Vendégcikk – Skydraft-dilemma: így draftoltam a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozón

Szabó András a válogatós versenyen szerzett élményekről.

Amikor az ember nekiáll egy draftnak, mindig gondolkodik a stratégián, mik a koncepciók, mik a lehetőségek, mit érdemes szedni. Megnézi, mik a legerősebb színek, melyek a legerősebb gyakori, nem gyakori lapok, vagyis miből érdemes játszani. És ilyenkor azért mindig felmerül a skydraft-dilemma is. Illetve általában nem ilyenkor, hanem sokkal inkább az éles draft közben. Ha találunk egy prémium kategóriás, nagyon értékes lapot, ami azonban drafton nem olyan erős, vagy a koncepciónkba már nem illeszkedik, mit tegyünk? Hagyjuk? Vagy szedjük ki? A Találkozó előtti napon ezen komolyan gondolkodtam. Ugyebár most újrakezdőnként a challenge-szabályaim miatt nincs komolyabb anyagi keretem, és a gyűjteményem csereszekciója is megcsappant, hogy a Találkozó mindkét napjára tudjak egy értelmes decket összerakni. Ez egyébként nem sikerült rosszul. Az első napon 5., a másodikon 6. helyet értem el, azonban szerencsétlenségemre mindkét nap 1-2. helyezettje a másik napon 7-9. hely környékén volt, vagyis megelőztek engem, így csak a 7. helyen sikerült a továbbjutás. Tehát 0 plusz ponttal mentem tovább. Így óhatatlanul felmerült bennem, hogy nem kéne-e inkább ritkákkal megszednem magam és kicsit elengedni a versenyt? Általában nem csinálom ezt, és ennek már lett két nagyon szép eredménye. Kaposváron egy 2 Világégés + 1 Mágusok alkonya draftot úgy nyertem meg, hogy a paklimban egy ritka lap sem volt, a 2015-ös vigaszdrafton meg 2, külön-külön (akkor) 200 Ft-os ritka lappal sikerült nyernem. Most azonban picit más a helyzet, és nem akartam úgy járni, mint a tavalyi nemzetin, hogy végül 0 ponttal és nem is túl erős ritkákkal zárom a Bajnokságot.

Mindazonáltal úgy éreztem, ezen ráérek gondolkodni. A korábbi draftok alapján már tudtam, hogy kb. mik az életképes koncepciók (2 Alanori Olimpiából és 1 Kreátor műhelyéből kellett draftolni – a szerk.). Egyszer összeraktam tűzpaklit, az egész jól sikerült, egyszer villámokat, az nem igazán, de ott vannak a jéglapok is, azokban nem igazán éreztem a potenciált. Esetleg valami egyszerűbb KF-es vonulatot is össze lehet szedni, illetve a zanszilánkokban is lehet erő. Ami nehézzé teszi a draftot, hogy itt már a koncepciós lapok is univerzálisabbak, mint a régi kiegeknél, fel kell pl. arra készülni, hogy a főnixes kék lapokból nem lesz minden a miénk, mert azok önmagukban is erősek. Ezekkel a gondolatokkal ültem az asztalhoz. A Találkozón hatos asztalok vannak, tőlem balra Aranyi Ákos, jobbra Varga Krisztián ült, rajtuk kívül Malárcsik Gábor, Moschnitzka Ádám és Schróth Dániel volt még az asztalunknál.

És már el is kezdődött a draft, szokás szerint egy Alanori Olimpiával, ami rögtön alaposan elgondolkodtatott. A két ritka ugyanis egy Exterminálás és egy Főnix születik volt. Körbenéztem a gyngy-ken, de eléggé középszerűek voltak, egyértelműnek tűnt, hogy a 2 ritkából lesz valamelyik. De melyik? Óriási dilemma volt. Az Exterminálás előnye, hogy permanenst szed le, nem csak lényt, ráadásul életkioltással, ősmágiás, Semmibe lő, és még semmiz is. A Főnix születik ezzel szemben konfigurálható, és az a lény, amit ad, óriási előnyt jelenthet. Ezenkívül a színe is jobb, igaz, hogy a kékre valószínűleg sokan mennek rá, a barnával meg talán húzható valami váratlan. És hát óhatatlanul előjön a skydraft dilemma, az Exterminálás mégiscsak egy több ezer forintos ritka lap. Utolsó pillanatokig gondolkodtam, végül a barna leszedés mellett döntöttem, talán jó lehet, ha az elején rámegyek egy nem annyira népszerű színre.

A második pickben az volt az érdekes, hogy mindkét ritka benn maradt, egy ngy lap hiányzott, ebből az volt az érzésem, hogy Ákos az egyik nerfelt kék lapot (Bubu, Kékvérű oroszlán) szedte ki. Az egyik egy piros ork volt, nagyon nem indította be a fantáziámat, a másik viszont egy Előny a Semmiből, amit már érdemes ízlelgetni. Ugyanis ingyen ad 1 manát, és 2 lapot, amiből egyet rögtön felhúzunk. Az, hogy az első körben nem tehető ki, itt nem olyan nagy baj, a 2 nekron miatt jobban izgultam, 35 lapos paklinál ebben van rizikó. De ezzel együtt úgy gondoltam, hogy ha már lúd, legyen kövér, legyen ez. A harmadik pickem volt talán az első komolyabb hibám. Ebben a deckben még volt egy ritka, konkrétan egy Karimon. De volt még benne egy Zanpók is. Szemernyi kétségem sem volt, hogy ezek közül fogok egyet választani. De melyiket? Egy újabb ritkát? A Karimon ritkaértéke azért nem olyan nagy, ráadásul nagyon drága, az első körökben kb. sansztalan. Végül emiatt döntöttem a Zanpók mellett, utólag azt mondom, hogy rosszul, mert a Karimon körmegszakítós képessége nagyon durva, és ebben a kissé lassabb környezetben simán ki lehet maxolni a Karimont, végül Varga Krisznek ez egy kulcslapja lett. A negyedik lapom egy Ryuku őrtorony volt, ezen nem gondolkodtam, zanszilánk, olcsó, cantrip leszedés. Ötödik picknek kicsit meglepődtem, hogy egy Quwargya még benn maradt, a lopás értékes ebben a környezetben, azonnal ki is szedtem. A hatodik kieget ekkor még nem igazán éreztem, kiszedtem belőle egy Erős gyengéjét, az sosem jön rosszul. A visszaérkezett első kiegészítőből természetesen eltűnt a Főnix születik, ezen meg sem lepődtem. Nehezen tudtam dönteni, hogy mi legyen, végülis úgy gondoltam, kiszedek egy Kimerülést, elég erős lap, 0-s leszedés, és elvileg van még egy színem. Aztán a következő lap megváltoztatta az elképzeléseimet. Egy Kyb’er a csontangyal benn maradt. Ezen egy picit meglepődtem. A fehér nem túl erős szín, de ennek ellenére nem gondoltam volna, hogy ez még 8. lapnak megmarad… és emlékeztem, hogy a 9. pakliban is volt egy …lehet meg kéne próbálni a fehér színt? Azért ezek a Kyb’erek nagyon erős gyógyító lapok és az újrahasznosításuk elhúzódó meccsen nagyon durva lehet. Toljuk neki! Kiszedtem, majd megláttam a következő kiegben is egyet, az is kijött. Ezután a következő 2 kiegben kijött 1-1 Erős gyengéje, úgy tűnt, a barnát ekkor még tényleg nem nagyon találta meg senki, majd egy Ch’oladan vírusmutációval zártam le a 2. kört. A harmadik körben már nehéz volt jó lapokat találni. Kiszedtem még 1-1 Tilretas álmát és Szellemcsarnokát, hátha jó lesz, ezenkívül pickeltem 2 Szent célt is a vége fele. Nem tartom erős lapnak, szerintem ma már nagyon erőltetetten termel lapot. Azonban a Kreátor műhelyéből tudok majd Kőkoponyákat és Gnómanókat szedni és azért azokat érdemes lehet semlegesítés után beáldozni. A végére úgy éreztem, hogy sikerült szednem jópár értelmes lapot:

 • 3 Az erős gyengéje
 • 2 Szent cél
 • 2 Kyb’er a csontangyal
 • 1 Exterminálás
 • 1 Előny a Semmiből
 • 1 Ch’oladan vírusmutáció
 • 1 Tilretas álma
 • 1 Tilretas szellemcsarnoka
 • 1 Ryuku őrtorony
 • 1 Quwargya
 • 1 Zanpók

Kb. ezt a 15-öt éreztem értelmes lapnak, ami nem olyan rossz.

De már jön is a Kreátor műhelye. A két ritkám közül az egyik olyan spoiler volt, hogy már el is felejtettem. A másik azonban egy Becsület helyreállítása. Ezen már érdemes elgondolkodni, a fehéret használom, egyes counter, AM:0, védekezés, igaz, ott a nekronköltség. Megnéztem a többi lapot, de ennél nem éreztem erősebet, így ki is szedtem. A második lapom olyan kiegből volt, amivel ekkor még igazából nem tudtam, mit akarok kezdeni. Az egyetlen értelmesnek látszó lap egy Gnómanó lett. A harmadik kieg a lila szekciót jelentette, ugyanis volt benne egy Lélekharang. Tudtam, hogyha a semlegesítésre akarok rámenni, akkor ezeket a lényeket akár a Harangnak is jó lehet beáldozni, tehát nem egy elvetendő lap. Ugyanakkor egy Xenó életvadász is bővítette a csomag repertoárját. Ezt egyértelműen erősebbnek és univerzálisabbnak ítéltem meg, így kis is szedtem. A negyedik kiegnél picit meglepődtem, ugyanis rámmosolygott egy Ts’oolzan, a begyűjtő. Nagyon komoly meccsfordító lap, ráadásul már van egy éjfattyam, amiből biogenezisek lehetnek, amik felgyorsíthatják a kitételét. Hasznosnak éreztem, ki is szedtem. Az ötödik kiegben találtam egy Mérges gázt, ami a szokásos vízió-dilemmát hozta. Egyet mindenképpen akartam ebből a lapból, de emlékeztem, hogy láttam már korábban az első 3 kieg valamelyikében. Ha most kiszedem, lehet, hogy később találok egy másikat, és kár volt. Ha nem szedem ki, lehet nélküle maradok. És arra emlékeztem, hogy volt abban a kiegben még egy semlegesítő orgling, ami azért nem gyenge. Végül nem akartam kockáztatni, kiszedtem, utóbb kiderült, kár volt, mert a másik eljutott hozzám még egyszer. A hatodik kiegből egy Földet rá! volt a lapom, az sosem árt. A hetedik kiegből visszakaptam az eredetit egy Gnómanóval, ezen nem sokat gondolkodtam, majd egy Mindenevő őshangyát is ki tudtam fogni (talán itt volt még egy Mérges gáz), ezután nagy örömömre visszakaptam a Lélekharangot. A következő 3 pickből összeszedtem még 2 Kőkoponyát, de onnantól már csak random érkezett 1-1 értelmesebb lap. 1 Egérfogó és 1 Csábítás az árulásra azért belefért.

Értelmesebb lapok:

 • 2 Gnómanó
 • 2 Kőkoponya
 • 1 A becsület helyreállítása
 • 1 Ts’oolzan, a begyűjtő
 • 1 Xenó életvadász
 • 1 Lélekharang
 • 1 Csábítás az árulásra
 • 1 Mérges gáz
 • 1 Egérfogó
 • 1 Földet rá
 • 1 Tilretas fala
 • 1 Mindenevő őshangya

14 lap, nem rossz, lássuk, mi jut a harmadik körben.

Rögtön egy nagy dilemma: egy Zanpók és egy Moa őshal, mindkettő nagyon jó lenne a deckembe… és egy Tűztomboló, talán a kieg legértékesebb ritkája. Ha ez meglenne, már biztos, hogy megtérülne ez a draft. Csakhogy mostanra már esélytelen, hogy betegyem a kéket. De nem kéne kiszedni márcsak az ellendraft miatt is? Túl jó ez a lap és túl értékes, hogy benn hagyjam. Előjött a skydraft énem és kivettem a Tűztombolót, hogy aztán a kispadról végignézze a küzdelmet. És rögtön jön a következő dilemma. Egy Rozoga lebuj. Ez nem olyan rossz a paklimba. Ha az ellenfélnek van countere, csúnyán megszívathatom vele, de ha kell, behálózom és áldozható a Ryuku őrtoronynak. Meg az információ sem rossz. De van itt egy Kékvérű oroszlán… lehet bele kéne mennem a kékbe? De ott egy Quwargya, jobb mint a Lebuj. Válassz ki egy lapot! Jó, nem érdekel, jöjjön a Lebúj! 2 pick alatt szereztem az Alanor szerint 7.000 forintot. Remélem, nem megy rá a draftom. Harmadik pickre jött egy Kyb’er, itt már nem akartam megkockáztatni az ellendraftot, kiszedtem, a negyedik pakliban ezúttal is volt Ryuku őrtorony, ezen megint csak nem gondolkodtam, ahogy az ötödik kiegben lévő Változatos morfon sem, elég sok lapommal kombózik. A hatodik picknél volt dilemmám. Volt ott egy Erős gyengéje, ami nem rossz. És volt mellette egy Mágikus összhang. Noha van a lapban kockázat, és nem sok lapomból van 2, de láttam még Vírusmutációt és Éjfatty biogenezist, amiket ha termelek és beáldozok, akkor a gyűjtőből is összejönnek az azonos lapok. Meg amúgy is, ingyenes, kör végén a lapot visszaadja, miért kell tartani tőle? Ki is szedtem. A hetedik körre, ahogy sejtettem, nem jött vissza se az Őshal, se a Zanpók, azonban volt még egy Beloran torzító tekercse. Ebbe a lapba azért láttam potenciált, 1 nekronért a 3 méreg önmagában véve sem rossz, de ha esetleg valami lapcounter opciót tudunk összehozni a lényeink segítségével, az még jobb. 2 pickkel később még egyet kivettem. Szedtem ezenkívül további 1 Vírusmutációt, 1 Biogenezist, majd később még 1 Szent célt és 4 Elsorvadt óriást is. A vége fele meg 1 Tilretas álmát és 2 Teknős csapdát is. Nézzük, mi lett ebből összesen!

 • 4 Elsorvadt óriás
 • 2 Teknős csapda
 • 2 Beloran torzító tekercse
 • 1 Rozoga lebuj
 • 1 Kyb’er, a csontangyal
 • 1 Ryuku őrtorony
 • 1 Ch’oladan vírusmutáció
 • 1 Változatos morf
 • 1 Mágikus összhang
 • 1 Tilretas álma
 • 1 Éjfatty biogenezis
 • 1 Szent cél

17 használható lap. Vajon mennyi ténylegesen hasznos? 46 lap, amit 35-re kell szelektálni. Nézzük meg, mit lehet kiszedni.

 • 2 Tilretas álma, 1 Tilretas fala, 1 Tilretas szellemcsarnoka – Ezek kb. egykaptafa lapok. Egy épületes vonulatba jók lennének, de kevés épületem lett ehhez, így inkább nem akartam rizikózni.
 • 4 Elsorvadt óriás – Nem volt könnyű megválni tőlük, de mivel ezen kívül is sok a nekronos lapom, nem akartam még őket is betenni. Eleve inkább alternatívaként gondoltam rájuk.
 • 2 Teknős csapda – más teknősöm nincs, csak egy morfom, de még ha lenne is, egy olyan lap, aminek a legjobb képessége egy 1 manás leszedés áldozattal, az kevés.

Ezeken kívül még egy Szent célt szedtem ki, ugyanis az Elsorvadt óriások kiszedésével csökkent azoknak a lapoknak a száma, amivel ezeket hatékonyan tudom bevetni.

A fordulókról nem akarok sokat beszélni. Moschnitzka Ádám ellen viszonylag simán kaptam ki 2:0-ra, főleg a felizmozott lényei jelentettek gondot a számomra. Schróth Dani pakliégetős deckje ellen 2:1-re nyertem, a 2 győztes meccs viszonylag sima volt, egyszer elégette a paklim. Malárcsik Gábor ellen az első meccset nyertem, igaz, volt egy kis szabálytalanság, mert véletlenül 3-at countereltem háló mellett (ezt mindketten csak egy körrel később vettük észre), a második is megvolt, a harmadik meccsen le tudott gyorsulni, igaz, egy kicsit el is szórakoztam a meccset, túl sokat akartam fogni egy Begyűjtővel, ami végül nem sikerült, helyette meghaltam. Összességében 6 pontot szereztem, de pluszpontok nélkül ez kevés volt, csak a csoport 4. helyét szereztem meg.

Mit kellett volna másként csinálnom?

Felmerült bennem, hogy mennyivel lett volna erősebb a deckem, ha 2 Zanpókkal és 2 Quwargyával játszhatok? Az a gyanúm, hogy nem sokkal. Mosi elleni meccsek túl simák voltak, elég nagy mázli kellett volna még azokkal együtt is, hogy ezeken fordítsak. A másik két fordulót meg enélkül is nyertem. Tehát ez a fajta skydraft talán nem volt baj. Ami viszont kissé fordulópont az a 3. pick. Ha ott nem kezdem el a zöld színt, akkor lett volna még egy színopcióm. Utólag okos az ember, de a harmadik kiegben ki tudtam volna venni az első 3 lapból egy Tűztombolót, 1 Kékvérű oroszlánt és 1 Bubut, ha korábbról lettek volna kék lapjaim (párra lett volna esély, 1-2 Sólyomfőnixet és Főnixet biztos tudtam volna szerezni), és a Karimon ott lett volna, akkor azért ez egy másfajta deck lett volna. Talán ezt kellett volna tennem. De utólag könnyen okos az ember. Összességében bár tovább nem jutottam, de az 5 ritka, amit szereztem (Exterminálás, Előny a Semmiből, Becsület helyreállítása, Tűztomboló, Rozoga lebuj) adnak lehetőséget további lapok beszerzésére. Most ezt kihasználva kell tovább építkeznem.

Szabó András

9 thoughts on “Vendégcikk – Skydraft-dilemma: így draftoltam a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozón

 1. Sajnos HKK tervezőként csak előre összerakott paklival van lehetőségem játszani, draftolni nem, de annak idején egy másik játékban az volt a kedvenc formátumom. Akkortájt volt egy újság, a Scrye, ahol részletes árlistát közöltek a lapokról. Mi is sokat viccelődtünk rajta, hogy a drafolásnál a legjobb lapot vegyük ki, vagy azt, amelyik a Scrye szerint a legmegérősebb. Én mindig az előbbit választottam, a győzelem jobban motivált. Viszont azt jó ha tudjátok, a kifejezés is innen ered, Scrye-draft, vagyis a Scrye szerinti legdrágább lap kivétele. Aztán nálunk a köztudatba valahogy ez már Skydrafttá változott, de az igazándiból Scrye-draft (még ha mai szemmel nézve egyik kifejezésnek sincs értelme :))

 2. Hmm érdekes, köszi a plusz infót 🙂

  Érthető, hogy ezeket pickelted Bubu, és így is elég jó deck lett.

 3. Kotlátozott gyűjti mellett érthető, hogy a spoilereket kiszeded. Én is azt tettem volna. Zanpókkal normál környezetben nem nagyon játszik az ember, ezzel szemben az Exterm-lebuj-tomboló majd mindenhol jól jönnek.

 4. A nyugatin villámdekket szedtem max 2 ritkám volt, ughogy sztem egy ngy villámlap lehetett a first pick, de annyi drafton vettem részt, hogy már összefolynak az események:)

 5. Sebaj Tóbiás:

  Nem is annyira a használat, mert 1-1 darabbal nem sokra megyek. Viszont értékesíteni azért lehet őket, amiből építkezhetek tovább.

  Ugyanitt eladó/csere 1 Tűztomboló és 1 Exterminálás 😀

 6. Én csak a memóriádat irigylem, Bubu. Nem hogy arra nem emlékszem, hogy a draft során melyik pick-re mit vettem ki, de néha még azt is nehéz felidéznem, hogy milyen ritkák jutottak egyáltalán… Szóval le a kalappal!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.