Vendégcikk – Alábecsült lapok (4. rész)

Szabó András cikksorozatának utolsó felvonása.

Lassan végéhez közeledik a nosztalgia-sorozatom. Be kell valljam, nagyon élveztem az egész folyamatot, egyrészt élmény volt ismételten visszaolvasni a lapelemzéseket, másrészt a cikkek írásában is örömömet leltem. Ezért eléggé vegyes érzésekkel kezdtem bele az utolsó írásomba, amit az Újjászületés-Tengermély-Elözönlés-Végzetúr négyesből fogok írni.

A cikksorozat utolsó része nem könnyítette meg az életemet. Rengeteg potenciális jelöltem volt a listára, elég nehezen tudtam szelektálni, nehéz volt megtalálni ezúttal a tízes listát. De azért most is elkészült, lássuk, hogy melyik lapok kerültek fel az általam leginkább alábecsült lapelemzések közé.

#10 Démoni bölcsesség – 7 pont

Kettőért kettőt húzni abszolút nem nagy durranás. Nem rossz, de nem is kiemelkedő lapképesség. Izgalmasabb, ha visszakeverjük vagy eldobjuk, ekkor ugyanis egy bónusz lap lesz a jutalmunk, s ezt még a börtön sem tudja megfogni. Mellesleg nem csak akkor jár a lap, ha az ellenfél csavarja ki a kezünkből, tehát lehet kombózni mindenféle Arany gugyolákkal és hasonlókkal.”

Ahogy az lenni szokott, a 10. helyre hajlamos vagyok betenni valami szerelemlapot. 🙂 A Démoni bölcsesség egy olyan képességet kapott, ami egyedülálló volt. No nem feltétlenül arra gondolok, hogy büntetlenül el lehetett dobni anti-mágiának, mert ezt már A mélység felfedezése is tudta sokkal effektívebben, hanem hogy bármilyen eldobás vagy visszakeverés esetén kisült. Éppen ezért kismillió felhasználási módja lett. El lehetett dobni Bűvös forrásnak, Arany gugyolának, deck aljára volt tehető Kreatív affinitással, később manóknak lehetett eldobni vagy éppen zanszilánk deckben visszatenni vele Quwarg széltáncost, illetve eldobni, miután Halafírral behúztuk. Mindezek olyan univerzális lappá tették, hogy a Démoni bölcsesség nagyon hosszú évekig maradt benn good stuff paklikban és – főleg korlátozott formátumokon – másfajta paklikban is.  A gyakorisága pedig lehetővé tette, hogy más, erősebb, de drágább erőforrások helyett használják.

#9 Fejvadász – 5 pont

„Nem hinném, hogy bárki is beizzítaná a jó öreg Kragoru paklit a Fejvadász miatt. Szóval maradjunk annyiban, hogy kis lényekkel játszó paklik ellen egész jó, igaz elég kevés ilyen koncepcióval fogunk találkozni.”

Picit hasonló dilemmám volt vele, mint anno A fémek mesterével (nyilván kicsiben). Önmagában véve ki merem jelenteni, hogy a megjelenésekor a létező legerősebb Kragorus lény volt. Követő mellett egyért jön, hármat üt, leszedni nagyon nehéz, követővel áldozható lapleszedés, és van egy ritkán kisülő, ám annál erősebb speciális képessége. Ez alapján szerintem egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb igenis elő fog kerülni és használni fogják Kragoru deckbe. Ugyanakkor a lapelemzésnek annyiban igaza volt, hogy ez nem az Újjászületés, sokkal inkább a Tengermély megjelenésével történt meg, ahol a pakli két újabb erős Kragorus lényt kapott, a Manakorallt és a Kragoru medúzáját. A játékosok ekkor érezték azt, hogy ebben a deckbe már lehet potenciál, és egész sokféle Kragorus decket raktak össze. Én láttam többet között Szúnyogirtásos-good stuff verziót, agresszívabb-hordás vonulatot moákkal keverve és Lassan járj!-ast is, amivel bőven megérte a 3 manás lényeket használni, mert még 2-ért is simán jók voltak. De többféle Szűk esztendős verziót is láttam, magam is játszottam ezzel a követő-szabálylap párosítással. Érdekessége a paklinak, hogy láttam olyan decket, amiben összesen 12 mágikus védelmű lény volt (3-3 Manakorall, Sellő őrszem, Kragoru medúza és Fejvadász), de még így is megérte rá a követőt használni. Visszatérve a Fejvadászra, hosszú távon a paklinak egy nagyon erős lapja volt, és bár nem a megjelenésétől kezdve, de úgy gondolom, hogy az akkor egyértelműen legerősebb Kragorus lénynek helye van a listámon, főleg így, hogy 5 pontot kapott.

#8 Teishin keselyű – 5 pont

„Évekkel ezelőtt valószínűleg népszerű lett volna, mint kontroll lény, de manapság már csak egy jót mosolygunk rajta. Mikor az Óriás denevér kezd teljesen kiszorulni a paklikból, akkor nem sok jövőt jósolok egy annál kétszer drágább, s csupán egyel nagyobb sebzésű lénynek. Frissen bontotton persze nyomjuk vele.”

Ez a lap nagyon érdekes hullámvasút-karriert futott be. A lapelemzéskor igencsak lehúzták, aztán hirtelen az első hagyományos versenyen élmezőnyben szereplő paklik közel fele használta alapból vagy side-ból, hogy aztán kb. fél év múlva már szinte el is felejtsük, hogy létezik ez a lap. Vajon mi lehet ennek az oka? Véleményem szerint a meta nagyon gyors forgása a magyarázat. Az Újjászületés megjelenésekor, meg kicsit utána is alapvetően a sok counterrel játszó erőforrás kontrollok, valamint a terülős áldozós, illetve Fémek mesterés paklik (a nerfhammerig), valamint a Morq Fan Gor vonulat volt az élen. És be kell látni, hogy ekkor egy négyért jövő hármat ütő lény tényleg eléggé nevetségesen hatott. Aztán a Tengermély kiegészítővel sok minden változott. Számos lényes koncepció előkerült, a háló révén pedig a játék menete is lassult, kevésbé domináltak az első néhány körben nyerő paklik. És ekkor már a Keselyű is más megvilágításba helyeződött. Ugyanis előjött, hogy lények szinte egyáltalán nem tudják leütni, ő maga szinte bármilyen lényt meg tud ütni úgy, hogy életben maradjon és kicsit hízzon, leszedni pedig a rezisztenciája miatt elég nehéz volt. Emiatt pedig side-ból, de good stuff deckek akár alapból is nagyon nagy előszeretettel kezdték el használni a madárkánkat. Na de miért nem maradt ez tartós? Azt gondolom, hogy az Elözönlés nagyon keresztbe tett neki. Bekerült a metába néhány specifukus leszedés, amire nem hat a rezisztencia (Bíborhold, Trinigan paradoxona), megjelent a Molluszk, ami egyrészt nagyon felgyorsított többféle koncepciót, másrészt magával a követővel ki lehetett játszani a Keselyű ütését, a Kragorut is felfedezték újra, ami kb. ennek a lénynek a rémálma, és – már itt is, de a Végzetúrban különösen – egyre több erős, használható kalandozó jelent meg. Ha mindehhez még hozzávesszük azt is, hogy a lények a HKK-ban leggyorsabban cserélődő lapok, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy ez a lény amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment. Ugyanakkor ékes példája annak, hogy a meta változása mit tud eredményezni egyes lapok tekintetében.

#7 Ekhnagorhu (új) – 5 pont

„Újból egy buta agresszív madárkára bukkantunk. Feltámadása sokszor hasznos tud lenni, még egy komolyabb paklit is szorult helyzetbe hozhat.”

És valóban újból egy buta, agresszív madárkára gondoltunk, amit elkönyveltünk talán egy “futottak még” lapnak, holott annál azért több lett. Ennek leginkább két oka van. Az egyik, hogy 3-ért olyan repülő és feltámadó lényünk, ami 4-et üt és nincs nekronköltsége, eddig még nem volt, így a végtelenszeri kijátszása igen erős képességnek hatott. De ami az igazi erejét jelentette, hogy az újabb lapok és a játékkörnyezet előhozta a barlangjából a Fókusz meglelése paklikat, ahol konkrétan a prémium kategóriába került. Az egyért 4/1-es repülő, feltámadó lény létjogosultságát önmagában véve sem volt indokolt megkérdőjelezni, de még egy végtelen kombó is született rá, egy régis régi lap, a Szörnycsábítás segítségével. Ez a lap ugyanis azt tudta, hogy 1-ért kikeresünk egy szörnyet, amit eggyel olcsóbban (jelen esetben ingyen) kirakhatunk a körben akárhányszor. Tehát az adott körben bárhányszor ingyen feltámaszthattuk kedvenc madárkánkat. Már csak egy olyan lap kellett hozzá, amivel ezt ki lehet használni, de volt kettő is. Az egyik a Vyarg cserzőmester, amivel végtelen manát és kör végéi végtelen lapot lehetett termelni, a másik pedig a színen belül maradó A szirének éneke, amivel nemes egyszerűséggel végtelent lehetett sebezni az Ekhnagorhu végtelen áldozásával. A Keyrasi démonlidérc nerfelésének törlésével ez egy egylapos kombóvá alakult, de addigra már visszaszorult ez a koncepció, így nem nagyon jelen meg a versenyasztalokon. Ami az Ekhnagorhut illeti, emellett korlátozott formátumokon Zarknodos deckekben is találkoztam vele, de ez volt a ritkább felhasználási opciója. Számomra most nagy kérdés, hogy az alfás Ekhnagorhu a kijátszási képességeivel megint be tudja-e magát verekedni valamilyen deckbe. Bár kisebb az esélye, azért nem írnám le, főleg, ha valaki megint kitalál valamilyen kreatív Fókuszos vonalat…

#6 Huraggin taktikája – 6 pont

„Nagyon szélsőséges lap. Először is jó adag VP-re van szükségünk, hogy kijátszhassuk (nyilván szeretnénk is valamit kezdeni a kölcsönvett lapokkal), plusz meg is kell védenünk őket. Nyilván az ellenfél paklijának legalább felületes ismerete esetén el tudjuk dönteni, hogy kb. mennyi VP-nél kell kijátszani. Sok pakli ellen kegyetlen erős és döbbenetesen gyenge is lehet, csak a jó szerencsénken múlik (nagyon nem mindegy, hogy három countert, vagy mondjuk egy Felfelé a lejtőnt, egy Isteni kegyet és egy Viharráját húzunk). Lényes paklik ellen már hatékonyabban fog működni. Zarknod börtönébe, vagy ellen jól működhet, de bármilyen pakliba berakhatunk egy darabot, főleg, ha játszunk Ormattal.”

Csupán érdekességként jegyzem meg, hogy az első 3 cikkben egyetlen Dornodon lap sem jelent meg a listámon, ma pedig ez már a harmadik, és még nincs vége. Úgy tűnik tehát, hogy a piros szín most jócskán kompenzálja eddigi lemaradását. Na de térjünk rá a Taktikára, ami egy valóban szélsőséges, ám mégis nagyon erős lap lett. 2 varázspontért 3 lapot azonnal húzni, hátrány nélkül ebben az időszakban egyáltalán nem számított gyenge képességnek, nyilván a rizikót itt az jelentette, hogy tudunk-e legalább 2, de inkább 3 optimális lapot húzni. Emiatt alapból annyira nem volt népszerű, de side-okban gyakran megjelent, ezen kívül Zarknod börtönökben, illetve később Korlátozásokban is előkerült a lap, ugyanis a szabálylapot kijátszó módon termelte az erőforrást. Az erejét mutatja Csető Zsolti-féle Retro Challenge is, amelyben láttuk, hogy ez a lap bizonyos helyzetekben a mai napig meccsfordító tud lenni. Megemlítem még a lap kapcsán, hogy anno ez a lap az én lapötletem alapján született, és az eredeti tervem kicsit másként nézett ki: maga a lap szingularitás volt, de 4 lapot vett ki az ellenfél paklijából, amelyekre a szingularitás szabály nem érvényesült. Mindenki döntse el, melyik a jobb!

#5 – Vulkáni energia – 7 pont

„Kecsegtető, de az idézési költsége meg elrettentő. Igen vaskos erőforrás mennyiséget kell beleraknunk, hogy lejöhessen, így igen nagy kockázatot vállalunk. Ha megcounterelik, akkor egész jól járunk, de ha erőforrásra volt szükségünk, akkor annak vannak kevésbé körülményes módszerei is. Amennyiben megérkezett az asztalra, gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy a játék végéig elkísér minket, leszedni nem fogják (de megdermeszthetik, Ryuku őrtornnyal kikapcsolhatják, stb.). A gyűjtőből kijátszás kifejezetten hasznos, sajnos egy idő után kifogy a gyűjtő. Ezt nyilván tehát csak hosszabb meccsek során tudjuk majd kihasználni, így egy erre berendezkedett pakliban lesz csak haszna.”

A lista első ultraritka lapja. Ennek persze nagyon egyszerű oka van: a Tengermély előtt nem volt UR lapelemzés, így csak 12 lapot vizsgálhatunk meg ilyen szempontból. A Tengermély és az Elözönlés elemzései végül nagyon reálisnak bizonyultak, a Végzetúr azonban e téren mellényúlt, a 4 ultrából egy 5, kettő 7, és egy 8 pontos lap lett, holott utólag egyértelműen bebizonyosodott, hogy ezek nagyon erős, metaformáló lapok lettek (na jó, a Megaszaurusz maximus tényleg nem lett valami erős 🙂 ). Ennek egyik ékes példája a Vulkáni energia. Azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy a Vulkáni kontroll nem csak koncepcióvá, szinte fogalommá vált a játékban. Ezekben az – egyébként hagyományos – kontrollokban nem volt semmi hétköznapi, csak picit jobban építettek arra, hogy le tudnak hozni egy Vulkáni energiát, és utána a gyűjtőből szinte korlátlan erőforrásuk van. Ezek a paklik a Végzetúr szériájában Tier 1 decknek számítottak. Később azért, miközben egyre több ellenlap jelent meg (Molekulabitorló, Fagyúr), valamint egyre alacsonyabbak lettek az IK-k, szép lassan visszaszorult, de a Világégésig használható volt a lap. Ezek alapján a lapelemzés 7 pontja eléggé lebecsült érték lett. Az elemzés során Dani Zoli megjegyezte, hogy szerinte ez egy alábecsült elemzés, emiatt egy kicsit hátrébb helyeztem a listán annál, mint amit elsőnek gondoltam.

#4 Beszűkült látókör – 7 pont

„Felépítése meglehetősen hasonlít két korábbi ultrához. Az ítélet napjához és az Erősödő kántáláshoz. E kettő közül Az ítélet nap egyértelműen erősebb, hiszen erőforrás előnyt és győzelmi kondíciót is biztosít. A látókört erősségében a kántáláshoz hasonlítanám, hiszen az ellenfél korlátozásáról és gyógyulgatásról szól mindkettő. Igaz a látókör sokkal jobban szűkíti az ellenfél mozgásterét, ráadásul jól rá lehet játszani blokkolós lapokkal. Viszont a gyógyulása igencsak csekélyecske. Blokkolós pakliba, vagy viszonylag sok Rhattal játszó összeállításba érdemes lehet kísérletezni vele.”

Nos, rögtön itt a következő ultraritka lap. Ez már a harmadik olyan ultraritka bűbáj volt a játékban, ami viszonylag levakarhatatlan, és hosszú távon a győzelmet biztosítja (hasonló volt a Következő fokozat is, de az gyengébb volt, mert maguk a lények, amiket tápolt, megoldhatóak voltak). Ilyen szempontból viszont én vitathatónak tartom, hogy Az ítélet napja volt-e a legerősebb. A manatermelés persze hasznos, de a sebzés talán a leggyengébb „autowin” volt, ugyanis egyszerű gyógyulással megoldható volt, és maga a lap semmivel nem nehezítette meg az ellenfelet abban, hogy megöljük őt. Az Erősödő kántálást ilyen téren erősebbnek tartottam, hiszen a pakli előbb-utóbb biztosan elfogy (az újrahasznosítás ekkor épp pihentetett szabály volt), a rengeteg gyógyulással meg nehéz volt mit kezdeni, főleg, ha egy Thauglorendon is segített benne. Ugyanakkor volt a lapnak két kisebb „mellékhatása”, az egyik, hogy a soklapos-mezős deckek ellen nem volt olyan hatékony, másrészt pedig az ellenfél gyűjtőjét generáltuk, ami egy vízió lapokkal intenzíven játszó paklinak akár még szívesség is lehetett (vagy épp a Vulkáni kontrollnak). A Látókörről pedig bebizonyosodott, hogy ilyen téren a három UR bűbáj közül a legerősebb. A 20 max. VP-ből eleve elvesz a kijátszáskor 2-t, utána meg 6 kör alatt kb. autowin, és még kicsit gyógyít is hozzá. Nem volt olyan kockázat benne, mint a Kántálásban, és a 20 max. VP elégetése elég kiszámítható volt, max. pár antiblokkolós lap nehezítette meg az életét. Külön öröm, hogy már a 4-5. körében is rendesen korlátozta az ellenfelet, mert alig maradt VP-je játszani. Még egy előnye volt a Kántáláshoz képest, konkrétan hogy azt egy motyogós pakliégető deckbe nem lehetett berakni, mert ahhoz gyenge volt az égetése, ezt viszont minden további nélkül tudta a blokkoló deck használni.

#3 Pirofordítás – 5 pont

„Ki akar már manapság 2 VP-ért counterelni? Senki? Akkor ennyit erről a lapról.”

Tegyük fel egy kicsit máshogy ezt a kérdést: ki akar egy countert egy reagálhatatlan alternatív képességgel? Ha így tesszük fel a kérdést, máris sokkal erősebb a lap. Oké, kicsit manipulatív voltam, beismerem, de tény: a varázslatcounterek legnagyobb hátránya, hogyha nincs olyan lap, amire lehet vele reagálni, akkor blank. A Pirofordítás pedig ezt a hibát kiküszöbölte, méghozzá nem is akármilyen alternatívával. Egy sebző forrással, ami nagyon jó a 2-nél kisebb lények leszedésére egy varázspontért, counterelhetlenül, drágíthatatlanul, Ősi béklyót és hálót kijátszva. Persze értem én, hogy a 2 varázspont már kicsit sok volt akor, amikor az 1 vp-s varicounterek elkezdtek kiszorulni a játékból, de épp az alternatív felhasználás lehetősége más megvilágításba helyezte a lapot. Noha a kioptimalizált 45 lapos kontrollokba nem fért bele, a nagyobb pakliméretű Csatamezőkbe vagy épp Sokszínekbe abszolute helye volt. 1 évvel rá pedig megjelent a Tűzerdő deck, aminek az egyik prémium kategóriás lapjává érett. Az alacsony pontszám abból a szempontból is furcsa volt nekem, hogy a szintén ebben a kiegben megjelenő Angyali közbelépés 7 pontot kapott, holott ugyanerre a kaptafára épült, az alternatív képessége szerintem gyengébb volt, counterek tekintetében pedig a fehér szín közel sem igényelt annyira egy új lapot, mint a piros.

#2 Elmerombolás – 7 pont

„Legszívesebben akkor látnám ezt a lapot, amikor az ellenfél kezd, és éppen a második köre fog következni. S ha counterekkel nem játszik, vagy Lassan járjozik vagy valami hasonló, akkor igen csúnyán keresztbe lehet tenni neki. Az ereje akkor fog leginkább kijönni, ha mi nem csak tétlenül passzolgatunk, hisz akkor semmire se mentünk a megszerzett tempó előnnyel.”

Na ez az a lap, aminek a veszélyét talán senki nem látta előre. De még a játékosok sem, ugyanis a megjelenését követő első 1-2 hónapban csak hébe-hóba bukkant elő. Kezdetben mindenki azt mondta, hogy kb. Cselvetés erősségű lap, így nem lesz para. Azonban az idők során megbizonyosodott, hogy ez a kijelentés nagyon sok tekintetben nem igaz. A Cselvetés csak a tempóelőnyt adja, az Elmerombolás konkrét manaelőnyt. A Cselvetés szinte teljesen blank egy topdeck fázisban, az Elmerombolás legalább áramoltatható. A Cselvetés rizikós, mert nem tudhatjuk, mire készült az ellenfél az adott körben, az Elmerombolásban szinte semmi kockázat nincs. A Cselvetés kijátszható helyszínekkel és ősmágiával, az Elmerombolás nem. És a legfontosabb: a Cselvetés szinte teljesen blank a drágító szabálylapok ellen, az Elmerombolás az ősmágiája miatt nem. Sőt… ez a lap a drágító szabálylapok gyilkosa lett. Egész egyszerűen a Bűvös erdőknek, Lassan járj!-aknak, Hegymélyi keltetőknek semmi védelme nem volt az ellen, hogy a 2. körben elbuktatják az összes manájukat. És akkoriban még a Járj! nem a tempózásról szólt, a 3-4. kör előtt alig-alig indult meg a pakli, amit az ellenfél újabb körökkel tudott késleltetni 0 varázspontért. A lap univerzalitása és hátrány nélkülisége olyan szintet öltött, hogy lassan mindenhova használták, aminek nem lehetett más vége, mint a lap tiltása. És ami azt illeti, ez az a lap, ami remélem, hogy soha nem is fog visszakerülni a játszható lapok közé.

#1 Zajos léptek – 5 pont

„Aprócska képességek egy lapon. Sajnos egyik sem annyira jó, hogy én ezért a manát tékozoljam.”

Az Elmerombolás simán a lista élére is beférhetett volna, de úgy éreztem, hogy most mégis inkább egy jobban lesajnált lapot rakok ide, ami egy kicsit szerelemlap is (Beholder fórumról továbbküldött ötlet). Az elemzés nyilvánvalóan alábecsülte ennek a lapnak a potenciálját. Persze az tény, hogy 1 VP-ért a két kijátszáskori képessége közül egyik sem a csúcskategória, de azért abban a passziválásban bőven van potenciál, ha mondjuk az ellenfél köre végén egy Ősi béklyót passziválunk le, vagy ha mondjuk egy Vulkáni energiát, elvéve ezzel egy körig a kárpótlását. Az alternatív képessége pedig egy 1 varázspontos szinte reagálhatatlan lapcounter, igaz, hogy csak egyes lapokra, és az ellenfél számít rá, de ismételten felhozom a Kristálybarlangot, ami prémium lappá vált hasonló képességgel (nyilván kissé erősebbekkel, de eltelt 8 év azóta). Ráadásul egyáltalán nem volt muszáj kijátszani a lapot. El lehetett dobni anti-mágiának, ki lehetett szedni gyűjtőgenerálással, később Minőségi cserének is ki lehetett dobni. Így gyűjtőgenekbe, víziós paklikba alaplappá vált, az Éjfatty sóhajos koncepciók is szerették, de számos kontroll pakli is használta side-ból vagy alapból. És ahogy a játék olcsóbbodott, úgy vált a lap egyre univerzálisabbá. Mára már persze ő is kezd kiszorulni, de azért a pécsi látókörökön 3-4. körben még mindig rendszeresen tiltólistára kerül. És ha a Fájdalom szépséges direktsebzős vonulat életképes lesz, én úgy gondolom, hogy még egyáltalán nem reménytelen, hogy találkozunk vele a versenyasztalokon.

Ami a listáról kimaradt:

Legnagyobb szívfájdalmam talán az Álomhozó kihagyása volt, aminek 6 pontos értékelése egyértelműen kevés, mert a lapot nagy előszeretettel használták. Csak azért maradt ki, mert a Démoni bölcsességet hosszabb ideig használták, mint őt. Sokat gondolkodtam, hogy a Csápmester vagy a régi Thargodan szolga is bekerüljön-e a kapott 5-5 pontjával. Ezeket végül azért vetettem be, mert mindkét lap leginkább a Chara-din követőjének megjelenésével került be a játék körforgásába, tehát egy utólag kiadott lap hatására, addig csak pár mókapakliban kaptak helyet. Hasonló okokból került ki végül a mérgező paklik egyik nagyon erős lapja, az Ördögpók is a listából (meg azért is, mert ő 6 pontot kapott). A Felszabadító lélektánc is a Chloe is nagyobb karriert futott be, mint amit az elemzésből sejteni lehetett, de a 7 pontjuk miatt végül őket is kihagytam. Ezenkívül még a Gemina könnyei (7) és a Targantula (6) voltak azok, amiken elgondolkodtam, a Könny esetén azonban a Sokszínűségen kívül a többi olyan követő és szabálylap, ami használta (Archaix, Életenergia) utólag jelent meg, és ugyanígy a Targantulának is a Tokozó rakshallion adott egy új lendületet. Így végül az egyiknél sem éreztem azt, hogy bármelyik lapot levenném a listáról miatta.

Nosztalgia cikksorozatom ezzel a végére ért, remélem mindenkinek tetszett, és élvezettel olvasta!

Szabó András

5 thoughts on “Vendégcikk – Alábecsült lapok (4. rész)

  1. Köszönjük Bubu,remek sorozat volt,jó volt felidézni ezeket az időket.
    A Zajos lépteket én mai napig használom gyűjtőgenbe 😛 Nemzetin kifejezetten úgy raktam össze az órás paklit,hogy kijátszási feltételből (Diz-oh,Lidércharcos) vagy kánterből(MIE,Totyi motyi) dobassak és lehetőség szerint essen is be kánter a gyűjtőbe(Léptek,uzsora és az öregecske Timera gondolata). ÉS ha jól emlékszem,Oláh Sándor kreativitását dícséri a lap,ezúton is köszönjük neki 🙂

  2. Ennek utána kell néznem, nem tudom, hogy a Sándoré vagy a Grósinger Olivéré volt-e. Ezt a két kieget laptervezés szempontjából imádtam (Tengermély, Elözönlés), kb. 50 lap jelent meg fórumról a 2 kiegben együtt.

  3. Kódex 21.10. Ha egy reakció (cselekvés) leírása idézési költséget említ, ott ezen a módosított idézési költséget kell érteni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.