Vendégcikk – Isteni szövetség statisztikák

Simon Richárd statisztikája a kétszínű formátumról.

Az idei Nemzeti előtt és utána is többekkel beszélgettem a második napi formátumról. Többen is azon a véleményen voltunk, hogy a kétszínű formátum metája túlságosan színes volt, ami megnehezítette az érdemi készülést. Ezért kíváncsi lettem és megnéztem a két nagy felkészülési verseny (Dungeon, augusztus 4. és augusztus 18.), illetve a Nemzeti Top 10 paklilistáját, és készítettem belőlük egy kisebb statisztikát.

Kigyűjtöttem a narancs lapokat, a hozzájuk tartozó színeket, hogy az adott koncepció hányszor tudta beverekedni magát a Top 10-be, illetve hogy ott milyen helyezést ért el. (A 30 pakli helyett csak 29-cel tudtam dolgozni, mivel Balla Gábor neve mellé semmi nincs írva a beszámolóban, amiben hetedikként van említve. Ha esetleg emlékszik rá, hogy mivel játszott, akkor esetleg ossza meg velünk, és akkor az is bekerülhet a statisztikába.)

Narancs lapok Színek Előfordulás Top 10-ben Helyezések
Zarknod börtönében Le+Rh 1 6.
Zarknod börtönében Do+Le 3 1., 5., 10.
Molluszk, az ócskás Ra+Th 2 2., 2.
Molluszk, az ócskás Ch+Th 1 5.
Semleges csatamező Do+Rh 1 3.
Semleges csatamező El+Ra 1 6.
Életenergia Ch+El 1 4.
Életenergia El+Fa 1 8.
Életenergia El+Rh 2 8., 9.
Zuon, az ajándékozó El+Fa 1 5.
Zuon, az ajándékozó Fa+Ra 1 9.
Lassan járj! El+Sh 1 6.
Chara-din követője Ch+Sh 1 7.
Motyogó kultivátor Do+Le 1 8.
Lassan járj! + Főparancsnok Le+Ra 2 1., 7.
Villámháború Ch+Le 2 2., 10.
Lassan járj! + Bestiák mestere Do+Le 1 3.
Legfőbb káoszmester Ch+El 2 3., 4.
Legfőbb káoszmester Ch+Sh 1 1.
Zarknod bilincse Sh+Ra 1 9.
Ősi bölcsesség Fa+Th 1 10.
Lépéselőny Sh+Th 1 4.

Színek gyakorisága a Top 10-ben

 • Leah – 10
 • Elenios – 9
 • Chara-din – 8
 • Raia – 7
 • Dornodon – 6
 • Sheran – 5
 • Tharr – 5
 • Fairlight – 4
 • Rhatt – 4

Amint az látható, ha egy narancs lap különböző színösszeállításokban is szerepelt Top 10-ben, akkor azokat különböző koncepciónak tekintettem. Látható, hogy a 29 vizsgált pakliból 22 különböző volt, ami szerintem brutális diverzitást mutat, és megerősíti azt a gyanút, hogy nincs igazán metája a formátumnak (vagy kevés volt a 3 nagy verseny ahhoz, hogy ez kialakuljon), lényegében bármivel oda lehet érni.

Nagyon kevés pakli tudott egynél többször bekerülni a Top 10-be. Ezek között megtalálható például a mindig stabil Életenergia (igaz, jelentősen eltérő összeállításokban), a mostanában felfedezett Legfőbb káoszmester és a Molluszk, az ócskás. A formátum legstabilabb koncepciója ebből a szempontból a Zarknod börtönével felálló piros-fekete gyűjtőgenerálós farkas deck lett, ami három Top 10-es helyezést is tudott szállítani, köztük egy győzelmet.

Érdemes vetni egy pillantást a színek eloszlására is a Top 10-ben. Számomra kissé meglepő módon a Leah teljesített a legjobban, ami főleg az agresszív koncepciókban kapott helyet (a fent említett börtönös farkas, Lassan járj! + követős farkasok, illetve a Villámháborúval felálló hoki deckek). Kevésbé meglepő Elenios kiemelkedő helyezése, az összes Top 10-be jutó Életenergia használta, Semleges csatamezőben, Zuonban és Legfőbb káoszmesterben is megjelent, elmondható tehát, hogy a jól teljesítő kontroll pakliknak kb. fix pickje volt ez a szín. Hasonlóan jósolható volt az utóbbi kiadással és az isteni szabállyal jelentősen megerősödő Chara-din előkelő helyezése. Ami engem meglepett még, az a zöld szín gyengélkedése, mindössze 5 képviselővel a top koncepciókban. Sokunk Sheran-fiesztát tippelt a formatra, de úgy tűnik, ez most nem jött be.

Ti mit gondoltok erről a formátumról és a metájáról? Szerintetek való Nemzetire, vagy túlságosan kiszámíthatatlan? Ha lecserélnétek, akkor mit játszanátok szívesen helyette?

Simon Richárd

26 thoughts on “Vendégcikk – Isteni szövetség statisztikák

 1. Szuper statisztika, tökéletesen ábrázolja, hogy mi a gond a formátummal: túl random. Mi lapra pontosan ugyanazt vittük (rhatt-kék életenergia) utolsó pillanatos csere után, Ricsi elkerülte a deck gyengéjét (hálók) és kapott olyat, ami ellen készültünk és ami miatt történt a péntek esti csere (gyors deckek, mint pl a VH sok olcsó lényleszedéssel), én megkaptam majdnem mindet – kb ennyin múlott az, hogy ki esett ki és ki jutott tovább.

  Persze a sorsolás mindig faktor, de úgy éreztem, hogy sokkal többet számított ezen a formátumon, mint szinte bármilyen máson (egy nemzetin ez nem szerencsés).

  Beszűkült a júliusi beho top 5ből lenne továbbra is a legjobb, ezt megerősítette a tegnapi exes, ahol asszem ugyan a járj dominált, de volt jó pár más (tárgy, adó, mező, talán börtön is és ötkövető).

 2. Csak én nem értem ezt?
  “Többen is azon a véleményen voltunk, hogy a kétszínű formátum metája túlságosan színes volt, ami megnehezítette az érdemi készülést. ”

  Ezzel mi a baj, hogy túl színes volt? Volt asszem 2 ISZ még a nemzeti előtt is, a deckek nagy része ott volt nemzetin, és kilehet számítani nagyjából, hogy mi ellen kell készülni

 3. Nem csak te nem erted… Sztem pont tok jo, hogy szines a mezony az hogy ki milyen tier deckel jon az sajat feleloseg az, hogy te miket kaptal az meg Timeratol fugg.

 4. Nyilván az a jó a HKK-nak, ha minél több játszható pakli van és nem emelkedik ki egy pakli nagyon durván, mert az nagyon unalmas lesz. Lásd az IV utáni illetve az Új nemzedék meta(top5 4 Káoszmester 😀 ). Viszont a nagyon drasztikusan színes meta sem jó, mivel ahogy írod is Hao:”az, hogy te miket kaptal az meg Timeratol fugg.” így van, és minél több játszható deck van, annál jobban belenyúl Timera, és annál inkább sorsolásfüggő lesz a versenyed, vagyis az előzetes készülés, metaelemzés annál inkább háttérbe szorul.

 5. Pont ez a színes meta volt az IV óta a cél, hogy egyik szín,koncepció,etnikum se legyen blank. 4-5 top koncepció ellen könnyebb készülni, azt aláírom. De ebben az esetben is megmaradna a szerencsefaktor, sőt még inkább dominálna.

 6. Csak 1 modszertani megjegyzés: nem érdemes a használt színek alapján ennyire szétválogatni a paklikat. Egy hagyi versenyen sem vesszük 2 külön paklinak a 2 Bilincset mert mondjuk 2 szinben elternek.
  Ennek az az elonye is meglenne, hogy a Nemzetirol, a tobbi paklit is lehetne nezni, ezaltal jelentosen (26-tal!) novelve a mintat.

 7. Ez igaz Balázs, viszont itt koncepcionálisan is nagyon durva eltérések voltak:lásd például a rhatt-fekete ködös börtönt, és a piros-fekete gyűjtőgenes börtönt. A narancs lapon kívül a kettőnek nagyjából semmi köze nem volt egymáshoz. Nyilván a kontroll jellegű deckeket könnyebben össze lehetne vonni így. Hagyi versenyen persze más lenne, itt azért gyűjtöttem használt színenként is külön, mert csak két színt használhattunk, ami jelentősen szűkebb.

 8. Egy bizonyos szintig elengedhetetlen és fontos, hogy változatos legyen a meta, sose jó az egyeduralkodás, de ez a kétszín már olyan volt, hogy lehetetlen volt készülni, kockadobás és sorsolás döntötte el azt, hogy ki szerepel jól aznap.

  Második napra asszem 11 különféle decket néztünk meg (természetesen volt közte átfedés: életenergia több színben, mező több színben, de volt VH, krigis, gen, lépéselőny és még néhány más) és nem volt egy olyan se, ami istenigazából stabilnak tűnt, úgyhogy végül random döntés volt kb.

  Na ez az a szint, amire én már azt mondom, hogy túlzás, nem lehet minden ellen készülni – valahol a kettő között van az egyensúly.

 9. Szerintem az, hogy ilyen 11 vagy max 15 deck van a mezőnyben egyáltalán nem probléma bár ez csak az én véleményem.

 10. Nem vagyok nagy szakértő, de úgy látom, hogy a szerencse szerepe mindkét formátumban nagyobb, mint kellene. A sokszínűség jutalma formátumon a kezdőkéz, a kezdődobás, és a felhúzott lapok körében hangsúlyosabb a szerencse, az isteni szövetségen pedig a matchup-ok, azaz a sorsolás terén.
  Az előzőt (talán) a formátum szabályainak, lapkészletének felülvizsgálatával lehetne csökkenteni, az utóbbit pedig azzal, hogy nem kéne tovább szélesíteni a metát.
  De a legjobb szerintem egy olyan formátum lenne, ami mindkét szegmenst jobban kiegyensúlyozza. Nem biztos, hogy ebből a kettőből kell választani…

 11. @Domi: szerintem az Ex pont jó példa a rossz példára, járj + gygen + az a pár ember, aki megpróbált ezek ellen készülni, ennyi volt a meta. Szerintem a beszűkült egyáltalán nem jó ötlet a nemzeti 2. napjára, mert sok olyan tier 2 agro deckeket dob fel, ami pont szürkíti a hkk-t.

 12. A beszűkültet semmiképp nem tartom jó dolognak, a nemzeti 2. napjára. Az oka egyszerűen annyi, hogy fennáll a lehetősége, hogy kisebb gyűjteménnyel rendelkező játékosok ellehetetlenít a format.

 13. @Peci
  Bocsáss meg de ez egy nemzeti esetében(ahol alig lenne lap korlátozás egyébként ennek köszönhetően) ez nem lehet szempont.
  Én is nyavajoghatnék az idei két szín miatt hisz csak 3 színt gyűjtök és abból kellett válogatnom…,de nem teszem.

 14. @Peci egyébként a beszűkültön a kis gyűjtis játékos pont, hogy előnyben lesz, mert kiesnek a drága musthave spoilerek (elme hatalma, gemina kert)

 15. @Domi: a másik amit nem értek, az az, hogy az a gondod, hogy nem volt kiszámítható a meta és így nem tudtál egy metaverő decket összerakni? Mert pont, hogy néhány ilyen odaért az elejére és ezek torzítják a mintát, de elég jól behatárolhatóan: 5 lapos kontroll, vh, molluszk, gygen, járj volt a meta (ebben a sorrendben). Nyilván az is benne van, hogy ha az elején egy metaverő deck szopóágra kerül, akkor az off-meta deckek kiszedik. De ez benne van.

 16. @Marci

  Mindig van egy legerősebb pakli (a keddi exesen a járj volt az), de te is elég jól techeltél ellene, én meg a szabálylap (mező) által (de börtönt is raktam össze, ami elég stabilan verte gyakorlás során). Lehet ez se elég jó, mert tényleg benne van, hogy bent marad 1-2 olyan pakli, aminek mindene megmaradt, ezt lehetne kompenzálni azzal (nem tudom már kinek az ötlete volt), hogy a januári hagyi és a júliusi számít (top 3 vagy top 5 mindkettőnél).

  Persze ezek nehéz kérdések, de se a tavalyi (ahogy János leírta előttem, egyszerűen bizonyos lapok erősebbek a másiknál, pl. nem mindegy, hogy A játékos egy nullás isteni countert húz be vagy egy 1 manás bármit, mert akkor ha nem kezdett, jóval kevesebb esélye lesz levédeni az 1vs3 mana kört), se az idei format (túl széles meta) nem jó szerintem.

  Igen, ez volt a gondom, hogy nem találtam se narancslapban, se szín összeállításban olyat, ami fel tudta volna venni a versenyt a legtöbb paklival. Nem legyőzni, ez fontos, csak felvenni a versenyt: nem szeretem azokat a matchupokat, aminél leülök és tudom, hogy veszítek (ezért is életenergiázok legtöbbször, mert noha elég kevés pakli ellen indul esélyesként már side előtt, de utána benne van a fordítása lehetősége – ami amúgy kockázat, mert sok a 0-1-ről induló matchup, amit kérdéses, hogy akár idő, akár szerencse híján meg lehet-e fordítani).

  Noha csak 5 paklit soroltál fel (ami teljesen jó lenne), de ne felejtsük el, hogy amellett, hogy ezek igen különböző ellen techelést igényelnek (sok olcsó leszedés pl VH vagy molluszk ellen, drága, járj kompatibilis semmizések és egyéb megoldások a farkasok ellen), színben is sok az eltérés. Teljesen más egy hokisabb rhatt-elenios életenergia, mint egy lassú, hálós lila-sheran időlassítós káoszmester. Ráadásul ezek a techelések nem is voltak megoldhatóak: a rhatt-kék, amire esett végül a választásom tudtam, hogy kb fix kikap gyűjtőgentől és jó eséllyel járjas farkastól is, mert egyszerűen nincs elég megoldása a két színnek ezekre (és minden színnél voltak hiányosságok).

 17. @Domi: ja, az tény, hogy a kifejezetten járjverő deckem jó becsopfadt az ellen az egy járj ellen 🙂 egyébként a nemzeti 2. napra én is elengedtem a farkast, egyszerűen nem tudtam volna elég jó lapokat sideolni rá. Így utólag nem döntöttem rosszul, Peti annyira durván húzott a 2. és a 3. meccsen, hogy a 3. körben mindkétszer 5 vp körül 3-4 farkassal néztem farkasszemet.

 18. De itt a probléma nem a formattal van, hanem azzal, hogy túl vannak tolva bizonyos koncepciók. Mintha a gyüjtőgennek is mesterséges lélegeztetésre lenne szüksége, hogy top tier legyen. Tegnap előtt az a gen mintha időutazó lett volna 5 évvel ezelőttről aztán majnem behúzta (2. lett), de tolni kell lapokkal továbbra is. Jól kiszedett, pedig alapból kybereztem.

 19. Én meg alig vártam, hogy jöjjön valaki járjjal, farkassal a nemzetin ellenem. 😀 (Életenergia, Rhatt-Elenios deckem volt )

 20. Én egyáltalán nem tartom bajnak, hogy a meta színes egy formátumon…sőt, én at szereztem, ha 6 fordulóban 6 különböző pakli.

  Azzal már sokkal nagyobb a bajom, hogy szerintem egy kétszínű pakli összerakása ma már semmivel nem igényel nagyobb skillt, mint egy hagyományos deckké. Én emiatt cserélném valami sokkal erősebben korlátozott versenyformátumra.

 21. @Bubu: teljesen egyetértek, de megintcsak az a baj, hogy minél korlátozottabb a format, annál nehezebb elég side lapot találni, annál jobban fenyegetnek a 0 decképítési skillt és 0 játéktudást igénylő deckek. A játékosok többsége ilyen deckkel sem játszani, sem ellen játszani nem szeret. Ezt kéne észrevennie a kiadónak is és visszább venni, ami amúgy is túl van tolva.

 22. A változatosság jobb irány. Ha az a probléma, hogy egy adott koncepciónak egy másik ellen nincs a nyeréshez hasznos lapja, akkor arra a kiadó majd kiad néhányat. Ez még mindig a jobb, mint például univerzális nyerő lapokra kiadni ellenlapokat.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.