Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Ez történt az elmúlt két hétben a tesztelésen.

A Nemzeti Bajnokság befejeztével újra elindult a tesztelés, amely mindössze 4 gyakorlati alkalmat, egy megbeszélést és egy tesztversenyt fog tartalmazni a végső lezárás előtt. Azt tudni kell, hogy mostanra a legtöbb lap már elnyerte a végső formáját, tehát erősen szűk a lista az olyan tesztlapokat tekintve, amelyek még további finomításra szorulnak. Emiatt épkézláb paklikat is egyre nehezebb összeállítani; itt személy szerint már az abszolút alsó limitnek megfelelő számú kiteszteletlen lapot szoktam használni (3×3 db.), így bár kevesebb lapnak tudom felmérni az individuális erejét, cserébe nehezebben siklok át esetleges rejtett szinergiák felett, amelyek egy mix deckben nem annyira jönnek elő.

Az elmúlt két tesztelésen az alábbi paklikkal jelentünk meg:

Első alkalom

 • Az őshangyák istene
 • Varkaudork pakli Sötét manifesztációval
 • Toborzó
 • Legfőbb káoszmester
 • Hegymélyi keltetős kalandozó pakli
 • Kontroll börtön
 • Lassan járj! + Kyorg ősmágus
 • A hét törzs főnökés gyűjtőgeneráló
 • Molluszk
 • Sokszínűség

Második alkalom

 • Raia követője
 • Elementál pakli (epikus)
 • Korlátozásos gyűjtőgeneráló
 • Lassan járj! + Kragoru familiárisa
 • Antimágikus rakshallion + Ősi rúna direktsebző
 • Motyogó (epikus)
 • „Sheran kontroll”
 • A hét törzs főnöke

Mindkét tesztelésen előkerült a gyűjtőgenerálás – nem véletlen, hiszen szerepel a listán pár koncepcióerősítő papír. Egy nagyon nagy történelmű pakliról van szó, amely rendhagyó módon saját pakliból való égetés útján tesz előnyre szert.

Meglátásom szerint a gyűjtőgenerálás anno évekkel megelőzte a korát, iszonyat nehéz volt kordában tartani, de az elmúlt év kiegészítőiben csomó ellenlapot kapott, míg végül Kyb’er érkezése szorította végleg háttérbe.

A pakli hagyományos verziója és egy víziós változata is kap majd erősítést, ehhez mutatnék most egy lapot (egyelőre még nem végleges):

Gnorrathi vérfarkas

1 VP, Leah szörny, vérfarkas, repül, 2/1

Feltámad. Kézből kijátszásakor dobj 5 lapot a paklid tetejéről a gyűjtődbe (de feltámadáskor csak 2-t).

Ezen kívül érdekességek:

 • A jelenlegi álláspont szerint 8 epikus fog megjelenni, amelyek nagy része olyan etnikumokhoz fog érkezni, melyeknek eddig semmilyen formában nem volt narancs lapjuk. Ezt én személy szerint egy picit sokallom, egyrészt nagyon rontja a kiegészítő draftolhatóságát és a sealed élményt, másrészt rázúdít az amúgy is soktényezős metára még 8 potenciális résztvevőt.
 • Tervben van, hogy ismét tartalmazni fog a kiegészítő foilos lapokat, de előfordulhat, hogy csak a ritka lapokat érinti, és azokat is csökkentett előfordulással.

Jövő héten folytatjuk!

Szatmári Bálint

46 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. A 8 epikus az szerintem is veszélyes kicsit. Mint ahogy az egész irányt is annak tartom továbbra is.

  Az eleinte full lesajnált Zuon kb. instant elkezdett jó eredményeket elérni, amint végre elkezdtek vele foglalkozni, most a Káoszmester is hasonló cipőben jár. Ezeknél az ötlapos deckeknél nagyon szűk a határ a “pont jó” és a “túl erős” között, és ilyen mennyiség mellett csak idő kérdése, hogy mikor jön egy, ami tényleg broken lesz. Sőt, simán el tudom képzelni, hogy a már megjelent epikusok között is van olyan, ami valójában a broken, csak túl sokszereplős a meta (és túl kicsi a minta) ahhoz, hogy ez kiderüljön.

 2. Az Epikusokat tekintve pedig osztozom az aggodalomban.Egyszerűen esély sincs ilyen mennyiség mellett érdemben kijönnie egy egy követő erejének és mire esetleg épp kipörögne az igazi ereje már ki is jött a köv kieg amiben meg az adott követővel egy túl erős kombinációt alkotó lap. Persze ez egy vezetői döntés, hogy miképp akarjuk tovább vinni a játékot,de érzek benne veszély forrást.

 3. Minek egy újabb faj? – elementálok
  A 8 epikus biztos szükséges?
  Mi az oka a foil csökkenésnek?

 4. Mivel a lista meg tobb lapot tartalmaz valamivel, mint amennyi vegul kiadasra kerul, most dolgozunk a veglegesitesen. Jelen tervek szerint az epikusok szama 8-rol 6-ra csokken (tobb olyan is lesz kozte, amilyen koveto nem volt meg).

  Ettol fuggetlenul: azt, hogy a HKK-ban van sok eros, es sok ‘potencialisan eros’ koncepcio, a jatek egyik legnagyobb erossegenek gondolom. Amikor valaki elohuz pl. egy Zuont vagy egy kodos Bortont, es eredmenyeket er el vele (plane, ha minel tobb ‘szokatlan’ lapot hasznal), az ‘unnep’ a jatekosnak es a jateknak (kisebb unnep azoknak, akiket elpahol 🙂 ). Veszelyes, persze, de megeri a kockazatot, hogy ne szurkuljon/unalmasodjon el a jatek – legyen min agyalni a jatekosoknak a ‘jol bevalt’ koncepciokon, a netdeckelesen tul is.

 5. @Balage

  Egyet ne felejts el azért: ha túl széles a meta, az se jó. Lásd a kétszínű versenyt, ahol kb mindig más nyert felkészülés során, sorsolásfüggő volt az egész és pont emiatt esélyes, hogy jövőre leváltjuk (jelenlegi visszhangok alapján ezt tippelem).

  Epikusok: DK+1, borzalmas a mező hagyin (az átkozott pláne), legalább lesz ami visszahozza a metába. 6 sztem elég.

  “…érkezése szorította végleg háttérbe.” —>ezzel viszont nem értek egyet. A gyűjtőgen nagyon erős most is, nem véletlen generálta be magát Patrik a 3. napra, csak relatíve kevés embernek szimpatikus a koncepció, így a mintaszám is alacsony.

  Ez a vérfarkas meg marha erős…amivel amúgy nincs bajom, ha kiadtok aranymetszéshez hasonló semmibe counterelésekből többet (mert jelenleg a counterek majdnem semmit nem érnek ellene, a perma semmizések a dérfarkas miatt nem fix megoldások, a semmibe lövések meg olyan dolgok, hogy ha generált ez a gnorrathi már ötöt, akkor durva laphátrányban vagyunk, ha őt magát a semmibe lőjük és kb kikaptunk).

  Amúgy side után nem olyan rossz élmény játszani a gen ellen, csak érkezzenek ellenlapok is.

 6. @Ács Domonkos: Ha te is adnál ki játékkártyákat, tudnád, hogy az elő farkas után még van esély, még esetleg a harmadik után is, de ha már kiadtál négy farkast, akkor nem tudsz leállni a kiadásukkal, egyszerűen nem megy, függőséget okoz. Erős farkasok vannak és lesznek is, ez ez évi 2 kieg árnyoldala, így évi 2 erős farkas gatrantált! :DDD

 7. @Domi

  A ‘tul szeles meta’-ra van ugye a side, az (is) a dolgunk, hogy jol hasznalhato side lapokat adjunk ki, es akkora legyen a side merete, amivel (persze nagyon alapos metaelemzessel + side-osszerakassal) at tudod billenteni a %-odat 50 alol 50 fole barmilyen meta pakli ellen.
  (vagy kockaztatsz, hogy ‘hatha nem jon szembe’, de legyen mas opciod is, ne csak a kockaztatas)

 8. Balázs! Ezzel csak az a baj, hogy a side lapok eltolódnak két irányba. Vagy csak egyvalamire jók, de azzal egy egész koncepciót próbálunk kezelni (pl.: Kyb’er, térfixáló), vagy fixen be kell tenni szinte minden side-ba, mivel annyira univerzálisak (pl. nekronsárkány minden törhető követős deck side-jába, ami nem használja alapból).
  Nem nagyon látok más utat, mivel minél szélesebb a meta, annál szűkebb a side-méret. Egy ideig nagyon jó, hogy tarka a meta, de egy idő után átesik a másik oldalra, és kezelhetetlenné, tervezhetetlenné teszi az adott formátumot, és választható koncepciókat. Ez azért probléma, mert lutrivá teszi a várható matchupokat, és igy a versenyeredményt is.

 9. Akartam írni egy hosszú kommentet, de megint az lenne, hogy én csak egy deckkel játszom, és nem releváns emiatt a kommentem.
  De halkan megjegyezném, hogy szerintem az “ingyen kikeresem és megöltem a koncepciót” még mindig nem megoldás…A farkasos gyüjtőgen a leggyorsabb, ezért is kellett a kyber, amit én megértek. De szerintem inkorrekt full ingyen, hátrány nélkül, plusz lapelőnnyel (x+1 kikeresett) lappal megölni az egész koncepciót… manapság van azért jópár lap, ami side képességből semmiz.
  Tapasztalatból mondom, és aki játszik a decckel tudja, hogy a kyb-er side-ban = 30 lap sideból kb be, vagy imádkozni ahhoz,akiben hiszel, Gandhi, Jézus, Jehova, Sátán – hogy behúzd a Gomakot, aztán kitudd dobatni, aztán állj neki nyerni. Persze ha nem kánterelik le 🙂

 10. @Balage

  persze és ez működik is egy szintig, de egy idő után már nem lesz elég a 30 lapos side, annyi minden jöhet szembe.

  Közben leírták előttem ezt bővebben.

  Patrik +1 amúgy, ezek a szélsőséges lapok nem biztos, hogy jó ötletek, sztem jó az, ha van egyfajta adok-kapok és nem egyből győzelem.

 11. @Janos

  Vannak azert tobb pakli ellen jo side-lapok is, pl. osmagias + Bilincs + Tabori ado ellen is jo, Semmizes + kb. barmi ellen tudsz valasztani (ha akarsz meg Kyber melle mast is 🙂 ), lenyes paklik ellen jo, stb.

  Nyilvan a ‘tul tarka’ meta sem jo (a ‘tul’ szo pont ezt jelenti 🙂 ), kerdes, hany versenypakli lenne optimalis hagyin… amikor huzamosabban 3 volt, az komoly (sztem jogos) sirashoz vezetett.

  Ha ‘nem figyeluk oda’ a lapkeszitesnel/tesztelesnel, akkor magatol a meta szukul lefele, 3-4 (rossz esetben akar 1!) valodi Tier 1 paklira – ahhoz kulon sok odafigyeles es egy adag szerencse is kell (meg persze a jatekosok vallalkozokedve!), hogy akar 7-8 igazi Tier 1 versenypakli is megeljen egymas mellett.

 12. @Patrik:

  Igen, az “ingyen kikeresem és megöltem a koncepciót” szerintem sem szerencses, azt hiszem, Kyberen kivul talan ilyen nincs is tobb – ha rajtam mulik, nem is lesz. Inkabb legyen akkor tobb, eros side lap – kelljen azert azt is behuzni.

  (Azert ahogy lattam, van esely korbejatszani Kybert is, de elismerem, nagyon durvan kordaban tartja a gyujtogent. A tesztelok “megfurtak” a gyujtobe kigeneralhato es igen olcson keresest counterelo lapot, de azert javulni fog a helyzet kicsit az uj kieggel.)

 13. Tény, hogy kyber erős, mondhatni koncepció ellenes lap. Azonban össze lehetett rakni ezeket a gyujtogeneket úgy, hogy a kyber inkább a gyűjtőbe kerüljön mintsem az asztalra…

 14. @Balage

  Mégis, hogy? A gyüjtőgennek van kikereshető lapja, ami megfogja a semmizést? Proaktívan a zajos léptek, ködszita, gomak a legerősebb ami megoldja, de az is laphátránnyal. Vagy be kell őket húzni, vagy esetleg a Termetes vizikígyó, ami a hasznositást fogja meg. A kyb-er instant, azonnal, hatékonyan fogja meg a gyüjtőgenezést, de úgy, hogy utána ha nem tudod ledermeszteni, (dérfarkas), akkor mehetsz diktálni. 🙂

  Legyen erre is megoldás, emberek.

 15. Rengeteg megoldás van a Kyberre… igen ezeket be kell húzni vagy be kell generálni, mielőtt megérkezne, DE az nem megoldás és nem is lesz megoldás, hogy kikereshető lapot csinálunk ez ellen… ez egy elvetélt és nevetséges ötlet. Ideje észrevenni, hogy az önmagukat kikereső lapok generálják mindig a problémát (Fókuszálás, Veszettség (már nem nyilván)..).
  Ettől függetlenül nem támogattam a Kybert és semmilyne hasonló koncepció gyilkos lapot sem.

 16. Szerintem is veszélyes ez az epikus vonal, bár mint azt olvastuk, olyan etnikumokat támogatnak majd amelyeknek nem volt követőjük, szóval jön majd pl. egy pegazus követő, amiből ahány lap annyi féle szín, meg egy a 0 szinergiával rendelkező lovasokhoz, meg még pár hasonló, és a 8-ból 6-ot kb. kukázhatunk is.

 17. már a kyber előtt is bilinccsel tolta a legsikeresebb gyűjtőgen verzió (Bagharé), szóval nem értem miért lenne a kyber probléma, wow , kijött egy lap ami a legbrokenebb decket okosabb pakliépítésre kényszeríti.

  mi lenne ha inkább erősítenénk több koncepciót versenyszintre? Van kb. 30 B-tier deck

  szerintem ebbe a “fúúúj gyűjtőgen” cuccban van egy adag mentalitás-probléma is. Nem egyszer hallottam már, hogy ahelyett hogy azt mondaná valaki hogy “nahát erre a lapra nem számítottam, jó ötlet volt betenni, gg” inkább azt mondja “a kurva anyád hogy van erre is egy jagumirod”. A gyűjtőgentől nem fun kikapni, ennyi. de a versenyt nem funra játszod. Nyerési esélye meg van ugyanennyi egy másik decknek is. csak az nem kavar ekkora vizet.

 18. Hali,

  Az epikusok száma kissé soknak hat valóban, de ha a Káoszmester másik 2 verziója is benne van ebben a 8-ban akkor az máris csak 6. Kíváncsi vagyok mely etnikumok kapnak epikust.

  A Kyb’er-es vitába pedig muszáj belefolynom. 😀
  Az a lap az én oldalamról is kényszer hatására született. Én nem ezt akartam, nem is tartom többnek egy kényszermegoldásnál, amire akkor már hatalmas szükség volt.
  Továbbra is vallom, hogy a gyűjtőgennel egyetlen probléma van, az hogy a többi lapelőnytermelő mechanizmussal (húzás/keresés) ellentétben nincs letiltó szabálylapja (börtön/bilincs). Egyszerűen nem kell attól félnie a gyűjtőgenes játékosnak, hogy jön egy ellentétes szabálylap és nem működik a kombó. Nyugodt szívvel választhatja ki a legundorítóbb korlátozó szabálylapokat (börtön, bilincs, járj, korlátozás) vagy legfőbb követős felállásokat, amik mellett egy akármilyen másik kombódekk azonnal beleáll a talajba és vígan eljátszadozik.
  Na ez a probléma.
  Ha a gyűjtőgen mellé nem lehetne nyugodt szívvel odatenni a bilincs/börtön/korlátozás/járj valamelyikét mert félni kéne egy olyan szabálylaptól ami tiltja a gyűjtőt (a feltámadó lények és víziók miatt nem elég a generálást szabályozni), mint olyat nem lenne semmiféle probléma.
  Nem véletlenül játszotta pl. a dal dekk a rúnát. Mert rúna nélkül kikap fixen a bilincstől. A gyűjtőgenes pakliknak nincs természetes ellenfele, nem kell sem rugalmasan paklit építenie sem pedig kockázatot vállalnia.
  Hozzátenném ehhez azt is, hogy az idő előrehaladtával a gyűjtő, mint erőforrás sokkal durvábban erősödött, mint akár a keresés, akár a húzás. Rengeteg visszavétel, feltámadó lények, víziók és gyűjtőből működő effektek. Gyakorlatilag nincs már egy olyan pakli se, ami ne használná legalább egy kicsit a gyűjtőt erőforrásként.

  Az én eredeti ötletem a Kyb’er helyett egy ilyesmi lett volna:

  “Ateizmus
  szabálylap
  Nincs gyűjtő.
  A bárhonnan gyűjtőbe kerülő lapok ehelyett azonnal a semmibe kerülnek.
  “A halál után csak a semmi vár.”


  Ezt a verziót keveselték, akkor javasoltam rá ezt a kiegészítést: “Minden kártya mindenhol (asztal, kéz, pakli) és minden szempontból színtelennek számít.”
  Így se volt jó.

  Viszont amíg valami ilyen nem lesz, addig csak a folyamatos egymásra licitálás a vadabbnál vadabb és gyorsabbnál gyorsabb kombók, illetve az egyre durvább ellenlapok folyamatosan erősödő spirálja marad.

  Üdv: Kyb

 19. HD-re irom, csak a rend kedveert: fel sem merult, hogy _kikeresheto_ lapot csinalnank Kyber ellen. (vagy ugy egyaltalan, 1 ilyen volt a listan, de hamar eliminaltuk).

  A gyujtobe _kigeneralhato_ es onnan mukodo counterekrol van szo, ilyen van is, lesz is (ha igaz, fog kijonni egy egesz jo), es egy ilyen volt az is, ami jelenleg kiherelt/kihagyodik (Fec kisertete – szivargas! 🙂 ).

 20. Tudom Balázs. De előtte írták, hogy a gyűjtőgennek nincsen ilyen lapja. Csak arra reflektáltam.

 21. Ez a farkasos probléma kezelhető lett volna kyber nélkül is, de akkor be kellett volna vállalni legalább egy NEF-et (ravasz vérfarkas) meg visszafogni a gyüjtőgen-es lapokat nomeg a feltámadást. Mert így, hogy továbbra is jönnek a gyüjtőgenes lapok egyre durvább semmizések kellenek és oda jutunk, hogy a szolidabb gyűjtő játék a háttérbe szorul: vagy valaki állatba tolja 30 generálással vagy sehogy. Ezért dühítő, hogy még mindig jönnek ki egyre erősebb gyüjtőgenes lapok.

 22. Hány új farkas támad fel a Geminából? Egy se. Vajon miért?
  A teknősök antimágiáznak, az ében íjászok lövöldöznek, a nekromanták ÉP-t csökkentenek, a farkasok meg feltámadnak. Ne vegyük már el a fantasy feelinget.
  A Gnorrathi feltámad, meg nem is. Ha feltámadáskor is 5-öt gyüjtőzne, aztmondanám vegyétek le a listáról, túl broken. De 2 lap az nem sok, tekintve, hogy egy Totyi motyi, vagy patkány dobat 2-t

  @Szabolcs, megint ott tartunk, hogy az a szabálylap 1 pakli ellen lett volna jó. A csontangyal legalább berakható side-ba, de senki nem játszana azzal a szabálylappal, mert 30-ból 1 ember elhozza egy versenyre a gent. Nem éri meg a kockázatot…viszont az angyal túl broken lett, szvsz.

  Ebből megint az lesz, hogy átállás lesz bilincsre, mert a mostani dungeonos versenyre vittem pl egy homokórás kombót, ami amúgy egyszer esett be, kettőt azzal nyertem, hogy a vizikígyó kb. szétütötte az ellenfelet.

  Ha kaptam egy kyb’er-t, instant bukó volt. Ez a nem mindegy, hogy hosszú fázisokon keresztül nyered meg a játékot mindgame miatt, mint egy kontrollosabb paklinál, vagy megölsz egy kombópaklit egy lappal. Tegyük fel, hogy kiadtok egy nemgyakori lapot, amire az van írva, pl “: ha ellenfeled 5 lappal kezdte a játékot, keresd elő, majd nem lehet rá reagálni, és dobja el a kezét”. Ebből a szemszögből egyenértékű az angyal is, mert a kézben fogott lapok nem több 3-4-nél, az első generálásnál pedig átlagban 3 lap esik be. Erre egy rákeresett Kyber azt csinálja, hogy visszadobja a deckembe, ami meg véletlen maradt a gyüjtőmben, haszontalan, mert fixen a dérfarkas oldja meg gyüjtőből, az pedig mindig visszakeverődik.
  A kézben fogott lapok ugyebár nem szokott 3-nál több lenni, de ha a deck 60-70%-a generálás, akkor fixen 1,5 lap azt csinálja, ami szintén blank, főleg, hogy neki a fent említett X+1 lapból sikerült megoldani a deckemet.

  Viszont Szabó Krisz kommentjére reagálva, érdekelne, hogy Ő hogy látja, hogy sikerülne hogy a gyüjtőben landoljon.

 23. @Patrik: ezért írtam, hogy nem kellett volna kiadni a kybert, nerfelni kellett volna a ravaszt és szolidabb pályára terelni a farkasokat, mert a mostani helyzet az az, hogy a kiadó úgy viselkedik mint egy szűzlány, aki akarja is meg nem is: kiadja a kybert meg erősíti is a koncepciót, ennek így mi értelme? Lenne helye a koncepciónak, de ez így nem működik, hogy egyrészről egyre erősebb semmizések, ezzel párhuzamosan pedig egyre erősebb generálások jönnek ki. Mert így az egyre erősebb semmizéseknek olyan koncepciók is áldozatul esnek, mint a köd, ami egyáltalán nem generál gyüjtőt, de az egyre erősebb semmizős side-lapok lassan megölik.

 24. @Patrik

  Azért kevésnek sem mondanám azt a generálást. 5 alapból már nagyon sok, 2 úgy, hogy feltámad (a totyit megérte megfogni, ezt nem) bőven erős.

  Lehet picit durva alap és egy 4-1 felállás jobb lenne, de ez csak a gyakorlatban fog elválni.

  @Kyb

  Tényleg gyengusz az a szablap, de lehet szüksége lenne rá a metának egy erősebb változatban. Mondjuk 5 lappal kezdesz, de -2 ÉP-ről? Így ha továbbra is fontos az ÉP (járj ellen meg követőt lőni), akkor életenergiázna a kontroll, ha inkább a gentől tart, akkor az ateizmust játszana. (vagy késleltetett hatás: 3 húzz egy lapot, nem tudom, ezt is nyilván tesztelni kéne, de szerintem az alapötlet nem rossz, és az általam felvetett buffokkal kiegészülve lehetne helye a játékban).

  @Marci

  +1, egy Ravasz nerf is lehet elég lenne (és tényleg nem látom át, hogy ez a párhuzamos erősítés hova vezet…ha mindenképp, akkor a korábban említett semmibe counterelések számát lehetne növelni talán)

 25. @Domi: nekem az a bajom, hogy az ilyen lapok mellett, ahogy írod is már minden kánternek a semmibe kell kánterelnie, minden leszedésnek a semmibe kell lőnie, minden lapnak durva semmizős side képesség kell, ezzel pedig a “szolidabban” gyüjtőt használó deckek is mennek a levesbe. Mi értelme ennek?

 26. Visszatérve az alapkérdésre… Szerintem nem “jól használható side-lapokat” kell kiadni, hanem az adott koncepcióba jól illeszthető lapokat jó side képességekkel. Ez sokkal jobb irány, mint a durva, egy-egy koncepció ellen nagyon erős, de alapból sehova se játszott side lapok, és az általános, minden ellen jó side-lapok fejlesztési iránya.
  Ha ezek a spéci lapok a jó side-képességük miatt beférnek majd más paklik side-jaiba is, esetleg a saját paklijukban már alapból is játszva lesznek, az lenne a legjobb.

 27. @János: Az én kérdésem továbbra is az, hogy minek folyamatosan erős lapokat adni egy olyan koncepciónak, ami csak úgy tartható kordában, ha szórni kell hozzá a semmizős side képességeket? Mert ennek a versengésnek a vesztese pont a kicsit gyüjtőt használó koncepciók lesznek.

  A side képességekkel meg az is a gond, hogy hagyin még elég jól összejön elég használható lap semmizéssel, persze csak ha good stuff vagy, de minél korlátozottabb a format annyival nehezebben találsz koncepciós semmizős lapot. Nem is értem miért csodálkozik mindenki, hogy az 5 lapos kontroll dominál.

 28. Azért amit Marci ír annak van némi igazság alapja… Én amúgy sosem értettem, hogy a feltámadást miért ne lehetne korlátozni, úgy, mint a víziókat, hogy ugyanaz a lap csak körönként egyszer támadhat fel… Úgy gondolom evvel egy-két probléma kiküszöbölhető lenne.

 29. Ki beszélt itt gyűjtőgenről? Én általánosságban beszéltem erről a problémáról. Ahogy a Veszettség kizárólag a drágitás, a kyb’er a gyűjtőgen ellen jött ki, ez nem jó irány. A másik véglet az NTI, ami kb minden pakli side-jában ott figyel. ez se jó. A kettő közt egy harmadik megoldást javasoltam. Általánosságban. Mindezt azért, mert Balázs azt irt fent, hogy az a megoldás hogy “jűl használható side lapokat” kell kiadni.

 30. Janos:

  teljesen igazad van, az ilyen lapok (eros es/vagy koncepcioban alapbol jatszhato lapok, amiknek side kepessege is van) is nagyon fontosak. Rengeteg ilyet keszitunk is, pl. Semmizes ugyben (Unalomuzo, Komposztalas, NTI Semmibe lo – megj: az NTI alapbol van ott mindenutt, nem sidebol – stbstb) ill. osmagias (ami ugye dragitas elleni side) jo lap is rengeteg van. Bilincs ellen kis tulzassal minden eros lap side, ami nem huz (lopasok, helyszinek, visszavevesek, stb.).
  Tudatosan torekszunk arra is, hogy minden ertelmes koncepcionak legyen legalabb 1-2 hasznalhato osmagias ill. Semmizo lapja (esetleg meg gyogyulas a hordak ellen).

  Emellett szerintem van letjogosultsaga kimondottan side-jellegu lapoknak is, mar a HKK kezdetetol fogva keszitunk ilyeneket, jelenleg a Kyber mellett az Osmagikus terfixalo ill. az Istentelen ilyen “metaban szembejoheto paklik ellen kimondottan eros side-lap” ill. erdekes modon a Csabito papnot hasznaljak meg nagyon sokan side lapkent. A side-ok tovabbi resze altalaban az altalad is emlitett tobbfunckios, “amugy is eros” lapokbol all. Fontos, hogy a kimondottan side jellegu lapok is jol be legyenek love a “de jo hogy beraktam a side-ba es behuztam, javulnak az eselyeim”-ig, de nem a “haha, csomagolhatsz!” -ig.

  A “jol hasznalhato side lapok”-ba valoban bele kell erteni a “jol hasznalhato side kepessegekkel rendelkezo, es amugy is jo” lapokat is.

  A Kybert sem erzem teljesen elbaltazott dolognak. Onmagaban meg az sem dramai, hogy van _nehany_ onmagat elokereso lap a HKK-ban (pl. Sivaraval, plane a Szekercevel sok baj nincs). A Kyber pont egy picit tul eros lett sztem – de azert nem “csak Gomak + Derfarkas + imadsag” van ellene, tobbszor lattam mar koruljatszani egy korben 2x generalva gyujtot.
  Mindenesetre en most 1-3 evig (amig ki nem kopnak a mostaniak) nem adnek ki onmagat elokereso lapot (kiveve persze, ha iszonyat nagy szukseg lenne ra, es nem latjuk narancs lappal megoldhatonak – amugy a “leulunk, es a narancs lap alapjan eldolt a meccs” a legtobb jatekos szamara nem szimpatikus).

 31. @Marci

  igen, az a legkevésbé jó ötlet valszeg. El kéne vinni a gyűjtőgent egy olyan irányba, ahol nem végtelennel nyer, hanem lapelőnnyel (és hogy lehordáz vagy lekontrollál onnan az már mindegy, de ha utóbbi lehetne, akkor még én is geneznék :D), mert az interaktívabb játékot jelent (megoldom-e a lapelőnyt csináló generáló lapjait vagy semi).

  Ravasz nerf/tiltás (plusz kumm szim ha kell vagy a többi ilyen végtelent összehozó lapot) és kyber tiltás hozhatná el.

 32. Nehogymár sirassuk a gyűjtőgent. Aki “buta” paklival játszik ne csodálkozzon, hogy “bután” verik el…

  Ez a farkas amit most akartok kiadni például szerintem egyáltalán nem hiányzik a játéknak…

  Azt is együk észre, hogy fehér színnel kell játszani, h beszájdolhassuk és meg lehet fogni, le lehet szedni, stb. stb.

  És végül, ha nagyon félsz a kybertől lehet bilincsezni is…

  Epikusokkal énis vigyáznék, mert üde színfolt, de 1-2 lap vagy kombó beesik és egyből lehet majd tiltani, ill. megy majd a sírás rívás. A káoszmester különösen nagyon veszélyes ebből a szempontból, már most a 2-3 használható lappal is simán versenyerős, mi lesz ha még jönnek ki újabbak…

 33. te begenerálod a gyűjtőbe a lapokat, én előkeresem a Kybert, utána megint te cselekszel, ilyenkor már általában valami durva dolog jön 🙂 főleg hogy a gyűjtőbe bekerülhet olyasmi is, ami a Kybert szépen lekántereli (különösképp az év végi kieg megjelenése után :))

 34. A 8 epikust én is soknak vélem. A draftokon nagy fejfájás lesz vele. DE annak viszont örülök hogy a metába egyre több és több pakli fog tudni részt venni. Minél több a használható pakli, annál izgalmasabb a verseny. Az meg hogy nem lehet minden ellen sideolni, nos ez van. Én speciel utáltam azt, amikor az életenergiának konkrétan csak a járj és a zarknod ellen kellett készülnie, mert minden mást elpicsázott. Legyen csak olyan a meta, mint egy jóféle sokszín deck!

 35. Az embernek a kedvét elveszitek az egész jàtéktól ennyi sírással 😀 mindenki okosabb mint a kiadó

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.