Vendégcikk – Ezzel játszotok ti, avagy a számok nem hazudnak

Fábián Balázs elemzése az elmúlt másfél évben használt lapokról.

Az alábbiakban a HKK lapokat érintő statisztikai elemzést olvashatnak a kedves játékosok. Az elemzés alapjául szolgáló Excel tábla innen tölthető le.

Minden lap esetén megszámoltuk, hogy az adott lap hány pakliban fordul elő. Azon versenypaklikat tekintettük át, amelyek közzé lettek téve a HHK Blogon az elmúlt másfél év során és legalább 5. helyezést értek el velük valamilyen versenyen. Az elemzett paklik száma (main és side együtt) legalább 120 darab volt, de ez pontosan nem került lejegyzésre. A listába összesen 822 lap került, az egyszeri előfordulású lapokat töröltük.

A lap egy előfordulásának számított:

 • 1 db Az élet földje a kiegészítő pakliban
 • 3 db Nekronsárkány a fő pakliban
 • 43 db Repülő fatty a fő pakliban

Kettő előfordulásnak számított:

 • 1 db B. Jagumir a main és 1 db B. Jagumir a side pakliban

A szabálylapok és követők nem lettek figyelembe véve.

Az elemzés célja volt megtudni, hogy mely lapok azok, amelyek potenciálisan a legerősebbek. Azért írtunk „potenciális”-at, mivel sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy egy adott lap mennyire járult hozzá az aktuális pakli győzelméhez, hiszen ez számos tényező összjátékának eredménye. Ezen további befolyásoló tényezők között említhetjük a lap kiadása óta eltelt időt, a játékos képességeit, az ellenfél képességeit, a pakliban lévő többi lapot, a pakli nagyságát és az ellenfél pakliját stb. is. Ennek ellenére mégis úgy gondoltuk, hogy a lapok gyakorisága tükrözi (még ha nem is teljes biztonsággal) az adott lap erejét, mivel jó eredményeket értek el velük tapasztalt játékosok.

Eredmények

1. Az abszolút befutók

Magasan vezeti a listát Az élet földje és A nagytanács ítélete több mint 100-szoros előfordulással. A következő lapok utánuk, csak egy nagyobb hézaggal következnek. Több mint 60-szoros előfordulást az alábbi papírok produkáltak: Kincses sziget, Villámhorgony, Tűztomboló, Csábító papnő, Szemétdomb és a Fókuszálás. A többi lap nagyjából egyenletesen csökkenő gyakorisággal fordult elő a listában, szakadék jellegű gyakoriságcsökkenés nélkül.

2. Jellem Top 3 helyezésekkel

A lapok 50 helyezési kategóriát vettek fel. Az első holtverseny a kilencedik helyezés esetében volt három lap esetén 53-szoros előfordulással. Az 50. helyen 225 darab lap osztozott kettő előfordulással.

A jellemek sorrendjét tekintve az abszolút győztes a színtelen kategória, amely egyből el is hozza az első három helyezést. A második legerősebb jellem a jó, mégpedig kizárólag Elenios top 3-mal. Ezt követi helyezést tekintve a semleges klán, majd végül a gonosz jellemű lapok. Az adott lap helyezését a lap neve után zárójelben közöljük (egy helyezésen több lap is osztozik).

 • jó: Tűztomboló (5.), Csábító papnő (6.), Fókuszálás (8.)
 • semleges: Villámhorgony (4.), Fec, a legkisebb óriás (13.), Őshangya kamikázé (14.)
 • gonosz: Nekronsárkány (11.), Dérfarkas (22.), Gomak megsemmisítő pillantása, Gyógyító motyogó és Nekromanta pálca (23.)
 • színtelen: Az élet földje (1.), A nagytanács ítélete (2.), Kincses sziget (3.)

3. Szín Top 3 helyezésekkel

Színek szerint az élmezőnyt a jellemek szerinti felosztáshoz hasonlóan a színtelen és az Elenios lapok viszik a prímet. Utánuk következnek a Bufa, Tharr, Sheran, Fairlight és a Dornodon lapok tágabb felső-középmezőnyt alkotva. Súlyosabb lemaradásban a Rhatt és a Chara-din színek lapjai vannak.

 • Elenios: Tűztomboló (5.), Csábító papnő (6.), Fókuszálás (8.)
 • Raia: Solisar (12.), Solisar aurája (18.), Sivara (19.)
 • Rhatt: Kristálybarlang (21.), Móka és kacagás (28.), Nullifikálás (31.)
 • Tharr: Szemétdomb (7.), Unaloműző (10.), Exterminálás (13.)
 • Sheran: Őshangya kamikázé (14.), Lohd Haven és Rücskös látógömb (15.)
 • Fairlight: Villámhorgony (4.), Fec, a legkisebb óriás (13.), Kyorg tudás (17.)
 • Leah: Dérfarkas (22.), Gomak megsemmisítő pillantása, Gyógyító motyogó és Nekromanta pálca (23.)
 • Dornodon: Nekronsárkány (11.), Tűzrakás és Trebor kalodája (14.)
 • Chara-din: Bűzös, a guberáló (26.), Előny a Semmiből (31.), Mesterlövész (35.)
 • Színtelen: Az élet földje (1.), Kincses sziget (3.), Veszettség (9.)
 • Bufa: A nagytanács ítélete (2.), Bufa segítsége (9.), Driosz (22.)

4. A Top 41 – A tágabb lista

A Top 41 lapot tekintve (ahol az előfordulási gyakoriság legalább 11 volt) az látszik, hogy a semleges és gonosz jellemű lapok képviseltették magukat a leggyakrabban (62-62), majd következtek a jó jellemű lapok (46), majd jócskán lemaradva az ezek közé nem sorolható lapok (27).

A Tharr (27) és az Elenios (26) szín dominanciája mutatkozott meg a színeket tekintve. A jellemeket tekintve az előbbiek elsőbbsége mellett a Leah (23) volt a legerősebb. A lemaradók között említhetjük a Fairlight lapokat 15-ös elemszámmal, a Raia és a Rhatt klánt 10-10 képviselővel és a sereghajtó Bufát mindössze 7 féle papírral.

5. A Top 25 – A szűkebb lista

A Top 25 lapot tekintve (ahol az előfordulási gyakoriság legalább 27 volt) az adott jellembe tartozó lapok körülbelül egyenlő arányban képviseltették magukat (min: 11, max: 16).

Ez a fajta kiegyensúlyozottság viszont nem volt igaz a színek szerinti bontásban a jók és a gonoszok esetén. Az Elenios 10 megjelenéssel duplája az 5 gyakoriságú Raiának, amíg a Rhatt egyetlen lapja (Kristálybarlang) fért csak be a Top 55-be. A gonosztevők közé egyetlen egy Chara-din lap sem került be (a leggyakoribb lila Bűzös, a guberáló 26-os gyakorisággal), amíg Leah és Dornodon 6 és 7 kártyával büszkélkedhettek. A semleges jelleműek között nem volt markáns különbség (5, 4 és 6). A színtelen 6, a Bufa pedig 5 lapot hozott.

A Top 25 a lapok típusát tekintve:

 • Helyszínek közül kettő jelent meg: Az élet földje (1.) és a Kincses sziget (3.).
 • Építmények közül három fért be: a Szemétdomb (7. ), Kristálybarlang (21.) és a Dungeon (24.).
 • A tárgyak közül négy darab: Villámhorgony (4.), Tűzrakás és Trebor kalodája (14.), és a Nekromanta pálca (23.).
 • Ezen kívül 20 varázslat és 26 lény lap.

Következtetések

Az eredmények alapján az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

 • Az élet földje és A nagytanács ítélete esetén látható dominancia felvetheti ezen lapok gyengítésének/korlátozásának lehetőségét.
 • Összességében a gonosz lapok elmaradása figyelhető meg a többi jellemhez képest.
 • Színek szerint nézve a Rhatt és a Chara-din lapok meglehetősen, a Raia lapok pedig közepesen alulreprezentáltak a győztes paklikban. Kevés a győztes játékosok által használt ilyen lapok száma. Lehetséges, hogy több combosabb papír kéne belőlük a nagyobb egyensúly érdekében.
 • A Bufa lapok népszerűsége a hosszabb listán nagyon alacsony, viszont a szűkebb listán nívósabb pozícióval büszkélkedhetnek. Nincs igazi középmezőny.
 • Az Elenios lapok szinte minden aspektusból kiemelkednek a mezőnyből.
 • Az erősebb lapok között a tárgyak, az építmények és talán a helyszínek száma alacsony, nem mutatnak valami nagy változatosságot.

Összefoglalás, kitekintés

Reméljük ez a kis összefoglaló elég szemlétesen be tudta mutatni, hogy a legutóbbi másfél év versenyein megjelent győztes paklik lapjainak kik voltak a főbb meghatározói. Bízunk benne, hogy jelen munka többé-kevésbé útmutatóul tud szolgálni a kezdő játékosoknak a paklijuk összeállításában; illetve a versenyeken dobogóra törő játékosoknak is informatív lesz a nyerő taktika megalkotásában. Szerény véleményünk szerint jelen összefoglaló a további laptervezés és kiadás számára is értékes szempontokkal szolgálhat.

Fábián Balázs

6 thoughts on “Vendégcikk – Ezzel játszotok ti, avagy a számok nem hazudnak

 1. Az élet földje már nerfelve lett, az nti meg azért a legjobb lap a hkk-ban, mert így lett kitalálva. Az a funkciója, hogy a legjobb legyen.
  Ha nerfelve lesz, akkor utána lehet a fókuszálást, azután meg az összes többi 8000 lapot nerfelni, amíg minden lap 20-ért 1/1 passzívan nem lesz.

 2. Amúgy egy csomó lap többször szerepel a táblázatban.
  Unaloműző, Zu’lit kísérlete, Ky’ber a csontangyal és Villámhorgony szerepel a táblázat legelején, és legvégén is. Amik a végén vannak, azok a régi verziók ezekből a lapokból?

 3. Erdekes cikk, koszi!

  Ami nekem igy elsore fura:
  A lap egy előfordulásának számított:
  3 db Nekronsárkány a fő pakliban

  Kettő előfordulásnak számított:
  1 db B. Jagumir a main és 1 db B. Jagumir a side pakliban

  Szerintem altalaban veve erosebb az a lap, amibol 3-at hasznalnak alapbol, mint amibol 1 alap + 1 side, nem pedig fele olyan eros! (kiveve nyilvan Mezo, de azert ez elhanygolhato)

 4. Én asszem összeraktam a történetet, csak elég lassan esett le. Azért van így, mert valószínűleg a nagy adatmennyiségre való tekintettel úgy készült a dolog, hogy egy excel táblázatba be lett importálva az összes szóban forgó pakli lista, majd egy függvénnyel össze lettek számolva az azonosak, végül ki lettek rendezve, hogy hányszor fordulnak elő az egyes tételek. Ezért van az, hogy ami alapból és sideból is szerepel, az kétszer van számolva, hiszen két sor a táblázatban.

  És ezért van, hogy a villámhorgony, a mithril gólem, a zu’lit kísérlete, az unaloműző, és a ky’ber a csontangyal 2-2 tételként szerepelnek a táblázatban, mert ezek a lapok 2-2 féle különböző helyesírással lettek felírva a különböző pakli listákra.

  Szerintem ez az ok.
  Az ötlet azonban nagyon jó, a cikk is nagyon jó, és hasznos. A megvalósítás nem lett tökéletes, de nem annyira zavaró. Fejben össze kell adni az azonos tételeket.

 5. Aquamarine Igen, pontosan így történt. Az ismétlődések nekem sem tűntek fel mert nem görgettem végig. A függvény valamiért nem adta össze őket.
  Jóval nagyobb munka lett volna differenciálni a 2 és 3 darabszámot pontosan-e miatt. De ha valaki tud jobb módszertant jelezze.

  Nerfelni meg nem akarnék semmit, ebben nem döntenék, révén, hogy én személyesen annyira nem is vagyok jó-tapasztalt játékos. A következtetések kiegészítését vagy módosítását teljes mértékben vitára bocsátom. Köszönöm az észrevételeket!

 6. Sötét mágiára akkor pls lehessen reagálni, akármilyen forrással 0 manáért függetlenül minden drágítástól. Sőt… lehessen megfogni úgy ingyen, hogy csak eldobod a kezedből. Nem is… lehessen megfogni minden lapot úgy, hogy csak bemondásra, de nem kell csinálni semmit :3 semmit sem költeni, kijátszani. De jó is lenne… és akkor minden le van nerfelve és egy jó kis száj-, majd rendes karatéba csak át a játék. Szerintem az nagyon muris lenne 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.