Zöld erdőben jártam, késdobálót láttam

Tapasztalatok a Bűvös erdős pakli egy új verziójáról.

Aki ismer, az talán tudja, hogy iszonyatosan szeretem a Bűvös erdővel felálló paklikat, hiszen egy olyan szabálylapról beszélünk, ami teljesen megváltoztatja a játék dinamikáját. Emellett folyamatosan körökre előre kell gondolkodni a stratégiát illetően, egy ennyire bedrágított környezetben ugyanis nem nagyon férnek bele bakik, hiszen nagyon kevés tér van ezeknek a korrigálására. Sajnos mostanra már annyi erős és univerzális ősmágiás lap került be a HKK körforgásába, hogy hagyományos versenyen majdhogynem esélytelen ez a szabálylap (és akkor még nem is beszéltünk a Villámháborúról), korlátozott formátumon azonban még mindig lehet vele sikereket elérni – csupán ügyesen kell kisakkoznunk, hogy várhatóan mikor fognak kevés ősmágiás lappal játszani a többiek. Ilyen tekintetben a Veszélyes faj egészen ideálisnak mutatkozott, ezért úgy döntöttem, ismét előveszem az erdőket.

Korábban elég sokat gondolkodtam már a drágítás + Az alvilág ura + Füstös késdobáló mechanikán, a napokban pedig Dévvel pont elkezdtünk beszélni a Bűvös erdő ezen verziójáról, ezért úgy döntöttem, hogy az Excelsior versenyén ki is próbálom, aztán lesz, ami lesz.

A deck kulcslapja tehát a dobótőrös helyszín, a Füstös késdobáló, amit a harmadik körben fixen ki tudunk tenni a Bűvös erdők mellett is, rögtön kisütve ezzel a követő mindkét képességét. Ez összességében nettó 3 manánkba kerül, ami elsőre jelentős tempóveszteségnek tűnik, pláne akkor, ha nem mi kezdtünk. Vegyük észre azonban, hogy valójában egy permanens leszedést stackeltünk be, amit ha kell, rögtön tudunk használni, ezzel is csökkentve hátrányunkat. Ha pedig az ellenfél belemegy a síkcsatába, az nekünk csak jó hír, hiszen egyrészt a végén szinte biztosan mi jövünk ki belőle győztesen (természetesen 3 Füstös késdobálóval játszunk, megadva az esélyt, hogy akár már a második körben ki tudjuk tenni), másrészt a követő manatermelős képességének hála folyamatosan csökkenteni tudjuk a kezdeti tempóhátrányunkat, sőt, idővel előnyünkre is fordíthatjuk.

Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha belövik a követőt? Nos, ebben az esetben már nem támaszkodhatunk a pakli alap mechanikájára, így a használt faj kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Végül az alábbi szempontok alapján döntöttem:

  • A dobótőrtermelés alapvetően a helyszín dolga, így ez nem igazán lényeges – a goblinok vagy éppen az árnymanók amúgy sem illeszkednek túl jól a Bűvös erdő mellé.
  • A narancs setupból és az alap stratégiából adódik, hogy reaktív játékot szeretnénk játszani, így olyan fajt kell választani, amiben komoly swing potenciál van.
  • Követőlövés esetén képesnek kell lennünk arra, hogy rövid időn belül lezárjuk a játékot egy gyors kivégzéssel.

Mindezek alapján végül a szirénekre esett a választás, hiszen a specialitásuk a lopás, ami éppen az egyik legerősebb képesség Bűvös erdő mellett. Ráadásul kvázi két lapot teszünk ki mindig egy áráért, ha tudunk lopni, ami ebben a bedrágított környezetben rengeteget számít – követőlövésnél is ideális. A merítés most már jóval nagyobb ebből az etnikumból, mint néhány évvel ezelőtt, de igyekeztem a leguniverzálisabb darabok közül válogatni – a cél az volt, hogy ha az ellenfél kitesz valamit, azt a lehető legnagyobb eséllyel el tudjam lopni. Minden egyéb funkció csak másodlagos – éppen ezért az 1-es csábítással rendelkező sziréneket nem is nagyon erőltettem. Végül ez lett a 33 faj lap:

3 A szirének hívása
3 Szirén ősanya
3 Csábító papnő
3 Virgonc szirén
3 Bűbájos Gizella
3 Korall úrnő
3 Szirén gésa
3 Bájoló
3 Páncélos szirén
3 Varell, ónix istenség
3 Alakváltó ősköd

A szirének hívásával nagy szerencsénk van, hiszen ez egyébként is egy nagyon erős lap Bűvös erdőbe. Ha kell, már a második körben kifér, egy korai lopás pedig akár magában is el tudja dönteni a meccset, pláne azonnaliként. A Csábító papnőt nem kell magyarázni, a játék egyik legerősebb lapja jelenleg, itt is nagyon szól. Aki pedig nagyon fontos még, az a Szirén ősanya, hiszen ez az egyik lap, ami ad számunkra némi reményt a rossz matchupokban (pl. Semleges csatamező).

Nézzük a maradékot! Bár azt mondtam, hogy a követőre kizárólag a helyszínnel alapozunk, azért van még itt egy nagyon jó erdő-kompatibilis dobótőrös lap, a Hátbaszúrás. Fontos tulajdonsága a lapnak, hogy például a Megnyilatkozással vagy a Plazmacsóvával ellentétben az egész költségét lehet helyettesíteni, ami mondani sem kell, a legjobb dolog, amit egy lapon olvashatunk, ha Bűvös erdővel játszunk. Húzás, keresés vagy manatermelés pedig szinte minden meccsen van, még egy ilyen bedrágított környezetben is, így szinte bármire toljuk el, biztosan nagyot fog szólni, hiszen nekünk nem kerül semmibe, ellenben kapunk 2 Dobótőrt, amik szépen meggyorsítják a manatermelésünket. Természetesen egy Vlagyimir szekercéje is bekerült melléjük, hogy ne legyen baj a lapdobással – hasonló megfontolásból Kurtz is bement A szirének hívása mellé, az első két körben jellemzően ezeket fogjuk kikeresni, hiszen 4 manánk még így is marad a harmadik körös síkra.

Készültem egy kicsit még követőlövés ellen is, hiszen hiába a lopások és a sík dobótőrtermelése, azért kell némi fenyegetés arra az esetre is, ha az ellenfél nem tesz ki semmit. A Nekronsárkányt szerencsére pont erre találták ki, ami még Bűvös erdő mellett is kifér második körben. És ha már sárkányok, nem maradhatott ki az Óriássárkány sem, hiszen nagyon erős az áramlása ebben a környezetben, emellett kivégző lap is tud lenni, 12-t odacsavarva akár mindössze 6 manából. Bekerült még a Kékvérű oroszlán, ami simán csak egy olyan lap, ami ezen a formátumon különösen bosszantó tud lenni, ő is tökéletesen illeszkedik még az erdőbe. Emellett pedig még egy negyedik síkot is betettem, egy Fagyföldet, arra az esetre, ha sok kis lényt kellene eltakarítani (pl. orgling deck).

3 Füstös késdobáló
3 Hátbaszúrás
1 Vlagyimir szekerécje
1 Kurtz
1 Fagyföld
3 Nekronsárkány
3 Óriássárkány
3 Kékvérű oroszlán

Ezzel össze is állt a lista, nézzük meg egyben:


szabálylap: 3 Bűvös erdő
követő: Az alvilág ura

3 Füstös késdobáló
3 Hátbaszúrás
1 Vlagyimir szekerécje
1 Kurtz
1 Fagyföld
3 Nekronsárkány
3 Óriássárkány
3 Kékvérű oroszlán

3 A szirének hívása
3 Szirén ősanya
3 Csábító papnő
3 Virgonc szirén
3 Bűbájos Gizella
3 Korall úrnő
3 Szirén gésa
3 Bájoló
3 Páncélos szirén
3 Varell, ónix istenség
3 Alakváltó ősköd

51 lap


Ezek után lássuk a konkrét tapasztalatokat – végül két Veszélyes faj versenyen is bevetettem a decket a héten.

Excelsior (október 17.)

1. forduló – Sziva Csaba, öt lap (manó)
Rögtön egy nagyon izgalmas és fordulatos meccsel indítottam, Csiga ugyanis kezdett, és a harmadik körére az egész kezemet kidobatta egy Gyáva manóval és egy Ősköddel. Ezután azonban jött a síkom, amit ugyan még leváltott egy Az élet földjével, de nyilván én nyertem a síkcsatát. És bár a HP-m durván megfogyatkozott, végül 4 ÉP-ben sikerült teljesen átvenni az irányítás – itt még volt egy kör, hogy ha ki tud rakni 3 manából egy legalább 3 ÉP-jű manót, akkor pont tud nyerni, de szerencsére nem volt nála ilyen. A Tűzmanó sámán pedig szerencsére csak 3-at lő. Így végül őrposztból leütöttem. 1:0

2. forduló – Balog Dávid, Semleges csatamező (goblin)
Nem kellett sokat várni az első csatamezőre, igaz, eleinte nem álltam rosszul, hiszen én kezdtem, ráadásul húztam egy Hátbaszúrást is. Dávid a második körében kitett egy Káoszgoblint 2-ért, amivel a 6 lapomból (Hátbaszúrás, Varell, Csábító papnő, Füstös késdobáló, Kurtz, Vlagyimir szekercéje) sajnos sikerült a két legjobbat kidobatnia (Hátbaszúrás, Varell), pedig ha az utána érkező Bo’adhun kincsesládára rá tudtam volna counterelni, onnantól elég jól álltam volna. Itt még egy Csábító papnőt kijátszottam ugyan, de nem bírtam a lap- és tempóhátrányt, így hamar elvéreztem. 0:1

3. forduló – Kahn Evarth, Sárkány úrnő (epikus)
Nem a legjobb matchup, hiszen a stackelhető olcsóbbítás elég jó a Bűvös erdők mellé – Evarth ráadásul kezdeni is tudott. Nem is akárhogy, hiszen a második körben jött nála egy Nekronsárkány 1 manáért, így elég rosszul álltam, de szerencsére lőtte a követőmet is, úgyhogy egy A szirének hívásával még fordíthattam volna. Ez azonban nem jött sajnos, így a harmadik körben ki is végzett egy Ysdrullal kirakott oroszlánnal. 0:1

4. forduló – Vogel Patrik, Lassan járj! (vérfarkas)
Tudtam, hogy ez ellen a pakli ellen jó leszek, hiszen nem elég, hogy totálisan tempón kívül kell játszania, de önmagában nem is érnek túl sokat a lapjai – az már csak hab a tortán, hogy a lopások sem kedveznek neki. Patrik amúgy nem húzott rosszul, mert a meccs elején egy Móka és kacagás, valamint egy Ryma is érkezett. Némi síkcsata, illetve egy Nekronsárkány után azonban már jól álltam, így pár kör alatt fel tudtam őrölni. 1:0

5. forduló – Sallai Gábor, Ősi rúna (goblin)
Itt én kezdtem és az első két kört elpasszoltam, ő pedig csak egy Goblin tőrkovácsot tett ki, ezért úgy éreztem, hogy 4 mana előnyből el lehet indulni – pláne úgy, hogy volt egy Bájolóm is, amivel kis szerencsével még infót is ki tudok szedni. Végül azonban három countere is kifért a lapjaimra (egy Goblin szabotőr, egy Pengecsapda és egy Goblin mágia), amivel eléggé keresztülhúzta a számításaimat. Ezután pedig persze – ahogy az lenni szokott – már az induló lapok jöttek, a Goblin kulacs és a Huddens kódexek után már nem álltam sehogy – tipikusan az a meccs, ami látszólag nagyon sima volt, valójában pedig csak egy centin múlott az egész. 0:1

6. forduló – Farkas Tamás, Semleges csatamező (elf)
Hát igen, azt nem mondhatjuk, hogy túl jó volt a sorsolásom. Kezdtem ugyan, de Tomi húzott egy Suu’zy csillogását, így a laphátrány mellé hamar társult némi tempóhátrány is. Ugyanakkor érdekes meccs volt, mert Tomi sokáig nem rakott ki semmi olyat, amit igazán jó lett volna ellopni. Egy Változatos morffal ütögetett, amit talán egy körrel korábban meg kellett volna próbálnom megoldani, mert így hiába álltam már jobban a meccs végére, HP-ügyileg annyira megfogyatkoztam, hogy a Suu’zy csillogásával ki tudott végezni, mire átvettem volna az irányítást. 0:1

7. forduló – Ócsai László, Főparancsnok (yeti)
Látszólag sima matchupnak tűnik, de elég meleg volt a pite, hiszen a síkcsata és a Fagyföldök miatt alig pár ÉP-m maradt csak – sőt, ha Laci a második Fagyfölddel nem sebez, hanem inkább visszaveszi az első síkot, akkor lehet, hogy még rosszabbul álltam volna. Innentől azonban igyekeztem kontrollálni a meccset, mindig hagyva manát / Dobótőrt a helyszín forrásakadályozós képességére, illetve a kezemben lévő Szirén gésára, ami végül be is jött. Az idő végül lejárt az ő körében, de Laci korrekt volt és odaadta, hiszen már asztalról megvolt a nyerés. 1:0

HKK Liga (október 19.)

1. forduló – Pásztor Szabolcs, Az első vámpír (epikus)
Egy újabb epikus követő – erről tegnap már kiderült, hogy nem a legjobb ellenfél. Szabolcs ráadásul nem is húzott rosszul: a körömben kivédekezett egy Goblin szabotőrt, majd kirakott ingyen egy Szemétdombot is, ezután pedig lőtte a követőmet. Ezt még elloptam egy A szirének hívásával, de ő a következő körben sajnos ki tudott tenni egy Vérmanót, ami megoldotta az épületemet, pedig nem lett volna rossz win condition egy bekeresett síkkal kombinálva. A következő körében egy Nekromanta pálcával kitett Magdaléna tovább tetézte a bajt, és bár a pálcát megoldottam egy Bájolóval kitett másik Magdalénával, végül pár kör alatt felőrölt, a Vérmanó sajnos minden tekintetben tökéletes volt az adott szituációban. 0:1

2. forduló – Szkupien Zoltán, Lassan járj! (éjfatty)
Nem állt túl jól a szénám kezdetben, hiszen a második körében Sötét mágiázott, így abban bízhattam, hogy valami olyan lap jön a sok manából, amire rá tudom engedni a kezemben lévő Hátbaszúrást. Ez végül sikerült is szerencsére, hiszen egy Ragnarök jött, aminek megfogtam a képességét, majd a körömben kerestem egy síkot és leszedtem, így hirtelen elég jól álltam. A következő körben pedig egy Kékvérű oroszlán végképp eldöntötte a meccset. 1:0

3. forduló – Vogel Patrik, Lassan járj! (vérfarkas)
Patrik megkapta ugyan az esélyt, hogy visszavágjon a múltkoriért, de nyilván nem volt túl sok esélye erre, hiszen a matchup még mindig nekem kedvez durván. A követő és a helyszín kényelmesen lehozták a meccset. 1:0

4. forduló – Egyed Dávid, Lépéselőny (moa)
Dávid kezdett és a második körben kirakott egy Nozar-thint, amit szerencsére a körömben le tudtam áramlani egy Óriássárkánnyal, mielőtt nagyon nagy bajt okozott volna. Itt eléggé kijött a Bűvös erdő ereje, hiszen hiába indulhatott meg elsőként, Dév eléggé tempón kívülre került ezzel, hiszen utána 3 manából nem nagyon tudott mit csinálni. Mivel nyilván ismerte a deckemet, ezért lőtte a követőmet, de szerencsémre most volt nálam egy Nekronsárkány, így gyors és primitív véget ért ez a meccs. 1:0


Ezzel összességében 6:5-ös mérleggel zártam a hetet, de az talán többet mond a teljesítményről, hogy a letiltó szabálylapoktól és az epikus követőktől kikaptam, minden mást pedig megvertem. Ez alapvetően azt mutatja, hogy magában a deckben és az alapmechanikában bőven van potenciál, ugyanakkor vannak nagyon nehéz matchupok, melyeket így, side nélkül nagyon nehéz lehozni – igaz, az azért lejött talán a beszámolóból, hogy ezek sem voltak annyira sima meccsek. Lényeg a lényeg: nekem nagyon tetszett a pakli, ezért bizonyos formátumokon biztosan fogom még próbálgatni a jövőben! Sőt, időközben már megszületett a továbbgondolt verzió is… de erről talán majd máskor. Hajrá erdő!

Csető Zsolt

Hírdetés

7 thoughts on “Zöld erdőben jártam, késdobálót láttam

  1. A járatlan úton járni mindig sokkal izgalmasabb, és az eredmenyek is sokkal értékesebbek. Nagyon retszik az alapötlet!

  2. Bár szerintem ezt Héthársi Áron előbb játszotta 🙂 Ennek ellenére tetszett a pakli leírása.

  3. Ugye nem vagyok túl régi játékos, ezért én Dév 3 bűvös erdős köd deckjével valamikor 2017 elején találkoztam a ligán. Annyira megtetszett, hogy összetettem én is valami hasonlót és többször is forgattam. A 2017-es ex-es kreátor fajversenyére jutott először eszembe az alvilág urával összerakni a bűvös erdőket. Akkor a dobótőröket goblinok és árnymanók állították elő, de a működési mechanizmus ugyanez volt. Sajnos akkor még nem volt tőrsík, és a deck is elég hervadt lett. Ha jól emlékszem el sem vittem a versenyre. Ez a verzió viszont nagyon jó lett szerintem, a legélvezetesebb meccset Zsolti ellen vívtam. És igen, későn esett le, hogy több síkkal játszik mint én, ekkor vált egyértelművé, hogy a második fagyfölddel vissza kellett volna venni az elsőt és nem sebezni hármat… 🙂

  4. Alvilág ura goblinok helyett szirénekkel, eredeti ötlet! Mindig lenyűgöz, hogy kreatív emberek mit ki tudnak találni. Így a cikket elolvasva, tényleg sok olyan szituáció lehet, ahol pusztán azzal nyersz, hogy az ellenfél nem arra számít, amid van, pl. 3 sík…

  5. Visszajelzés: Retro Challenge 2.0 – Januári összegzés | HKK Blog

  6. Visszajelzés: Retro Challenge 2.0 – Erdő = 50% | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.