Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Ez történt tegnap a tesztelésen.

Mivel a tesztelés hamarosan nyári szünetre megy, viszont még sok az okézatlan lapunk elég kemény munka zajlik – külön öröm, hogy ennyien össze tudtunk most gyűlni az elmúlt pár alkalommal. A tegnapi deckek a következők voltak:

Életenergia
Lassan járj! + Melák, az óriás
Lassan járj! + Sárkány úrnő
KF pakli Lépéselőnnyel
Manaáramlás + Sötét manifesztáció
hideg köd pakli Teremtő rakshallionnal
Harangmester kontroll
hagyományos Motyogó kultivátor
Tábori adó + Harangmester
A hét törzs főnöke
Zarknod bilincse

manaaramlas

A mostani tesztelésre egy tempó varkaudar decket vittem, kifejezetten szerettem volna kipróbálni Manaáramlással a paklit. Nos, a tapasztalat az volt, hogy bár a három lapos kezdés ellenére jól pörgött a deck, Ősi rúnával még mindig sokkal stabilabb – viszont így a Manaáramlás miatt bátrabban kanyarodtam a 2 vp-s lapok felé. Továbbá nagy előnyt jelent, hogy követőt lehet törni, még mielőtt azt használta volna az ellenfél, illetve ha a miénket törik be akkor egy 2. körös Nekronsárkány könnyen pontot tehet a meccs végére. Természetesen az AO továbbra is szunnyadó két színtelen varázslata, a Felzárkózás és a Visszahúzás is szépen mutogatja az erejét a kevés lapos kezdés mellé, bár könnyen lehet, hogy Mardakor ajándékozó lesz az, aki miatt jobban előkerülnek az ilyen (kevés lappal kezdő) paklik. Érdekes volt, hogy a törpés-KF-es Lépéselőny –  annak ellenére, hogy Púpos varkaudarral nyitottam – a Hívó kürt (új) miatt mit sem törődve a drágítással négy lapot kipörgetve indult meg. Nesze neked tempó!

vizitunder.pngA tesztelés második felében megbeszélést tartottunk, többek között a következő két Zén kiegészítőt zártuk le. Ha emlékeztek rá, amikor két évvel ezelőtt a Nemzeti bajnokság előtt egy hónappal megjelent az Új élet, és berobbantotta azonnal a metába a Vízitündért olyan szinten nehezítette meg a felkészülést, hogy azt sem tudtuk mi merre hány méter. Nos, bár az is felmerült, hogy ennek a kiegészítőnek a lapjait ne lehessen használni a NB-n, ezt elvetettük, átnéztük és úgy gondoljuk, hogy olyan metablaster lapot nem tartalmaz a kiegészítő, ami miatt borulna a felkészülés, vagy kiszámíthatatlanná tenné a környezetet (nem mintha nem lenne elég kaotikus most is, lásd a Tavaszi HKK Kupa végeredménye).

Még Zsolti gőzerővel dolgozik a statisztikákon a használt lapokkal kapcsolatban, azonban azt látjuk, hogy míg a Végzetúr óta tombol a Kurtz, Zarknod visszatér óta a Sivara, úgy a Fókuszálás manapság virágkorát éli (a top 10-ben hatan játszottak belőle 1 darabbal, ketten 2-vel, konkrétan rá építették a paklit). A probléma szem előtt van, látjuk, hogy borzasztó erős a stabilizáló funkciója, viszont azt is látjuk, hogy abban a körben, amikor bekeresi az adott játékos sebezhető, így a közeljövőben számíthattok olyan lapokra is, mint a

Királyi beszolgáltató

1 vp, Fairlight kalandozó, elf, 0/1, ősmágia

Kijátszhatod reakcióként is egy VP adó vagy laphúzó forrásra. A VP-t te kapod meg, a lapo(ka)t te húzod fel a forrás kijátszója helyett (a forrás többi része rendesen létrejön).

Buborékba is egész jó lesz zárni, de arról majd később olvashattok (illetve a 10. Alapkiadásban megjelenő Kiüresedés sem rossz out). Olyan legendákkal is találkozhattok majd újra ezeken a Zénekben, mint a Feledés korszaka, vagy a néhány éve kiadott Pihenő – ami nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket – felújítása, és végre valahára útjára indul a Korrupt búzamester is, alig várom!

Zárszóul egy kódex pontosítást beszéltünk még tegnap: „134.10. Anti-mágia: X: ha egy lapnak anti-mágia képessége van, ez azt jelenti, hogy a lapra nem lehet (azonnali) reakció varázslattal reagálni…” pontból az “azonnali” részt szeretnénk kiszedni egy az Őshangya kamikazé mintájára megjelenő reakció bűbáj miatt.

Jövő héten elkezdődik a 10. Alapkiadás beharangozója, és ha minden igaz meg tudjuk már mutatni, hogy milyen lett a foilozás is.

Dév bácsi

34 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Van már semlegesítő bűbáj: Arochos harca. Ezzel – elvben – eddig lehetett fogni az am:0-ás varázslatokat (bűbájokat).
  Amúgy tetszik az infó…

 2. Ez lesz az új anti-mágia szabály (csak hogy mindenki ízlelgesse):

  Kodex 134.10. “Anti-mágia: X: ha egy lapnak anti-mágia képessége van, ez azt jelenti, hogy a lapra nem lehet varázslat kijátszásával reagálni, és a lap sikeres kijátszása után minden játékosnak el kell dobnia a kezéből X varázslatot.”

 3. A hírek 80%-a nem tetszik 😦 (A gyík lesújt lényként tér vissza, illetve most realizáltam, hogy az anti-mágia nem vonatkozik a bűbájokra (se), amit nem is tudok kommentálni (mondjuk határozottan segít a Techiánaflux értelmezésében :P)…)

 4. A Teci (is) ugyanugy mukodik, mint eddig (fogja az AM-et). Itt a semlegesiteskent kijatszott bubaj(ok)rol van pusztan szo.

  Egyebkent ez nem igazan uj, az eredeti AM definicio pont ugyanez (talan pongyolabban):
  “Szabály: Ha egy lapra írva azt látod: Anti-mágia: X, ez a következőket jelenti: először is a lapra nem lehet semmilyen reakció varázslattal reagálni (hatással lehet). “

 5. Igen, igen, pont azt írom, hogy ezt nekem most sikerült realizálni, eddig úgy gondoltam, azt jelenti, hogy varázslattal nem lehet rá reagálni…

 6. Azzal,hogy egy adott lap ellen kiadunk egy kurva erős ellen lapot egy adott színben(főleg ennyire brutálisat) szerintem nem járunk jó úton.Vagy tiltani kell adott lapot vagy a környezeten kell valamiképp alakítani,de ez az ellen lap kifejezetten nem tetszik.Az ha csak simán kánterelné még talán ok,de hogy igazából fixen meg is nyeri ezzel a gamet a másik fél hát nem hiszem, hogy ez a pénzfeldobás további erősítése(behúztad nem húztad) szükséges a játéknak mikor a kezdés százalékain siránkozunk éppen. Remélem nincs még leokézva a lap és lesz esély kihagyni…

 7. Csak 1 komment: ez a kepesseg nagyon hasonlit A gyik lesujt (regebbi lap, 2 VPs, tudott meglepeteseket okozni) ill. a Manaevo fereg (ezt talan mar tobben ismerik, ez mondjuk nem akkora meglepetes, mivel tudsz rola) kepessegehez – szoval nem teljesen ismeretlen uton halad ez a kartya.

 8. Megnézném, hogy a Beholder mikor fog UR-t tiltani… Nagy a sansz rá, hogy soha 🙂
  Jön a “majd ha a top X pakliban, X versenyen fixen ott lesz, még akkor is ha nem is illik a koncepcióba” dolog… 🙂

 9. DK +1

  nekem is megvan a 3, de nem fájna abszolút.

  Több gond van vele:

  1. Mező ellen az esetek nagy részében -3 lapot tudsz kivenni, mert ezt tuti ki kell
  2. Már nem csak 5, de még 6 lap is használja, holott gondolom nem erre készült.
  3. Ha behúzza valamelyik játékos, akkor máris oda a comeback lehetősége, ráadásul elég blank is (védtelen lap sokáig, 3-ért 3-at húzni pedig nem megengedhető az esetek nagy részében)
  4. Korlátozza a pakliépítési lehetőségeket, mert kb fixen kell játszanod kékkel miatta—>kisebb diverzitás (amit Balázs emlegetett, hogy mindegyik kontroll ugyanazokat használja, nos a Fóki miatt máris egy szín fix)
  5. Ellenlapokat kell kiadni ellene (répa, szikráció pl)

  Ha nem is tiltani, de nerfelni lehetne (fasza lett volna az Isteni jel, de ugye az ultrára nem kerülhetett):

  Húzz eggyel több lapot, mint amennyivel kevesebbel kezdted a játékot, mint 5.

  Így a rúna+anti rakshi, vagy egyéb kevés lapos paklikba (ahova gondolom ki lett találva) ugyanúgy jó lenne, hármat húzna, de az 5-6 lapos kontrollok nem használnák (4 határeset, valszeg az se (kivéve a mezőt), de ott egyéni preferenciává válna).

  Mégse tiltás, de kikerülne azokból, ahova a legkevésbé való.

 10. Szerintem unalmas már, hogy minden problémás lapot nerfelni akarnak, majd lassan már 2 oldalnyi “melyik lap nem úgy működik, ahogy rá van írva” papír lesz…
  Ha valami problémás, meg kell lépni a tiltását, ennyi.

 11. Még egy gondolat a Királyi beszolgáltató laphoz: ha már fókuszálás ellen kell valami, akkor is mást tudna nálam a lap, mert így az ellen baromi jó, más ellen viszont elég gyenge (hasonlít a zilakhoz, de ő is kikopott már azért a metából).

  Ugyanezt semlegesítene ősmágiásan egyért, de nem húzná fel a lapokat (hogy ne legyen insta win fókuszálás ellen), viszont lehetne valami alternatív felhasználási módja (ha nem semlegesítésként játszottad ki, húzz egy lapot). Így nem kell szorongatni egy lapért egész meccsen, ha nem akarjuk, de ha kijön az említett UR, akkor se nyerünk egyből.

 12. Jufe+1 utan DK verziojara is siman adom, a tiltas lenne az egyik legegyszerubb,az okokat mindenki ismeri.
  Domi: pont ma irtam behon lapotletek topikba egy lapot,ami azt tudja amit te szeretnel

 13. ‘Gyűjtsd, és játszd!” – ez a játék mottója.
  Ha nagyon erős, gyűjtsd össze te is, amennyi kell.

  Már az Italkeverésnél is leírtam, hogy nagyon rosszul érint, amikor kifizetek X pénzt néhány lapért, és utána nerfelik. Nem a pénzbeli értékcsökkenés érdekel annyira, nem kereskedem a lapokkal. Az bosszant, hogy ez olyan, mintha vennék egy pár cipőt, majd utána odajön hozzám a cipőgyártó, és elveszi az egyik cipőt mindenféle kompenzáció nélkül. Nekem pedig jó képet kell vágnom hozzá, mert ez a megoldás tartja fenntartható úton a cipőgyártást.

  24-33 counteres controll paklik mennek mostanában, nehéz belátnom, miért nem lehet egy sima varázslatot megfogni, amire max +1 reagálni. (Az aggro deck meg előbb agyonver, minthogy kikeresném, és kijátszanám a Fókuszálást)

  Ez a beszolgáltató egyáltalán nem tetszik, JuFe+1
  (Amúgy miért nem lehet gnóm, ha már sárga?)

  Plusz ott van a Zarknod bilincse, a Xenó bilincsmester, a Tábortűz (Szikrával vissza lehet vetetni a kezébe valamit) n+1 módon lehet kezelni.

 14. Egy hasonlo lap mar letezik a jatekban, csak az nem neked adja a tapot, hanem elnyeli (Grobox fluxustoro).

  A Fokuszalasra a nehany osmagias counteren kivul az instant dobatasok jelentenek jelenleg megoldast, Varazsrepa, Gomak, nemsokara erkezik a Kiuresedes is. Ezekkel nincs is baj, de ezek nem a paklibol mukodnek. Regota gondolkozom valami olyan mechanizmuson, ami bantani tudja a lapot (pl. Mardakor teleportmester 5 helyet foglal a sideban, 5 vp 5/5, ha az ellenfel a fo fazisaban ep aldozas aran akar lapot elokeresni helyette add a Mardakor teleportmestert a kezebe). Viszont a problema az, hogy ket pakli konkretan amiatt van jatszva, mert van Fokuszalas. Az egyik ilyen az otkovetos avatar, a masik a Korlatozas. Gyanitom nem lennenek gyakori vendegek a versenyasztalon.

  Meg egyszer kerlek titeket, legyetek turelemmel, a problema ismert es dolgozunk a megoldason.

  Koszi.

 15. Mondjuk azért az 5 követős avatár pakliért nem sokan sírnának, ha a Fókuszálás kiesése miatt nem lenne “versenyerős”… 😀 😀 Legalább is a kommentek alapján…

 16. A korlàtozas csak erősödne ha nem lenne fokuszálás. Nagyobb hàtrány sokkal ha az ellenfélnél is van.Szerintem.

 17. Látom, senki se meri beírni, hát megteszem: Itt az ideje a pakliból counterelő reakció közös tudatoknak! (Bár dév már félig tovább ment a sideból counterrel :D)

 18. Szerintem el lehetne gondolkodni egy “limitált” hagyományos formátum bevezetésén is, kicsit a korábban gyakrabban tartott UR nélküli mintájára.

  Itt lehetne tiltani a problémás / OP lapokat (pl. Fókuszálás, Krigis, Bufa segítsége), a normál pedig olyan lenne, mint most, csak kicsit több engedménnyel. A tiltott és a nerfelt lapok egy részét nyugodtan le lehetne venni a listáról (erről már volt többször szó korábban).

  Sőt, én kísérleti jelleggel megnézném azt is, hogy mi van akkor, hogyha mindent lehet – kíváncsi lennék, mi lenne egy olyan versenyen, ahol van Elmerombolás, Nekrofun máglya, “régi” fürkész stb.

  Ezt a két formátumot lehetne rotálni, és akkor a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad.

 19. A Krigis problémássága mire is vezethető vissza? Nem az új ŐM szabályra?
  Meg Beho-s szemmel nézve, miért lenne problémás? Majd ha a következő 5 hagyiból a top 5-ben minimum 3 lesz belőle, akkor el lehet gondolkozni rajta, hogy problémás, de addig… 😉

 20. Ha egy lapot egy túlbonyolított (és nem túl intuitív) szabály tart csak vissza attól, hogy OP legyen, akkor nem hinném, hogy a szabállyal vannak a bajok…

 21. Mondjuk a korlátozás a krigis ellen is jó lehet, valamint ősmágia ide vagy oda, nagy szopás, hogy át kell adnod járj ellen is a kezdést (kivéve mókánál), márpedig abban a matchupban ez sorsdöntő, ráadásul a 18 ÉP sem 30 (mint életenergiánál), plusz kikapcsolható.

  Ezektől függetlenül rajta kell tartani a szemeket ezen a követőn, mert minimum súrolja a probléma határát.

 22. Domival értek egyet, szerintem a Krigis nem problémás. Sok pakli ellen jobban járok az Életenergiával. Csak másik good stuff kontroll ellen jobb a Krigis, de egy Járj, bármilyen Járj+követő, avatár, mező vagy bármilyen követő (amit lőni kéne) ellen inkább Életenergiázok. Korlátozás ellen meg ugyanaz kb. Pl. a blogos versenyen játszottam 2 mezővel, 1 Járjas farkassal, 1 Járj+sárkánnyal, 1 avatárral és 1 Beldiannal (?, erre nem emlékszem biztosan). A lényeg, hogy 6-ból 5-ször jobb lett volna egy Életenergia. És az Életenergiába valamennyire jobb lapokat lehet betenni, nem kell bele fixen Móka meg csomó asztalra kivédekezhető lap. Aztán ha egy Járj ellen kezdek, és nincs nálam Móka, kb fix vereség, de ha át kell adnom, akkor se jók az esélyeim.

 23. Bence +1

  Annyival még kiegészíteném a felvetést, hogy a felzárkózás/visszahúzás kettőséről ne feledkezzenek el az 5 lapok (no kappa), ellenem Zorrall besideolta egyszínen a laphúzosat (életenergia vs krigis) és teljesen jó volt (akár hagyin is jó lehet az 1-ért húzok kettőt nehezen reagálhatóan sideba).

  Ja és ha már az említett két lap (ahogy Dév is felhozta): ezekkel az ősmágiás vari vagy laphúzás counterekkel (mint ami az említett kártya a cikkben) az is a gond, hogy ezek indirekt nerfelik ezt a 2 színtelen kártyát (meg még sok mindent) – mint ahogy az életes gondos lapoknál már megtörtént a hiba (nem lettek nerfelve), úgy itt is hasonló lenne a helyzet, ahelyett, hogy kezdenénk valamit a Fókuszálással.

  Elengedhetőnek érzem az avatárt, mindenkinek nerfelték már kedvenc lapját így vagy úgy (én is sírhatnék a sokszín miatt, egyik kedvencem), bevállalható a nagyobb jó érdekében (és ja, a korlát, ami tele van values lapokkal, nem fog annyira kárt szenvedni szerintem sem, mert ugye pont 5-6 lap ellen van kitalálva az a deck, ami SZINTÉN játszik fókuszálással).

  (Btw ha az a avatár elengedése ekkora gond, akkor el lehet a paklit más irányba vinni, pl ne ötkövetővel működjön a legjobban, hanem jöhetne egy epikus istenek hírnöke, ami nem a felhúzom kirakom játékot erősítené, persze ehhez olcsóbb avatárok kellenek – vagy el lehet gondolkodni más irányon, most ez legelső felvetés volt csak, egy amúgy szintén problémás követőre, hisz mindig be kell lőni kb.

 24. Verseny ügyben: szívesen látunk mindenféle egyedi versenyt, és olvasunk a tapasztalatokról, és ha jól működik, át is vehetjük (BTW a Dungeon-ös csapatverseny egyedi szabályáról is írhatna valaki, aki gondolja, érdekelne, hogy tetszett – eddig úgy hallottam, nem nagyon 😦 ).

  Nálunk még ősszel van 2 hely versenyformátumnak, ami nincs eldöntve. Amit Zsolti írt, az nekem kicsit a Tiltott mágia (pár lappal?) ill. a Látókörre hajaz. A Látókör abszolút kedvencem, sajnáltam, hogy le lett szavazva (így, hogy sehol máshol sincs…), úgy gondolom, tarthatnánk 2 ilyet ősszel, ha ez mégis szimpatikus lenne többeknek.

  A Tiltott mágiáról rendkívül rossz emlékeim vannak, olyat csak akkor szeretnék tartani, ha itt a Blogon kialakulna előzetesen egy _széleskörű konszenzus_ a (néhány) tiltott lapról (ennek kis esélyét látom). De más szervezők (Blog, Dungeon pl.) ilyen jellegű eseménye természetesen jöhet.

  Balage voltam

 25. Kecskemeten augusztustol decemberig minden versenynapunkon a delutani derbi beszukult porgos lesz. Azaz 5 fordulot tervezunk.
  A decemberi urolso firdulon elore lathatoan nem lesznek majd hasznalhatok a novemberi nagykieg lapjai.
  A beszukult 0. forduloja a juniusi (hagyi) porgosunk lesz. (Ott meg nem lesznek hasznalhatok a 10. kiadasl lapjai, de az augusztusi 1. fordulon mar igen).

 26. Gyakran látom,hogy a tesztpaklik közt fel-felbukkannak a kedvenceim a motyogók.
  Köszönöm.
  Remélem 2019-ben mindenki arról fog motyogni,hogy “hiába használtam ősi rúnát,a börtön,bilincs ellen,így sem tudtam húzni,mert már nem volt deckem!” 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.