Ilyen volt régen – Kragoru familiárisa

Pillantás a múltba – így nézett ki a pakli tíz évvel ezelőtt.

Bubu szuper cikksorozatát olvasgatva (ezúton is köszönjük az írásokat!) felmerült bennem, hogy mi lenne, ha a paklilistákat tekintve visszamennénk egy kicsit az időben, és megnéznénk, hogy a mostanság népszerű deckek hogy is néztek ki régebben? Így született meg új rovatunk, az “Ilyen volt régen”, az első részben pedig mi másról lehetne szó, mint az aktuális meta szeretett és gyűlölt paklijáról, a Kragoruról!

Ahogy Bubu is említette, a Kragoru nagyjából tíz éve, a Tengermély megjelenése után (2008 végén járunk) kapott egy igazán nagy löketet, ekkor nagyon népszerű volt a követő és szép eredményeket is értek el vele. Sokat segítettek persze az ekkortájt megjelent mágikus védelmű lények, mint a Kragoru medúzája, a Manakorall vagy a Sellő őrszem, melyeknek egy közös tulajdonságuk volt: a követő mellett mind kifértek az első körben.

Így jött létre a mostanihoz nagyon hasonló “tempó Kragoru”, amely azonban Lassan járj!-t nem használt – a követő magában is kellő tempóelőnyt adott. Sokkal inkább olcsó counterek voltak a deckben, melyek bevédték a gyors terülést, ráadásul mivel a kulcslapok nagy része nem zavarta, ezért igen hamar kialakult a paklinak egy Szúnyogírtásos verziója. Az agresszív hordázást segítő lények, mint a Elkorcsosult sziránusz, vagy éppen a korszak egyik legdurvább tempóelőnyt biztosító lapja, a Naso-thin nagyúr szintén jól illeszkedtek az akkoriban brutálisnak számító cantrip counter mellé.

Íme egy körülbelüli paklilista 2009 elejéről, Elenios, Fairlight, Raia és Tharr színekkel.

követő: Kragoru familiárisa

3 Manakorall
3 Sellő őrszem
3 Kragoru medúzája
3 Riomarriliondi
3 Fejvadász

3 Lélekcsapda
3 Cselvetés
3 Szúnyogírtás
3 Az erős ereje
3 Manacsapda

3 Zu’lit sárkánya
3 Agg sziránusz
3 Naso-thin nagyúr
3 Kelegish
3 Elkorcsosult sziránusz

45 lap

A 15 mágikus védelmű lény első pillantásra kevésnek tűnhet, de akár hiszitek, akár nem, ez teljesen megszokott volt – sőt, volt olyan verziója is a decknek, amiben mindössze 12 kragorus lény kapott helyet. Melléjük bekerült még 15 counter és 15 a kor legjobb lényei közül – nem egy bonyolult pakli, de ahogy most, úgy tíz éve is hatalmasakat lehetett vele darálni. A követőlövést az olcsó countereknek és az elsőkörös lényeknek köszönhetően viszonylag jól bírta, a Lassan járj! pedig szinte egyáltalán nem zavarta.

A paklinak egyébként voltak másféle verziói is: a legkülönfélébb szabálylapokkal próbálgatták. A legnépszerűbbek talán a Szűk esztendők és természetesen a Lassan járj! voltak, de létezett Lépéselőnyös és Bűvös erdős változata is.

Tíz évvel ezelőtti szárnyalását követően nem sokkal a kragoru végül szép lassan háttérbe szorult, ám a HKK örök körforgása jól látszik ezen a visszatekintésen is: a mágikus védelmű pakli most, 2018 elején talán erősebb, mint eddig bármikor.

Csető Zsolt

4 thoughts on “Ilyen volt régen – Kragoru familiárisa

 1. Én 2011-ben kezdtem használni a Kragoru paklit,de kizárólag a járjas verzióját és azt is pörgős versenyen. Nagyon lehetett vele darálni,ez volt az első olyan pakli,amit teljesen magamtól raktam össze és hozott is versenygyőzelmet,így nekem titkos örök favoritom :))). És ha már új cikksorozat,akkor tessék,így nézett ki nálam egy pörgős járj krag 7-8 éve 😛

  Lassan járj!
  Kragoru familiárisa

  3 Sellő őrszem
  3 Sötét nagyúr
  3 Psychiofeata
  3 Kragoru medúzája
  3 Zankígyó
  3 Őstestvér(új)
  2 Manakorall
  2 Szabad zsoldos
  1 Gruangdag(új)
  2 Vérfarkas preventor
  3 Naso-thin nagyúr
  3 Kurtz

  3 Fairlight bölcsessége
  3 Demizra
  2 Nagyobb életszívás(új)
  2 Zu’lit kísérlete
  2 Védőmágia(új)
  2 Esszenciakapocs
  2 Börtjauk tréfája
  2 Isteni szózat
  2 A furfang temploma(új)
  1 Rugalmas erőforrás
  1 Tűnékeny csábítás(új)

  50 lap

 2. Jelentkezhet surubben az ‘Ilyen volt regen…’ topik! 🙂
  Aminap nezegettem – en is Bubu cikke alapjan – a beho forumot es ratalaltam a Vulkani pakli forumra!!!
  Ott DK dobott be egy paklistat, meg talan o is hasznalta eloszor versenyen a dekket.
  Baghar pedig egy os csatamezot masolt be (szinten DK forgatta), 3 maradakor bolcs, 4 misztikus, 4 motyi ritus es 4 nekronsarkany talan? 😀
  Kar hogy ezekben az idokben nem jartam behos versenyekre.

 3. Nekem ezekben az időkben tetszett legjobban ez a pakli. 🙂
  Elég sokáig toltam is vele Járj+krag felállásban nekronhordás lapokkal és 1-2 meglepetéssel kiegészítve…nagyon sokat elmond szerintem az a metáról és magáról az összeállításról, hogy 6/4 volt a legrosszabb versenyeredményem vele, magyarul mindig szépen muzsikált bármennyire erős is volt a mezőny.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.