Vendégcikk – Alábecsült lapok (3. rész)

Szabó András cikksorozatának legújabb része.

Eltelt újabb néhány hét, így sikerült elkészülni a következő listával. Ezúttal az az érdekes helyzet állt elő, hogy 8 lapnál kb. egyértelmű volt, hogy helye van a listán, az utolsó kettővel küzdöttem kicsit, végül két szerelemlapom került be. Az igazat megvallva ilyenkor kicsit elgondolkodom, hogy vajon mennyire vagyok képes objektív listát összeállítani, hiszen ekkor már én is versenyjátékos voltam, nekem is megvoltak a kedvenceim, vajon nem visznek-e el néha a saját érzéseim, amikor a listát alakítom? Ugyanakkor a kommenteket olvasva azt éreztem, hogy kevesebben vizsgálják a listának a realitását, inkább a nosztalgia-faktor, amit ezekből kiérzek. Ennek ellenére igyekszem a lehető leghitelesebb listát átadni nektek. Ezért úgy döntöttem, hogy megszüntetem azt az alapelvemet, miszerint narancs lapokat nem teszek lehetőség szerint a listára. Persze ezeknél a lapoknál továbbra is fokozottan figyelek arra, hogy az esetleges sikerüket a lap megjelenésekor vagy utólag érték-e el.

Ezúttal a 2006-2007-es kiegészítők, vagyis a Legendák Völgye, Sárkánymágia, Zu’lit kincse, Misztikus Erők négyes lapjait veszem górcső alá. Ezen a listán az átlagnál kevesebb a nagyon alápontozott, végül használhatóvá vált lap, inkább a 6-7 pontos, de gyakorlatban sokkal erősebb lapok viszik a prímet. De nézzük is a listát!

10. Ében hammogó – 3 pont

„Sokan szeretik a kis motyikat, annak ellenére, hogy meglehetősen gyengécske paklit alkotnak. Ezen gyér színvonalat is alulmúlja az Ében hammogó, egyszerűen teljesen fölösleges berakni még motyogó pakliba is. Annyira szánalmasan kevés lapot dobat általában, hogy szinte minden dobatással jobban járunk nála. A játék elején szinte biztos, hogy pár lapnál több nem kerül ki a tevékenysége folyamán, később, amikor már tényleg érdemleges mennyiséget égethetne el, akkor erősebb dolgokat kell tennünk, hogy labdába rúghassunk az ellenfél lapjaival szemben, ráadásul már léteznek igen jó befejező lapok a dobató paklikba.”

Bár a lapelemzések őskorában még gyakori volt a 3 pontok adása, ekkorra már nagyon ritkává vált, talán az Ébredésben megjelenő Orgling szájszag óta nem volt olyan lap, ami ennyire alacsony pontszámot kapott (időben 4 évvel és 8 kieggel vagyunk később). Éppen ezért kijelenthetjük, hogy az Ében hammogót az adott időszak leggyengébb lapjának titulálta az elemzés, még ha csak közvetett módon is. Valóban nem futott be nagy karriert, de ez talán mégiscsak túlzás volt. A motyogó paklik ekkor a mókapakli kategóriát képezték, mégis okozott nekem ez a lap 1-2 alkalommal kellemetlen meglepetést, 1-ért 3-4 lapot dobatni már nem volt rossz, főleg, amikor még Morgan tanítványa is besegített, és a visszavétel miatt leütni sem szívesen ütöttük le. Bár az én igazi szerelemlapom tavaly lett a HKK táboros Rafinált boltos formátumon, ahol 3/4-et hoztam az erre épülő paklimmal. Persze ez az elemzés alapvetően nem a sealed jellegű formátumokkal foglalkozik, de ezekkel együtt azért igazságtalannak érzem a Hammogó ennyire alacsony pontját.

9. Fekete féreg – 6 pont

„Féreg pakliba egy kellemes erőforrás. A hatékonyabb működéshez még meg kell oldani, hogy minden körben gyűjtőbe kerüljön. Ehhez remek lehetőséget nyújt az Albínó féreg, amivel szépen leszedegethetjük a zavaró lapokat. Talán elérkezett a férgek ideje, hogy leszámoljanak mindenkivel.”

Rögtön az elején fel kell hívni egy apróságra a figyelmet: Albínó féregnek nem volt szerencsés feláldozni, mert nem lehet a Fekete férget áldozni. 🙂 Sokkal több értelme volt kézbe visszavenni Vészkijárattal vagy Totenhat, a féreggel. De most nem ez a lényeg. Alapvetően a cantrip lények ekkor még nem voltak olyan gyakoriak a játékban, ilyen szempontból a Fekete féreg unikum volt, ráadásul mivel a visszatérésével is lehetett húzni, azonnal beindult a játékosok fantáziája, hogy miként lehetne ezt bekombózni. A megoldást többen kitalálták: Szőke Martinnal játszva végtelenszer hal meg, és végtelenszer jön vissza a kör végén, és ezáltal felhúzzuk a paklinkat. A Beholder azonban egy szabálytisztázással megszüntette ezt a kombót, arra hivatkozva, hogy mivel csak egy kör vége van, nem sülhet ki ugyanaz a kör végi képesség egy lapnál kétszer. Ezt követően már kevesebb figyelem érte Fekete féreg barátunkat, de azért good stuff paklikban főleg korlátozott környezetben megjelent, hiszen ez is hasznos őrposzttorlasz volt, amit nem szívesen ütöttek le, valamint féregpakliba is nagyon jó volt (bár nem tudom, rajtam kívül bárki játszotta-e azt a decket 🙂 ). Apró előnye volt az is, hogy segítségével Az erős gyengéjék és A gyenge erejék beválthatók voltak egy lapra, hiszen saját körben az egyes sebzéssel megölhették a férget. Aztán ahogy az a lényeknél a HKK-ban lenni szokott, szép lassan visszaszorult, de meghagyta örök tanulságul, hogy egy egyszerű gyakori lap is meg tudja mozgatni a játékosokat, ha kellőképpen kreatív.

8. Kifordított varázsdoboz – 7 pont

„Először nagyon tetszett nekem ez a lap, lelkesen töprengtem, hogy mekkora táp dolgot csinál, mert elsőre olyan, mintha +1 lapot húzna az ember. Aztán jobban belegondolva, nem +1-et húz az ember, hanem permanensen van +1 lap az ember kezében, s ez nekünk egy lapba került. Vagyis második használatakor 2 VP-ért van egy lapelőnyünk, ami ugye még nem túl nagy táp. A felső lap ismerete nem csak nekünk előny, hisz így az ellenfél is tudja, hogy mire számíthat. A másik képességével a húzásunkat szűrhetjük meg, meg- úszhatjuk, hogy negyedik körben Az erős erejét és hasonló értelmetlen lapot húzzunk. Akár még kombózhatjuk is valamivel, mert a gyűjtőbe dobatunk vele. Ezt a lapot leginkább Zarknod börtönéhez és bilincséhez ajánlom, ott bizony jól jön még ez a hitvány lapelőny is, ráadásul xenókkal még a gyűjtőbe dobatást is kihasználhatjuk, több lény jön vissza a királynővel.”

Noha az elemzés nagyon korrektül írja le a lap erényeit és hátrányait, a lap mégis sokkal tovább maradt a körforgásban, mint azt a 7 pontos lapoknál látjuk. 2009-es, 2010-es good stuff paklik listájában is sokszor megtaláltam ezt a lapot. Ennek valószínűleg az az oka, hogy hiába került maga a Doboz egy lapba, gyakorlatilag ingyen jött, és hosszú távon mi jöttünk ki belőle jól, hiszen az ellenfél – főleg egy elhúzódó meccsen – nem engedhette meg, hogy működjön, de a megoldására erőforrást kellett szánnia. A szűrő funkció pedig pl. vízió lapok esetén különösen hasznos volt. Ezen túlmenően pedig a Zarknod börtönök és Bilincsek mellett, valamint azok ellen volt nagyon hasznos erőforrás.

7. Döntő fölény – 5 pont

„Egyszerű, gyakori lényirtás, amely mellékesen vagy komoly előnyt jelent nekünk (az ellenfél maradék lénye nem ver szét minket), de ugyanígy előfordul az ellenkezője is (eltakarítunk egy lényt az őrposztból, és pont megölhetnénk az ellenséget).”

A Varkaudar merénylő ekkor még egyértelműen prémium kategóriás lap volt, ami 2-ért tudott kört megszakítani. Ez a lap eggyel drágábban csinálta ugyanezt, de az 1/2-es lénynél egyértelműen jobb a lényleszedés. Ezzel együtt top kategóriás valóban nem lett, hiszen a körmegszakításhoz kellett egy lény is. De korlátozottabb formátumokon így is nagyon hatékony lappá vált. Ezen túlmenően Specializáció mellett egyért jött, ami ebben a pakliban brutálisan erőssé tette. Mindez elég szép egy 5 pontos laptól.

6. A fémek mestere – 6 pont

“A mostanság nem nagyon brillírozó Zarknod kovácsa pakli egy újabb taggal bővült. Nagyon sok kovácsban használatos tárgy fémből van, így nem lesz túl nagy ügy teljesíteni a kijátszási feltételét. Amikor kijön, akkor már kellemesen tud pörögni a dolog. De gondoljunk csak bele, legalább két lapot már ki kellett előtte játszanunk (egy lényt, meg akire a fémtárgyat rakjuk), mire egyáltalán lehetőségünk van kirakni, és akkor még fel kell húznunk pár fémtárgyat, hogy valami értelme is legyen. Ebből a szemszögből már nem is tűnik olyan jónak, túl sok a „ha”. Azért próbaképpen egy-két darabot be lehet tesztelni, mert jó pillanatban erős tud lenni.”

Nagyon sokat gondolkodtam ezen a lapon, mert bizonyos szempontból simán bekerülhetett volna akár a dobogós lapok közé, más nézőpontból viszont akár ki is kerülhetett volna a listáról. Magáról a lapról az elemzés kicsit egysíkúan, csak Zarknod kovácsában gondolkodott, és így nem látszódott igazán az ereje. Erre a lapra ugyanis az van írva, hogy PASZIÁNSZ. Minden egyes lap után adhat egy újat, mindezt felső korlát nélkül (A Falak ereje hasonló képesség miatt pihent a tiltólistán közel két évtizedet), ráadásul még a gyűjtőbe kerülésüket követően is lehet rájuk húzni. Mindezt egy egyért jövő életes lény formájában kaptuk meg. Igaz, viszonylag sok csont kell hozzá, de a Bo’adhun varázsital ezt a problémát gond nélkül meg tudta oldani. Így végül egy olyan pakli alapjává vált, aminek a kulcslapját tiltani is kellett. Akkor mégis miért csak a 6. helyre tettem? Leginkább azért, mert az ereje azért számos utólag megjelent lappal emelkedett. Elég csak a Lépéselőnyre gondolni, ami az alapból kapott csonttal sokat segített, másrészt az Aranymosó serpenyő is nagyot dobott a decken. Ugyanakkor ennek a lapnak a képessége olyan durva, hogy még ezekkel együtt sem lehetett kitenni a listáról. Igazából azon gondolkodtam, hogy az előbb említett lapok megjelenése előtt nem lehetett volna összerakni egy hasonló decket, vagy csak nem nagyon vették észre a játékosok a lapban rejlő potenciált? Vajon ha a 0 VP-s fémtárgyakkal megoldható a mester kijátszási feltétele (Hívó kürt, Arany gugyola, Morgan pálcája voltak a kor legerősebb ilyen lapjai), akkor mennyire lett volna ez a deck működőképes a Legendák Völgye megjelenése után? Lehet, hogy valamikor, ha lesz ebben partnerem, kipróbálom, hogy a 2006 júniusig megjelent lapokból milyen erős koncepciót lehet(ett volna) összerakni A fémek mesterére.

5. Lépéselőny – 7 pont

„Mihez kell nekünk +1 varázspont az első körben? Legtöbbször semmire. De ha egy gyors paklit (horda) szeretnénk felturbózni, aminek igazából nincs szüksége manatermelésre, de egy kis extra löket jól jön neki, akkor a Lépéselőny a mi lapunk. De ne feledkezzünk el a szörnykomponensről sem! Tárgypakliba (vagy esetleg goblinba) már sokkal inkább fontos lehet, hisz így egy kis szerencsével akár elsõ körben kijöhet egy Orzag managömbje, egy Kincskeresés itala vagy egy Apró kincs segítségével. Bátrabbak még kontrollba is kipróbálhatják, az első körös Manafonál igen kecsegtetően hangzik, s valami komponenst igénylő dolgot is kipróbálhatunk (pl. Kalmárok itala, Ajándékcsomag, Orzag bilincse, Balladák könyve, Vörös krónika stb.). A laphátrány miatt fölösleges aggódni, egy idő után visszakapjuk.”

Noha a lap egyáltalán nem lett lebecsülve, a valós ereje alapján ennél is nagyobb pontot érdemelt volna. Tulajdonképpen kimondható, hogy nem sokkal a megjelenése után már próbálgatták a játékosok, főleg tárgyas és goblinos deckekben. Kicsit később egy új típusú lényes good stuff pakli alapjaként jelent meg, ami Baross Feri nevéhez fűződik, és használt benne pl. Gakkot, Óriás denevért, Bundás yetit, Naso-thin nagyurat meg jó pár olcsó, erős varázslatot (amiket még nem spoilerezek el, mert a listán fenn lesznek). Ez a pakli több hónapon keresztül a versenyasztalok ura volt, nagyon jó eredményeket lehetett vele elérni. Később a páros versenyekről a közös csont szabályt is miatta törölték el, mert a tárgypakliknak az első körös 2 csont, 2 mana eszméletlen durva előnyt jelentett. A 2015-ös évben pedig a 3 lapos Lépéselőnyös lényes paklik annyira elterjedt random deckek lettek, hogy nerfelték a lapot úgy, hogy követőt nem lehet mellé használni. Néha-néha még a lap tiltása is felmerül a játékosok körében. Az egyetlen oka annak, hogy nincs előrébb a listán, hogy a Zanszilánkok megjelenése és a lapok állandó olcsóbbodása azért nagyban hozzátett a lap elterjedéséhez, és ezekkel a megjelenésekor még nem lehetett kalkulálni. De ezzel együtt is a Lépéselőny azon narancs lapok között van, melyek már a megjelenésekor megmutatták, mire képesek.

4. Metamorfózis – 6 pont

„Frissen bontott pakliknál mindenképpen használjuk, azonban kevés tudatosan szerkesztett pakliba férhet be. Esetleg akkor lehet jó, ha sok olyan lénnyel játszunk, amik kijátszás utáni képességükkel jeleskednek, s akkor már nem sok képességet lehet elvenni (pl. Méonech fürkész, Keyrasi démondlidérc stb.). Valami kreatív „minél olcsóbban minél nagyobb” típusú hordába még be lehet rakni. Ne feledjük, hogy szükség esetén az ellenfél lényére is lőhetjük, ráadásul azonnali, így okozhat kellemetlen meglepetéseket.”

A lényerősítő lapok ekkoriban (meg úgy általában) két komoly hátránnyal bírtak. Az egyik, hogy ha nincs lény, akkor blank. A másik pedig, hogyha a lényt megoldják, rögtön két lapot bukunk (ekkoriban a cantrip lapok és az izomjelzők kevésbé voltak elterjedtek, mint ma). Ezek mellett ráadásul a Metamorfózis komoly hátrányt ad a nagy erősítése mellé, így nem meglepő, hogy a megjelenéskor senki sem számított arra, hogy ez a lap komoly tényezővé válhat bárhol. Aztán valahogyan mégis ez történt, hordák alaplapja, valamint a korábban meghivatkozott Lépéselőnyös decknek is az egyik kulcslapja lett. Vajon ezt minek köszönhette? Az árához képest nagy tápja mellett szerintem annak, hogy ki tudta küszöbölni a legtöbb lényerősítő lap hibáit. Mivel életet adott, a lényt, akit tápolt, nem volt könnyű leszedni, és mivel azonnali varázslat volt, életmentő hatásként vagy támadók kijelölése utáni erősítésként is lehetett használni, ami újabb esélyt adott lapelőny nyerésére. Ezenkívül alternatív felhasználása is volt, hiszen egyért akár az ellenfél legjobb lényének a képességét is elvehettük. Igaz, kapott cserébe egy felhízott monsztert, de ez még mindig bőven vállalható, ha mondjuk egy A fémek mestere megoldásáról van szó. A speciális képesség elvételére pedig egy nagyon élelmes kombót is ráépítettek. Naso-thin nagyúrral, az ellenfél körében kijátszva a Metamorfózist 2 manáért elvettük egy körre az ellenfél VP-jét és termeltünk egy 6/3-as életes lényt. Ez akkoriban nagyon erős volt. A lap erejét jelzi, hogy Baross Feri 2007-ben is csinált egy listát a HKK 20 legjobb lapjáról, és ott a Metamorfózis szerepelt.

3. Megfelelő alkalom – 6 pont

„Apró dolgok közül választhatunk egyet, vajon melyik legyen az? Merülhet fel bennünk a kérdés. Leggyakrabban az 1/1-es lényre fog esni a választás, ami igaz nem egy nagy táp, de legalább húzhatunk valami hasznosabbat. De ha elég jónak ítéljük a kezünkben lévő lapokat, akkor kivárhatjuk a legmegfelelőbb pillanatot, amikor le kell szedni pár jelzőt. Néhány izmot eltakarítani, esetleg mérget semlegesíteni már hasznosabb dolog, csak nehogy úgy kapjunk ki, hogy még mindig szorongatjuk ezt, a megfelelő alkalomra várva.”

Előző gondolatmenetet folytatva, egy másik olyan lap, aminek a Naso-thin nagyúr (is) erőt adott, kb. ugyanolyan erős volt ezzel a lappal, mint a Metamorfózissal (a lényünk 3/1-es maradt, de legalább 1 lappal több volt a kezünkben). A lap igazi ereje a jelzők leszedésében volt. Elsősorban páros versenyen a réges-régi Hatodik napot vették újra elő, amiről a jelzőket 1 manáért le lehetett szedni, aztán keresni és kitenni két Ősi manifesztációt vagy épp Orzag managömbjét. De a jelzőleszedés sok más esetben jó volt. Az inkább csak poén volt, hogy a Gigantoszaurusz késleltető jelzőit is le lehetett vele szedni, de egy Akmal jelzőinek a leszedése már valódi előnyt jelentett, és persze az ellenfél izmainak a leszedésére is optimális volt. Épület pakliba pedig remek építő lény. Bár én csak gyak-nemgyak és egyéb korlátozott versenyekre szoktam ezt a koncepciót elővenni, de ettől még tény, hogy a Tleikan építőmunkás megjelenéséig bérelt helye volt a paklimban a Megfelelő alkalomnak. Ezek után nem meglepő, hogy ez is bekerült azon lapok listájába (a Metamorfózissal együtt), amiket a Végzetúr kiegészítőben változatlan formában adtak ki.

2. Semleges csatamező – 6 pont

„Brutális képesség, hatalmas hátrány. Valószínűnek tartom, hogy ez a lap nem lesz szereplője a versenyeknek. A pakli építését nagyon meg kell fontolni, hisz számítanunk kell arra, hogy hét lapot kiműt az ellenfél. Koncepciózus pakliról szó se lehet, hisz akkor kiszedik a koncepció legfőbb elemeit. Marad a „good stuff” pakli, tehát minden tápot bele. Csak arra is figyelni kell, hogy legalább 12-15 nyerésünk, counterünk legyen a pakliban, hisz ha ezekből csak 10 körülit használunk, akkor számíthatunk arra, hogy valamelyik csoportból távozik hét lap. 3 counterrel meg ugye nem sokra megyünk… Érdemes lehet 60 vagy még több laposra összeállítani a decket, akkor már nem olyan zavaró a hét lap hiánya.”

Na ez volt az az elemzés, amit háromszor kellett elolvasnom, hogy nyugtázzam, hogy igen, ez van leírva. Nem kell magyaráznom, hogy ez a lap még a mai játékkörnyezetben is mennyire erős és szó nincs arról, hogy az utókor fedezte volna fel, a megjelenése után 1-2 hónappal versenyt is nyertek vele. Meg úgy általában, ha egy kontroll pakli a Mező előtt meg akart szüntetni bármilyen követőt és szabálylapot, akkor Az anarchia avatárja, Ősi rúna kettőst kellett használnia, és akkor 3 lapos meg kb. 10 ÉP-s kezdésről intézhette ezt el. De még erre sem volt garancia, mert ha az ellenfél kezdett, megtehette, hogy ő szüntette be Az anarchia avatárt, megtartva ezáltal a saját követőjét. Ezzel szemben a Mezővel 4 lapról és 20 ÉP-ről kezdve garantáltan lehetett minden követőt és szabálylapot megszüntetni. Akkor mégis miért lett ennyire elnézve ez a lap? Ahogy az elemzésből kiderül, a 7 lap eldobása miatt. És talán itt van a kutya elásva. Az akkori játékkörnyezetben abszolute elterjedt volt, hogy a 45 lapos felső határt eggyel sem lépjük túl. Ezért már az 52 lap is soknak tűnt, az meg főleg, hogy ebből 7-et ki lehet dobatni. És ahogy az elemzés is írja, 52 lapos paklinál megvan a rizikója, hogy egy funkciót szinte teljesen kiszed az ellenfél a deckből (akkoriban még nagyon kevés volt a multifunkcionális lap, főleg azok, amik két funkciót hatékonyan ellátnak). Azonban miután elkezdték próbálgatni a 70-80 lapos Mezőket, bizony rájöttek, hogy egyáltalán nem kivitelezhetetlen a dolog és még működőképes is. A lap a side-olásnak is új útjait nyitotta meg, sok Csatamező használta a side-ot a kidobás után keletkezett aránytalanság helyreállítására, de megjelentek side-tápos Mezők is, amiknek a lényege az volt, hogy a kiegészítő paklijának nagy részét, vagy akár a teljes kiegészítő paklit arra használták, hogy biztonságban tudják a good stuff pakli legjobb lapjait, és a side utáni két meccsen vetették be őket. Mindezekből jól látszik, hogy a HKK„íratlan szabályait” néha érdemes felülvizsgálni, főleg, ha egy nagy erejű lap jelenik meg.

1. Bundás yeti – 7 pont

„Ismét egy újabb etnikum bukkant elő a HKK varázstarisznyájából, mégpedig a yetik. Helyesebben szólva egy yeti dugta csak ki az orrát, a népes yeti populáció többi tagja egyelőre meghúzódik. De nem kell aggódni, a következő nagy kiegészítőben már nagyobb mennyiségben bukkannak fel havasi majomember barátaink. Szintén kicsit szomorú hír, hogy a Bundás yetivel jól kombózó lapok is tovább csúsztak a következő kiegészítőbe, így meglehetősen haszontalannak tűnhet. Azért kétségbeesni nem kell, ha más nem, Hatásvadászattal jó lesz, mindössze 2 VP-ért és 5 nekronért 12-t tudunk sebezni ellenfelünkbe, és 10- et magunkba.”

Azt hiszem, az akkor már játszó HKK-sok számára nem volt nagy kérdés, hogy melyik lap fog a lista élére kerülni. Pedig az elején milyen kis gyengének tűnt… jó, persze, durva, hogy minden lénybe sebez, de reálisan 8-9 alkalommal a játék alatt, és akkor nincs paklink. Ráadásul mindent visz magán kívül és a saját gazdájába is sebez. De hamar egyértelművé vált a valódi ereje. Ahogy a Csatamezőnél is említettem, a nekronos lapok és a Mező jelenléte (meg szerintem magáé a yetié is) előhozta a 45-nél sokkal nagyobb méretű paklikat, amik nyakló nélkül lövöldözhettek a yetivel. Ha valaki növelni tudta a sebzését (pl. Hatásvadászat), akkor egy nagy kör alatt kivégezte vele az ellenfelét. De ha mindezek nem voltak jelen, az sem jelentett bajt. Egyszerűen nem használták minden körben. Ha az ellenfél kitett 1-2 lény, akkor annyit lőtt, hogy pont belehaljanak a lények. És mivel akkoriban a legtöbb lény 1-2 ÉP-s volt, ez nem is jelentett olyan nagy pakliégetést. A yeti olyannyira az asztalok ura lett, hogy a vége fele már lényekkel sem játszottam szívesen, mert a Bundás yeti konkrétan mindent megoldott, teljesen ingyen, és mellette még kivégző lapként is funkcionált, mindezt összesen 2 manért. Semleges csatamezők ellen elsőnek vettem ki és gyakorlatilag minden pakliban kellett valamivel készülni ellene. Talán túlzás, amit írok, de nekem még az Idegösszeomlásnál is nagyobb parát jelentett ez a lap. Ennek a vége – teljesen jogosan – a tiltólista lett. Az már más kérdés, hogy a kék bűbájhoz hasonlóan itt is azt érzem, hogy kicsit sokáig maradt ott, én valamikor a Zanszilánkok megjelenésekor úgy éreztem, hogy már vissza lehetne engedni, részben mert a lények ÉP-je és a leszedések költsége már elért egy olyan szintet, ahol nem lett volna akkora para, másrészt megoldást adott volna az aktuális közellenségre, az Orgling mágus, Orgling ősanya kettősre. Hogy van-e még reménye ennek a lapnak? Azért ha belegondolok abba, hogy egy Yeti csemetével milyen ereje van még a saját paklijában, valamint hogy epikus Semmi mesterét rebesgetnek, én még nem temetném el…

Ami a listáról kimaradt

Ezúttal nem sok ilyen volt. Az Ozorindumi aréna 4 pontját kicsit keveselltem, de épületeken kívül nem nagyon került be sehova, ott is inkább csak periféria lap volt. Az Ébren álmodom 6 pontját is kicsit keveselltem, de mivel végül igazán csak bűbáj deckben szerepelt, ez sem volt annyira nagy tévedés. Még gondolkodtam a Szentségtelen kapun, Képmáson, Apró kincsen és Manakorongon, de mivel ezek mind 7 pontos lapok voltak, annyira itt sem éreztem nagy alábecsülést. Ezenkívül Az időrabló pálcájáról érzem azt, hogy sokkal több potenciál volt benne, mint azt a 6 pontja mutatja, de igazából ez sem vált versenyen elterjedt lappá.

Pár hét múlva jelentkezem a negyedik, egyben befejező résszel. Azóta bebizonyosodott számomra, hogy igazi jogász vagyok, vagyis nem tudok számolni. 🙂 Ezért bár az Elözönlést és a Végzeturat már nem terveztem beletenni a cikkeimbe, hogy kijöjjön a 4 kieg, mégis meg fogom tenni. Így az Újjászületés-Tengermély-Elözönlés-Végzetúr négyesből fog állni az utolsó 10-es listám, amiről már most látom, hogy nem lesz könnyű dolgom, mert igen sok a jelölt…

Szabó András

5 thoughts on “Vendégcikk – Alábecsült lapok (3. rész)

  1. Nagyon érdekes olvasni ezeket az elemzéseket. Mindkettőt, az eredetit is, és Bubuét is.
    Főleg úgy, hogy én ebben az időszakban már nem játszottam, és a lapok többségével most találkoztam először. 🙂

    Respect, hogy az utóbbi hónapokban nagyon színvonalas vendégcikkeket olvashatunk a Blogon.

    Mindenkinek Kellemes Ünnepeket, jó pihenést kívánok!

  2. Igen, gyakorlatilag a Mező miatt került bele a mondatomba a “többségével” kitétel. 😀

  3. Visszajelzés: Vendégcikk – Alábecsült lapok (4. rész) | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.