Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Megbeszélés és ötletelés az isteni szabály jövőjéről.

univerzalis_megoldasCsütörtökön lezajlott a nyári szünet előtti tesztszezon utolsó előtti tesztelése. Ezen a napon játékra most nem került sor, ismét megbeszélést tartottunk. Aki esetleg nem tudná, a tesztelések szerves részei azok az alkalmak, amikor nem játszunk, hanem a tesztlistán minden egyes lapon végigmegyünk (az okézott tesztlapokon is), és átbeszéljük őket, hogy biztos minden rendben lesz-e velük. Nagyon fontos, hogy az ilyen alkalmakon minél többen jelen legyünk a tesztcsapatból, fontos, hogy minél többen el tudjuk mondani a véleményüket, sokszor ugyanis elég kemény viták mennek jelentéktelennek tűnő dolgokról is. Van a listán például egy olyan instant, aminek a második képessége az, hogy keress elő egy kötelékes lapot a paklidból. A lap nem feltétlenül spoiler kategória, de legalább 10 percet vitatkoztunk azon, hogy a lapnak a Semmibe kell-e kerülnie. Itt nem is feltétlenül arról van szó, hogy egy amúgy nem giga spoiler lapnak kell-e további gyengítés, sokkal inkább arról, hogy játékfejlesztés szempontjából a keresések mindig problémásak a visszavételekkel, az Univerzális megoldás vagy az Apró kívánság is ilyen például.

rhattharitasa

A tesztelés nagy feladata, hogy a jelenleg kevésbé használt vagy gyengébb színeket feljebb húzzuk, a top színeket pedig kicsit visszaszorítsuk. Bár a Tavaszi HKK kupán Raia bizonyult a leggyengébb színnek, nem szabad elfelejteni, hogy az még az isteni szabály bevezetése előtt volt. Az én személyes tippem az, hogy talán a legerősebb nem isteni counter bundle miatt (Solisar, Solisar aurája, Az ősmágia tornya) mégis több pakliban fogjuk majd látni mostantól, és hogy ezt kicsit megtámogassuk néhány lap színt váltott fehérre. Az isteni szabály bevezetése nagy hatás gyakorol a játékra, eddigi stabil koncepcióknak kell alkalmazkodnia hozzá. Szatival elég sokat beszélgettünk arról, hogy vajon mi lesz X év múlva, hiszen az isteni spoilerek jóval erősebbek egy átlagos ritkánál. Felmerült bennünk egy olyan javaslat, aminek most még nincs jelentősége, hiszen minden szín maximum két ilyen lappal büszkélkedhet, de nem árt előre gondolkozni. A javaslat tehát a következő: a paklid maximum 25%-a tartalmazhat isteni lapot (lefelé kerekítve). Így egy 50 lapos pakliban 4 szett isteni lap kaphat maximum helyet, és nem bünteti a Semleges csatamezőt sem majd. Nektek ez a javaslat hogy tetszik?

Dév bácsi

69 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Ahogy én értem az egyszín korlát nyilván marad, csak, ha egy színnek lesz pl. 7 isteni lapja ami 21 lap akkor abból 12 db-ot használhatsz egy 50 lapos pakliban.

 2. Nekem tetszik az ötlet csak én 10 százalékra változtatnám azzal jóval egyszerűbb számolni vagy 15 re ha azt keveslitek de muszály valami kereknek lennie hogy annak is jó legyen akki verseny elött 10 percel kinyitja a bindert és összedob egy decket. Meg adnék egy Istentelen formatot is ahol az isteni lapok tiltottak.

 3. Nekem tetszik az ötlet csak én 10 százalékra változtatnám azzal jóval egyszerűbb számolni vagy 15 re ha azt keveslitek de muszály valami kereknek lennie hogy annak is jó legyen akki verseny elött 10 percel kinyitja a bindert és összedob egy decket. Meg adnék egy Istentelen formatot is ahol az isteni lapok tiltottak.

 4. Jó ötlet, de a csatamezőt miért kell jutalmazni, míg a Sokszínűségnek egyre jobban fog leáldozni? Pont hogy azt kéne kicsit átbeszélnetek, én már tettem javaslatot, kutyát sem érdekelte 😀

 5. Leirom ide is az elmeleti megkozelitest a Sokszin-isteni kapcsolatrol:
  Az egyszerubb modell kedveert tegyuk fel, hogy a Sokszin szeretne az osszes isteni lapot hasznalni, egy 4-szinu deck pedig mind a 4 szinenek az osszes isteni lapjabol 3-at.
  Ekkor a Sokszin az osszes 9*2=18 darab isteni lapbol 2-t tud hasznalni, vagyis 16-tol van ‘eltiltva’, azok helyett kell mast keresnie.
  A 4-szinu deck a 4*3*2=24 darab isteni lapbol 6-ot tud hasznalni, vagyis 18-tol van ‘eltiltva’, azok helyett kell mast keresnie.

  Es itt a 16 pontosan 8-cal no, amikor egy uj isteni szett kijon, a 18 pedig pontosan 9-cel.

  A gyakorlat persze mutathat mast, viszont a gyakorlatnal meg rengeteg mas faktor is bejatszik mindig (milyen a meta, milyen a sorsolas, ki jatszik vele stb.) – ott inkabb hosszabb tavon (10-15 komolyabb, side-os verseny mondjuk) lehet velemenyt alkotni.

 6. Am. a korlatozos otlet jo lehet hosszabb tavon, persze csak ha szukseg lesz ra. Ugy gondolom, alapvetoen nagykiegenkent 1 szett isteni fog kijonni. Mire mar az 5. szettet hasznalnad, jo esellyel elavul az 1. (isteni ide v. oda). De ha nem igy lesz, johet a mesterseges korlatozas (annyi a hatranya, hogy +1 dolog, amit meg kell jegyezni). Megjegyezzuk, es kb. 1,5 ev mulva erdemes visszaterni ra.

 7. @Balage

  Ezt nem is értem, már miért az számítana, hogy mennyiből tud válogatni, mintsem az, hogy ténylegesen hány lapot tud betenni? A sokszín kettőt, az életenergia hatot. Ha megjelenik egy új, akkor a sokszín hármat, az életenergia kilencet, szóval még jobban nő a szakadék a két deck között.

  Tudnék erre a politikus megközelítésre cifrát írni, nem teszem, inkább remélem, hogy belátod, hogy nem a merítéssel van gond, hanem azzal, amennyit ténylegesen használhat az ember.

 8. Hat, nem igazan ertem, hogy mit nem ertesz 🙂 de megprobalom (cifra nelkul ofc):
  az a megkozelites lenyege, hogy osszeraksz 1 ‘optimalis’ paklit (Sokszint ill. simat), es ahhoz kepest mennyi lapot szorit ki az isteni szabaly. Ezek helyett kell nem-annyira-optimalis lapokat keresned. (nyilvan az a feltetelezes lehet tulzas, hogy mindig minden isteni lapot hasznalni szeretnel, ami szinben belefer)
  Az a tulajdonsag, hogy mindenbol csak 1-et hasznalhat, az a Sokszin hatranya, amelyt mas elonyok kompenzalnak, ezert nem a ‘hanyat rakhat be” iranybol kell nezni, hanem a “mennyit ront az adott paklin az isteni szabaly” iranybol.

  Ez nem politikus, hanem elemzesi megkozelites, de ird le batran, hogy hol a hiba benne, ha ugy erzed.
  (amugy nem szivugyem a dolog, azon kivul, hogy nyilvan a Sokszin is 1 pakli, ami nem lenne jo, ha kihalna, de nem is tartok ettol kulonosebben)

 9. Kozben asszem megertettem, te abbol indulsz ki, hogy az isteni lapok joval erosebbek, mint a nem-isteniek (ezert rohadt sokat szamit, hogy fizikailag hany darabot hasznalhatsz beloluk, es igy nagyon megnovelik mas paklik erejet a Sokszinhez kepest).
  En pedig abbol, hogy az isteni lapok siman csak spoilerek, amikhez nagyon hasonlo erossegu lap meg jopar akad – es legfeljebb egesz picit erosebbek a tobbi spoilernel (nehol meg az sem).

 10. Domonkos arra az AK-s cikkre gondol, amiben először írtátok le, hogy valaki a pakliösszeállításnál nem lacafacázott, minden általa használt lapból 3-at használt. A trend 20 éve tartja magát.

 11. Persze, en is azzal szamoltam, hogy a hagyi deck 3 darabot _szeretne_ hasznalni az osszes elerheto isteni lapbol (meg persze hasznal is abbol a 2-bol, amit berakhat), csak ugye nem tud.

 12. Megkerestem, konkrétan az 1. AK-ban van 🙂 Szücsy Dániel volt az, és sajnos csak negyedik lett, így nem tudok kellőképpen példálózni 😀 (Az azért meg van jegyezve, hogy tőle ez relatíve rossz eredmény:P)

 13. Igazából nemcsak az a probléma, hogy az isteniek erősebbek, bár szerintem a fekete, barna meg a sárgán kívül a többi új nem annyira erős….hanem arról van szó, hogy ha megnézzük, jelenleg az UR bűbajokkal bajos a kérdés, hogy ha Sokszinezek, hogy oldok meg 3at. Szombati versenyen 3mal néztem farkasszemet egy olyan paklival, amiben lehetett 3 NTI. Lehet az én véleményem a rossz, de jelenleg túl sok a forrás immunis és jó UR bűbáj. Félreértés ne essék… Többi sem annyira értéktelen. De jelenleg tömény mélytorok, ha egy Gemina kertje, Az elme hatalma vagy a Fény a sötétben kint van csak 2 körig. Egy átlag deck ezekből 9et használhat, Sokszin meg egy NTI-t. Nyilván nem lenne fair valami lapból többet engedni.
  De egy olyan FAQ talán érvényét vehetné jelenleg, hogy fixen 2 istenit használhatsz, színe lehet különböző. Így a sokszínűség hű maradna a nevéhez, ismét érdemes lenne játszani vele. Jöhet hideg, meleg, a véleményem az, hogy jelenleg ez korrekt lenne.

 14. Jelenleg a feketét érzem bele erősnek, de szívesebben tennék Gomak helyett Megsemmisítő csapást bele.
  A fehér szerintem értelmetlen bele, zöldből az Ovooti egy idő után elveszíti értelmét… A barna és fekete között vacilálnék. De mindkét színből az egyiket tenném bele.

 15. @balage

  ha nem is jóval, de erősebbek, nem véletlen van rajtuk az ikon – épp ezért célszerű ebből a nézőpontból megvizsgálni, hisz akkor miért lennének isteniek? Ráadásul sokszor nem kicsi a különbség, két olyan countert összehasonlítva, amely mindkettő nulla marad, és erőforrást ad vissza az ellennek:

  -nullif: egy színt nem fog, ráadásul fixen kap egy manát az ellenfél
  -absz prev: minden színre jó, jóval ritkábban ad vissza erőforrást, egynél többet még ritkábban, és tud kentrip lenni

  Teljesen egyértelmű, hogy kell utóbbira az isteni.

  Tehát én ez alapján vizsgálom a helyzetet, minél több istenit szeretnék használni egy pakliban, kontrollban is ott volt a 3-3 szombaton, ami sokkal több, mint egy sokszínben a 2 db.

 16. Sima kontrollban mindig 3x-os lehet ez. Ami addig nem lenne gond, hisz eddig is minden lapból 3x annyit lehetett használni, de ezek jóval erősebb lapok elvileg. Tehát egy sima kontrolltól nem 3x-os a lemaradás, hanem inkább 4x-es, ha 1 féle van bent. Ha kettő, akkor már 8x-os.

 17. Az UR bűbájokból én zöldől használnék 3-at a másik kettőből 2-2-t max. Tehát 7 lap 3 nti-re. Ebből kiindulva kiadnék 1-1 solisár féle lapot nem éppen kontrol színbe ami tudja kánterelni vagy pl leszedni egy forrás inmunis lapot,de csak 1 db-t használhatsz a paklidba korláttal. Így pl. A sokszín is megkapná a maga hiányzó 2 nti-t

 18. Ott az ősi mágiazabálo semmibe nem kerul! Az abszprev meg majdnem rosszabb mint a nullif sztem .

 19. Jó hát vannak még rá megoldások, valami 9 manás xenó pl… Bomtar haragja, Haller, Áldozat az ősi isteneknek. Solisar meg mindenre jó, csak a jó UR bűbájok 2/3adát nem fogja meg.

 20. Kristálymágus, Krabber filézőművész, Galargamoth, Ősi mágiazabáló (bár ezt már írta D.K.) Batkamanó, Buborékváros, Ősmágia tornya, Kétélű penge, Zu’lit kincse
  (ezek Sivarával bármikor jók)
  Dugorn, yaurri mítosz, Hópárduc, Ómen, Orkány, Sikolydémon (jó, ez picit kamu)
  Gnóm, Jagumir.

  Ezek közül a Galargamoth, Ő. mágiazabáló, Batkamanó, Buborékváros, ŐM torony, 2élű penge, zu’lit kincse, gnóm, hópárduc akkor is jók, ha az ellen kezdett, és 1 VP-ből kell counterelni az UR bűbájt

 21. Milyen kar h az elme hatalmanak van altipusa… szoval azt gnommal nem fogod meg. Kimaradt a furge mano de jo az osszes tobbi olyan lap is ami varazslatot semlegesit. Az ur bubajok am:0-sak tehat a kinetikus fereg is fogja oket. Ezek altalaban kijatszaskor gyogyitanak is tehat fogja oket a gyogyito motyi es minden lap ami gyogyitast semlegesit. Amelyik huzat azt fogjak a huzast semlegesito lapok is… sajnos ezek tobbsege 1 vagy tobb vp belatom. De az h csak az nti a fegyver az ur bubjok ellen az kicsit atgondolatlan kijelentes.

 22. Ebből max 5 lap meta, valami színben nem fog beférni, valami rohadt drága. Filézőművésszel SENKIT nem láttam még játszani, Batkamanóüval sem, ahogy Orkánnyal sem. Annyira nem vagyok hülye, hogy az össze lény alapú, tárgy alapú counter megtaláljam. Csak szerintem kb egyik sem versenyerős, vagy ha igen, színben nem fér be.

  János, viszont ha kint van, akkor más fegyvert nagyon nem látok 😀

 23. Gyerekek, megelőzést könnyű írni sokat. Megoldás az NTI-n és a Bomtar haragján kívül nincs más, ami árában oldaná meg ezeket az UR bűbájokat. Az apokalipszis ugye sokkal drágább. De ennyi, 3 lap amiből 1 túl lassú. Az, hogy mivel tudod megfogni, az lényegtelen. A counternek ott kell lennie a probléma előtt a kezedben, kell rá erőforrás és az ellenfélénél ugyan olyan eséllyel lehet egy másik counter a tiedre.
  Egyébként a cikk eredeti témájához hozzászólva:
  Támogatom, jó ötletnek tűnik.

  Üdv: Kyb

 24. Dave, nekem tetszik a felvetésed, és igazad van abban, hogy nem árt jó előre tervezni. A javaslaton annyit egyszerűsítenék csak, hogy a % helyett esetleg konkrét számot adjunk meg, pl. max 12 db isteni lap lehet a pakliban. Sokkal egyszerűbb ellenőrizni, számon tartani, nincs vita, óvás abból, hogy valaki nincs tisztában a kerekítés matematikai szabályaival. Esetleg annyival ki lehet egészíteni, hogyha minimum 65 lapos paklid van, akkor 15-öt használhatsz, ezt talán még egyszerű fejben tartani és a vaskos mező pakli szerelmesei sem lesznek hátrányban 🙂

 25. Leírom a sokszín vs bármi mást az isteni lapok tekintetében még egyszer, mert unom már, hogy hülyének nézik az embert.

  Jelenleg a SOKSZÍNŰSÉG KETTŐ darab isteni lapot használhat, BÁRMI MÁS HAT darabot.

  Akkor lenne igazságos, ha a SOKSZÍNŰSÉG is HAT darab isteni lapot használhatna.

  Légyszíves ne próbáljátok meg ostobának nézni az egész hkk-s társadalmat ezzel a kamu ki mennyit nem használhat dumával.

 26. @A.Á.: márpedig, Balázs már sokadszorra akarja bemagyarázni, hogy a Sokszín nem szenved hátrányt, sőt!!!!…mert hát bla bla bla. Balázs-matekkal ez így meg úgy. Na ló… 🙂 Mindenkit egy első éves szintjének gondol…

 27. Srácok, megértette utána Balázs, hogy miről van szó.

  Arra mondjuk továbbra is várnék reakciót, hogy miért ne akarna az ember isteniből 3-3-at játszani? Ezek jobbak, mint a többi, ezért isteni.

  De mindegy, nem fontos reagálni erre, nekem az is tökéletes, hogy ha csak szimplán történik egy szabályváltoztatás vagy ilyesmi, csak tényleg örülnék, ha legalább elgondolkozna a tesztelőbrigád azon, hogy a sokszín tényleg másodrangú, és nincs az az Isten, hogy valaki, aki kicsit is komolyan akar versenyezni és ötlapozna, az ne életenergiát választana (ha a lapkészlet is megvan, nyilván).

  Nem véletlen nincs annyi versenyeken, mint régebben:

  1. side változás az életenergiát erősítette, ahogy azt talán DK fejtette ki egyszer (vagy jósolta, már nem emlékszem)
  2. a legstabilabb side lap, az istentelen, indirekt módon az életenergiát erősítette
  3. az isteni szintén (vagy itt inkább úgy fogalmaznék, hogy nerfelte a sokszínt)

 28. Mondjuk nekem soha nem lesz sokszínem kb., de szerintem a matek egyszerűbb. A sokszín majdnem pontosan 3-szor akkora lapkészletből meríthet, hátrányért cserébe. Nem az lenne tehát az igazságos , ha az isteni szabály úgy lenne érvényes a Sokszínre, hogy 3 színből használhat isteni lapokat?

 29. Sorry, pontosítok: 9/4-szer akkora, , ami 2.25. szóval én leglább ennyiszer több isteni lapot engednék a sokszínbe hogy ugyanannyival nőjön az ereje.

 30. Megertettem az alapfeltetelezest, miszerint az isteni lapok joval erosebbek minden masnal, es igy kizarolag az szamit, hogy hany darabot hasznalhatsz beloluk (nem pedig az, ami nem kamu am, csak 1-gyel ‘kevesbe egyszeru’ gondolkodas, hogy mennyi istenit _nem_ hasznalhatsz az engedelyezett szinekbol). Nem feltetlenul ertek egyet az alapfeltetelezessel, de ha elfogadjuk, akkor valoban gyengitette a Sokszint az isteni szabaly (ahogy pl. a Jarjat az osmagia szabaly valtoztatasa vagy a Veszettseg nerfje). Ja es nem szandekszom senkit meggyozni, csak leirtam azt, amirol azt gondolom, hogy igaz.

 31. Domi: Pl. Gergo bilincseben, amivel tegnap nyert, az adott 2 szin egyikebol sem fert be a 3-3 isteni, csak a feherbol 3 Angyali sereg (szemely szerint en azt se raknam Bilincsbe, de az eredmeny ot igazolta 🙂 ). Nem azt mondom, hogy ez lesz a jellemzo, de van ilyen is.

  Amellett en is ugy latom, hogy a good stuff kontrollok kulonfele verzioi kozul (mert itt errol beszelunk) a Sokszinnel erosebb most pl. az Eletenergia vagy a Krigis.

 32. Balázs… tévedsz…indulj a versenyeken el… és nagyon sokszor fogsz tapasztalni 2. körös polipokalipszist. Ha azt bekaptad, egy kört minimum elpasszolsz… onnantól kezdve lehordáz 1 kör alatt a járj olyannyira, hogy 5 ÉP-ben csücsülsz és malmozgatsz, hogy most vagy a jelzőktől szabadulsz meg átlag 4-5 manából, vagy az ellen 1-2 lényétől. Ami igazából megint mindegy, mert rád robbant megint 1-2 lényt. Nincs járj (kivéve a vérfarkasost), ami nem használná a Polipokalipszist. És nem igazán tudok mondani olyan lapot, ami ingyen, vagy 1 manából megfogja, vagy ami ingyen, vagy 1 manából leszedi. Tudom… vannak alternatív megoldások… de jelenleg ez a szabály a Járjat nem erősítette, de nem is gyengítette. A Járj ellenfelét gyengítette ez a szabály. A veszettség valóban egy jó ötlet volt, hogy nerfelve lett, ám azzal a lappal is csak az volt a gond, hogy ingyen jön… elég lett volna a nerfnek annyi, hogy ha kereste, 2 mana. Vagy kikeresheted, ha egy lapot a semmibe dobsz. Mindkét nerf számomra elfgadható lett volna.

  Gergő paklijába meg szerintem igenis belefért az Angyali sereg, viszont én bilincs közelébe sem tennék sosem egy olyan lapot, ami 3. kör után nem csak top deckre, de még counterre is szar. az Angyali sereg egy tökéletes lap a bilincsbe fix, megállíthatatlan angyal termelés. Volt ezzel a frissenbontotton is bajom, ott mondjuk Börtönnel volt az ellenfelem. SZUPERÜL működik korlátozó szabálylap mellé.

  Én viszont úgy látom, hogy egy igazán ötletes és jó szabálylapnak nem kéne eltűnnie. Akármikor felmerül, hogy Sokszínűséggel indulnék, eléggé megfordul a fejemben.. hogy jó jó.. de melyik színnel…? Mindig oda lyukadok ki, hogy hopp hopp… az egyik nem lesz jó… a 2 közül. Inkorrekt szerintem, hogy 2-t használhat, de az legyen egyszínű is.

  De nézzük sorba…

  Barna: Goblin és a Szemétdomb

  Itt megemlíteném, hogy az Isteni szabály behozatalával most már igencsak el lehetne törölni a nerfet. Úgy újra egy erős lap lenne, így számomra nem fér be, van tőle jobb lap.

  Kék: Makacskodás és Demizra

  A Demizrának kék lap kell, méghozzá kettő is. Nem biztos, hogy megéli, hogy húzzak vele. A makacskodást sem játszom szívesen, noha jó lap, de általában peches vagyok, dobok lapot neki. És lehet ezt egy Sokszínűségben nem engedhetem meg magamnak…

  Piros: Megsemcsap és a Pusztító tűz

  Utóbbinak ritka eset lesz, hogy tudok forgatni Dornodont is, akárcsak a Demizránál lévő probléma miatt…

  Sárga: Preventálás, Horgony

  Én a horgonyt nem biztos, hogy beletenném, “csak” védőcounter igazából, preventálást meg egy drágább paklinál azonnal kiveszem, nem adok tempot az ellenfelemnek. Nemcsak Járj, bilincsre gondolok. Ott van Ócsai Laci paklija, amivel már 2x ért el jó helyezést, az is dugig van drága, mégis hamar kijövő lapokkal.

  Fekete: Gomak és Holtak trükkje

  Csak ha nagyon muszáj… akkor rakok be nekronos lapot Sokszínűségbe…

  Rhatt: Kristálybarlang és Rhatt hárítása

  A Hárítás miatt lehet ezt játszanám, de a másikat megint nem biztos, hogy betenném a nekron miatt ugyancsak.

  Chara-din: Kaotikus hullámzás és Hatalom szava

  Ezzel semmi bajom nincs.

  Raia: Erős ereje és Angyali sereg.

  Az erős erejét fújhatom, ha később húzom fel…

  Végül Sheran: Owooti trükk és Kamikázé
  Elgondolkodtató… de az Owooti trükk később reagálhatatlanul megfogható már…

  Végérvényben… valószínű a lilát játszanám

  Viszont, ha fixen 2-t, ne adj isten 3-at lehetne beletenni és akármilyen összetételben, tuti, hogy a Holtak trükkje és Rhatt Hárítása/Megsemmisítő csapás menne bele.. a 3. Angyali sereg lenne.

  Persze ezek csak az én gondolataim, de folyton ezek játszódnak le bennem, amikor Sokszínűséget akarok összetenni.

 33. Ajánlanám Abbas Krisztián figyelmébe Balog Dávid hozzászólásának első bekezdését és a sárga részét.

 34. @Balage: örülök, hogy így látod, sokan remélik, hogy tesz is a tesztelő brigád a sokszín felhozatala érdekében valamit 🙂 (esetleg pakli specifikus lap is szóba jöhetne akár 1-2)

  Erőst tuti nem használnék bilincsben, Dávid leírta fentebb, hogy miért, a sereg pedig bőves bőven jó a kentrip rész nélkül is.

 35. És már meg is oldottuk :): isteni ide-oda, a mai Behóson volt 4 Sokszín a profiban, abból az egyik meg is nyerte.

 36. Véletlenek lehetnek… Amatőrben Együgyű nyert, de ellen deckje nemigen volt. Pedig elég lett volna egy Korlátozás és annyi.

 37. és a többi mennyire úszott el? 🙂 Ilyen kis mintán egy kiugró eredmény nem túl releváns szerintem, ha a pakli erejét akarjuk értékelni.

 38. Egy verseny nyilvánvalóan nem komoly minta, ugyanakkor nagyobb eséllyel jó versenypakli az, amivel nyernek, mint ami nincs top 10-ben (esetleg pár hónapja még bőszen indultak vele és jól szerepeltek, most meg nincs top10 ill. nem is indulnak már vele).
  Ha valami nagyon gyenge, azzal nem fogsz “véletlenül” megnyerni egy Behós profit (pláne nem a Nemzeti előtt), sőt a profik fel tudják mérni az erejét (miszerint nagyon gyenge) hogy már el se induljanak vele.

 39. Teljesen mindegy, hogy Behós vagy Dungeonös. A komolyabb profik mindkettő versenyen ott vannak. Egy amatőrnek könnyebb a Behós, profinak édes mindegy. Meszlényi Márk pakliját szeretném felhozni, aki nyert Dungeonös versenyt Rúna+Teremtő Rakshallionos paklival. Ne haragudj, szerintem az véletlen nyert és pont. Lehet a sorsolás volt kedvező, de abban az időben TOMBOLTAK az Életenergiák, volt pár mező is. Az úriember veretlenül ment végig. Balla Gábor ezt amatőr Behóson tudta produkálni (sajnos nem tudom, lehet nem első volt) ezeket a paklikat egy kicsit jobban összerakott 4 lapos vagy 5 lapos kezdés el kéne vernie. Nyilván nem fixen, de gondolom érted mire gondolok… vannak véletlenek.

  Meglátjuk hogyan fog teljesíteni a Sokszín, remélem tévedek, de nekem nem tűnik egy jó választásnak. :/

 40. Ne viccelj, réges rég megfigyelhető volt, hogy erre a júliusi behósra ember nem hozza már a nemzetis deckjét. az a pár, aki igen, az jót is megy vele. full kamu volt a mai meta toborzókkal, epikus követőkkel meg minden hülyeséggel. Ezt úgy ahogy van ki lehet venni a számításból.

  Majd a nemzeti megmutatja, utána azért ha ott se lesz/elúsznak (mindkettő árulkodó), akkor el lehetne gondolkdni a buffon.

 41. Nagyobb problémának tartom (és hallottam ezt bizony másoktól is, komoly játékosoktól) az 5+ lapos good stuff paklik túlsúlyát (29-ből 11 most a profiban HJE, és persze 1. és 2. és 6. hely). Persze ez is csak 1 verseny, és biztató, hogy más paklik is befértek azért a top7-be.

 42. Hát sztem ez messze nem olyan vészes arány. Tavaly ugyanez ment, akkor is néhányan túl erősnek tartották ezeket, majd nemzetin elúsztak.

  Mindegy amúgy, nyilván előtte már semmi nem fog történni, nem is kell, de azért az ottani szereplés alapján lehet ilyen-olyan irányba eltolni a dolgokat. (talán? ott azért még van a kiegig néhány hónap, beleférhet pár változás)

 43. Az, hogy nyertem semmit nem jelent, szerencsém volt.

  Játszottam egy börtönös gyűjtőgen ellen, kétszer a kyber nyert side után meg a varázskert 2:1.
  Második körben raia követő ellen sima 3:0 győzelem.
  Harmadik körben életenergia ellen nyertem, mert behúzta kétszer a fókuszálást kezdőkézre én meg akkor pont jót húztam. 2:1
  Negyedik körben 5 lapos drakolder epikussal döntetlen, de ha nem jár le az idő bukó lett volna. Itt jött ki igazán, hogy több 0-ás countert tud használni az elcseszett isteni szabály miatt 1:1
  Döntőben bilincses autó ellen side előtt esélytelen volt, de aztán tudtam fordítani 2:1.

  A fókuszálás tiltásán tényleg el lehetne gondolkodni, nem hiányzik a játéknak, hogy az 5-6 lapos kontroll is rádkeresi, amikor kiürül a keze, és a korábban felvázolt probléma sajnos még mindig fennáll.

  Az isteni szabály igazándiból a kontrollok “megregulázására” szolgál, azok a lapok főleg top counterek, más pakli pl lassan járj, gyűjtőgen, tárgy, bilincs, stb. nem fogja használni azokat, vagy legalábbis nem mindet. A sokszínűség igazából csak a kontroll kontroll elleni csatában kerül hátrányba, mivel 4-el kevesebb prémium kategóriás countert tud használni, amely arány az újabb és újabb kiegek megjelenésével nőni fog, ez ellen kell tenni valamit, mert nem igazságos. Vagy olyan lapot kell kiadni,ami ezt a hátrányt kompenzálja (pl. akkor tud valami extrát a lap, ha mind a 9 szint használod, vagy hasonló), vagy engedni kell, hogy a sokszínűség azonos számú isteni lapot használhasson, mint bármi más, hiszen a nevében is benne van hogy SOKSZÍNŰSÉG.

 44. Annyit módosítanék, hogy a 6. helyezett Csető Zsolt paklija nem teljesen good stuff, hanem drakolder pakli epikussal, remélem, belefért legalább 12 drakolder :).

 45. Domi: csak képzeld el ugyanezt Járjjal (29-ből 11, és első 2 hely elhozva), szerintem te lennél az első, aki nerfért kiált 🙂
  Én minden koncepciót szeretek (ami érezhetően különbözik másoktól), csak a dominanciát nem szeretem, meg amikor nagyon speciális “szemüvegen” keresztül nézik az egyes paklik erejét.

 46. Ákos leírta a lényeget a sokszín problémával.
  Később lesz nagyon érezhető a probléma, jó lenne pár sokszín specifikus lapot kiadni, arányban az isteni lapokkal.
  Ha több különböző istenit használhatna a sokszín, az túl op lenne a többi 5 lappal szemben a jelenlegi isteni szett alapján. Lást fentebb Dávid mini elemzése.
  Illetve a tapasztalatom 3 életenergia után az UR bűbájokra kellene kiadni még pár megoldást. Jelenleg az a szegény 1 db nti 1 bomtar nem túl sok, mellette a kevesebb 0-s kánter…

 47. Igen… jó lenne olyan szabály is, hogy forrásimmúnis lapból maximum X-et használhatsz. Mert ha sok volt eddig az idióta nullás counter, akkor el lehet vinni olyan irányba is a metát, hogy a sok idióta auto bilincs paklik majd szarrá vernek mindent. Tegnap amúgy kicsit éreztem, ezt a nyomást már, amikor a 4. UR bűbájt rakták rám. NTI sehol…
  Igazából annak is örülne sok ember, mint a régi Xenomorf királynőnél, hogy a kijátszási feltétele, hogy ellenfeled bűbáját gyűjtőbe küldd.

 48. Domi: olyan emberrel, aki engem csalónak tart, és ezt folyamatosan nagy nyilvánosság előtt kifejti, nem kívánok beszélgetni, azt hiszem, ez érthető.
  Úgyhogy ha beszélgetni szeretnél még a Sokszínűségről, írd le, amit gondolsz, és ha úgy van, válaszolok.

 49. Balázs, igazából mindenki így gondolja nagyrészt… inkorrekt a felállás, továbbra is azt állítom. Vagy akkor legyen egy olyan FAQ, hogy választhatsz egy lapot, amiből 3-at használhatsz a paklidban. Ennek személy szerint nem örülnék, de kicsit megoldódna az egyik problémája a Sokszínnek.

  És lehet csak szerintem, de túl vannak szaporodva a Forrásimmúnis UR bűbájok. Én nagyon remélem, több nem jön ki… Szomorú, hogy az újabb UR bűbájok közel fele forrásra immúnis. Itt megejteném azt, hogy ami nem forrásra immúnis bűbáj, azzal elenyészően, vagy baromi kevesen játszanak. Egy ideig ment a Ragnarök is, de senki nem játszik vele.

  Állítom, ha a Különlegesség ereje lap forrásra immúnis lenne és persze AM 0, mert az mindegyikre kell ám… akkor igencsak játszott lap lenne, sőt decket építenének rá.

  Én már úgy hoznám ki az ilyen lapokat, hogy időleges hatással forrásra immúnis.

  Amúgy mindentől eltekintve… várom a decklistet és azt, hogy volt e benne Italkeverés 😀

 50. No, beszeltel mindenkivel nagyreszt? 🙂
  Szemely szerint hatarozottan nem rajongok a szabaly-farigcsalasokert (mindet meg kell jegyezni, nagyban bonyolitjak a jatekot, akar a kezdobbek, akar az ezutan beszallok szamara). Ha a Sokszinnek segitseg kell (amirol inkabb akkor erdemes beszelni, amikor epp NEM nyer meg versenyt), en (ahogy maskor is) az uj lapokban ill. maximum 1-1 tiltasban (ritkan!) hiszek. Minden paklinak az altalanos erejet kell nezni, nem feltetlenul kiragadni, hogy 1-1 uj lap v. szabaly erositette v. gyengitette. Pl. a Sokszint erositi az, amikor van legalabb 50 kozel azonos ereju jo lap a HKK-ban (lehetoleg kulonbozo szinekben), es gyengiti az, amikor van mondjuk 20-30 kiemelkedo ereju (mivel nem tud 3-at hasznalni beloluk). Ebbol en az elobbire torekszem (meg joval tobbre is, mint 50), es ha megvalosul, az automata segitseg a Sokszinnek is.

 51. @Balage: nem mondom, hogy nem erős a sok lapos kezdés (ki hitte volna, hogy az lesz, amikor jött egy negyed kiegnyi nullás counter :D), csak azt, hogy a nemzeti választ ad, tavaly ugyanez volt, ha nem nagyobb nerfért kiáltás.

  Ugyanúgy, ahogy a sokszínnel, a sok lapos kezdésekkel való bármiféle változtatásokkal is meg kell várni a nemzetiit.

  A csalós felvetést nem is értem, valamit ezzel kapcs eléggé félreérthettél.

 52. Vagy egyszerűbb lenne engedni oda a 6 istenit… és mindenki boldog lenne 🙂 nem is kell sok embernek megjegyeznie a szabályt, elég a versenybíróknak és azoknak, akik játszanak vele.

 53. Vagy én értettelek félre, de nem rémlik, hogy ilyet mondtam volna.

  Amúgy kérdésem nincs, részemről lezárt a téma, tényleg kár ezen pörögni most szeptemberig, aztán viszont az NB függvényében még mindenképp érdemes lenne gondolkodni lapokon (nyilván nem ismerem a listát, hogy ezt hogy kell csinálni végképp nem akarok beleszólni).

 54. Domi: felreerted, neked valaszolok, ahogy eddig is, nincs veled gond – nem rolad beszeltem.

 55. Balázs: Elég azoknak elmagyarázni, ha nem, akkor bíró majd megmagyarázza egy igennel. Ennyi. 😀 Vagy a verseny elején közhírré teszik egy ideig, akkor mindenkihez eljut a hír.

 56. Ja es meg Dominak: en nem akarnek “kezdeni” igy semmit a soklapos kezdesekkel (semmifele nerf, szabalyvaltoztatas, tiltas vagy hasonlo), egyszeruen csak kicsit jobban erositeni a tobbi, gyengebb koncepciot, es nem “elkepzelt, multbeli v. kisebb-tulertekelt” eredmenyek alapjan tevesen erosnek kezelni (es nem fejleszteni) azt, ami nem az ma mar (pl. Jarj, targyak, eben ijaszok, stbstb).

  A Nemzeti megvarasa alap, persze (utana mar csak kis lehetosegunk van igazgatni a tesztlistan, de azert azt a kicsit ki tudjuk hasznalni).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.