Vendégcikk – Excelsior évértékelő

Kalugyer Roland összefoglalója az Excelsior harmadik HKK-s évéről.

Egy HKK-szempontból igazán mozgalmas éven vagyunk túl: hosszú idő után először 2 nagykiegészítő is megjelent az évben, a rengeteg új lappal együtt pedig gyökeresen megváltozott a játék képe, amit az Excelsiorban is tapasztalhatott minden játékos. Mi is változtunk. Úgy érzem, noha ez már a harmadik évünk a Bartók Béla útról nyíló kis helyen, idén vált “felnőtté” a versenysorozat, és 1-2 gyengébb alkalmat leszámítva mindig nagyszerű hangulatú versenyen vehetett részt, aki eljött hozzánk. Igyekeztünk színvonalasan és konzekvens bírói döntésekkel levezetni minden alkalmat, remélem, ezt ti is így éreztétek. A színvonal fenntartása érdekében szervezőtársammal, Juhász Ferenccel – ki ne ismerné? 🙂 – ennek a stabil színvonalnak az érdekében pár dolgon változtatunk 2018-ban. De mielőtt kitérnék ezekre, értékeljük az évet!

 • Idén összesen 23 alkalommal rendeztünk versenyt, tehát az augusztusi hónapot leszámítva havonta kétszer – valamikor nekünk is kell egy kis szabadság. 🙂
 • Összesen 540 fős összlétszámmal kerültek megrendezésre versenyeink. Ez az első félévben 26.16, a másodikban 20.54 fős átlagot jelent, kombinálva 23.35-öset – a második félévet a 10 fős, egyetlen versenyes augusztusi hónap húzza le erősen.
 • 89 különböző versenyző látogatott el hozzánk, ami 12-vel több, mint a tavalyi évben összesen. Erre a számra különösen büszke vagyok, hiszen idén központi téma volt, hogy nehéz kezdőket és új játékosokat csábítani a nem Kezdő Ligás versenyekre – örömteli, hogy nevezési díj emelése mellett is bővülni tudtunk.
 • Ugyan idén már nem volt Excelsior Liga, nagyjából 40-50 fős fix rotációnk van a rendszeres versenyzőknek köszönhetően.
 • Az évben mindössze 5 embernek sikerült egynél több Exes versenyt behúzni: négyszer Pásztor Szabolcs végzett az első helyen, háromszor Földi Viktor, két-két alkalommal pedig Klujber Balázs, Szkupien Bence, valamint Gergely Ferenc lett az Excelsior Bajnoka! Gratulálok mindenkinek, nem kis teljesítmény behúzni egy pörgőst, egynél többször meg pláne ebben a mezőnyben!
 • A helyszín maximális kapacitását többször is elértük az évben, hosszú távon számítanak ránk, és úgy érzem, minőségben ők is előreléptek az első versenyeinken tapasztaltakhoz képest – ennek is köszönhetően a legkényelmesebb, legjobb hátterű helyszínt biztosítják, külön köszönet a pultban álló Zsuzsinak, aki már fel se rezzen egy-egy diadalmas topdecket követő hörrenés után! 🙂

A statok után lássuk, mi várható és miben lesz kicsit más egy-egy versenyünk jövőre.

 1. Januári versenyeink 10-én (szerda, egyszínű-pörgős) és 24-én (szerda, hagyományos-pörgős) kerülnek megrendezésre.
 2. A szokásos Exes tiltólistánk így alakul át: Ravasz vérfarkas, Kumulatív szimmetria, A lich élete, Nekrofun máglya, Elmerombolás. Elsősorban az én kezdeményezésem, hogy az Achát gólem – B. Jagumir párost vegyük le a listáról. Akik nem tudnák, eredetileg azért kerültek fel oda, mert borzasztóan inkorrektnek tartottuk, hogy egy olyan meccsfordító lapon menjenek el meccsek, amire nem lehet reagálni. A meccsfordító kártyákkal alapvetően semmi gondunk, de ez a két lap annyira aláássa a játék interakcióját, hogy eleve a fejlesztési irányt nem támogattuk. Szerencsére hasonlóan “megoldhatatlan” lapok nem jöttek ki azóta, és mint tesztelő mondhatom, hogy a közeljövőben nem is várható szerencsére ilyesmi. Ennek tudatában úgy éreztem, minél szűkebb a tiltólista, annál jobb.
 3. Talán a legfontosabb változás: minden forduló végén a hirtelen halál helyett az aktív játékos még befejezheti a körét, de az idő lejárta után maximum 4 perc van még a meccs eldöntésére. A bónusz idő alatt el nem döntött meccs automatikusan döntetlen, amennyiben a játékosok egyhangúan másképp nem döntenek. Aki gyakori vendég nálunk, gondolom került már olyan kellemetlen szituációba, amit ez a döntés terveim szerint megold. Az én hibám is, de a játék összetettsége is implikálja, hogy a 20 perc lejárta után gyakran még a 30. percben is eredményeket kellett vadásznom, ennek, és az igazából mindenki általt rühellt hirtelen halálnak szeretnék véget vetni ezzel.

Remélem megelégedésetekre szolgálnak a változtatások, és jövőre is legalább ilyen létszámban és lelkesedéssel jöttök hozzánk. Szeretném külön megköszönni Juhász Ferencnek és Egyed Dávidnak a versenyek lebonyolításában, valamint Csető Zsoltnak a beszámolók összerakásában nyújtott segítséget. Találkozzunk a következő szezonban is!

Kalugyer Roland

6 thoughts on “Vendégcikk – Excelsior évértékelő

 1. Rolandnak szintén óriási köszönet a beszámolókhoz nyújtott segítségért! 🙂

 2. Legjobb versenyek: 7-8 meccs, de nem vesz el egy egész napot, kemény küzdelmek, de mindig jó hangulat, korrekt nevezési dij/dijazás. Igy tovább jövőre is! 😀

 3. Jufe és Roland köszi szépen a munkát. 🙂
  Számomra egyértelműen a legjobb pesti versenyhelyszín a komolyabbak közül. Tökéletesen illeszkedik a megváltozott és felnőtt játékosbázishoz. Számomra ez van a legjobb helyen, de kb. ugyan olyan az elérhetősége, mint a Dungeonnak. Hétköznapi, rövidebb verseny, nem kell rá egy egész szombatot áldozni. Idén a büfé minőségében (jobb napjain) a Wekerle már megelőzi, de nagyon korrekt a kiszolgálás és finomak a szendvicsek. A hangulat mindig elsőrangú. Egyetlen hátránya, hogy nagyon erős a fűtés és borzasztó meleg tud lenni.
  Kár, hogy tavaly decembertől egy erős negyed évet ki kell hagynom nyelvtanfolyam miatt :(. Na de majd utána :D.

  Üdv: Kyb

 4. Zsuzsi sem lepődik meg, de mi sem lepődtünk meg Bagharral, hogy 2 centire folyt le tőlünk legutóbb a sör. 😀 Mint egy gejzír, úgy kicsapott 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.