[Paklileírás] Bemutatkozik az anti-kontroll Lépéselőny

Roskadozó vityillóban jártam.

sokszinuseg

Gőzerővel zajlik már a felkészülés az augusztus végén megrendezésre kerülő Nemzeti bajnokságra. Ha megnézitek a hétvégéi Beholderes verseny mezőnyét – ahogy azt Zsolti is írta már – többen elővették a stabil ötlapos dekkeket, a mezőny majdnem a fele játszott ilyen paklival. Persze egy kis íz volt benne, ugyanis 4 epikus követő is tiszteletét tette, üde színfolt ez azért. Ez valamennyire előre is vetíti a Nemzeti metáját, valószínű, hogy ismét ötlap dominancia lesz. És bár úgy tippeltük, hogy az isteni szabály megjelenése legalább a Sokszínűségeket visszaszorítja majd a Nemzetiről (bár hagyományos környezetben nem dominál, ott gyakori vendég szokott lenni), Ákos győzelme többek számára adhat mégis pozitív megerősítést a paklival kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy ezekkel a paklikkal játszik a többség, ezt gondolják a legstabilabbnak, a legtöbb pakli ellen ugyanis remekül is működik a kezdeti lapelőny, a rossz matchupokra meg kvázi mirrort lehet sideolni, ha elég felkészültek vagyunk side után. Sidenoteként jegyezném meg, hogy a profi mezőnyből teljesen eltűnt a Lassan járj!, ami nem tudom, hogy annak tudható be, hogy a Villámháborús dekkek újra megjelentek a versenyen, vagy az új ősmágia szabálytól sokan megijedtek, amikor az ilyen paklik ellen – a Techiánafluxon kívül – nem gyengült a járj. Mindenesetre jó lenne néhányat látni majd belőlünk a közeljövő versenyein ismét. Mivel lehetünk akkor jók az ötlapos kontrollok ellen? Én jelenleg egy olyan fegyvert látok, ami igazán jó lehet, és az az, hogy egy lapot erőforrásra cserélünk az induláskor, tehát vagy Lépéselőnyözünk, vagy Molluszk, az ócskással játszunk, a mai cikkben erről a pakliról olvashattok egy leírást.

Amióta világ a világ, a Lépéselőny folyamatosan mozgatta a játékosok fantáziáját, ugyanis a játék eleji ingyen erőforrás valami eszméletlen nagy táp. Sőt, tovább megyek, ahogy haladtunk előre az időben még fel is értékelődött, ugyanis a lapok egyre olcsóbbak, így egyre több dolgot tudunk ebből kifizetni. Ma pedig egy mana egy csont szinte minden korai költségünket fedez (nem beszélve a második körös négy manáról, amiből még a szomszédunk lapjait is kifizethetjük). Én azt veszem észre, hogy a kezdeti laphátrány ledolgozására a legjobb fegyver a Rozoga lebuj, nulla rizikó van a lapban (ezeket szeretjük), tempóhátrányból tudunk lapelőnyt csinálni, ami nem feltétlenül rossz, rozogalebujha nem akarunk össze-vissza pakolászni, sőt, néha az ingyen háló is tud jó lenni,de persze nem ezért használjuk. A lapot érdemes az indulásunk előtt megtolni, de a lebuj – passz sem feltétlenül rossz játék, ha sok counterünk van, és arra gyanakszunk, hogy az ellenfél a következő körében terülni szeretne. A zöld épület mellé nagyon jól illik a barna gépágyú Megtorló is, nagyon kevés pakliban találkozom vele, pedig szerintem brutális erő van benne, és nem feltétlenül csak lebuj után jó, bár akkor különösen, az anti-mágia pedig különösen undorító rajta (hozzáteszem, hogy minket is zavarhat valamennyire, de ez ne vegye kedvünket, általában az ellenfélnek jobban fog fájni, ha a lap létrejön). Kiváló anti-kontroll lap, és szintén nagyon keveset használt az Akvamarin fókuszkristály (ne tévesszen meg benneteket, hogy lemarat róla a fókuszkristály altípus, valójában ő is az, így szuperül működik például Kristálybarlanggal), amikor egy csontért kell kijátszani már nagyon jó, a [+1] általában elegendő védelmet ad, a csontot visszakapjuk belőle, azonnal cantrip és utána permanens erőforrást biztosít nekünk. Hozzáteszem, hogy valószínű csak olyan pakliban képvisel nagy erőt, ahol legalább egy csontunk van, vagy könnyedén tudunk termelni. Belőle elég lehet mindössze 2 darab, ugyanis egynél többet nem feltétlenül szeretnénk behúzni a játék elején.

3 Rozoga lebuj
3 Megtorló
2 Akvamarin fókuszkristály

Nyilván valahogy védekeznünk is kell majd az ellenfél terülése ellen, és itt jön a nehéz helyzet, mit válasszunk isteni színnek? Igazából bármilyen irányba elvihetjük még a paklit, az anti-kontroll lapjaink megvannak, mindhárom szín isteni spoilerei megállják a helyüket, és ugye egy szabad színünk is van, tehát a lehetőségek végtelenek. Amióta aktívrhattharitasa a szabály én egy isteni színnel játszottam csak, és ez most sem lesz másképp, Rhattot választottam be a csapatba. Egy az, hogy a Kristálybarlang egy eszméletlen brutális counter volt eddig is, kettő pedig, hogy a Rhatt hárítása szerintem konkrétan az Alappakli legerősebb lapja (itt megkövetem magam, ugyanis csak a 4. helyre soroltam nemrég). Vegyük észre, hogy a lap már a reakciósorban is olcsóbbodik, te jó ég! Sőt, ha nem kell ellőhetjük egy szimpla vagy dupla leszedésre is, a védelme is kellőképp jó. Megmondom őszintén, hogy lehet, hogy alapból egy 2 vp-s counter, azonban sokkal szívesebben játszom vele, mint egy Térszaggatással vagy Solisar aurájával, pont a multifunkcionalitása miatt. Ha már Rhatt, és van egy szörnykomponensünk a játék elején adja magát a Citrin fókuszkristály, olyan dolgokba tudunk belecounterelni, amibe egyébként nem nagyon (pl. Fókuszálás keresése), utána pedig nagyon jó erőforrás, főleg ha több kristályunk is van játékban (általában azonban dharosz_kincsenem lesz), de azért egyedül is megállja a helyét. Szintén csontból lapcounter a Dharosz kincse, utána erőforrásra cserélhetjük, azonban figyelnünk kell arra, hogy ne mindennel a kezdeti csontra építsünk, mert ha túl sok olyan lapot húzunk fel ami azt használja el akkor beragadhat a kezünkbe. Ha már zöld akkor Jégkornis, ha nagyon kell akkor a kezdeti 1 vp-ből is tudunk counterelni, de azért korai játékban ha lehet inkább azonnalikra tartogassuk (késői játékban pedig szuper erőforrás), illetve az isteni szabály nagy nyertese, a lila is helyet kapott a pakliban, így Bűzös, a guberálónak is lehet helyet találni. Ne felejtsük el, hogy nem kötelező elvédekezni a lapot, tehát counterelhetünk 1 vp-ből is, amire már kártevőt is fogunk kapni, de ez elég kockázatos, nagyon jól kell felmérni az ellenfél kezét, és ismerni a pakliját, hogy mi ellen lehet ezt bevállalni. Barnából A különlegesség megcsúfolása nagyon jól illeszkedik a pakliba, és bár még a Térszaggatás is helyet követel magának, olyan counterekből minimálisra kell törekedni, amik csak és kizárólag ezt a funkciót töltik be a játékban.

3 Kristálybarlang (i)
3 Rhatt hárítása (i)
3 Citrin fókuszkristály
3 Dharosz kincse
3 Jégkornis
3 Bűzös, a guberáló
3 A különlegesség megcsúfolása
3 Térszaggatás

A lilát többek között azért választottam be a pakliba, mert egy dobatósabb irányba szerettem volna elvinni a dekket, és a GE-vel illetve az Alappaklival kapott egy pár olyansolkim_az_alkimista tápot, ami mellett bizony nem lehet csak úgy elmenni. A Xenó bilincsmester egyre több pakliban van jelen, és még ha a köteléke csak akkor működik, ha egy másikat húzunk mellé ne szomorkodjunk, nem amiatt játszunk vele. A húzás és keresés letiltása dobatások mellett a lapelőny szótári definíciója (régen pont ezért voltak a Zarknodos paklik erre kihegyezve). Kiváló permanens dobatás a színben Solkim, az alkimista, bár tudom, hogy a 2 vp-s lapokat annyira nem szeretjük (illetve nagyon könnyen kaszálja el egy Exterminálás vagy egy NTI), de a permanens dobatás – csonttermelés – semmizés azért meggyőző. Illetve ne hagyjuk ki a remekül konfigurálható, és szintén sideképességből (akár ingyen) csontot adó Káoszgoblint sem! Valamint remekül működött (akár az ellenfél 1 vp-s körében) a Kiüresedés is, ha bejött mindig nézzük át az ellenfél pakliját

3 Xenó bilincsmester
3 Káoszgoblin
3 Kiüresedés
2 Solkim, az alkimista

Végül, de nem utolsó sorban a leszedés funkcióra Oz’mogroth univerzumkifordítót és Exterminálást választottam, egy Füstös késdobálóval megfűszerezve. A pakli tehát összeállt:

Lépéselőny

3 Rozoga lebuj
3 Megtorló
2 Akvamarin fókuszkristály
3 Kristálybarlang (i)
3 Rhatt hárítása (i)
3 Citrin fókuszkristály
3 Dharosz kincse
3 Jégkornis
3 Bűzös, a guberáló
3 A különlegesség megcsúfolása
3 Térszaggatás
3 Xenó bilincsmester
3 Káoszgoblin
3 Kiüresedés
2 Solkim, az alkimista
3 Oz’mogroth univerzumkifordító
3 Exterminálás
1 Füstös késdobáló

50 lap

Lassan járj! és Zarknod bilincse ellen egész jó sideot tudunk készíteni, illetve amire még felhívnám a figyelmet, hogy nem árt, ha meg tudjuk oldani a Villámháború asztalát, illetve a Lélekkufár utáni massza dömpinget, bátran használjuk Teknős szellemet. Az Exterminálás amúgy a pakliban igény szerint NTI-re cserélhető a mostanában burjánzó UR bűbájok ellen.

Jó játékot mindenkinek!

Dév bácsi

21 thoughts on “[Paklileírás] Bemutatkozik az anti-kontroll Lépéselőny

 1. Teknős szellemet emiatt kihagynám Dév 🙂 egy Fagyföld szerintem jobban megoldja a problémát. Reagálhatatlanul, ráadásul a megfelelő pillanatban lehet a kezedben. Bár kicsit drága… de lehet jobban megéri.

 2. Paklileírás, a legjobb rovat! Köszi Dév, szerintem mások is örülnek az ilyen cikkeknek.

 3. Elég fincsimincsi a deck. Én is majdnem hasonlót hoztam, van benne pár erősen underrated lap, de aztán inkább drakik lettek. ❤

 4. Köszi a cikket.
  Szeretjük a lépéselőnyt! Értem én, hogy anti kontrol,de hol az anti mágia?:P

  Ennél csak egy jobb “rovat” van:minden amiben van videó tartalom 😛
  Sajnálom, hogy a Go-pro kamerák “kihasználatlanul” hevernek. 😦

 5. Először is király cikk, ezek tényleg messze a legjobbak, köszi!

  Sztem a VH miatt kevesebb a járj. Bár amúgy a dungeonoson (ami csak két hete volt) 5en is járjaztak, azért az nem kevés egyáltalán.

  Nulla rizikó a lebujban? azért ezzel nem értek teljesen egyet. Ha az létrejött és 3 lapunk marad az elég karcsú. Vagy arra gondolsz, hogy akkor ha nincs counter, ez a stílusú deck tempóból veri a kontrollt? Mert amúgy nem hemzseg benne az erőforrás, és még ugye ekkor benne van, hogy counter nincs, leszedés viszont igen (esetleg 1-2 specifikusabb counter, mint fec).

 6. Tudom, picit anti-kombó az univerzumkifordítóval, de meg kell kérdezzem: a Polipokalipszis miért maradt ki?

 7. Jo cikk, jo dekk! Nem a legolcsobb, de 3 szettnyi lap kivetelevel ossze lehet tenni az elmult 2 ev kiegeszitoibol es az alappaklibol!

 8. Nagyon jó lett a cikk 🙂 . A Lebuj kockázatmentességével én sem értek egyet, én is kaptam már úgy ki, és ellenem is kaptak már úgy ki, hogy Lebujra erőforrásokkal/leszedésekkel/spec kánterekkel teli kéz mutatása, lebuj egy laphátrány, ellenfél cselekszik, csomag.

 9. @ReLa: ezt az anti-kontroll jelzőt nem nagyon értem, 24 counter van a deckben, prémium leszedésekkel és dobatásokkal 😀 Szerintem ez egy ízig-vérig kontroll deck, annyi, hogy a szokásostól kicsit eltérő narancs lapot használ. ( a lebuj-megtorló az “anti” jelleg benne egyedül).

 10. Pont ezért anti-kontroll, mert ez is az, csak mirrorban általában jobb a tempóelőny és a megfelelő lapok miatt.
  A Lebuj meg egy elég speciális kártya, de én egyetértek Dévvel és a kockázatmentességgel. Nagyon nem mindegy, hogy milyen decket építesz köré, illetve hogy mikor teszed ki, de sokszor meccset tud nyerni.
  Kicsit olyan, mint a Büntető motyogó, amiről mindig megkérdezik tőlem, hogy miért játszom, hiszen X-ből 1-szer besül, és az milyen rossz. Erre szoktam mondani, hogy ha jól játszod a lapot, akkor majdhogynem irreleváns a képesség ezen része… 🙂

 11. Fasza cikk. Jól ráéreztem a metára mezővel, csak a fele volt 5 lap 😀 Sokan ráfognak parázni nemzetin az 5 lap dominanciára. Simán elől végezhet egy jó ellenpakli.

 12. szerintem attol hogy a pakli kontroll jatekra van kihegyezve meg antikontroll hiszen kontroll paklik ellen iszonyat jol fel van szerelve.

  Bar en biztos nem fogom megprobalni meg egy darabig mert ez egy igen csak nehez paklinak tunik.

 13. Hali!

  Így egy év és 2 nagykieg után, szerintetek mi “frissíthető” lenne ezen a paklin? Lenne esély egy ilyen “antikontroll”-al, vagy a Lépéselőny más “formái” a nyerőbbek?
  Esetleg a hkkpaklik oldalon szívesen látnék egy ilyen “aktualizált” formát.
  A válaszokat, esetleges dekkötletet köszi előre is!

  Üdv. Nika

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.