Randomlap

Zavar a drágítás? Érdemes visszanyúlni a korábbi kártyákhoz is.

Mostanában nem jelentkezett új résszel a régi, elfeledett vagy egyszerűen csak metán kívüli kártyákról szóló rovatunk, a Randomlap, úgyhogy éppen itt volt már az ideje, hogy megtörjön a csend. És hát mi másról eshetne szó, mint napjaink egyik HKK-s “slágertémájáról”, a drágításról!

Az elmúlt időszakban a Lassan járj!-as paklik igen szépen megerősödtek, ami két egymással párhuzamos dologgal magyarázható – igaz, sokan meg szoktak feledkezni a másodikról.

  • Nagyon sok tápot kapott mind a klasszikus, mind az etnikum-jellegű Lassan járj!, legfőképp a kragorus verzió.
  • Az elmúlt pár évben nagyon kevés igazán erős, védekező jellegű ősmágiás lap jelent meg.

Ezek összessége végül nemrég nerfekben manifesztálódott, hiszen a Veszettség gyengült, a Kragoru familiárisa pedig kitiltódott a pörgős versenyekről.

A drágítás tehát aktuális probléma, a megoldást azonban nem mindig a jelenben kell keresni. Ez persze ugyanúgy a probléma része (lásd a második pontot), de a HKK-ban pont az a szép, hogy egyik pillanatról a másikra előkerülhetnek régebbi lapok is. Az ősmágia miatt újból elkezdtek használni olyan másod- és harmadvonalasnak hitt kártyákat, mint a Földet rá!, a Thrax halálcsapás, a Purifikáció vagy éppen a Visszavágás. Most én is egy ilyet szeretnék ajánlani számotokra.

Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi a fenéért játszom Irtóztató nekromantával, és hogy mi egyáltalán ez a kártya- nos, számomra az egyik legkedvesebb és egyik leggyakrabban használt side lap, amely nem egyszer húzott már ki a bajból az elmúlt években. Vegyük észre, hogy az ősmágia + automatikus képesség kombinációja egészen egyedülálló: a mai napig nincs olyan lénybe épített permanens leszedés, ami Lassan járj! + Kragoru familiárisa ellen ilyen olcsón tud működni. A legtöbb lényalapú leszedés ugyebár 2 manáért jön, a gyakorlatban azonban ezeket nem nagyon tudjuk használni a második körben, hiszen a Lassan járj! drágítja őket eggyel, majd a képességükre is kell költeni 1 manát – emiatt a Járj!-kompatibilis Csábító papnő és Szárnyaszegett is 3 manából működnek csak. Az Irtóztató nekromantával tehát a drágítás mellett legszűkebbnek számító erőforráson tudunk spórolni. És akkor még nem is vettük számításba azt, hogy minden körben működik, ami (az anti-mágia: 0 mellett) a leginkább indokolhatja a létjogosultságát a még olcsóbb, ugyanakkor varázslatalapú leszedések mellett. Persze ha elfogynak a célpontok, akkor kénytelen saját magát leszedni, de ha egy drágító pakli ellen a saját körünk elején nincs semmi az ellenfél asztalán, akkor azért nem lehetünk olyan irtóztatóan (igen, szóvicc!) nagy bajban…

Egy szó mint száz: időnként tényleg érdemes visszanyúlni kicsit a régebbi lapokhoz, különösen akkor, ha egy speciális funkcióról van szó (jelen esetben: ősmágiás leszedés), hiszen a meta aktuális fényétől függően teljesen más megvilágításba kerülhetnek a kikopottnak hitt lapok.

Csető Zsolt

4 thoughts on “Randomlap

  1. Kreatív találat 🙂 A drágításhoz én annyit tennék hozzá, hogy van még egy oka, amiért a járj erősödik. Ahogy a lapok átlag idézési költsége csökken, úgy erősödik minden drágító koncepció. Amikor a lapok átlag idézési költsége 5 VP volt, akkor a +1 VP-s drágítás a költségeket 20%-kal drágította. Amikor viszont a lapok többsége 1 VP-ért jön, akkor a +1 VP 100%-kos drágítás… Ezzel párhuzamosan, a “drágító pakli” pedig már régóta nem drágítja saját magát. Amkor a játék az első 3 vp-ből eldől nagyon nem mindegy hogy te 4 lapot tudsz ebből kijátszani én meg egyet. Másik megjegyzésem, hogy Zsolti javaslatát az ősmágia egyszerűsítésére nem felejtettük el, jelenleg is teszteljük.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.