Foil review 2.0

Vlog után szabadon – kicsit közelebbről a foilos lapokról.

A 10. Alappakli nagy újdonsága a foilos lapok megjelenése, erről nem is olyan régen már készítettem egy videót, amit ezen a linken meg is tudtok nézni.  A mai cikkben egy összefoglalót olvashattok arról, hogy szerintem összességében hogyan sikerült megvalósítani ezt a különleges kiadást, illetve megválaszolok pár olyan kérdést, ami biztosan felmerült már bennetek ezekkel a lapokkal kapcsolatban.

Azt már elmondtam, hogy a foilos lapok plusz hozzáadott értéket képviselnek, így mindenképpen egy nagy piros pont jár a megvalósításért, aki gyűjtő az borzasztóan örül neki, hogy kibontja, akinek pedig úgy alapvetően nem jelentenek plusz motivációt, hogy foil Ravasz vérfarkassal vegye vissza a gyűjtőből a Zan szertartást, az pedig jó csereértéken kaphat érte lapokat. Amiről szintén szó esett, hogy ezeknek a lapoknak a hátulja eltér a normál HKK hátlaptól, sötétebbek lettek, ami ugye okot adhat a visszaélésre. Nem azt mondom, hogy direkt erre fog játszani valaki, de ugye nem véletlenül keverjük meg a paklikat a játék elején.

foil1

Én megmondom őszintén, hogy ennél sokkal inkább zavar két dolog a foilos lapok megvalósításával kapcsolatban. Az egyik az az, hogy bár – a videón talán nem látszott – a lapoknak mégis van egy jellegzetes íve.

foil2.jpg

Ez még talán a kisebb dolog, bár ha szeretném kisimítani és megsérül a kártya az nagyon bosszantó lesz. A másik, talán legzavaróbb, hogy ezek a lapok eszméletlen módon sérülékenyek, sőt, több már a pakliból kibontva sérült sarokkal érkezett, sőt olyan is volt, akinek az eleje karcos volt (bár ebből nagyon kevéssel találkoztam), viszont a saroksérülés az jellemző volt több kártyánál is. Kibontás után tehát érdemes lenne azonnal feltokozni őket.

foil3.jpg

Mivel ezek a lapok nagyon limitáltan kerültek be a boosterekbe mindenképpen érdemes a kiadónak figyelni majd a későbbiekben arra, hogy a lapok se a gyártáskor, se a pakliba keveréskor ne sérüljenek meg, ahogy arra is, hogy Keverő néni még jobban keverjen, ugyanis több displayből is ugyanaz a gyakori – nem gyakori foilos lapok estek ki. Fun fact: többen kérdeztétek, hogy Keverő néni tényleg létezik-e, nos tényleg létezik, ráadásul most többnyire miatta nem volt elérhető a 10. Alappakli, mert lebetegedett, ezért a csomagolás is állt. Innen is jobbulást kívánunk neki!

Szintén pozitívum, hogy szinte minden booster tartalmaz foil lapot (400 boosterben 1 volt mindössze, amiben nem találtunk foilt), a gyakori – nem gyakori – ritka nagyjából egyformán esik. Mindezek ellenére kösse fel a gatyáját annak, aki a teljes playsetre gyúr ezekből a lapokból! Összességében: a megvalósítás kissé elmarad talán a várttól, azonban összességében egy hatalmas nagy pozitívum, hogy ezek a lapok megjelentek, bizonyára olvastátok Miklós írását, hogy a következő két Zén kiegészítőben is várhatóak foilos lapok, utána pedig az idő eldönti, hogy ezek a játékban maradnak-e hosszú távon, vagy sem. Én bízom abban, hogy inkább egy sebességgel feljebb kapcsolunk, és nem lesz visszalépés ezen a téren.

Így, hogy már a többségetek talán játszott is ilyen lappal, és nem csak képen/videón látta, mi a véleményetek róluk? Hallottam, hogy van aki szerint nehezen olvasható, olyat is akinek nem tetszik, szerintetek hogy lehetne jobbá tenni?

Dév bácsi

16 thoughts on “Foil review 2.0

 1. Olcsó húsnak híg a leve…
  Az lett volna meglepetés, ha minden probléma nélkül sikerül koppintani.
  Három év múlva tokban is saláta lesz az összes…

 2. Dév, teljesen egyet értek Veled minden foil – észrevételben!

  A megmaradt Dungeon – folil lapok lassan “karikába” húzódnak össze; a lapok néha nehezen olvashatóak; szinte mindegyik pakliban van foil (a Dungeonben eddig 2 pakliban nem találtak.

  Nagy pacsi a Behónak a megvalósításért, kisebb (seggre)pacsi a minőségért. 🙂

  Okulva a tapasztalatokból, legközelebb legyen jobb a minősége a foil lapoknak!

 3. szvsz szívesen vettem volna ha csak simán ezüstszélű, mint régen az aranyforrás volt, de ez se rossz. Néhány lap érzésre teljesen másképp néz ki, feltűnő, és ez a lényeg.

  ui: ez a 3 ritka+1 foil kiegenként elég jó buli a hkk “gazdasága” szempontjából. kevesebb esély van hogy nagyon szopjunk bontásnál.

 4. Már ne is haragudj katu, de ezzel a kieggel “nagyot sz*pni” elég nehéz a bontásnál…

  A foilos lapok jók, viszont tényleg elég sérülékenyek… Hajrá hajrá! 🙂

 5. En ma lattam eloszor foilos lapot Kecskemeten, lehet csak en latom igy, de valamiert a foilos Nyero strategia minosegibb, de meg a ritka foil lapok is szebbek, mint a gyakori nem gyakori verziok.

 6. Nappali fenyben/jo negvilagitasban mutatosak de kicsit gyengebb fenyviszonyoknak kb olvashatatlanok a foil lapok. Ettol fuggetlenul nekem tetszik a letezesuk. Mindenkepp plusz hozzaadott ertekkent kell rajuk tekinteni.

 7. Úgy lehetett volna szerintem megdobni a dolgot, ha ritka foilból 1 van a pakkban, nemgyakból 2, gyakból 3… Vagy csak én látom így? Mert mindig van foilos, de így rettentő nehéz összeszedni a setet. Meg ugye azért így jobban viszik a kiegeket, ugye? Ejnye, azok a fránya anyagiak… manóba is… 😀

 8. A sérülékenységet jó lenne orvosolni a jövőben, ezt leszámítva rendben van a dolog. Bizonyos lapoknál tényleg tök jól néz ki. Összességében ártani senkinek nem árt, van akiknek plusz motiváció a bontogatáshoz, akinek nem tetszik, az úgyis eladja/elcseréli. Jöhetnek a jövőbeni kiegekben is.

 9. Hali,

  Első körben bármilyen extra, hkk-t érintő pozitív dolgot üdvözlök és örülök neki. Az ezüst szél felélesztése mindenképp egy pozitívum. Ezért jár a köszönet a Behonak. A megvalósítás viszont sajnos nem sikerült a legjobban.

  A saroksérülés nálam 6 displayből kivétel nélkül, az összes foilos lapnál jelen volt, legtöbbször ráadásul mindkét alsó sarok esetében. Néhol olyan súlyosan, hogy miközben kivettem a csomagból, lehullott egy negyed kisujjkörömnyi papírdarab a lap hátuljából. Ez persze azt is jelenti, hogy mindne kiegből bontottam ilyen kártyát, azaz ebben a tekintetben nincs ok a panaszra.
  Az eltérő hátlapszín az egyébként is kb. 2-3 kiegenként előjön, bár ennyire komoly mértékben rég láttam. A lapok görbülése olyan durva, hogy már az eltérő hátlapszín nélkül, protektorban lévő lapok esetén is cinkelt lesz tőle a pakli.
  Én, ha versenyt szerveznék komolyan elgondolkodnék a foilos lapok tiltásán, még protektorban is, anélkül pedig innentől senkit nem engednék versenyasztalhoz ülni.
  A lapok az olvashatatlanság határát súrolják. A legtöbb illusztrációnak pedig szerintem nagyon rosszul áll a ráhúzott foil réteg.
  A kártya szélén lévő foilos ezüst csík eszméletlenül zseniálisan néz ki. Szerintem ez tökéletesen elég lett volna minden lapra. Én a továbbiakban azt javasolnám, hogy ebbe az irányba menjünk el.

  Üdv: Kyb

 10. Én örülök a folios lapoknak, mert többször volt már olyan, hogy egy foilos ritkáért (abszolút preventálá, kyorg tudás, kimerülés) cserébe kaptam egy ugyanolyan sima lapot, meg még egy ritkát.
  Tényleg nagyon sérülékenynek tűnnek, és én vagyok akkora tirpák, hogy egy 150e Ft-os paklival is játszottam már versenyen tok nélkül, amikor lusta voltam bebugyizni.
  Így nálam egyértelműen rossz helyen vannak a foilos lapok, igyekszem is szabadulni mindegyikről. 🙂

  Amúgy természetes fényben tényleg jól néznek ki, és van olyan szög, hogy nem csillognak, egyszerűen csak sokkal világosabbak, mint a sima lap.
  Rossz fényviszonyok között viszont tényleg nagyon sötétek.

  Egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy hány nanométer vastagságú a Nikkel réteg rajta.
  Igen, Nikkel!
  Nem Alumínium!
  Nagyon erős, ipari mágnessel lehet érezni, hogy amivel be van vonva, ferromágneses anyag!
  Lehet is vele viccelődni. 😀

 11. Nekem speciel kiég a szemem a foilos lapoktól annyira bántja. Pakliba szerintem nem fogom beletenni. Mint gyűjtő nehezen válok meg tőle. Túl sok lap jelent meg és ehhez viszonyítva nagyon kevés a foilos lap.

 12. A sérülékenység nagy para de megfelelő tokkal orvosolható csak az sajnos drága meg macerás a legnagyobb gond az hogy nem olvasható valahogy az a szög ahogy valaki tartja a lapot még az asztal felett hogy lessz e rá counter teljesen olvashatatlan még a képet se tudom felismerni sokszor talán ezen is tud segíteni egy mattab sleeve de egyenlőre én érzem magam hüjén amiért állandóan kérdezgetni kell mi az a lap?

 13. Foilos kártyaív: ez engem is meglepetésként ért, főleg mert a saját lapjaimon nem tapasztaltam ezt. Utánanéztem, valami olyasmi a magyarázat, hogyha nagyobb a szoba nedvességtartalma, akkor a papír azt beszívja. Viszont a foilos kártyák hátulja papír, az eleje kvázi fém, emiatt nem tud ‘nyúlni’, emiatt lesz íve a kártyának. Utánanéztem, ez sajnos egy általános hibája a foil kártyáknak, magic the gathering foil kártyáknál is ugyanerre panaszkodnak. És tényleg csak az a megoldás, hogy tokban kell őket tartani 😦 Utána fogok nézni, van-e valamilyen megoldás (extra lakkozás stb) amivel ezt jobban ki lehet küszöbölni.

  Eltérő hátlap: a kártyákat külföldön gyártották, a megadott műszaki paraméterek alapján. És a foilos kártyák hátlapja lett pontosan olyan, mint a hkk lapoknak kéne: régen ilyen volt a hátlap, csak vhogy szépen “kifakult” az idők folyamán. A jövőben megpróbálom elérni, hogy ez a hátlap legyen minden kártyán.

  Saroksérülés: a probléma valószínűleg abból ered, hogy ezek a kártyák még az átlagnál is vastagabbak. A sarkazást egy speciális célgép csinálja, ami egy elég drága “kést” használ, ezt a vágószerszámot rendszeresen élezik, de erre akkor fokozottan oda kell figyelni, hogy a foilos kártyák vágása előtt közvetlenül el legyen végezve ez a karbantartás.

  Arról, hogy a kártyák nehezebben olvashatóak: ez is egy jogos érv, bár nyilván ez elsősorban az apróbb betűs, sok szöveges lapoknál okoz gondot. Erre én csak olyan megoldást látok, ha a foil kártyákat máshol, más technológiával gyártatjuk, és pl. csak a kép lesz speciálisan nyomva. Én láttam ilyen kártyát is egyébként, és az nem volt annyira szép.

  Köszönöm a cikket és örülök, hogy pozitiv volt a fogadtatása a foil kártyáknak. Az év végi kiegben is lesz foil, és igyekszünk a minőségi problémákat kiküszöbölni (a vágást biztosan).

 14. Nagyon örülök hogy az év végén is lesz foil! 🙂 Nekem nagyon bejönnek a foilos lapok, persze vannak színek amiknek kevésbé áll jól szerintem de lehet hogy ez csak ízlés kérdése.

 15. Üdv,
  Csak egy gondolat a foilos nehezen olvashatósághoz. Ezek a lapok adott fényviszonyok mellett igazán látványosak, ez környezeti tényező. Ugyan az a probléma mint a beégett fényképek esetén, csak itt nincs beépített autocontroll 🙂

 16. Természetes fényben mindegyik gyönyörű, azonban a játékot többnyire ennek hiányában játsszuk, Mesterséges fényben engem nagyon zavar a csillogása, s valóban olvashatatlan.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.