Ez a 25 Zén lap lett nem gyakori a 10. kiadással

A 15 és 25 ritkás formátumokon különösen sokat számíthatnak ezek a változások.

A szombati frissen bontott versenyen mindenki belekóstolhatott a régóta várt 10. kiadású Alappakliba, amely hamarosan hivatalosan is megjelenik. A nagyjából harminc új lap és az isteni szabály mellett pedig egy harmadik fontos változást is hoz a 10. kiadás: 25 olyan lap is van a szettben, amely korábban Zénes (tehát ritka) volt, most azonban már nem gyakori besorolású.

A Rox pakli több fontos alkotóeleme is nem gyakori lap lett, de akadnak a változtatott lapok között varkaudarok, zarknodos kártyák, nagyon erős koncepciós lapok és univerzális spoilerek is. Hogy ne nektek kelljen keresgélni, ezért összegyűjtöttük nektek mindegyiket, íme:

Mondani sem kell, hogy korlátozott formátumokon (Hatalom korlátozása, 15 ritkás és 25 ritkás versenyek) ennek óriási jelentősége lesz, hiszen jelentősen kibővültek a lehetőségek. Tegnapi cikkünkben már jeleztük, de újból szeretnénk hangsúlyozni: a HKK Ligában már ettől a héttől nem gyakorinak számítanak a fenti lapok, akár az újonnan kiadott, akár a régi, Zénes verziót használja valaki. Ezt mindenképpen vegyétek figyelembe a pakliösszeállításkor!

Szerintetek jó döntés volt a nem gyakori lapok közé emelni ezeket a Zénes lapokat? Vagy szívesebben láttátok volna őket ritkaként – bevállalva ezzel azt, hogy a ritkák átlagos értéke jóval alacsonyabb lesz a 10. kiadásban?

Csető Zsolt

40 thoughts on “Ez a 25 Zén lap lett nem gyakori a 10. kiadással

 1. A suuzy csillogását tartom egyedül erősen kérdéses döntésnek, szerintem az lehetett volna ritka.

 2. Köszi a postot, hasznos lesz.
  A post végi kérdésfeltevés viszont irányítani akarja a választ. Olyan opció miért nincs, hogy egyáltalán nem akartam újra kiadva látni ezeknek a zénes lapoknak a nagy részét? Mehetett volna a helyükre sok egyéb ZV nemgyak pl. palotaőr, obligátor stb.

  Üdv: Kyb

 3. Vegyes érzéseim vannak. Némelyik lapnál nagyon nem értem, hogy miért nem ritka lett. Életadó, Niol, Árnylélek befogása , Rughar monolitja, Suu’zy bőven mehettek volna ritka lapnak szerintem. Suu’zyvan értek a legkevésbé egyet, hogy NGY lap lett, bár ez így betudható lehet egy ligás “Járj nerfnek”.

 4. Korabban ramutattam h akad nehany kisebb valtozas az ujra kiadott lap es az eredetije kozott. Az egyik ilyen a Transzformalas, ami szakertelembol bubaj lett. Figyeljetek az ikonokra es az altipusokra. Utobbi van ahol lemaradt (szandekosan), pl. csapda, es van ahol felkerult pl. sziren. Szoval attol h ugyanaz a neve es szimplan ujrakiadottnak van egy lap aposztrofalva, meg nem biztos h tenyleg pont ugyanaz lett. Es akkor nem is beszeltem a ritkabol gyakori/nem gyakori lett – dologrol.

 5. Jól írja Gice, a Gida egy erős volt amellett,hogy csak gyngy formátumon használjam ezeket a lapokat ilyen formában. Érdemes még odafigyelni az egyediség letörésére is. Nem mindegy,hogy új vagy régi fürivel játszol,úgy ahogy az sem,hogy védekezésből nem kánterel rá a pakli felezős Suttogó Végzetre többek között.
  Részemről nincs bajom azzal,hogy egyes Zének nem gyakoriak lettek,ez a repül-szárny ikon sokkal jobban elgondolkodtat.

 6. Suttogó Végzet alatt melyik képességre gondolsz? A régire és az újra egyaránt a 45 lapos szabály vonatkozik, hiszen ez meg lett beszélve, hogy bármilyen pakliméretre vonatkozó írás az +5. Kivéve a 2017-től érkezett lapokat.

 7. Szabolcs véleményét osztom annak ellenére, hogy nekem jól jött a dolog. Szerintem ezeknél a lapoknál a legjobb megoldás az lett volna, ha egy ilyen kiegben sem ritkaként sem gyngy-ként nem jelenik meg.

 8. Fordítva érzem – pár ritka lehetett volna inkább nemgyakori:
  Teremtő erő, Molgan, Ifjú teknős, Gyilkos erőd, (Lélekkufár)

 9. @Dávid: megtévesztő volt a példa,a szárny ikonra gondoltam. Nem mindegy,hogy rá lehet-e kánterelni egyediséggel egy olyan kulcslapra,mint egy Suttogó Végzet,vagy Vérfarkas preventor,vagy épp A csontkupola ura. Nyilván ehhez játszani kéne jobban az Egyediséget is. Csak az gondolkoztat el,hogy mondjuk kijöhet egy lap,ami azt tudja,hogy megfog egy lapot,amin életkioltó ikon van. Nagyon nem mindegy,hogy új vagy régi Gomakot használunk. Vagy ha lenne egy lap,ami olyan lapot kapcsol le ősmágiásan,amin reakciódrágítós ikon van. Gondolok itt új és “régi” Megsem csapra. Veszélyes dolog ez az ikonozgatás. Plusz azzal se vagyok maradéktalanul elégedett,hogy új szöveggel jöttek ki lapok. Mondjuk Szemétdomb. Nyilván innentől esélytelen,hogy a nerf vissza legyen vonva,pedig az elévülés (vagy épp a szükség) miatt sosem lehet tudni majd,hogy szeretné-e meglépni a Behó ezt a lépést.

 10. Egyszer lehetne egy nap, hogy senki sem panaszkodik semmi miatt és kussban ül otthon a gép elött…

 11. Majd ha elmegy az áram az egész országban, esetleg. Szerintem tök jó ez a zénes lap nemgyakba konvertálás dolog.

 12. Amúgy nokappa félelmetes, milyen mértékű rinyálás megy kb. _minden_ miatt…

  Ami a nerf visszavonás témát illeti: nincs semmi akadálya, a Lélekgyűjtőről is lekerült a korlát, hiába jött ki reprintelve. Úgyhogy érdemes megtartani a régi verziókat is mindenből, sosem lehet tudni. 🙂

 13. Amikor a Behó fejlesztette a lapkeresőt, hogy ráviszed a lap nevére a kurzort és az kiadja nagyban… Ez ellen senki se rinyált!

 14. “Szerintetek jó döntés volt a nem gyakori lapok közé emelni ezeket a Zénes lapokat? Vagy szívesebben láttátok volna őket ritkaként – bevállalva ezzel azt, hogy a ritkák átlagos értéke jóval alacsonyabb lesz a 10. kiadásban?”

  Szerintem sokan csak szimplán leírták a véleményüket erre a kérdésre 🙂

 15. Baghar +1

  Es most a cikkben feltett kerdesre valaszolok 🙂

  Engem meglepett, es szemely szerint nekem ez az otlet nem annyira jott at (kodos es alfa lap detto). Ahogy Szabolcs irta, azt tudnam ismetelni, es szamomra kicsit fura, hogy a kiadonak nem eri meg ujranyomast tolnia 1-2 nepszeru zen / alfa kiegre / paklira.
  De ez van, majd gy-ngy versenyen kihasznalom a lehetoseget.

 16. “Egyszer lehetne egy nap, hogy senki sem panaszkodik semmi miatt és kussban ül otthon a gép elött…”

  Egyszer lehetne egy hiba nélkül kiadott nagykieg…
  Ezt csak így a hsz-ed stílusa miatt.

 17. HIbázni emberi dolog… nem hiszem, hogy innen bárki hiba nélkül tudná csinálni a játék fejlesztését…
  Amúgy ebben a kiegészítőben szerintem viszonylag kevés hiba van… legalább is nekem most nem ugrik be semmi eget rengető.
  Azt meg nem lehet hibaként említeni, hogy nem azok a nem gyakoriak jelentek meg, amiket ez meg az az ember akart… ez szubjektív igen erősen.

 18. “Azt meg nem lehet hibaként említeni, hogy nem azok a nem gyakoriak jelentek meg, amiket ez meg az az ember akart… ez szubjektív igen erősen.”

  Ezzel önmagában egyetértek, de itt most szerintem nem erről beszélünk. Senki nem amiatt szólt be, hogy a “Beho miért a Föld síkját, és miért nem a Szirén palotaőrt tette be?”. Mert ez valóban egy értelmetlen dolog lenne.

  De az, hogy jelennek meg valamilyen formában alappakliban, szerintem egy másik kérdés, amire 3 megoldás van:

  – Jelenjenek meg nemgyakoriként.
  – Jelenjenek meg ritkaként.
  – Egyáltalán ne jelenjenek meg Zénes lapok Alappakliban.

  A cikkben feltett kérdésben ebből a 3-ból csupán 2 opció jelent meg és páran bátorkodtunk megírni, hogy mi inkább a 3. megoldás pártján állunk, ugyanis ha ezek ngy-ként jelennek meg, akkor lecsökken a ritka lap értéke, ha meg ritkaként, akkor – ahogy a cikkben is leírták – a kiegben lévő ritkák, és így közvetett módon a kieg értéke csökkent volna.

  Szerintem mindenki kulturáltan leírta a véleményét, aki ezzel a döntéssel nem ért egyet, nem látok itt “sírást”.

 19. “HIbázni emberi dolog… nem hiszem, hogy innen bárki hiba nélkül tudná csinálni a játék fejlesztését…”
  Sikerült egy mondaton belül közvélekedésre hivatkozni és személyes kételyt is megfogalmazni.
  Igen, bárki hibázhat. Ilyenkor az elvárt és elfogadott cselekvés, az, hogy elnézést/bocsánatot kér és kijavítja a hibát. Nem pedig hőbörög, ha valaki szóvá merészeli tenni, hogy hibázott.

  “Amúgy ebben a kiegészítőben szerintem viszonylag kevés hiba van… legalább is nekem most nem ugrik be semmi eget rengető.”
  Végül is olyan egyszerű elírás, mint ami a foilos UR-el történt szerintem sincs a kiegben. (Legalább is eddig nem találtam.)
  Csupán az egyik újra kiadott nemgyakról sikerült egy teljes szót lehagyni. (A 10. kiadásos élet földje nem _mindenképp aktivizál_, csak _aktivizál_, szóval a régi agyonnerfelt verzió egyértelműen erősebb. (Nem érdekel, mennyire kevés esetben fog ez számítani, a lap másképp működik.)
  Egy másik random gyakoriról meg a flavort, de tudom, az ami 2001-ben elfért egy lapon, 2018-ban már nem jó.
  És ott van az ikon és altípus módosítások kérdésköre, amit János is boncolgatott, továbbá a ritkaság alapján működő lapok problémái.

  “Azt meg nem lehet hibaként említeni, hogy nem azok a nem gyakoriak jelentek meg, amiket ez meg az az ember akart… ez szubjektív igen erősen.”

  Így van. Senki nem is említette ezt hibaként. Én pl. ha jól emlékszem facebookon írtam valahová kommentben, hogy a gyngy részleggel nem vagyok elégedett. Ez vélemény, soha nem is kezeltem másképp.

  Üdv: Kyb

 20. mondjuk ha bárki _mindenképpen_ akar aktivizálni az élet földjével, az nem teheti meg, ugyanis a február 2.-i hír szerint bizony nem szerepel ez a szó a lap végleges módosításában

 21. Amúgy, miért nem lehetne egy “Zén válogatást” piacra dobni? Mondjuk az utóbbi 5 év Zénes lapjaiból 15-20 kedvelt darabot, ami nembontható màr, de versenyen használható? Lehetne benne teszem azt 5 lap 420 Ftos áron.

  Vagy ilyen nem érné meg a beholdernek?

  Nem lenne probléma a lapok “elértéktelenedése, mert nemgyak lett” 🙂

  De valaki cáfoljon meg, ha ez nagy marhaság…

 22. Lehetne hiba nélkül dolgozni szerintem, csak a tesztelők annyira fennhordják az orrukat, hogy képtelenek kiválasztani közülünk lektorokat, akik nyugtáznának minden egyes lapot. Esetleg több embernek kiadni ezeket, akik igencsak régóta ismerik a játékot és a lapjait. Teszem azt Baghar, Abbas Krisz és még biztos vannak páran.

 23. @Kyb: Ha már megszólítottál…
  Sehol egy szóval sem említettem, hogy amikre rámutattam, azok hibák.
  Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az egyébként – elvben – azonos lapok közt is vannak apró, nüansznyi eltérések. De ezek szándékosan vannak úgy, ahogy.
  Az élet földje szövegének megfogalmazásából pl. szándékosan maradt ki a “mindenképpen” szó, hosszas megfontolás, és vita után (ugyanis teljesen értelmetlen, és fölöslegesen konfrontál olyan lapokkal, amikre megint csak nem véletlenül került rá, hogy nem aktiválhatók.
  A Molluszk pedig nem volt rajta a lektor íven, ahogyan a Nyerő stratégia sem (bár nem tudom, ez utóbbi valóban megjelent-e új szöveggel, én magam még nem láttam úgy), így elég nehéz lett volna kiszúrni, hogy nem tökéletes a szövege.
  Úgy rémlik, az a bizonyos flavour is szándékosan maradt le, és ahol lemaradtak altípusok, ikonok, stb, vagy újak kerültek fel, azok is mind-mind szándékosan, a Kiadó akaratából történtek. Nem tudom, hogy ezeken kívül van-e tényleges hiba. Én is végignéztem a lapokat, és nem találtam.
  Szóval konkrét hibákról, vagy elrontott lapokról nem igazán lehet beszélni.
  (Megjegyzem jómagam még ennél is sokkal több módosításra tettem javaslatot, amik nem valósultak meg végül.)

 24. Gice és János:
  Én ezt találtam a módosított lapoknál, az élet földjénél:

  “Az élet földje | A lények csak akkor kerülnek vissza a tulajdonosukhoz, ha Az élet földje kijátszásának körében nem kerestél helyszínt. Valamint vagy 2 izom- vagy egy életjelzőt ad.”

  Ebben SEMMI nem utal arra, hogy a “mindenképpen” szó ezentúl nem része a lap működésének. Ha ez a hivatalos álláspont akkor ezt kiírhatták volna a módosított szövegű lapokhoz is. Mert én mint mezei játékos azt fogom megnézni. Nem látok rá a tesztelésre és a beho (amúgy is elavult) oldalán nem fogok visszakeresgélni féléves híreket.

  Csak János:
  “Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az egyébként – elvben – azonos lapok közt is vannak apró, nüansznyi eltérések. De ezek szándékosan vannak úgy, ahogy.”

  Tehát nem bug, hanem feature… Oké, de akkor miért nem ezt kommunikálják?

  Üdv: Kyb

 25. Kyb:
  A foilos Molluszkot leszámítva (erről a tesztelők sem tudtak) az a flavor direkt maradt le, ahogy a_mindenképpen_ szócska is. És az altípusok me gikonok is direkt változtak.
  Valóban kicsit erős volt a hozzá zólásom amiért elnézést is kérek, de irtó demoralizáló azt látni, hogy valamivel dolgozik az ember és mindig van valami panaszkodás, nem tetszés kifejezés.:(

  János: Igen a Nyerő stratégia valóban változott. Hozzánk került a foilos verzió.

 26. HD: köszönöm.
  A Molluszkot tudom, h nem a ti hibátok, nem is említettem hibaként.
  Az altípusok és ikonok kérdéskörnél pedig lehetett volna valamiféle ismertető, hogy tudjuk mi változott és miért. A kommunikáció hiánya nagyon sokszor egyenesen vezet a panaszkodáshoz.

  Akkor viszont kérdés: mi lesz így az élet földje vs trebor kaloda esetében?
  A kódexben nem találtam ezzel kapcsoltban megoldást. Eddig mintha az lett volna, hogy a mindenképp miatt a sík aktiválja a treborozott lényt.

  Üdv: Kyb

 27. @Kyb
  A kódexben a 102.4-es pont: egymással ellentmondó hatású lapok.
  “(…) Az állandóan működő képesség hatása mindig magasabb prioritású, mint a vele ellentmondó aktiválást kívánó vagy automatikus képesség hatása. (…)”

  Mivel a trebor állandó, a sík meg automatikus, így a lény nem aktivizálódik. (Eddig a mindenképpen kitétel miatt volt fordítva)

  Bár azt nem tudom, hogy a régi élet földjét érinti-e ez a változtatás…

 28. @Kyb:
  “Csupán az egyik újra kiadott nemgyakról sikerült egy teljes szót lehagyni. (A 10. kiadásos élet földje nem _mindenképp aktivizál_, csak _aktivizál_, szóval a régi agyonnerfelt verzió egyértelműen erősebb. (Nem érdekel, mennyire kevés esetben fog ez számítani, a lap másképp működik.)”

  Nem “lefelejtettük”, a szó tudatosan került le, ez a hivatalos verziója a lapnak. A régi verzión nemcsak egy mindenképpennel volt több, hanem az más szempontból is erősebb volt. A lapot gyengítettünk, “nerfeltünk”, a 10. kiadásban levő a hivatalos verzió. Minden szempontból, azt az egy szót nem mentheted át a lapról, akkor sem, ha a régi verziót használod, bármennyire szeretnéd 🙂

 29. Miklós: Aha, oké. Ezt az információt, hogy a 10. kiadásos a hivatalos és annak módján működik innentől a régi is, azt mikor terveztétek leírni?

  Mert itt: http://beholder.hu/?m=hkk&cikk=22005

  Még mindig csak ennyi van:
  “Az élet földje | A lények csak akkor kerülnek vissza a tulajdonosukhoz, ha Az élet földje kijátszásának körében nem kerestél helyszínt. Valamint vagy 2 izom- vagy egy életjelzőt ad.”

  Ebből pedig nem következik, hogy a mindenképp szó kimarad. Mert nem említitek a változásnál.
  Ezt nem tudod védeni.
  Írjátok át akkor úgy, hogy a régi élet földjének úgy változott a szövege, hogy megegyezik a 10. kiadásban kiadottal.
  Amíg ez a változott szövegű lapok alatt nincs leírva addig mindenképp félreértésre fog okot adni.

  Üdv: Kyb

 30. Ezt a “miért kell állandóan sírni” dolgot soha sem értettem. Ha valaki egy kocsmában vállal pultos állást, az soha nem fog panaszkodni a részeg emberek stílusa miatt, mert jobb esetben tudja mit vállal. Aki pedig (jellemzően átlag intelligencia feletti értékekkel rendelkező) kockáknak fejleszt játékot, az vállalja, hogy a hibákat észre veszik, szóvá teszik, és 3-4 alternatív megoldással fognak előállni. (Nevezhetjük okoskodásnak is, de az elnevezésben nem érdemes elveszni)

  Főleg nem értem az ehhez hasonló megjegyzéseket egy olyan cikk alatt, ahol kifejezetten az emberek véleményét kérik.

  Szeretjük a játékot, törődünk vele, és ehhez hozzátartozik a vállveregetés (amiből amúgy szintén kapnak a fejlesztők jócskán), illetve az aggályok megfogalmazása is. Persze a stílus nem mindegy.

 31. egyszer lehetne egy nagykieget megjelentetni a játékosok által tervezett lapokból, minden tesztelés nélkül. Utána fogadjunk mindenki picsogna hogy hogy fel lett borítva a meta stb. Egyeseknek a szar is ízetlen…

 32. Senki nem mondott olyat, hogy ne legyen kritika, vagy hogy csak pozitív vélemény jöjjön a cikk végi kérdésre. Én is ugyanúgy le szoktam írni, ha valami nem tetszik. Egyszerűen csak rossz látni azt a negatív közhangulatot, ami eluralkodott az elmúlt időszakban (?).

 33. Ok és okozat. Talán sok olyan történt ami az utóbbi időben, ami a játékosok többségénék(vagy simán csak sokaknak) nem tetszett. Nem lehet ezt inkább egyfajta visszajelzésként felfogni?
  Minden tiszteletem mellett kicsit azt látom, hogy kezd pár emberen eluralkodni egyfajta kinyilatkoztató stílus és ha valaki netalán nem ért vele egyet akkor az “sírás”

 34. Visszajelzés: Ezek a lapok változtak a 10. kiadással | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.