Megjelenés előtt – Rajzó morf

Bemutatkozik a 10. Alapkiadás első lapja, a Rajzó morf!

Bizonyára tűkön ültök már, és alig győzitek kivárni amíg a hivatalos lapbemutató elindul, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy egy kicsit megkönnyítjük a várakozás nehézségeit, és egy nappal a hivatalos lapbemutató előtt már mutatunk nektek egy új lapot. Tegnap indítottunk egy szavazást Facebookon, ahol majdnem százan voksoltatok, hogy a Rajzó morfot vagy a Sárkányteknőst szeretnétek-e látni, végül 61:39 arányban győzött előbbi, ismerkedjetek hát meg a Rajzó morffal!

rajzomorf

Még mielőtt a lapról beszélnénk néhány mondatot… srácok… mi ez a kép? Szerintem valami kegyetlenül durva ahogy hemzsegnek a kis szörnyek, imádom!

Ő is, mint minden morf figyelmet érdemel majd, hiszen a szabadon konfigurálható altípus elég nagy potenciával bír. Tesztelésen viszonylag sok pakliban visszaköszönt, elég zamatos volt egy A hét törzs főnöke mellé, ott általában 2 manáért 1 vp-s reakciódrágítás mellett kértünk vele három különböző altípusú lényt – így már csak három lény kell az insta winhez. Őrült Enkala, az animátorba szintén figyelmet érdemel, hiszen azonnal maximális drágításra kapcsolhatjuk a követőt, Villámháború mellett pedig az ellenfél első körében ingyen kör végi cantrip, és már van egy zanszilánkunk megindulni. Én a következő szezonban amúgy a Villámháborútól elég sokat várok majd, a fent említett Sárkányteknős is kiváló lapja lesz a decknek amúgy.

Úgy gondolom, hogy a Rajzó morf egy érdekes és erős ritka lap lesz (külön öröm, hogy gondolkozni kell, hogy hova használd), ami bizony nem csak korlátozott formátumokon fog majd előkerülni. Nektek hogy tetszik a lap? Milyen pakliban tudjátok elképzelni?

Dév bácsi

Reklámok

46 thoughts on “Megjelenés előtt – Rajzó morf

  1. Tetszetős lap, érdemes lesz gondolkodni a helyén. A kép pedig 10/10, nagyon jól átadja a kis gonosz horda özönlését 😀

  2. Nagy Gergely legenda lett sztem 1-2 kieg alatt…ez is zseniális.

    Lapról marha nehéz véleményt formálni, bőven van benne potenciál, ki kell próbálni, epikusokhoz is jó lehet amúgy

  3. Csatlakozom Domonkoshoz, megkapó, hangulatos grafika!

    A lap is nagyon tetszik, rendkívül sokoldalú.

    Néhány követő, amivel kipróbálnám:

    Törpe-gnóm glion: 2 VP-ért jöjjön 3 db. +1 reagálni, kérek 2 törpét és 1 gnómot, maradt is 1 manám. Az egyik törpét bedobva kapok 1 lapot, 1 csontot, ÉS húzok azonnal egy lapot, egyet kör végén. Szerintem ez 1 lapból elég jó.

    A torzak hercege – itt jó eséllyel nem is kell 2 VP-t fizetnem, 1-2 1 manás Thargodan után megjön maxból, ad még csontot is, és utána második körben lazán jöhet akár egy Varell vagy Eurol, nagyon erős.

    Ha lenne ganüid követős ganüid pakli, egy olyan lap, ami 3 VP-ért tud húzatni 4et, +2 rá counterelni, bilincs ellen is jó, elég bitangul hangzana.

    Az egyéb, említett lapoknál talán még érdemes megemlíteni, hogy gólem pakliban, ha van 1 Manapilonom, akkor 2 VP-ért kint van maximum, és utána Tönhe ingyen tud counterelni (manapilon olcsóbbít 1-et, Tönhe saját magát olcsóbbíthatja 0ra, ha van 4 gólem)

    A legbetegebb kombót a végére hagytam: 7 törzs főnökébe lerakni alap 3 IK-ért, ahogy Dave írta, van lent 4 lény. Egyet bedobok, Kisebb zan, és azonnal nyertem 😀

  4. A törpe-gnóm glion is szeretni fogja. 2 vp Húzz egy lapot most egyet a kör végén egyet meg az ellenfél körében és kapsz két egymanás lapcoutert ls extraként 2 csontot is. Kicsit gyengének érzem…

  5. A Tönhe biztos nem fog ingyen counterelni, de attól még gólembe is igen finom ez a morf, az tény. Az illusztrációja meg tényleg nagyon ott van.

  6. Nem 4 különböző altipusu lapom lesz 7 törzs mellett? Vagy én nem értek valamit?

  7. A rajzó morf “kézből kijátszáskor” adja a további srácokat, amit szerintem a Kisebb Zan nem teljesit (ld a lapnal a FAQk)

    Gabika: de, ott a “harom” eliras, de latszik, hogy osszesen 4-re gondolt a szerzo 🙂 hiszen mar csak 3 kell melle.

  8. Ezt találtam:

    (AK35) Ha a Kisebb Zannal olyan lapot másolok, aminek kijátszási költsége van, akkor azt nem kell teljesíteni, mivel ilyenkor csak egy Kisebb Zant játszok ki, aminek nincs kijátszási feltétele. A Kisebb Zanon szereplő szöveg (“Tekintsd úgy, mintha a lemásolt lapot játszottad volna ki!”), csak a lap játékba kerülésének pillanatától érvényes. Arra vonatkozik, hogy a lap pontosan úgy viselkedik a játékba kerüléskor, mint az a lap, amit másol. Azaz, ha lény, akkor passzívan a tartalékba kerül, ha repülő lény, akkor aktívan jön le, ha bűbáj, akkor szintén aktív lesz stb.

    Ennek ellentmondót nem találtam, melyik FAQ-ra gondoltál?

    re Gabika: de, 4 lényed lesz, ezért kell már csak 3, ahogy a szerző írta.

  9. Uhh, ez kicsit zaklatott most nekem ez a Kisebb Zan ugy igy este 🙂 remelem Janos erre jar es megvilagitja 🙂

  10. A Kisebb Zan ugyanugy kezbol kijatszas mint az Alakvalto Oskod. Szerintem.

  11. A lap kijátszáskori képessége hogy ad a tartalékodba még X ilyen lapot. Ezeknek a lapoknak ( a kapottaknak is) te választod meg az altípusát és lehet különböző is. Az X pedig mindegyik lapnál (a kapottaknál is) ugyanaz marad.

    Magyarul, hét törzs mellett 2 manáért kapok 4 lényt. Ebből kettőt beáldozok egy Kreátor tükrének aztán nyertem is. Nem rossz.

    jól értelmezem?

  12. Csak a kezbol kijazszottnak lesz 3 az idezesi koltsege. Amiket jatekba rak, azoke 0. Szoval a vazolt peldaban lesz 1 “nagy” es 3 “kicsi”. Jon ketto kicsibol a tukor. Tehat marad 2. A tukor letrehozza a “nagy” kepesseget. Azaz kapok meg 3 “kicsit”. Az 5. Szoval nem nyer a kombo azonnal.

  13. Kisebb zannal azonnal nyersz. 2vp 1 nagy 3 kicsi, zan másolja. zan+6 kicsi morf az 7
    Valaki nagyon szereti a hét törzsfőt 🙂

  14. Igen. Rajzo morf + Kisebb Zan A het torzs fonoke mellett az instant win. Ez egy 2 Vp-s ket (+1) lapos kombo es a kombo egyik lapja sem azonnali/haszontalan onmagaban (mint a torony kombonal). Talan elfert volna rajta a “Nem masolhato” kitetel mint a fetisisztan….

  15. Akkor meg is van az első “nerfelendő” lap a kiegészítőből, még a kieg. kiadása előtt (ld. pl. Varka fetisiszta)… 😀 😀 😀

  16. János: csakhogy ehhez kell egy követő is, ezért nem is jobb a torony kombonál. A kisebb zan 98 óta problémás. Rendkívül beszűkíti a játékfejlesztés lehetőségeit.

  17. Amikor a játékban van jelenleg egy nem túl körülményes 1 lapos kombó nem hiszem, hogy gond lenne a fentivel, és ahogy Jani is írta kell hozzá a követő is.

  18. Janos, biztos igazad van, engem a lap alatti kisse zaklatott FAQ-halmaz bizonytalanitott el (olyan is van benne, hogy amikor kijatszom, akor az meg piros targy es kijatszas utan valtozik at a masolt cucca). Valamint a Kodexben sem tudtam hirtelen eldonteni, hogy egyaltalan masolo, esetleg alakvalto laprol beszelunk.
    Ha tudod, kerlek fejtsd ki egy picit jobban (hogy versenyen pl. jobban elmagyarazhato legyen).

    Devvel egyetertve ezt a 2,5 lapos (ebbol a Kisebb Zan alapbol nem merulne fel 7 torzsben), 2 manas kombot nem erzem tul erosnek a jelenlegi HKK-ban (bar valoban van benne kraft).

    Ezt a lapot most valoban en talaltam ki, es valoban a 7 torzs (meg a Dev altal irt tobbi pakli) lebegett a szemem elott (szerencsere barki elott ott a lehetoseg, hogy ilyen paklival jatsszon – OK, a kovetot be kell szerezni hozza). Amikor ritkat talalok ki, igyekszem, hogy 2-3 pakliba jo legyen (ahogy masok is). Nyilvan alakult menet kozben.
    “Mentsegemre szoljon” 🙂 hogy jopar mas lapot is talaltam ki, amelyek mas-mas koncepciokat probalnak erositeni / szinten tartani a good stuffok erosodesevel szemben. Ja es good stuff isteni spoiler lapokat is talaltam ki.

  19. Sajnos észrevehető évek óta, hogy a játék fejlesztése bizonyos “kedvenc” koncepciók irányába tolódik el. Ez a lap ennek egy tökéletes példája. Remélem jön pár új fókuszkristály is. 😀

  20. A kisebb zannal semmi baj. Inkább figyelni kellene a tesztelésnél. Amúgy jó papír ez, bárki bármit mond. A kép csak bónusz…

  21. Masolo lap: letrehoz egy (vagy tobb) masolatot.
    Alakvalto lap: maga a masolo lap lesz a masolat.
    A Kisebb Zan, az Alakvalto oskod es hasonlo lapok: alakvalto lapok mivel ok maguk valtoznak a masolatta.
    Az a teny hogy az alakvalto lap csak sikeres kijatszasa utan valtozik at a masolatta nem erinti a kezbol/nem kezbol kijatszas kerdeskoret.
    A kezbol kijatszas feltetelei:
    A kezbol keruljon jatekba (es nem kapcsolodo hatassal, azaz nem masik lap hatasaval), tehat az idezesi koltseg kifizetesevel (vagy helyettesitesevel), esetleg kapcsolodo hatassal de ugy, hogy az a hatas kezbol kijatszasnak minositi. Plusz ugye a vizio es feltamadas, ami mindig keznol kijatszas.
    Ha a Kisebb Zan-t pl. a gyujtobol hozod jatekba, akkor ugy kell tekinteni mintha a masolt lapot jatszanad ki (de a gyujtobol), tehat ez nem kezbol kijatszas.
    Ha ugyanezt “siman” a Zan-t kezbol kijatszva tolod el, akkor kezbol jatszottad ki a masolatot.

  22. Nekem ez igy korrekt es ertheto. (abban nem voltam biztos, hogy amikor – kezbol – kijatszom a K.Zant, akkor mar a masolt lapot jatszom-e ki, vagy pedig csak a K.Zan kezbol, sikeres kijatszasa utan alakul at a masik lappa, ebben az esetben nem mondhatnank, hogy a masik lapot jatszottam ki a kezembol. Az Oskodnel ez precizebben le van irva a lapon.)

    Koszi!

  23. A Kisebb Zan egy problemas lap. Tettem javaslatot a problemas lapok magyarazatara annom Szerettem volba h a Kodex-ben kolun fejezetet kapjanak ezek a lapok pl. Majd legkozelebb, Kisebb Zan, Zilak-din… stb.
    Meg nem keso….
    Amugy van egy csomo faq ami vagy a tobbi faq-val vagy a szabalyokkal mond ellent… Meg nem adtam fel h egyszer kigyomlalom oket. 🙂

  24. Pl. A blokkolás: csak kézből kijátszáskor működik.

    172.8. A másoló lapok a blokkolás képességet nem másolják.
    (Ha a másolt lap rendelkezik anti-mágiával, akkor a másolat az anti-mágia képességnek csak a sikeres kijátszáskor létrejövő részét, azaz a varázslat dobatását másolja.)

    Ebből arra következtetek, hogy nem teljesül a kézből kijátszás feltétele

    Az teljesül, hogy a Kisebb Zant a kezedből hoztad játékba, viszont őt nem Rajzó morfnak hívják

    Ha kisül a kézből kijátszás, akkor az esetleges életjelzőt is megkapja, mert kézből jön, és kifizettem a költségét.. így pl. Gormathion papa bácsival is vicces a Zan

  25. Az átlagos másoló lapok másolása sikeres kijátszásuk után történik és a másolt lap kijátszáskori képességei jönnek létre, de a Kisebb Zan-on külön ki van emelve, hogy tekintsd úgy, mintha a másolt lapot játszottad volna ki, bár teljesen egyértelmű valóban akkor lenne, ha jelen időben lenne a mondat, ettől függetlenül szerintem a Kisebb Zan-t az utóbbi szerint kéne kezelni.

  26. De egyébként lehet magyarázatként is értelmezni, és akkor nincs a fentebbi morfos probléma 🙂

  27. Lehet, én vagyok az IT gyík, de nekem a másolás a ctrl C + ctrl V.
    ha egy lap aszongya, hogy lemásol egy másikat, akkor az olyan, mintha az adott lapot eredetiben tenném az asztalra. a példa esetében kézből.
    innentől nem értem, mi a kérdés, de lehet, én vagyok a debil.
    (mondjuk az egész kisebb zan példám inkább hipotetikus, emiatt a kombó miatt nem játszanám a lapot 7 törzsbe, de nem mindenki én)

  28. Mint irtam fentebb, az alakvalto lapok mindegyike problemas valamilyen szinten. Ahogy a Kodex-ben is all: minden alakvalto lap masolo lap. Gyak. a masolo lapok egy szukebb csoportja az alakvalto lapoke. Azaz minden szabaly vonatkozik rajuk ami a masolo lapokra vonatkozik.
    Mindemellett a legmagasabb prioritasa mindig az adott lap szovegezesenek van. A lapok szovegezese felulirhatja, megvaltoztathatja a szabalyokat.
    A Kisebb Zan-on az all, h ugy kell telinteni, mintha a masolt lapot jatszottad volna ki. Ez azonban nem jelenti azt, h eleve ezt a lapot kiserelted meg kijatszani. Az alakvaltas a sikeres kijatszas utan kovetkezik be. Tehat reagalni meg a Kisebb Zan-ra es annak minden parameterere lehet.
    Mint ahogy irtam fentebb, ez a kezbol/nem kezbol kijatszas temakoret nem erinti. Ebbol a szempontbol teljesen mindegy h egy Rajzo morfot jatszol ki a kezedbol, vagy egy Kisebb Zan-t jatszol ki a kezedbol, ami ezutan Rajzo morffa alakul. Kezbol jatszottad ki vagy sem? Igen. A kezbol kijatszashoz mint feltetelhez kotott kepesseg tehat letrejon.

  29. “Ez azonban nem jelenti azt, h eleve ezt a lapot kiserelted meg kijatszani.”

    Miért nem?

    “Ebbol a szempontbol teljesen mindegy h egy Rajzo morfot jatszol ki a kezedbol, vagy egy Kisebb Zan-t ”

    Az nem zavar, hogy a Kisebb Zan nevű lapot játszottad ki, és már sikeresen létre is jött, amikor elkezdi kifejteni a saját képességeit? Tehát ez előtt még nem is működhettek azok? Tehát nem számított a másolni kívánt lapnak? (és így pl. nyilván nem működik a drágítás se) TEHÁT már nincs mit kijátszani, amikor lemásolja a Rajzó morfot?

    De félreértés ne essék, én ezt a verziót is támogatom, mert ugyanannyira szerepjátékos hozzáállás, mint a másik (bár gondolom akaratlanul).
    (Mert most egyébként arról vitatkozunk ugye, hogy amikor az ellenfél varázsló használ egy olyan egzotikus varázs(?)tárgyat, mint egy kisebb Zan, annak a másik varázsló mennyire képes észlelni a természetét? Ha úgy tekintjük, hogy az idézési költségen kívül mindent lemásol a kisebb Zan, akkor valószínűleg csak valami “zavart érez az erőben” (kevesebb manát kell. pl. felhasználnia az ellenvarázsláshoz, mint hogy gondolná), de tulajdonképpen nem jöhet rá arra, hogy mi történik, legfeljebb akkor, ha tudja, hogy létezik ilyesmi, és kikövetkeztetheti az előzőleges lexikális tudásából, de egyébként minden más érzékelés szerint a másolt dolgot idézi meg újra az ellenfele.
    Ha sikeres kijátszása után másol a Kisebb Zan, akkor játéktechnikai szempontból a Kisebb Zan emlékezni fog az előző alakjára és meg is felelteti magát annak (mivel azt mondod, a morfra úgy kell tekintetni, mintha kézből játszottuk volna ki – a hozzászólás elején már levezettem, hogy ezzel mi lehet a probléma), ami azért tetszik, mert egybevág a szerepjátékos oldalával is (hogy a kisebb Zan és a lemásolt dolog ugyanaz), ilyenkor a másik varázsló egyértelműen észleli, hogy valami nagyon szokatlan dolog történik, a kisebb Zan használata egyértelműen elkülöníthető attól a folyamattól, amikor az felveszi valaminek az alakját.)

  30. Pontosításként: az idézési költségen kívüli minden másolás ÉS konkrétan a rajzó morf esetén nyilván érvényesül a +1 IK drágítás, ebből a szempontból pont rossz példát hoztam a zárójelben a “(kevesebb manát kell. pl. felhasználnia az ellenvarázsláshoz, mint hogy gondolná)” -vel.
    A második példa pedig a Jani által leírt verzióra reflektál, az ezzel kapcsolatos probléma szemléletesen a
    “Ha a Kisebb Zan a 3 VP-ért kijátszott Rajzó morf-t másolja, akkor miért tekinthető a morf képessége szempontjából ez a morf kézből való kijátszásának, ha ugyanakkor a +1 drágítás nem érvényesül?”

  31. Engem meggyozott Janos. (ha a morfon ‘kijatszasakor azonnal’ kitetel lenne, akkor azt nem sutne a Zan, mert akkor meg nem az, de a sikeres kijatszast suti, ahogy Janos kifejtette).

  32. A reakcio-dragitas a lap hasznalatahoz fuzott magyarazat es a blokkolashoz hasonloan ezt sem lehet masolni. Szoval a 3 Vp-s Rajzo morf Kisebb Zan-nal keszult masolatanak nem lesz reakciodragitasa.

  33. Nehéz ügy, mert idő hiányában olyan dologgal kezdtem el példálózni (reakció-drágítás) aminek nem néztem utána, és azt hittem képesség (hogy gondolhattam ilyenre?).

    A 91.2.1 nyilván teljesen alátámasztja a dolgot a részedről, annyit engedtessék megjegyezni, hogy a 173.2 azért teljesen mást sugall, esetleg el lehetne itt helyezni a blokkolással egyetemben (főleg, hogy a reakció-drágítás egyben ikon is).

    Azért még megkérdezném, hogy a másolásnak volt-e köze a reakció-drágítás magyarázatnak nyilvánításában, vagy véletlen egybeesés?

    Meg az is érdekelne mondjuk, a “modernizált” szabályok tükrében, hogy a Kisebb Zan és úgy általában akkor a másoló lapok működésében a döntés mennyire alapult mondjuk a Sir Lonil Zomar másolásának régi működésén? (Ami egyébként ha a Kisebb Zan szövegében szereplő “tekintsd úgy, mintha a lemásolt lapot játszottad volna ki” nekem tetsző értelmezésében jogos döntés (meg hát a most általad tisztázott morf másolása kapcsán is, dehát épp erre kérdezek rá), és csak arra tudok gondolni, hogy a régi döntés alapja is ez lehetett.)

  34. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: tehát a Kisebb Zant Antimágikus puffanccsal semlegesítem?

  35. Ismetelnem magam ha nem gaz: a Kisebb Zan egy problemas lap. Az volt mar megjelenesekor es ez csak bonyolodott mikor a jatekvezetes idorol-idore megprobalta belegyomoszolni a mukodeset az adott idoszak adott szabalytomkelegebe. Be kellett volna latni (es ez meg most sem keso), hogy vannak rendhagyoan mukodo lapok, ha ugy tetszik: kivetelek, amik fittyet hanynak a szabalyokra.
    Mindemellett kiserletet tettem a masolas es ezen belul az alakvaltas szabalyainak rendbetetelere. Szerintem mukodik a dolog de turelmesnek es nyitottnak kell lennunk. A kuloncok mindig kuloncok maradnak…
    Az en allaspontom az h minden, ami a sikeres kijatszas ELOTT mukodik, az nem lehet kepesseg. Ezek magyarazatok. Szerintem ilyen az osmagia is, az anti-magia reakciokat letilto resze es meg egy csomo dolog, ami perpill kepessegkent van aposztrofalva. Szoval nem, nem emiatt lett magyarazat.
    A Kisebb Zan-ra olyan reakciokkal lehet reagalni amivel egy 1 ik-u piros targyra lehet reagalni. Az alakvaltas nem kovetkezik be a kijatszas kozben csakis a sikeres kijatszas utan.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.