Versenybeszámoló – Dungeon, Hagyományos verseny

Ez történt új ősmágia szabály utáni első budapesti hagyományos versenyen.

Rendhagyó módon a hónap közepén, április 15-én rendezték a Dungeon havi HKK versenyét, hagyományos formátummal. A versenynek mégis volt különlegessége, hiszen ez volt az első nagyobb megmérettetés, ahol már az új ősmágia szabály élt.

Összesen 28-an jelentek meg a versenyen, a mezőny harmada 5+ lapos paklikkal: rég nem látott népszerűségnek örvendett például a Sokszínűség, melyet öten is bevetettek.

Szabálylap (18)

 • 5 Sokszínűség
 • 3 Lassan járj!
 • 3 Zarknod bilincse
 • 2 Korlátozás
 • 2 Életenergia
 • 1 Zarknod börtönében
 • 1 Villámháború
 • 1 Semleges csatamező

Követő (3)

 • 2 Krigis, a lélekkufár
 • 1 Magirox

Egyéb (6)

 • 2 Életenergia + Harangmester
 • 1 Tábori adó + Harangmester
 • 1 A fájdalom szépsége + Antimágikus rakshallion
 • 1 Változó környezet + Antimágikus rakshallion
 • 1 A fókusz meglelése

Az ötfordulós verseny döntőjében végül döntetlen eredmény született Szkupien Bence és Zieger Bálint között, így köztük az ellenfelek erőssége rangsorolt – végül Bence nyerte a versenyt, méghozzá az új ősmágia szabály talán legnagyobb nyertesével, Krigissel, éppen egy Lassan járj!-at megelőzve.

1. Szkupien Bence (paklilista) – Krigis, a lélekkufár
2. Zieger Bálint (paklilista) – Lassan járj!
3. Liu TingHao (paklilista) – Zarknod bilincse
4. Klimkó Mátyás – Korlátozás
5. Mikulás Ádám (paklilista) – Krigis, a lélekkufár
6. Simon Richárd (paklilista) – Sokszínűség
7. Makó Gergely (paklilista) – Korlátozás
8. Varga János (paklilista) – Életenergia + Harangmester
9. Vogel Patrik (paklilista) – Zarknod bilincse
10. Abbas Krisztián – Tábori adó + Harangmester

Gratulálunk mindenkinek! A Dungeon legközelebb csapatversennyel várja majd a játékosokat május 5-én.

Csető Zsolt

44 thoughts on “Versenybeszámoló – Dungeon, Hagyományos verseny

 1. @norbosyo: Zsoltnál van, és bevallom őszintén, hogy én nehezen igazodtam ki rajta…

  Előre nyomtatott papír kell, és csak X-et kellene írnia a játékosoknak a megfelelő helyre, mert eléggé kusza lett. 😦

 2. Elég követhetetlen lett sajna. 😦
  Legkésőbb a blogosra csinálunk egy “formanyomtatványt”.

 3. Az biztos h készülni kell 6 lap ellen. Sanszom sem volt. A mezőket hiányoltam. összességében jó verseny volt. Gratulálok a dobogósoknak.

 4. “Az biztos h készülni kell 6 lap ellen.” Tippek azon kívül, hogy 6 lap, esetleg tábori adó? 🙂

 5. Járj kraggal/sárkánnyal/melákkal
  Agro járj
  Mező, átkozott sem rossz
  Korlátot meg különösen szereti
  Bilincs sem olyan esélytelen

 6. “formanyomtatvany” ugyben javaslat (gondolkodtam rajta, hogy csinalnam, ha lenne Beho hagyi): minden asztalra raknek 1 papirt (az asztalszam ala/melle), amit kernem, hogy ne vigyek el.
  A papiron ennyi lenne:
  – a kezdo (akie a kezdes joga volt, fuggetlenul attol, hogy atadta-e) nyert:
  – a kezdo vesztett:
  – dontetlen:

  es ebbe a 3 rubrikaba kernem, hogy valamelyik jatekos huzzon be 1 strigulat minden meccs utan. Es ennyi.

 7. @Balage: igen, ilyen egyszerű és ezen a versenyen sem volt bonyolultabb, csak sajna mégsem lehet pontosan kiértékelni az eredményt.

  Többen is a “rubrikák” hiányában kinyomozhatatlan jelekkel és néhol szinte kínaiul irkáltak dolgokat… (Hao, nem a Te kezed van ebben?) 🙂

 8. top 10-ből 4 simán veri a mezőt. (Életenergia, Soxín, 2 db Korlátozás)
  Zigi Járj!-a is elcsépelte a tempó mezőt, félelmetes az első kör: 2 mithril gólem.
  Hétvégén hagyományoson mezővel kaptam ki a Krigistől, bár az nem a 30 counteres verzió volt, nagyon jól felkészült mezőből az ellenfél.
  Szvsz aki most akar mezőzni, annak nagyon komolyan újra kell gondolnia a paklit, a ‘sima” mező a középmezőny elejére, közepére elég tudástól és sorsolástól függően.
  Nagy grat Bálintnak, az a Járj! nagyon jól össze van rakva.

 9. @Demetriusz
  Jahm, eredetileg azt akartam beírni, hogy milyen izgalmas lesz a van-rúna nincs rúna játék mellé (amit mostanában mondjuk inkább mezőnek hívnak) a korlát-6lap, de mivel nem igazán ismerem a korlátozás paklik felépítését, végül eldöntöttem magamban hogy egy full kontrol meg tudja verni, persze lehet, hogy nagyon rosszul gondolom.

 10. Az egyik korlát gyüjtőgen, szóval ott a harangmesteren kívül szinte mindegy mivel vagy, ha nincs elég semmizés a side-ban, ha meg nincs, akkor is :DDD

 11. Harangmester?
  Elég egy jó generálás, és egy kumulatív, aztán mit csinálsz harangmesterrel? :DD

 12. @ Vogel Patrik: Klujbi éppen eleget tolta a homokórás verzióval is, teszteltem is ellen, hidd el, számít, hogy nem a 2. körben rohad rád a homokóra.

 13. 1 Vp-d van, meg 4 lapod. Lejön a manapilon, marad 1 VP-d. Lesz 4 lapod a kézben. Kijön az első 1 jelző, 1 lap dobás. Marad 0 Vp-d és 2 lapod. Termelsz 5 vp-t a lap eldobásával és utána kijön a második dög manából. Juhéééééééééé. Kreatív 😀

 14. ‘1 Vp-d van, meg 4 lapod. Lejön a manapilon, marad 1 VP-d. Lesz 4 lapod a kézben. Kijön az első 1 jelző, 1 lap dobás. Marad 0 Vp-d és 2 lapod. Termelsz 5 vp-t a lap eldobásával és utána kijön a második dög manából.”

  Pontosan így történt.

 15. 3 lapos kombó amit 4 lapból behúz, lehet ennél rosszabb?
  De végre szines a meta, remélem így is mard.
  Zigi járja nagyon ott van

 16. Erdekelne Klimko Matyi paklija is – legyszi ha olvasod ezt, es meg megvan, kuldd el Zsoltinak!

 17. re Demetriusz

  ‘3 lapos kombó amit 4 lapból behúz, lehet ennél rosszabb?”

  Lehet: csatamező mellett azért nem mertem pörögni, mert kapok egy Megsemmisítő csapást, és végem.

  Az Unaloműző sem jó egy ehhez hasonló kéz ellen, mert a manapilon rezisztens.
  Az Xterminálás sem viszi emiatt.
  Az NTI hiába viszi, már laphátrányban vagyok, ha kitette.

  A Járj!-nak van egyedül olyan tápja – manapilon – ami első körben lapköltség nélkül termel azonnal használható mana előnyt. Durvább, mint a Búvópatak.

  Nem is csak ez a baj vele, hanem kb bármit húz mellé, jól áll.

  De azért örülök, hogy a design space jegyében a Szemétdomb, ami az egyedüli fegyver lenne ez ellen, nerfelve lett.

 18. Ha az ellenfel kezd (es valamiert nem passzolja le az 1. kort), barmilyen vedekezeses counter jo. Ha abba beleszalad a M.Golem, nem allsz roszul

 19. Háttö … nem.

  Elenios, Fairlight, Tharr, Raia színekkel játszottam. A szemléletesség kedvéért íme a counterek, ill a védekezéses lapok:

  3 kyorg tudás
  3 perzselő homok
  3 unaloműző
  3 techiánaflux

  3 erős ereje
  3 solisar aurája
  2 ősmágia tornya
  2 kreona

  3 tűztomboló
  3 timera makacskodása

  2 különlegesség megcsúfolása
  3 szemétdomb

  3 villámhorgony

  kezdő kézre fluxot húztam, amit ki is tettem, de a pont nem jó a gólem ellen.
  a többi, 0-ás lapcountert épp nem húztam be, volt még 1 tűztombolóm.

  a védekezéses counterekkel – Járj! ellen – az a baj, hogy második körben sokszor már rossz a tempójuk.

  határozott tagadást side után, második körben le tudom tenni (Sivarával) és akkor erre elment 2 VP-m. (csak mert mezőzök, mindenki másnál drágább 1 VP-vel)
  Gólemre, Gormathionra plusz 1 reagálni, szóval max 1 nullás counterrel tudok még játszani a második körére, ha kezd. ez kb sosem elég, mert minden lapjára +1 reagálni

  a speciális védelem nem lenne rossz, de az is 2 VP a gólem, gormathion stb esetében, ha vár a második körig. (nem beszélve az am: 0-ás maedinről, nekronsárkányról, a +2-es ovgunról, a +2-es polipokalipszisről, +1-es kifejlett sárkánykígyóról stb)

  ami még menő, az az őshangya, de az semmit nem fog meg járj! paklinál, és ugyanúgy behúzhatod, mint a többi, védekezéses countert.

  haven nem fogja a manapilont, ha meg mást nem tesz ki – mert óvatos – akkor én a második-harmadik körömig csak szorongatom, nem lesz rá VP-m.

  NTI-vel hiába lövöm a gólemet, mert a manapilon kapja az újabb jelzőt, keres Kurtzot, köv körben jön másik gólem, vagy pofonok királya, bármi, félig helyettesíthető IK-jú lény. 2 VP-t helyettesít a dobás, a Kurtzot 1 VP keresni, 1-et kell költenie, 1-et levesz a pilonról. Jobban áll, mint én.

  nincs olyan ősmágiás counter a játékban, ami 0/1 VP-ért meg tudná fogni ezeket a lapokat – kivéve az abszolút preventálást, de az finoman szólva nem meta.
  az egyetlen fegyver a szemétdomb volt … volt

 20. Járj ellen inkább leszedésekben gondolkodnék, mint kánterben. Bár van néhány lap, ami kijátszásra csinálja amit csinál (Gormathion, Maedin, Óriáspolip, Polipo, Ryma), a többit ősmágiás leszedéssel meg lehet oldani. Ha ezek közül kijön valamelyik a 2. körben, és nincs különlegességed (alapból is játszom, de sideba biztosan betenném), akkor mondjuk baj van, főleg ha nem te kezdtél. De mező mellett a 0-s kánterek se olyan rosszak ellene, mert ezek 4 manás lapok, pilonnal együtt is jobban jössz ki belőle, ha +1-ért vagy +2-ért megfogod. A Járj most egy erős pakli, ha mezőzöl, akkor is készülni kell ellene valamennyit, nem veri meg önmagában a szabálylap, de azért jó esélyekkel indulsz.

 21. Ez utóbbi a probléma oka. High reward, low risk a lap. Olyan nagy lapra (5/5 körüli képességes lény pl.) ami 3 tényleges Vp befektetés alatt és/vagy az első 2 körben kirakható (akár járjban is), nem szabad semmilyen reakció vagy leszedésdrágítást tenni. A “de ő beletett még 1 lapot” itt hibás érv, mert az első 3 körben ez irreleváns. Ott csak a vp fog számítani, pláne drágító környezetben. Nem a szemétdomb nerf a probléma. A gólem, a nekronsárkány, a manapilon és társaik a probléma. Ezek behozhatatlan, megoldhatatlan előnyt adnak a játék elején és a 2. körben gyakorlatilag a megoldás veszélye nélkül kirakhatók, ha te kezdtél. Az ellenfélnek gyakorlatilag nincs esélye megoldást mutatni, mert van 1 Vp-je egy counterre vagy leszedésre úgy, h a lap maga is drágítja/nehezíti a megoldását és még ott a járj is. Sajnos ez a szándékos és átgondolatlan direkt erősítése a járjnak egy borzasztóan ledegradált kezdek nyerek játékhoz vezetett az ilyen paklik elleni játékok nagy %-ban. És ismételten, a hiba felismerése és kijavítása helyett (problémás lapok tiltása) ellenlapokban gondolkozunk, (szemétdom/nti) ami csak további problémákat szültek (fejlesztési nehézségek, kötelező laphasználat).

  Üdv: Kyb

 22. Korabban meg 1. korrol volt szo – olvassunk vissza. 2. kor nyilvan maskepp nez ki.
  A golemet csak akkor lonem NTI-vel vedekezve, ha felek az 1. koros agyonverestol, amibol a tema kiindult (ami persze egy durvan extrem huzas).

 23. A “kezdtem, 2. kor 3 vs. 1 mana” a legtobb eletkepes paklit szorongatva eleg szep elindulast tud eredmenyezni egy jobb huzas eseten (akar csak lap/manaelonyben, ami nem olyan latvanyos, de nagy %-ban nyersz utana).
  Az uj (teszteles alatt allo) lapok kozott (ami azert a HKK alapja – kellene legyen – sztem, hogy uj lapokat adunk ki, amivel mindig valtozik a meta, es nem pedig havonta nerfelunk lapokat es 2 havonta valtoztatunk szabalyokat 😦 ) szerepelnek enyhitesek erre a szitura, es osmagias counterek/leszedesek is vannak.

 24. Újabb ősmágiás counterek és leszedések amik a “spoiler” kategóriát kimerítik és megfelelő vásárlóerőt biztosítanak a cégnek, mert hát “meg kell venned, különben esélyed sincs haver!!!” 🙂

  Amúgy, mi lenne, ha a gólem az eredeti ötlet szerint “működne” és nem repülne? Ez nem lenne elég gyengítés az őrületet megállítani? Vagy erre rosszul emlékszem?

 25. Nem az a baj vele, hogy repül.
  Az, hogy +2 célozni ÉS reagálni rá, ÉS első körben is lehet helyettesíteni az IK-ját, ÉS nem viszi a Szemétdomb.

 26. Amúgy egy aprócska szabálymódosítással lehetne balanszírozni… Ha az ősmágiás lényeknek nem csak a kijátszását, hanem az aktiválást kívánó képességeit sem lehetne drágítani. Sajnos ez jelenleg (még) nem így van.
  Ez a cseppnyi, elegáns szabálykorrekció azt eredményezné, hogy például a mithril gólem leszedése/ellopása is könnyebb lenne, és a későbbiekben ősmágiával felszerelt lapokba oltott leszedésekkel/lopásokkal/stb-kel kordában lehetne tartani az ilyen “drágítós” lényeket (is).
  Nem utolsó sorban ez a korrekció létrehozna egy következetességet a “nem lehet rá (valamivel) reagálni” szabállyal, ami pontosan így működik.

 27. De ha már ez előjött…
  A reakciódrágítással ellátott lapok aktiválást kívánó képességei is megkaphatnák ugyanazt a reakciódrágítást. Ezzel lenne teljes a kép, következetes és egységes a szabályozás.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.