Vendégcikk – Első küldetés teljesítve

Szabó András az újrakezdő kihívásról.

Még májusban jeleztem, hogy egy Challenge segítségével térek vissza a játékba és a költségeimet minimalizálva próbálok eljutni minél magasabb szintre. A célom az volt, hogy decemberig legalább egy versenygyőzelmem legyen. Ez a múlt héten megtörtént, ráadásul Szombathelyen sikerült rögtön két versenyt is megnyernem. Persze tudom, ez ebben a formában kicsit menekülőút volt, mert mégsem egy pesti versenyt nyertem meg, de szerintem az nem is lett volna reális cél. A következő időszakban írok egy beszámolót arról, hogy miként sikerült ez, és hogyan fejlődött az a két paklim, amivel játszottam, illetve hogy miként áll jelenleg a költségvetésem, mikor mennyi ment el.

A szabály az volt, hogy a megmaradt legendás paklimmal fogok kezdőtőkeként számolni, és úgy, hogy csak havi 5.000 forintot költhetek a játékra, ennek a fele „szabad felhasználású”, másik fele csak versenyek, illetve azokkal összefüggő költségek fedezésére mehet. Ennek fedeznie kell a nevezési díj mellett Pécsen kívül az útiköltséget is, kivéve, ha más célból amúgy is elutaznék.

Május

Rögtön a visszatérésemkor olyan helyzetbe kerültem, hogy egy csomóan ajánlottak fel nekem ajándékba lapokat. Megfogadtam, hogy ez a challenge-be nem fér be, de azért nem akartam ezeket sem elutasítani. Végül egy kompromisszumos megoldás mellett döntöttem: komplett stócokat nem fogadok el, egyes lapokat igen, de azok árát levonom a költségvetésemből, tehát úgy kezeltem, mintha fizettem volna értük.

A paklimat gyorsan kielemeztem. A legendás lények tekintetében közel teljes volt, ugyanakkor a 2 GE-s lap közül a Mahradaamból egy se, Ómen a fősámánból mindössze 1 darabom volt. Hiányzott továbbá szinte a teljes counterszekció, a deckben maradt 3 Titánkolosszus, de az 1-ért jövő védekezéses counterek közül mindössze 2 Varkaudork varázslóm és 1 Bűzös, a guberálóm volt, a Dhlemotazz ekkor még nem jelent meg. Az egyetlen komolyabb spoilerem, ami megmaradt 3 darab Albinó varkaudar volt, erre azért lehet építkezni. A májusi cél tehát az volt, hogy a hiányosságokból minél többet befedjek. Mivel az elmúlt időszakban már úgy gondoltam, hogy kb. 20 counter kell a legendás deckbe, ezért ezt a szekciót kellett mielőbb felerősítenem. Mivel cserelapom nem volt, szinte csak a pénzemre támaszkodhattam. Vásároltam 2 Óment és 1 Bűzöst, illetve Hartner Gergő adott nagyon olcsón egy adag zénes stócot, ebben 3 Gnóm volt, ami értékesebb lehet, legalább a counterszekcióm kicsit erősödik egy olcsón beszerezhető lappal. Ezzel a 2.500-as vásárlási keretemet rögtön ki is merítettem, itt éreztem, hogy ez mennyire kevés. A másik kerethez annyira nem nyúltam, mindössze 1.000 forintot költöttem egy pécsi versenyre. Noha Pécsett dupla verseny volt, ügyesen sikerült a Látókör 1. fordulójában kitiltatnom a legendás lényeket még decemberben, így esélytelen volt, hogy bármivel elinduljak. A második, 100 pontos versenyen ugyan próbálkoztam, de a kezdetleges pakli- és a játékhiány meglátszott, ráadásul sikeresen belefutottam egy Villámháborúba és egy Átkozott-Járjba is. Így esélytelen voltam bármire is.

Június

Az új alapcsomag itt jelent meg, ugyanakkor esélytelen volt, hogy ebből a költségvetésből bevásároljak belőle. Volt azonban egy olyan lehetőségem, hogy a Quizzone Országos Kvízbajnokság döntője miatt el tudok menni a Beholder találkozóra. Igaz, csak kb. délig-fél 1-ig tudok ott maradni, de legalább ezt „legitimen”, útiköltség nélkül tehetem meg. A belépési díjat (500 Ft) kifizettem, majd bepróbálkoztam azzal, hogy 1.800 Ft-ért zsákbamacskázom, hátha szerencsém lesz. Nos, nem lett. 1 db Dharosz kincsét leszámítva középszerű lapok tömkelegét bontottam, amire sem építeni, sem igazán becserélni őket nem lehet. A Kincs felhasználásával azért szereztem még egy Bűzöst, az legalább teljes lett. Neveztem még egy miniversenyre, ahol Sallai Gábort meglepetésre (én lepődtem meg a legjobban 🙂 ) le tudtam győzni, de Gice ellen elheveskedtem a meccset (bár lehet amúgy is kikaptam volna). 1 Zént szereztem, feledhető bontással. A Találkozó igazi erénye azonban az Activity volt, ahol ingyen indulhattam és a csapat, amiben voltam, nyert, ez egy 10. kiadást jelentett nekem, elég jó bontással, Dharosz kincse-Hatalom szava-Nekronsárkány. Ez már egy kis építkezési teret ad, de időm nagyon kevés volt. Egy Nekronsárkányért szereztem 2 lapot, amiből az egyik egy Dhl’emolatzz volt.

Ezután bepróbálkoztam a júniusi pécsi versenyeken, ami egy kvalifikációs hagyományos és egy 25 ritkás pörgős volt. A pörgősön egyszerűen azt éreztem, hogy semmi nem jön össze, szerencsém sem volt, nem is játszottam jól, az utolsó helyek egyikén végeztem. Aztán jött a hagyományos, amire egy ilyen deckkel tudtam kiállni.

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Legendák Völgye

3 Albínó varkaudar
2 Varkaudork varázsló
3 Bűzös a guberáló
1 Dhl’emolatzz
3 Titánkolosszus
3 Maahradam
3 Őrjöngő földicápa
3 Natuuk, a csáplord
3 Torqan, a púpos
3 Kisebb kincsfutár
3 Ómen, a fősámán
3 Áldozati orgling
3 Orgling mágus
2 Talpig vasban
3 Nyugodt Káin
3 Öreg vazallus
1 Szkritter lidérclord
3 Sármanó
3 Goblin szurkáló

Side-ot nem írok, abban sajnos alig volt használható lap. Az első meccsen rögtön megkaptam Király Zsolti Életenergia kontrollját és egy olyan verést, ami kijózanított, hogy ez a deck jelenleg olyan kevés, mint mackósajtban a brummogás egy Tier 1 pakli ellen. Az első meccset nagyon simán hozta (mondjuk nem is húztam jól) és side-ból is kb. a maximum, amit tehettem, hogy beraktam 1 helyszínt és 3 Gnómot, amik aztán ott mosolyogtak a kezemben, miközben Zsó Varázskertekkel körönként termelt zöldségeket. Ezután viszont szerencsém volt, mert jött egy erőnyerő, majd egy győzelem egy Egérút ellen, végül nagy csatában megvertem egy Alvilág ura decket, köszönhetően egy ingyen kijövő Földicápának. Így végül 1 db 10. kiadást nyertem, szintén elég jó bontással, Rajzó morf-Gomak megsemmisítő pillantása-Kristálybarlang. Ezekből talán már lehet építkezni tovább. Maradt a versenypénzemből kereken 50 Ft, ami a múltkorival együtt immáron 1.650 Ft, a vásárlásra fordítandóból 700 Ft.

Július

Az első igazán komoly megmérettetés várt rám, ugyanis nyári táborom volt július első vasárnapjától, ami lehetővé tette, hogy egy nappal korábbi úttal a Dungeonbe mehessek egy versenyre. Az eredeti tervem egyébként az volt, hogy júliusban nem sok mindent csinálok, a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozót is kihagyom és spórolok az augusztusi vigaszdraftra. Azonban ennek az időpontja egy másik táborommal volt egyben, így oda nem tudtam menni, maradt hát a Találkozó, ami aug. 3-5 között volt. Ezért a Dungeonös verseny előtt két célom volt, a legendás deck továbbfejlesztése és valami pakli találása a Találkozó Isteni szövetség formátumára.

A legfontosabb fejlesztés, ami kellett az a Dhl’emolatzzok maximalizálása. Ez sikerült is közvetlen a verseny előtt. Ezenkívül a side-ra valahogy rá kellett gyúrnom, hogy viszonylag olcsón tudjak olyan lapokat betenni, amivel már lehet esélyem egy Életenergia kontroll ellen. Végül úgy döntöttem, hogy egy Tharr-Sheran színcserével érdemes próbálkozni és Galargamoth-Kölyökteknős-Szánalmas teknős-Teknős renegát négyessel próbálkozni, hátha az anti-mágia nem fog nekik ízleni annyira, sok olcsó countert tudok ezzel hatástalanítani. Ezeket a lapokat viszonylag könnyen be tudtam szerezni. Fontosabb volt viszont a kétszínű pakli. Mivel már megvolt a 3 Bűzös, 3 Dhl’emolatzz, 2 Varkaudork varázsló és 3 Albínó varkaudar, úgy gondoltam, valahogy úgy kéne építkeznem, hogy ezek a lapok használhatók legyenek. A varkaudarok adják magukat, de úgy éreztem, hogy muszáj fenntartanom a drágító vonulatot, mert nem tudok elég olcsó countert meg lassító lapot szerezni. Így végül is úgy éreztem, hogy a quwargokban lehet meg az a potenciál, amit keresek. Szintén működhet Keltetővel, és a ritkák eléggé középárúak, nem reménytelen őket összegyűjteni, de maga a pakli talán nem olyan gyenge. Ennek már neki is kezdtem, és még a Dungeonben beszereztem 3 Quwarglingot, 3 Quwartyogót, 1 Quwarg elementátort, 3 Quwarg megatodront, 2 Quwarg orákulumot, 1 Quwarg neutralizátort és már korábbról volt 1 Quwarg hangyabűvölőm.  Ez persze eléggé felemésztette a készleteimet, szinte minden ritkám ráment és pénzem is csak 400 forint maradt.

Magára a versenyre annyit változtattam, hogy a Goblin szurkálók helyett tettem be 2 Dhl’emolatzz-t, valamint a Varkaudork mágusokat kiszedve most a Gnómokat tettem a kezdőpakliba. Ez utólag egy elhibázott döntés volt, Fec ellen az első meccsen pl. szinte végig blank volt. A Dungeonben egyébként 3/6-ot mentem, ami nem a legjobb, de nem is annyira drámai. Legyőztem egy Életenergiás gyűjtőgent, egy ében íjász paklit és egy Sárkány úrnő-Lassan járj decket, nagyon simán kaptam ki egy Csatamezőtől meg Fec 4-lapos Keltetőjétől is, és aminek örültem, hogy egy nagyon kemény meccsen kaptam ki 2:1-re Simon Ricsi Életenergia kontrollja ellen. Azért éreztem, hogy a Zsó elleni nagyon sima meccsekhez képest itt már komolyabb ellenállást tudtam tanúsítani. A díjazásom 1 Zén volt, de abban Dezintegráló sugarat találtam.

A versenyekre fordítható pénzemből ezzel megmaradt 1.300 Ft, ami az eddigiekkel együtt immáron 2.950 Ft, a bármire költhetőből 400 Ft.

Augusztus

A Találkozó előtt 2 fontos feladatom volt: beszerezni a 3 Korrupt búzamestert, ami az új Zénben jelent meg, valamint erősíteni a quwarg szekciómat, mert az még kicsit karcsú. 2 Búzamestert sikerült cserével beszereznem, valamint 1 Varkaudork varzslót is, a maradékra ráköltöttem minden pénzem, de szereztem 2 Quwarg hangyabűvölöt, 1 Korrupt búzamestert, 2 Rajzó morfot, 2 Quwarg elementátort, 3 Quwarg dögevőt és jópár fontos gy-ngy lapot. Még ezt sem éreztem tökéletesnek (helyszín, Quwarg rekonstruktőr, A sötétség ivadéka hiányzott), de legalább már lesz mivel elindulnom.

A legendás deckbe ezúttal már betettem 3 Korrupt búzamestert 3 Titánkolosszus helyett, a Varkaudork varázslót meg a Gnómok helyett. Előbbit azért, mert ha nem védekezésből jön, akkor drága és esetleges, utóbbit meg azért, hogy a védekezéses lapok számát kiegyenlítsem. Ezenkívül levittem a deck méretét 50 lapra, és Mahraadamból csak 2-t tettem be.

A hagyományos verseny több mint kiválóan sikeredett, 3,5 ponttal. Első meccsen X-eltem Meszlényi Márkkal (jobban állt az utolsó meccsen, de még nem dőlt el), utána kikaptam Sziva Csaba Villámháborúja ellen, de aztán nyertem Schreindorfer Károly éjfattya, Brandt Gergely Lépéselőnyös goblinos tárgyas paklija és Király Zsolt Életenergia-kontrollja ellen is. Főleg az utolsó 2 meccsen éreztem, hogy a Búzamester eszméletlen nagyot dobott a decken.

A második napra végül ezt a paklit sikerült összeraknom:

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Qwikrekson, a quwarg sámán

3 Dhl’molatzz
3 Varkaudork varázsló
3 Bűzös, a guberáló
3 Korrupt búzamester
3 Albinó varkaudar
3 Quwarg elementátor
3 Quwargling
3 Quwartyogó
3 Quwarg hangyabűvölő
3 Quwarg megatrodon
3 Rajzó morf
3 Quwarg takarító
3 Quwarg tojás
3 Quwarg dögevő
3 Mágiamorfáló
2 Változatos morf
3 Quwarg örömlány

Az 5 fordulóból végül 3-at nyertem, de ebben nem kis szerencsém volt. Király Zsolt a Molluszkjával nagyon simán elvert, Simon Ricsi is relatív simán győzött le a Lépéselőnyös deckjével, volt egy erőnyerőm, Sziva Csaba ellen nagyon jó matchupom volt (Korlátozás), Véber Ricsi Bilincse meg akár le is győzhetett volna, ha jobban odakoncentrál a játékra. De meglett a 3. nap, ahol már írtam, hogy sikerült kicsit megszednem magam.

A Találkozó nev. díjának kifizetése után 1.450 Ft-om maradt a versenyes zsebemből és lenulláztam a vásárlós részt.

Szeptember

Új Látókört kezdtünk, amin tudtam megint indulni a legendás paklimmal, a decklistámból 2 lap lett kitiltva: a Varkaudork varázsló és az Albínó varkaudar. Így adta magát, hogy most alapból cserélek színt, ezek helyett tettem be a zöldet a Galargamoth-tal és a Szánalmas tekivel. A verseny remekül sikerült, a 4 fordulóból 3-at nyertem (egy lovas, egy tárgy és egy Egérút ellen), és csak Sziva Csaba Villámháborúja ellen nem tudtam mit kezdeni. Ezért 2 Alapkiadás járt, újabb 6 ritkával, ezúttal nem olyan jó bontásokkal, mint eddig, de volt 1-2 erős cucc benne. A második verseny kreátor fajverseny volt, ahol quwarg-orgling paklival jártam, de igazából kicsit „hamis” deck volt, mert az orgling szekció 9 morfból, 3 Quwarklingból és 3 Bűzösből állt. A 3 fordulóból 2-t tudtam nyerni, az elsőben Sziva Csaba Villámháborúja megint sok volt (bár most csak a 2 Virulens Yathmognak köszönhette a győzelmét), de utána egy tekis-hangyás Börtönt és egy Harangmesteres, főleg motyogókra épülő paklit vertem meg. Itt 1.000 forintot nyertem (nem rendeltem elég kieget 🙂 ), ami így bármire felhasználható pénzzé vált. Ezenkívül egy cserében tudtam szerezni egy ezrest, viszont költöttem is 400 forintot. Így ekkor 4.100 forintom volt szabadon felhasználható, további 3.050 Ft pedig versenyre költhető.

És a győzelmek…

Ekkor már láttam, hogy Szombathelyen lesz egy verseny, és a Tarisznya Táborok évértékelője miatt a hétvégén Pesten voltam, így egyszeri útiköltséggel meg tudom oldani, ha akarom (egy Pécs-Budapest és egy Szombathely-Pécs utat fizetett az Alapítvány). Úgy gondoltam, szívesen kipróbálom a helyszínt, talán el lehet érni egy győzelmet. Két formátumból a hagyományosra egyértelmű volt, hogy mivel megyek, a Látókör kérdőjelesebb volt. Hiszen az Albínó varkaudar, a Bűzös, a Búzamester és a Quwarg hangyabűvölő mindkét deckem oszlopos tagja, és ezek tiltottak voltak. De úgy ítéltem meg, hogy talán a quwargokkal okozhatok nagyobb meglepetést, és ezek a lapok jobban hiányoznának a legendás deckből, mint a quwargból. Főleg egy pörgősön a quwarg helyszínnel nagy meglepetést okozhatok… ha beszerzem. Szerencsére Dönczi Krisztián hozott nekem a Behos versenyre szombaton. Ott nem versenyeztem, de folyamatosan csereberéltem, játszottam a lámpa ellen, készültem a quwargokkal másnapra. Ráadásul szombaton abban a tudatban voltam, hogy otthon hagytam a Titánkolosszusaimat (később derült ki, hogy nem), és próbáltam helyettesíteni, ami egy minőségi ugrássá alakult végül. Szintén Krisztián javasolta, hogy próbáljam meg beszerezni a 3 Őshangya kamikázét, mert most már nincs akkora értéke, mint régebben. Végül is sikerült egyet D.K.-tól, egyet Meszlényi Márktól, egyet Kurunczi Dávidtól szerezni, Egyed Dávidtól pedig a 3. Sötétség ivadékát is begyűjtöttem. Csak Quwarg rekonstruktőrökből nem szereztem eleget, végül azokat elengedtem. Így a lila-fekete-piros mellett a zöld lett a 4. színem a Kámikázéval és a Galargamothtal. A legendás paklin alapból nem változtattam, de beszereztem side-ba a Fagyföldeket és a zöld színside révén itt is bekerültek a Kámikázék a kiegészítő pakliba. Ezenkívül elkezdtem a Behós versenyen varkaudarokat cserélgetni, mint következő pakliterv (amihez szintén illeszkedik a meglévő ritka szekcióm).

Másnap indultam Szombathelyre. A vonaton még a side-omat finomhangoltam az első meccsre (a decklisteket a beszámolók fényképein megnézheted). Az első körökön sikerült túllépnem, majd a döntőben Benke Robi Életenergiája jött, amiről tudtam, hogy egy óriási értékmérő lesz Az első meccs elég jól kijött nekem, bár kicsit ő is hibázott, mert miután átengedtem neki a kezdést, a Varázskertje belerohant egy Varkaudork mágusomba, majd a köv. körben egy Ómen jött ki, utána beindultam Búzamesterekkel és nagy előnybe kerültem. A második meccsen viszont az elején követőt forgatott és 3 elég drága lap (Cápa, Búzamester, Ómen) volt nálam, nem hittem volna ekkor, hogy fordítani tudok még, de úgy gondolom, hogy visszatérésem óta a legtaktikusabb játékomat hoztam. Volt, amikor ’üresben’ áldoztam be kincsfutárt, hogy 1 manám maradjon counterelni (és csontból helyettesítsem a Búzamestert), de volt, hogy Ómen és Kamikáze dobásával tettem ki ingyen Cápát, de magában tettem ki Kámikázét is, hogy semmizéssel megakadályozzam, hogy Robi értékes lapot vegyen vissza az Elme hatalommal, és a végén meg egy Fagyföld keresése adta meg a kegyelemdöfést. Nagyon boldog voltam ekkor és a második versenyre már úgy készültem, hogy itt már bármi jó. De aztán Niklai Bálint kivételével mindenkit sikerült ott is legyőznöm, köszönhetően főleg a Quwarg földnek, így egy második UR is a jutalmam lett.

Merre tovább? 

Egyelőre mindenképpen tartom a kihívást. Ez a verseny drága volt, mert az 1.900-as nev. díj mellett még 2.200 forintot költöttem utazásra, így át kellett csoportosítanom, és 3.050 forintom maradt vételre, de költöttem további 900 forintot Dévnél, 600-at Kurunczi Dávidnál és 350-et a Dungeonben, így 1.200 forintom maradt már csak, de októberben ez több lesz. No meg van egy eladó/csere Őshangya inváziómesterem és Fény a sötétségbenem (meg egy foilos Daes Moranom). Ezekből szeretnék pénzt szerezni, amit félre tudok tenni a novemberi nagykiegre. Így legalább pár kieget tudok majd venni. Még mindig nem tudom, hogy Kolozsvárra utazom-e a jövő év elején, de ha nem, akkor a következő cél a Nemzetire kijutás lesz, valamint, hogy a varkaudar paklimmal idén még versenyezzek egyet és lehetőség szerint próbáljak egy dobogót szerezni. Az egyik legnehezebb kihívást ilyen szinten teljesítettem, Kurunczi Dávidtól szereztem egy original Sötét manifesztációt (jut eszembe, az miért nem jelent meg a 10. kiadásban?), így van már mire építeni. És most már meg kellene próbálnom elszakadni a Hegymélyi keltetőtől, mert lassan kiismerhető leszek. Persze a kontrollok és good stuffok továbbra sem beszerezhetők számomra a realitás talaján, de megpróbálok olyan paklikat találni, amikkel verhetők ezek a koncepciók occóért’. 🙂

Szabó András

Reklámok

7 thoughts on “Vendégcikk – Első küldetés teljesítve

 1. Hajrá Bubu! 🙂
  Igen, a pörgősön csak én tudtam érdemben helytállni ellened, az a fránya 1 mana 😉 Jó meccsek voltak, az tuti. Örülök, h tiszteleted tetted Szombathelyen 🙂

 2. Nagyon erdekes kihivas, es jol is haladsz, grat! Kispenzueknek, videkieknek jo kovetendo pelda, hogy nem kotelezo dusgazdagnak lenni, hogy elerj valamit a HKK-ban!
  Az UR-eket erdemes talan licitre dobni a megfelelo FB csoportban, ott eleg jo arak ossze tudnak jonni par nap alatt :).

 3. Magosin Márk nem is volt ott a nyugati találkozón emlékeim szerint…

  Am jó volt olvasni a cikket.

 4. Jajjjj, elírás, Meszlényi Márk! M. M. összezavart 🙂

  Erre kérek egy javítást 😀

 5. Nagyon jó írás, nekem sokat segített. Főleg azt lestem el belőle, hogy minőségi cserékkel folyamatosan fejlesztetted a paklidat (L.L)
  A side vonulat fejlődését is érdekes lett volna megírnod. Nekem figyelmes olvasgatás után ezek jöttek le belőle, mint lehetséges side lapok:

  Side:
  3 Titánkolosszus
  3 Goblin szurkáló
  3 Gnóm
  3 Őshangya kamikáze
  3 Galargamoth
  3 Kölyökteknős
  3 Szánalmas teknős
  3 Fagyföld
  3 Teknős renegát
  1/3 Quwarg hangyabűvölő (mintha csak 1-et olvastam volna valahol, nem tudom sikerült-e beszerezned a maradékot is 🙂 )

  Sok sikert a terveidhez 🙂

 6. Nagyjából jókat tippeltél 🙂

  Hangyabűvölőből megvan a 3, Földharcból is betettem mindig 3-t, illetve Nevelín az özvegycsinálóból is volt mindig 3 sideban. Az kötelez “pótlap” bele.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.