Holnap Nemzeti!

Egy kis ráhangolódás a holnap kezdődő maratoni versenyre.

Holnap kezdődik az év talán legjobban várt HKK-s eseménye, a Nemzeti Bajnokság. Sokatoknak a nyár arról szólt, hogy hogyan tud felkészülni a nagy megmérettetésre, szerencsére számtalan felkészülési versenyen lehetett játszani, próbálgatni a koncepciókat. Több érdekes új pakli is megszületett az elmúlt pár hónapban, ráadásul az új Alappakli (10. kiadás) is elég jól felkavarta az állóvizet az isteni szabálynak köszönhetően. A mai cikkel egy kicsit szeretném megkönnyíteni a ráhangolódást azoknak a játékosoknak (főleg), akiknek ez lesz az első Nemzeti Bajnoksága (de azért remélem, hogy más is tud belőle építkezni majd).

1. nap – Hagyományos verseny

Ha azt remélted, hogy itt megtalálod a tutit, hogy mi az, amivel tuti a hat per négy, akkor el kell keserítselek, ez a cikk nem erről szól. Emlékszem, amikor elkezdtem versenyre járni, akkor az első évben nem sikerült megcsinálni a Nemzeti kvalifikációt, Beholderes versenyre nem jártam, arra a két kvalifikációs versenyre amire meg eljutottam elég erős mezőny gyűlt össze, esélyem sem volt szinte, hogy odaérjek a top 2 bejutó helyre. Aztán a következő évben már összejött, és emlékszem, hogy mennyire izgultam az első nap előtt, és bár ennek lassan tíz éve, de arra az érzésre még most is emlékszem, kicsit hiányzik is. Remélem, hogy akik először játszanak nemzetin hasonlót fognak érezni majd a holnapi napon! Reggel felkelsz, elmész Wekerlére, regisztrálsz, összeírod a paklilistád aztán elkezdődik a verseny, és már az első fordulóban egy olyan játékos ellen kell játszanod, aki esélyes arra, hogy ott legyen a dobogó valamelyik fokán. Aztán jobban megnézed, hogy még kik ülnek a teremben és rádöbbensz, hogy itt már nincs az, hogy szembejön egy free win. Minden egyes győzelemért keményen meg kell küzdeni, és nem szabad elkönyvelni a vereséget előre azért, mert egy nálad erősebb játékos ellen kell játszanod. Nem azt mondom, hogy a szerencsére túlságosan alapoznék, de ha A bőség zavarával játszol és sokszor kezdesz kétszer… nem akarom mese irányba vinni a sztorit, csak szeretnék rámutatni arra, hogy ha úgy állnak a csillagok bármi megtörténhet.

2. nap – Isteni szövetség

Sok év után idén nem egylapos format lesz a második napon, hanem kétszínű, ami ha jól emlékszem a játékosok szavazata alapján lett eldöntve. Az elején még sok játékostól azt hallottam viszont, hogy milyen jó lesz idén, hogy kétszínűt lehet játszani, az elmúlt hetekben pedig a teljes tanácstalanság köszönt vissza, miszerint kiszámíthatatlan, hogy mi fog szembejönni (ilyen szempontból talán az egylapos kevésbé lutri, ki tudja, jövőre lehet megint más lesz). Idén egy picit kevesebb játékos kvalifikálta magát, mint az előző években, valószínű, hogy a 7 győzelem is elég lesz a 3. napra bejutáshoz.  Itt már kőkeményen megy majd a matek, hogy kinek hány win kell a továbbjutáshoz (fix bejutáshoz, illetve a pontszerzéshez). Aztán leülsz játszani, most már kicsit bátrabban, és ugyanaz az ellenfeled, aki az első nap, nagy név, fix továbbjutás. Megkérdezed, hogy hogyan áll, és a válasz megdöbbent, 2 győzelem. Tehát még egyszer, bárkinek lehet egy rossz (vagy éppen jó) napja, bízni kell abban, hogy kijön a lépés (és a befektetett munka meghozza a gyümölcsét). Aztán eljön a nap vége, gyorsabban, ahogy azt gondolnád, és kihirdetik a top 16-ot. Megdöbbenve látod, hogy 14. helyen továbbjutottál, iszonyat jó érzés önt el. A bírói pultnál gyorsan átbeszélitek, hogy mi legyen a draft szett tiltólistája, majd irány haza.

3. nap – A draft

A draft a legélvezetesebb, egyben legnehezebb műfaj a HKK-ban. Minden draft más, hiszen (talán) nincs két egyforma booster. Reggel egy gyors névsorolvasás után leültetnek benneteket két asztalhoz, és elkezdődik a hegymenet. Nagyon fontos, hogy a draftolt készlet (AO, KM) teljes laplistájával tisztában kell lenni, mert nem lesz idő ott a helyszínen olvasgatni a lapokat. Ezen kívül nem árt tudni, hogy mi a draftmeta, melyek az erős színek és koncepciók amiket érdemes magasan pickelni. A drafton négyszínű, legalább 35 lapos paklit kell szedni majd, ami annyiban különbözik egy hagyományos paklitól, hogy ha egy lapból hatot szedtél ki, akkor berakhatod mind a hatot. Az első két napi teljesítményed alapján pontot hozol erre a napra: 1-4. 3 pont, 5-8. 2 pont, 9-12. 1 pont, 13-16. 0 pont. A legnehezebb helyzetben a 13-16. helyen továbbjutó játékosok vannak, hiszen a csoportkörben nem biztos, hogy elég a 2 győzelem a továbbjutáshoz (míg ha legalább egy pontot hozol akkor belefér az, hogy a csoportkörben egyszer kikapj). Amúgy meg Csernus Dávid mondta nagyon jól: „Tök mindegy mennyi pontot hozol, ha meg akarod nyerni a Nemzetit meg kell verni mindenkit.”

Innentől rajtad áll. Sok sikert mindenkinek a következő három napban!

Dév bácsi

3 thoughts on “Holnap Nemzeti!

  1. Nekem ez lehetett volna a második első nemzetim, de ahogy tavaly, idén sem indultam.
    Majd talán jövőre, a harmadik elsőn.

  2. Szeretném megköszönni mindenkinek a bizalmat a bejutásról.
    Köszönöm Dávidnak is a tippeket, első nemzetin sikerült a top16, első nap egy 3,5, második nap ha jól csinálom 6/6, de 6/4 is elegendő volt a bejutáshoz. A draftról nem beszélnék 😀 Gratula DK-nak, és a többieknek is természetesen.

  3. Kiraly volt. A draftrol csak igy,mint Patrik – nem beszelnek 😀 kell meg azt gyakorolni,hiaba keszultem fejben-lofaszt se ert 😀 de elegedett vagyok a top16-tal,ez volt a cel,amit egy 6/6 os masodik nap igazan szeppe tett 🙂 gratula mindenkinek! Es orulok DK gyozelmenek,szeged❤️

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.