Tavaszi HKK Kupa statisztikák – A kezdő előnye és a meccsek hossza

Mutatjuk a frissen gyűjtött eredményeket.

Ahogy azt a versenybeszámolóban már ígértük, több statisztikás cikkel is jelentkezni fogunk a Tavaszi HKK Kupa kapcsán – 55 játékos és 6 forduló elég nagy merítés, ezért úgy voltunk vele, hogy kár lenne kihasználatlanul hagyni a lehetőséget. Íme az első rész a meccsekre vonatkozó adatokkal.

Alapvetően két dologra voltunk kíváncsiak:

 • Mekkora a kezdő játékos előnye?
 • Milyen hosszú egy átlagos HKK meccs?

Ennek kiderítésére minden asztalra elhelyeztünk egy kis táblázatot, ahol a játékosoknak a meccsek után be kellett ikszelni, hogy a kezdő játékos nyert vagy veszített, illetve hogy hányadik körben ért véget a játék. Sajnos nem mindenhol töltötték hiánytalanul a papírokat, de így is összegyűlt több mint 400 meccsnyi adat, amiből már azért bátran lehet meríteni (köszönjük Makó Balázsnak a tippet a megvalósításra!). Lássuk az eredményeket – érdemes összevetni őket a két éve gyűjtött adatokkal!

A kezdő játékos előnye

Itt nagyon nincs mit taglalni, lássuk a számokat. A végigjátszott meccseken így alakultak az arányok az adott játszmát ténylegesen elkezdő játékos szemszögéből:

 • A kezdő játékos nyert: 59.95%
 • A kezdő játékos veszített: 40.05%

Általánosságban tehát azt mondhatjuk, hogy 10-ből 6-szor az nyer a HKK-ban, aki kezd. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez még egy elfogadható arány. Nyilván nem az optimális 50/50, mint ahogy a két éve mért 53.55/46.45 arányhoz képest is nyílt az olló, ha azonban érkeznek olyan új lapok, amik kifejezetten ezt a problémát célozzák (kaptunk már erre ígéretet), akkor még bőven visszafordítható a folyamat!

Ami a kezdés átadását illeti: a meccsek 16 százalékában döntöttek úgy, hogy átadják a kezdés lehetőségét az ellenfélnek – két éve 10 százalék körül volt ez az arány.

A meccsek hossza

A győzelmi arány szempontjából romlott a helyzet az elmúlt két évben, a meccsek hosszát illetően viszont jelentős javulás tapasztalható. De előbb lássuk az adatokat, íme a statisztika, hogy hányadik körben értek véget a meccsek:

 • 1. kör: 2.14%
 • 2. kör: 6.97%
 • 3. kör: 20.38%
 • 4. kör: 22.52%
 • később: 47.99%

A számok azt mutatják, hogy a meccseknek közel a fele legalább 5 körig tart. Két éve ez az arány még csak 28 százalék volt, így nem túlzás azt mondani, hogy jelentősen lassult a HKK. Ez a “másik oldalról” vizsgálva is igaz: amíg két éve még a meccsek 52 százaléka véget ért az első három körben, addig most ez az arány csak 29 százalék.

Ti mit gondoltok az eredményekről? Mi az, ami szerintetek elfogadható, és mi az, amiben még javulnia vagy változnia kellene a játéknak? Várjuk a véleményeket a kommentek között!

Cikksorozatunk következő részében a használt lapokra vonatkozó statisztikát fogjuk a nyakatokba önteni – vigyázat, masszív lesz!

Csető Zsolt

13 thoughts on “Tavaszi HKK Kupa statisztikák – A kezdő előnye és a meccsek hossza

 1. Engem ugyanez a statisztika még a top 10 esetében érdekelne. Ettől függetlenül a kitűzött cél (lassítás) sikeresen teljesítve lett, grat mindenkinek aki ehhez közreműködött.

 2. Azt a 6 %-ot köszönhetjük Krigis úrnak 😀 Am köszönjük a befektetett munkát,én szívesen olvasok statisztikákat,remélem minél többet csináltok még. Érdemes lenni összevetni a valósabb kép érdekében,hogy hányszor nyert az a játékos,aki átadta a kezdést,ez fontos lenne szerintem. A problémát egyébként én abban látom,hogy a kezdés átadható. Ha nem lehetne átadni VAGY a lapok felhúzása előtt lehetne ezt megtenni,szerintem sokkal érdekesebb eredményeket kapnánk 😀

 3. Megnéztem: ahol át lett adva a kezdés, ott 67/33 az arány a kezdő javára, ami elég furcsa eredmény, bár itt nyilván már jóval kisebb a minta.

 4. De szerintem ennek nem sok értelme van így elemezni ezt. Nyilván mutat egy képet, de ha az ellenfelem egy pörgős deck, akinek muszáj elkezdenie az első körben a körét és kirak 2 lapot, csak kettőt… már megérte átadni a kezdést, mert egy Bufa segítségével a körömet 3 mánával kezdhetem el. Vagy a Krigis… eleve ha átadja a kezdést, jócskán hozzá billen a mérleg nyelve. Egyszer egy olyan felmérés is kéne, hogy miért is volt az átadás, ha volt átadás. Kíváncsi lennék, hogy hány százalékban a Kyorg, illetve Perszelő homok miatt. Mert kb ez a két lap miatt éri meg a legjobban átadni a kezdést, hiszen ezek fixen hozzák a tutit, ellenben a Megsemmisítő csapással és az A szirének hívása lappal, ahol általában nem tudunk vele mit kezdeni. Szerintem túl sok dolog hamisíthatja meg ezt a statisztikát, már ott kezdve, hogy én lehet Járj mellett, -ahol szerintem eléggé muszáj elkezdeni a partit- is átadnám a Krigisnek a kezdést. Mindentől eltekintve jó lenne ezt a statisztikát még pár versenyig írni, de több dologgal kibővítve, mint amit előbb is említettem, hogy miért is volt az átadás, pl Krigis miatt, lapelőny miatt stb stb., ugyanis a statisztikából ezt nem lehet kiolvasni, hogy mi az, ami miatt átadta a kezdést és mi okból.

 5. Azért komplett kérdőívet nem töltetnék a játékosokkal. 🙂

  Nem véletlenül nem szerepelt egyébként magában a cikkben ez az adat. A gyűjtés nyilván céllal történt, ez a cél pedig az volt, hogy kiderítsük: mekkora a jelentősége a korai manakapásnak most, hogy ennyire olcsó a lapok átlagköltsége. Mekkora gond a “1 mana vs 3 mana” probléma? Szóval amikor azt vizsgáljuk, hogy hányszor nyer a kezdő játékos, akkor valóban ezekre keressük a választ.

  Persze meg lehet vizsgálni alaposabban is a kezdésátadást, félreértés ne essék. De most egyáltalán nem ez volt a fókuszban.

 6. A 60:40% alapjan azt mondanam, hogy a
  “HKK-ban az nyer, aki kezd” cimu mem-ek tovabbra is igen erosen eltulzottak.

  Mindamellett azert jo lenne ezt kozeliteni az 50-50%-hoz, tehat a “3 vs. 1 mana” kezelesere szukseg van, folytatjuk ennek teszteleset.

 7. A 60-40-et én is soknak tartom, szerintem is kezelésre szorul a a dolog!

  Kellene még 3-4 ilyen felmérés, mert egy versenyből nem szabad messzemenően következtetni.

 8. Ez nyilvánvalóan nagyon nagy munka lenne, de valóban akkor lenne igazán valós ez, ha több versenyen látnánk.

  Ettől függetlenül ennyiből is látszik, hogy fontos foglalkozni ezzel, mint ahogy teszitek is.

 9. Visszajelzés: Őszi HKK Kupa statisztikák – A kezdő előnye és a meccsek hossza | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.