Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

A tegnapról dióhéjban, és egy újabb nerfről olvashattok a mai szivárgásban.

A tegnapi tesztelés ismét az epikus követők jegyben telt, az alábbi paklikat figyeltem meg:

Epikus orgling
Epikus ganüid
Epikus xenó
Epikus A Semmi mestere
Kreátor követői – Harangmester + Transzcendáló rakshallion
Chara-din követője
Villámháború szirénekkel
Rox, a csontok ura

Ezek közül személyes kedvencem A Semmi mestere, elég jól mozgatja a fantáziát (egész különleges a mechanikája). Azonban a tegnapi tesztelés legnagyobb dolga talán nem is maga a játék volt, hanem az, hogy a tesztcsapat közös megegyezéssel egy újabb lapot száműzött a nerfelt lapok közé. A héten nagy port kavart cikkünkben olvashattátok már, hogy a jelenleg nerflistán lévő lapok mellé egy plusz jelöltünk is volt a Veszettség személyben. Maga a Veszettség egy meglehetősen inkorrekt lap, és nem csak Lassan járj! mellett (de főleg itt, rajta kívül a Semleges csatamező fegyvere volt az ötlapos kontrollok ellen a laphátrány ledolgozására), bizonyos feltétel mellett ÉP-t lappá konvertálhatunk úgy, hogy még az ellenfél ősmágiáját is kikapcsoljuk.

Veszettség pro: nagyon erős ősmágia ellenes lap, a puszta jelenléte életre keltett legalább háromféle Lassan járj!-at, háttérbe szorítva ezzel a versenyasztalokat domináló Életenergiákat. A drágító (korlátozó) szabálylapok nagyon fontos szerepet töltenek be a játékban, ha nem lennének akkor tényleg nem szólna másról az egész, mint a nulláskánter-szindrómáról. Fontos tehát, hogy egészséges mennyiségben legyenek ezek a versenyasztalokon, és ezeknek a pakliknak egy jó fegyvere ez a lap.

Veszettség kontra: az ősmágia szabály nem véletlenül került bevezetésre, egy erős de szükséges fegyver a drágító lapok ellen. Persze van, hogy átesünk a ló túloldalára (pl. Elmerombolás, ami konkrétan minden drágítást kipucolt a játékból), de a lap puszta jelenléte miatt nem lehet korai ősmágiával indítani a játékot (Szemétdomb, Techiánaflux), főleg, ha még a lap önmagát keresi, nem a legszerencsésebb.

A változás a lapon annyi, hogy most már nem keresi elő önmagát, minden más maradt. A módosítás december 15-től érvényes.

Annyit hozzátennék még, hogy ez egy szükséges lépés volt, de a második félévben egyszerűen túl kevés hagyományos verseny van ahhoz, hogy egyértelmű dominanciáról beszéljünk. Nektek mi a véleményetek, jó döntés született? Természetesen próbaidőszakról van szó, ahogy mindig.

Dév bácsi

48 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Dávid, kihagytad az Epikus Fagólemet a listáról! Amúgy szerintem jó döntés született, nekem tetszik.

 2. Isten áldja a tesztelőcsapatot ezért a nerfért, megérte sírni hosszú kommenteken keresztül (nem csak nekem, mindenkinek)!

  Tökéletes amúgy a nerf, így kiszorul a mezőből ami amúgy is egy exploit volt és bentmarad a járjban, anélkül, hogy ki kelljen sideolnunk az ősmágiás, asztalon maradó lapjainkat (ami abszurd egyébként).

 3. De jó… nem lehetett volna januártól esetleg?

  Amúgy nem értem ezt a “hisztit” (és bocsi az elnevezést, de nonszensz mi megy ezzel kapcsolatban), szerencsére ez a játék nagyon sok lapot tartalmaz, több megoldást, stb, max le kell porolni 1-2 régi lapot, ami most aktuális lehet és kész.

  Pörgős versenyen: igaz nincs side, de az külön meta, és lehet ellene készülni.

  Nekem kvázi mindegy, csak azért, mert néhányan nem tudják megoldani, és azért kapjon nerfet… (emlékszem volt, hogy kijátszottam a Veszettséget, és leszedték, betappelték stb, megoldották és vígan élt az ősmágiájuk továbbra is).
  A Járj + Krag / gólem nem domináns, erősebbek lett, és így van esély már más paklikkal szemben, de nem nyerik sorra a versenyeket… (jöhetnek statisztikák, de szerintem nincs olyan periódus, ahol csak ez nyert és a top5ben is csak ez volt szinte…).

 4. Elnezest, ha szuk a bevezetesi ido, ugy gondoltuk, a 2 het mulva torteno bevezetes eleg ‘lauf’, es maskor is igy csinaltuk HJE.

 5. Veszettül érzi magát az ember mikor a járj pórul jár.
  Akkor ideje elkezdni foglalkozni a várható életenergia problémával. Induljon a vita! Harc halálig!

 6. Zoli: nem azzal van a baj, hogy nem lehet megoldani, hanem mert ingyen lapelőny, ami full inkorrekt. És amit sokan nem vesznek észre: nem csak Járjba!

 7. Oké, cantrip részét elfogadom, viszont az időpont érdekes, hogy D-s versenyen / Hammertime-n még eredeti verzió, és Kecskeméten pl nem… de ez van, kicsit másképp látom ezt az egészet.

 8. Sziasztok!

  Engem egy másodpercig nem zavar, ha a Hammer-es versenyen, már életbe lép a nerf, de akkor, ha erre igény van, akkor ez jó lenne eldönteni vasárnapig, hogy még mindenkit időben lehessen értesíteni.

  Üdv,
  Balázs

 9. Volt amugy meg a tesztelesen Keltetos-eletes-kaller es Fairlight kontroll is, ha erdekel valakit :).

 10. Nevetséges ez az állandó nerfelés! Ha valahol, akkor a hkk-ban mindenre van megoldás /megakadályozni, eltüntetni, dermesztés jelző, kaloda, és folytathatnánk/. Ha valami mégis erősnek tűnik, akkor hozzanak ki ellen lapot. Nerfeltük a szökőkutat, ami a járj ellen jó volt. Mindenki siránkozott, erre nerfeltük a veszettséget! A következő a kragoru lesz, az is sokaknak nem tetszik! Utána jöhet a semleges csatamező, a börtön, és a bilincs. Szerintem mindenki írja össze, hogy mi nem tetszik neki, és nerfeljük mindet! Hagyjuk meg az alfa paklikat, és mindenki eldöntheti, hogy melyikkel akar játszani!

 11. Egyszer fogok rendezni egy egyedi versenyt.
  Kiírás: Nincs tiltott lap, és minden lap úgy működik, ahogy rá van írva.

 12. Idejövök örülni az új kieg tesztelésének, erre itt is a veszettséget kell olvasgatnom? Ne már…

 13. Le kell cserélni a teszt csapatot. 🙂 Ők tesztelték a veszettséget akkor is amikor tervezték a kieget. Most meg nerfelik. Nyányányá-nyá nerfeljük a börtönöket, mert inkorrekt módon korlátozzák a kedvenc paklimat.
  Nem nerfelni kell hanem gondolkodnia a versenyzőnek a pakliépítéskor és a tesztelőknek gondolni a megoldásra a következő teszteléskor, ha túl erősnek ítélnek egy lapot. Köszönöm a munkájukat nincs a lapoknak semmi baja, ne nerfelkedjenek. 🙂 de komolyan jók a lapok.

 14. amikor egy lapon az dönti el hogy 1000 vagy 3000 forint hogy ősmágiás vagy nem, (pl. Fec) nem tartom szerencsésnek (de inkorrektnek sem) hogy ilyen módon növeljük az ősmágia értéket.

  Akinek nincs sok pénze annak a járj egy jó alternatíva egy versenydeck létrehozására, és nem mondom, hogy ezek a deckek mostantól rosszabbul fognak szerepelni, csak mostantól az ősmágiára mint mumusra fognak tekinteni egy kicsit jobban, mint eddig.

  Magával a nerffel egyetértek, inkorrekt lap. Azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy megint a “deckem átlagértéke több mint a fizetésed” fajta járt jobban.

  Személy szerint szívesen venném, ha a veszettség helyett kijönne a Járjba (és a Keltetőbe pls) egy-két olyan lap amitől nem lesz autó bukó bármilyen mező/életenergia/sokszín (most a felzárkózás/visszahúzást felejtsük el, ezek nem jó lapok, főleg keltetőbe nem, főleg a fenti 3 deck ellen nem)

 15. @Katu: Aki azt mondja,hogy a Lassan járj! egy olcsó koncepció, az NEM ÉRT A JÁTÉKHOZ… 😀 Vagy nem ismeri a paklit/ a piaci árakat…

 16. Hogyha a mező miatt volt problénás illetve a lapelőn a semmiből miatt akkor értelmesebbnek tűnik a húzástól megfosztani a lapot mint a kereshetéstől.
  Így a járj meglett fosztva egy fontos lapjátol szerintem.
  Esetleg ha nagyon akarjuk csavarni akkor ha ki kerested a lapot ebben a körben nem húzhatsz utána még jobb lenne de egyszerüség kedvéért +rizikó faktorért lehet csak nem is kéne utána húzni

 17. Már régen szóltam hozzá bármihez, de ennél nem bírtam ki. Ez a nerf ebben a formájában megint elég negatív hangot vet fel bennem, mert ez is szokás szerint azért jött, mert a sok kontroll nem bírja elviselni (elnézést a kifejezésért, ha gorombán hangzik), hogy van egy deck ami néha megveri őket. Az ősmágia egy iszonyúan erős képesség, lassan minden 2. kontroll lapon ott fityeg, mert egyre több a reakciódrágítás illetve a drágítós szabálylapok meg-meg jelennek (itt jegyezném meg, hogy csak járjba jó a drága, keltetőbe, három erdőbe be nem tenné az ember semmi pénzért) . A veszettségnél nekem alapvetően nem azzal volt a bajom, hogy kereshetően elvette az ősmágiát, hanem hogy utána húzott is rá. Szerintem az igazi baj itt van, emiatt a laphúzós funkciója miatt minden mezőbe bekerült, mint igen gyakran kereshető erőforrás és ősmágia rektelés. Az, hogy az ellenfélnél létre kell jöjjön egy ősmágiás Asztalon maradó (!!!) lap, ez elég nagy hátrány a drágításnak eleve. Szóval szerintem azzal volt a baj, azért ennyire OP ez a lap, mert az ősmágia ellenesség mellet ingyen kereshető lapelőny is, úgyhogyaz utolsó képesség az amit nerfelni kéne, nem az első. Minden mező rögtön kiszedné, ellenben a Járjban megmaradna és ott is csak tempóhátrányt okozna, nem lapelőnyt.

 18. A Járj-ba ezután is elsők között fogják betenni a Veszettséget, nem kell félni. Csak, mint ahogy egy kártyajátékban a legtöbb lapot, be kell majd húzni, nem kikeresni, amint az ellenfél lerakta az első asztalon maradó, ősmágiás lapot. A Veszettség még a laphúzást leszámitva is azt tudta régi formájában, hogy a drágitás ellen kiadott lapok egy nagy részét (az asztalon maradókat) pont a drágitás ellen egyszerűen nem érte meg használni. A laphúzás még annyit tett ehhez hozzá, hogy Járj ellen duplán nem érte meg ősmágiás lapot az asztalon hagyni, illetve random más paklik (leginkább mező) ellen is hátrányos lehetett.
  Ahhoz meg, hogy már megint a kontroll járt jól: szerintem a balance akkor egészséges, ha a kontroll paklik esélyesek a nem kontroll (aggro) paklik ellen. Mert a játékban a kontroll elemek jelentik az interakciót. És itt a kontroll alatt nem a “good stuff”-ot kell érteni, és nem a 0-s kántereket, hanem mindent, ami az ellenfél játékára reagál vagy abba beleszól. Pl tipikusan nem ilyen a Leah horda, vagy a 2. körös mithril gólem + fókuszálás, vagy a Járj+Krag. Ha ezek közül valamelyik eléri azt a szintet, mint a legerősebb kontroll paklik, akkor az egész játék kevésbé lesz élvezetes, mert ezek (mivel kontrollálni nem tudnak), akkor lehetnek sikeresek, ha őket se nagyon lehet. Lásd: Járj+Krag: minden lapom +1, ha az ellenfél lapjára irányul, +2; vagy Mithril gólem +2 reagálni, +2 hatni rá –> 4 lap oldja meg kb. a játékban.
  Ha ezek top paklik, akkor muszáj ezzel a 4 ellenlappal játszani, ezért végül valójában kevesebb játszható koncepció marad a metában. Vagy ha narancs lap van ellene, akkor felerősödik a kő-papir-olló meta, mirrorban meg aki kezd, az nyer. Egyik se jó.
  Tehát ha a hkk-ban inkább szereted azt, hogy egy ember ellen játszol, mint azt, hogy a pakliddal játszol, és jobb érzés a döntéseid ÉS a reakcióid ÉS a szerencse miatt nyerni, mint pusztán a szerencse miatt, akkor addig kell örülni, amig a kontroll játék a meghatározó.

 19. Tök jó, hogy megszerzek egy lapot, mert jó az egyik paklimba, erre benerfelik. Megszerzek egy másikat és most azt is. Minek tesztelik a lapokat, ha utána meg nerfelni kell? Az lenne a korrekt mikor már egyszer kijött egy lap, ha szavazásra bocsátanánk, hogy mit nerfelünk és mit nem. Döntsük el mi, elvégre mi fogunk játszani vele, hogy mi legyen a lappal. Ja és ha nem gyűlik össze mondjuk legalább 50 szavazat a nerfelés mellett, akkor marad az eredeti állapot. Legyen akkor demokrácia kérem szépen. Semmiképpen ne egy-két ember döntsön a metáról. Ha a szavazás úgy dönt, hogy nerfeljük, akkor pedig nyomtassák ki az új lapokat a módosított szöveggel és legyen lehetőség becserélni a lapokat, mert már lassan nem tudom követni, hogy mit módosítunk és mit módosítunk vissza. Elvégre én nem olyan lapokat, paklikat szeretek venni, amire úgymond oda kell képzeltem a szöveget lapokra. Esetleg írjam rá alkeszfilccel? Ennyi erővel akkor majd magamnak nyomtatom a lapokat. Ugyan már gyerekek ez olyan gagyi. A másik probléma ezzel az, ha van egy lap amiből kijön egy új változat. Ha most én a régi mondjuk 2008-as változattal játszom annak a szarabb képességei vannak érvényben, mert egész egyszerűen arra a lapra az van ráírva, mert az a régi kiadás. De könyörgöm a benerfelt lapra sem az van ráírva, amit valójában tud. Konkrétan megtévesztő és igazságtalan így a játék.

 20. @T-RexX:

  Ezt te sem gondolod komolyan, hogy mindenki egyenlően szavazzon és demokrácia legyen….kb ott adnám el a gyűjtimet.

  Adott egy rutinos, jó tesztcsapat (akik mint emberek, hibáznak, amit lehet korrigálni, nincs 10-nél több nerfelt lap, ennyit komolyan nem lehet megjegyezni?), akik értenek is a játékhoz, az ő dolguk megszavazni, nem pedig olyanoknak, akik nem látják át a játékot és nem értenek a balansz részéhez.

  Bence HSZ-ét olvassa párszor újra az a néhány ember, aki nem érti mért volt erre szükség

  Ja és amúgy az a minden 2. lapon ősmágia dolgot se értem, kiegenként jön konkréten 3-4 😀 ami nevetségesen kevés ahhoz képest mekkora szükség lenne ezekre.

 21. Köszönjük a nerfet, szerintem hasznos volt. Így is erős, hogy nem lehet kikeresni, legalább kicsit visszaszorul a drágítós téma 🙂

 22. @Bence Szkupien: Teljesen jogos, így én is látom, de annyit azért hadd említsek meg, hogy szerintem ez a játék akkor lesz jó, ha nincs konkrétan legerősebb pakli, hanem sok különböző koncepció van és mindegyiknek van esélye. Nem azt mondtam, hogy szívesen az arcomba kapok egy 2. körös mithrill gólemet, vagy “nekronsárkány + mágikus védelmű gyilkológép” kombót, hanem hogy engem bosszant a kontroll dominancia, hogy minden e körül forog, mert szerintem a kreatív új paklikkal való kísérletezést aláása. (Ezzel nem kell egyetérteni, ez csak az én véleményem)

  @Ács Domi: Csak az a helyzet, hogy azoknak a lapoknak a többségén, amiket spoilereknek hívnak a játékosok és a kontroll paklik játszák, egy csomón ott virít a csinos kis napocska. (nekem nem is hiányzik több, de ebbe most ne menjünk bele mélyebben)

 23. Szkupien Bence leírta a lényeget, azt tessék alaposán átolvasni.
  A játéknak elemi érdeke, hogy mindig az interaktív, úgynevezett “kontroll paklik” legyenek a legerősebbek, de legalább is korrekt eséllyel induljanak minden más pakli ellen. Ez biztosítja az élvezetes, adok-kapok játékmenetet. Abban a pillanatban, hogy ez megváltozik a kombó vagy a horda paklik javára, a játék egyoldalú pasziánsszá vagy pénzfeldobássá degradálódik.
  Én elhiszem, hogy egyeseknek hatalmas élmény néhány Vp-ből és lapdobásból asztalra tenni szumma 20/20 testet és egy kör alatt agyonütni az ellenfelet, vagy balról jobbra belelőni a kezüket az ellenfél arcába esetleg 15 percen keresztül pörgetni egy-egy kombót, de vegyük észre, hogy pontosan ezekkel definiáljuk a negatív játékélményt és a játékromboló hatásokat.

  Ha ezek után is ezt tartja valaki a játék csúcsának és ezt élvezi a HKK-ban, akkor javaslom nekik inkább a Hearthstone nevű online kártyajátékot, ott kiválóan lehet pörgetni mindenféle kombót, anélkül, hogy az ellenfél belepofátlankodna illetve, mindenféle roppant kreatív early game hordával is lehet terrorkodni.

  Illetve, az Ősmágkus térfixálót ismeri mindenki? Az a lap konkrétan gyengébb ellen-effekt, mint amilyen szinten a Veszettség támadó effekt ÉS nem kikereshető (és így is egy korrekt tech/ellenlap). Van még kérdés?
  Megnézném mekkora sírás lenne, ha mondjuk az Ősmágikus térfixálót hasonlóképp ki lehetne keresni, mint a Veszettséget (ha az ellenfél drágít, 3Ép vagy 1 Vp).

  Azt a rengeteg ősmágiás lapot, pedig amivel tele vannak a kiegek sorolja már fel nekem valamelyik hozzáértő, de nagyon figyeljen arra, hogy csak az számít, ami nettó 1 Vp-ből kihozható.

  Üdv: Kyb

 24. @Ács Domonkos:

  – Nem 10 hanem 19 Domi :), nem beszélve a pontosított vagy lemaradt szövegezésű lapokról. De valami azt súgja, lesz még a jövőben nerfelt lap. 🙂

  – Mi értelme vitázni róla, hogy legyen vagy ne legyen nerf? Mindegy, mert majd a tesztelők eldöntik milyen lappal kell játszanom. Én meg max. annyit tudok csinálni, hogy veszek egy másikat. Amúgy, ha felmerül a nerf gondolata, akkor gyanítom a tesztelők (hozzáértők) között sem volt mindig teljes az egyetértés a témában. Pont ezért jogos, hogy mérlegre tegyük a dolgot egy magasabb fórumon.

  – Semmi baj azzal, ha hiba csúszik a tesztelésbe. Tesztelők! Tetszik, amit csináltok. Valószínűleg ezért játszom a hkk-val, de mondom…legalább nyomtassuk újra a módosított lapokat.

 25. A “rengeteg” ősmágiás lapot én sem értem, a B. Jagumir óta konkrétan 0 (!) értelmes támadó counter jött ki a járjas paklik ellen.

 26. Ezt a dolgot, hogy a deckek tele vannak napocskás lapokkal fel sem tudom fogni.
  Az elmúlt 3 évből kijött 4-6 játszott Öm-es lap(NTI,anyamotyi,elme hatalma,Fec,Örökévalóság,Exterminálás) és ennek a fele igazából drágító szablapok ellen nem is igen ér sokat illetve már ki is kopott egyik másik,Ez mellett csak a GE-be kijött 27 reakció drágítás és nyilván ez mellett számos drágító szablapok mellett jól működő papíros(sokszor a két halmaz még metszi is egymást). Akkor most miről beszélünk???

 27. @Zsolti: hát mondjuk a szemétdomb elég meleg volt, amíg nem nerfelték, (most is az, csak már nem annyira járj ellen) mert a járjban nem mertem kijátszani a deck felét (mithrill gólem, megsemm csapás, csábító papnő csak hogy a legerősebbeket említsem).

  Jelenlegi metában szerintem a bufa segítség, exterminálás, szemétdomb, NTI, anyamotyi, Fec, sötét mágia, fel szokott bukkanni. Emellett pedig szerepet játszik a helyettesítés is (leginkább védekezés) és a nem drágítható lapok jelenléte is. Ez így elsőre valóban nem tűnik sok lapnak, de ezt meg kell szorozni 3-mal.
  És akkor lehet hogy félreértettük egymást, (az előző kommentben a hangsúly a “minden második KONTROLL lapon”, vagyis a spoilereken van) vagy mást mondtam, de nem is feltétlen a lapok mennyiségével, hanem a minőségével van baj, hogy mik kapnak ősmágiát. Kötve, hiszem, hogy csk én látom úgy, hogy ezek a lapok nagy mértékben az ősmágia miatt lettek nagyon OP-k. Pl. Fec, mint 0-ás counter. a fenének se kéne, ha nem lenne ősmágiás. Vagy szemétdomb. Vagy nagytanács, amit védekezni is lehet, másrészt 2 zsz-ért jön, amit nem olyan nehéz elővarázsolni első körökben sem. Exterminálás hasonlóképpen. Bufa segítség. Ingyen erőforrás bármikor, laphátrány nélkül.
  Félreértés ne essék: Szükség és igény van az ősmágiára. De szerintem ez egy olyan dolog, amivel nagyon óvatosan kell bánni, mert könnyen alááshatják a játékot.
  Ez a személyes véleményem, gondoltam nem baj, ha itt látják a tesztelők, kíváncsi vagyok a reakciókra.

 28. Fura, hogy ennyire megy a kon”troll”kodás, de személy szerint, szeretem, ha nemcsak kontroll jellegű paklik dominálnak, hanem az aggro-k is jelen lennének, amúgy a kontrollnak nem az a feladata, hogy ellenfelét minden helyzetben lekontrollálja?
  Ergo fel kell készülnie minden lehetőségre, az aggrora, mirrorra, “sima mezei paklira” stb.
  Mellesleg az aggro is egy fajta kontroll, csak “nem a klasszikus értelemben”…

  Szerintem is kellene minden típusú pakli, de ne nerfek által alakítsunk át dolgokat… az lenne a legtisztább: nem balanszos a lap? Tiltás… kész, nincs az, hogy meg kell jegyezni mi is az új változata, stb.

  Számomra ezért volt jó a WoW TCG, ott mint nerf, nem volt, ami nagyon kibillent, az felkerült a tiltólistára (a korlátozott formátumoknál, mert nem volt akkora készlet, hogy mindenre legyen megoldás! Míg hagyományoson nem volt tiltott lap!)

  Amúgy fura az is, hogy itt nem használnak ki olyan lehetőséget, hogy amit kitiltottak,mert broken volt, ahelyett új névként és módosított szövegként megjelenne, ami már nem lenne “játék romboló”, és mindenkinek kedvezne (kiadó, tesztelők, játékosok).

 29. Itt a gond az elvekkel van, nem kimondottan a mostani rerfel.
  Nem siránkozni kell, hanem ha annyira erős, akkor használja mindenki. Ha annyira zavaró a kereshetősége, és a laphúzás, használjatok bilincset.
  Ez a nerfelés, és nem ennél a lapnál leginkább, de olyan, mintha vennél egy autót, És 1 hónap múlva a gyártó visszahívja, és kicseréli a motort kisebbre, mert nem tisztességes a többi autóssal szemben, hogy erősebb a motor!
  Én is azt gondolom, hogy minden lapot inkább tiltani kellene bizonyos versenyekről, és akkor mindenki eldönti, hogy megy e vagy nem. A lapja viszont azt tudja, ami miatt beszerezte!
  Élet földje kapott nerfet, elhangzott több helyen is, hogy eleve a helyszíneken kéne elgondolkozni, mivel nem lehet reagálni rájuk. Erre kijött a fagyföld, meg a késdobáló.
  Végülis egy reagálhatatlan asztaltakarítással nem kell foglalkozni. Ahogy a késdobáló a saját paklijában szinten piszok erős.. Lehet ezeket ki se kellett volna adni akkor.
  Ot tvan a kimeríthetetlen tartalék! Durva lapelőnyt ad, ha nem tudjuk megakadályozni, vagy eltüntetni. Azzal sincs gond!
  Pont annyiba van eltüntetni a nerfelt lapokat, mint a többit! Ha a képességei túl erősek, akkor játszon mindenki olyan követővel, szabálylappal amivel fel tud készülni ellenük..

 30. A mostani vita apropojan 1 megjegyzes: erdemes reszt venni az elozetes vitaban mindenkinek (ld. elozo topic a nerfekrol), mert mig ott joggal irta valaki, hogy senki nem “vedte” a Veszettseget, itt – igy a nerf bejelentesevel – mar mas a helyzet.
  A tesztelocsapat donteseben szamit az is, a jatekosok megosztottak vagy egyontetu velemenyuk van egy kerdesben, igy minel tobben szolnak hozza elozetesen, annal valosabb kepet kaphatunk.
  Akinek keves az ideje, vagy nem olyan fajta, nem kell 23 hsz-ben “nyomatni” egy temarol, de 1-et mindenkeppen erdemes irni.

 31. Félreértés ne essék, én nem a veszettséget védem, nem érdekel, mi lesz vele! Mint írtam az elvekkel van gond. Én vállalkozóként dolgozok, és ha kiadok egy leírást, (árajánlatot), hogy megcsinálok egy bútort x ft-ért 3 fiókkal, akkor az a bútor x ft-be kerül, és 3 fiók lesz benne!
  Akkor is, ha valamit elszámoltam, és netalán még rá is fizetek, nem hogy haszon nem lesz rajta! Nem az a megoldás, hogy 2 fiókkal szállítom ki a bútort. Ha így tenne egy magánszemély, akkor hamar éhen halna. Amit nyomtatva kiadok a kezemből, az úgy van!
  Ha itt kiadták a lapok listáját, hogy ez van benne, akkor miután kifizettük az árát ne mondják azt, hogy ja mégse ez, mert ez így erős. Ez így nem tisztességes!
  Ha valaki pénzt adott azért a lapért, mindegy, hogy melyikért, és mennyit, akkor az azt tudja, ami rajta van, és amit tudott akkor, amikor meg lett véve.
  Ha a tisztelt gyártónak, nem tetszik, akkor következő kiegészítőbe adjanak ki ellen lapot, és gyengítsék a megerősödött koncepciókat.
  Ha a tisztelt játékos közösség szerint erős. akkor használják ők is! Erős volt akkor is, amikor kiadták.
  Vagy akkor kiadás előtt hozzák nyilvánosságra a listát, mindenki nézze meg, és ha gond van kiadásig jelezze. Ha addig nem szólt, akkor meg hallgasson!

  Ez meg az én véleményem!

 32. @darren: az egyik Gizike, a másik gőzeke. Te szerződéses ajánlatot adsz, annak elfogadásával vállalkozási szerződés jön létre, amiben te kötelezettséget vállalsz anak az eredménynek a megvalósítására, ami a szerződés tárgya, azon az áron, ami a szerződésben van. A beho nem vállal kötelezettséget, hogy a csomagban lévő lapok működése nem fog megváltozni.

 33. Magyarul zsákbamacska.
  Akkor ez így teljesen jól van, hogy folyamatosan változik minden.
  Nem megoldást keresnek, hanem átírjuk, jó lesz az úgy!
  Mi is a baj a veszettséggel pl? lapelőny, ősmágia, kereshetőség.
  Adjanak ki egy lapot, ami megfékezi:
  “Veszettség elleni oltás
  Ha veszettség van játékban ingyen kikeresheted. Nem lehet rá reagálni, Idézési költsége nem módosítható. Kijátszásakor húzz egy lapot, ellenfeled eldobja egy véletlenszerű lapját! Az ősmágiád mindenképpen működik, vagy célpont veszettség kikerül játékból, vagy ellenfeled minden lapja +2 be kerül, vagy aki amit akar!”
  Ezt most nagyon kisarkítva, a ló túloldalára átbillenve írtam, de ezt tesztelje le a tesztcsapat, hogy mekkora nagyságú ellenanyag kell. Csak valamit találjanak ki, és ne nerfelgessenek! Akit zavar a veszettség, és számít is rá, az meg igenis tenyen legalább a cserepakliba olyan lapot, amit ellene tud használni!
  Ezer megoldás lehetne, de ez a legegyszerűbb.

  Ha meg mégis változik valami, elvárható lenne, hogy minden változást újra kiadjanak!
  Mert ugye azt szabályban leírják, hogy még a használt token lapokból is legalább egyet meg kell venni, ha versenyre mész. Ugye, hogy az ellenfél tudja mit is csinál.
  Akkor ezt visszafordítom! Minden változtatott lapból minden embernek, aki cserébe az adott lapot leadja legalább egyet újra kéne nyomtatni, hogy az ellenfél tudja mit csinál!
  Ott, ahol nekünk kell megvenni (és mindegy mennyibe kerül, a nyomtatási költség ugyanaz), ott kötelező megvenni, ahol nekik kellene újra nyomtatni ott nincs rá mód, 10 lapot meg lehet jegyezni!
  Elég érdekes megközelítés, és akárki akármit mond, nem ez a normális!

 34. Darren:

  Azért egy egyéni vállalkozást egy közösségi játékkal összehasonlítani nem szerencsés. Egy ilyen típusú játékban előfordul az, hogy egész egyszerűen valamit bele kell nyúlni a játékba ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon. Ez nem olyan, hogy “amit rendelek, azt kapom meg”.

  És persze lehet azt mondani, hogy oké, csinálunk ellenlapot. De egyrészről egy direkt egy lap ellen jó ellenlapot egyáltalán nem kíván ez a játék, másrészt nem szeretnék eljutni a “Veszettség elleni elleni elleni elleni elleni oltásig”…ennél tisztább egy lap nerfelése/tiltása. Arról nem beszélve, hogy egy lap tervezésétől a nyomtatásáig minimum fél év eltelik…nem tartanám helyesnek ennyit várni és fél évig egyhangúvá tenni a játékot.

  Egyébként meg a Veszettség kb. 50 forintos lap maximum, amiből mindenkinek megvan a 3, tehát komoly értékveszteségről nem beszélhetünk. A Horgony, Szemétdomb és Italkeverés hármasa meg így is bőven a használhatóság szintjén maradt. Úgy gondolom, hogy ez a minimális értékveszteség megéri, hogy a játékélmény jobb legyen.

 35. @Balage: Nekem sem kifejezetten a Veszettség nerfelésével van a gondom, hanem az eljárással, ahogy az ilyen jellegű problémákat kezeljük.

 36. @T-RexX: az a baj, hogy nagyon nehéz egy olyan lapot megfékezni, ami önmagát keresi és baj van vele (ha most kiadunk egy Veszettség elleni lapot, jön majd a Veszettség elleni ellenlap és így tovább). Nyilván egy offline játék esetében nehéz dolgunk van azzal, hogy mi legyen az eljárás, a reprint nem biztos, hogy a legjobb, lásd: Lélekgyűjtő, reprintelve lett 3-as változatban, aztán most megint lehet nyomni a 2-sel, illetve mi van, ha mégsem jó a nerf? Re-reprint?

  Megértem, hogy nehéz fejben tartani azokat a dolgokat, amik máshogy működnek, én is kaptam már ki pl Nil miatt, mert elfelejtettem a hálóját (okcsá!), ettől függetlenül azt gondolom, hogy még mindig jobb a változtatás, mint megerőszakolt ellenlapok kiadása.

  @Scoopy: +1

 37. Az a baj, hogy még mindig jönnek ki olyan lapok, amiknek nem szabadna!
  Azt mondjuk, hogy a kereshető lapokkal bajok vannak, erre megint kijött 2 helyszín, ami nem elég, hogy kereshető, még feltétel se kell hozzá, mint pl a veszettséghez, és persze még reagálni se lehet rá! Lehet siránkozni, hogy a kontroll paklik nem bírnak elbánni a veszettséggel, és hogy gyengíteni kell rajta, mert a lassan járj túl erős, és hogy nem változatos a meta!
  A fagyföld egyedül elcsomagolja a kis lényes paklikat, de az nem számít egyáltalán! Magam részéről a késdobálót is erősnek találom..

 38. A fagyfölddel fogjuk rá, hogy egyet is tudok érteni, rá lehet sideolni a kis lényes paklikra. A késdobáló szerintem bőven nem az a kategória. Ha van már tőr az asztalon 2 cselekvésből tudsz leszedni. Random pakliban ugyanez 3 lépés, amit azért nem neveznék erősnek(Úgy értem, hogy a kezemben van a helyszín). Dobótőr decken kívül nem biztos, hogy másba beraknám.
  Ami pedig a nerfelt lapok módosított szövegét illeti, lehet itt az idő egy új alapkiadásra. Ha jól emlékszem nem is olyan régen volt sírás a fórumon, hogy vannak lapok amiket már nem lehet szerezni. Két legyet egy csapásra.

 39. Azért az 3 darab drágíthatatlan és (szinte) reagálhatatlan lépés. Ráadásul onnan kezdve, hogy lent van, ezt megcsinálja körönként. Hacsak nincs tele a paklid körmegszakításokkal, az egy idő után kellemetlen tud lenni. Főleg, ha egy kulcslapodat szedi le.
  Bár az tény, hogy a sikok ellen könnyebb (és sokkal több értelme van) védekezni, mint a veszettséggel szemben. Elég csak, ha több sikkal játszunk, mint az ellenfél, vagy mázlink van és kinekronozza az egyik síknak a másikat.

 40. Én már ezt a reagálhatatlan asztaltakarítást se értem…

  1. hány pakli ellen teszi ezt? 2-3?
  2. hány olyan lény van ami nem csinált még semmit előtte? Ha leszedek egy idéző tekit ami már keresett vagy egy masszaszövőt ami már dobatott, messze nem állok olyan jól
  3. Ha nem építed a paklidat rá kicsit se, SEMMIT nem csinál utána
  4. mindezt ugye 4 manáért, ami egy vagyon

  Szóval ne essünk túlzásokba.

  Dolly +1, nem dobótőr dekkbe nem dolgozik túl gyorsan

 41. Ezt a “nerfelt lapot cserélje ki a Behó” dolgot szerintem el kellene felejteni. Idő,pénz,energia és ami a legfontosabb,hogy ha eltörlik a nerfet vagy máshogy módosul,akkor megint csak a baj van,ahogy Dév is írta. A Behó azért próbálkozik ilyen dolgokkal(lásd Raia követője). Amikor a Nekrofun máglya került tiltásra,azt javasoltam,hogy adjanak ki egy olyan lapot,amit szeretnének kapni a nerfelésével. Akkor süket fülekre talált a dolog,aztán valahogy mégis megjelent egy Lyx-daik-i teória pár év múlva.. Szerintem ez jó irány lehetne ilyen szempontból és akkor nyugodtan mehetne a tiltás,nem kellene nerfelgetni és észben tartani mi mit tud. Ha meg úgy alakulna,visszaengedhetnénk a tiltott lapokat és a “copy”-kat még tiltani se kellene.
  Esetleg elvetemült ötlet: Az epikus mintájára lehetne olyat,hogy kiadunk új Veszettséget,ugyanezzel a névvel,stb,csak a nerfelt formáját és akár kaphatna egy “nerfelt verzió” ikont. Ez annyit jelentene,hogy a lapnak létezik tiltott változata is.Értelemszerűen ha a tiltás idejétmúlttá válna,akkor újra az eredeti Veszettséggel játszanánk és még aggódni se kellene a nerfelt verzió miatt,mert a neve ugyanaz,tehát nem használhatnánk 3-nál többet a pakliban.

 42. Vicces, talaltam 1 ilyen szavazast 2014-bol:

  “Újraindítva: Milyen paklival szeretsz általában játszani a versenyeken?
  1.) kontroll (erőforrás előnyt épít, sok ellenvarázslat, kevés ölés)
  16.2%

  2.) kombó (1-2 kör alatt nyer, vagy nyerő helyzetbe kerül 2-3 lap kombinálásával)
  6.7%

  3.) etnikum (egy altípusú lényre alapozó paklik)
  15.6%

  4.) korlátozó (blokkoló, Zarknod börtöne és bilincse, Bűvös erdő, Lassan járj! stb.)
  12.3%

  5.) egyéb paklikkal (tárgy, épület, bűbáj stb.)
  10.1%

  6.) Majdnem minden versenyre más paklival megyek.
  21.8%

  7.) Nem járok versenyre.
  17.3%
  Szavazatok száma: 179.
  Kiírva: 2014. március 21., lezárva: 2014. április 9.

  mondjuk ebben az ‘aggro’ vonulat egyaltalan nem szerepel, de az erdekesseg kedveert ki lehetne irni valami hasonlot (barmifele komoly kovetkeztetes levonasa NELKUL, csak informacio vegett)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.