Nerfelt lapok – biztos, hogy mindegyiknek helye van a listán?

Megnéztük közelebbről a módosított szövegű lapok listáját.

A Beholder weboldalán egy külön menüpontban érhetőek el azok a lapok, amiknek módosítottak a szövegén. Ezekből jóval több van, mint a tiltott lapokból, és bár többségében pontosításokról van szó az egyértelműsítés jegyében, gyakorlati jelentősége mégis a nerfelt, vagyis gyengített lapoknak van.

Időről-időre mindig felül szoktuk vizsgálni a tiltólistát, hiszen ha egy lap már nem túlságosan erős, akkor felesleges ott tartani. Ugyanez igaz természetesen a nerfekre is – megnéztük, hogy mi a helyzet a gyengített lapokkal 2018-as szemmel.

A hatalom kék itala: Egy frissen nerfelt lapról van szó, ami valóban borzasztóan játékélményromboló volt, így teljesen helytálló a gyengítése. Az Italkeverés még mindig egy jó kis univerzális lap, csak immáron jóval balanszosabb. Maradhat.

Alkalmazkodás: Ezen nagyon nincs mit magyarázni, a gyűjtőgenerálós paklikba elmebeteg keresés lenne – ráadásul már van belőle reprintelt változat. Maradhat.

Az élet földje: Szintén egy nemrég nerfelt lap. A kereshető, fix visszalopás tényleg túlzó volt, a mostani verziója már kevésbé lehetetleníti el a lopkodást. A jelzőosztogatós rész gyengítése viszony szerintem kissé sok volt már, ami miatt visszaszorulhat jelentősen. Megfontolandó.

Előnyös üzlet: Az egy lapból előcsalható végtelen kombók nem igazán tesznek jót a játéknak, márpedig az Előnyös üzlet képes ilyesmire a jó öreg Univerzális megoldással kellő mennyiségű manával. Ugyanez a pakli ma már nem feltétlenül lenne top koncepció (azóta létezik más fajta végtelen Univ kombó), ám a lapban rejlő veszély – a jellegéből adódóan – óriási. Maradhat.

Életadó: Lidércúrral szép kis végtelen kombókat lehetett vele összehozni (leginkább Robbanó birkákkal), a gyengítéssel viszont hamar kikopott. Manapság – a Ravasz vérfarkasos kombóhoz képest – valószínűleg már nem lenne annyira erős, talán annak ellenére sem, hogy kikerüli a hálót. Megfontolandó.

Guolg császár: Viszonylag későn derült ki, hogy a lapról lemaradt egy fontos dolog, miszerint saját magába nem lőhet. Ez ugyanis egy olyan furcsa kombót eredményezett, hogy Villámhárító mellett ha saját magába irányította a sebzést, akkor végtelent lehetett vele lőni. Más kérdés, hogy egy alapesetben 3 manából (lapdobással) kihozható kétlapos kombó ma már mennyire számít durvának. Megfontolandó.

Lépéselőny: A Lassan járj! + tempó követő felállás a mai napig nagyon erős kombináció, ez az elmúlt egy évben egyértelműen kiderült. Ez alapján a Lépéselőny gyengítése teljesen indokolt, sőt, hosszú távon szerintem a lap tiltása sem elképzelhetetlen. Maradhat.

Méonech fürkész: A HKK egyik örök klasszikusa, amit a mai napig előszeretettel játszanak. Visszavetetéssel nyilvánvalóan brutális lenne. Maradhat.

Nil herceg dalnoka: Egykoron domináns eleme volt a metának, a nerfelt verzió viszont alig-alig jutott szóhoz. Az egylapos kombó jelleg miatt alapvetően itt is azt mondhatnánk, hogy jó helyen van a listán, ám tényleges végtelenre nem képes, és a 20+ sebzés összehozására elég sok körülménynek kell teljesülnie (a sok mana mellett). Ráadásul ott van a régi verzió, ami lényegében ugyanaz, mint az új, csak kettővel kevesebbel lehet játszani – mégse látni, csak szökőévente. Megfontolandó.

Ongóliant: Hamar “betiltott” egylapos kombó Apró kívánsággal és Dungeonnel. Jóval erősebb és rugalmasabb, mint a dalnok, egyértelműen erős lenne most is. Maradhat.

Ősmatéria: Újabb egylapos kombóhoz tartozó elem, az Univval és a Tündökléssel lehetett elég olcsón kipörgetni a végtelent. Maradhat.

Raia követője: Ez sokkal inkább technikai, mint lap/paklierősséggel összefüggő nerf volt, hiszen valójában arról volt szó, hogy nagyon durván limitálta a design space-t a kiadható Raia lapok tekintetében. Igaz, talán jobb döntés lett volna annak idején inkább a Kisebb angyal tokent gyengíteni. Maradhat.

Rox, a csontok ura: Ez a követő nerf nélkül manapság talán erősebb lenne, mint anno, hiszen a lapok olcsóbbodásával egyre több mindent meg lehet vele fogni, ráadásul a reakciódrágítás sem véd ellene. Maradhat.

Szánalmas teknős: A mai napig használt kártya, ami egészen aberrált dolgokra volt képes sok manánál saját magát visszavetetve – eldobatott mindent és visszakevertetett mindent a gyűjtőkből. Ez nyilván ma is erős lenne, pláne ha számításba vesszük a kombólehetőségeket is. Maradhat.

Szemétdomb: Eléggé korlátozta a Szemétdomb a helyettesíthető költségű lapok mozgásterét. Maga az épület továbbra is spoiler maradt, ugyanakkor nem kell elásni a jövőben a hasonló képességű lapokat. Maradhat.

Thu’zad megszégyenítése: Itt a vízió szabály kavart be, emiatt került rá egy gyors nerf – annak idején Az illúzió hatalmával lehetett volna végtelen manát gyártani vele. Egy Suu’zy csillogásával két lapos, 1 manás végtelen lenne, amit még a háló sem fog. Ezzel azt hittem mindent el is mondtam. Maradhat.

Udvari bolond: Egy újabb friss nerf, ami ráadásul a megjelenéssel együtt jött, emiatt nem is nagyon érdemes túltárgyalni. Maradhat.

Varkaudar fetisiszta: Kisebb Zannal igen komoly problémákat okozott volna, lényegében 1 manáért kidobatta volna az ellenfél spelljeit, majd még egy Tirranda batyuja is érkezett volna belőle. Maradhat.

Veszettség: A manabefektetés nélkül szerzett 3 ingyen lap meccsenként volt a nagyobbik probléma a lappal, nem véletlen, hogy minden Semleges csatamező 3 ilyennel kezdődött. Ezt az új ősmágia szabály sem oldja meg, így a lapnak jó helye van a listán. Maradhat.

Villámhorgony: Az utolsó a nemrégiben nerfelt lapok közül. Az ingyenes counterbe épített sebzés kicsit talán tényleg erős volt, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nem nagyon volt hozzá hasonló lap a játékban (ingyen reakció counter) – egy-két alternatívával biztosan visszaesett volna a használati aránya. Maradhat.

Reakciódrágító követők: Mostanra a védekezéses lapok száma olyannyira megnőtt, hogy kevesen mernek igazán beindulni az első körükben. Így ha mi kezdünk, gyakran olyan, mintha nem is lenne nerf a követőn. Ha pedig másodikként jövünk, akkor az ellenfélnek volna lehetősége arra, hogy belője a zavaró követőt. Ezek miatt a nerfek eltörlésének nem is feltétlenül lenne igazán komoly gyakorlati hatása, ellenben jócskán rövidítené a listát, és talán még a metát is színesítené egy picit. Megfontolandó.

Ti mit gondoltok a gyengített lapokról? Melyikről lehetne adott esetben eltörölni a nerfet?

Csető Zsolt

22 thoughts on “Nerfelt lapok – biztos, hogy mindegyiknek helye van a listán?

 1. En a kovetokrol vennem le a reakciodragitas nerfet, plusz a kragot korlatoznam, hogy szabalylappal ne lehessen egyutt hasznalni. A tobbivel nincs bajom.

 2. Egyetlen lap kivetelevel (Az elet foldje – ennek ez most a 3. verzioja, es friss, egy jo darabig sztem nem fogjuk piszkalni) teljesen egyetertek az elemzessel.
  Annyit tennek hozza, hogy _nagyon_ biztosnak kell lenni abban, hogy egy lap visszanerfelve mar nem fog problemat okozni, ahhoz hogy visszanerfeljuk (mert az ujfent nerfeles azert igen zavaro lenne, ezt mindenkepp el kene kerulni).

 3. Korrekt cikk. A reakciódrágítás visszatételét 1. körben mindenképpen támogatom.
  Sok pakli van, aminek ez adja meg a löketet a kontrollokkal szemben. nyilván nem 1. körben kell nyerni, de ezek a követők nem megöllik a kontrollokat, csak az ilyen követős, lásd mérgezős, tharrkövetős tárgyas stb, felveszik a drágítás miatt a versenyt az ilyen paklikkal szemben. Nagyon remélem hogy visszahozzák.

 4. Nagyon nem szeretném hogy első körben drágitson megint a követő annak az lenne a vége hogy kötelező lenne védekezésses counterekkel játszani már így is játszanak velük eleget nem kell őket még tápolni

 5. A régi alkalmazkodás mit tudott ami miatt olyan durva lenne gyűjtőgenbe?

  ital: adhatott volna pl 1-3-ra +1 lapot, nem csak 1-re

  élet föld: sztem is túlzás volt az a jelzőbuzerálás, ráadásul tök random, sztem ez a leggyengébb verzió a három közül, miért kapott plusz gyengítést?

  dalnok: elég játékromboló volt ellene játszani, de kihalt, mert nem kapott (szerencsére) utánpótlást, szóval kb mind1, hogy lekerül-e a háló, nem fogják ettől még tolni

  raia követő: annyit még azért hozzátennék, hogy valami apróságot kaphatott volna még a követő, mert így egyszínt kivéve kb semmit nem ér

  horgony: tényleg nincs alternatíva, ezért használjuk még mindig, de nem érzem, hogy kellett nerfelni (és nem volt kb semmi hatással rá)

  szemétdomb: jó döntés, továbbra is azt gondolom, hogy a nullás lapok visszaszorulása miatt nem elég jó már/most, ha az ősmágia szabály gyengít a járjon, és a bő 1 évvel ezelőtti metához közelítünk ismét, akkor alap kártya lesz

  reakciódrágítások: hell no, inkább adjuk ki epikusként ezeket, vagy hordaparancsnok (sztem mind2 teljesen jó irány), de ezek a 4 lapos, kötelezően belövendő követők, mint tárgy vagy csapda kb vicc, ilyenek ellen nem az 1 vs 3 mana, hanem a tényleges kezdés dönt. (1 hete exben Ádám ellen: kezdtem, belőttem a csapdát, nagy nehezen nyertem. Nem kezdtem volna? Volt nála 2 elmecsapda, és nem húztam megoldást ami ingyenes/védekezik az ő körében rájuk. Konkrétan kockadobás döntött).

 6. Vissza lehete engedni: hatalom kék itala, élet földje, fürkész, szemétdomb, villámhorgony.
  A többit nem.
  Reakciódrágítást semmiképp.

 7. Szerintem a dalnok már nem para, a guolgot azért tartanám ott, mert a végtelen visszaforgatás koncepciója csúnya szerintem (meg lehet belőle gond… ha mást nem, precedensként későbbi hasonló esetekhez)

  Ezen túl vissza? talán a dalnokot és az életadót (utóbbiban azért nem vagyok biztos, bár valóban van már stabilabb gyüjtőkombó és az sincs nagyon játszva)

  A drágításról Ákoshoz csatlakozom, az nagyon nem tenne jót. Technikailag a drágító követők most így is kaptak egy indirekt erősítést az ősmágia átalakításával…

 8. Élet földje jelzőket vissza.
  Horgony szerintem vissza.
  Raia bőven megérdemelne valami kis “E” képességet pl.áldozd fel egy kisebb angyalt célpont pernamens a gyűjtőbe küldöd. Így nem op mert csak ki kell raknod előtte egy angyalt csak véd a rezisztencia…
  Drágító Követő első körre jó, nem kelene bántani
  Kék lötyi meg lehetne picit erősebb pl 1-3ig 2 lap
  Ha a járj mellé lehet ik módosító szablapot tolni szerintem domb is vissza jöhet. Azért a 2. Körös pofonok vagy gólem kb védhetetlenül picit op…

 9. A hatalom kék itala: lehetne, hogy 1-3 adjon 2 lapot.

  Az élet földje: adhatná együtt az élet és az izom jelzőket. A többi (visszalopás) ok, bár iszonyúan zavar, hogy a harmadik formáját kell észben tartani, versenyen folyamat nézegetni kell, hogy épp mit is tud.

  Előnyös üzlet: szerintem működhetne az eredeti módon. Minimum 4 mana kell hozzá, hogy valamit csináljon, azóta van Unaloműző, szerintem erre már nem épülne pakli.

  Életadó: szerintem vissza lehetne engedni – lásd Unaloműző.

  Lépéselőny: vicces, hogy a Lépéselőny+követő tiltott, a Járj+követő nem.
  Ettől még nem hiányzik az első körös pörgés, ez igaz.

  Nil herceg dalnoka: simán le lehetne venni róla a korlátozásokat.

  Raia követő: most se lenne késő az angyal tokent gyengíteni, és visszaadni ezt a követőt a játéknak.

  Szemétdomb: rendkívül ellenszenves ez a mennyiségű IK helyettesítés. Régen az volt az irány, hogy a 2 manás lap helyett kiadunk 1 manásat, ma kiadjuk a 4 manásat, ami 2ért jöhet, utána Fókuszálás. Egyszerűen undorító megkapni ezeket a böszme lényeket második körben, mindegyiken reakció drágítás, ütnek 5-10-et, utána már követőt se lehet törni, és lőni is drágább őket. A leginkább az nem tetszik, hogy a Szemétdomb nerfelésével ezek ellen a lapok ellen nincs is normális védekezés. Ezt a nerfet vissza kéne vonni.

  Udvari bolond: K2 simán elég lett volna rá. Látókörön kipróbáltam, jókat lehet vele mókázni, kár érte.

  Horgony: erős volt, rendben, de a sebzés mennyiség nem említhető egy lapon a többi nerfelt lappal, mert nem csinál(t) végtelen sebzést. Nemcsak ezért, hanem azért is vonnám vissza a nerfet, nagyon nem tetszős politika, hogy korlátozott ideig hozzáférhető egy lap, amit mindenki meg akar szerezni, megszerzem jó drágán, aztán kap egy nerfet. Akkor szeretnék kérni a Soxínre is egy nerfet, hogy csak 4 lappal kezdjen, aki használja, mert milyen inkorrekt előnyt ad már, plusz nem is nyertem …

 10. A hatalom kék itala: 1-3 nekem is szimpibb,szerintem ennyi kéne,h megint használják az italkeverést

  Alkalmazkodás:Megértem,ha marad,de védtelen,kell rá VP is és már csordultig játék semmizéssel.

  Az élet földje: Mióta megy a hercehurca,meggyűlöltem a lapot,vagy tudja amit tud eredetileg,vagy tiltás

  Előnyös üzlet: Egyetlen egyszer próbáltam a paklit,egy Dungeon amatőr versenyen,hozta az 1. helyet,ezért jó szívvel gondolok rá,de tiltólistán a helye.

  Életadó: Sokat forgattam nerf után is a Liches decket,nem zavart a nerfje,egy molgan vagy valami mindig megoldotta,h újra tudjam használni a képességet. Sajnos a Lich pakli is a múlté már,ezért szerintem levehetjük a nerfet.

  Guolg császár: Vicces anomália,kikopott lapokkal,nem haragszom meg,ha valaki ezzel sebez rám egy végtelent,jöhet 🙂

  Lépéselőny: Én már most tiltanám…

  Méonech fürkész:maradjon

  Nil herceg dalnoka:Emlékezzünk vissza,miért nerfeltük(magát a paklit inkább)! Maradjon!

  Ongóliant: Ez szerintem visszaengedhető.

  Ősmatéria: Undorító kombó,maradjon.

  Raia követője: Nincs min gondolkodni,maradjon így,így is folyamatosan erősödik,míg játék a játék.

  Rox, a csontok ura: A paklira ráfér az erősítés,a követőre nem.

  Szánalmas teknős:Mennyi sírás volt miatta,te jó ég…maradjon,így is jó lap

  Szemétdomb:Továbbra is tartom,hogy vonjuk vissza a nerfet,mert hiánypótló a lap,hiába OP.

  Thu’zad megszégyenítése:Természetesen maradjon.

  Udvari bolond és Varkaudar fetisiszta: Nem vagyok annak a híve,hogy kipróbálás előtt nerfeljünk valamit

  Veszettség:maradhat

  Villámhorgony: Nem sokat oszt vagy szoroz,hogy sebez-e vagy ne,ha már buktad a kántercsatát.

  Reakciódrágító követők: Mindenképpen várjunk az ősmágiás szabály miatt

 11. Szerintem a szemétdomb egy remek lap lehetne járj ellen, szerintem amíg ilyen domináns a járj, addig a szemétdomb is megfoghatna részben helyettesített idézési költségű lapokat, azzal a kitétellel , hogy legalább 4 v több vp legyen az adott lap idézési költsége. Oké értem ,hogy laptervezés, de addig amíg nem adnak ki használható ellen lapokat addig simán lehetne egy ilyen változtatást eszközölni a dombon

 12. Egyébként kissé csodálkozom néhány lapon, h nerf listára került, pl az unaloműző passziválós képessége bitang erős, hogy nincs limit rajta, vagy ott van még a jó öreg vízitündér, és öntörvényű krab amelyre nem feltétlenül jelentett teljes megoldást az életkioltás, de akár mondhatnám az életenergiát ahol szintén elég durva, h öt lappal kezdesz

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.