Vendégcikk – A legendás pakli fejlődéséről

Szabó András a Hegymélyi keltető + Legendák Völgye pakli történetéről.

A legendás-keltetős pakli örök kedvencem, és azt hiszem, ez már így marad, amíg létezik a játék. Még idén az év elején gondolkodtam el azon, hogy (akkor) 12 éve játszottam először ezzel a paklival. Azóta mennyi minden változott…

Nosztalgikus pillanataimban jutott eszembe, hogy mi lenne, ha írnék egy cikket a pakli alakulásáról. Egy olyan írásra gondoltam, amiben 1-1 mérföldkövet kiemelve leírom, hogy miként változott meg a pakli, amivel játszottam és hogy jutottunk el 12 évvel ezelőttől a mai napig. Aztán ezt a cikket végül nem írtam meg, valamiért elmaradt. De most úgy éreztem, ideje pótolni a lemaradást.

Ebben a cikkben a nosztalgiafaktor mellett igyekszem elmagyarázni, hogy miért azokat a lapokat használtam, amik mellett végül döntöttem. Így egy kis fejlődéstörténetet is kaptok az írás során. Szerencsére a régi versenybeszámolóimban írtam paklilistákat, így most nyomon tudom követni, hogy mikor milyen lapokat használtam, így ezeket alapul véve tudom megírni az elemzéseimet.

Az első paklilistám után a lapokat színkódokkal fogom jelölni az alábbiak szerint:

 • Piros: Olyan lap, ami már az előző pakliban is szerepelt.
 • Narancssárga: Olyan lap, ami az előző pakliban nem szerepelt, de már akkor is létezett a lap (figyelmetlenség vagy meta miatt hagytam ki).
 • Zöld: Újonnan megjelent lap.
 • Kék: Korábban használt, de kiszedett lap, ami „visszatért”.

Az első verzió (2006 február)

Nagyon örültem, amikor visszakeresve a Beholder fórumon megtaláltam az első legendás paklimat. Az így nézett ki:

Hegymélyi keltető
Legendák Völgye

3 Őrjöngő földicápa (régi)
3 Öreg vazallus (régi)
3 Magiszter (régi)
3 Gyorskezű Trix (régi)
3 X1, a xenomorf (régi)
3 Manapoid főfelügyelő (régi)
2 Bobó, a tőzegelementál (régi)
2 Torqan, a púpos (régi)
2 Árnyékgyilkos (régi)
2 Szkritter lidérclord
3 Méonech fürkész
3 Antitalentum
3 Nyálkacsiga (régi)
2 Antimágikus puffancs (régi)
3 Jáde szkarabeusz
2 Molekulabitorló (régi)
3 Káoszmester (régi)
2 Bri’thung, a tolvaj
2 Lhoal’zetan (régi)

Utólag már egy kicsit megmosolygom ezt a decket, volt benne 1-2 olyan lap, amit amatőr mivoltom és az egyes lapok be nem szerzése miatt raktam be, de visszagondolva tuti nem használnék. Bri’thung egyértelműen szerelemlap (életem első kiadott lapötlete, és az egyetlen, amin a nevem is rajta van), de a Jáde szkarabeusz és a Molekulabitorló is furán hat, ha belegondolok, hogy pl. az Asnomad is létezett ebben a környezetben. Egyébként nagyjából kivehető, hogy mire építettem a paklit. A követőm miatt a lényeim többsége eggyel olcsóbb volt, a szabálylap miatt az ellenfél lényei eggyel drágábbak. Tulajdonképpen nincs új a nap alatt, a jelenlegi legendás-keltetős deckek is pontosan ugyanerre a koncepcióra épülnek. Ehhez próbáltam hozzátenni az általam legjobbnak vélt legendás lényeket, ugyanakkor ez messze nem volt tökéletes, nem is értem, hogy a Bitlandi fivért pl. hogyan hagyhattam ki a pakliból, ami szerintem akkor kb. a legerősebb legendás lény volt. A legendás lényeket kiegészítettem néhány erős passzív lénnyel, meg némi anti-mágiával. Ennek a paklinak egyébként nem volt semmi extrája, a lények ütőereje volt, amivel nyerni lehetett. Érdekesség egyébként, hogy a paklit nem a Legendák Völgye megjelenése után, hanem a Sárkánymágia után kezdtem el játszani. Noha csak 1 lapot tettem be abból a kiegből, az Antitalentumot, az a lap konkrétan gyilkos volt bele. A 2-ért kettes anti-mágia nem kevésszer okozott meglepetést, a párbaj követőszüntetés esetén vált fontossá, de mivel galetki, a legtöbb legendás lényünket „megehette”, ami szintén egy érdekes játékelem volt. Sokatmondó, hogy a 2012-es deckemből hagytam ki először a lényt.

A paklit Dombóváron teszteltem először egy hagyományos versenyen, ahol rögtön harmadik lettem. Emlékezetes a mai napig Váradi Andris Semleges csatamező elleni meccse, ahol kiszedtem a paklijából 2 Bundás yetit azzal a megfontolással, hogy csak nem húzza be a harmadikat. Be tényleg nem húzta… kikereste Apró kívánsággal.

Az első komolyabb erősítés (2008 augusztus)

Miután a legendás lények bekerültek a játékba, szinte azonnal sutba is lettek dobva. 2 lap jelent meg Zénben hozzájuk, de a Tarimász már a megjelenésekor gyenge volt, a Fywl meg önmagában azért nem váltotta meg a világot. Az Újjászületés és az utána megjelenő Zén azonban fordulatot hozott két új legendás lény és pár erős passzív lény formájában, ezért úgy döntöttem, megpróbálom újra felmelegíteni a paklit, lássuk, mit lehet vele kezdeni! A paklilista így nézett ki.

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Őrjöngő földicápa (régi)
3 X 1, a xenomorf (régi)
3 Öreg vazallus (régi)

3 Bitlandi fivér (régi)
3 Nyugodt Káin (régi)
3 Mutáns lemúr (régi)
3 Fywl, a hatalmas

2 Héteoszix sógólem (régi)
2 Magiszter (régi)
2 Árnyékgyilkos (régi)
2 Szkritter lidérclord
3 Méonech fürkész
/ Naso-thin nagyúr
3 Káoszmester (régi)
3 Nyálkacsiga (új)
3 Antitalentum
2 Fintor
2 Dhojaktra (új)

3 Asnomad

Akik játszottak ilyenkor, azok nyilván kicsit furán néznek a Méonech fürkészre, hiszen az ekkor már tiltott volt, azonban Pécsett és Kaposváron volt egy pár hónapos időszak, amikor tiltott lapok nélkül játszottunk, így addig belefért a Fürkész. Látható, hogy a pakli antimágiás-drágítós vonulata sokat erősödött a Fintorral, valamint a Nyálkacsiga felújított verziójával, ami elég nagy pörgést is adott a paklinak. A leszedő szekciót is sikerült erősíteni, az akkori játék talán két legerősebb passzív leszedőlapja, Dhojaktra és Asnomad vitték ezt a részleget. Az új lények közül a Nyugodt Káin nagyon illeszkedett a pakliba, a Mutáns lemúr komoly direkt sebző lap volt, ami a yeti ellen is hasznos (akkor ez egy nagyon komoly szempont volt), a Fywl meg magától értetődött. Ezen kívül a korábbi hibámat korrigálva itt már egyértelműen helye volt a Bitlandi fivérnek, a Héteoszixot pedig főleg amiatt tettem be, mert akkoriban kicsit megnőtt az olcsó sebzőlapok száma, de a gólemet a maga 4 ÉP-jével már nem volt olyan könnyű leölni, ráadásul sosem rossz, ha van egy olyan lényem, amit fel tudok kelteni szükség esetén. A 3 csont meg akár sokat is érhet, ha egy galetkit is harcba küldök (vagy Dhojaktrának adhatott extra leszedést). A kieső legendás lények közé a Bobó (drága, nem túl erős), a Manapoid főfelügyelő (esetleges, néha nagyon blank), a Torqan (magam sem értem, miért), a Trix (Keltetővel drága, ha van őrposzt, akkor gyenge), és a Lhoal’zeatan (nem lő sokat, ezt egy Lemúr is tudja) került. Az utolsó korábban be nem került lap a Naso-thin nagyúr volt.

Ebben a rövid időben a legjobb eredményem egy 4. hely Kaposváron, ami azonban 4/5-tel sikerült. Ezt akkor egyáltalán nem éreztem rossznak.

Az első színcsere (2009 február)

A Tengermély megjelenésével ismételten drasztikusan át lehetett alakítani a paklit. Ugyanakkor egy teljesen új elképzelés is megjelent. Már az előző pakliban is csak 2 Fairlight lap szerepelt, a Méonech fürkész és a Héteoszix, előbbi azonban ekkorra már mindenhol menthetetlenül tiltólistán volt, utóbbi meg azért messze nem nélkülözhetetlen. A Tengermélyben megjelent még a régi Maahradam, de azért finoman szólva sem beszélhettünk prémium lapról.  Ellenben úgy éreztem, hogy a zöld szín lényes szekciója a Tengerméllyel és az utána következő Zénnel sokat erősödött, így talán érdemes ezzel próbálkozni. A paklilista így nézett ki végül:

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Örjöngő földicápa (régi)
3 Bitlandi fivér (régi)
3 Fywl, a hatalmas
3 Mutáns lemúr (régi)

3 Natuuk, a csáplord (régi)
3 Öreg vazallus (régi)
2 Torqan, a púpos (régi)
2 Nyugodt Káin (régi)
2 Magiszter (régi)

2 Dhl’emolatzz (régi)
2 Szkritter lidérclord
3 Bánatos teknős
3 Nyálkacsiga (új)
2 Káoszmester (régi)
3 Dhojaktra (új)
2 Sötét vizek ura
2 Csár apó
2 A Fehér Özvegy
3 Antitalentum

A pakli legendás vonala a két új legendás lény mellett (Ómen már a megjelenésekor gyenge volt) a visszatérő Torqannal bővült. Utóbbi visszahozatalának több oka volt. Az X 1-et ekkorra már nagyon drágának és esetlegesnek éreztem, azt kiszedtem, de emiatt egy olcsó, feltámadó lényt be akartam tenni. Ráadásul a Fehér Özveggyel komoly kombópotenciált láttam benne. A legendás kárvallottak az X 1-en kívül a szín miatt kieső Héteoszix és a szintén kicsit drága Árnyékgyilkos lettek. Bekerült viszont a zöld színből még az olcsó és hatékony Bánatos teknős, az ellenfél körében is hasznos Csár apó, valamint a szintén ilyen megfontolásból érkező Sötét vizek ura is. Kikerült továbbá a Naso-thin nagyúr, amit a hálós meta miatt nem éreztem olyan hatékonynak (utólag végiggondolva nem volt igazam).

A paklival helyi szinten elértem több 2. helyet, Pécsen is, Kaposváron is, de a győzelem még váratott magára.

Az orgling para (2012 február)

„az orglingok ellopták a helyet a szilánkcsapda és a ködmangó elől 🙂 pedig e két utóbbi lappal már játszanak az emberek, míg az orglingokkal sose fognak (…) – ennyi erővel a csapdás lapok is top 30ba vannak, mert brutálisak, csak maguk a csapdák 10/1esek -> a pakli is fos lett” – Baross Ferenc reflexiója a Vigyázz Autó Zanszilánkok TOP 30-as laplistájára, 2011.12.23.

„Lassan korlátozhatjátok az Orgling Ősanya képességét! Habár előbb várjuk meg amíg elterjednek minden formátumon! A mostani Dungeonos szereplése is mutatja hogy még egy Csatamező sem állította meg. Egyszerűen nem lehet mit csinálni a védelmével, max. egy Arochos tudja legyorsulni.” – Török Péter, 2012. februárjában.

Mint látható, néhány hónap alatt óriásit tud a világ fordulni. Bár mindösszesen 2 új legendás lény meg egy legendás táp jelent meg a Zanszilánkokban, gyakorlatilag egy teljesen új koncepcióba lehetett velük kezdeni. Ami nem is akármilyen erőt jelentett. Az Orgling ősanya és Mágus külön-külön is szinte teljesen levédték a decket, együtt meg szinte az azonnali halált jelentették. Az első pár versenyen legyőzhetetlennek tűnt, sokan egyenesen tiltás/nerf után kiáltottak. Aztán azért nem lett belőlük akkora para, hosszú távon megtalálták az ellenlapjaikat és helyére került a pakli.

A legendás decket viszont kétség kívül felébresztette hosszú álmából, és próbálkoztam is vele, méghozzá az alábbi összeállításban.

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Orgling ősanya
3 Orgling mágus (új)
3 Áldozati orgling (új)
3 Orgling tanácsadó (új)
3 Natuuk, a csáplord (régi)
3 Gormug 
3 Varkaudar merénylő (régi)
3 Sármanó (régi)
3 Fywl, a hatalmas 
3 Naso-thin nagyúr 
3 Zirri átokmacska (új)
2 Az idő tornya
2 Arató csattanat (új)
2 Molekulabitorló (új)
1 Magiszter (régi)
1 Torqan, a púpos (régi)
2 Szkritter lidérclord
1 Öreg vazallus (régi)
1 Dhl’emolatzz (régi)
1 Őrjöngő földicápa (régi)

Látható, hogy megint nem kicsit változott meg a deck. A legtöbb régi legendás lényből immáron csak egy darabot használtam. Ennek az volt az oka, hogy önmagában drágának éreztem őket, viszont az Áldozati orgling miatt az ingyen kirakás lehetősége fennállt, ezért elvetni sem szerettem volna őket azonnal. Utólag egyébként azt gondolom, hogy ennyit sem kellett volna használni, a Vazallusból és a Dhl’emolatzzból kellett volna 1-1, és még a Lidérclordból, a többi kieshetett volna. A koncepció itt már nagyon épült az Orgling mágusra és a max. Ép-csökkentésre, a Mágust aktivizálni tudta a Natuuk, körelőnyt adott a Varkaudar merénylő (amit korábban nem használtam, mert a drágítás mellett annyira nem éreztem a körmegszakítást), az Idő tornya és a Naso-thin nagyúr is ebből a megfontolásból került vissza. A sárga szín főleg a Zirri átokmacska miatt visszakerült, és így most már a Sármanó is megmutathatta magát a deckben. A legendás szekció azonban ezzel együtt ahhoz képest nem sokat erősödött – az orglingokon kívül – hogy a legutóbbi decklist óta 3 év eltelt, csak Gormugot és a Sármanót kapták. És végül ez lett talán a pakli veszte. Az orglingok erősek voltak, de ha nem húztam be őket, akkor esetlegessé vált a deck. Pécsett egy 2. hely volt a legerősebb eredményem vele, és a Nemzeti első napjára is elvittem őket, de csak 6/3-ra voltak jók. Igaz, az HKK-s pályafutásom egyik leggyengébb nemzetis játéka volt.

Vakvágány az új generációval (2014  január)

Noha már az Istenek viadalában is megjelent 1-2 korrekt legendás lény, az igazi áttörést nem adták meg a paklinak. Ennek az is volt az oka, hogy a legtöbb aktívan jött játékba, ami ebben a vonulatban nem szerencsés, a négylapos verzió meg egyszerűen nem volt elég jó. Az Elfeledett legendák Zén azonban olyan erősítést adott a paklinak, ami már régóta járt neki. Általa gyakorlatilag minden régi és blank lapot ki lehetett szedni és feltölteni valami hatékonnyal. Az viszont dilemma volt, hogy milyen színekből tegyem össze a decket. Bobóval és a Manapoid főfelügyelővel a sárga megint erősnek tűnt, a piros viszont nem igazán. Ezért ismételten a zölddel próbálkoztam, de egy sajátos vonallal. A Kóspalaki sajtolvasó és a Natuuk komoly izmokat képesek adni, amiket Kifejlett xenóval ki lehet használni. Ha pedig a Kifejlett xenót bekombózom a Fehér Özveggyel, abból akár egész jó dolgok jöhetnek ki, ha el tudom tüntetni a xenót és van elég manám, még Orgling mágussal is jól működik. Erre próbáltam építeni a paklit, ami végül így nézett ki:

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Torqan, a púpos (új)
3 Öreg vazallus (új)
3 Manapoid főfelügyelő (új)
3 Bobó, a tőzegelementál (új)
3 Gormug
3 Natuuk, a csáplord (régi)
3 Fywl, a hatalmas
3 Orgling ősanya
3 Orgling mágus (új)
3 Áldozati orgling (új)
3 Kóspalaki sajtolvasó (új)
2 A Fehér Özvegy (új)
3 Őshangya inkvizítor (új)
2 Arató csattanat (új)
1 Szkritter lidérclord
3 Kifejlett xenomorf (új)
3 Solatopolka (új)

Mielőtt valaki megkérdezi: itt még abban a stádiumban voltunk, amikor vitás kérdés volt, hogy visszaveszi-e saját magát a Szánalmas teknős, ezért nem használtam.

Itt már majdnem az összes 2010 előtti lapot kiszedtem, csak a Natuuk, a Fywl és 1 Szkritter lidérclord maradt benn. Igyekeztem itt már minél inkább arra építeni, hogy az ellenfél körébe is beleszólhassak, Torqan, Főfelügyelő, Őshangya inkvizítor, Bobó, Solatopolka mind erre voltak hivatottak. A Manaszívó vonulatot és a legtöbb körszakítást viszont kiszedtem a deckből.

Érdekes ez a pakli. Életem első győzelmét legendás deckkel ez hozta Pécsen. Azonban utóbb beismerem, hogy nem picit mázli volt ez a győzelem. És közben rájöttem, hogy a pakli nagyon esetleges. Villámháború ellen nagyon kicsi az esélye, sok az ősmágia, és a kombózás sem mindig jön össze. Inkább arról győzött meg a játék, hogy ebben a Kyorg tudásos-védekezéses-ősmágiás metában a legendás deck nem igazán esélyes semmire, talán ideje félretenni a paklit…

A Nemzetis metadeck (2014 augusztus)

Noha én nem hittem igazán a deckben, Németh Miki erről más véleményen volt. Azt gondolta, hogy a paklit át lehet alakítani az aktuális metára. És nem csak gondolta, hanem a 2014-es utolsó nemzeti előtti tesztversenyen 2. lett vele. Ezután én is elkezdtem megint foglalkozni a paklival. Miki sok tanácsot adott és kb. végigegyeztettük a következő pár hetet a Nemzeti előtt (ebben Dömény Balázs is besegített). A végső deck így alakult:

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Orgling ősanya
3 Orgling mágus (új)
3 Áldozati orgling (új)
3 Torqan, a púpos (új)
3 Öreg vazallus (új)
3 Bobó, a tőzegelementál (új)
3 Goblin szurkáló (új)
3 Gormug
3 Kharas-nar kínzómester
3 Denevérbomba / Szánalmas teknős
3 Zirri átokmacska (új)
3 Zilak-din főkancellár
3 Kifejlett xenomorf (új)
2 Talpig vasban (új)
2 Mahomi gólem (új)
3 Aranyhal
1 Szkritter lidérclord

Nincsenek elírások: a Goblin szurkálón kívül egy effektív lap sem jelent meg a pakliba, de nem is volt nagykieg azóta, csak a Zének. De a lapok átalakítása az egész decket megváltoztatta. A cél az volt, hogy visszatérünk a manahatalomra. Hiszen hiába van Kyorggal 7 lapja az ellenfélnek, ha 0 manával van és még be is van drágítva. Ha pedig az elsőkörös Kyorg tudás kap egy Denevérbombát, akkor a helyettesítés és a szabálylap miatt a következő lapja 3-mal lesz drágább. Remek! További manalefojtás a Kharas-nar, a visszakerülő Átokmacska, a Zilak-din és a Szurkáló, a víg manaszívás közben pedig a jó öreg Orgling páros megoldja, amit meg kell. A paklit kiegészítette még két, a deckben már-már broken szintű lény, a Torqan és a Bobó, kikerült viszont a Főfelügyelő (side-ban benn maradt), mert nem minden ellen volt elég jó. A Kifejlett xenóban itt is éreztem annyi potenciált, hogy benn tartsam, nem is bántam meg, a tempóról pedig az Aranyhal és a Mahomi gólem gondoskodott még, utóbbi az ősmágia miatt is fontos fegyverré alakult. A követőszüntetés ellen is komolyan készültem, a Denevérbomba és a Szurkáló párbaja, illetve a lapokból kijövő gólem nem kis erőt jelentett (meg eleve kevés legendás lénnyel játszottam). Ha pedig a Denevérbomba leblankult, jött helyette a zöld és a Szánalmas teknős, ami itt már visszavette magát. Imádták is sokan. És itt került először a pakliba a Talpig vasban is, csak az áramlása miatt, 1 VP-ért és 4 ÉP-ért keresni ma sem rossz, főleg, mert szinte counterelhetetlenül tehetjük meg ezt.

A pakli érdekessége, hogy előtte a pécsi és kaposvári versenyeken mindig gyenge eredményt értem el vele. Csakhogy ott rengeteg 4 lapos követős deckkel hozott össze a sors, kalandozókkal, vámpírokkal, amik ellen nem volt annyira effektív ez a pakli. Aztán a pesti mezőnyben hirtelen „életre kelt”. A Nemzetin 4,5-et hoztam vele, még a Villámháborút is legyőztem, egyedül egy Csatamező tudott eltenni.

A „legendás kontroll” (2017 április)

A bravúros Nemzeti után ismét eljöttek a pakli fekete napjai. Ennek a legfőbb oka a semlegesítés szabály megjelenése volt. A korábbi deck óriási előnyét jelentette az a fajta manaelőny, ami a szabálylapból adódott. Mivel ősmágiás counter alig volt, a Keltető miatt még a 0 VP-s counterek is egyért jöttek, mialatt a pakli átlag IK-ja kb. 1.5 volt a követővel, egy countercsatából szinte biztos, hogy VP-hátrányba került az ellenfél, és lapelőnybe se jutott igazán (nem beszélve arról, hogy a varicounterek eleve blankok voltak). A semlegesítéssel azonban előjött a „kinyír a counter” effektus, az előbb felvázolt eset már nem állt fenn, ugyanis a counter mellé sokszor egy lény társult. Ráadásul a Mágusok alkonyában két nagyon erős ősmágiás lapcounter is megjelent a Drakolder negátor és a Szirén gésa személyében, amik még tovább mélyítették a problémát. Noha kapott egy semlegesítéses countert a legendás deck is, valójában ez nagyon kevésnek bizonyult. A pakli erejéről sokat elmond, hogy Pécsett csak egy Beszűkült látókör verseny negyedik (!) körében sikerült betiltatnom őket. A Zarknod visszatér valamit javított a helyzeten, Pécsett sikerült is összehoznom egy győzelmet velük, de még így sem éreztem tökéletesnek a dolgot, az volt a baj, hogy azt éreztem, hogy még mindig kevés a semlegesítéses lapom, amivel fel tudnám venni a harcot az ellenfelek countereivel. Aztán a Kreátor műhelyével kaptam még egyet, és eljött egy budapesti 3. fordulós Beszűkült látókör, ahol már éreztem annyi potenciált a pakliban, hogy próbálkozzak vele. És ez az első HKK Blogos győzelmemet is hozta. Így nézett ki a pakli:

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Sármanó (új)
3 Mutáns lemúr (új)
3 Őrjöngő földicápa (új)
3 Nyugodt Káin (új)
3 Kisebb kincsfutár (új)
3 Natuuk, a csáplord (új)
3 Orgling mágus (új)
3 Áldozati orgling (új)
3 Aranyhal
3 Torqan, a púpos (új)
3 Öreg vazallus (új)
3 Talpig vasban (új)
3 Torz kriptod (új)
3 Goblin szurkáló
3 Titánkolosszus (új)
3 Lord Akryl
1 Magiszter (új)
1 Szkritter lidérclord
1 Orgling ősanya (új)

A 2014-es pakli alapja az volt, hogy kevés legendás lényt használok, mert inkább számítottam követőforgatásokra. Itt most megint a több lényes verziót választottam, arra alapozva, hogy a követőt jobban ki tudom használni, a Mutáns lemúr, Őrjöngő cápa vonulat meg talán megoldja a forgatást. Mivel itt már 50 lapos paklival kellett játszani, túl sok legendás lényt nem kellett kiszednem, ugyanakkor Bobót és Gormugot már kicsit öregnek éreztem, illetve az Orgling ősanyát is, bár abból 1 darabot még benn hagytam. Mivel a 2 új legendás lénnyel és a Szánalmas teknős nerfjével a piros visszatért a deckbe, 1 darab Magisztert is használtam. A Manaszívós-drágítós vonalat viszont elfelejtettem, ebben a játékkörnyezetben már nem volt az igazi (Szurkáló azért benn maradt, de az multifunkcionális lap). Az új legendás lények viszont sokat segítettek, főleg az akár ingyenes counterként is működő Földicápa és a paklit nagyon gyorsan pörgető Kisebb kincsfutár vált erős lappá.  

A pakli érdekessége, hogy egy lapot sem kellett a Látókör-szabály miatt kiszednem, szerintem egy sima hagyományos versenyre is kb. így raktam volna össze a paklit (maximum egy kis metahangolást végeztem volna). Nyilván az eredmény azért más lett volna.

A védekezéses counterek kora (2018. szeptember)

Mire az újrakezdő projecttel visszatértem a játékba, kiteljesedett egy, az Alanori olimpiával elkezdődő helyzet. A következő kiegekben jöttek azok a lapok, amiket nagyon hiányoltam. Olcsó és hatékony, passzívan játékba jövő, védekezéses counterek. Noha ezek közül egy volt legendás lény, de számos counter óriási erőt adott a decknek. Miközben megjelent négy új erős legendás lény, sőt, egy ötödik is (Nelevyn), ami ha alapból nem is fért bele, állandó side lapként funkcionál. Ez ismételten kicsit metadeck lett, folyamatosan abból a célból fejlesztettem, hogy az Életenergia kontrollok ellen ne legyen sansztalan. És most már ki merem jelenteni, hogy nem az. A paklilista így néz ki:

Hegymélyi keltető
Legendák völgye

3 Albinó varkaudar (új)
3 Áldozati orgling (új)
3 Bűzös, a guberáló
3 Dhl’emolatzz (új)
3 Kisebb kincsfutár (új)
3 Korrupt búzamester
2 Maahradam (új)
3 Natuuk, a csáplord (új)
3 Nyugodt Káin (új)
3 Ómen, a fősámán (új)
3 Orgling mágus (új)
3 Öreg vazallus (új)
3 Őrjöngő földicápa (új)
3 Sármanó (új)
1 Szkritter lidérclord
2 Talpig vasban (új)
3 Torqan, a púpos (új)
3 Varkaudork varázsló

A rövid idő ellenére sok lap cserélődött. Legendás lényből három, a Maahradam, az Ómen és a Búzamester is bekerült, de emiatt nyilván többnek ki kellett esnie. Gyakorlatilag az Orgling ősanya mellett a teljes Dornodon részleg kikerült, mert azokat a lapokat éreztem a legkevésbé effektívnek. A szín azonban nem esett ki, mert az Albinó varkaudar képében nagyon broken erősítést kapott a deck. Ezt pedig a Varkaudork varázsló is tudja segíteni. A Bűzös még hatékonyabb olcsó counter a deckbe, a Dhl’emolatzzról meg már ne is beszéljünk. A pakli érdekessége még, hogy bár adja magát a követőforgatás, lehet, mégis rizikós, mert immáron van vagy 9 olyan legendás lény, amit nem (vagy csak alig) gyengít a követő hiánya (Kincsfutár, Dhl’emolatzz, Búzamester), a Vazallus meg visszaadhatja a legendás képességeket. Mivel az új legendás lényekből többnek van counter képessége, a decket ilyen szempontból meg lehetett nyirbálni, a Titánkolosszus (3 manáért már sok), a Torz kriptod (esetleges, csak countercsatában jó) és a Lord Akryl (szintén drága) már nem kellett a pakliba.

A paklinak még érdekessége, hogy bár visszatértem az alapszínekhez, side-ban az Őshangya kamikázé – Galargamoth – Kölyökteknős – Gyilkos mókus négyes várja a bekerülést, ami metától függően akár a piros (főleg Lassan járj! ellen), akár a barna (kontrollok, Villámháborúk) helyett bemehet.

A pakli eddigi legnagyobb eredményei a szombathelyi és kaposvári versenygyőzelmek. Ennek ellenére nem gondolom, hogy ez egy tier 1 deck lenne, de megfelelő játékkal azért működőképes a pakli.

Hogyan tovább?

(A cikk még az Elemi erők megjelenése előtt íródott – a szerk.) Egy dolgot tudunk biztosan: Az új kiegészítőben lesz egy epikus legendás követő. Ez megváltoztathatja az eddigi koncepciót. Nyilván fő kérdés, hogy milyen képességei maradnak meg a követőnek. Ha tippelnem kéne, akkor a legendás képesség használata tuti megmarad, szerintem a képesség el nem vesztése lekerül róla (bár ki tudja), olcsóbbítása pedig megszűnni nem fog, de limitálva lesz (a drakolderhez hasonló megoldásra gondolok). Ez egy másik perspektívát fog adni a paklinak, mivel ehhez a deckhez nem lehet majd keltetőt használni, viszont egy ötlapos good stuff irányba el lehet indulni. Ezt nem érzem egy életképtelen ötletnek, az Orgling mágus ugyanúgy megmarad, és azért a Kincsfutárok-Búzamesterek erdejében egy pofás kis lényes-erőforrás kontroll rakható össze. De ahhoz, hogy ezen el lehessen gondolkodni, látni kell majd a követőt, meg az esetleges új legendás lényeket is.

Még egy kis megemlékezés…

Érdekes végignézni egy pakli történetét. Az első deck, amiről írtam, már idősebb, mint 12 éves. Az utolsó alig 2 hónapos. És a két pakli a követőn és a szabálylapon kívül majdnem teljesen kicserélődött. De csak majdnem. Egy lap maradt az eredetiből, amit soha nem szedtem ki, és mindig legalább 1 darabbal játszottam belőle: ez a Szkritter lidérclord. Hogy miért? Ennek talán a legfőbb oka az új Öreg vazallus volt. Amikor már éppen azon lehetett gondolkodni, hogy ez a lény megöregedett, jött rá egy kétlapos kombó, ami végtelen manát és lapot ad. Ez azért túl jó ahhoz, hogy teljesen kiszedjük. De amúgy is… a 4 mana valóban sok, de a lény visszarakása a gyűjtőből nagyon hasznos képesség. Hát még szkritterként, körönként akárhányszor visszavéve! Nagyon eltalált lap lett a paklijába, olyan skillekkel, ami még mindig játékban tartja!

Szabó András

10 thoughts on “Vendégcikk – A legendás pakli fejlődéséről

 1. Szia Bubu!

  Nagyon jó cikk lett! Gratulálok. Szép visszaemlékezés a HKK egyik történelmi paklijával 🙂
  Azért ne felejtsük, a sok felfrissült lap hozzá nagyon jól szolgálta a Legendás pakli eddigi fejlődését és életképességét.
  reméljük, még sokáig használható paklit lehet belőlük kihozni.

  Sok sikert hozzá.

 2. Nagyon erdekes es tartalmas cikk!
  En remelem, hogy a pakli mindket verzioja: a keltetos (Mardakor ajandekozo!) ill. az epikusos is eletkepes lesz (utobbit Gergo sikerrel es eleg sok legendas lennyel forgatta a tesztversenyen).
  Azota mar tudjuk, hogy az EE-ben is kijott 2 ritka legendas leny, akik persze kelteto-kompatibilisek.

  Hajra Bubu es legendas sracok!

 3. Most komolyan moderálni kellett az első hsz-t? 😦

  Egyébként megmondom őszintén a 2 új lapban nem érzem az erőt, de azért mindenképp próbálkozom majd velük.

  Mardakorok sem biztos, hogy egy rossz opciót jelentenek, meglátom (múlt héten nyertem egyet, így már csak egy kell belőlük 🙂 !

 4. Jó volt olvasni. Vannak olyan játékosok akikről mindig 1 konkrét pakli jut eszembe. Bubu és a legendás keltető ilyen 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.