Isteni rangsor az Elemi erők megjelenése után – szerintünk

Melyik színek szettjei a legerősebbek?

A 10. kiadás megjelenésével egy teljesen új pakliépítési elem került be a HKK-ba: ezek az isteni lapok, melyek komoly döntési helyzet elé állítanak bennünket, amikor a legnagyobb spoilereket igyekszünk beleilleszteni a deckünkbe. Eleinte két-két ilyen lap volt csak elérhető az egyes színekből, az Elemi erőkkel azonban ez már istenenként három duzzad, emiatt minden eddiginél aktuálisabb a kérdés: melyik isteni szett a legjobb?

Dáviddal összeültünk és alkottunk egy rangsort, ahol önmagukban, “vákuumban” vizsgálva állítottunk fel egy toplistát az alapján, hogy melyik színek isteni készletét tartjuk a legerősebbnek. Essünk is neki a visszaszámlálásnak!

#9 – Raia

Abban sajnos kénytelenek voltunk egyetérteni, hogy jelenleg a Raia van a legnehezebb helyzetben. Ennek az oka elsősorban az, hogy a legjobb lapjai (Solisar, Solisar aurája, Fény a sötétben) éppen nem isteniek, ezért viszonylag könnyen le tud mondani róluk az ember, hiszen a legtöbb deckben amúgy is csak kiegészítő színként szerepel. Emellett nem ideális az sem, hogy az Angyali sereg inkább lassabb, Az erős ereje pedig inkább gyorsabb decket feltételez, így a két kártya kicsit üti egymást sajnos.

#8 – Dornodon

Az Erdőtűz egy biztató irány, hiszen a Timera makacskodása sem véletlenül volt az egyik legnépszerűbb counter az isteni szabály bevezetése előtt. A szűk keresztmetszet inkább a másik két lap, hiszen vannak deckek, amik egyáltalán nem játszanak laphúzással, illetve a Megsemmisítő csapás is gyengült az ősmágiás azonnali counterekkel. Ha azonban a piros be tudna furakodni az Életenergiákba (ahol az Erdőtűz és a Megsemmisítő csapás hátránya is elenyésző), akkor egy kifejezetten jó csomagot alkotnának, ehhez azonban a színnek még erősödnie kell, hiszen ez a három lap önmagában még kevés.

#7 – Sheran

Az Owooti trükk sajnos egy nagyon szűk tartományban (és erős feltétellel) használható lap lett, az Őshangya kamikázé pedig viszonylag jól helyettesíthető nem-isteni counterekkel. Így hiába tűnik nagyon erősnek a Földanya átka, mint potenciálisan nullás cantrip lapcounter, a másik két lap sajnos eléggé lehúzza ezt a színt isteni szempontból.

#6 – Tharr

A barna szett minden szempontból kiegyensúlyozott: egyik lapja sem brutálisan erős, ellenben egészen megbízhatóak és több funkciót is leszednek. Egyesével nézve akadnak jobb counterek vagy éppen leszedések más színekből, ha viszont kicsit jobban támaszkodunk az asztalról történő játékra, miniszinergiákra vagy akár csontra/zanszilánkra, akkor egy nagyon is korrekt választás tud lenni Tharr, hiszen mindhárom lapja jó a mostani metában.

#5 – Leah

A Leah isteni szett legfőbb ereje talán abban rejlik, hogy akad több olyan deck is (pl. Lassan járj!, Zarknod börtönében), ahova a jelenlegi isteni lapok közül a Gomak megsemmisítő pillantása illeszkedik a legjobban. A másik két lap már speciálisabb counterek, melyek főleg erősen kontrollos metában szólhatnak nagyot, ahol sok az olcsó counter – most épp ez a jellemző az epikusok miatt, ezért bőven van bennük potenciál jelenleg.

#4 – Elenios

A legegyoldalúbb isteni szett, hiszen három counterről van szó. Ugyanakkor mindegyik baromi olcsó, ráadásul a lapok elég nagy százalékát viszik (a Timera gondolata és főleg a Demizra VH ellen is óriási fegyver!), így ha kifejezetten ezen funkcióban szeretnénk erősek lenni, akkor teljesen reális választás jelenleg. Az egyfajta funkció miatt azonban nem fért fel a dobogóra

#3 – Chara-din

Hajszállal maradt le csupán a második helyről a legolcsóbb isteni szett – mindhárom lap 0 manáért érkezik. Tekintve, hogy ez két (a megfogható lapokat tekintve feltétel nélkül) counter, illetve a játék jelenlegi talán legerősebb leszedése, joggal fogjuk látni őket a kontroll jellegű deckekben – főleg mostanában, amikor a Legfőbb káoszmester, illetve az Oz’mogroth is ennyire népszerű. Egyetlen hátránya a szettnek, hogy bizonyos paklik ellen (pl. Lassan járj!, Villámháború) talán ez gyengül a legtöbbet.

#2 – Rhatt

Ha a Chara-dinra azt mondtuk, hogy bizonyos paklik ellen sokat gyengül, akkor a Rhattra éppen ennek a fordítottja igaz: talán a legmegbízhatóbb szett mind közül olyan értelemben, hogy a legtöbb matchupban jól fognak működni a lapjai. Az időrabló pálcáját még csak ízlelgetjük, ugyanakkor esélyes, hogy bizonyos deckeket önmagában sakkban fog tartani, sok rizikó ráadásul nincs a lapban. A Rhatt hárítása már bőven bizonyított, az olcsóbbodás, az ősmágia és a kettős funkció miatt lényegében mindig jó valamire, a Kristálybarlang pedig még mindig a legjobb fegyver a countereket kikerülni próbáló tempó deckek (pl. VH) ellen.

#1 – Fairlight

Cantrip leszedés, cantrip counter: olyan kifejezések ezek, amik hallatán minden kontroll játékos szájában összefut a nyál. Az Abszolút preventálás azon kevés fixen 0-s counter egyike, amiknek csak a reakciódrágítás tud keresztbe tenni, a másik két lapban pedig óriási erő, hogy ha éppen felesleges a funkciójuk, akkor lehet húzni helyettük egy másik lapot. Emiatt úgy érezzük, hogy jelenleg Fairlightnak van a legsokoldalúbb, legrugalmasabb és legerősebb isteni szettje.

Nálatok hogy néz ki a rangsor? Osszátok meg velünk bátran kommentben!

Csető Zsolt

 

21 thoughts on “Isteni rangsor az Elemi erők megjelenése után – szerintünk

 1. korrekt sorrend, bár a 7-8-9 elég csereszabatos egymás közt szerintem

  nálam Tharr előrébb van, de valószínűleg csak azért, mert szeretem azokat a paklikat, amikbe kifejezetten illeszkednek az isteni lapjai

 2. Szerintem a fehér utolsó helyét leszámítva nüansznyi különbségek vannak. Mondjuk ha már a CHD-nál meg lett említve, hogy sokat romlik Járj ellen, ez legalább annyira igaz a top pick sárgára is.

 3. Egy jo konttoll jatekosnak nem a cantrip szó hallatan fut ossze a nyál a szájában! Hanem hogy minel kevesebb dekk ellen legyen blank az adott lap es minel tobb pakli ellen legyen jó. Es az messze nem a sárga sztem hanem a rhatt. De kinek mi 😀

 4. Jah es a barlang most még erősödott az ostromgép miatt ez sem lesz elhanyagolható teny.

 5. Nálam lila, kék, sárga a top3 és a rhatt kiszorul a 4. helyre. Párszor a rhatt hárításánál elég fájó volt az a 2 mana, amikor az ellenfél indulását kellett volna megfogni vele.

 6. Én is DK véleményét tudom inkább magaménak. Nálam a sárga nem fér fel a dobogóra.
  Nálam:
  Kék
  Rhatt
  Lila
  Sárga
  mindenki más 🙂

 7. Nálam a sorrend:
  1. chara-din
  2. sheran
  3. eleinos
  4. fairlight
  5. rhatt
  6. raia
  7. tharr
  8. leah
  9. dornodon

 8. @DK: még jó, hogy pont ezt hozza fel a cikk is a Rhatt mellett. 😀 (“talán a legmegbízhatóbb szett mind közül)
  Az meg, hogy a lapok nyers ereje vagy a meghízhatósága alapján rangsorolunk, már ízlés kérdése.

 9. Jól mutatja az isteni lapok kiegyensúlyozottságát, hogy az első 6 tekintetében mennyire eltérőek a vélemények! Szerintem ez nagyon jó, változatos deckek lesznek!

 10. Viszonylag jól balanszoltak az istenik amúgy most, igen. Nálam speciel a barna és a fehér a leggyengébb (előbbi főleg az új lapja miatt), illetve tényleg kinek mi, én még mindig az olcsóságot tartom a legfontosabbnak, abban pedig a lila verhetetlen. Utána a kék (1 lap fix kentrip, 1 simán lehet az), a 3. pedig a sárga (osztom SR véleményét, a hárítás bizonyos deckek ellen ugyanolyan blank, mint a lila istenik járj ellen).

 11. A Tharrt erősebbnek érzem 6. helynél, de amúgy nagyjából egyetértek a sorrenddel.
  Jól összeszedett cikk, de nem is vártam rosszabbat 🙂

 12. Ahoy, nalam hasonlo a sorrend, mint a cikbken – talan lilat tennem aranyermesnek, bar a hullamzas hatranya sokszor eleg zavaro

  Jo, most a jarj ellen a fekete kapaszkodik kicsit, a tobbi kuka ellene kb. itt (nem lesz jo jarjas lap isteni, ahogy errol volt mar szo nyaron)

 13. Kövezzetek meg, én szoktam játszani a fehérrel. Pont amiatt a tempó különbség miatt, amit említettetek. 3 Erős erejével és 2 Angyali sereggel szoktam játszani, és teszek mellé 3 Fénymágust – ami amúgy nagyon jó lap.
  Az elején előugrik 1-2 Erős a pakliból (kisebb eséllyel ragad be) utána meg jön vissza a gyűjtőből az Angyali sereg. A Fénymágus miatt pedig ingyen pörög az egész.

  A mostani, isteni szettel nálam ez a sorrend:

  1. Rhatt (a pálcát bontotton sikerült kétszer is kitennem védekezésből: mindkétszer CSúfolódást kapott. Bele sem gondolok, mi lesz, ha szembejön a Lélekrezonancia élesben. Hátulról.)
  2. Lila
  3. Zöld – nagyon nehéz meggyőzni róla, hogy a kvázi ingyen, majdnem fixen cantrip Földanya átka nem lesz OP. Ok, a másik 2 nem akkora sztár, de mivel kijött az Őshangya ostromgép, a kamikazé lesz az az 1 VP-s counter, aminek reális esélye lesz drágább lapot is fogni. Az owooti trükk tényleg gyenge.
  4. Kék
  5. Sárga
  6. Barna
  7. Fehér
  8. Fekete
  9. Piros

 14. Na, srácok, akkor kövezzük meg, ha már kérte…. Figyu. Előtte el kéne menned kőért.

 15. Ritka, de én is DK-nak adok igazat 😀
  Sőt… még a pálca nélkül is Rhattot tenném az első helyre. Egyrészt a Barlang fogja a meta 95%-át ingyen!! másrészt a Rhatt hárítása szerintem az a lap, ami az isteniek közt egy isteni lap. Ősmágiásan 1-es reakciódrágítással, akár nulláért vagy reagál vagy leszed akár 2 lapot… Ez nem tűnt akkor elmebetegnek egy Owooti trükk vagy Pusztító tűz mellett? 😀
  Pálcával pedig Rhatt kapott egy asztalirtást, kvázi ingyen jön…
  Úgy érzem, hogy a Rhattot leelőzni nem a kövi kieg fogja, hanem inkább 2-vel utáni. (ha lefogja).

 16. Nekem az elsőszámú tutira a Tharr lesz, főleg amíg nincs egyetlen varázslatalapú isteni sem benne. Ha valaki anti-mágiával szeretne játszani, kb. nincs is más választása (apropó ezzel kapcsolatban szólni is akartam, hogy ez egy kis kiegyensúlyozást igényelne…)

  A második a rhatt, harmadik a Chara-din, a negyedik a elenios, ötödik a sárga és hatodik a leah. A többit le sem írom, hiszen mindegyik settben van olyan lap ami teljesen indokolatlanul isteni, így természetesen csakis gyengébbek lehetnek mint a többi.

 17. Visszajelzés: Isteni szettek – Bíborhold

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.