HKK Relikviák #1 – HKK Társasjáték

Minisorozatunkban elfeledett HKK-s relikviákról söpörjük le a port, az első részben a HKK Társasjátékot vesszük nagyító alá.

 „A Hatalom Kártyái Kártyajáték megjelenése, 1995 óta a játék 11 különböző kiadást ért meg, százezres példányszámmal. Most elkészítettük a népszerű játék társasjáték változatát, hogy még könnyebb legyen megtanulni.”

Ez a mondat olvasható a Hatalom Kártyái Kártyajáték Társasjáték szabálykönyvének Bevezetőjében, ezek szerint ez a Társasjáték lehetett a 90-es évek Alfa paklija, amolyan kezdőszett, amivel könnyedén megtanulhatta bárki a játék alapjait. Azt, hogy mennyire komoly fegyvertényező lehetett a társasjátékban kiadott két pakli azt nem tudom, de gyanítom, hogy csak baráti játékokban lehetett velük igazán élvezeteseket motorozni (már ha nem csak a két pakli egymás elleni játékára koncentrálunk). Vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, hogy mit is tartalmazott a doboz!

A doboz tartalma

Maga a doboz szerintem teljesen rendben van, tök jól átjárja a 90-es évek oldschool szerepjátszós hangulata.tarsas Amikor levesszük a doboztetőt látható, hogy a gyári insert teljesen minimál, de a célnak tökéletesen megfelel, mindennek megvan a helye. Amikor hozzám került a társas először szomorúan konstatáltam, hogy ebből bizony 3 kocka hiányzik, aztán meglepődve olvastam el a leírásban, hogy ebben bizony csak 6 kocka van. tarsasinsert.pngGondolom, hogy a plusz helyekre mindenki saját szájíze szerint bővítheti a szettet, ha nem lenne elég a gyári darabszám.

Ahogy az látható – de a leírás is megerősíti – a doboz tartalma a következő:

* 2 db, egyenként 40 lapos kártyapakli
* 6 darab speciális dobókocka
* 1 db szabálykönyv

A társasjátékban található két pakli jó (Világos pakli) és gonosz (Sötét pakli) jellem szerint vannak összerakva, megspékelve néhány semleges lappal is. Érdekes, hogy mindkét pakliban csak 2-2 egyforma lap kapott helyett, a versenyeken maximálisan használható három helyett. Fogalmam sincs, hogy valahol van-e lista arról már, hogy ezek a paklik pontosan hogyan is néztek ki, de álljon itt ez most az utókornak:

Világos pakli:

2 A fény ideje
2 Tudatrombolás
2 Szárnyas gömböc
2 Burástyakölyök
2 Halvány reménysugár
2 Womath
2 Ősi gyógymód
2 Gorombilla
2 Mágiatörés
2 Vadászmester
2 Sörényes ubuk
2 A mester büntetése
2 Mélységi ent
2 Gnóm katapult állomás
2 Árvíz
2 Alpesi tehén
2 Elmúlás
2 Gemina amulettje
2 Bombagoly
2 Gitonga

40 lap

Sötét pakli:

2 A halál csókja
2 A sötétség ideje
2 Arhomad varangy
2 Daergaoth lord
2 A vámpír csókja
2 Nekropoid
2 Zombi
2 Asztrális polip
2 Sötét erők idézése
2 A gyógyítás temploma
2 Quwarg felderítő
2 Tüskék hólyag
2 Sötét mágia
2 A féreg érintése
2 Tűzhurrikán
2 Barukka
2 Niagren pálcája
2 Gigaököl
2 Garokk
2 Hegyi rák

40 lap

A játékhoz tartozó szabálykönyv rendkívül részletesen taglalja egyébként a szabályokat, ahogy azt megszokhattuk a Kezdőcsomagnál és az Alappakliknál itt is találkozhatunk példajátékkal, amiben Miklós és Balázs játszanak egymással. 🙂 Külön érdekességként még talán elmondanám, hogy a szabálykönyv végén minden egyes lapról egy rövid jellemzést is olvashatunk, melyik lap melyik szituációban jó, illetve a képességük is meg van röviden magyarázva, igazán kezdőbarát szett. Szerencsére a kezdő játékosok ma is igazán könnyen sajátíthatják el a játék alapjait az Alfa pakliknak köszönhetően, és talán egy nagyobb szakadékot is többen sikerrel ugranak majd át a nyáron megjelenő 10. Alapkiadásnak köszönhetően.

Igazán örömömre szolgált erről a klasszikusról írnom nektek, a cikken dolgozva végig mosolyogtam. Hamarosan folytatom a sorozatot, egy újabb HKK relikviával. Nektek megvolt ez a társasjáték? Mit gondolok, melyik pakli volt az erősebb?

Dév bácsi

5 thoughts on “HKK Relikviák #1 – HKK Társasjáték

 1. Ha jol emlèkszek ebből volt tartva verseny es igen jó volt 🙂 Talán felvàltva kellett jàtszani az ellenfel masik két paklija ellen mindig a sötet a vilagos ellen. De mar nemnagyon emlékszek csak arra hogy kèpesek voltak kiadni benne az árvizet ami iszonyat ritka es dràga kartya volt akkor 😀

 2. Igen így volt felváltva kellett tolni nekem is így rémlik.Valamint asszem a sötét volt egy picivel erősebb,de nem ma volt, így lehet rosszul rémlik.köszi a cikket jó volt kicsit visszarepülni.

 3. A verseny még az előző évezredben volt (1999. november)
  Min. 30-30 lapos paklikat kellett készíteni.
  Felváltva kellett játszani a “jellemekkel” 2 meccset.
  1-1-nél az döntött, hogy ki mennyi ÉP-ben maradt, amikor nyert, így lehetett hozni a fordulót úgy is, hogy az 1.-t nyerted, a 2.-ban meg lelőtted magad, amikor az ellennek már kevesebb ÉP-je volt, mint az 1.-ben neked, amikor nyertél 😀
  A Sötét erők idézésével lehetett hentelni 🙂

 4. Így van, ahogy a többi “Öreg” is mondja! 🙂

  A verseny nagyon élvezetes volt a társasjátékkal és tényleg, a sötét egy leheletnyit erősebb volt a világos paklinál.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.