Versenybeszámoló – Excelsior, november #2

Élesben is debütáltak az Elemi erők lapjai.

November 27-én rendezték az Excelsior második novemberi HKK versenyét, ami komoly jelentőséggel bírt, hiszen itt lehetett használni először az Elemi erők kiegészítő lapjait. A lelkesedés ennek megfelelően elég nagy volt – olyannyira, hogy rekord létszám (29 fő) gyűlt össze a helyszínen.

A meta – ahogyan arra lehetett számítani – igen színes volt, egyik koncepciót sem választották kettőnél többen. A leggyakoribb narancs lapok az Antimágikus rakshallion (4) és a Lassan járj! (3) voltak.

Szabálylap (9)

 • 2 Életenergia
 • 2 Villámháború
 • 1 Sokszínűség
 • 1 Zarknod börtönében
 • 1 Zarknod bilincse
 • 1 Semleges csatamező
 • 1 Lépéselőny

Követő (12)

 • 2 Legfőbb káoszmester
 • 1 Elsődleges elementál
 • 1 Rhatt követője (epikus)
 • 1 Sárkány úrnő (epikus)
 • 1 Magirox
 • 1 Molluszk, az ócskás
 • 1 Phukhi
 • 1 Motyogó kultivátor (epikus)
 • 1 Legendás pegazus (epikus)
 • 1 Xenó ősplazma
 • 1 A legfőbb követő (Molluszk, az ócskás, Homályúr, Antimágikus rakshallion, Manafamiliáris)

Szabálylap + követő (8)

 • 2 Ősi rúna + Antimágikus rakshallion
 • 1 Lassan járj! + Főparancsnok
 • 1 Lassan járj! + Átkozott követő
 • 1 Lassan járj! + Az istenek hírnöke
 • 1 A fókusz meglelése + Antimágikus rakshallion
 • 1 Tábori adó + Harangmester
 • 1 Hegymélyi keltető + Legendák völgye

Már többször bebizonyosodott, hogy az új kieget követő képlékeny metában a Semleges csatamező erős választás tud lenni, ez pedig most is bejött: Szabó Krisztián a 7 fordulóból 6-ot megnyerve húzta be a verseny. A dobogó egészen különleges lett, hiszen a második Balog Dávid lett egy új követővel (Xenó ősplazma), a harmadik pedig Hartner Gergely a megerősödött Fókusszal. Íme az élmezőny:

1. Szabó Krisztián (paklilista) – Semleges csatamező
2. Balog Dávid – Xenó ősplazma
3. Hartner Gergely (paklilista) – A fókusz meglelése + Antimágikus rakshallion
4. Balla Gábor (paklilista) – Lassan járj! + Az istenek hírnöke
5. Várnai Péter – Lassan járj! + Főparancsnok

Gratulálunk mindenkinek, aki pedig most nem tudott eljönni, annak nem kell sokat várnia, hiszen december 5-én, szerdán már jön is az Ex következő versenye, szintén pörgős formátummal.

Csető Zsolt

34 thoughts on “Versenybeszámoló – Excelsior, november #2

 1. Grat Krisznek es a helyezetteknek!

  Most nezem a statot, es nem tudom; hogy rajtam kivul volt-e meg egy Legfobb kovetos koncepcio, de az enyem veletlenul kimaradt 😦 (vizio pakli; Legfobb koveto: Az almok mestere – Atkozott koveto – Elenios kovetoje – Antimagikus rakshallion)

 2. 😀 akkor nem szóltam! 😉 🙂 (ígérem szerdán nem ezzel a paklival jövök 😉 :P)

 3. Akkor szerintem eggyel kevesebb Életenergia volt, rossz helyre húztam be egy strigulát.

 4. Én azért amellett se mennék el, hogy még egyetlen versenyen se láttam arányaiban ennyi epikus követőt. Oké, új kieg és kísérletezik mindenki, de se a GE, se az alapkiadás után nem próbálgatták ennyien ezeket.

 5. Egyébként azt meg kell jegyeznem, hogy -bár számomra kellemes epikusozni- eléggé 1 színű a meta a másik oldalról nézve. Ne azt nézd, hogy mindenki különböző epikussal tolta, különböző követővel… Ugyanez a deck, amivel második lettem, pont elment volna egy Káoszmesterrel, de még egy életenergiával is simán… Ha megnézek akármilyen epikus paklit, akkor az a különbség, hogy mindegyikben más 9 lény van, de alapjáraton ugyanaz, mint egy klasszik kontroll. Persze sokkal lényesebbre is összerakhatnám, de akkor már nem lenne ilyen erős. A régi követők legalább igazi boostot adtak minden laphoz kb. Hisz minden lapom olcsóbb, pl. Így sokkal több lényt tehettem be. Persze nem feltétlen ez a lényeg. De azt el kell mondanom, hogy ha kivettem volna a xenókat és betettem volna azt a pár jó drakoldert, akkor már egy másik epikus lenne, és kb ugyanolyan lenne az ütőereje. Pedig kvázi 9-12 lapot cserélnék ki…

 6. Ebben igazad van némileg 😀 de szerintem az epikusokkal csak ki lett mosva a szar, és jelenleg eltapicskolva, fos formájában, de ott van minden kontroll 😀

 7. Mert gondolom szükség van az olyan követőkre, amik csak azért tudnak 80 dolgot, hogy bevállalja az ember a 4/3 lapos kezdést (tárgy, kragoru többek között), miközben ott van az ellenfélen, hogy fix kezdeni kell és belőni, aztán imádkozni, hogy ne jöjjön plazmacsóva/nekronsári.

  Mentem anti rakshis tűz ellen múlthéten, iszonyat élvezetes meccset vívtam: kezdhetett, passzolt, dobattam egyet répával, rávédekeztem egy rhatt istenit. Jöttem, belőttem a követőt, passzoltam—>plazmacsóva.

  4 azaz NÉGY lépésből lett vége kb 1 perc alatt a meccsnek.

  Amúgy meg csak kivárnám a januári versenyeket ezekkel a kijelentésekkel. Nem tom miért kell meglepődni azon, hogy ha kijön 6 epikus, akkor az emberek próbálgatni fogják őket—>ez lesz a meta.

 8. Ja és most nézem, hogy amúgy egy epikus volt csak a top 5-ben még a dömping ellenére is.

 9. A dömping az 4 epikust jelent… Egyébként én értem, hogy ez lesz a meta… én csak azt mondtam, hogy ugyanúgy egysíkú minden pakli. Csak annyi, hogy most akkor nem ezt a 9, hanem másik 9 lapot teszek be. De a maradék minimum 41 lap változatlan. ÉS szerintem ez igen szomorú :/

 10. @Dávid: a tengermély idején 9-12 mágikus védelmű lénnyel állt fel a szóló Krag. Szerintem nincs ezzel gond. A gond azzal van, amit Domi is ír.

 11. Én 9 epikust számolok srácok … 😀 egyébként én csak annyit írtam – ami tény -, hogy többen próbálgatták most az epikusokat, mint bármikor korábban Exes premier-versenyen. Az, hogy ez jó-e a játéknak, vagy jó-e velük játszani, megint más kérdés.

 12. Miért nincs mindegyik mellé odaírva? 😀 Vagy miért csak amellé a 4 mellé van? 😀

 13. @Marci: Szerintem nincs azzal gond… ha nem lennének olyan lapok, akkor képtelen lenne nyerni, egy olyan metában, ahol mindent -ért meg tudsz fogni. De ha lett volna a kezében egy Fec, vagy Buborék, netán Sziklavadász, akkor valószínűleg ő nyert volna. És az fair, hogy azért nyer valaki, mert több lappal kezd? Ez így van jól… az ilyen paklik kiáltanak az olyan lapokért, amikre plusz reagálni. Még a Shomorira is ráférne egy plusz 1 reakciódrágítás. És ha megnézed, így is alig van esélye 6 lapból behúzni, legalább a 2-3. körig. Plot twist, hogy most neki sikerült. Domi csak sír, hogy egy számára csicska deck ellen kikapott 😛

 14. Nem tudom ki mit várt az isteni szabálytól. Sokat nem dobott a paklik változatosságán. Egy kontroll pakli gerince úgy is ugyan azok a lapok köré épül mind1 kb hogy életenergia vagy epikus vagy akár egy molluszk-lépéselőny.
  Dominak meg az fáj hogy nem jött ki a kánterbulémia, mert milyen jó is úgy nyerni, hogy 5 kánterem van az ellenfél 3 lapjára,de 15 körös volt a meccs amire kettesével levertem….
  A nagy baj hogy a lapok túl sokat tudnak és lassan már minden lap minden környezetben megálja a helyét.
  Akkor lenne színes a paklista ha egy-egy lap adott koncepcióba lenne igazán hatékony. Ahogy látom pl. A dupla kötelék pont ezt az utat próbálja.

 15. Nem nagyon tudom megállni, hogy bele ne szóljak. A kontroll-használóknak fáj, ha egy törhető követős deck a Plazmacsóvával vagy a Nekronsárkánnyal nyer. Mert “bemákolta”, “ez nem játék”, “a kontrollnak muszáj kezdeni és követőt törni”…

  A játékot célbalövéshez lehetne hasonlítani, és a paklikat fegyverként megnézni. A kontroll egy precíziós, távcsöves puska, pici szórással, nagy távolságból, jó eséllyel magas pontszámot fog elérni. Nem nagyon tetszik neki, ha nem kap időt a célzásra, és ha füst vagy por száll a levegőben… De mindettől függetlenül 10 próbálkozásból 7-8 alkalommal belövi a magas köregységet.

  A törhető követős deck inkább rövid csövű, kis hatótávolságú sorozatlövő fegyver, aminek nagy a szórása, és igen, van, hogy betalál, de azt is látni kell, hogy 10-ből csak 4-5 alkalommal fog magas köregységet lőni.

  Van, aki mégis bevállalja ezt, és a vele járó középmezőnyt, vagy szerencsés esetben a dobogó-közeli eredményt, talán mert nem telik neki csilivili távcsövesre, vagy azért, mert azzal nem tud jól lőni.

  Az biztos, hogy a követők uniformizálásával elvesszük a választási lehetőséget.

  Mindkét pártnak vannak követői, és ellenzői. És könnyen lehet, hogy profibb a távcsövessel puffogtatni, és impozáns lehet egy versenyen 25 tökugyanolyan mesterlövészpuska felvonultatása, de ezzel a játék sokat silányodik, és szürkül. (Nehéz lenne az ellenkezőjéről meggyőzni.)

  Lehetséges, hogy a játék jövője szempontjából ez a kívánatos, nem tudom… De ezt a kérdést merő szimpátia, hideg számítás, vagy szubjektív indulatok alapján eldönteni eléggé merész.

 16. Játszottam már 2 pörgős, 1 beho talis versenyen tűzdeckel, messze nem ellenségem, de a 4 lépéses játék sehol nem tartozik az interaktív kategóriába. A szabálylapokkal való kordában tartás (már ha beszélhetünk dominanciáról egyáltalán…) sokkal egészségesebb no meg stabilabb is, elég ránézni a mostani top 5-re.

 17. ahogy nézem, azok a követők mellé van odaírva, hogy epikus, amiknek létezik nem epikus verziójuk is

 18. Szerintem leginkább attól színesedne a meta, ha megszűnne a töhető követők és a kontrollok közötti reakciódrágítós lövések vs. ősmágiás kánterek fegyverkezési verseny. Ez leginkább azzal érhető el, ha a járj/keltető + szabálylap kettőst el lehetne engedni. Akkor nem kéne ennyi ősmágia és egy sima járj vagy keltető is erősödhetne.

 19. Kontroll ellen semmi esélye a törhető követős decknek az interaktív játékra.
  Ha megnézel egy kiegyensúlyozott, horda vs. horda meccset, ott láthatsz épp elég interakciót. És a horda pont ugyanennyire nulla interakciót lát abban, ha egyetlen lapja sem jön létre.
  Elhiszem, hogy izgalmasabb egy kontroll vs. kontroll meccs, de degradálni egy nem-kontrollt azért, mert az egyetlen esélyét, nevesen a követőszüntetés megbüntetését használja ellened, finoman szólva is leereszkedő.

  Ha a fenti hasonlat nem volt világos, itt egy másik: a kontroll egy kifinomult technikájú harcművész, a törhető követős horda meg egy barbár a furkósbotjával. Szívesen nézzük a filmen, ahogy két kung-fu mester rugdossa meg csépeli egymást szemet gyönyörködtető módon, és a két barbár pankrációjának is megvan a szépsége. De ha a harcművészt engedjük össze a barbárral, nem kapunk túl szép meccset. Vagy egyik, vagy másik mocskos módon bánik el az ellenfelével. Mások az eszközök, mások a fegyverek, más a stílus. Bármelyiknek a szemére vetni, hogy miért használja a saját arzenálját a másik ellen…

  Mint mondtam, lehet, hogy a játék fejlődése és fenntarthatósága szempontjából ez egy evolúciós zsákutca. Nem tudom. Az biztos, hogy nem szerencsés minden egyes versenyzőre rákényszeríteni, hogy na öcsém, akkor mostantól kungfuzzál szépen, mint mindenki más…

 20. Én sem tudom a biztos megoldást, csak azt vetettem fel, hogy egy sima járj horda is felerősödhetne, lehetne egy új irány, de csak ha nem kéne annyi ősmágiás lapot kiadni, az pedig csak úgy érhető el, ha a járj+követő nem csap agyon 2 kör alatt a követő mellett, mert ha ő kezd 1 vp-ből nincs mit tenni, ha ki tud rakni 3 lényt.

 21. Nem ereszkedtem le sehova, és mindenki játsszon azzal, amihez kedve van, de mindegy honnan nézzük, milyen hasonlattal illetjük, egy játék ne 4 lépésből/1 percig tartson. Aki ezt bírja, és szeret 19 percig ülni egy helyben, lelke rajta, attól még nekem továbbra is ez a véleményem.

 22. “mindenki játsszon azzal, amihez kedve van”… ugyanakkor: “egy játék ne 4 lépésből/1 percig tartson”…

  Tehát mindenki játsszon azzal, amivel akar, de azt, aki ne adj’ isten így akar játszani, azt irtsuk ki a játékból. Azaz így senki ne akarjon. Világos.

  Azt simán felejtsük el, hogy a 4 lépés/ 1 perc játék jellemzően a kontroll ellen, csak akkor, ha az töri is a követőt, és kizárólag akkor, ha emellett az összes szerencsés egyéb csillagképp is együtt áll, akkor fordul elő. De persze a lehetőségét is irtsuk ki, hogy a kontroll valaha is így kikaphasson. Érthető törekvés.

  A törhető követős deckek szisztémáját a kiadó le szeretné váltani az epikus követőkre. Ez a törekvés teljesen világos, és nyíltan vállalt. Ez meg nekem nem tetszik… “nekem továbbra is ez a véleményem”.

  Bár a hozzászólásaim válaszok egy-egy felvetésre, és valóban provokatívak, és igen, szándékosan sarkítok, de senki ne vegye személyeskedésnek.

 23. Énis azon a véleményen vagyok, hogy mindenki játsszon azzal, amit szeret. kb. 30 féle koncepció van, amivel jelenleg eséllyel lehet elindulni egy versenyen (mondjuk top3 esélyes). Az másik kérdés,hogy a többség kontrollal szeret játszani, szeret beleszólni a másik játékába. Énis szívesen jászanék több féle koncepcióval, ha lenne lapkészletem és időm paklit csinálni, de lehet, hogy mostanában egy meglepi paklival próbálkozok majd:)

  ui: A kedvenc paklimat sikerült tönkre tenni az isteni szabállyal…

 24. Domi, volt már nekem olyan, hogy kezdtem, lőttem a Kragot, Beldiannal a hátam mögött. És még abban a körben kaptam egy Shomorit. Na ez 2 lépés.

  Egyébként gratulálok na helyezetteknek, ha már előttem még senki se tette meg…

 25. A.Á.: “ui: A kedvenc paklimat sikerült tönkre tenni az isteni szabállyal…”

  Isteni szabaly ide vagy oda, a juliusi profi behost azert csak behuztad vele ;D

 26. Baghar, csak akkor még 6-2 volt a 0-ás kánterek aránya, ami mostanra 9-3-ra változott.
  És ez kiegről kiegre nőhet….picit ezen lehetne lassan finomítani talán.
  És a fókuszálást majdnem elfelejtettem…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.