Vendégcikk – Alábecsült lapok (2. rész)

Folytatódik Szabó András cikksorozata a korábbi lapelemzésekről.

Mostanában kevesebb időm volt foglalkozni a HKK-val, azonban arra azért törekedtem, hogy a néhány hete elkezdett munkát mielőbb tudjam folytatni, és egy újabb 10-es listával előállni, ezúttal a 2004-2005-ös lapokból. Amit már az elején sejtettem, a vizsgálat közben bebizonyosodott: az Ébredés kiegészítő félreelemzett lapok tekintetében nagyon az élen járt, és a következő kiegészítők ezt a tendenciát nem követték. Itt most sokkal nehezebb volt 10 lapot kiválogatni, és azt gondolom, hogy még az első helyezett sem nagyon férne be az előző lista legjobb 6 helye közé. Ezzel együtt itt is találhatunk olyan lapokat, amik az előzetesen elvártnál lényegesen jobban teljesítettek. Ezúttal a Múltidéző, Káoszkatlan, Rhatt fénykora, Régmúlt négyes kerül be a listámba. A vizsgálati szempontokat az első cikkben már leírtam, ezeken most sem változtatok. Lássuk hát a listánkat!

10. Szunnyadó kullancs – 5 pont

„Újabb tipikus side-lap. Anti-mágia és párbaj ellen lenne jó, de ezek nem annyira elterjedt dolgok, hogy kiegészítő pakliban készülni kelljen ellenük.”

A Szunnyadó kullancs egy tipikus ellenlap, ebből adódóan pedig az ereje azoknak a koncepcióknak az erejétől függ, ami ellen jó. A Káoszkatlan megjelenésekor az anti-mágia valóban nem számított erős képességnek, azonban a teknős altípus éppen ekkor jelent meg, ami meghatározó koncepcióvá is vált. Éppen emiatt a Szunnyadó kullancsok is megjelentek a side-okban, hiszen az 1 manás, gyógyulással együtt járó körmegszakítás akkor még erősnek számított. Persze amikor nem voltak anti-mágiás paklik, akkor szinte azonnal vissza is szorult. Nem mondom, hogy világrengető karriert futott be, de egy 5 pontos lapnál mindenképpen jobbat, ami ezen a listán most elég volt a 10. helyhez.

9. A csodák kútja – 6 pont

„A gyűjtővel manipuláló, onnan kijátszó lapok általában erősek szoktak lenni (ld. Temető, El Miacchi, Fezmin gépezete stb.). Ez annyival erősebb ezeknél, hogy nincs korlátozva az, milyen lapot játszhatunk ki onnan. Annyival gyengébb, hogy lapelőnyt nem ad. Ez utóbbi szerintem nagy hátrány, így csak egy minőségi lapelőnyt jelenthet. Éppen ezért nem tartom jónak ezt a lapot.”

Érdekes ez a lap a szememben. Azt gondolom, hogy egyértelműen nagyobb karriert futott be, mint amit az elemzés (főleg annak tartalma) alapján sejteni lehetett, de nem akkorát, mint amennyi potenciál véleményem szerint volt ebben a lapban. A Vulkáni energia néhány évvel később megmutatta, hogy a gyűjtőből való kijátszás milyen óriási lehetőségeket biztosít a játékosnak. A csodák kútja ereje persze meg sem közelítette a Vulkáni energiáét, de mégis: egy topdeck játékban az, hogy a gyűjtőnkből bármit kirakhatunk hatalmas kincs. Ráadásul a játék elején sem volt igazán blank, hiszen bármi felépítette, és ha nem counterelték, az építő lényt is felkeltette. Lényesebb kontrollokba bekerült a lap, de korlátozottabb környezetben Lassan járj! mellé is erős volt (+1 VP ide vagy oda), én például sokszor inkább ezzel használtam kétszer a Hendiala intrikáját, nem vártam a sokkal drágább Fezmin gépezetre. De ezen kívül galetki, blokkoló és épület pakliban is láttam már, és jómagam is számos deckben próbálkoztam vele – nagy kár, hogy ezek a paklik azért akkoriban nem voltak a top kategóriában. Megjegyezném, hogy a lapelemzés szövegét már akkor sem igazán értettem, és azóta sem, hiszen nem igaz, hogy csak minőségi előnyt ad, hiszen nem kézből, hanem gyűjtőből kellett neki egyet semmizni. Lehet egy korábbi verziót elemeztek ki véletlenül. Számomra már csak egy dolog kérdés: látni fogok-e valaha aktívan játékba jövő A csodák kútját hasonló képességgel? Én várom…

8. Ragyás burástya (új) – 6 pont

“A Púpos burástya méltó párja. Nagyon drágán, van egy közepes lényünk, ami olykor-olykor csinál egy-két burástyakölyköt, amikből pillanatok alatt izomjelző lesz. Az izomjelzős képesség igazából csak akkor ér valamit, ha van egy Púpos burástyánk, aki kicsit hatásosabban termeli a kölyköket.”

Azt hiszem ez az a lap, amit ha nem teszek be a listámba, sokan nagyon csúnyán néztek volna. 🙂 De nem csak a lap körüli hype és népszerűség, hanem a színtiszta realitás is indokolta, hogy itt legyen. Alapvetően a drága és passzív lények már ekkor sem voltak a népszerűségi lista élén, itt azonban az elemzés nem kalkulált 1-2 dologgal a lap kapcsán. Az egyik, hogy a leheletével és az ütésével akár rögtön 2 kölyköt is termelhet, ami 2 izomjelző, vagy akár +1 mana a tartalékban lévő lények miatt, a jelzők pedig a Ragyás burtástya miatt 2/1-esek, amiből 2 már ütőerőnek sem volt rossz. Ha pedig valaki a leheléssel termelt lényt rögtön áldozza, akkor akár 8-at tudott körönként ütni, úgy, hogy az ellenfélnek életes-izmos lényt kellett megoldania. A másik nagy durvaság az volt vele, ha sikerült Esszenciakapcsolni. Két Ragyás burástya az adott kor legnagyobb ÉP-jű lényét, Zarknodot is képes volt úgy lekapni, hogy mindkettő túlélte a balhét. Persze a lassúsága így is megakadályozta őt abban, hogy prémium kategóriás lap legyen, de Bűvös erődben, később pedig Lassan járj!-ban megtalálta a helyét, ahonnan nem volt könnyű kiszorítani.

7. Kölyökteknős (régi) – 6 pont

„Mivel minden teknősömnek van antimágiája, ezért ennek a lapnak szerintem kisebb a szerepe. A teknősök egyes anti-mágiája bőven elég, hiszen olcsón és sokat játszok ki belőlük. Egy nem teknős pakliban már jobb lehet a képessége, ahol nincs minden lényemnek antimágiája. Szkritter magzattal mondjuk elég gyorsan meg lehet szabadulni az ellenfél varázslataitól.”

Ezúttal egy olyan lapot kaptunk, ahol az elemzés szövege tulajdonképpen telitalálat, de a kapott pontszám alábecsült lett. Egyfelől azért, mert az olcsósága miatt teknősök közé is sokáig használt volt, másrészt, mert valóban számos olyan deckbe került be, ami nem használ varázslatot, emiatt igen jól működött benne. Thargodan paklikban sokszor találkoztam a lappal, ott az olcsó lények anti-mágiával elég durvák voltak, de galetkik között is többször láttam, ahol különösen fontos volt, hogy ne countereljék és lehetőleg ne szedjék le a lényt. Nekem nagy élményem a lappal az aszimmetrikus anti-mágiás-leszedős Bilincs deck párosban, aminek segítségével Schumival dobogóra álltunk 2012-ben. Abba ez a lény alap volt. A lapot már felújították, de így is elmondható, hogy nagyon sokáig benn maradt a metában.

6. Csáp-istenség (régi) – 7 pont

„Egy újabb általános asztalleszedés kilencért. Eddig ez elég gyengén hangzik, de azért ennek vannak előnyei is. Egyrészt ugye a védő lapok, életjelzők stb. nem védenek ellene. Másrészt én kapok egy lényt, ami extrém esetben akár jó nagy is lehet. Persze a 9 VP az manapság már nagyon drága, így maximum Kyorg ősmágus mellett próbálnám ki.”

Tény, hogy a 9 VP már akkoriban is drága volt, és valóban inkább egy Kyorgos lapnak tűnt elsőre, brutális képességei ellenére. Azt gondolom, hogy annak, hogy végül ez a lap mégis meghatározóbbá vált 2 másik lap volt az oka. Az egyik a Manafonál, ami egy sokmanás környezetet biztosított, így a 9 VP számos alkalommal már megfizethető volt. A másik pedig A tiltott könyv, ami lehetővé tette, hogy ne kelljen sokat használni belőle, ha kell, majd kikeressük. Ezekkel a lapokkal együtt pedig már komoly tényezővé vált. A képességei önmagukért beszéltek: mindent leszedett, szinte semmi nem védett ellene (Az ünnep nyugalma, Sommerthaug átka voltak talán a legjobb ellenlapjai), és kaptunk egy brutális lényt. Ez pedig lehetővé tette, hogy évekig meghatározó lappá váljon.

5. Energiaital (új) – 6 pont

„Annyira kevés tápot ad, hogy emellett már zavaró, hogy csak a kör végén adja őket. A játék elején még jó felhúzni, de később, ha gyorsan kell megoldás valamire, már csak bosszantó, ha ezt húzzuk.”

Ez már a hatodik Elenios lap a két elemzés alatt, ami a listámra került, így elgondolkodtam, hogy vajon a szín kapcsán érzett szimpátiám elfogulttá tesz, vagy tényleg a kék lapok lettek viszonylag gyakran lebecsülve: Talán a következő két rész ezt eldönti, bár úgy érzem, hogy eddig mindegyik kék lapnak, amit betettem volt létjogosultsága. Ez igaz az Energiaitalra is. Noha valóban nem adott világrengető tápot, de mégis számos előnye volt a többi erőforráshoz képest amellett, hogy mindenből ad egy kicsit. Az egyik az olcsósága, 1 manás lapot ekkor még nehéz volt úgy counterelni, hogy pozitívan jöjjünk ki belőle. A másik az azonnali jellege, hogy akár a kör végén behúzva sem volt blank, mert az ellenfél körében el lehetett sütni. Végül pedig az is, hogy a gyógyulási fázisban és nem a kör végén húzatott lapot, tehát a húzott lapot azonnaliként akár még ki is lehetett tenni (mondjuk egy újabb Energiaitalt). Ezek végül egy nagyon népszerű lappá tették. Sokatmondó adat, hogy – hasonlóan a Sárkánylárvához – évekkel később változatlan formában megjelent.

4. Arany gugyola – 7 pont

„Személy szerint nekem nem tetszik a neve, megjegyezhetetlen, könnyen összekeverhető másik két társával stb. Azonban meg kell hagyni, maguk a lapok a korszerű HKK elveit követik: többfunkciósak. Az elv ugye az, hogy bár az ilyen lapok egyes képességei gyengébbek, mint egy olyan lapé, aminek csak egy funkciója van, de mivel több dologra is képesek, ezért szinte minden helyzetben használhatók. Az arany talán a leggyengébb a háromból, de azért a laphúzás nem rossz benne. A Rafinált boltos jobb erőforrás lap, mivel az varázspontot is tud adni, bár ezt nehezebb leszedni, és olcsóbban minőségi lapelőnyt tud adni. Meg kell még említeni az ingyen blokkolás képességet, persze ez még önmagában kevés, hogy egy lap bekerüljön egy blokkoló pakliba, de ez is hasznos.”

Ahhoz képest, hogy az univerzális Rhatt tárgyak közül ezt titulálta az elemzés a leggyengébbnek,végül ez lett a legerősebb a szinte sosem használt Ezüst szityola és a valamivel jobb karriert befutó Jég bogyola mellett )elég csak megnézni, hogy melyik nincs még felújítva). Legeffektívebb felhasználása a különböző kontrollokban volt. Az elején a drága lapokat ingyen le lehetett cserélni – remélhetőleg – olcsóbb lapokra, később pedig, amikor már a manánk elég magas volt (pl. Manafonállal), akkor már tényleges lapelőnyt is adott. És emellett volt még egy counterelős képessége is, ami nem tűnik olyan durvának, de ha belegondolunk, hogy egy Kristálybarlang, ami szintén csak egyes lapokat fog meg, ma prémium lapnak számít, akkor ennek a lapnak az akkori erejét is el tudjuk képzelni (jó persze, az lapot fog és megvan a meglepetés ereje, de 10 évvel fiatalabb is). Külön öröm volt a lapban, hogy a húzós képességét akár az ellenfél körében is lehetett használni, így nem volt szükség arra, hogy a saját körünkben lepassziváljuk a counterünket. Mindezek alapján még a viszonylag magas pontszáma ellenére is előkelő helyet foglalhat el a listán.

3. A káosz hangjai (új) – 5 pont

„Közepes dobatás. Ha négy vagy több lap van az ellenfél kezében, akkor nagyon jó, két varázspontért dobat két vagy több lapot. Ha három lapja van az ellennek, akkor közepes. Kettő, vagy kevesebb lap esetén semmit sem ér. Szerintem emiatt a bizonytalanság miatt kevesebbet fogják használni.”

Hasonló érzéseim voltak nekem is a lap kapcsán, mint az elemzésnek. Aztán azonban valamiért mégiscsak használták, nem is kevesen. Vajon mi lehetett ennek az oka? Én ebben két dolgot láttam. Az egyik, hogy azonnali, ami ekkor a dobatásoknál még unikumnak számított. Ezzel egyfelől lehetővé tette, hogy a húzott lap után is dobjon egyet az ellenfél, ha nem lapkijátszással kezdi a körét, másrészről ki tudjuk játszani a lapot a megfelelő pillanatban, amikor van manánk, és az ellenfél várhatóan nem tudja counterelni (pl. Ősi béklyó kijátszása után jól lehetett vele taktikázni). Ezen kívül a lapnak volt egy kiskapuja, ami a játékszabályokból adódott. A varázslat hatását ugyanis a kijátszásakor meg kell határozni, még a counterek előtt. Ha tehát valakinek 5 lapja van kézben, majd a countercsaták során elveszít kettőt, attól még 3 lapot kell eldobnia és nem egyet. Ezek együttesen igencsak közkedveltté tették a lapot. Persze mindez valamennyire metafüggő volt, amikor a terülősebb paklik előtérbe kerültek, akkor A káosz hangjai is visszaszorult. Mindazonáltal arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Baross Feri 2006 tavaszán a HKK 20 legjobb lapjáról készített egy listát, és ebben A káosz hangjai is szerepelt. Mindez egy 5 pontos laptól jócskán több, mint amit elvárunk.

2. Malfunkcionálás – 7 pont

„Nehéz eldönteni ennek a lapnak az erejét. Olyan ellenvarázslat, ami csak azonnalit counterel, azt sem biztosan, viszont gyakorlatilag ingyen jön. Azért inkább Owooti trükköt használnék.”

A 7 pont látszólag sok, de a realitás talaján maradva, ha egy ritka varázslatcounter 7 pontot kapott, az ebben az időben kb. olyan volt, mintha egy lény kapott volna 4 pontot. Ennek a 4 kiegészítőnek a counter-szekciója nem volt bőséges, de az összes létező ritka varázslat alapú counter a Malfunkciót leszámítva 8-10 pontot kapott, de még a 8 is ritka volt. Csak, hogy érzékeltessem, össze is szedtem őket: Dornodon visszavág (új): 9, Ellenvarázslat (új): 9, A káosz igazi arca: 10, Légy méltó magadhoz: 9, Owooti trükk: 10, Varázskudarc: 8, Szinaptikus kapcsolódás: 8, Ewgbert megszakítása: 9, Szúnyogirtás: 9, A rend ereje: 10, A méreg sodra: 8. Ennek kapcsán ez a 7 pont meglehetősen alacsonynak tűnik, gyakorlatilag még az egyetnikumos countert is erősebbnek vélték nála. És akkor most nézzük meg, hogy ezekből a lapokból hány futott be nagyobb kalibert ennél a lapnál. A Szúnyogirtás nyilván prémium kategória lett, de rajta kívül csak az Owooti trükk és az Ewbert megszakítása versenyezhetnek vele. Hogy mi ennek az oka? Szerintem leginkább az, hogy az elemzésben felmerült hátrányok nem igazán számítottak jelentősnek. A 4 mana ekkor még rengetegnek számított, az esetek többségében vagy nem volt annyi VP-je a játékosnak, vagy ha volt, akkor sem szívesen költötte el egy counterre, és mivel már ekkor is az azonnali varázslatokat preferálták a játékosok, a szűkített tartománnyal sem volt különösebb gond. Az viszont, hogy a játék bármelyik szakaszában tud 0-ért counterelni, ekkor még egyedülálló volt, csak olyan jelentős hátránnyal bíró lapok voltak erre képesek, mint a Megszakítás vagy az Utolsó lehetőség. A későbbiek során a Lassan járj!-kompatibilitása is hasznos volt, mert igaz, hogy a szabálylap eggyel drágította, de legalább nem kettővel, mint a többi ingyenes reakciót, ezen kívül az Eldüeni vándor sem drágította tovább. Ha már utaltam Baross Feri TOP 20-as listájára, meg kell említenem, hogy 2007-ben is csinált egy hasonló listát, amikor a Malfunkcionálást a játék legjobb counterének titulálta és a HKK 3. legjobb lapjának. Persze a mai világban, amikor már 0-ért azonnali semlegesítés van, természetesen nincs a játékkörnyezetben, de a maga korában ez egy meghatározó lap volt. Egyedül azért nem raktam a listám első helyére, mert a Káoszkatlanból egy Abyss-Klubos lapelemzés is készült, ahol 9.5 pontot kapott a lap a 10-ből – ez azért jelzi, hogy a megítélése nem volt egységes.

1. Rhatt papja (régi) – 6 pont

„Olyan mini kis El Miacchi, ami az ellenfél gyűjtőjét matatja. Ez azért lényegesen gyengébb, hiszen mi nem nagyon tudunk hatni arra, hogy az ellenfél mivel játszik, és kerül-e varázslat a gyűjtőjébe. Egyegy beférhet belőle bizonyos paklikba, pl. blokkoló, de elég kiszámíthatatlan, hogy mennyire lesz jó egy-egy meccsen.”

Hát kiderült: több mint erős lap vált belőle. Persze tény, hogyha egy játékos nem használt varázslatokat, akkor elég blank volt, de ha mégis, és ez a lap a topdeck játékban lejött, akkor isten irgalmazzon. Egy erőforrás kitételével szinte azonnal lapelőnyt ad, majd körönként a legfontosabb lapját az ellenfélnek kitehetjük a gyűjtőből. Ráadásul amíg nincs megoldva, addig az ellen fél varázslatot kijátszani, mert tudja, hogy a következő körben kijátszhatjuk ellene. Ezenkívül még alternatív semmizésként is funkcionált (vízió paklik ellen pl.). Ez a lap bár 2005-ben jelent meg, még 2012-ben a Nemzetin is használták ellenem, gyakorlatilag a 16-ba jutásomnak tett keresztbe, amikor Edraliannal Dév Bilincse ellen játszottam, nekem volt 2 ölőlény a kezemben, neki üres keze volt, nekem meg volt egy Tűnékeny csábírásom a gyűjtőmben és még 1 jelző az Edrámon. Dév ekkor behúzott egy Rhatt papot, amivel először kidobatta a kezem, majd a többi varázslatomat is kijátszotta ellenem. Bár mostanra már felújították, de nem kapott olyan nagyon durva erősítést a múltidézése során, ami azért jelzi, hogy egy sokáig meghatározó lapról beszéltünk. Még anti-mágiás deckben is láttam, hogy így próbálták felhasználni az antimágiával kidobott varázslatokat. Mindezek alapján úgy érzem, méltó helye van a listánk elején.

Ami a listáról kimaradt

Ezúttal sokkal szűkebb ez a lista, mint a múltkor. Szerettem volna egy 4 pontos lapot betenni, de csak a Szintlépés és a Lady Olívia macskája volt, amin elgondolkodtam, de végül mindkettőt elvetettem. A Szintlépést ugyan elő-elővették a kalandozó paklik, de inkább csak jobb híján, a Macskát pedig az Élet és Halál ura és más életes-kombós lények megjelenése után próbálták csak ki, és akkor sem volt hosszú életű.

Gondolkodtam még a Pokol szemén, mert emlékszem az első félévében még szinte semmire sem tartották a lapot, később kezdték el felfedezni, hogy milyen potenciál rejtőzik benne. Azonban a lapelemzésben 8 pontot kapott, így itt azért nagy tévedésről nem lehet beszélni (lehet itt is az Abyss-os elemzés maradt meg a fejemben, ott mintha alacsonyabb pontja lett volna).

Nézegettem még a Lélekhálót, Orzag managömböt, Nemesi párbajt, Szibarita vázat, és a Második esélyt, ezek azonban 6-7 pontos lapok voltak és egyik sem annyira metaformáló, hogy komoly lebecsülésről lehessen beszélni, a Planetáris őrdémon 6 pontját meg azért nem keveselltem, mert ahova komoly lappá vált, az a Thargodan pakli volt, ami azonban csak A torzak hercege megjelenésekor, tehát a lapelemzés után vált tényezővé.

Remélem, tetszett a cikk – ha igen, akkor olvasd el a pár hét múlva megjelenő következő részt is!

Szabó András

14 thoughts on “Vendégcikk – Alábecsült lapok (2. rész)

 1. most nézegettem így a Káosz hangjai kapcsán, hogy annó 2013-ban az első napot Edrával nyertem, amelynek habár a sidejában, de megtalálható volt ez a lap.

  http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=19959

  Nagyon jó volt a lapban, hogy Káoszsújtani se volt utolsó és az akkori metában az együgyű és a rengeteg sokszín miatt ha létrejött általában nyert meccs lett belőle, mivel a kéz fixen kiürült.

 2. Micsoda idok voltak ezek! A Rhatt papert ne haraudj Bubu 😀

  Koszonjuk a cikket, szuper lett ismet!

 3. Hol vannak a mostani sztorik ezektről?
  Sehol.
  Sajnos a HKK hőskorszakának régen vége van. És ki tudja, hogy jön-e még valaha olyan korszak, mint amilyen a 2007+-1-2 év volt?!

  Élvezettel olvastam a cikket, és a korábbit is.
  Nagyon jó volt!

 4. Kedves Bubu,

  tudom, hogy követőket nem akartál berakni, de én a Manafamiliárist a maga 6 pontjával és későbbi tiltásával eléggé hiányolom a listáról. 🙂

  Üdv.:
  A.B.

 5. Szia Bence.

  Igen, azt én is néztem. Úgy voltam vele, hogy nem akartam követőt betenni, tényleg, mert annak ereje nagyban függ a későbbi metától, előre nem jósolható meg. De igen, a Manafam simán befért volna, akár az 1. helyre is.

  Egyébként most már készítem a 3. részt, ott úgy döntöttem, hogy korrigálva az eddigieket, szakítok ezzel az elvvel, egész egyszerűen azért, mert egyrészt ott is elég szűk a lista, másrészt ott van olyan narancs lap, amit nagyon durva lenne kihagyni (nem spoilerezem el, melyik).

 6. Iszonyat erdekes olvasni ezeket… mintha ma lett volna 🙂

  Off: Bence, vegul megszeretted az Arany Barany becenevet? 🙂 HJE ez is 1 HKK-stol jott

 7. Nagyon jó cikk. Nagyon tetszett.
  Kár hogy pont ezeknél a kiegeknél nem játszottam…
  De kíváncsian várom a folytatást!

 8. Panyik Zoli a 2010es nemzeti masodik napjan tett ki ellenem masodik korben egy ragyas burastyat, nem is tudtam akkor, hogy van ilyen lap. Siman eltett egyedul, leny combatban kb nem lehet megolni mert ugye akkor is izmozodik…

 9. ’95 őszén lementem az akkori Magic Shop-ba, és a három alternatív “bontás” közül azt választottam, hogy legyenek fixek a nem-gyakori, míg random a gyakori lapok és a ritka (igen, volt ilyen, az alappakli kiegészítőjének megfelelő lapszámban, és annak árában). A stócból véletlenszerűen választott ritkám egy Influenza volt, amit én semmibe nem néztem (oh, minő botorság!) és természetesen hagytam magam lecápázni. A cserealapból épp egy 1. kiadásos ragyás burástyát voltam képes választani. Böhöm nagy lény, sok szöveggel, jó lesz! – gondoltam.
  Soha nem került pakliba, és ha mégis, hát az asztalra biztos nem.
  Tudom, hogy ez már a felújított verzió, de ahányszor meglátom, mindig eszembe jut ez a kis színes. 😉

 10. Bár lehet, hogy ez egy kicsit később történt, nem 95-ben… megfakulnak az ilyen régi emlékek.

 11. Vigyázz János!
  A cápázás szó ma már egészen mást jelent, mint 10-20 évvel ezelőtt! 🙂
  A mai fiatalok/kezdő játékosok esetleg félreértik. 😀

 12. Visszajelzés: Vendégcikk – Alábecsült lapok (3. rész) | HKK Blog

 13. Visszajelzés: Vendégcikk – Alábecsült lapok (4. rész) | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.