Alanori krónika reboot

Ötletelés és igényfelmérés közel 10 évvel az Alanori krónika utolsó száma után.

„Az Alanori Krónika a Beholder Kft. hivatalos kártya, fantasy és sf szerepjáték magazinja volt, mely elsősorban a cég saját fejlesztésű játékaival, másodsorban a Beholder Kft. által kiadott szerepjátékokkal, könyvekkel foglalkozott.”

Ezzel a felirattal találkozhattok először, ha a Beholder honlapján rákattintotok az Alanori Krónika fülre. Idén novemberben lesz 10 éve, hogy sajnos megszűnt az újság, amit olyan szívesen vásároltunk sokan. Sőt, hármasával is vettük azokat a számokat, amikben használható volt a ritka lap, mekkora táp volt egy Manakulacs vagy egy Bűvös forrás a maga idejében… Tavaly szerencsére a teljes AK archívum felkerült a netre, ezt itt meg is tudjátok tekinteni.

AK.png

Azonban sokunknak még mindig hiányzik a „nyomtatott sajtó”, annak ellenére, hogy az elmúlt években sokkal inkább az online felület felé fordul a világ. Zsoltival pont erről beszélgettünk egy pár hete, hogy vajon lenne-e igény a játékosok részéről újraéleszteni az Alanori Krónikát, akár más formában is, mint eddig. A havi – kéthavi megjelenés valószínű nem pálya, valószínű az sem, hogy több számot kelljen megvenni a lapok miatt, viszont ha félévente – évente jönne ki új AK, akkor arra szerintünk lenne igény.

Nyilván valamilyen olyan koncepcióban gondolkozunk, hogy ez egy vastagabb szám lenne, playset HKK lappal, féléves beszámolókkal, exkluzív tartalommal, olyan témákról is, amiről mondjuk a blogon, vagy más felületeken nincs szó. Arra kérlek benneteket, hogy írjátok meg kommentben, hogy szerintetek lenne-e igény az újság feltámasztására, ha igen, akkor milyen időközönként vásárolnátok belőle szívesen (esetleg azt is megírhatnátok, hogy mekkora lenne az az összeg, amit szívesen rászánnátok, ha van benne egy vagy egy playset HKK lap), illetve miről olvasnátok szívesen, ami mondjuk nem HKK.

A kiadóval nem beszéltünk még hivatalosan erről, de ha látjuk, hogy mit gondol a projektről a nagy többség, az már talán egy kiindulási pontnak jó.

Dév bácsi

Reklámok

25 thoughts on “Alanori krónika reboot

 1. Ár: lap erősségétől is függ, egy picit lehetne a HSZ lapoknál jobb (csak tényleg egy hangyányit), illetve a méretétől. kb 3000-et adnék érte.
  Tartalom: HKK poszter simán lehetne benne, Képes Sport jellegre (nem tom van-e az még, régen imádtam). Lehetnének kvízek, fejtörők, top 5 meg nem jelent lap (mert broken/unfun/túl bonyolult lett volna), kedvenc 3 hkk-s élmény a versenyasztalokon, még 3 azon kívül
  Gyakoriság: évi 1 kevés, min félévente, de lehetne negyedévente, amikor blogos van és ott lehetne megvenni.

  Most így elsőre ezek ugrottak be.

 2. Regen nem vasaroltam a kronikat, de amikbe beleolvastam pdf-en, kb azt fedte le, amit most a blog csinal. Versenybeszamolok, paklilistak, stb.
  Ahhoz valami igazan benfentes info kellene, hogy ez felkeltse az erdeklodest (akar havi szinten), vagy olyan palyazatok, amik bevonjak a jatekosokat (mondjuk laptervezes).
  En havi rendszeresseggel is megvennem, csak izgalmas es tartalmas legyen, plusz persze egy lap is essen belole, 1000 ftot nem sajnalnek ra 🙂

 3. Féléves megjelenés playset lappal eléggé adná, esetleg hozzá lehetne csapni mindegyik számhoz egy random zénes ritkát az előző félévből / aktuális HSZ lapot, hogy azért legyen meglepetés ereje is a dolognak.
  Nyilván a tartalom mennyiségétől is függ, hogy mennyit adnék érte (a tartalom minőségével kapcsolatban nincsenek kételyeim :)), de valahol abban a sávban mozogna, hogy ‘a benne levő lap(ok) értéke + 500-1000 Ft’.

 4. Nem akarom így rögtön az elején elrontani a lelkesedést, de mi nem fogunk nyomtatott újságot / könyvet kiadni már. Biztos vagyok benne, hogy lenne, aki örömmel venne a kezébe egy ilyen kiadványt, de az a 3 ok, ami miatt felhagytunk a krónika kiadásával és a könyv kiadásával is, nem változott számunkra legalábbis.

  1.) a terjesztők hozzállása. A kiadvány eltűnik, nem fizetik ki stb. Persze megoldás a kizárólagos, saját terjesztés, de akkor még inkább él a 2. probléma.

  2.) Minél kisebb példányszámban tudsz kiadni valamit, annál meredekebben emelkedik az előállítási ár. Az ok egyszerű, a költségek jelentős része példányszámtól független (cikkek megírása, tödelés, nyomdai előkészítés), és ez az összeg oszlik el az egyre kisebb példányszámra. Márpedig ha csökken a példányszám, nő az ár, ha nő az ár, csökken a példányszám, ez az ördögi spirál legalább annyira ártott pl. a könyvikadásnak, mint az 1-es pont. Mára mondjuk pont fejlettebb a digitális nyomtatás, lehet, hogy ezt a problémát is meg lehet kerülni vele.

  3.) Viszont! Irdatlanul nehéz olyan egyedi tartalmat gyártani egy nyomtatott termékbe, ami nem érhető el gyorsabban, könnyebben, olcsóbban az interneten. A tabletek, okostelefonok, ebookok, mindenhol elérhető net miatt már a papíralapú termék hordozhatósága sem szempont. Nyilván mellé csomagolt termékekkel, mint pl. HKK lap, vagy az újságban levő egyedi kóddal beküldhető rejtvény megoldás, lehet még így is egyediséget adni a kiadványnak.

  Persze látom, hogy most is jelenik meg sok könyv, újság, úgyhogy ezt biztos lehet jobban is csinálni, mint ahogy mi csináljuk. Ha bárki úgy gondolja, hogy a fenti 3 nehézség elhárítható, és szeretne HKK-s újságot kiadni, mi maximálisan támogatjuk minden lehetséges módon.

 5. Szvsz az on-line megjelenés – amiben a blog nagyjából-egészéből lefedi a korábbi AK tartalmát – sokkal gazdaságosabb út, mint a nyomtatott verzió.
  (Szerkesztés, nyomtatás, terjesztés, raktáron maradó példányok, marketing stb. mind-mind kiadás.)
  Az egyedi tartalmakra – HKK-s poszter, Blogos playset lap – simán vevő lennék, ezzel szívesen támogatnám a Blogot. Ilyenért – ahogy Domival egyetértve egy jobb playset lapért & poszterért szívesen adnék 3000 ft-ot, ha ezzel a Blog fennmaradását is támogatom.

 6. Ha lesz benne HKK pro tip rovat akkor szívesen megvenném. A legfrissebb praktikák, vicces koncepciók, metelemzés, stb. Egy ilyen kiadványért ha mondjuk közepes erősségű AK-s lap playset is jár hozzá akár 4-5 ezret is odaadnék.

 7. Please, hozzátok vissza! Emlékszem, gyerekként olvastuk Panyik Zoli, és Baross Feri folyamatos döntőit a nemzeti bajnokságról, a paklileírásokon pedig csak csodálkoztunk. 🙂 Én 101%-osan támogatom az AK visszahozását, de szerintem olyan tartalom kell, ami papír alapú, és a neten nem feltétlen lehet megtalálni. Legyen ez kártya, kód, novella – amit amúgy szintén nagyon támogatok, egész jó a TF fantasy világa- , feladványok.
  Bring AK back!

 8. Ez a reboot marha jól hangzik, én tuti vennék belőle (amikor én elkezdtem játszani, már rég nem volt AK… T_T). Viszont amiket Miklós mondott ellenérveket, azokkal nemigen lehet vitatkozni, még akkor sem, ha azóta korszerűsödött is a helyzet. Tény, hogy megvan a feelingje, ha egy ropogós újságot tartok a kezemben ahelyett, hogy egy képernyőt néznék, de ezen kívül igazából semmi nem szól a nyomtatott megjelenés mellett.
  Lehetne benne mindenféle: interjúk, részletesebb paklileírások, tippek, esetleg lapelemzések, feladványok (!!), tarimászos novella, minden igazából. Persze az igazi biztosíték az a hozzá járó (playset) AK-s lap, ami nyugodtan lehet erős. Hogy ez hogy oldható meg online kiadványnál, az jó kérdés, de mondjuk lehetne, hogy ha “megveszel” egy AK-t, akkor kapsz hozzá egy kódot, amit Behó honlapon vagy akárhol be lehet váltani egy másik rendeléssel, vagy akár magában is, a playsetre. Mondjuk így a kiadvány maga gyakorlatilag szabadon terjeszthetővé válna, de ez digitális kiadvány esetén nem hiszem, hogy megelőzhető.
  Ha mondjuk negyedévenként jönne, az elég jó lenne szerintem, és a megjelenés gyakoriságának és persze a hozzá járó lapoknak (vagy akár poszternek, ki tudja) függvényében olyan 3000-4000 forint körül szerintem reális lenne.

 9. Én részemről biztos hogy járatnám a hkk-s újságot pláne ha lap is járna mellé. Viszont ha már ebben ötleteltek, és lenne rá energiátok meg időtök hogy újságot csináljatok, nem lehetne előbb (vagy akár helyette) régi fényére emelni a blogot? Azt sejtem hogy Zsolt és Dév szabadideje a szűk keresztmetszet ilyen kérdésekben, de olyan jó lenne újra olyasmiket olvasni itt mint a paklileírások, verseny/meccs elemzések. Tudom hogy egy ingyenes felülettől nem szép bármit is számon kérni és szeretném kiemelni nagyon jó hogy vagytok meg csináljátok amit csináltok, ugyanakkor szép lenne ha megint lenne “Minden napra HKK.” 🙂

 10. Többekhez csatlakozva én sem igazán érzem a print újságot. A legnagyobb példányszámmal megjelenő hazai lapok sem tudnak rentábilisan működni (már azok, amik a piacon kell h boldoguljanak), pár száz emberre kizártnak tartom, hogy megoldható legyen 😦
  Ugyanakkor, ha kedvetek, időtök, energiátok engedi a blogról (v más felületről) elérhető extra fizetős tartalomra szívesen előfizetnék kb havi egy ezresért. Ha mondjuk ehhez megoldható kártya/poszter/egyéb ajándék mondjuk negyedévente, akkor egy negyedévre kb 4000 Ft-os előfizetés vállalható. Ennek az lehetne az előnye, h mi folyamatosan kapunk (akár, de nem feltétlenül aktuális) tartalmat, és titeket sem köt olyan szigorúan a határidő, csak meg lenne határozva h egy negyedév alatt x db cikk fog érkezni (+ugye az egyéb print sajtó költségek elengedese)
  Tartalom tekintetében itt mélyebb cikkeket, elemzéseket olvasnék szívesen, a rejtvények visszahozasa is jó ötlet, illetve az interjúk és videós tartalmak is hiányoznak nekem

 11. @Siashichika: ennyit birunk, nagyjabol heti 4-et. Orulunk, hogy meg birunk ennyit 🙂

  @Csiga: nem tervezunk fizetos tartalmat egyelore, de orulok, hogy szerinted van benne annyi, hogy meg fizetnel is erte adott esetben. 🙂

 12. AK ❤ !!!!

  Én örülnék ha "visszatérne", de a realitása a dolognak az egy másik kérdés… én sem látom, hogy miben tudna többet mutatni az online dolgoknál (de, novellák… azokat nagyon szerettem régen, cserébe ugye… az egy másik kategória…) azon felül, hogy esestleg belekerül +1 féle lap a játék vérkeringésébe.

 13. Ha a netdeck fizetős lenne? 😀 Csak annyi lenne a beszámolóban, hogy HD 1. helyezett, Villámháború. A decklistért meg fizetni kéne egy ezrest. Platina fokozatú támogatók a side-ot is láthatják.

 14. Ehhez a dologhoz én is hozzászólnék, bár általában nem szokásom.
  Én úgy látom, hogy kicsi a HKK piaca ehhez. Van 1000 játékos, játszanak aktívan versenyen 2-300-an maximum, s ezek mindegyik sem venne újságot. Ne értsetek félre, nem leszólni akarom, de Miklós költségoldalához hozzátartozik, hogy utána sem biztos, hogy mindenki vesz belőle, még az sem feltétlen, aki most megígérné, hogy tutira. Többre mentek azzal, ha ezen oldalon erősítetek, s azt a playset kártyát kiadjátok külön, s negyed évente blogos versenyen meg lehet venni. Azzal szívesen támogatja a játékosok többsége a blogot.

 15. Üdvözletem!
  Én személy szerint szívesen látnám az AK-t újra nyomtatott formában. Viszont figyelembe kell venni nem csak a Miklós által leírt szempontokat, hanem még sok egyéb mást is. Kezdetnek rögtön a szükséges időt, amit rá kell fordítani. A cikkeket rendesen meg kell írni, és hiába van rá egy negyed vagy fél éved, akkor is nagy nyomás alatt vagy hiszen az csak egy kis része az egésznek.
  Aztán meg ott van, hogy egy csak HKK-ra specializálódott lapnak tényleg nem sok értelme van, mert abból maximum 100 darabot lenne érdemes nyomtatni. Hígítani kellene más témákkal is, és akkor talán ki lehetne alakítani egy szélesebb vevőkört, amivel esetleg kijöttök nullára. Gondolok itt más szerepjátékokra, képregényekre, film- könyv-ajánlókra, rendezvény -naptárakra,-ismertetőkre, interjúkra, novellákra stb.
  A szerepjátékos vonalat mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hiszen egy szélesebb réteg, mint csak a Hkk, és jelenleg nem rendelkeznek nyomtatott fórummal ők sem. Javítsatok ki ha tévedek.
  Amiért érdemes lenne megpróbálni az az, hogy talán megint eljött az ideje egy ilyen kiadványnak. A képregény kiadások is egy sokéves mélyrepülés után jöttek megint lendületbe (igaz mi nem tudunk több millió dolláros Hkk filmet rittyenteni, amitől mindenki hirtelen ősHkk-s lesz, és zsákszámra veszik majd a régi kiegeket).
  Egy szó mint száz, kemény meló lesz ha nekivágtok. Nem ígérhetek mást, csak vért, könnyeket, korai őszülést, fekélyt, meg egy enyhe idegbajt.
  Szóval hajrá!

 16. 100 fekete-fehér 32 oldalas kötetet adtam ki anno 30.000-ért. Az sok? Keressetek Facen és adok elérhetősséget. Ha kell, szerkesztek is, van elég téma a tarsolyban. Ha playset kártya járna a kötethez, akkor adnék érte még 1000-et is negyedévente. Vagy lehetne szabálylap+régi zén ritka párosítás. Úgy is megérné.

 17. Nyomjátok. Újságíró, porfi tapasztalat, alanor, blog, beho támogatás, minden van. 1000-1500-as árkategória, minden kieg megjelenés után kiadva. A lapokat belülre rejtve foilal megszórva. Én vennék. Régóta nincs mit lapozgatnom a budin 🙂

 18. Ha a dolog ennyire off, akkor legalább lehetne egy részét átmenteni. Pl a blogos versenyeken sima nevezés, meg VIP, ami tartalmazna egy HKK-s posztert, egy playset lapot, amit ide terveznek, meg mondjuk egy emlék üdvözlőt vagy ilyesmi.

 19. @jetysfaction Én is örülök hogy bírtok ennyit! Csak annyit akartam mondani hogy lehet hogy jobban járna a community ha az a tartalom amiből AK lenne inkább ide kerülne fel, akár több részben, akár havidíjért. De egy nyomtatott AK-t is szívesen járatnék 1500-2000 forint értékben.

 20. Persze hatalmas flash lenne meg minden,de valószínűtlen a megtèrülèse sajnos.A bloggal való összekapcsolását(valami fizetős rèsz bevezetèsèvel) könnyebben eltudnèk èn is kèpzelni. Valamikèpp úgy kellene megoldani hogy blog versenyeken vagy akár alanoron keresztül juthatnánk valami extrához(nyilván legegyszerűbb pl lap,poszter,plèjmèt, sorsjegy amihez lenne live pl youtube sorsolás) ès az innen befolyt összeget lehetne esetleg visszaforgatni videó tartalmak,cikk írások költsègeire.Itt első sorban külsősökre gondolok ès referencia munkák benyújtása/elfogadása mellett. Akár fizetsèg gyanánt össze lehetne kapcsolni az alanorral(Milkósèk politikáját lekövetve) ès ott lehetne elkölteni a cikèrt videóèrt járó nèmi creditet.Hátha kinőne vègre pár olyan ember a csapatból aki minősègi videókkal lát el minket hètről hètre hisz továbbra is azt mondom ezredszerre hogy, ez lehetne a következő lèpcsőfok a Hkk nèpszerűsítèsèben.

 21. Nagyon felejtős az ötlet. Régebben járattam az AK-t, imádtam, de online minden gyorsabban elérhető, nem tudom, hogy milyen pluszt adna egy nyomtatott kiadvány. Reklámbevétele minimális lenne, venné vagy 30 ember… egyszerűbben is el lehet verni a pénzt.

 22. Nem az AK-hoz köthető, de több kommentben is elcsíphető volt, hogy még a blogos tartalomra is fizetnének. A blog üzemeltetői felé irányul a kérdésem: miért nem indítotok akkor Patreont e célra?

 23. Szerintem papír alapon élvezetesebb olvasni a cikkeket.- Ráadásul többet tanultam belőle, mindig magammal hordhattam. Míg a netes oldaL KEVÉSBÉ SZEMÉLYES, NEHEZEN TALÁLHATÓAK MEG AZ ÉRDEKES CIKKEK. (mindezt azért írtam nagy betűvel, mert kiemelni máshogy nem tudtam. Bocs!)
  természetesen jót szórakozom az itteni írásokon is. De ez csak saját véleményem. Persze megértem, ha veszteséges volt! Ráadásul már a Székesfehérváron akkor üzemelő bolt is bezárt, szóval, max előfizetni tudnék rá. Pedig a személyes megvétel is épp olyan izgalmas volt….. Vajon maradt-e még belőle?

  Internetes felújítását viszont támogatom, azzal, hogy olyan formátumban kerül fel, hogy akár letőlthető is legyen újság formátumban:
  Előfizetnék-e így rá? Nem tudom.
  Kártya nem lenne benne, pedig a régi feeling miatt jó lenne kiadni hozzá mondjuk egy szettet.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.