[RRRAGEE] 5 lap, amit iszonyatosan utálok a HKK-ban

Jó akkor jön egy… ANYÁÁÁD!

Bizonyára ti is úgy vagytok vele, hogy vannak olyan lapok és koncepciók a játékban, amihez valamilyen érzelem fűz, legyen az pozitív vagy negatív. A mai cikkben összeállítottam egy 5-ös listát azokról a lapokról, amit a legjobban utálok a játékban valamiért. Érzelemdús toplista következik.

#5 – Minden lap, ami blokkol

Bár nem konkrét lapról, hanem egy halmazról van szó, egyszerűen a hátamon feláll a szó a „Blokkolás” szó láttán. Ezt az utálatot még a gimis évekre vezetném vissza, hiszen ott többen is játszottunk az osztályból, és az egyik osztálytársamat – Spongyit –  egyszerűen nem tudtam megverni sehogy, és bár akkoriban sokkal lassabb tempójú játékot játszottunk, már a játék elejétől éreztem, hogy szűkül a kör, szűkül a játéktér, közelednek a falak… istenem, borzasztó érzés! Volt egy gyenge próbálkozásom Manaapadással, ott simán meghaltam (lehet, hogy csak simán f*s dekkjeim voltak), mindenesetre a mai napig bennem van az érzés erről a szűkülő játéktérről. Tavaly év végén Szati csinált tesztelésre egy elég beteg blokkoló dekket, ahol gyakran a második körben már nem volt max vp-m, legalább gyorsan véget ért a szevedés…

#4 – Elmecsapda

Kicsit a blokkoláshoz hasonló, játékteret szűkítő papíros. Kiváló, játékkedvet meghozó kártya, se mana, se lap, se ÉP, csapda pakliban különösen kellemes arcba kapni ingyen. Egyszerűen, amikor az első körben kirakják az ember ellen, nem, hogy ökölbe szorul a keze, hanem tableflipre is áll. Ha kezdőként egy ilyet kiraknának ellenem szerintem konkrétan sírva fakadnék (hozzáteszem most is sírva fakadok). Freddy D után szabadon: ha guantanamoi börtönigazgató lennék, a rabokat egész nap arra kényszeríteném, hogy ilyen Elmecsapdák ellen kelljen játszaniuk, tuti kipakolnának mindent.

elmecsapda

#3 – Nekronsárkány

9-9-RIP. Ha 7 karakterben kellene összefoglalnom a Nekronsárkányt valahogy így írnám le. Hihetetlen, hogy nem tűnt fel tesztelésen mennyire beteg ez a lap, minden legalább közepesen agro dekk használja, követőt már nem is nagyon lehet lőni pirossal játszó paklik ellen (van még némi zamat ugye, Plazmacsóva, Shomori), egyszerűen túl nagy a rizikó. Persze, ha nem lövöd be ugyanúgy meghalhatsz. Lassan járj! mellett közel kezelhetetlen, óriásit harap, szinte leüthetetlen, kánter és leszedés elleni védelme is van. NAGYON ROSSZ KIKAPNI TŐLE!

nekronsarkany.png

#2 – Varázskert

Meg kell mondanom, hogy először nagyon éltem ezt a zöldségesdit, de egyre inkább megy el tőle a kedvem. Egyszerűen borzasztó erősek ezek a zöldségek, hogy nem kell velük játszani, ami persze így furcsán hangzik, mert ha tényleg OP-k akkor miért nem játszunk velük alapból? A válasz igen egyszerű, a szituációhoz lehet igazítani a dolgot egy Varázskert segítségével, ráadásul körönként kapunk belőlük. Bocsi, melyik matchupban rossz a kártya? Bármilyen kontroll ellen jó, tempó ellen jó, drágítás ellen jó, zarknod ellen jó. Egy halk korrektet elsuttogok azért, nagyon sokszor kaptam ki a veteményestől. 10 pontos papír született? Könnyen lehet.

varazskert.png

#1 – Bíborhold

Bár a kártya kevésszer kerül elő a versenyasztalokon hagyományos környezetben, a kezdő és amatőr liga kíméletlen csúcsragadozója. A hétvégén játszottam egy Villámháborúval, és amikor megkaptam a Lassan járj!-tól, szerintetek mennyire örültem egy 10-es skálán? Ja, valahol 3 körül, hogy legalább maradt két lapom a 7-ből 😀 Nem csoda, hogy egyre többen szemeznek vele, annyira olcsó szinte mindenkinek a paklija, hogy ha sül, lehet is menni diktálni.

biborhold.png

Természetesen a fenti lista az én szubjektív véleményemet tükrözi, és abszolút az érzelmek vezéreltek az összeállításában. Ahogy látjátok önmagukban inkorrekt lapok kerültek fel rá, és persze mindegyik megakadályozható, leszedhető, megoldható, sárkány ellen sárkányfű, Varázskert ellen muglipanel, egyszerűen bosszantanak egytől egyig. Titeket melyik lap hoz le az életről? Melyek azok, amiket valamiért nagyon utáltok? Dobjatok egy kommentet!

Dév bácsi

24 thoughts on “[RRRAGEE] 5 lap, amit iszonyatosan utálok a HKK-ban

 1. Ha már itt tartunk:
  – Harangmester: Minden gyors paklit megfog csak az hogy kidobod az asztalra hogy te ezzel játszol.
  -Trebor kalodája: Abból a szempontból nem értem hogy lehet valami ennyire inkorrekt, le kell szednem ahhoz,hogy müködjön a lapom, MAJD várnom kell jóesetben egy kört, hogy aktív legyen, hacsak nem szedem le ellenfél körében.
  -Kékvérű oroszlán: Nem egy meccsem volt, ahol ha ez kipattant, vége is volt az egész játéknak. Elmebetegség, hogy körönként dermeszt, altat.
  -Polipokalipszis: Szerintem jelenleg a legjobb asztalírtás. Járj kompatibilis, jó a színe, letörli az asztalt, aztán drágít. Ha nem zavaró, akkor mi?
  -Unaloműző: Na ez az, amitől totál agyf*szt szoktam kapni. Semmiz, passzivizál, ráadásul Manafolállal elég inkorrekt 😀

 2. A “minden ami blokkol” helyett nálam, minden, ami “2 vp-s és mágikusat véd” van fent a listán. Nálam az 1. helyen a ravasz vérfarkast áll. Szerintem vetekszik az 1. körös elmecsapdával, az amikor a 2. körben felkiált a farkas deck, hogy végtelen! Mély nyomot hagyott bennem az az Ex-es 1 év amikor a farkasok mindent vittek.

 3. Személyes tapasztalat, hogy manapság meglehet ezeket oldani, ill. minden pörgősről ki van tiltva.

 4. Az 5-ből 4-gyel egyetértek, azok egész egyszerűen undorítóak, és adott szitukban kb. megoldhatatlanok. Az egyetlen, amivel nem értek egyet, az pont a Bíborhold, szerintem egy jó metalap, és kicsit úgy vagyok vele, hogy ha én olyan decket rakok össze, amiben a Bíborhold veszélyes, és nem készülök fel, hogy az első körben kiteszik rám, akkor megérdemlem 🙂

  De a másik 4 az morbid. Ami még nálam felmerül:

  – Unaloműző: Kvázi egyért cantrip, tárgyakat elrakó cucc, ami még semmiz is.
  – Polipokalipszis: 3,5 manáért mindent kilőni és még drágítani is több, mint morbid dolog…és hogy erre a lapra még counterdrágítás is van, az már no comment.
  – Vízitündér…bár ezen az életkioltó sokat segített, de hálóval és ilyen képességgel még mindig elég morbid.

 5. Meglep a varázskert. Kontroll csatában sztem nem akkora szám egy piac/unaloműző/tartalék hármashoz képest, egy horda pakli meg lazán leüti.

  Korrekt lap, és univerzalitása miatt adható rá 10, de (engem legalábbis) nem bosszant 🙂

  Nem annyira a Ravasz…nevetséges lap, nem szeretem ezeket a hokikat.

  Másik az számomra maga a járj. Ok, tudom, hogy szükség van rá a metában, de ma már szinte mindent 100%-al drágít, van amit 200%-al.

  Ráadásul míg egy bilincs érdekes adok-kapok csatát tud eredményezni, járj ellen aki kezd az nyer, de minimum nagy előnybe kerül.
  Persze vannak érdekesebb, lassabb verziói is, de ettől még nem szimpatizálok vele (meg aztán benne van, hogy nem kevés utánpótlás jött hozzá, amik ráadásul valamilyen szinten szintén problémás lapok pl az említett nekronsári vagy polipapokalipszis mellé odarakható az ingyen kentrip+háló+tempó manapilon)

 6. 1: Elmecsapda +1!! Azt gyűlölöm a legjobban.
  2: Ravasz vérfarkas, de akár az összes vérfarkast idetehetném.
  3: sötétségszellem
  4: Vízitündér
  5: Polipokalipszis

 7. Most direkt álszentkedtek vagy csak akkor divatos valamit szidni,ha Dév is szidja? Igen,az Öntörvényű krabberre gondolok… Még mindig a legutálatosabb lapok között van,sokkal inkább,mint a fent említettek (na jó,az Elmecsapdánál nem gusztustalanabb,de a többinél biztosan). Ha már szóba került Kragoru,nekem a Gormathion is elég undorító,illetve bármi,ami elveszi a körömet vagy újabb kört ad az ellenségnek. Valamint a nagytanács,kár(?) hogy egyik lapunkat sem érezhetjük biztonságban tőle,ez kicsit rontja a stratégiai részét a játéknak.

 8. Amit én annyira nem utálok, viszont nem nagyon értem, hogy mi, az a Sötét mágia. Amikor manapság a csapból is a “3 mana vs. 1 mana” probléma folyik, akkor itt ez a “legyen inkább 8 mana vs. 1 mana” kártya. Persze ez egy 4 éves lap, meg minden, de ha most jönne ki, ősmágiával, reagálhatatlansággal, akkor tuti nézne mindenki, hogy most mi van?

 9. Zorall: Az ellenfélnek ad újabb kört, nem az ellenségnek. Legalább is remélem, hogy nincs ellenséged a játékosok között.

  És, hogy ne csak nyelvtannáculjak. A Dév által említettek közül a blokkolással nincs különösebb problémám és mivel az utóbbi időben nem jutottam el komoly szombati versenyekre a varázskerttel se sokat találkoztam, de az biztos, hogy, mint minden top versenylap, ami nem counter képes hosszabb távon egymaga nyerni. (Tündér, krabber, manafonal, unaloműző analógia megvan, de legalább nem cantrip és elég sérülékeny) A bíborholdat játszottam már régebben is, kőkemény ellenlap, de mivel nem tesz a játékba semmit és mindkét játékost nézi, szerintem egy teljesen korrekt kártya. Most beérett számára a meta, és innentől csak erősebb lesz. Szomorú jelzés ez abban a tekintetben, hogy milyen vészesen alacsony szintre csökkent a lapok átlag ik-ja. Egyébként sokkal szívesebben látnék ilyen spoilereket, mint a sokadik asztalon maradó képességgel rendelkező semlegesítést. Sokkal jobb lenne a játéknak, ha hosszabb távon ez lenne a követendő irány és a leszedések irányába mozdulnánk a counterek felől.

  Pár saját “kedvenc” amik vészesen megemelik a vérnyomásom, ha kijönnek ellenem (a már rég tiltani kellett volna kategóriás nekronsárkányban és a jó öreg inkorrekt lap inkorrekt követőbe elmecsapdán túl):

  -Öntörvényű krabber. Ha kikerül és nem volt rá azonnali megoldásom, vagy nem jött létre akkor kb. fix a bukó, főleg, ha ez az első 2 körben történt. Vicces, hogy ennyi kieg sem segített a helyzeten (Tündér detto). Talán nem az ellenlapokkal történő lapérték infláció a megoldás, hanem a problémás lapok tiltása?
  -Bármilyen masszív gyűjtőgenerálás korlátozott környezetben. Mert az, hogy a koncepció visszább szorult, csak annak köszönhető, hogy sok kulcs lapját reflexből tiltják a legtöbb pörgős versenyen (köszi versenyszervezők). Maga a gyűjtőgenerálás, mint játékmechanika továbbra is problémás.
  -Bármilyen asztalon maradó egyszerre sokat dobató lap, vagy amik folyamatosan dobatnak. Amikor az ellenfél az 1. vagy 2. körében lefelezi a kezed és még kap is valamit az asztalra ott általában már nincs visszatérés. Pl.: Káoszgoblin, Gyáva manó, Solkim stb.
  -Bármilyen inkorrekt módon olcsón játékba hozható masszív tempókülönbséget okozó lap. Pl.:Sivara-Raia templom-templomszolga, nagyon rossz úgy kikapni, hogy az ellenfél az 1. körben kitesz egy templomot majd 2 erőssel a kezében passzol, nyilván ő kezdett. A Járj+Kragoru, vagy bármilyen drágítás+olcsóbbítás felállás ugyan ez pepitában.
  -Bármilyen kombó indulólapja XD

  Üdv: Kyb

 10. Nálam a mithril gólem az első a listán.
  A Nekronsárkányt sem egyszerű megfogni, de a gólemet alig lehet.
  Drágítás ellen/mellett is kijön 2-ért, keresek Kurtzot, van 5 VP-m, meg egy rohadt nagy, nehezen megoldható lényem.

  A második az egy követő: Kragoru familiárisa. Az megvan, hogy a Fókusz meglelése összesen 4 lap minuszért kevesebb tempó előnyt ad, mint ez a követő 1 lapért? Plusz még célozni is drágább, ÉS minden lényem leszedés is … Szerintem nerfelni kéne.

  A harmadik az unaloműző. Ha a káoszgoblint – fájó szívvel – ki is hagynám a pakliból, az unaloműző miatt fix, hogy mégis játszom barnával. (Onnantól goblinnal is)
  Olyan méretű kontrollt ad az asztalon, hogy manapság már max 3 dedikált leszedéssel játszom, elég az a tempó hátrány, amit ez a lap jelent az ellenfélnek.

  A negyedik az Albínó varkaudar. Ellenfél kezd, passz, valamit védekezek. Első körben csinálok valamit – vagy tartalékolok VP-t counterre – és második körben kapok arcba egy ilyet. 1 VP-ből egyedül a Solisar fogja meg (meg az ősmágia tornya, de akkor ki kellett tenni a Sivarát) Utána kb üres a kezem, jó játék volt.

  Az utolsó a Vízitündér. Bár szoros a verseny a krabberrel, azért ez került a listára, mert már 2 kör alatt is behozhatatlan előnyt tud termelni. A krabber okozta sebzést vissza lehet gyógyulni, de szerintem nincs olyan lap (lap együttes) a HKK-ban, ami nettó 3 lap előnyt le tudna dolgozni. (Főleg, hogy a behúzott lapok között jellemzően akad counter is)

 11. – Bufa segítsége (most mondd hogy nulla manáért cantrip ősmágiásan legalább 2-3 manát kapni nem inkorrekt…)
  – univerzumkifordító
  – csábító papnő
  – lohd haven
  amitől a legnagyobb tiltet kapom az amikor 3 lapom van kézben és jön egy káoszgoblin.olyankor lehet inkább bedobnám.

 12. top5:
  RagyoGó(diktalni) manó
  A mág(L)ya létsíkja, meg úgy az összes idiot helyszín
  MiThrill gólem
  Ovgun(dormány)
  +
  (heaven)Sent sólyom

 13. 1. A blokkolás.
  2. Anti-mágiával túltápolt lapok.
  3. A követők.
  4. Azok a szabálylapok, amik húzatnak, ha Ősi Rúnát használ az ellenfél.
  5. A teknősök. (És a krabberek. (És a ganüidek.))

 14. Kyb: Már az is baj,ha az ember belééli magát a játékba,mint nagy varázsló, és az ellenfele egyúttal az ellensége is? 😛

 15. Mindig az a lap ami miatt éppen kikapok, de amint lehoz nekem egy meccset elmúlik

 16. Jó sok lap kártya előjött…érdekes kérdés lehet, hogy vajon ennyire sok elcseszett lap van, vagy szimpla babyrage és mindenkinek megvan a maga utáltja.

 17. Ács Domonkos: Szerintem ez zömmel inkább az utóbbi…bár a Polipokalipszisről a counterdrágítást azért leszedném 🙂

 18. Elmecsapda, de főként úgy kirakva, hogy a játékos elégedett mosollyal nyugtázza milyen “jól” játszott.

  Régebben, amikor nem volt annyi semlegesítés kifejezetten utáltam a Kozmikus kapcsolatot, illetve az Elme hatalmat. Itt éreztem a Dév által összemegy a fal szindrómát.

  Illetve különösen azokat a lapokat rühelltem, amely no-brainer felhúzom-lteszem kategória, lásd Kragoru…

 19. Én nem hívnám álszenteskedésnek, de hogy maradt le az öntörvényű a listáról?

  Ács Domonkos: is-is.

  Én pl. simán elbabyrage-elek bármely védekezéses lapon, mert jelenleg a keltetőmet is kezdésre első kör passzal vagyok kénytelen nyomni, mert vagy eltanács a Semmibe vagy kyorg olyan 2-3 manára vagy, jobb eset, hogy “csak” megkánterlik és akkor “csak” tempót buktam, meg értékes lapot (alapvetően laphátrányból). Vagy ilyen a megsemmisítő csapás is, ami telibe szarja a drágításom, sőt, még visszadrágít, ha nem akarom bukni az asztalom.

  De alapvetően egyre több az inkorrekt lap. A Kyorg rengeteg szempontból el lett szúrva, legalább akkor a Semmibe menne, ha lekánterlik. Tudom, hogy akkor már nincs értelme a víziónak, csak nem érdekel. Az öntit/tüncit meg az Elmecsapdát nem is magyarázom, az előbbivel nyilván nyomom és még nekem is fáj, mennyire undorító. Nem életkioltó lapok kellenek, hanem egy nerf neki.

  A Varázskert ellenem minimum undorító, mivel az egész lap semmibe nem kerül kb. és leütni is nehéz, hisz a sebzőssel bevédi magát. De kontrol vs kontrolban nem látom annyira parának, mivel meg lehet fogni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.