellenszer ennek a kivédésre (Szemétdomb), mégis a túloldalon rengeteg védekezésből is megtolható beleszólás jött ki, így kétszer is meggondolta az ember, hogy mennyire pöröghet. Ha pedig nem sikerült elsütni védekezésből, onnantól a játék korai szakaszában (ha csak nem kifejezetten goblinos tárgyas pakliról volt szó), ez bizony két manáért jött. Azokról a szituációkról meg szó se esett, amikor épp nem tudtunk köteléket mutatni neki, mert mondjuk két semlegesítéses lap volt a kezünkben és sehol egy reakció altípus.

goblinmagia.png

Drakolder Provokátor: a Mágusok alkonya idején indultak a 3 manás lénybe épített lapsemlegesítések, csak mire elértünk a KM-hez, ezek kora igencsak lejárt. Ha a sárga drakolder jelzőleszedését nem sikerült kihasználni, így ez fixen 3 manáért jött, ráadásul a Drakolder negátorhoz képest topdekkre kifejezetten gyenge. Sokat elmond az erejéről, hogy a tavaszi beszűkült látókörön előbb tiltódott ki két évvel idősebb tesója, mint ő maga.

drakiprovi.png

Zanüid: a listánkon a következő, szintén egy 3-as idézési költségű lény alapú semlegesítés, ami jól mutatja, hogy védelem nélkül ennyit ma már nem fizetünk lapért szívesen, még zanszilánkban sem.  A tárgypakli (ahova előzetesen lett predesztinálva) visszaszorult az öt lapos kontrollok (és Fec, a legkisebb óriás) által, ami a Goblin mágia mellett neki sem kedvezett. Végül ganüides bilincset kivéve nem igazán fért be sehova.

zanuid.png

Villámgyors tanulás: jelentős tápot kapott a Sheran a KM-el, ezt a lapot sokan a Kyorg tudással hasonlították össze, végül azonban nem volt gyakori vendég a versenyasztalokon. Az ok elég össztetett: egyrészt a Sheran nagyon mélyről indult, így igen sok spoliert kellett kapnia, míg végül néhanapján beverekedte magát az 5 lapos kontrollokba (ahová alapvetően illeszkedett ez a lap); másrészt a Zarknodos paklik nagyrészt eltűntek a metából, így ha 1 manás erőforráshoz nyúltunk, inkább más színben keresgéltünk, nem volt szükség arra, hogy már side előtt is legyenek olyan lapjaink, melyek nem teljesen blankok. Arról nem is beszélve, hogy igazából meg sem üti a mai sztár erőforrások (Kimeríthetetlen tartalék vagy épp Unaloműző) szintjét. Ha kap egy kereshető lapot a szín, akkor persze változhat a helyzet.

villamgyorstan.png

Szirén Zombi+Virgonc szirén: ezt a két lapot párban néztem, mivel elég hasonló amit tudnak és a költségük is azonos. Alapvető problémája a két lapnak, hogy a csábítás, mint képesség egészen az Élet földje nerfig közel használhatatlan volt, mert reagálhatatlanul visszavették ami az övék. Magukkal a lapokkal pedig az a gond, hogy akkoriban a soklapos kontrollok uralták a metát, melyek relatíve kevés lénnyel játszottak, így ritkán talált az ember értelmes célpontot (ha egyáltalán létrejöttek). Az említett gyengítéssel esetleg bekerülhetnek a körforgásba, csak most meg az nem kedvez nekik, hogy a játék egyik, ha nem legerősebb koncepciója, a Lassan járj! ellen a csábítás mértéke kevés.

 

Tükörgólem: igencsak borsos áron ment kezdetben a különleges semlegesítéssel rendelkező gólem, mellyel elméletben nagyon csúnyán beolthattuk ellenfelünket, a gyakorlat azonban teljesen mást mutatott. Alapvetően leszedések ellen lenne jó ez alap, de nagyon ritka volt az a szituáció, amikor ellenfelünk le akart kapni valamit, nekünk volt 2 zanszilánkunk arra, hogy megakadályozzuk vele és még emellett akadt egy célpont a túloldalon amit el is tudunk távolítani, ez egyszerűen túl sok feltétel. Egy ősmágia sokat dobott volna rajta, de nem hinném, hogy ennyin múlna az üdvösség.

tukorg

Felemelkedettek

Vajákos: nagy kérdés, hogy ha nincs a retro projekt Zsolti részéről, akkor valaha látjuk-e asztalokon a fekete kalandozót, azonban bebizonyosodott az elmúlt egy évben, hogy ebben a lapban több van, mint a gyűjtemény mappa sokadik eleme. Egy lénybe épített permanens leszedés, ami ölés is egyben végül alap lett a semmiből berobbant korlátozásba, de erről már írtak a blogos srácok , így nem szaporítanám a szót vele a szót.

vajakos

Szörcsogő motyogó: igen sokféle pakliban fordult elő, korlátozás, harangmester vagy éppen Villámháború, ami így utólag nem meglepő: ingyen cantrip, ami ad egy zanszilánkot, ráadásul Lassan járj! kompatibilis a költsége. Se megakadályozni, se leszedni nem éri meg igazán (nyilván előbbit érdemes és azt is ingyen, különben fix rosszabbul járunk), mégis meg kell oldani, különben hamar repülhetnek az olyan kulcslapok mint az egy szem Fókuszálás vagy épp egy helyszín (utóbbi szabad teret enged a sajátunk bekeresésére később, ha tudjuk, hogy egynél többen nem játszik ellenfelünk).

szorcs.png

Manafonál: a felújított manafonál is szép karriert futott be, legelőször Dönczi Krisztián találta meg neki az ideális setupot, mely egy kezdetben kézből, később asztalról az ellenfél játékát elfojtó kontroll volt. Különösen jó szinergiát alkot az Unaloműzővel, melynek passzivizálós képességével elérhetjük, hogy ellenfelünk ne kapjon rá manát, így hamar erőforrás előnybe kerülhetünk. Végül pusztán amiatt, mert mi kapjuk rá először a manát is bekerült másféle kontrollokba.

manafonal.png

Dérfarkas: két durva, broken közeli (?) lapot kapott a gyűjtőgen a kieggel, melyek egyike a farkasok legjobb “leszedése”. Korlátot (számomra érthetetlen módon) nem kapott a feltámadására, így akárhányszor visszahozhattuk, ezáltal értelmét vesztette a counterek használata ellene. Egy Farkasgazda vagy Vérfarkas felderítő mellett már a nekron miatt sem kellett aggódni, így olcsón megoldhatta a bilincsre váltó gyűjtőgen az összes fenyegető veszélyt, legyen az háló vagy őrposztban lévő lény. Alacsony életpontja miatt könnyűszerrel le lehet üttetni, így a második fő fázisban ismét rendelkezésre áll, valamint a következő körben beszállhat csontra. Pont ezek miatt jó eséllyel az asztalon tanyázik, így még semmizni se lehet saját körben, csak egy leszedés után.

derfarkas.png

Nekromanta pálca: erejét jól mutatja, hogy olykor Lassan járj!-ba is beszuszakolták, noha természetesen ez is gyűjtőgenben talált otthonra elsősorban. A 3 generálás és a permanens, hálót kikerülő erőforrás eszméletlen erősnek bizonyult egy ilyen korlátozott környezetben, ha létrejött a lap és a használatig is eljutott a tulajdonos, jó eséllyel lehetett kezdeni a következő kört, nem igazán volt visszaút.

nekromanta_palca

Ez volt az én véleményem a meglepő pályát befutó lapokról, hozzászólásban írjátok meg, hogyan látjátok a listát, miket hiányoltok, mikkel nem értetek egyet!

Ács Domonkos

6 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Kreátor műhelye

 1. Korrekt, jo kis cikk!

  A bukottak-hoz betenném még a Hatalom szavát (10-es volt), bár szerintem a színe miatt nem fér be főleg a kontrollba
  A felemelkedettekhez, ha befért a Dérfari ill. a Nekropálca a 8-8 pontjával, akkor az Anyamotyogó is beficcenhet.

 2. Tekintve, hogy ez volt az utolsó soklapos kieg, nem volt egyszerű leszűkíteni a listát (nem is sikerült, a bukottaknál több van 5nél :D), a hatalom szót viszont nem merném hozzáírni egy bővebbre se, ott 100% a színnel vannak (kisebb) gondok. Bár a nemzetis paklimba elég volt ez, az előny, solkim, illetve a szerintem szintén színe miatt elfelejtett kreatív affinitás hogy helye legyen a lilának.

 3. A bukottakkal egyet ertek, furge elf es kreator kovetoi meg belefernek az en listamra.
  A felemelkedettek mar az elozetes alapjan is jo lapnak voltak titulalva, nekem oda a koncentralt buzsugar is felferne. Eleg jo leszedes, es nem csak orgling pakliban lattam aratni.

  Kivancsi lennek a szerkesztok listajara is 🙂

 4. Részemről bukottnak tekinthető az Elégtétel is,valamint a Hegynek föl. A legnagyobb felemelkedett az Anyamotyogó,illetve szerintem a Rücskös látógömbben sem volt ránézésre annyi,mint valójában. A Dérfarkas és Nekromanta pálca nem értem miért van ezen a listán,mindkettő brutálisnak tűnt már az elején is és beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

 5. A Dérfarkas és Nekromanta pálca nem értem miért van ezen a listán,mindkettő brutálisnak tűnt már az elején is és beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

  +1 Zorallnak.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.