Vendégcikk – A fókusz meglelése

Paklileírás egy izgalmas koncepcióról Ragó Norbert tollából.

Egy mókapakli-leírással készülök ma nektek, amire még a Zarknod visszatér kiegészítő megjelenése után pörögtem rá. Már a szabálylapválasztásnál elkönyvelhetjük, hogy nem nagyon számíthatunk dobogós helyre. Ez pedig nem más, mint a sokak által szeretett (vagy utált, kérdezzétek Jancsár Janit) A fókusz meglelése. Szóval végy egy szinte beszerezhetetlen szabálylapot – kezdhetném ezzel is a cikket -, majd döntsd el, melyik irányba akarod elvinni a decket.

Mint fentebb említettem, a Zarknod visszatér idején kezdődik a történet, mégpedig Schwartzi szép egylapos kombótalálata ihlette a paklim, miszerint:

3 VP-ért Szörnycsábítás, keres Mentát familiárisát, kirakja eggyel olcsóbban 1 VP-ért. Mentát fam keres Szörnycsábítást, megtoljuk az olcsósítás miatt 2 VP-ért, ami szintén famot keres. A második fam már ingyen jön (engedi 0-ra a szörny IK-ját), ami keres egy harmadik Szörnycsábítást, kipattintjuk 1 VP-ért, keressük a harmadik famot, ami keres utána bármi 0-s mentális varit, már csak a gyűjtőbe kell varázsolni. 7 VP, 1 lap, 21 sebzés. Nem rossz, nem rossz… De még jobb, ha az egész 4 VP-be (extrém esetben 3 VP-be) kerül!

A Szörnycsábítás amúgy sem ismeretlen a Fókuszt használók körében, szóval én a kombósabb irányba vittem el a dolgokat.

Először a 2016-os kecskeméti egyszínűn próbáltam ki a paklit, amit sikerült behúzni. Ez meghozta a kedvem, és a beholderes egyszínre is elvittem, ahol amatőr mezőnyben egy 5/3-ra futotta, de nagyon kevésen múlott az 5/4. Egy Dungeon-ös kétszínűn 50%-ot bírt a pakli, utána már csak többnyire kecskeméti pörgős versenyekre vettem elő, ahol nagyot szólhat a meglepetés ereje. Egy ideje agyalok rajta, hogy újból elviszem versenyre, így a napokban kicsit finomítottam a decken, ezt szeretném megosztani veletek.

Tehát adott egy szabálylap, ami miatt 4 lappal kevesebbet húzunk. A Fókuszálás megjelenése óta szerintem nem nagyon játszották ezt a narancs lapot önmagában, így egy Átkozott követőt is hozzácsaptam. Mint említettem, a Zarknod visszatér idején tettem össze először, és akkor jelent meg a Harangmester is, ami nem igazán barátja az ilyen jellegű pakliknak, de most az epikus követők miatt is hasznos lehet.

A kombónk alapja adott:

3 Szörnycsábítás
3 Mentát familiárisa

Ehhez kell még pár minőségi mentális varázslatot hozzárakni. Elsőre nem akartam counterekkel játszani, de a gyakran előforduló rúna és mező megkövetelte, így bekerült 3 Mentális enyészet. Elég érdekes arckifejezése van a gyanútlan ellenfeleknek, amikor a lerúnázott/lemezőzött Fókusz deck bele tud szólni az ellenfél első körébe. Fókusz deckből nem hiányozhat Kurtz sem, ő pedig nem tud ellenállni A szirének hívásának, így előbbiből 1, utóbbiból 3 el is foglalta méltó helyét. Így már 9 mentális varázslatunk van, de ha netán egy masszív háló ficcenne az asztalra, és kicsit kontrollosabbra kell fogni a gyeplőt, akkor 1 darab Az elme hatalma lesz majd segítségünkre.

3 Mentális enyészet
3 A szirének hívása
1 Kurtz
1 Az elme hatalma

A mentális vonal kész, jöhetnek az erőforrások.

2 Fókuszálás
3 Apró kívánság
3 Elhibázott varázslat
3 Bubu
2 Bűvös forrás
2 Ősi legendák
3 Felzárkózás
1 Suu’zy csillogása
1 Búvópatak

Sok papír nem szorul magyarázatra, talán a Bűvös forrás és az Elhibázott varázslat kihagyható, de szerelemlapjaim lévén próbálom minden kéket használó paklimba betuszakolni őket. Míg előbbi beaprózva cantrip elegendő varázspontmennyiséget biztosít a kombónk lebonyolításához, addig a másik maximális hatásfokon mindig 1 manáért csinál szinte mindent, ami nekünk kell.

Használok pár countert és leszedést, amik akár kihagyhatók is lennének, de a mai HKK-ban muszáj ellenlapokkal játszanunk. Természetesen az ilyesfajta deckekben mindig az erőforrás javára billen a mérleg, de pár prémium countert, leszedést és dobatást beerőszakoltam. Pl. a hagyományos környezetben is brutál Káoszgoblin fix 1 manáért dobat 3-at, és A butaság terjedése is mindig 1-ért csinálja a dolgát és szedi ki az ellenfél kezéből a nekünk nem tetsző lapokat.

Így össze is állt a pakli:

szabálylap: A fókusz meglelése
követő: Átkozott követő

3 Mentát familiárisa
3 Szörnycsábítás
3 A szirének hívása
3 Mentális enyészet
1 Az elme hatalma

2 Fókuszálás
3 Apró kívánság
3 Elhibázott varázslat
3 Bubu
2 Bűvös forrás
2 Ősi legendák
3 Felzárkózás
1 Suu’zy csillogása
1 Búvópatak
1 Kurtz

3 A különlegesség megcsúfolása
3 Jégkornis
3 Timera makacskodása
3 Nullifikálás

3 Káoszgoblin
1 A butaság terjedése

50 lap

Mint látjátok, épp hogy 4 színt használok, a zöld helyett jöhet szinte bármi más (de igazából csak a kék és a barna esszenciális), de a Jégkornis annyira iszonyat ebbe a deckbe (is), hogy egy szett miatt is megérte berakni.

Egy kis gyakorlás azért nem árt a paklival, hiába tűnik faéknek az egész. Lámpa ellen jó Fókuszálásra képes első körös win-re is, de mint tudjuk, ezt a hús-vér ellenfelek nem nagyon hagyják.
Sideból készüljünk mindenre. 😀 Na jó… Bilincs ellen mehetünk diktálni, Börtön ellen azért fel lehet készülni. Tapasztalat szerint Rúna és Mező ellen nem állunk olyan rosszul (eddig négyszer tiltották le a szabálylapot, abból hármat sikerült is hozni), illetve a Lassan járj! is csak a 3-as idézési költségű lapjainkat zavarja.

Még egyszer leszögezném, hogy sok jóra ne számítsunk a paklitól. Ha kellően vidám hangulatban, mókától fűszerezve forgatod egy tét nélküli versenyen (és nem kapsz 5/4 Bilincset), biztos jól fogsz szórakozni, ha fontolgatod, hogy kipróbálod. 🙂

2018-ban igyekszem én is többször elővenni, észrevételeket, ötleteket szívesen látnék viszont a kommentekben.

Még korai, de Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok minden játékosnak és családjának a kecskeméti HKK klub nevében is!

Ragó Norbert

13 thoughts on “Vendégcikk – A fókusz meglelése

 1. Mostanában én egészen másfajta Fókuszokat próbálok, inkább a Fókuszos horda vonalra rámenve, jó sok manóval (hogy az ellenfél körébe is beszólhassak lapdobással), szintén 0-ás counterekkel, és persze erős, semlegesítő ütőlényekkel. De ez is egy érdekes vonulat.

  Szörnycsábítás pedig top spoiler ide…korábban a Tűzmadárra is fantasztikus volt (csak a nekron volt kicsit necc), meg előtte volt rá egy másfajta kombó is, amit nem akarok elspoilerezni a következő nosztalgia-cikkre tekintettel 🙂

 2. 2016. októberben összefutottunk a Dungeon csapatversenyen, akkor egyszínűre volt összerakva a deck, akkor megkérdeztem ugyanezt, azt mondta kell az Átkozott az ellen korlátozásához

 3. @Patrik Tegnap is elvittem a dekket tesztelok versenyere Kecskemetre es iszonyat kellett az atkozott.
  A 4 fordulobol jatszottam egy Sotet manifesztacio, egy Kreator kovetoi, egy Molluszk es egy Arochos ellen (a Molluszkot sajnos nem sikerult elkapni), Elenios kovetovel szinte tuti 4 bukoval alltam volna 3 win helyett.
  Annyi eroforras es kereses van a dekkben, hogy folosleges, anelkul is megvan a kombo.
  Egyebkent Atkozotton kivul Antirakshival es Elenios kovetojevel is teszteltem de mindig az elso volt a legjobb (legalabb is egy fokusz kombo dekkhez kepest 😀 )

 4. Én hírnököt tettem a fókuszom mellé és így raktam össze egy avatàros paklit. Rögtön az első fordulóban bilincs ellen kezdtem. A màsodikban ősi rúnàs tàrgy dekkel. Majdnem elbőgtem magam.

  Viszont egy màsik versenyen jól működött, csak a bénàzàsomon múlt hogy nem nyertem.

 5. Jó cikk!
  Én is próbálgattam egy fókuszos kontrollt, de a bilincs elvette a kedvemet.
  Én követő nélkül nyomtam, mert úgy volt összerakva a deck, hogy az első lap brutálisat tudott szólni az első körben.
  Egy thuzad hazaérkezése, egy kékvérű oroszlán, vagy egy anyagkonvertáló, de akár egy szövetség, vagy káoszgoblin is brutális, csak az utcsó kettő nyilván nem jön létre.
  Szeretem ezeket a móka deckeket (és a kecsói versenyeket), nekem is van belőle egy pár.

 6. Én is általában az Átkozott/Harangmester kettősből választom valamelyiket, epikus követők miatt talán jobb az átkozott. Mindazonáltal én nem zárom ki azt az opciót sem, hogy a fehéret betéve Mardakor taktikussal váltsunk valamire, ami mondjuk Börtön vagy drágító szablapok ellen effektívebb.

 7. Ha már meg lettem szólítva…
  Szóval ez a deck illetve ez a szabálylap klasszikus “surranópályás” koncepciót jelent. Fekete ló a mezőnyben. Ha elindul, és kap egy jó sorsolást, akkor odaérhet a dobogóra. Egyébként meg úszik.
  Végtelenül kiábrándító, mikor a versenymezőnyben van össz-vissz 2 bilincs, és mindkettővel összesorsolnak, míg keserű szájízzel azt látod, hogy az első asztalokon olyan deckek játszanak, amiket simán lenyomnál…

 8. Igen, most már egyébként szerintem jobb átkozottal, mert az utóbbi egy évben nagyon eltolódott a meta a követők felé. Főleg az epikusokkal.
  De amikor utoljára játszottam vele, még nem voltak epikus követők.

  Kecskeméten egyébként úgy látszik nagyon pörögnek az ilyen móka deckek.
  Egyszer Egérúttal döntőztem ott, és többször is végeztem vele a mezőny első felében.

  Gyertek sokan Kecskemétre, színvonalas mezőny, jó verseny szokott ott lenni az utóbbi időben. 🙂

 9. @Jancsár János , ez olyan, mint amikor 15 deckből fele Járj,én VH-zom, és persze egyik ellen sem játszom 🙂

 10. Velem volt olyan még 2010-ben, hogy a 32 fős Behos mezőnyben 2 Bilincs…az első 2 fordulóban kaptam meg őket!

  Az valami földöntúli csoda volt, hogy azt a versenyt 4/5-tel az 5. helyen zártam 🙂

 11. Legutolsó fókuszos kalandom: Változó környezet, Első körömben bilincs, másodikban rúna harmadik nem volt.
  Kurtzot nem használnék.Túl gyakran behúzom.
  Amúgy nagyon durva a Szörnycsábítás-Iszonykelő kombó.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.