A Hatalom szövetsége jövőjéről

Mi lesz veled HSZ?

Mi is az a Hatalom szövetsége?

Azoknak egy gyors összefoglaló, akik nem hallottak még róla: a Hatalom Szövetsége a Hatalom Kártyái Kártyajáték versenyjátékosai számára jött létre, félévente kell egy 1000 forintos tagsági díjat fizetni bármelyik Beholderes versenyen, amiért először is jár egy egyedi lap, ami sehol máshol nem szerezhető meg vagy bontható (ebben a félévben a Keverő néni ez). Másodszor minden HKK versenyen kedvezmény jár a nevezési díjból, a Beholderes versenyeken 200 forint, minden más versenyen 100 forint. Ezen kívül minden pontszerző versenyen (olyan a Beholder által szponzorált verseny, ahol legalább 15 induló volt) úgynevezett hatalompontokat szerezhetsz, melyek alapján a félév végén úgynevezett szövetségi rangsor áll fenn. Ebben a rangsorban mindenkinek a legjobb 5 versenyét veszik figyelembe, de legalább két Beholder által szervezett profi versenyt (amiből az egyik kiváltható egy HKK Blogos vagy Dungeonos versennyel). A félév végén egyedi UR lap, A bajnok manifesztációja üti a győztes markát, és az első 3 helyezett további választható ultra ritka lapokat, és boostereket kapnak.

A probléma

Ahogy D.K. azt leírta a fen említett topicban és teljesen egyetértek vele, általában a két budapesti verseny az, ami meghatározza a HSZ kimenetelét, a vidéki 105-ök valahogy könnyebben összeszedhetőek, hiszen a versenyek száma is megduplázódott helyszínenként (egyáltalán nem szeretném bántani a vidéki versenyzőket ezzel), viszont nem jó akkor a 2:3 arány. Illetve be kell látni, hogy amíg több 10 fős vidéki versenyek voltak az ország több pontján is, addig ez teljesen rendben volt, de a vidéki versenyhelyszínek eltűnése, nagyvárosokba való tömörülése indokolttá teszi a változtatást.

A megoldás

Megmondom őszintén, hogy nem vagyok biztos abban, hogy mi a jó megoldás. Egyik opció lehetne a budapesti és vidéki versenyek arányának felcserélése, esetleg egy teljesen más szisztéma (élő pontok) bevezetése, vagy akár több verseny figyelembe vétele. Itt jöttök ti a képbe, hozzászólásban kérjük a segítségeteket! Mondjátok el a véleményeteket arról, hogy elégedettek vagytok-e a jelenlegi rendszerrel, és ha nem, akkor indokoljátok, hogy miért, illetve tegyetek javaslatot arra, hogy milyen változtatást szeretnétek látni.

Előre is köszi a segítséget!

Dév bácsi

26 thoughts on “A Hatalom szövetsége jövőjéről

 1. Nekem az a javaslatom, hogy csak a beholderes versenyek számítsanak és a hsz fél év helyett egy éves legyen. A behós versenyeken így is gondot jelentett az alacsony részvétel, ez rákényszerítené a lustábbakat is a részvételre és lenne idő összeszedni a legjobb 4-5 versenyeredményt. Így a verseny se lenne annyira kiélezett, hogy 95 pont alatt esélyed sincs. A díjazást természetesen duplázva egy kiegyensúlyozottabb jutalmazási rendszerben osztanám ki.
  A vidéki versenyek nem szabad figyelembe venni. (vidéki vagyok) Pont elég a támogatás amit leküld a beholder. Arra semmi szükség, hogy bekavarjanak a hsz be is…

 2. Szerintem max 3-4pesti eredmeny szàmitson kulonben egy vidékinek nem sok esélye lesz megnyerni es azert kell a vidéki eredmeny hogy igen is a pestinek is elkelljen valahova mennie legalabb 2x nyerni. Igy làtnàm korrektnek.

 3. Csatlkozva D.K. véleményéhez: ne felejtsük el, hogy komoly hatása van a HSZ pont-szisztémának a vidéki versenyek látogatottságára. Ha kizárólag pesti versenyek számítanának a HSZ-ben, azzal bevernénk az utolsó szöget a vidéki versenyszervezés koporsójába.

 4. A vidéki versenyeket szerintem sem indokolt kigyomlálni, már csak az említett okokból sem, de mindenképpen finomítani kell a rendszeren.
  A 2 pesti + 3 bármi helyett a 3+2 leosztás valószínű igazságosabb lenne, kevésbé szólna a “farmolásról” a HSZ. De akár az átlagolt versenyek számát is meg lehetne növelni.

 5. En partolnam a 3 Beho + 2 videki verziot, ahol 1 db. Behost lehetne “1 Blogos / Dungeonos, ahol legalabb 30-an voltak” -kal helyettesiteni.
  Plusz a 2. felevben a kevesebb Behos verseny miatt adnek HSZ-t a Nemzeti 1. es 2. napjara kulon-kulon. Ezek igen rangos / nepes / eros versenyek.

 6. Én nem teljesen érzem azt sem igazságosnak, hogy pl. Megnyer valaki 5 behos/d-s/blogos olyan versenyt ahol mondjuk 30+ létszám volt, de nincsenek ideje kedve akármi lemenni egy 10 fős kisebb vidékire, így kiesik a versenyből.
  Szerintem ne a helyszíneket, hanem a verseny létszámot nézzük és egy helyezés/létszám szorozva összlétszámmal kapott pont legyen

  Szerintem egy 40 fős versenyen egy 2. Helyért járjon majd több pont mint egy 10 fős verseny első helyéért.
  Ugyan akkor ha valaki elég időt és energiát fektet bele a kisebb versenyekbe sincs lemaradva.
  Ha jó az arányosítás.
  Így akár a kisebb versenyek is felfuthatnak.

 7. Felreerted, nincs “kotelezo videki verseny”.

  “Ebben a rangsorban mindenkinek a legjobb 5 versenyét veszik figyelembe, de legalább két Beholder által szervezett profi versenyt (amiből az egyik kiváltható egy HKK Blogos vagy Dungeonos versennyel). “

 8. Este írok egy hosszabbat, egyelőre csak egy dologra reagálnék.

  Demetriusz: olyan nincs, hogy valaki megnyer 5 Behos versenyt, akkor sehol nincs, mert nem volt vidéki versenyen. Az 5 legjobb eredményt számítják be, amiből az egyik Behos, a másik meg Behos/D-s/Blogos.

 9. Én amúgy minden olyan megoldást támogatok, ami bármilyen mértékben is visszább szorítja a “kamu 105” intézményét.

 10. Lehet a 3+2 változás. A pontos szabály úgy szólt eddig, hogy min. 2 profi beholderes verseny eredmény fog számítani (ebből 1 lehet dungeonos verseny). Nyilván a blogos versenyt is be kell ide venni. Illetve eldöntendő, hogy az az 1 legyen-e 2.

  Az élő pontos rendszer bevezetését nem javaslom. Az arra szolgál, hogy hosszú távon kövesse a játékosok egymáshoz mért erősségét. Itt viszont minden fél évben nullázódik a pontszám.

 11. @ Katulin P:
  lol, te akarsz bármiről tanulmányt írni?

  A 3+2 korrekt, a sok kamu “nagyfős” vidék verseny így nem lenne mérvadó.

  Gyuri voltam, sziasztok!

 12. A vidéki versenyeket nyugodtan lehet figyelmen kívűl hagyni úgyis minimum 3x annyi ember van lejelentve néhol mint ahànyan ténylegesen lenni szoktunk. A pesti versenyek legalább valamennyivel reàlisabbak. Ha bele is számítana a vidéki akkor max 1.

 13. Ja akkor ezt félre értettem, de attól függetlenül nagyon nem mind1 milyen létszámú versenyen ér el valaki verseny győzelmet. Ezt valahogy arányosítani kellene.

 14. Én nem tudom pártolni a vidékis szekciót.. hacsak azt nézem, hogy esetleg lehet, hogy jön majd egy budapesti kissrác, mondjuk 12 éve. Istenadta tehetség, rommáver mindenkit nemzetin és akkor majd azért nem lehet HSZ nyertes, mert a szülei nem engedik el vidékre? Szerintem korrektebben is meg lehetne oldani ezt. Miért nem lehet behós verseny pl Pécsett? Persze… pluszban gondoltam.

 15. Szerintem sem kene a videki versenyeket beleszamolni, mondom ezt videki versenyszervezokent.

  Aki videki es eselyes a HSZ-re, az DK, HD es Varga Krisz akik minden behoson, es minden nagyobb pesti versenyen ott vannak.

  A videki HSZ max a nemzeti bejutasnal szamado az elso felevben a top20-as kvalifikacional, de ahogy nezem a masodik felevet 5 videki jatekos van top20ban, ezekrol mind tudom (magamat is beleertve) hogy minden behoson ott van, szoval ezt sem sajnalnam.

  Johetne a pest lobbi meg minden, de aki HSZ-t akar nyerni videkrol, az akkor is tudna, ha csak a pesti versenyek szamitananak.

  Egyebkent szerintem az eddigi 5 legjobb eredmeny rendszer rendben van.

 16. David: olvass mar feljebb a sajat HSz-edtol 6-tal (Bubu) vagy 8-cal (en) vagy a postot is elolvashatod, mindben benne van, hogy nincs kotelezo videki verseny.

 17. Na, most nem leszek népszerű 🙂

  Rengeteg minden van, amivel nem értek egyet.

  A “kamu vidéki versenyek” problémája:

  Mit értünk “kamu” versenynek? Azt, ahol becheatelt eredmények vannak? Mert ha igen, akkor erre kell megoldást találni. Akkor ezeket a versenyeket kell ellenőrizni, és ha nincs 15 ember, akkor ezt megfelelően szankcionálni kell. Viszont azért úgy gondolom, hogy egy reálisan 15 fős verseny annyira kamu már nem lehet. 15 fő alatt pedig nem jár hsz, tehát tökmindegy mennyien vannak. Ezenkívül ha már a vidéki versenyzőktől kötelezően elvárjuk, hogy pesti versenyekre menjenek fel, miért olyan ördögtől való dolog, hogy a pesti játékosok is néha-néha lemennek vidéki versenyekre (tudom, vannak akik lemennek, de közel sem mindenki)? 🙂 És akkor nekik is megvan a “könnyű 105 pont”.

  És azért azt az apróságot se felejtsük el, hogy a pestieknek van féléves szinten 32 versenyük, ami szinte biztos hsz-es, a vidékieknek pedig a saját városukban jobb esetben 3-4 (Miskolcon egy dupla verseny volt a félévben, ami hsz-es lett, Debrecenben a Találkozó és az új kieg Frissen bontottja, Pécsett csak a Találkozó… tehát nem nagyon van olyan helyszín, ahol 6-8 hsz verseny lenne, dupla verseny ide vagy oda). Tehát Budapesten bőven belefér több elszúrt verseny is, addig vidéken nem.

  És ezzel jutottunk el a mondandóm végére: egy pestcentrikus rendszer teljesen ellehetetlenítené a vidéki játékosok esélyeit, és itt nem is a győzelemre gondolok, mert ahhoz tényleg sok verseny és a megfelelő versenyeken való győzelem kell, hanem sokkal inkább a Hsz-ből való nemzetis kijutásra. Azért a legtöbb vidéki versenyző reálisan félévi 2-3 versenynél többen nem tud részt venni Budapesten (a hétközieken meg főleg nem). Ha 3-ra vagy még többre növeljük a kötelező pesti részvételt, akkor a TOP 20-ba kerülésre még akkor sincs szinte semmi esélye egy átlagos vidéki versenyzőnek HSZ-ből, hogyha saját otthonában folyamatosan versenyzik (kivéve, ha mondjuk 3-ból 3x nagyon erős eredményt ér el, de akkor meg a Behos profi versenyből adódóan is kijutna).

  Ezek alapján, hogyha megmarad a legjobb 5-ös eredmény, akkor én egy választható rendszert ajánlanék, ami meg is növeli a pesti versenyek erejét, de azért nem is szúr ki teljesen a vidéki versenyzőkkel:

  A legjobb 5 eredmény, amiből 2-nek Behos profi versenynek kéne lennie VAGY a legjobb 5 eredmény, amiből 3-nak kell budapesti hétvégi versenynek lennie ÉS legalább egynek Behos profinak. És mindenki azt az eredményét kapja, amelyik jobb. Ez nem lehetetlenítené el a vidéki játékosok helyzetét, adna lehetőséget számukra is a “hibázásra”, még 3-4 verseny/félév esetén is, de a pesti eredményeket is jobban figyelembe venné.

  Ettől a véleményemtől függetlenül azt, hogy (az arányok fenntartása mellett) több versenyen dőljön el a hsz, illetve, hogy a Nemzeti 1-2. napja legyen valamilyen formában hsz verseny, maximálisan tudom preferálni. És még Balázs ötletét is vállalható kompromisszumnak tartom azzal, hogy akkor tényleg szigorúan kettőnek kell Behos profinak lenni, és csak a harmadik lehet Blogos vagy D-s.

 18. @Bubu

  A félreértések elkerülése végett: “kamu 105” alatt természetesen nem a színvonalra akartam célozni, azzal nincs bajom, ha valaki vidéken gyűjti be azokat. Azzal sokkal inkább, ha valahol csalnak a létszámmal.

  A pécsi versenyekért ilyen szempontból maxi respekt, a 14 fő ott tényleg 14, nem volt “felfelé kerekítés”. 🙂

 19. Az élő pontok rendszer és a hsz lista nem összekeverendő!
  Az élő pontok bevezetését én nagyon támogatom, de a féléves hsz tabellát nem az alapján kell kiszàmolni!
  Nekem van egy jó ötletem az egészre, de elég hosszú lenne leírni, és mivel el van törve a kezem, most nem állok neki balkézzel bepötyögni. 😀

 20. norbosyo; ne viccelj mar hogy a pestinek ne kelljen kimozdulni mert a vidéki ugy is feljàr 😀 😀 Hàt ezen majdnem besirtam. Kell igen is a videki eredmeny is csak nem ebbe a felàllasna ami jelenleg van.

 21. Arról nem beszélve, hogy amúgy is felesleges lenne, mert az a tapasztalat, hogy még a legjobb ötletek is rendszeresen lesöprésre kerülnek az bizony asztalról….

 22. nos -mint félig kívülálló elfogulatlan- írnék egy javaslatot egy új rendszerre.
  -azt azért vegyük figyelembe amit egyes kommentekből láthatóan nincs átgondolva, hogy ez egy marketing a cég részéről -és így neki érdeke a sok részvétel, és a vidék támogatása is- a játékosok (versenyzők) felől meg inkább egy bajnokság -ki nyer több “futamot”, ki nyújtja a legkiegyensúlyozottabban jó teljesítményt az adott szezonban stb-
  Másrészről kellenek szabályozott keretek -azaz a Bubu által említett felkamuzott létszám, -ami ugyebár csalás-, melyet ha nem tudnak kezelni, akkor érdemes lehet más rendszert kitalálni hozzá -hiszen nem életképes ez esetben- .

  Amit én javaslok több ponton való változtatás a különböző szempontok figyelembe vételével (és igen itt-ott lehet -sőt ebben a formájában kell is- tovább kozmetikázni, pl. pesti 30+fő feltétel elhangzott ez a kozmetikázás már a bennfentesek dolga így akár egy irányelvként is lehet erre tekinteni)

  1:
  kb 7-8 verseny figyelembe vétele (ez a megnövekedett verseny mennyiség indokolja -jobban vissza adja a kiegyensúlyozottságot)
  Ennek nagyjából fele lehetne pesti -pl. 8 verseny, abból 2 behós profi és 2 szabadon választott pesti, 4 bármilyen (itt ugye lehet finomhangolni a vidékieknek így is sok néha a 2 pesti hát még 4, de akár az alább írt további ötlettel ez is csiszolható) esetleg 1 vidékit is bele lehet ekkora mennyiségnél préselni… (de mi számít vidéknek? pl. ha az ex emiatt áthelyezi magát Budaörsre? ezt is azért nem árt tisztázni)

  2:
  A pontozás (ezen százalékos rendszer) sok pozitív dolgot rejt, de 1 elem szerintem hiányzik belőle…
  -nem tesz különbséget hogy 5-ből 5-öt vagy 6-ból 6-ot nyert az illető (esetleg csak 7-ből 7-t) mind egyenértékű. holott itt az indulási létszám a meghatározó -és ez is egy probléma forrás-
  Tehát mi volna ha 100%-os pont számítás helyett nettó pontok lennének: megnyert forduló 3 pont döntetlen 1 pont. (magyarán a versenyen elért pontszám és figyelmen kívül hagyva minden mást -pl buchholzt- )
  Pl. egy 5 fordulós verseny 5-ből 5-je 15 pontos a versenye, ha 1 döntetlenje van 13 pontos… és a 8 legjobbját kellene összegezni.
  így se feltétlen szűnne meg a hamis indulókkal való csalás (de talán 1 fokkal nehezebb, főleg ha a fordulók számát az induló létszámmal kötelezően szabályozva van), de talán jobban leszabályozható -és hogy a vidék a kevesebb indulója miatt ne legyen handicapje, lehet játszani a kötelező pesti mennyiség csökkentésével esetleg a kötelező vidékkel (ennyi beleszámítható versennyel ez azért már lehet opció a kiegyenlítésre).

  Természetesen ezen elv kedvezne igazságtalanul- egy pörgősön jó eredményt elért indulóknak, így azokon -majd ti pontosítotok- kb 2,5-szer több a forduló így egy leosztással lehet korrigálni.
  Pl. 13-ból 13-t megnyer valaki, akkor az 39 pont osztva 2,5-tel 15,6 -azt hiszem minimális torzítást okoz az a 6 tized… azért itt nagyobb is talán a teljesítmény, h ennyi beleférjen, az ilyen győztesnek, h egyenlőség esetén ez a 6 tized döntsön a javára-

  A másik probléma lehet a fél éves rendszer és a kötelező behósok bele számítása.
  Első fél év 6 behós a második fél év 5 behós, amiből 1 a nemzeti. Egyértelmű hogy a kötelező mennyiség nem egyformán és nem egyforma feltételekkel abszolválható. (és a tesztelők által tiltott bontottat nem nézném, mert más oldalról a tesztelőknek van más előnye, ami miatt illik jobban teljesíteni a többin)
  itt -tekintve a nemzeti kiemeltebb súlyozását, és az azon való részvétel elismerését- talán lehetne a 2 napot 2 külön napnak minősíteni (bár ez a nem kijutottakkal szemben unfairnek tűnhet, de másrészről illik ki jutnia aki meg akarja nyerni, hiszen ennek a félévnek más tétje nincs…) és a 3. napon meg lehet extra pontokat adni a kiesés sorrendje alapján -9-16 nem kap, 4-8 extra pont 3-4 további extra stb…
  Így az ő kiemelkedő teljesítményük preferálása megmarad a rendszerben.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.