Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Kevesebb jobb dolgot tudok egy első körös ingyen Bo’adhun kincsesládánál.

Csütörtökön a következő paklikkal indultak harcba a tesztcsapat tagjai:

Molluszk, az ócskás
2 Bűvös erdő + Transzcencáló rakshallion
Epikus Teremtő rakshallion
Lassan járj!-as direktsebző pakli
Raia követője
Limbó
A bőség zavara manókkal
Hegymélyi keltető + A kalandozók védőszentje
Epikus xenó deck
Elsődleges elementál

teremtorakshallionA mostani tesztelésre Epikus Teremtő rakshalliont vittem, és meg kell mondanom, hogy egyáltalán nem csalódtam az erejében, talán még erősebb is volt, mint ahogy ránézésre tűnt. Tudjátok, hogy nem nagyon rajongok az epikus követőkért, főleg azért, mert a pakliépítés termén nem akkora kihívás (sidenote: az isteni spoiler szabályra NAGYON figyeljetek majd oda a 10. Alappakli után, a régi lapokra vonatkozóan, mert könnyen be lehet nézni a dolgot), így egy jó 14 tárgyas goodstuff kontrollal indultam tehát harcba, talán HD direktsebző paklija volt az egyedül, ami nagyon könnyen megvert, borzasztó nagy sebzéseket tudott bevinni akár már a második körben, rajta tartjuk szemünket a paklin mindenképpen.

A tesztelés menete most a következő lesz: a jövő héten megbeszélést tartunk a lista első, két hét múlva pedig a lista második feléről (reméljük, hogy lesz rá idő, mert a TF találkozóra elég nagy a készülődés megy már a kiadó részéről), utána két tesztalkalom, majd nyári szünetre megy a tesztelés, és ezzel a szivárgás rovat is. Visszatérni a Nemzeti bajnokság után fogunk majd, néhány tesztalkalommal és a tesztversennyel.

Végezetül ismét szeretnék megosztani egy kihagyott lapot a listáról:

Moa térhajlító 

3 vp, Tharr szörny, moa, 1/1, [+1]

Minden általános és azonnali varázslat ahelyett, ami rá van írva, kizárólag így működik: célpont játékos sebződik kétszerannyit, amennyi VP-t költöttél a varázslat kijátszására.

Jövő héten jelentkezünk, hogy mi történt a megbeszélésen, parázs vitára számítunk főleg az epikus követők miatt.

Dév bácsi

36 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Ehhez: ha valaki tudja, beirhatna, mikor volt utoljara targy pakli top7-ben pesti, nem-pörgős versenyen. (melohelyemen ki tudnam nezni az osszegyujtott eredmenyekbol, de az tul sokara lesz 🙂 ) Meg jobb, ha azt is tudjuk, hanyan indultak kozben targy paklival. Ha nem jon valasz ra, hetfon-kedden utananezek, hatha valakit erdekel 🙂

 2. @Balage Ez nem a koveto miatt van, hanem mert a ZV ota nem kapott ertelmes lapot a klasszik szineben (zold, sarga, barna, rhatt), abban az evben meg mezovel is ossze merte rakni az ember.
  Az uj fokuszkristalyokat hagyjuk inkabb, a piros targyak meg nem jok, hogy valamit kiszedjek.
  A zold halos dolgok pl. Lohere, meg a porgest akadalyozzak.

  Eleg sokat toltam targy paklival Kecskemeten es Pesten is, ha lovik a kovetot, ha nem, korbejatszak.

  Nem tudom mit tud az uj epikus teremto, de az eddigi felujitott epikusok alapjan megkockaztatom; nem eleget.

 3. Ahogy írták is… Nem a narancs lap a baj a paklival, hanem, hogy ZV óta a klasszik tárgydekk nem kapott tápot… De mindegy is 🙂

 4. Én se értem az epikus Teremtőt. Sőt,sajnos már kezd ellenszenvessé válni számomra a dolog. Phukhi se eléggé jó ránézésre,lehet el kéne engedni ezt a projektet… Az elementálok viszont érdekelnek és a Limbó is izgalmasnak hangzik.

 5. Igen, és mégis milyen téren szenved hiányban?
  Counter? Horgony, dharosz kincs, pengecsapda
  Leszedés? Sárkány könnyei, gyémánt fóki (ezt nem tudom, hogy ki nem érzi, és miért, megindokolhatná)
  Erőforrás? Boadhun, kalózok kincse
  Helyszín? Dobótőr sík sokkal jobb, mint a hozzá néha régen használt moa romváros.
  Csonttermelés követőlövés ellen? Goblinok megmentője AM-mel és még ezer egy

  Én két dolog miatt nem tolom

  1. Unalmas ugyanazokkal a lapokkal játszani (max ez az egy szólhat ellene, hogy nem kapott tápot)
  2. Nem jó érzés olyanokkal nyerni pl, hogy első körös elmecsapda (meg amúgy ez az eszeveszett pörgés annyira nem az én stílusom, szerintem túl sok ügyességet nem is igényel a deck)
  3. Nagyon sok múlik a követőn ÉS az 5-6 lap lecounterli

  Sztem ez utóbbira tökéletes megoldás lehet egy jó epikus, mert az is 5-el kezd és belőhetetlen (plusz a teremtő rakshi broken, szóval ha ilyen köztes megoldással el lehetne felejteni az fasza lenne, mert unalmas a használónak és az ellenfélnek is, hogy be kell lőni mindig).

 6. Felreertes ne essek, nem az epikus mellett akarok fellepni, csak ertelmezni, hogy van-e problema a targypaklival erossegben, es ha igen, arrol beszelgetni, milyen megoldas fele lehet menni.

  Egy megjegyzes: minden versenypaklinak (vagy volt versenypaklinak) vannak leginkabb mindenfele funkciora lapjai. A kerdes mindig az, mennyire uptodate-ek ezek a lapok (es van-e 25 db. jó countere 🙂 )

 7. Egyebkent pedig:
  2016 januar beho hagyi: Niklai Balint 1. hely (kezdo kat. mezovel)
  2016 januar blogos hagyi: Aranyi Akos 2. hely csak koveto
  2016 februar behos jellem: Szabo David 2. hely csak runa, Szolcsanszki Balazs 4. hely csak koveto, profi kat.
  2016 februar EX porgos: Jobbagy Robert 1. hely, csak runa
  2016 marcius behos porgos amator: Rago Norbert 4. hely, mezo, Tamala Peter 5. hely, runa es koveto
  2016 majus dungeon ket szinu: Jobbagy Robert 7. hely, csak Runa
  2016 junius EX porgos: Dev bacsi 1. hely, csak koveto
  2017 februar jellemek: Tamala Peter 2. helyezett, mezo, amator kat.
  2017 szeptember beho csapatverseny: Peczar Norbert 1. hely, csak koveto (bar nem tudom egyeniben mennyit nyert)
  2017 oktober, blogos beszukult ?-ik fordulo: Meszlenyi Mark 1. hely, runa es koveto

  Szoval ezek vannak a ZV ota, bar lehet kihagytam valamit.
  Ahogy lathato 2016 eleg jo volt a targyaknak a fovarosban (videkrol csak Kecskemetet tudom, ott is megert par dobogos helyet kulonbozo formatumokon), es foleg runaval, es mezovel probalkoztak vele.
  2017-ben csak egy kisletszamu amator mezonyben, egy csapatversenyen, ahol akar 4 lose-zal is allhatott a targy, meg egy sokadik kor beszukulton ert el jo eredmenyt.
  2018ban pedig semmi.

  De legalabb a jarj krag kapja a tapokat.

 8. @Domi Persze, van sok kantere, meg eroforrasa, leszedesbol keves de meg az is, de egyszeruen mas koncepciok annyival tobb es jobb lapokat kaptak, hogy az eszmeletlen.

  Nincs sok lapja jarj ellen, ha runazol akkor meg az 5-6 lapok rektelnek meg megjobban. Bitang eros a koveto, es ez sem segit a helyzeten, es pont ezert nem kellene neki epikus sem.

  Annyira stabilak a kontrollok, hogy ha nem lo kovetot, akkor is boven megveri, csak lassabban.
  A jarj ellen meg aztan lehet porogni.

  @Balazs olyan (sarga, zold, barna, rhatt) lapok johetnenek, amiken van egy plusz egyes dragitas legalabb akkor, ha kevesebb lappal kezdted a jatekot, vagy kompenzaciora adna egy kis pluszt, esetleg 1-2 osmagias targy, hogy side elott is legyen jarj ellen eselyes.

  Csak ne legyenek tul tolva, mint a magikus vedelmu barataink.

 9. Balázs ill. tesztelők, vagy akinek érdemben döntési joga van/lesz!

  Én az utóbbi időkben elég sokat forgattam egy olyan tárgy követőre építő dekket ami a körönkénti +1 csont és a “Megszüntetni:15Ép” miatt használta csak a követőt, gyakorlatilag egy zanszilánkos kontrollféle kb. 15 tárggyal. Igazából a kihívásos hülyeségemben kellett valami ami a hiányzó lépéselőnyt helyettesíti. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy gyakorlatilag olyan, mintha körönként +1 Vp-t kapnék. Eszméletlenül durva előny, (pláne ha kezdek).

  Ennek tükrében javaslom nagyon fontoljátok meg, hogy az Epikus tárgy követő (amire szerintem a világon semmi szükség nincs), hogyan is működjön. Szerintem az “S: kapsz 1 Szk-t” képességet semmiképp nem szabad rátenni egy epikusra, mert onnantól teremteni fogtok egy új 5 lapos goodstuff kontrollt, ami körönként +1 erőforrást is kap az 5 lapja mellé, és ha behúzza a villámhorgonyt vagy a másik 1-2 broken goodstuff tárgyat akkor még követőt is könnyű lesz lőnie.
  Ezen a képességen kívül gyakorlatilag mindegy is mit tudna a követő, csak a körönkénti +1 csont miatt megérné rá lecserélni az életenergiát.
  (Mint sok más esetben most is a zanszilánk IK jelenti a problémát, de minthogy annak felszámolására semmi esély nincsen, így nem marad más, mint az óvatos tervezés.)
  Ha mindenképp az erőforrás irányba akartok menni akkor fő képességnek javaslom a következőt: “S: A következő tárgyad idézési költsége 1 Szk-val olcsóbb.”

  Üdv: Kyb

 10. Hàt igen, kellene valami, ami járj ellen segíti a lapokat (ŐM), olyan képesség, hogy pl, ha van jàtékban ilyen meg olyan tárgyad, plusz 1 vp reagálni…

 11. De mi nem jó? A kentrip (vagy csontot adó) counter Dharosz? A mindent tudó, bilincs kompatibilis kalózok kincse? A minden tápod adó boadhun? A járj kompatibilis lapcounter, mely aztán vagy asztalt takarít, vagy ölés is egybe Pengecsapda? Vagy az a goblinok megmentője, ami AM-1esen AZONNAL (countercsata közben is tudtommal) húzat lapot K-ra, ha csontot költesz és amúgy ad csontot is ő maga?

  Ezeket a plusz reagálós lapokat meg nem erőltetném, a követő maga ad védelmet.

  Sztem ezek máig jó lapok, én nem itt látom azt, hogy miért nem játsszák őket.

 12. Akkor szerinted mi a gond a paklival? 🙂 Vagy, ha nincs vele gond, akkor hogy a viharba lehet, hogy fél-1 éve a dekk felé se néz senki?…Fejtsd ki kérlek.
  Plusz… nem mindenki követővel tolja!… Vagy ez nem evidens? Ha jól rémlik, anno te is semleges csatamezővel raktad össze…
  A Járjat tápolhatták orrba-szájba? 🙂 Az nem zavar? 🙂

 13. Egy időben elég sokat próbálgattam a tárgyakat. Az én gondom két koncepció volt. A sok lapos kontroll paklik, amikkel egyszerűen a tárgydeck nem bírja a tempót (életenergiának, sokszínnek nem gond a követő lövés sem) a másik a bilincs. Ha rúnázok a többi ellen kevés lesz a 3 lap, ha nem akkor pedig sajna az egész side-ot bilincs ellen kell összeállítani. A járj is kemény dió, de a folyamatos csont utánpótlás és az alapból kevés manahasználat miatt azt nem éreztem sosem veszett ügynek.

 14. Ezeket az epikusokat el kéne felejteni, a kutya sem használja őket (mondom ezt úgy, hogy azon kevesek közé tartozom, akik pörgettek is epikus-dekket, nem a levegőbe beszélek). Nagyon meg tudja oldani a “szélsőérték-problémát”, ha el sem jut a versenyasztalokig…

 15. Hogyne zavarna, aki ismer tudja, hogy nem a szívem csücske a járj (persze szükség van rá a metában), de leírtam fentebb, ennél jobban nem tudom kifejteni. Kéne az epikus, szerintem kb az jelentené a megoldást a tárgyaknak.

 16. Hali,

  Azt mindenki szereti figyelmen kívül hagyni, amikor arról van szó, hogy egyes paklikkal miért vagy miért nem játszanak versenyeken, hogy több koncepció van, mint versenyjátékos.
  Ez egy kis közösség, ahol még korrekt statisztikához sincs elég játékos. Mindenkinek megvannak a kedvenc koncepciói és sokan szeretik kipróbálni az új lapokat is. Nagyon kevés olyan emberről tudok, aki sosem vált koncepciót. Szerintem hatalmas hiba arra figyelni, hogy egy-egy koncepció miért nincs ott a versenyek top 10-ében. Lehet, hogy épp mindenki valami mást akart kipróbálni.

  Sokkal inkább arra kellene figyelni, hogy mi az ami túl sokszor van ott.

  Azokon kell változtatni. Azzal van a baj. Az egy világos jelzése egy broken koncepciónak, hogy a játékosok mindenképp nyerni akaró/netdeckelőbb fele inkább azzal megy el, minthogy a saját kedvenc kis koncepcióját vigye el. Ezekkel van a probléma. Arra figyelni, egy ilyen 100 max. 150 versenyjátékossal bíró hobby esetén, hogy melyik koncepció nincs ott a top10-ben szerintem totálisan felesleges és kontraproduktív. Az utóbbi évek agyatlan járj tápolásához hasonlót eredményezhet csak. Pontosan láthattuk annak a példáján is, hogy mivel jár az, ha mesterségesen megtolnak egy koncepciót, mert csak. Semmi szükség ilyesmire szerintem.
  Inkább azt az elvet kellene követni, hogy az a koncepció biztosan nem kap lapot/tápot ami jelenleg is gyakran a top 10-be kerül könnyedén.

  Üdv: Kyb

 17. Dávid a januári blogos kupán Top 10-et ment egy 0 kilométeres, funból összedobott Lassan járj!-as tárgy deckkel. Ez sztem önmagában elég sokat elmond a követő és a lapok erejéről.

 18. Szerintem a tárgy dekknek összesen 2 baja van:
  Akiknek meg van a pakli ráuntak
  Akiknek meg nincs nem fognak vagy 80 ropit rákölteni olyan lapokra aminek a 80% csak oda jó
  Szerintem aki lehozná egy versenyre akár most is simán benne lehetbe a top 5-ben
  Ha valaki kölcsön ad egyet én simán beválalom pl a kövi exes pörgősre…
  Üdv.:
  Kristóf

 19. Nem vagyok nagy szakerto de az biztos nem hasznalt a koncepcionak h minden harmadik versenylapon halo van.

 20. Kell használni Csöppnyi nyugalmat!… Izé… Harci indulót 😀 Akkor nem lesz az asztalon háló!

 21. Kyb + 1.

  Úgy gondolom, hogy sokan nem azért nem játszanak bizonyos paklikkal pl: epikus követő, tárgy, stb,, mert nem elég erősek, hanem, mert megvannak a kedvenc paklijai, vagy mert nincs meg hozzá a lapkészlete, kedve/ideje tesztelni, stb.

  A tárgy paklit jelenleg össze lehet rakni versenyerősen követőjével, lépéselőnnyel és csatamezővel is.

 22. @Domi Sajnos engem nem tudsz meggyozni ezzel, a Szurke meg a Trafo is iszonyat lap meg sem tolja vele senki.
  Az eletenergia konkretan kapott egy uj szint, vele egyutt pedig egy uj zoldseges koncepciot, pedig a DK fele fekete anyamotyis, krabberes, kodszitas dolog sem volt egyszeru.
  Van a sarkany konnye reakciodragitassal leszed vagy megfog valamit 4 vpert kesobb, vagy korai jatekban 2 lapert cserebe egyet, ez ma mar nagyon draga. De jott egy komposztalas ami vedekezesbol laphatrany nelkul old meg valamit, es kapsz is erte min. 1 zoldseget.
  Bele lehetne rakni ezeket az ujabb szpojlereket, Fec, Unalomuzo, Komposztalas, stb, csak nincs szinergiaban a dekkel, es ezert nem fog mukodni. Az ujabb szpojlerek kozul az NTI lehet okes a zanszilank koltsegenek, csak elobb elkene loni valami nem haszontalanra, mielott kiantimagiaznad a goblinnak mondjuk, esetleg a Jegkornis, de GE ota ossze sem raktam, igy nem tudom.

  En sok fajta paklit szeretek, es jatszom is veluk (de foleg kontroll), a targyat akkor raktam felre, amikor minden dekk unalomuzovel kezdodott.
  Arra sem volt erdemi megoldas a furkeszen kivul.

  Szerintem csak ennyi kene, 2-3 lap ami targy szinergiaval megoldja a mai lapokat, es illeszkedik ebbe a soklapos es jarjas metaba.
  Meg lehet az isteni szabaly is csitit kicsit a dolgokon, de epikus teremto rakshi semmikepp.

 23. A szürke meg a trafó messze áll már az iszonyat kategóriától.

  Én szerettem a tárgyakat, nem kell kétszer mondani, hogy jöjjön hozzá új lap (talán a leszedés tényleg a leggyengébb része, én terveznék egy olyan tárgyba épített leszedést, amit az ellenfél körében is meg lehet tolni), de az tuti, hogy az a követő OP (eleget toltam vele és ellene is, hogy véleményt formálhassak).

  Lehet sokan nem szeretik az epikusokat, de én nagyon örülök, hogy nem adják fel a tesztelők, hiszem, hogy meg lehet találni olyan paklikhoz olyan erősségű (picit feljebb kell lőni ez egyértelmű, de nem sokkal) epikusokat, amik játszva lesznek.

  Tudom, hogy a követőlövés a játék skilljei közé tartozik, de jelen formájában rengetegnél nem egészséges (van sok olyan, amit kötelező belőni, de ha nem te kezdtél, máris szinte értelmét veszti, pl tárgy, mert kapott csontot).

  Én amúgy elgondolkodnék egy olyanon, hogy ha az ellenfél kezdett, akkor is be lehessen lőni a követőt (0. cselekvésből). Nyilván az nem kedvez nekik (de lehetne továbbra is kiadni hozzájuk lapokat, talán picit erősebbeket is), illetve ki kéne balanszolni (pl. ha nem te kezdtél, és úgy akarsz, akkor kelljen 1 lapot is dobni hozzá). Mezőzni így is megérné, mert szablapot is letilt, átkozottat meg amúgy se használt senki (de ha igen, akkor is van előny, mert lapot se kell dobnod és ÉP-t áldozni se, mert automatikusan nem működik a követő), de segítene a kezdett nem kezdett problémán.

  Persze ez igen bonyolult folyamat lenne (és lehet tévedek, ennek hatását igazán tesztelés során lehetne érzékelni), és jobbnak tartom azt, hogy ilyen-olyan módon (pl nem tápolni a kevéssé interaktív, vagy broken követőket, mint a csapda, ami el is lett engedve) kiűzzük a problémás követőket, az epikus is megoldás lehet erre.

 24. Én nem is értem,hogy a csapdapaklit miért kellett megölni am. A követőt kellett volna nerfelni és ennyi.

 25. Gondolom koze lehet a Nagy Limbo nevu hkk laphoz, masreszt talan a John Caldwell (Nemes Istvan) regenyekbol megismert vilaghoz… ahol ez a Kaosz dimenzioja.
  Szoval, ha tippelni kene, akkor valami nagyon kaotikus nagyon random koveto/helyszin/szabalylap lehet….

 26. Limbo = pokol tornáca
  (legalábbis a lapot gondolom ez az értelmezés ihlette)

 27. János nekem is a káosz létsíkja volt az első dolog ami eszembe jutott a szóról, ezért is várom annyira 🙂 a kedvenc kötetem volt a káosz szíve a sorozatból.

 28. Maga a Limbo tényleg a pokol tornáca. Egy átmeneti létsík,az anyagi világ és a Túlvilág közt. Az itt ragadt lelkek valamiért nem képesek átjutni a Túlvilágra,lezáratlan a múltjuk,”dolguk van még”. Ez a HKK-ban jelenthetne egy játék és gyűjtő közti új helyet,ahonnan még a lapok kijátszhatóak lennének,de feltétellel pl. Tetszene egy ilyen szabálylap.

 29. Purgatórium: tisztulás helye, ahonnan a lélek CSAK a Mennyországba megy. Ha a Pokolra jutna, nem lenne másabb, mint a föld… a limbo igazából a “befejezetlen élet” helye. A Pokol kapuja, ahol a Krisztus előtt születettek és a megkereszteletlen kisdedek vannak (Dante szerint legalábbis…) 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.